ΜΟΥΣΟΚΛΗΣ ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2009 Σκέφτομαι την αγορά αυτού του σωλήνα προς αντικατάσταση του Messier N-130.http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1558 Η σχετικά χαμηλή τιμή του είναι δελεαστική αλλά με βάζει και σε άλλες σκέψεις, μήπως να δώσω κάτι παραπάνω για κάτι καλλίτερο;Έχω την Ισημερινή βάση Messier Mon-1, που συνοδεύει το Ν-130http://www.telescope-expert.co.uk/bresser-messier-n-130-telescope.html Δεν ξέρω αν θα ταιριάζει στην βάση στήριξης ή αν θα χρειαστώ έξτρα αντίβαρα. (?) Ο σκοπός της αναβάθμισης είναι η καλλίτερη ευκρίνεια στην παρατήρηση πλανητών και του βαθέως ουρανού. Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη… ...κοσμοκράτωρ σφαιρηδόν ελισσόμενος περι γαίαν, οίκε θεών μακάρων, ρόμβου δίνησιν οδεύων... (Απόσπασμα ορφικού ύμνου ΟΥΡΑΝΟΥ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2009 8" στην ΜΟΝ-1; Δεν νομίζω ότι θα τα βγάλει πέρα φίλε μου. Για να έχεις αποτέλεσμα της προκοπής μάλλον θα πρέπει να δείς και για στήριξη Φιλικά Δημήτρης
ΜΟΥΣΟΚΛΗΣ ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2009 Έχω την εντύπωση ότι η Mon1 θα αντέξει τα 8,5 κιλά του Sky-Watcher… έτσι τουλάχιστον μου είχαν πει όταν την αγόρασα… ...κοσμοκράτωρ σφαιρηδόν ελισσόμενος περι γαίαν, οίκε θεών μακάρων, ρόμβου δίνησιν οδεύων... (Απόσπασμα ορφικού ύμνου ΟΥΡΑΝΟΥ)
themis_kart Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2009 Αναγκαστικά MON-2 και πάλι αυτή για παρατήρηση όχι φωτογράφηση!!! Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
ΜΟΥΣΟΚΛΗΣ ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2009 Δηλαδή μάλλον θα πρέπει να κινηθώ κάπου εδώ;http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=847 ...κοσμοκράτωρ σφαιρηδόν ελισσόμενος περι γαίαν, οίκε θεών μακάρων, ρόμβου δίνησιν οδεύων... (Απόσπασμα ορφικού ύμνου ΟΥΡΑΝΟΥ)
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2009 Γιατί αναγκαστικά ισημερινή στήριξη αφού θες να κάνεις παρατήρηση; Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
ΜΟΥΣΟΚΛΗΣ ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2009 Γιατί αναγκαστικά ισημερινή στήριξη αφού θες να κάνεις παρατήρηση; Φίλε μου σωστή η παρατήρησή σου αλλά… Υπάρχουν πολλοί εδώ στο site που είναι «ερωτευμένοι» με ένα Dobson 8” και δεν έχουν άδικο… Το να παρατηρείς αγκαλιά με ένα σωλήνα μέσω έλξης και ώθησης για κάποιους μπορεί να είναι εφικτό αλλά όχι για μένα, λόγω κάποιων «μικρών» προβλημάτων που έχω με την μέση μου (από την καλοπέραση…). Εξάλλου είναι και θέμα συνήθειας, το να παρατηρείς γυρίζοντας με τα δάχτυλά σου το μικρομετρικό μιας ισημερινής είναι άλλη γεύση… Αυτό που πραγματικά φοβάμαι όμως είναι να μην προκαλέσω κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά στην Mon-1 (την οποία την έχω ρυθμίσει τέλεια εξαλείφοντας και τον παραμικρό τζόγο) από το extra βάρος του Sky-Watcher… Έχει δοκιμάσει ποτέ κανείς κάτι τέτοιο; ...κοσμοκράτωρ σφαιρηδόν ελισσόμενος περι γαίαν, οίκε θεών μακάρων, ρόμβου δίνησιν οδεύων... (Απόσπασμα ορφικού ύμνου ΟΥΡΑΝΟΥ)
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Έχω δοκιμάσει και τους 2 τρόπους παρατήρησης. Δεν συγκρίνεται η άνεση της παρατήρησης με το Dob σε σχέση με την ισημερινή. Και αφού μου λες ότι έχεις πρόβλημα με τη μέση σου, δοκίμασε να κάνεις παρατήρηση με Dob σε συνδυασμό με μια καρέκλα μεταβλητού ύψους και θα καταλάβεις. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2009 Δημήτρη είναι θέμα γούστου και το σημαντικότερο: τι τύπο σωλήνα χρησιμοποιείς. Αν μιλάς για νευτώνεια συμφωνω μαζί σου, η dobsonian δεν παίζεται από όλες τις απόψεις - ευκολία στησίματος/ευκολία παρατήρησης. Η χρήση ενός νευτώνειου - ειδικά πάνω από 8 ίντσες - σε ισημερινή μπορεί να να γίνει άβολη - ακόμα και με willcox rings - αλλά στα διοπτρικά και στα καταδιοπτρικά η παρατήρηση είναι απροβλημάτιστη. Άσε που η ισημερινή - είτε διαθέτει μοτέρ είτε όχι - έχει σαφές προβάδισμα όταν κάνει κανείς παρατήρηση σε υψηλές μεγεθύνσεις. Απόλυτες λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά αν και πλέον δεν έχω κάτι τέτοιο στην κατοχή μου, την καλύτερη παρατηρησιακή εμπειρία από άποψη άνεσης και μόνο την είχα από καταδιοπτρικό σε πηρούνι (χωρίς σφήνα εννοείται).. υτό που πραγματικά φοβάμαι όμως είναι να μην προκαλέσω κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά στην Mon-1 (την οποία την έχω ρυθμίσει τέλεια εξαλείφοντας και τον παραμικρό τζόγο) από το extra βάρος του Sky-Watcher… Χωρίς να ξέρω την ΜΟΝ1, αλλά υποθέτοντας ότι είναι στα κυβικά της EQ3-2 πιστεύω ότι ζημιά δεν θα κάνεις αν ανεβάσεις ένα 8ιντσο f/5 πάνω της. Μπορεί να έχεις τρέμουλο και χαμηλή απόσβεση κραδασμών, δισταγμό στην κίνηση των μοτέρ και ζόρι, αλλά μια δοκιμή θα μπορέσεις να την κάνεις. Γενικά τα τηλεσκόπια της Skywatcher είναι ελαφρύτερα από τα αντίστοιχα της bresser - αυτό θα δουλέψει υπέρ σου.Βέβαια όπως και να το κάνεις η ΜΟΝ1 θα είναι προσωρινή λύση. Φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δρομολογήσεις την αγορά μιας ΜΟΝ2/EQ5 ή ακόμα και βαρύτερης αν τη σηκώνεις οικονομικά και νομίζεις ότι θα σε εξυπηρετήσει στο μέλλον.
ΜΟΥΣΟΚΛΗΣ ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2009 Η παρατήρηση με ένα Dob σίγουρα έχει τις χάρες της αλλά και τα μειονεκτήματα της, όπως και η κάθε περίπτωση…Χωρίς να αποκλείω το ενδεχόμενο της αγοράς ενός Dob 8”, με τρομάζει η ιδέα του επίπεδου δαπέδου ως θέση τοποθέτησης για παρατήρηση, γιατί (αν και δεν το κάνω πολύ συχνά) το ιδανικότερο για μένα είναι να παίρνω τα βουνά και να στήνω το τηλεσκόπιο ακόμα και σε βράχια αν δεν υπάρχει πιο ομαλό έδαφος. (πρόκειται για την γνωστή αλλεργία των φωτορύπανσης). Αν και δεν έχω την εμπειρία ενός Dob νομίζω ότι δεν θα μπορώ να το κάνω αυτό… τουλάχιστον όχι με την ίδια άνεση… Όσο αφορά την Ισημερινή προς το παρών δεν με ενδιαφέρει η λειτουργία με μοτέρ οπότε προσωρινά θα την βολέψω με την Mon-1 μιας και δεν παίζει παραπάνω χρήμα. (προέχει η οικογένεια…) και αργότερα βλέπουμε… Για περισσότερες ίντσες δεν το βλέπω γιατί η μεταφορά για μένα όπως προείπα είναι το Α και το Ω και το όριο των 8” μάλλον θα είναι το τελικό. Το Sky-Watcher σε σύγκριση με ένα Dob της ίδιας διαμέτρου προέχει σε ποιότητα οπτικών όσον αφορά τον βασικό εξοπλισμό; (πρωτεύων-δευτερεύων) Η μιλάμε για την ίδια κλάση οπτικών; ...κοσμοκράτωρ σφαιρηδόν ελισσόμενος περι γαίαν, οίκε θεών μακάρων, ρόμβου δίνησιν οδεύων... (Απόσπασμα ορφικού ύμνου ΟΥΡΑΝΟΥ)
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2009 Το Sky-Watcher σε σύγκριση με ένα Dob της ίδιας διαμέτρου προέχει σε ποιότητα οπτικών όσον αφορά τον βασικό εξοπλισμό; (πρωτεύων-δευτερεύων) Η μιλάμε για την ίδια κλάση οπτικών;Είναι το ίδιο τηλεσκόπιο και στις 2 περιπτώσεις. Απλά η στήριξη αλλάζει. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Blaze Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2009 Έχω την εντύπωση οτι τα οπτικά του Dob είναι υποδεέστερα απο αυτά του νευτονίου...Γενικά νομίζω οτι στα νευτόνια βάζουν καλύτερα οπτικά απο ότι στα dob με τη λογική οτι τα νευτονια έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν και για φωτογράφηση απο ότι τα dob που κατα πάσα πιθανότητα θα περιοριστούν στην παρατήρηση.Γιαυτό εξάλλου κ αποφεύγεται να ανεβάζουν dob σε ισημερινές στηρίξεις για αστροφωτογραφία αξιώσεων,παρά τη διάμετρο που ομολογουμένως υπερτερεί. Διορθώστεμε αν κάνω λάθος Φιλικά Κώστας. The Truth Is Out There...
PHANTOM Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2009 Αγαπητέ μου φίλε όλα ξεκινούν εδώ στην Ελλάδα από την τιμή.(Λάθος κατά την ταπεινή μου γνώμη. Ξεκινάς από το τι ζητάς να κάνεις να δεις, κάνεις υπομονή, μαζεύεις χρήματα και παίρνεις κάτι καλό που θα το έχεις καιρό και θα σε ικανοποίηση στο 80% και πάνω έως 100%. Στην Ελλάδα δυστυχώς το τηλεσκόπιο είναι πολυτέλεια και δεν μπορείς να το αλλάζεις κάθε μέρα, γι αυτό κάνε μια καλή κίνηση που θα σε βγάλει πέρα για χρόνια.) Έαν πάρεις Dob και όπως συνήθως μεγαλώσει το σαράκι σε λίγο καιρό και θες και κάτι ποιο πέρα, και θες και αστροφωτογράφιση και θες να το πάρεις και στο βουνό με τους φίλους το καλοκαίρι τι θα κάνεις θα αλλάξεις τηλεσκόπιο; Και με τι κόστος; Και πόσο σύντομα; Έχω παρακολουθήσει πολλές συζητήσεις γύρω από το τι να πάρω Dob ή κάτι άλλο κτλ.Οι ποιο πολύ λένε Dob.Όπως και να το κάνεις κανένα Dob 8” δεν έχει ούτε της δυνατότητες ούτε την χάρη που έχει ένα Newton ή SC 8” Celestron, Meade, Orion optics, πάνω σε ισημερινή.Δηλαδή θα πούμε ότι ένα Dob 8” συγκρίνεται με ένα Advanced Series C8-NGT ή με ένα 8’ SC πάνω σε ισημερινή(εγώ είμαι υπέρ αυτών) ή ακόμη και με το 200/1000 SW.Και στα οπτικά , και στην μεταφορά , και στην αστροφοτογράφιση και γενικά στις δυνατότητες.Εάν αύριο το πρωί γυρίσουν οι αντιπροσωπείες στην Ελλάδα και πουν Ότι το Advanced Series C8-NGT ή το Celestron 8’ SC και αλλά πολλά τέτοιου τύπου μαζί με στήριξη δίνεται 400€ , όλοι μα όλοι θα ξεχάσουν τα Dob και θα τρέξουν για αυτά. Αυτή είναι η αλήθεια. Εάν θες ένα τηλεσκόπιο που θα το χαρείς για τώρα αλλά και για μετά και για πολλά χρόνια πάρε αυτό που λες το SW 200/1000.Όσο για την μέση σου (πρώτων περαστικά), πήγαινε τότε στον ερώτα μου σε SC ποιο φορητά και πολλή καλές δυνατότητες, απλά είναι ποιο ακριβά. \"ΜΟΝΟΣ ΕΡΧΕΣΑΙ ,ΜΟΝΟΣ ΦΕΥΓΕΙΣ.ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕ ΜΟΝΟΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΘΕΛΕΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΟΥ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ\" (ΚΥΝΙΚΟΙ)
koulosb Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2009 Συμφωνω με τον PHANTOM... Οταν αρχισα να κανω σκεψεις για τηλεσκοπιο πριν 3 χρονια ειχα καπου στα 700 ευρω και σκεφτομουν να παρω ενα κατοπτρικο 8'' πανω σε μια απλη EQ5. Διαβαζοντας ομως ειδα οτι η αστροφωτογραφιση ειναι μονοδρομος αν θες να δεις σημεια του ουρανου που με την παρατηρηση δε θα εβλεπες ποτε.Ετσι αποφασισα οτι πρεπει να αποκτησω τουλαχιστον την HEQ5 Pro και μετα να βαλω πανω ενα 8'' τηλεσκοπιο, ειτε κατοπτρικο ειτε SC. Αφου εκανα λιγη οικονομια για δυο χρονακια τελικα αποκτισα την HEQ5 Pro μαζι με το SW 120ED Ds-Pro.Και πιστευω οτι ειμαι καλυμενος για μια ζωη.....εκτος κι αν κανω λεφτα και παρω κανα μεγαλυτερο αποχρωματικο...!!! ''''Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή απο το να ανακαλύψεις το ακριβές σημείο,απο το οποίο πρέπει να παρατηρούνται και να κρίνονται όλα τα πράγματα,κι ύστερα να παραμείνεις σε αυτό το σημείο.''''
BOMBER Δημοσιεύτηκε Μάιος 9, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 9, 2009 .............. Επειδη εχω το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο πανω στην ισημερινη θα σου πω απλα οτι ειμαι παρα πολυ ικανοποιημενος. Τιποτα αλλο.
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάιος 9, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 9, 2009 Όταν μιλάμε για Dob εννοούμε τη στήριξη και όχι το τηλεσκόπιο (σωλήνα). Νευτώνειο είναι και το Dob και τό άλλο που είναι στην ισημερινή. Συνεπώς η ποιότητα του σωλήνα είτε είναι πάνω σε ισημερινή είτε είναι πάνω σε Dob στίριξη είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί. Το αν είναι καλό ενα τηλεσκόπιο επειδή είναι πάνω σε ισημερινή είναι λάθος κριτήριο. Δηλαδή ένα 16" τηλεσκόπιο το οποίο είναι πάνω σε dob στήριξη αναγκαστικά είναι υποδεέστερο από ένα 10" που είναι πάνω σε ισημερινη; Και βέβαια όχι, απλά το ένα προορίζεται για παρατήρηση και το άλλο για φωτογράφηση. Επίσης είναι λάθος κριτήριο να λέμε ότι ένα SC είναι καλύτερο από ένα Νευτώνειο, επειδή το ένα κάνει 400Ευρώ και το άλλο 300. Το SC έχει περισσότερα οπτικά για να είναι ποιο κοντό (δηλαδή ποιο μεταφέρσιμο και ποιο "εύκολο" στην φωτογράφηση). Γι' αυτό είναι ποιο ακριβό, όχι επειδή είναι καλύτερο. Ίσα ίσα που είναι ποιο αργό και δίνει μικρότερα πεδία γεγονός το οποίο δεν είναι επιθυμητό από πολλούς αστροφωτογράφους με αποτέλεσμα την αγορά επιπλέον εξοπλισμού όπως focal reducer. Φίλε μου αν θέλεις να κάνεις αστροφωτογράφηση πάρε το Skywatcher 200/1000 ξεχωριστά σαν σωλήνα και πάρε μια Heq5 ή καλύτερα μια Eq6. Αν θέλεις να κάνεις παρατήρηση και γενικά να μάθεις πέντε πράματα για να ξεκινήσεις πάρε το Skywatcher σε στίριξη Dob το οποίο μπορείς αργότερα και αν δεις ότι σε ενδιαφέρει να χώσεις το χέρι στην τσέπη και να πάρεις ισημερινή. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
ΜΟΥΣΟΚΛΗΣ ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2009 Ένας σωλήνας Ο.Τ.Α. που προορίζεται για να ανέβει σε Ισημερινή σε σχέση με κάποιον που πρόκειται να σταθεί σε στήριξη Dobson, αν και είναι της ίδιας εταιρίας, διαμέτρου κ.τ.λ. (π.χ. το Sky-Wathcer 200/1000 με το SW-Dob). Υποψιάζομαι ότι ίσως υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσά τους όσον αφορά τους συντελεστές θερμικής διαστολής και θερμικής αγωγιμότητας που χαρακτηρίζουν την ποιότητα κατασκευής των κρυστάλλων, μόνο και μόνο επειδή ο Dob προορίζετε μόνο για παρατήρηση …(αυτό το υποθέτω, δεν το ξέρω…).Σε περίπτωση που ισχύει το παραπάνω, εκτός του ότι είναι μια λεπτομέρεια με πολύ ψιλά γράμματα για κάποιον κοινό θνητό με απλές και γενικές γνώσεις που ψάχνει για ένα σωλήνα, (σαν εμένα δηλαδή), η διαφορά στην πράξη ίσως να γίνετε αισθητή μόνο μέσω του χρόνου έκθεσης κατά την διαδικασία της αστροφωτογράφησης. Ένας ωραίος πίνακας που αναφέρει αυτές τις προδιαγραφές των κρυστάλλων υπάρχει σε ένα άρθρο σχετικό με τον καθαρισμό κρυστάλλων από τον κ. Μυλωνά εδώ:http://74.125.77.132/custom?q=cache:bNQbQHt7MRIJ:www.astronomia.org.gr/pdf/milonas-katoptra.pdf+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%84%CF%81%CE%BF+newtonian&cd=1&hl=en&ct=clnk&client=pub-4977668859770845 Αναλογιζόμενος τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές σας γνώμες σκέφτομαι να προχωρήσω στην αγορά του Sky-Watcher 200/1000 O.T.A. (αν και έχω κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα των οπτικών του λόγο της τιμής του και της χώρας προέλευσης του). Με σκοπό να τον ανεβάσω προσωρινά στην Ισημερινή Mon-1 (θα αντέξει, το ξέρω…) με μακροπρόθεσμο στόχο την απόκτηση μιας πιο στιβαρής βάσης σαν την Heq5 που θα δώσει ένα πιο ολοκληρωμένο και πιο σωστό σύνολο. ...κοσμοκράτωρ σφαιρηδόν ελισσόμενος περι γαίαν, οίκε θεών μακάρων, ρόμβου δίνησιν οδεύων... (Απόσπασμα ορφικού ύμνου ΟΥΡΑΝΟΥ)
ΜΟΥΣΟΚΛΗΣ ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2009 Καλησπέρα σε όλους! (Το topic μετονομάστηκε λόγο ραγδαίας αλλαγής πολικότητας ενδιαφέροντος…) Είδα από κοντά το Dobson 10’’ flex (truss-tube) και μπορώ να πω ότι έμεινα άφωνος από την πρώτη επαφή. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1602 Σχετικά με τους ενδοιασμούς που είχα στην παραπάνω συζήτηση με την επίπεδη βάση των Dobson στηρίξεων, έλυσα το πρόβλημα σχεδιάζοντας μια μίνι πλατφόρμα μεταβλητού ύψους για την βάση του Dobson 10’’ η οποία θα έχει δυνατότητα να αλφαδιάζει στην κυριολεξία την τοποθέτηση του τηλεσκοπίου ακόμα και σε έδαφος με έως και 35 μοίρες κλήση! Θα ήθελα λοιπόν τα «φώτα» των παλαιών Dobson-άδων σχετικά με το 10’’ flex πριν μπω στην τελική ευθεία της αγοράς του σχετικά με την «επένδυση» σε extra εξοπλισμό όσον αφορά προσοφθαλμίους φίλτρα κτλ (το σετάκι της Meade Lunar&Planetary 3200 που έχω, νομίζω ότι θα «αδικεί» το τηλεσκόπιο). Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα και την γνώμη των κατόχων παρόμοιων «εργαλείων» σχετικά με την ακρίβεια διατήρησης της ευθυγράμμισης των κατόπτρων λόγο των τριών πτυσσόμενων αξόνων που στηρίζουν το σώμα του δευτερεύοντος. (έχω πληροφορηθεί ότι είναι αξιόπιστοι και κλειδώνουν με ακρίβεια διατηρώντας την ευθυγράμμιση). Κάθε γνώμη, υπόδειξη, ή κράξιμο δεκτό! Ευχαριστώ για τον χρόνο σας… ...κοσμοκράτωρ σφαιρηδόν ελισσόμενος περι γαίαν, οίκε θεών μακάρων, ρόμβου δίνησιν οδεύων... (Απόσπασμα ορφικού ύμνου ΟΥΡΑΝΟΥ)
Dimitris M. Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2009 Φιλε μου εχω το SW 10'' με τον κλειστο σωληνα και αυτο που εχω να σου πω ειναι οτι μετα απο καθε μετακινηση μια μικρη ευθυγραμμισουλα την θελει.. ποσο μαλλον το Truss που ειναι πτυσσομενο.. (ετσι πιστευω τουλαχιστον).Πιστευω οτι η μετακινηση με αυτοκινητο οτι και να κανουμε θα επηρεαζει την ευθυγραμμιση των κατοπτρων.Γενικα τα Νευτωνεια ανω των 8'' θελουν συχνοτερη ευθυγραμμιση κυριως οσο πιο πανω παμε σε ιντζες.Η ευθυγραμμιση των κατοπτρων ειναι κατι που δεν θα πρεπει να σε τρομαζει αφου αν αγορασεις μαζι με το τηλε κι ενα Laser Collimator μετα απο 2-3 φορες θα σου φαινεται παιχνιδακι.. Ελπιζω να βοηθησα λιγο.. “Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.” ― Albert Einstein
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Σχετικά με τους ενδοιασμούς που είχα στην παραπάνω συζήτηση με την επίπεδη βάση των Dobson στηρίξεων, έλυσα το πρόβλημα σχεδιάζοντας μια μίνι πλατφόρμα μεταβλητού ύψους για την βάση του Dobson 10’’ η οποία θα έχει δυνατότητα να αλφαδιάζει στην κυριολεξία την τοποθέτηση του τηλεσκοπίου ακόμα και σε έδαφος με έως και 35 μοίρες κλήση!Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο να το αλφαδιάζεις αφού δεν χρειάζεται.Βάζοντας πλατφόρμα το πιθανότερο είναι να έχεις ταλαντώσεις. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
ΜΟΥΣΟΚΛΗΣ ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Φίλε Δημήτρη ευχαριστώ για την συμβουλή σου, αλλά δεν είναι η ευθυγράμμιση των κατόπτρων που με τρομάζει, αλλά η αντοχή στην στρέβλωση / εφελκυσμό που ενδέχεται να επηρεάσει την παραλληλότητα του κυρίου σώματος με το πτυσσόμενο σώμα που «φιλοξενεί» το δευτερεύον κάτοπτρο μετά από πολλές μεταφορές.Η κατασκευή βέβαια φαίνετε στιβαρή και αξιόπιστη και αν μη τι άλλο μου εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλά η γνώμη κάποιου που έχει είδη «ταλαιπωρήσει» αρκετά ένα τέτοιο οπτικό σύστημα, θα ήταν σίγουρη σαν «κολώνα» του Παρθενώνα, που θα εξανέμιζε κάθε μικρή αμφιβολία…Προς το παρών έχω μάθει να ευθυγραμμίζω το μικρό νευτώνειο των 5 ιντσών που έχω με ένα πλαστικό ποτηράκι του καφέ και τα καταφέρνω μια χαρά, αλλά αν χρειαστεί στο μέλλον λόγω της διπλάσιας διαμέτρου του SW flex θα συμπεριλάβω και το laser collimator στον εξοπλισμό μου. Σχετικά με τους ενδοιασμούς που είχα στην παραπάνω συζήτηση με την επίπεδη βάση των Dobson στηρίξεων, έλυσα το πρόβλημα σχεδιάζοντας μια μίνι πλατφόρμα μεταβλητού ύψους για την βάση του Dobson 10’’ η οποία θα έχει δυνατότητα να αλφαδιάζει στην κυριολεξία την τοποθέτηση του τηλεσκοπίου ακόμα και σε έδαφος με έως και 35 μοίρες κλήση!Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο να το αλφαδιάζεις αφού δεν χρειάζεται.Βάζοντας πλατφόρμα το πιθανότερο είναι να έχεις ταλαντώσεις. Παναγιώτη μου δίκιο έχεις, αλλά η ανάγκη του σχεδιασμού μιας τέτοιας «πλατφόρμας» έχει να κάνει με μια καθαρά προσωπική μου επιλογή όσον αφορά μερικές τσεκαρισμένες τοποθεσίες που προσφέρονται για τέλεια παρατήρηση σε πολύ σκοτεινό ουρανό, αλλά πάσχουν από «επιπεδότητα» και εύκολη προσβασιμότητα, βέβαια δεν θα πηγαίνω συχνά εκεί (που τέτοια τύχη!) αλλά όταν θα πηγαίνω με την πλατφόρμα θα είμαι σίγουρος.Η μίνι πλατφόρμα θα έχει τέσσερα πτυσσόμενα «πόδια» στήριξης τα οποία θα ασφαλίζουν με κόντρα παξιμάδι στο ύψος τους, και θα καρφώνουν στην κυριολεξία το τηλεσκόπιο στο έδαφος. (όταν την κατασκευάσω θα την ανεβάσω σε ανάλογο τόπικ)Με την ισημερινή που έχω τώρα δεν αντιμετωπίζω τέτοιο πρόβλημα αλλά με αυτόν τον τρόπο θα σιγουρεύω τόσο το αλφάδιασμα του Dobson όσο και την σταθερότητα του τηλεσκοπίου, που δεν θα ήθελα με κανένα τρόπο να το δω να κατρακυλάει σε κανένα γκρεμό και να χάνετε σε καμία χαράδρα!Για φαντάσου!!! ...κοσμοκράτωρ σφαιρηδόν ελισσόμενος περι γαίαν, οίκε θεών μακάρων, ρόμβου δίνησιν οδεύων... (Απόσπασμα ορφικού ύμνου ΟΥΡΑΝΟΥ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Φίλε Δημήτρη ευχαριστώ για την συμβουλή σου, αλλά δεν είναι η ευθυγράμμιση των κατόπτρων που με τρομάζει, αλλά η αντοχή στην στρέβλωση / εφελκυσμό που ενδέχεται να επηρεάσει την παραλληλότητα του κυρίου σώματος με το πτυσσόμενο σώμα που «φιλοξενεί» το δευτερεύον κάτοπτρο μετά από πολλές μεταφορές. Δεν νομίζω να υφίσταται τέτοιο ζήτημα, έχοντας πάντα κατα νού ότι η μεταφορά θα γίνεται με το τηλεσκόπιο συνεπτυγμένο και κλειδωμένο στην "κλειστή" θέση. Να μου έλεγες ότι ανησυχείς σε βάθος χρόνου απο την χρήση, να πώ ναι, το τηλεσκόπιο δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα και εκεί ίσως να υπάρχει στατιστικά κίνδυνος να "ανοίξουν" τα σημεία τριβής και να κρεμάσει. ΦΙλικά Δημήτρης Δημήτρης
Dimitris M. Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Με προλαβε ο φιλτατος Δημητρης Σοφουλης.. Παρολο που ειναι σχετικα νεο μοντελο και δεν ειναι δοκιμασμενο για το πως θα συμπεριφερθει σε βαθος χρονου, πιστευω οτι οι πιθανοτητες να προκληθουν φθορες στα σημεια τριβης (οπως προ ανεφερε και ο φιλος Δ. Σοφουλης), ειναι εξαιρετικα μικρες, υπο την προυποθεση βεβαια να γινονται τα βηματα στησιματος-ξεστησιματος με λιγη προσοχη. Γενικα πιστευω οτι δεν θα υπαρξει τετοιο προβλημα..φαινεται να ειναι αρκετα στιβαρη κατασκευη. “Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.” ― Albert Einstein
ΜΟΥΣΟΚΛΗΣ ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Σωστά, και πολύ φοβάμαι ότι οι μονόπλευροι κραδασμοί που τυχών θα δεχτεί το πτυσσόμενο σύστημα σε μια μεταφορά, ίσως να βοηθήσουν στην δημιουργία ανοχών στους τρεις άξονες στήριξης, ενώ τον 5άρι ενιαίο σωλήνα που έχω προς το παρών, απλά τον «ακουμπάω» στο πίσω κάθισμα και τον κοντράρω με ένα μαξιλαράκι… Αυτό είναι ένα μείων… Μάλλον θα πρέπει για το σίγουρο της υπόθεσης να κατασκευάσω και μια θήκη μεταφοράς η ακόμα καλύτερα μια κούτα από 12άρι κόντρα πλακέ θαλάσσης, (για να μπορεί να μπει και στην σχάρα του αυτοκινήτου σε περίπτωση μεγάλου ταξιδιού) ώστε οι μεταφορά να γίνετε με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια… ...κοσμοκράτωρ σφαιρηδόν ελισσόμενος περι γαίαν, οίκε θεών μακάρων, ρόμβου δίνησιν οδεύων... (Απόσπασμα ορφικού ύμνου ΟΥΡΑΝΟΥ)
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2009 Μουσοκλή, έχω το 12ιντσο μαύρο flex truss-tube SW (και από ότι έχω δει στο AstroVox είμαστε 2 μόνο με αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο!) από τον Ιανουάριο, και αν και δεν το έχω ακόμη καραδοκιμάσει το σύστημα με πολλές μεταφορές μπορώ να σου πω τα εξής: Η ευθυγράμμιση στο κλείσε-άνοιξε (επιτόπου τουλάχιστον) του σωλήνα ΔΕΝ χάνεται εύκολα έως καθόλου. Εκεί που θα χρειαστεί έστω και λίγο, όπως πολύ σωστά ανέφεραν και προηγούμενοι φίλοι είναι μετά από μεταφορά με αυτοκίνητο. Αναμενόμενο φυσικά. Εγώ θα βρω αφρολεξ ελαστικής φύσεως για τον σωλήνα, για να λειτουργούν ως "μαξιλαράκια-αμορτισέρ" για απορρόφηση των κραδασμών όταν ταξιδεύει στο αμάξι. Είχε η συσκευασία και βλακωδώς τα πέταξα!! Μη τα πετάξεις αν το πάρεις!!! Εγώ έχω το Saxon Laser Collimator αλλά ενδέχεται να σταματήσω να το χρησιμοποιώ και να αρχίσω την "καπακωτή" ευθυγράμμιση με τα φιλμοκαπάκια, λέγεται ότι είναι κλάσεις ανώτερη..αν επιμείνεις στο laser, βάζε το με τον αντάπτορα των 2 ιντσών ο οποίος εξασφαλίζει πολύ μεγαλύτερη στιβαρότητα...τώρα αν τελικά είναι τέλεια η θέση του...είναι αμφίβολο...για αυτό θα μάθω και την καπακωτή και θα συγκρίνω... Και μερικές ΓΕΝΙΚΕΣ παρατηρήσεις, αν μου επιτρέπεις.. Φρόντισε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αποκτήσεις για το flex όπως και εγώ έκανα ήδη, ένα φωτοχιτώνιο (light shroud), είναι αναντικατάστατο!!! Τεράστια διαφορά στο contrast και σημαντική προστασία για το δευτερεύων!!! Θα αποτρέψει στο να σου πέσει και κάνα προσοφθάλμιο μέσα στο πρωτεύον!! Το πήρα από εδώ και νομίζω ότι είναι πολύ καλής ποιότητας, αξίζει!!http://www.astrozap.com/pages/shrouds.htmlΤο μοναδικό που έχει ραμμένες και τρύπες για τα χερούλια του Upper Tube Assembly ειδικά κατασκευασμένο για τα SW Flextube!!Σου τονίζω..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ να μπει το οποιοδήποτε φωτοχιτώνιο στο SW flextube, θέλει το παραπάνω γιατί μιας και είναι 3 τα trusses, αν δεν έχει ειδικά elastic bands όπως του Astrozap, μπαίνει μέσα στο οπτικό πεδίο!! Άκουσε με, είμαι παθών...o λόγος είναι ότι δεν αποτελούν καλό σκελετό τα 3 trusses για φωτοχιτώνιο όπως είναι άλλα τηλεσκόπια με διασταυρώμενα trusses!! Είναι πολύ στιβαρή κατασκευή γενικά ο σωλήνας αλλά μιας και ακόμη δεν έχει φάει πολλές μεταφορές δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι στο μέλλον, αν πάντως έχεις τα μαξιλαράκια αμορτισέρ της συσκευασίας (ή φτιάξεις δικά σου) νομίζω είναι πολύ καλή περίπτωση. Οπότε μην ανησυχείς και τόσο για τους μονόπλευρους κραδασμούς.. Ένα πράγμα που έχω παρατηρήσει όταν ανεβάζεις τον σωλήνα στο ύψος του είναι πως ενώ κάνει χαρακτηριστικό κλικ, θέλει μετά και έναν έλεγχο στο τελείωμα των 3 πόλων από την κάτω πλευρά ώστε να σιγουρευθείς ότι έχουν ΟΝΤΩΣ κλειδώσει στο τέρμα τους. Επίσης, θα σου πρότεινα να ΜΗΝ τον κατεβάζεις τον σωλήνα όταν το έχεις στην μόνιμη θέση του το τηλεσκόπιο, άσε να είναι εκτεταμένος! Το φωτοχιτώνιο Astrozap μπορεί και είναι σχεδιασμένο να μένει μόνιμα πάνω του.Μεταφέρεται το τηλεσκόπιο και πολύ καλύτερα (για να το βάλεις ή να το βγάλεις από την βάση), έχεις καλύτερο πιάσιμο. Αυτά,συγνώμη για το μακρόσυρτο post ελπίζω λίγο να βοήθησα..στέλνω και 1 φώτο από το δικό μου το 12άρι...στην ουσία μιλάμε φυσικά για το ίδιο εργαλείο με διαφορά 2 ίντσες... Τάσος Υ.Γ. Το ξέρεις ότι έχει βγει πρόσφατα και σε ρομποτικό goto το παραπάνω dobsonian?????? για ρώτα το Πλανητάριο...πρέπει να έρχεται.. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα