Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα. Ηρθε η ωρα να κανω το πρωτο μου ποστ μετα απο 4 χρονια που ειμαι μελος του astrovox. Γενικως εχω αρκετα καλες γνωσεις γυρω απο την αστρονομια, αλλά οχι ιδιαιτερα απο τηλεσκοπια και νομιζω πως ηρθε η ωρα να προχωρησω στην αγορα ενος. Το budget μου ειναι εως περιπου τα 500ευρω, και εχω τη δυνατοτητα αστροπαρατηρησης σε ιδιαιτερα σκοτεινο ουρανο τουλαχιστον 1 φορα την εβδομαδα. Αστροφωτογραφιση θα με ενδιεφερε, οπως και η δυνατοτητα συνδεσης με Η/Υ για προβολη μεσω αυτου.

Με το ποσο που ανεφερα, μπορειτε να μου προτεινετε καποιο συγκεκριμενο? Εχω δει τα επομενα δυο, τα οποια αν και διαφορετικα μεταξυ τους, ειναι εντος των οριων που εχω θεσει.

http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=554

και

http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=5

Θεωρειτε καποιο απο τα δυο καλη αγορα?

Ευχαριστω εκ των προτερων. :)

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου, τα τηλεσκόπια αυτά είναι παιχνίδια. Πάρε ένα dob 8" ή 10", κάνε παρατήρηση σαν άνθρωπος και όταν φτάσεις στο σημείο να θέλεις σίγουρα να κάνεις φωτογράφηση γιατί δεν είναι απλό πράγμα, τότε αγοράζεις μια σοβαρή ισημερινή στήριξη.

ΥΓ: Ψάξε αν θέλεις λιγάκι εδώ μέσα, έχουν γίνει τελευταία πολλά παρόμοια θέματα...

Δημοσιεύτηκε
+1 για ένα 10ιντσο. Είναι μέσα στο budget που έχεις θέσει, ενώ σε "ιδιαίτερα σκοτεινό ουρανό" θα σε ταξιδέψει πολύ μακριά και θα σε κρατήσει απασχολημένο για πολύ καιρό. Μακριά από αυτά τα τηλεσκόπια με goto της πλάκας και φθηνούς σωλήνες με πολύ πλαστικό..
Δημοσιεύτηκε
Συμφωνό και εγώ μ'αυτά που σου έγραψαν οι φίλοι,όλα αυτά στα γράφουμε οι περισσότεροι απο προσωπικές εμπειρίες,βγάλτα απο το μυαλό σου δέν θα σου δώσουν φώς.
Δημοσιεύτηκε

Το λάθος που κανεις (οπως όλοι μας στην αρχή) ειναι που πιστεύεις ότι θα δώσεις αυτα τα λεφτα και θα μήνεις σε αυτα. Δυστηχώς θες πολύ περισσότερα λεφτά για κάτι τετοιο, και πάλι παίζεται. Τα 500 ειναι πολύ καλα ΜΟΝΟ για παρατηρηση με ντοπς (για αυτο και οι αποψεις τον προλαλησαντων), και παλι θα τα σκάσεις αργοτερα για κανενα καλό προσοφθάλμιο (κατι που ειναι επενδυση, οι σωλήνες ερχονται και φευγουν, τα καλα προσοφθαλμια μενουν). Για φωτογράφιση μην το συζητάς, θες αρκετά λεφτά για να κανεις σοβαρη δουλεια και συνήθως αν δεν τα εχεις τα μαζεύεις σιγά σιγα. Και ειναι επιπονο σπορ.

Η εναλλακτική στις ποιο πανω αποψεις ειναι μια μετρια/μικρή ισημερινή κεφαλή (πχ Vixen GP ή το αντιστοιχο σε Κινέζικο EQ3-2) με ενα Νευτώνιο 6" (f/8 ή f/5), που (με την προσθήκη μοτερ και ενος φτηνού controller) ισως μπορει να συνδιασει κάποια απο αυτα που θες και να σου δωσει τα πρωτα βήματα και στην φωτογραφιση (πχ με μια απλή SLR ή με μια ήδη υπάρχουσα DSLR, ξεκινάς με piggyback και μετά βλέπεις).

Οποτε διαλέγεις: ενα καλό ντοπς τωρα για να ευχαριστηθείς παρατηρηση (και αργοτερα βλέπεις), μια μεσοβεζικη λύση που θα σου μαθει τα τερτιπια της ισημερινής και θα σε βαλει στα αρχικά σταδια της φωτογραφισης, ή περιμένεις και μαζεύεις, βαζεις κατι παραπανω και πας σε καλύτερες λυσεις (πχ 8" σε EQ5 ή και ακόμη καλύτερο).

Την πρόταση "πήγαινε σε μια συνάντηση να τα δεις απο κοντά" φαντάζομαι την έχεις δει, σωστά;

Δημοσιεύτηκε
Εγω θα προτεινα αν δεν εχεις την υπομονη να μαζεψεις καποια λεφτα παραπανω να παρεις με 500 ευρω ενα dob 8'' και ενα ζουμ προσοφαλμιο baader ή WO και μετα αν δεις οτι σου αρεσει μαζευεις και περνεις μια ισημερινη HEQ5 Pro και ανεβαζεις πανω το 8'' και ξεκινας και φωτογραφιση.
''''Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή απο το να ανακαλύψεις το ακριβές σημείο,απο το οποίο πρέπει να παρατηρούνται και να κρίνονται όλα τα πράγματα,κι ύστερα να παραμείνεις σε αυτό το σημείο.''''
Δημοσιεύτηκε
Καλησπερα. Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας. Το μονο που με κανει να δισταζω για τα dobsonian ειναι το μεγεθος τους (ειδικα το 10αρι) γιατι καθε φορα θα πρεπει να μεταφερονται στο μερος που θα κανω τις παρατηρησεις. Κατα τα άλλα εχοντας διαβασει σχεδον ολα τα τελευταια θεματα, ειδα οτι στο budget αυτο τα dob θεωρουνται τα πιο αποτελεσματικα. Παρολα αυτα, επειδη βρισκομαι στη Θεσσαλονικη ισως παω στο πλανηταριο να τα ριξω μια ματια πριν αγορασω.
Δημοσιεύτηκε
Καλησπερα. Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας. Το μονο που με κανει να δισταζω για τα dobsonian ειναι το μεγεθος τους (ειδικα το 10αρι) γιατι καθε φορα θα πρεπει να μεταφερονται στο μερος που θα κανω τις παρατηρησεις. Κατα τα άλλα εχοντας διαβασει σχεδον ολα τα τελευταια θεματα, ειδα οτι στο budget αυτο τα dob θεωρουνται τα πιο αποτελεσματικα. Παρολα αυτα, επειδη βρισκομαι στη Θεσσαλονικη ισως παω στο πλανηταριο να τα ριξω μια ματια πριν αγορασω.

Μην διστάζεις καθόλου. Το 10" dob είναι το μεγαλύτερο τηλέ που μπορείς να μεταφέρεις και να στήσεις με ευκολία. Έχει το ίδιο μήκος με το 8" και χωράει άνετα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Αν είσαι και Θεσσαλονίκη ακόμη καλύτερα πας και το βλέπεις από κοντά.

Δημοσιεύτηκε
ισως παω στο πλανηταριο να τα ριξω μια ματια πριν αγορασω.

Aυτο ειναι το καλυτερο που εχεις να κανεις.

Αν μπορεις να το σηκωσεις και να το μεταφερεις εως το αμαξι σου ανετα, τοτε παρτο αμεσως...

Αστροφωτογραφιση θα με ενδιεφερε, οπως και η δυνατοτητα συνδεσης με Η/Υ για προβολη μεσω αυτου.

Εισαι νεος και για χιλιους δυο λογους ουτε θα πρεπει να σε ενδιαφερει η αστροφωτογραφηση. Θελει μεγαλη αφοσιωση, πολυ ωρα, και παρα πολλα λεφτα.

Δημοσιεύτηκε
ισως παω στο πλανηταριο να τα ριξω μια ματια πριν αγορασω.

Aυτο ειναι το καλυτερο που εχεις να κανεις.

Αν μπορεις να το σηκωσεις και να το μεταφερεις εως το αμαξι σου ανετα, τοτε παρτο αμεσως...

Αστροφωτογραφιση θα με ενδιεφερε, οπως και η δυνατοτητα συνδεσης με Η/Υ για προβολη μεσω αυτου.

Εισαι νεος και για χιλιους δυο λογους ουτε θα πρεπει να σε ενδιαφερει η αστροφωτογραφηση. Θελει μεγαλη αφοσιωση, πολυ ωρα, και παρα πολλα λεφτα.

Για να ειμαι ακριβης, και εγω απο το Κιλκις ειμαι (μεσα απο την πολη) απλα σπουδαζω Θεσ/νικη. Καθε Σ/Κ ομως ειμαι στο Κιλκις :)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης