roryt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2009 (Και πιθανολογώ όχι μόνο της WO, παρόμοια πρέπει να παίζει και σε εστιαστες GSO και ίσως ποιό ευκολα σε Synta και παρόμοιους. ) Προϊστορία: Λοιπόν, για καιρό είθελα να βαλω μοτέρ στον εστιαστή μου. Κατά προτίμηση ελεγχόμενο από υπολογιστή. Αλλά ο εστιατης μου εναι WO με 1:10 και όποιον και να ρώτησα (μαγαζιά εδω, Γερμανία, Αγγλία, Αμερική, ακόμη και την ίδια την WO Αμερικής) το συμπέρασμα ήτανε ίδιο: μόνο με ακριβές λύσεις ΚΑΙ με αλλαγή εστιαστή (πχ moonlight ή feathertouch). Λύσεις του στυλ JMI ο κατασκευαστής τις δίνει είτε για προσαρμογή πάνω στο 1:10 (ε, όχι δα!!! ) ειτε για εστιαστες μονης ταχύτητας. Η δε αλλαγή εστιαστή με GSO/Synta, πέρα από το κόστος, περιέχει και μια δόση ρίσκου, γιατί ο εστιαστής μου δεν "πιάνει" στην ΟΤΑ με 3 βιδες όπως όλοι οι κινέζικοι, αλλά ειναι βιδωτος (screw-in). Πιθανων με πατέντα να μπορώ να το κάνω, αλλα οι μηχανικες πατέντες δεν ειναι η ειδικότητά μου. Ετσι λοιπον αποφάσισα να πάρω το μικρότερο ρίσκο, και με αφορμη την πατέντα του Σταματη ( http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=8821&postdays=0&postorder=asc&start=0 ) να δοκιμάσω κάτι ανάλογο με αντικατάσταση του 1:10 microfocuser (τον πουλάω στις Μικρες Αγγελίες) Σε πρώτη φάση αγόρασα απο ebay DC μοτερ με μειωτήρα , 4.5 RPM / 12V και ενα shaft coupler (αυτο που ενώνει τους άξονες και βιδώνει με αλενόβιδες, δεν ξέρω τον όρο στα Ελληνικά). Δυστυχώς το μοτερ μπορεί να ειναι καλό αλλά ειναι λιγο παραπάνω μακρύ και βαρυ απο ότι πρέπει. Και δεν μπόρεσα να βρω καποιο να μου φιάξει τα λαμάκια να το προσαρμόσω πάνω στον εστιαστή. Και ότι βρήκα έτοιμο (πχ practiker) δεν μου έκανε - ειπαμε, τα μηχανικά δεν είναι ο τομέας μου. Αγόρασα λοιπον εναν accufocus απο την Ακτις, με το λαμάκι για crayford, και σήμερα τον προσάρμοσα επιτυχώς. Ακολουθούν φωτογραφίες. Παρατηρήσεις: 1) το μοτερ της Οριον ειναι μικρότερο και με λιγότερη ροπή απο αυτο που αγορασα απο το ebay με 5 ευρώ, αλλα ειναι βολικα τοποθετημένο μεσα σε θήκη και ερχεται με τα απαραίτητα λαμάκια ήδη - μάλιστα τα ιδια λαμάκια κάνουν και για το μεγαλύτερο μοτερ μου. 2) η Οριον το έβαλε να δουλευει στα 9V αλλα αυτό ειναι μάλλον θέμα ευκολίας (μια 9ρα μπαταρία στο χειριστήριο), το δοκίμασα με 12 V και δουλέυει καλύτερα απο ότι με την μπαταρία 3) ο shaft coupler που δείνουν για crayford εχει ακριβώς τις σωστες διαμέτρους και απο την μεριά του εστιαστή , και απο την μερια του μοτερ, αλλα σφίγγει με αλενοβιδα μόνο στον άξονα του εστιαστη - στην πλευρα του μοτερ στηρίζεται στην τριβή!!!. Σαν αποτέλεσμα, στην πρώτη δυσκολια, σε εγκαταλείπει και καταλήγεις με το μοτερ να γυρνά στον αέρα . Ο coupler που δείνουν για R&P έιναι λίγο μεγαλύτερος σε διάμετρο απο ότι χρειάζεται. Αυτος που εφερα απο ebay ειναι λίγο καλύτερος αλλά ειναι και ποιό μακρύς, και χρειάστηκε να βγάλω όλον τον άξονα του εστιαστή ποιο έξω και να βάλω ροδέλες μεταξυ στα λαμάκια στήριξης για λίγα ακόμη χιλιοστά απόσταση. Ξέρει κανείς που βρίσκω shaft couplers γιατι η προσαρμογή μου δεν ειναι 100% ευθυγραμμισμένη; 4) Το κύκλωμα του χειριστηρίου της Οριον ειναι ανάλογο του κόστους. Κάνει έλεγχο τάσης με ενα LM317 (για όποιον ξέρει απο ηλεκτρονικά) με αποτέλεσμα να έχει απώλειες σε ενεργεια. 5) Θέλει προσοχή πως θα ευθυγραμιστουν οι δύο άξονες και να μην "παίζει" ούτε να μπλοκάρει το μοτερ σε ολη την διαδρομή (μπορεί και να καεί ακόμη). Και θελει και προσαρμογη η βίδα σύσφυξης του εστιαστη ώστε να ειναι αρκετά "μαλακος" αλλά οχι χαλαρός 6) Για όποιον έχει τα υλικά (μοτερ κλπ) το λαμάκι της Οριον (μονο αυτο) πουλιέται ξεχωριστά στην Αμερική περίπου $10 Ακολουθούν οι φωτογραφίες, ελπιζω ειναι αρκετά επεξηγηματικές. ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 1) Προσαρμογή στο χειριστηριο βύσματος για τροφοδοσία με εξωτερική πηγη (κατά προτίμηση 12V από το power tank ) 2) Αλλαγή του κυκλωματος με άλλο που ελέγχει το μοτερ με PWM (για όνομα!! μια γέφυρα με MOSFET και ενα 555 χρειάζεται !! ) 3) Προσαρμογή του ποιό πάνω PWM κυκλώματος για έλεγχο από το χειριστήριο της βάσης μου ("ακούει" LX200 και μπορεις να ελέξεις τον εστιαστή όπως στα Meade, ή από το χειριστήριο της βάσης, είτε μεσω υπολογιστή) 4) προσαρμογη μικροεπεξεργαστη στο ποιο πανω κύκλωμα και drivers για Ascom (και πιθανών και για Indi για Linux) , για έλεγχο μέσω σειριακής, ανεξάρτητα από την βάση. για τα 1,2,3 έχω όλα τα υλικά, να δω πότε θα τα βάλω κάτω να τα φιάξω Το 4 ειναι σχεδια για το μέλλον, αλλα αν το φιάξω θα το "δωσω" ελέυθερο για όποιον το θέλει Γενική άποψη Shaft coupler μεταξυ μοτερ και εστιαστή Πως στηριξα το λαμάκι πάνω στον εστιαστή Ροδέλες μεταξύ των στηρίξεων για λίγο μεγαλύτερη απόσταση
sheliak Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2009 Πολυ ωραια δουλεια!! Το εψαξες πολυ το θεμα..μπορω να πω οτι τα επομενα βηματα παρουσιαζουν μεγαλο ενδιαφερον.. Το απλο accufocus παντως που το εχω δοκιμασει πλεον και τωρα πια το εχω τοποθετησει στο r200ss μου φαινεται λιγο προβληματικο στις μικρομετρικες κινησεις..Θα ηθελα να βρω κατι καλυτερο σε αυτο τον τομεα..
roryt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2009 Αυτο οφείλετε σε ότι λέω παραπάνω: το κύκλωμα ειναι "φτηνιάρικο".Ετσι οπως ειναι το κύκλωμα, στις χαμηλες στροφες δεν προσφέρει αρκετή ροπή στο μοτερ. Και το μοτερ ειναι οριακά εντάξει, με λίγο παραπάνω ζόρι και χαμηλή τροφοδοσία ειναι αναμενόμενο να μην αποδιδει σωστά. Μια γεφυρα με PWM θα αποδίδει καλύτερα (ιδίως στα 12V) και θα προσφέρει και καλύτερο "φρενο". Περίμενε να φιάξω αυτο που λεω και να το δοκιμάσω και σου λέω (ή στο δανείζω να δοκιμάσεις). Πάντως αν κανεις ξέρει που θα βρω shaft couplers μικρότερης διαμέτρου θα είμουν υπόχρεως.
raxxla Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2009 Συγχαρητήρια Γιάννη!Καταπληκτική μαστοριά!Εύχομαι γρήγορα και την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων. Να υποθέσω πως ο εστιαστής μπορεί να λειτουργεί και χειροκίνητα, ίσως με κάποια δυσκολία λόγω των γραναζιών του μοτέρ ή με κάποιο κόλπο αποσύμπλεξης του coupler; Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
roryt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2009 Ευχαριστώ Ηλία, τελικα "ξε-σπάστικα" με τον καιρο (με την προοπτική ότι θα ανοίξει) και είπα να πλακώσω ολα αυτα τα projects που εχω στα υποψην μου και να τα τελειώσω κάποτε Οχι δεν μπορείς να το γυρίσεις με το χέρι, ο μειωτήρας του μοτερ ειναι αρκετά ισχυρός για να μην το επιτρεπει (και η Οριον σε προϊδοποιεί ότι μπορει να χαλάσεις το μοτερ και έχει δίκιο). Για να το ελέγχεις χειροκίνητα πρέπει να ξεσφύξεις το άλεν στον άξονα (και μετά φτου και απο την αρχή ευθυγράμμιση, άσε καλύτερα ). Προτίμησα μονιμη εγκατάσταση και το χειριστήριο στην τσαντα με την ΟΤΑ, σαν αναποσπαστο κομματι της. Αν και ειναι λιγο σπαστικό οταν θες να κάνεις μεγάλες διαδρομές στον εστιαστή (το χειριστήριο της Οριον με τα 9V,στην μεγαλύτερη ταχύτητα, ειναι λίγο αργό για τα γούστα μου) Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο shaft coupler που να απεμπλέκει χωρίς ξεβίδωμα, αν κάποιος ξέρει κάτι θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.
temp Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2009 Μια σκεψη...βγαλσιμο της αλλεν τρυπημα στον διαμηκη αξονα και αντικατασταση της αλλεν με πειρο και ασφαλεια.Εχει καποιο ρισκο παντως...Καποια στιγμη θαθελα να πειραματιστω κι εγω αλλα με αλλο μοτερ.Συγκεκριμενα το παρα πολυ μικρο μοτερ που χρησιμοποιουνε ταCD-DVD για την κινηση της κεφαλης (λαζερ) μιας και ειναι παναλαφρο.Παρα πολυ ωραια κατασκευη παντως ! Συγχαρητηρια! http://www.freewebs.com/dslrcontrollercostas/
roryt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2009 Ναι, αλλά δεν τα καταφέρνω με τα μηχανικά, δεν εχω γνωστό με εργαλεία και τα διαφορα μηχανουργεια που εχω ρωτησει μου ζητανε την μανα τους και τον πατερα τους για τετοιες μικροδουλειές Το μοτερ που λες - αν δεν κανω λάθος - ειναι βηματικός. Παντως δεν ειναι το μεγεθος του μοτερ αλλα του μειωτηρα στροφων : χωρις αυτον δεν κανεις δουλεια, και με την ταχυτητα και με την ροπη - απλα δεν υπαρχουν μοτερ συνεχους σε τοσο χαμηλες στροφες και δεν θα εχει την δυναμη να σου κινησει τον εστιαστή με το πιθανο φορτιο του (καμερα κλπ)
temp Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2009 Το μοτερ που λεω (αυτο που κινει την κεφαλη ) δεν ειναι βηματικο.Ειναι ενα απλο μοτερ αρκετα μικρο στο μεγεθος μπαταριας ΑΑΑ.Μονο το αλλο μοτερ που περιστρεφει τον δισκο του CD ειναι βηματικο.Η αληθεια ειναι μετα οτι θελει μια κατασκευη μειωτηρα βεβαια με γραναζιααπο παλια Video.Σχετικα με το πως μπορεις να τρυπησεις "ανωδυνα" τον αξονααπλως αγοραζεις ενα τρυπανακι κοβαλτιου.Ειναι ο τυπος που χρησιμοποιειταιστα μηχανουργεια.Τα συνηθισμενα μαυρα τρυπανακια για μεταλοδυστυχως θα σε δυσκολεψουνε παρα πολυ και δεν θα κανεις την δουλεια σου.Για εργαλειο τρυπανι (Black&Decker) απο Αθηνας κινεζικο στα 15-20 ευρω(θα σου μεινει και για αλλες δουλειες).Παντως εφοσον το βαρος του μοτερ δεν σου δημιουργει προβλημαεχει γινει εξαιρετικη κατασκευη.Και παλι συγχαρητηρια για το ομορφοαποτελεσμα. http://www.freewebs.com/dslrcontrollercostas/
roryt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2009 Ναι, εχεις δίκιο για το μοτερ, τα μπέρδεψα. Αλλά και πάλι αντε να του βάλεις μειωτήρα. Ενω βρίσκεις έτοιμα στο ebay και αυτό της Οριον δεν ειναι ιδιαίτερα βαρυ. Εγω ειχα σκεφτεί μάλιστα και για τον βηματικό απο CD που μπορεί να δώσει καλύτερη ακρίβεια από ενα μοτερ συνεχούς. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, αν και διστάζω - τελευταία φορα που έμπλεξα με τετοιες δουλειές, "εκοψα" τα δάκτυλά μου και εκαψα το τρυπάνι Μαλλον θα κοιτάξω για καμια μικρή βίδα με κεφαλή να αντικαταστήσω την αλενόβιδα, κάτι που να ξεβυδωνει με το χερι. Αν και να πω την μαύρη αλήθεια, αυτό το θέμα δεν με απασχολεί άμεσα.
sheliak Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Αν μπορει να βελτιωθει η κινηση του παντως θα με βολευε αρκετα το accufocus Υ.Γ. Μπας και γλυτωσουμε κανα ευρω απο αλλαγη εστιαστη ή μοτερ..
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Είναι όντως δύσκολο το να βρεις τις σωστές αναλογίες. Πάντως σου εύχομαι καλή επιτυχία. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
temp Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2009 Αν αντικαταστησεις την αλλενοβιδα κοιτα να βρεις μια βιδουλα με "πεταλουδα" η με κεφαλακι σαν αυτες που υπαρχουνε στον εστιαστηγια να μην χρειαζεται να κουβαλας κατσαβιδια.Καλη επιτυχια! http://www.freewebs.com/dslrcontrollercostas/
roryt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2009 Το πρόβλημα ειναι ότι η αλενόβιδα ειναι πολύ λεπτή (1-2 mm ; ) και ότι εχει πολύ μικρό περιθώριο από το καπλερ μέχρι το λαμάκι στήριξης. Αλλά δεν με απασχολεί αυτό τόσο για την ώρα.
roryt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2009 Χτες εκανα την πρωτη δοκιμή στο πεδίο. Αψογο, ακόμη και με το χειριστηριο της Οριον και με 9V !! Ωρα να ανασκουμπουθώ για τα υπολοιπα μου φενεται
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2009 Απλα να συμπληρώσω, εβαλα ενα βύσμα "καρφι" θηλυκό στο χώρο που κανονικά παει η μπαταρια 9V, το συνέδεσα με ενα 2ο βύσμα μπαταριας 9βολτης που το ενωνω με το κανονικο, και απεφυγα να κανω επεμβαση στο κανονικο κυκλωμα (ανα πασα στιγμη μπορω να ξαναβαλω μια 9βολτη μεσα για ευκολη μεταφορα). Πλεον τροφοδοτω το χειριστηριο με 12V απο το τανκ, με ευκαμπτο καλωδιο. Συνολικό κόστος 4 ευρω (3 το ετοιμο ευκαμπτο καλωδιο, βαρεθηκα να το φιαξω). Ο κινητηρας αποδίδει πολύ καλύτερα, με συνεπεια να εχω "τεμπελιασει" και να μην εχω προχωρήσει στις αλλες μετατροπες. Αν και πρεπει να βρω λιγο χρονο να κανω τουλαχιστον το 2 και το 3, για να μην χρειαζομαι ξεχωριστό χειριστηριο και τροφοδοσια, θα μπορω να χρησιμοποιω το χειριστηριο της κεφαλής και για τον εστιαστη. αποψη Τροφοδοσια βυσμα προς βυσμα
roryt Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2009 Οχι δεν μπορείς να το γυρίσεις με το χέρι, ο μειωτήρας του μοτερ ειναι αρκετά ισχυρός για να μην το επιτρεπει (και η Οριον σε προϊδοποιεί ότι μπορει να χαλάσεις το μοτερ και έχει δίκιο). ε, λοιπον, ΕΙΧΑ ΑΔΙΚΟ. Το ειδα να αναφερεται σε Αγγλικό φόρουμ και το δοκίμασα με επιτυχία: αν το μοτερ δεν τροφοδοτείται με ρευμα μπορεις να γυρίσεις τον εστιαστή με το χέρι. Οχι ευκολα, θέλει δύναμη, αλλά γινεται
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα