Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

παιδια, θελω βοηθεια για το πρωτο μου τηλεσκοπιο. :shock:

οσο πιο πολυ το σκεφτομαι τοσο πιο πολυ μπερδευομαι. :-k

και φυσικα δεν προκειται να παρω κιαλια, πλακα κανω, να πως εχουν τα πραγματα.

μεσα στις γιορτες πηρα το nightwatch και κοντευω να το αποστηθησω...

νομιζω οτι εχω μια πρωτη εικονα για το τι προσφερει καθε τηλεσκοπιο, και κατεληξα στα εξης , οσον αφορα τις απαιτησεις μου: #-o #-o

* θελω να μπορω να παρατηρω στοχους και περα απο το ηλιακο συστημα,

* δεν με ενδιαφερει η αστροφωτογραφηση (προς το παρον τουλαχιστον)

* θα παρατηρω απο την ταρατσα του σπιτιου μου, καπου μακρια απο το κεντρο της καβαλας με σχετικα λιγα φωτα τρυγυρω

* το καλοκαιρι υπαρχει κτημα με τροχοσπιτο μακρια απο οικισμους με νοτιο προσανατολισμο (μιση ωρα δρομο με το αυτοκινητο) οποτε απαιτειται καλη μεταφορικοτητα.

* οσο πιο απλο και ευχρηστο τοσο το καλυτερο, (δεν ξερω αν θα εχω ατελειωτες ωρες στην διαθεση μου σε καθε παρατηρηση)

αρχικα εβαλα στο ματι το dob 8" της sky-watcher αλλα νομιζω οτι μπορω να διαθεσω και πολυ περισσοτερα χρηματα (τσαμπα δουλευουμε τοσα χρονια?) :idea: :idea:

ετσι αρχισα να σκεφτομαι για καποιο καταδιοπτρικο που συνδιαζει μικρες διαστασεις και αρκετες ιντσες. :?

μηπως ομως πρεπει να αρχισω με κατι πολυ απλο (ενα μικρο διοπτρικο για παραδειγμα) και σταδιακα να ανεβαινω σε ιντσες? το λεω γιατι δεν εχω ΚΑΜΙΑ επαφη με παρατηρηση ουρανου με εξοπλισμο, και ισως εχω πολλα να μαθω στην πραξη.. επισης πιστευω οτι ενα πολυπλοκο και αυτοματοποιημενο τηλεσκοπιο θα μου στερησει την χαρα της πρωτης παρατηρησης με "λιγα" μεσα. (ελπιζω να εγινα κατανοητη) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

οσο για το dob 8" της sky-watcher μηπως ειναι δυσκολο στην μεταφορα? εννοω για παραδειγμα χωραει σε ι.χ. μαζι με παιδικο καθισματακι στο πισω καθισμα? και αν καταληξω σε αυτο μηπως να προτημησω αυτο που πουλαει ο sheliak (χθεσινη δημοσιευση)? η μετατροπη που εκανε θα μου δημιουργησει καποιο προβλημα?

επισης, για τα παρακατω μοντελα τι γνωμη εχετε?

114/1000 EQ1 Compact

130/900 EQ2 - MOTOR

200/1000 EQ5

κατι αλλο να μου προτεινετε?

" αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "

Albert Einstein

• Απαντήσεις 61
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρα !

Αφου ενδιαφερεσαι για παρατηρηση και μαλιστα Deep Sky θα σου προτεινα καποιο Νευτωνιο . Γθια τετοιου ειδους παρατηρηση η διαμετρος

<<παιζει>> σπουδαιο λογο . Με τα ιδια χρηματα που θα δωσεις για καποιο καταδιοπτρικο μπορεις να παρεις καποιο μεγαλυτερο Νευτωνιο .

Γιατι δε κοιτας για καποιο 10" dobsonian ?

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Η κοπελα θελει να το μεταφερει ευκολα και της λετε για 10" dobsonian...!!!!

Ποσα λεφτα μπορεις να διαθεσεις?

''''Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή απο το να ανακαλύψεις το ακριβές σημείο,απο το οποίο πρέπει να παρατηρούνται και να κρίνονται όλα τα πράγματα,κι ύστερα να παραμείνεις σε αυτό το σημείο.''''
Δημοσιεύτηκε

Σίγουρα όσοι αρχάριοι διαβάσαμε το Nightwatch, ο Dickinson

μας έπεισε οτι ένα 8" ή 10" είναι o,τι πρέπει για μας.

Θα πάρω ένα το καλοκαίρι που θα τελειώσω την

εξεταστική και θα 'χει καλό καιρό :cheesy:

(2 dobsonian 8" έχουν μείνει συνολικά

στις αποθήκες του Πλανητάριου Θεσσαλονίκης, μέχρι το Μάιο

που θα φέρουν και άλλα)

Δημοσιεύτηκε
Η κοπελα θελει να το μεταφερει ευκολα και της λετε για 10" dobsonian...!!!!

Ποσα λεφτα μπορεις να διαθεσεις?

πες τα χρυσοστομε !!! =D> =D>

δεν λεω , καλο και το 10" αλλα ζηταω ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ, και να μην πεσω κατευθειαν στα βαθια...

ας πουμε οτι μπορω να διαθεσω και 1000 ευρω, αλλα μην παραβλεπουμε και την σταδιακη εξοικιωση με τον εξοπλισμο..

:cheesy: :cheesy: :cheesy:

" αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

* θελω να μπορω να παρατηρω στοχους και περα απο το ηλιακο συστημα,

* δεν με ενδιαφερει η αστροφωτογραφηση (προς το παρον τουλαχιστον)

* θα παρατηρω απο την ταρατσα του σπιτιου μου, καπου μακρια απο το κεντρο της καβαλας με σχετικα λιγα φωτα τρυγυρω

* το καλοκαιρι υπαρχει κτημα με τροχοσπιτο μακρια απο οικισμους με νοτιο προσανατολισμο (μιση ωρα δρομο με το αυτοκινητο) οποτε απαιτειται καλη μεταφορικοτητα.

* οσο πιο απλο και ευχρηστο τοσο το καλυτερο, (δεν ξερω αν θα εχω ατελειωτες ωρες στην διαθεση μου σε καθε παρατηρηση)

Μέχρι εδώ όλα φωνάζουν: Dobson. Το 8" ειναι μεσα στα όρια μεταφοράς οπως τα λες. Αν αντεχεις και εχεις βοήθεια κοιτάς και για 10 (εγω θα κοιταγα και για 12" σε σκοτεινό ουρανο, αξιζει)

αρχικα εβαλα στο ματι το dob 8" της sky-watcher αλλα νομιζω οτι μπορω να διαθεσω και πολυ περισσοτερα χρηματα (τσαμπα δουλευουμε τοσα χρονια?) :idea: :idea:

ετσι αρχισα να σκεφτομαι για καποιο καταδιοπτρικο που συνδιαζει μικρες διαστασεις και αρκετες ιντσες. :?

Εδώ αντιφασκεις. Με σκοτεινό ουρανό και όρεξη για Deep Sky θες ιντσες, όχι ηλεκρονικές γκατζετιές. Δωστα σε καλύτερης ποιότητας βάση (πχ Orion Optics UK) ή/και σε equatorial platform για να έχεις και tracking.Και ενα SC μεγάλης διαμέτρου (9.25, 11 κλπ) ειναι ΒΑΡΥ
μηπως ομως πρεπει να αρχισω με κατι πολυ απλο (ενα μικρο διοπτρικο για παραδειγμα) και σταδιακα να ανεβαινω σε ιντσες?
Οχι με τις προϋποθέσεις που βαζεις παραπάνω, ιδίως αν εισαι σίγουρη ότι δεν θες φωτογράφιση (που ουτως ή αλλως ειναι πολύ ακριβό σπορ).

Κοιτα μηπως μπορείς να πας σε αστροπαρτυ ή να ερθεις σε επαφη με κανενα σύλλογο, και να πας απο κανένα μαγαζι να τα δεις απο κοντα, απο βιβλία δεν μπορεις να διαλεξεις, μονο μια ιδεα πέρνεις

Και τα κιάλια μην τα υποτιμας, εχουν και αυτα την θέση τους.

επισης, για τα παρακατω μοντελα τι γνωμη εχετε?

114/1000 EQ1 Compact

130/900 EQ2 - MOTOR

200/1000 EQ5

τα 1-2 δεν θα τα πρότεινα με αυτα που λες οτι ζητας

Το 3 ειναι καλό και με προοπτικες, αλλα μην περιμένεις να ειναι grub & go, η ισημερινη βάση θελει τον χρόνο της σε σχεση με ενα ντοπς.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα Αφροδιτη,

Καλα το σκεφτεσαι... η μαγεια βρισκεται στο "ταξιδι" και οχι στην "Ιθακη"

...αλλα νομιζω οτι ενα 8"skywatcer πανω σε μια HEQ5 θα ειναι τελειο για εσενα....μιας και θα εναι και πολυ βολικο για το/α παιδι/α.

Ισως χασεις λιγο την χαρα που θα εχεις οταν ανακαλυψεις τους πρωτους σου στοχους (μιλαω για το ρομποτικο) αλλα θα κερδισεις πολλους στοχους + οτι θα μπορεις να σηκωσεις το ματι σου απ το τηλεσκοπιο να πιεις κατι να φας και ο στοχος θα παραμεινει εκει...και βεβαια θα μπορεσεις να δειξεις τον στοχο και στα παιδια!!! :wink:

το 10" νευτ. ειναι λιγο δυσκολο στην μετακινηση (βαθμος μετριος) μιας και εχε εναν Χ ογκο και ενα Y βαρος, αν νομιζεις οτι μπορεις να ανταπεξελθεις μην δυστασεις να το αγορασεις, θα σε ανταμειψει καλα!!

....νομιζω θελει αμαξι με αναδ/μενα καθισματα για να χωρεσει (ε παιδια, εσεις που το εχετε;;).

απο μικρο διοπτρικο....μην περιμενεις να δεις πολλες λεπτομεριες απο βαθυ ουρανο, δεν λεω η εικονα του ειναι super αλλα οχι τοσο καλο για οπτκη παρατηρηση βαθυ ουρανου. Μπορεις να δεις ομως αντικειμενα οπου με το 8"-10" δεν προκειτε να δεις ποτε αυτοι ειναι οι στοχοι που πιανουν "πολυ χωρο" στον εναστρο ουρανο - πχ ngc7000 ή γενικα η γειτονια του κυκνου, η γειτονια του τοξοτη κ.α.

Βεβαια αν δεν εχεις πολυ προβλημα με τα χρηματα (μλαω για ~2.000) μπορεις να αγορασεις αγορασεις το 8"skywatcher (ή 10") πανω στην EQ6 και να παρεις και το ED80!!! + εναν Hyperion Zoom 8-24 (νομιζω αυτος ειναι ο καλύτερος ακομα...ε Στεφανε; :wink: )

...μαζι με εναν χαρτη του ουρανου - πχ pocket Sky Atlas (παιδια πειτε αν ειναι κανεναν καλυτερο για πρωτο, αν και νομιζω ειναι αρκετα καλος),

(μαζι με το διαγωνιο για το ED80).

Με αυτον τον τροπο αν βαριεσε καμια μερα...απλα πετας το ED80 πανω... κανεις και μια ευθυγραμμιση και εισαι ετοιμη (σχεδον Plug n Play, 5 λεπτα υποθεση)

Για καταδιοπτρικο... δεν ξερω / δεν απαντω

οπως ειπα ή heq5 ή eq6.

οι 114/1000 EQ1 Compact - 130/900 EQ2 - MOTOR πρεπει να ειναι "πολυ μικρες"... δεν ξερω αν αξιζει. =;

βεβαια υπαρχει και το Dob 8"/10 " το οποιο ειναι grub n go / pug n play αλλα εγω το απερριψα, αν θελει καποιος κυριος ας δωσει θετικα στοιχεια για το Dob.

αυτα προς το παρον.... να δουμε και τι θα πουν και οι υπολοιποι φιλοι...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Σίγουρα όσοι αρχάριοι διαβάσαμε το Nightwatch, ο Dickinson

μας έπεισε οτι ένα 8" ή 10" είναι o,τι πρέπει για μας.

Θα πάρω ένα το καλοκαίρι που θα τελειώσω την

εξεταστική και θα 'χει καλό καιρό :cheesy:

(2 dobsonian 8" έχουν μείνει συνολικά

στις αποθήκες του Πλανητάριου Θεσσαλονίκης, μέχρι το Μάιο

που θα φέρουν και άλλα)

Πήρα το τελευταίο... Τον Μάιο πάλι...

Δημοσιεύτηκε

Η γνωμη μου ειναι οτι πρεπει να παρεις ενα τηλεσκοπιο πανω σε ισημερινη στηριξη.

Και με γνωμονα τα 1000 ευρω που διαθετεις θα σου ελεγα οτι θα μπορουσες να παρεις την HEQ5 σε συνδιασμο με ενα μικρο 6'' SC.

Βεβαια η HEQ5 στην ελλαδα ξεκιναει απο 700 ευρω και χωρις GoTo οποτε σου μενουν λεφτα μονο για ενα σωληνα νευτωνιο.

Αν ομως δεις την αγγλικη αγορα θα χωρεσεις σιγουρα στα 1000 ευρω την HEQ5 Pro με GoTo αλλα και ενα σωληνα οπως ο C6'' SC της celestron.

Δες εδω :

http://www.telescopeplanet.co.uk

http://www.startelescopes.co.uk

Και να σου θυμησω απλα οτι 1 ευρω σημερα ειναι 0.89 λιρες. :D

''''Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή απο το να ανακαλύψεις το ακριβές σημείο,απο το οποίο πρέπει να παρατηρούνται και να κρίνονται όλα τα πράγματα,κι ύστερα να παραμείνεις σε αυτό το σημείο.''''
Δημοσιεύτηκε

Κοπελιά, επειδή βλέπω ότι έχεις όρεξη για πραγματική παρατήρηση και όχι για παιχνιδάκια με κουμπάκια, πήγαινε πάρε το dobsonian το 8ιντσο και δεν θα το μετανιώσεις. Το μόνο θέμα είναι της μεταφοράς εφόσον θέλεις να βάζεις και παιδί μέσα στο αυτοκίνητο. Ο σωλήνας δυστυχώς πιάνει όλες τις πίσω θέσεις, οπότε παιδί συγχρόνως μπορείς να μεταφέρεις μόνο αν βάζεις το καθισματάκι του στο μπροστινό κάθισμα.

Μαζί με αυτό το τηλεσκόπιο, σκοτεινό ουρανό, έναν χάρτη και πολλή θέληση θα περάσεις άπειρες ώρες ευχαρίστησης. :wink:

ΥΓ: Και επειδή τελευταία με ρωτάνε αρκετοί τι μπορεί κανείς να δει με αυτό, κάντε μια αναζήτηση σε παλιότερα θέματα στις αστρονομικές παρατηρήσεις, έχουμε κάνει πολλές αναλυτικές περιγραφές...

Δημοσιεύτηκε

βλεπω οτι σε γενικες γραμμες μου προτεινετε ενα 8" τουλαχιστον σε ιντσες αλλα σε ΙΣΗΜΕΡΙΝΗ βαση.

γιατι αυτο? αφου δεν προβλεπεται φωτογραφιση η ισημερινη τι αλλο πλεονεκτημα εχει? [-(

και ειναι και καπως πιο δυσχρηστη. θελει πιο πολυ χρονο στο στησιμο, και δεν προσφερει παντα ανετη παρατηρηση λογω κλισεων. :shock:

μηπως κατι δεν εχω καταλαβει σωστα? :oops:

επισης το dob 8" sky-watcher ερχεται μαζι με θηκη ετσι δεν ειναι?

υπαρχει περιπτωση να το μεταφερω χωρις αυτην , πανω στο πισω καθισμα του αυτοκινητου η ουτε που να το σκεφτομαι? [-X [-X [-X

να θυμησω οτι η ιδεα του ρομποτικου δεν με ενθουσιαζει καθολου. προτιμω (νομιζω) να βρω εναν στοχο μονη μου, με βοηθεια του χαρτη και να τον παρακολουθω κινωντας το τηλ. με το χερι.. :cheesy:

ο λογος που σκεφτομαι τα καταδιοπτρικα ειναι για τις μικρες τους διαστασεις. δηλ μικρος σε μηκος σωληνας, αλταζιμουθιακη βαση για ευκολια (σταθερη ομως) και ουτε αυτοματισμοι ουτε τιποτα. υπαρχει τετοιο πραγμα η το φανταζομαι απλως? :^o :^o

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Καλημερα Αφροδιτη, εχειs δει απο κοντα τα τηλεσκοπια που σου προτεινουν? εαν ναι ο.κ. εαν οχι εαν δεν τα δειs μην παρειs τιποτα. Γιατι οταν δειs το dob θα παθειs πλακα, που να το κουβαλησειs κουκλα μου εσυ αυτο το ΤΕΡΑΣ. Φιλικα Χρηστοs
Φιλικα Χρηστοs.
Δημοσιεύτηκε

δεν το εχω δει απο κοντα, αλλα απο φωτογραφιες την ιδια εντυπωση με σενα σχηματισα... "πως μεταφερετε αυτο το θηριο?" :-s :-s

γιαυτο και αρχισα να ανεβαινω σε προυπολογισμο, μηπως βρεθει κατι πιο ΒΟΛΙΚΟ με τις ιδιες δυνατοτητες.

το οτι ειμαι καπως ασχετη το εχεις καταλαβει, αλλα εχεις να μου προτεινεις κατι?

και να σε ευχαριστησω που μου ειπες ξεκαθαρα την αποψη σου. το εκτιμω πολυ :D

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητή φίλη το 8'' Dob είναι ό,τι καλύτερο γι' αυτό που θες να κάνεις, δηλαδή παρατήρηση. Όσο περισσότερες ίντσες τόσο το καλύτερο αλλά επειδή είσαι γυναίκα και ίσως να μην μπορείς να κουβαλήσεις μεγαλύτερο, το 8'' πιστεύω ότι είναι μια χαρά. Δεν είναι δα και τόσο βαρύ.

Όσο αφορά τα κατοδιοπτρικά θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι ναι μεν είναι ποιο μικρά σε μέγεθος αλλά πρόκειται για τηλεσκόπια με περισσότερα οπτικά, άρα και ποιο βαριά.

Επειδή έχεις μαζέψει αρκετά χρήματα και επειδή θα χρειαστείς αργότερα κι άλλα αξεσουάρ, θα μπορούσες να έπαιρνες επιπλέον 1-2 καλά προσοφθάλμια και επίσης ένα καλό χάρτη, τα οποία θα σου επιτρέψουν να κάνεις παρατηρήσεις με αξιώσεις.

Δημοσιεύτηκε
Θα σου προτεινα κατι σε 5-6 ρομποτικο, μεταφερεται και ειναι ετειμο στο λεπτο, τωρα οσο για το goto που δεν θελειs θα δειs οτι δεν θα θεs να το αποχωριστειs. \:D/
Φιλικα Χρηστοs.
Δημοσιεύτηκε

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας 10" σωλήνας είναι δύσκολο να μεταφερθεί σε σχέση μ ένα 8".Το γράφουν πολλοί κ πρέπει να πω πως είναι ένας μύθος.Κ είναι μύθος γιατί πολύ απλά έχουν τις ίδιες διαστάσεις.Ακόμη κ το 12" της orion optics τις ίδιες διαστάσεις με το 8" της skywatcher έχει.Αντε να δεχτώ πως είναι λίγο πιο βαρύ αλλά μέχρι εκεί.Οσο για το φάρδος του σωλήνα δεν είναι αυτό που προβληματίζει στην μεταφορά.

Κ να μην ξεχάσω.Ο σωλήνας μπαίνει άνετα στο πορτμπαγκάζ ενός μέσου αυτοκινήτου, κ η βάση στο κάθισμα του συνοδηγού.Κ αν είναι orion optics την λύνεις άμα θες κ δεν πιάνει καθόλου χώρο.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Για να πουμε να πραγματα οπωs ειναι. Ενα 10 dob μπαινει ισα-ισα σε ενα μεσο αυτοκινητο οχι στο πορτ μπαγκαζ αλλα στο μπροστα καθησμα ξαπλομενω εοs πισω{{το 10 που ειχα σε vitara-grade punto- golf }} στο πορτ μπαγκαζ μπενει η βαση. Τωρα εαν εχουμαι και παρεα τον βαζουμε στην σκαρα. ](*,) . Αυτη ειναι η αληθεια καλη η κακη. :-# Φιλικα Χρηστοs
Φιλικα Χρηστοs.
Δημοσιεύτηκε

Ενα καλο τηλεσκοπιο ειναι αυτο που χρησιμοποιειται περισσοτερο......και στην περιπτωση σου θα ελεγα οχι σε dob.....

Απο την αλλη προσεξα οτι εισαι τοπογραφος κι επειδη κι εγω χρησιμοποιω τοπογραφικο οργανο στη δουλεια μου ξερω οτι η ισημερινη στηριξη και η ευρεση στοχων στον ουρανο θα ειναι παιχνιδακι για σενα....

Ξανατονιζω να κοιταξεις την αγορα απο αγγλια γιατι θα γλιτωσεις πολλα λεφτα και ετσι θα παρεις κατι καλυτερο.

Δημοσιεύτηκε

Γιατι το φύλο ειναι κριτήριο για την αντοχή σε βάρος ; Ο γιός μου ζυγίζει περισσότερο απο ενα ντοπς και όλο αγκαλιά τον έχει η γυναίκα μου :) Το μήκος ειναι πρόβλημα όταν το σηκώνεις (το ντοπς, όχι τον γιο μου) αλλα το μαθαίνεις να το ελέγχεις. Τα SC ειναι κοντά αλλά βαρια. Το goto αξίζει αν ειναι καλο (δες ακριβό) αλλιώς συχτηρίζεις. Η βάση του ντοπς στήνεται σε δευτερόλεπτα, η ησημερινή (για ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΟ) σε λίγα λέπτα. Καποια ντοπς (πχ Orion UK) ειναι πανάλαφρα και με πολύ καλή βάση. To tracking ειναι μεγάλη ευκολια, αλλά όχι ότι δεν μπορείς να κάνεις και χωρίς αυτο (και όπως ειπα μπορείς να βάλεις - ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ - και σε ντοπς). Η ησημερινή σου ανοίγει άλλους ορίζοντες για αργότερα. Αφου εχεις ήδη σκοτεινό ουρανό σπιτι παρε κάτι καλό (ιντσες) : θα το έχεις 90% του χρόνου σου διαθεσιμο (ιδίως αν το βάλεις προστατευμένο στο μπαλκόνι/ταρατσα) και δεν θα σε (πολυ)νοιάζει για τις λίγες μέρες των διακοπών (εγω το πηγα και το εφερα 140χλμ πολλές φορες πριν το αφήσω στο εξοχικο - ατιμη φωτορύπανση). Αφου εισαι κοντα στο εξοχικο μπορείς να κάνεις μια διαδρομή με το τηλεσκοπιο και μια με την οικογενεια. Αλλωστε ολοι μας κάποια στιγμη αγοράζουμε και ενα 2ο μικρό για grub&go ή κιάλια, δυστηχώς δεν υπάρχει all-weather τηλεσκοπιο. Θες λεφτα και για τα παρελκόμενα, οχι μονο για το όργανο, μην το ξεχνάς. Πολύ πιθανό πολύ περισσότερα απο το ποσο κοστίζει το τηλεσκοπιο.

Μερικές σκόρπιες σκέψεις.

Μονο εσυ μπορείς να αποφασίσεις, για αυτο καλό να τα δεις απο κοντα. Σε μαγαζια ή ακομη καλύτερα σε αστροπάρτυ

Δημοσιεύτηκε
Για να πουμε να πραγματα οπωs ειναι. Ενα 10 dob μπαινει ισα-ισα σε ενα μεσο αυτοκινητο οχι στο πορτ μπαγκαζ αλλα στο μπροστα καθησμα ξαπλομενω εοs πισω{{το 10 που ειχα σε vitara-grade punto- golf }} στο πορτ μπαγκαζ μπενει η βαση. Τωρα εαν εχουμαι και παρεα τον βαζουμε στην σκαρα. ](*,) . Αυτη ειναι η αληθεια καλη η κακη. :-# Φιλικα Χρηστοs

12" dob orion optics f/4 στο πορτμπαγκάζ ενός ford focus.

Αλλά δεν θα εξετάσω αν μπαίνει ή όχι.Βρες σε παρακαλώ τις διαστάσεις το 8¨ sky watcher.Δες κ τις διαστάσεις ενός 10" ή του 12" που σου λέω κ πες μου διαφορές.

Δημοσιεύτηκε

Πάντως στο Hyundai Getz, ο σωλήνας των 10 ιντσών δε χωράει στο πορτ μπαγάζ. Ίσα που χωράει στα πίσω καθίσματα.

Τη λύση νομίζω δεν τη σκέφτηκε κανείς:

Meade Lightbridge 12''

http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=10&productSeriesId=3&productTypeId=3&companyId=1&categoryId=1

Ως γνωστόν, είναι πτυσσόμενο και συναρμολογούμενο. Έτσι, χωράει στο αυτοκίνητο, είναι στα όρια τιμής, έχει τις αμέτρητες ίντσες και το παιδικό κάθισμα θα μείνει στη θέση του. Αν είναι κομματάκι βαρύ, υπάρχει και το διόλου ευκαταφρόνητο μοντέλο των 10''.

titi καλώς ήρθες στο χόμπυ, εύχομαι να κολλήσεις όπως και ΟΛΟΙ στο φόρουμ και να ξέρεις πως θα χρειαστείς και κυάλια. Πάρε 10Χ50.

Υ.Γ.: Ρε Παναγιώτη, κάνε κάτι με το ζουζούνι. Πήγα να χτυπήσω την οθόνη μου...

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ περισσότερο με όσα έγραψαν οι Μανούσος και roryt.

Αφροδίτη, νομίζω ότι οι ανάγκες σου θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από ένα dob (τουλάχιστον) των 8 ιντσών. Εσύ θα κρίνεις αν θα αγοράσεις ένα οικονομικό ή ένα ακριβότερο, υπολογίζοντας παράλληλα και την δαπάνη αγοράς των απαραίτητων αξεσουάρ (προσοφθάλμια, σκοπευτικά, χάρτες κλπ). Θα μπορείς να τοποθετείς την βάση του dob στο κάθισμα του συνοδηγού ή στο πίσω κάθισμα, δίπλα από το καθισματάκι του παιδιού, δεμένη με την ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου. Αν πρόκειται για βάση 8ιντσου, θα μπορείς να την τοποθετείς και στον χώρο των αποσκευών, αν και εκεί καλύτερα να «ξαπλώνεις» τον σωλήνα του τηλεσκοπίου, τοποθετημένο σε κάποια αυτοσχέδια θήκη, που να τον προστατεύει όσο γίνεται από τους κραδασμούς των τροχών, προκειμένου να μην απευθυγραμμίζονται εύκολα τα οπτικά του. Η βέλτιστη λύση πάντως για την μεταφορά του σωλήνα είναι το πίσω κάθισμα, που όμως στην περίπτωσή σου δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω της ύπαρξης του παιδικού καθίσματος.

Κι εγώ χρησιμοποιώ τις περισσότερες φορές ένα dob (10 ίντσες) για την παρατήρηση, τόσο εκτός πόλης, όσο και μέσα από αυτή, και ο λόγος είναι προφανής και ήδη ειπώθηκε: «Σπάει» σε δύο κομμάτια (βάση και σωλήνας), μεταφέρεται, στήνεται και μαζεύεται (η πιο δύσκολη ώρα) εύκολα και γρήγορα. Στα υπέρ και η απλότητα χρήσης.

Πιστεύω ότι, γενικά, η λύση του dob των 8 ιντσών αποτελεί την χρυσή τομή μεταξύ δυνατοτήτων παρατήρησης και βάρους / όγκου, ιδίως για έναν γυναικείο σωματότυπο, ή για τακτικά ανεβοκατεβάσματα στην ταράτσα από τις σκάλες. Σε κάθε περίπτωση, Αφροδίτη, όποιο τηλεσκόπιο κι αν αποκτήσεις τελικά, θα πρέπει να το αντιμετωπίζεις κατά τις μετακινήσεις σου όπως το μωρό σου, με την ίδια προσοχή.

Άντε, η ώρα η καλή! :)

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε
Υ.Γ.: Ρε Παναγιώτη, κάνε κάτι με το ζουζούνι. Πήγα να χτυπήσω την οθόνη μου...

Δεν γίνεται τίποτα.Το ψεκάζω αλλά αυτό εκεί. :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Κάποια άλλα μειονεκτήματα εκτός όγκου μήπως πρέπει να τα έχει στο μυαλό της, πχ ευθυγράμιση πρωτεύοντος ή δευτερεύοντος;

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης