Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Θυμάμαι θυμάμαι.Γι αυτό έβαλα κ τον 13mm.Γενικά για μένα οι LVW (όσους έχω δει) είναι εξαιρετικοί προσοφθάλμιοι σε υπερβολικά καλή τιμή.

Παιδιά μη λέμε υπερβολές. Ο Nagler και ο Pentax αν έχουν διαφορά στο contrast θα είναι πάααααρα πολύ μικρή. Δε νομίζω να μπορείς να δεις γαλαξίες με τον ένα και με τον άλλο να μη μπορείς.

Δημήτρη πολύ σωστά η διαφορές τους είναι μικρές.Δεν παύουν όμως να υφίστανται.

Απλά ο Pentax υπερέχει λόγω eye relief. Προσωπικά προτιμώ να έχω μεγαλύτερο πεδίο παρά eye relief.

Κ τα δύο είναι εξαιρετικά προσοφθάλμια αλλά ο Pentax υπερέχει.Τώρα ο καθένας βάζει προτεραιότητες.Αν θες οπωσδήποτε το μεγαλύτερο πεδίο τότε η πλάστιγα γέρνει προς τον nagler.Αλλά αν κοιτάξεις μέσα κ απ τα δυο προσοφθάλμια θα δεις πως δεν έχουν κ τόση μεγάλη διαφορά στο πεδίο.Ειδικά οι παρατηρήσεις που γίνονται σε τόση μεγάλη μεγέθυνση συνήθως δεν χρειάζονται μεγάλο πεδίο.Τέλεια οπτικά χρειάζονται.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
  • Απαντήσεις 74
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Εγώ πιστεύω ότι το να συζητάμε για καλά προσοφθάλμια θέλει και καλά οπτικά τηλεσκοπίου!!!!

Τώρα να έχω τον Ethos και ένα τηλεσκόπιο με πολύ μέτρια οπτικά όπως το Dob sky-wathcer ή κάτι παρόμοιο πχ δεν λέει!!!

Επίσης ο καθένας πενέυει ότι έχει έτσι!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αρε Έλληνα!!!! :lol: :lol: :lol:

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε
Βασικά τα καλά προσοφθάλμια, φαίνονται στα κακά τηλεσκόπια. Όταν το οπτικά ενός τηλεσκοπίου είναι τέλεια, ότι προσοφθάλμιο και να βάλεις δε θα έχεις σφάλματα (πχ, κόμη flat πεδίο κτλ).
Δημοσιεύτηκε

Ένα καλό προσοφθάλμιο μπορεί να κάνει ένα μέτριο τηλεσκόπιο να συμπεριφέρεται καλά, ενώ ένα κακό προσοφθάλμιο μπορεί να καταστρέψει την εντύπωση που παίρνει κανείς από ένα high end τηλεσκόπιο.

Αν το προσοφθάλμιο εισάγει τα δικά του οπτικά σφάλματα, τι να το κάνεις το flat πεδίο που προσφέρει για παράδειγμα ένα αποχρωματικό 4 στοιχείων. Καλό προσοφθάλμιο είναι αυτό που είναι διορθωμένο σε όλο το πεδίο που προσφέρει. Τα προσοφθάλμια της televue και της pentax είναι πλήρως διορθωμένα μέχρι το f/4.

Σημαίνει άραγε αυτό ότι όταν τοποθετήσουμε έναν nagler ή έναν pentax σε ένα f/4 dob θα πάρουμε καθαρό πεδίο από άκρη σε άκρη; Όχι, σημαίνει όμως ότι για παράδειγμα το πρόβλημα που θα διακρίνουμε στα άκρα θα είναι η κόμη που προέρχεται 100% από το πρωτεύον και όχι ένα άθροισμα προβλημάτων κόμης του πρωτεύοντος + ότι άλλα οπτικά σφάλματα προσθέτει η κατασκευή του προσοφθαλμίου. Θυμηθείτε ότι το προσοφθάλμιο είναι το μισό τηλεσκόπιο!

Δημοσιεύτηκε

Να ρωτησω κι εγω με τη σειρα μου...

Για ενα SW 120ED.....εχω τον zoom της WO 7,5-22,5mm και ενα 28mm.....τι αλλο να παρω?.....κυριως σε μεγαλες μεγενθυσεις?....μπορω να διαθεσω περιπου 250 ευρω.......σκεφτομουνα για εναν barlow και εναν 5mm...!

Τι λετε?

''''Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή απο το να ανακαλύψεις το ακριβές σημείο,απο το οποίο πρέπει να παρατηρούνται και να κρίνονται όλα τα πράγματα,κι ύστερα να παραμείνεις σε αυτό το σημείο.''''
Δημοσιεύτηκε
Για παρατηρηση....
''''Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή απο το να ανακαλύψεις το ακριβές σημείο,απο το οποίο πρέπει να παρατηρούνται και να κρίνονται όλα τα πράγματα,κι ύστερα να παραμείνεις σε αυτό το σημείο.''''
Δημοσιεύτηκε
Το ed 120 σου εχει 1000 focal ετσι? Τι παρατηρεις κυριως? Εγω θα ελεγα να παρεις ενα barlow x2 και μετα κατι σε 7-8 mm αλλα δεν ξερω αμα σηκωνει το τηλεσκοπιο σου και πιο μεγαλη δλδ στα 5 πχ. Baader orthoscopic ή pentax / nagler εισαι :P
Δημοσιεύτηκε
Εχει 900.....ειναι f7.5......και συμφωνα με την εταιρια παντα μπορει να φτασει μεγενθυσεις χ360....ειναι apo....!...Εχω ενα 28μμ....ενα zoom WO 7.5-22.5 και λεω να παρω κατι για μεγαλες μεγενθυσεις......σκεφτομαι για ενα barlow και ενα 5μμ.!!
Δημοσιεύτηκε
Εχει 900.....ειναι f7.5......και συμφωνα με την εταιρια παντα μπορει να φτασει μεγενθυσεις χ360....ειναι apo....!...Εχω ενα 28μμ....ενα zoom WO 7.5-22.5 και λεω να παρω κατι για μεγαλες μεγενθυσεις......σκεφτομαι για ενα barlow και ενα 5μμ.!!

Το Χ360 ξεχνα το μεχρι 240 με 300 και πολυ ειναι, (να θυμασε οτι για καθε ιντσα το πολαπλασιαζουμε χ50 αντε για σενα επειδει ειναι apo εβαλα λιγο παραπανω, και αυτα ισχυουν για τελειο seeing) πριν παρεις προσοφθαλμια για τοσο μεγαλες μεγενθυνσεις καλα θα ειναι να δανειστεις ενα απο καποιο φιλο για να δεις πως αποδειδει το τηλεσκοπιο σε αυτες τις μεγενθυνσεις.

Δες εδω τι λεει η skywatcher για το 120 ED black diamond (στα χαρακτηριστικα λεει οτι Highest Practical Power 240x)

http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=143&class1=1&class2=100

Στα λεω γιατι την πατησα και εγω. Αλλα ευτυχως με φτηνο προσοφθαλμιο ορθοσκοπικο.

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω lunar....

Οποτε αν πουμε οτι μπορει να φτασει ανετα στα χ240 και μπορει με ζορι να παει και στα χ300.....τοτε μπορω να παρω μεχρι 3μμ προσοφθαλμιο....

Οποτε περα απο το 28μμ και το ζουμ 7.5-22.5 που εχω, λεω να παρω ενα barlow πρωτα και βλεπω...!!!...

Τι λες κι εσυ....ή μηπως να παρω ενα 5μμ και ενα 4μμ ή ενα 3.5μμ προσοφθαλμια (250 ευρω διαθετω)...?

Και κατι ακομα.....διαβασα καπου στο φορουμ οτι οι barlow διορθωνουν τους ζουμ φακους......πως γινετε αυτο?.....μπορει καποιος να με διαφωτισει?

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστω lunar....

Οποτε αν πουμε οτι μπορει να φτασει ανετα στα χ240 και μπορει με ζορι να παει και στα χ300.....τοτε μπορω να παρω μεχρι 3μμ προσοφθαλμιο....

Οποτε περα απο το 28μμ και το ζουμ 7.5-22.5 που εχω, λεω να παρω ενα barlow πρωτα και βλεπω...!!!...

Τι λες κι εσυ....ή μηπως να παρω ενα 5μμ και ενα 4μμ ή ενα 3.5μμ προσοφθαλμια (250 ευρω διαθετω)...?

Και κατι ακομα.....διαβασα καπου στο φορουμ οτι οι barlow διορθωνουν τους ζουμ φακους......πως γινετε αυτο?.....μπορει καποιος να με διαφωτισει?

Aμα ειναι για πλανητικη παρατηρηση εγω θα σου προτεινα ορθοσκοπικους

http://www.universityoptics.com/125inch.html

ασε που με 250€ παιρνεις 3 προσοφθαλμια που ειναι super (εχω τα HD 12.5 , 9, και 6 και σου λεω οτι κανουν δουλεια θαυμα)

τωρα αν ειναι για deep space σου ειπανε οι φιλοι μας παραπανω

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε

Φιλικη συμβουλη μην φτασεις στα ορια το τηλεσκοπιο γιατι τοτε το προσοφθαλμιο που θα παρεις θα το χρησιμοποιησεις πολυ λιγο, παρε κατι που θα το δουλευεις περισσοτερο. :wink:

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε

και πιο να θεωρησω οριο....τα χ240 ή τα χ300..?

Αρα να παω μεχρι τον 5μμ....!!!

Δημοσιεύτηκε

Καλυτερα το 240 γιατι εγω που εχω και mak που ειναι 5,5" με τον 6mm ειμαι στο (χ333) δηλαδη χ60 ανα ιντσα και σου λεω οτι το εχω βαλει πανω 2 φορες και αυτο με τελειο seeing και παλι ειμαι εντελως οριακα θα προτιμουσα τελικα κατι που θα μου εδινε λιγο μικροτερη μεγενθυνση ισως τον 7mm ή ακομα και τον 8mm. Για να καταλαβεις με εναν 8mm Υπεριωνα εχω χ250 που ειναι μια χαρα δεν χρειαζετε να φτασεις στα ακρα

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε

Ωραια ....οποτε θα φτασω μεχρι 240....

Αρα μπορω να παρω μεχρι τον 3.5μμ.....

Το μεγαλυτερο που εχω με τον ζουμ ειναι 7.5......οποτε μου λειπουν τα ενδιαμεσα....!!

Και κατι τελευταιο.....αξιζει να παρω barlow ή να παρω 2 προσοφθαλμιο για να καλειψω το ενδιαμεσο?

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά η μεγέθυνση για κάθε τηλεσκόπιο βγαίνει ως εξής, Το άνοιγμα του σωλήνα χ 2 φορές.

Δηλαδή εμένα είναι 203mm 8" * 2 = 406x φορές μεγέθυνση σηκώνει σε καλές συνθήκες. Αφήστε τι λέει η κάθε εταιρία για το παίξει μούρη!!!

Τώρα μπορεί να φτάσει και σε 430x π.χ. αν έχει τις τέλειες συνθήκες πράγμα δύσκολο αλλά μπορεί να γίνει ,έχω πετύχει τέτοια φορά και έχω δεί τον Κρόνο και σελήνη!!!!

Οπότε έαν είναι το τηλεσκόπιο 120mm η μέγιστη μεγέθυνση θεωρητικά είναι 240χ... :lol: :lol: :lol: :lol:

Δημοσιεύτηκε

Αμα εχεις σκοπο να τα χωσεις για καλο barlow ειμαι συμφωνος (π.χ televue) αλλιως ξανασκεψου το. Βεβαια με εναν barlow και με μεγαλυτερα προσοφθαλμια θα εχεις καλυτερο Eye Relief αλλα περισσοτερο γυαλι. Γι αυτο μονο καλο barlow :wink: , αλλιως αν δεν σε νοιαζει το eye relief παρε προσοφθαλμια.

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε

themis_kart...

Μηπως ξερεις αν ισχυει και πως το οτι ο barlow διορθωνει τον ζουμ?

Δημοσιεύτηκε

Βασικα με νοιαζει το eye relief γιατι φοραω και γυαλια...!!!

Για barlow ελεγα τον televue.....

Αλλα θελω να μαθω γιατι διορθωνει τον ζουμ και πως...

Δημοσιεύτηκε

Δεν νομιζω να συμβαινει κατι τετοιο να διορθωνει το προσοφθαλμιο, αλλα αν συμβαινει θα ηθελα οι πιο εμπειροι να μας το πουνε το πως και το γιατι, αλλα στο ξαναλεω δεν νομιζω.

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε

Ναι δουλεύει καλύτερα ο ζοομ με τον televue αποδεδειγμένα σε εμένα!!!

Μην το ψάχνεις!!!!Πως και τι μόνο 2 barlow (televue & celestron)

εγώ έχω televue αλλά και ο celestron είνα καλός!!!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης