Jump to content

Αστροπαρατήρηση στην Αττική - Ρεαλιστικοί Στόχοι;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καταρχάς χαιρετώ όλα τα μέλη του forum.. Είναι το πρώτο μου post, αν και είμαι μέλος του astrovox αρκετό καιρό.. Αποφάσισα να ανοίξω αυτό το θέμα διότι τις τελευταίες βδομάδες βρέθηκα μπροστά σε ένα πρόβλημα το οποίο προσωπικά μου φαίνεται αξεπέραστο.. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά..

 

Πριν 2 χρόνια περίπου, αποφάσισα να ακολουθήσω το hobby της ερασιτεχνικής αστρονομίας με βάση συζητήσεις που είχα κάνει με κάποιους φίλους.. Ομολογώ ότι από μικρός μου άρεσε η έννοια του σύμπαντος, των πλανητών, κ.λπ. και όταν έβρισκα ευκαιρία είτε έβλεπα διάφορα προγράμματα στη τηλεόραση, είτε δανειζόμουν βιβλία σχετικά με το διάστημα, κ.λπ.. Τα τελευταία χρόνια όμως αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο πιο σοβαρά με την αστροπαρατήρηση (όσο μου επιτρέπει δηλαδή ο περιορισμένος ελεύθερος μου χρόνος).. Διάβασα 2-3 στοχευμένα βιβλία για αρχάριους (ένα εκ των οποίων ήταν και το Nightwatch) και ομολογώ ότι το έψαξα αρκετά και σε άρθρα στο internet και στο astrovox και εν τέλει μετά από 1 χρόνο διαβάσματος και παρατήρησης του ουρανού διά γυμνού οφθαλμού, αποφάσισα να πάρω ένα τηλεσκόπιο.. Κατόπιν προτροπών κάποιων φίλων αγόρασα το γνωστό SkyWatcher Dob 8'' με την έννοια ότι δεν άξιζε να δαπανήσω ένα αρκετά μεγάλο ποσό για κάτι που στο τέλος υπήρχε περίπτωση να μην μου κέντριζε το ενδιαφέρον και να τα παράταγα.. Το χειμώνα που μας πέρασε έγινε αυτή η αγορά και ομολογώ μετά λύπης μου ότι εκτός από 1-2 φορές (και αυτές εντελώς αποσμασματικά) δεν κατάφερα να κάνω σοβαρές παρατηρήσεις λόγω κυρίως του καιρού και του κρύου..

 

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, τις βραδυές με καθαρό ουρανό έκανα τις "εξορμήσεις" μου στην...ταράτσα του σπιτιού μου στο Ηράκλειο Αττικής.. Οι πρώτες μέρες ήταν φυσικά μια απογοήτευση διότι ακόμα μάθαινα το τηλεσκόπιο, τις μεγενθύνσεις του, τις δυνατότητες του και το να αντιστοιχώ τα άστρα του Pocket Sky Atlas στον ουρανό.. Μετά από μερικές βραδιές, αποφάσισα να θέσω συγκεκριμένους στόχους.. Το θέμα της φωτορύπανσης ήταν φυσικά γνωστό, αλλά δεν ήξερα το ακριβές μέγεθος του.. Η πρώτη κρυάδα ήρθε όταν έστρεψα το τηλεσκόπιο μου προς τον αστερισμό της Παρθένου όπου σύμφωνα με τον άτλαντα, υπήρχαν δεκάδες γαλαξίες, όλοι συγκεντρωμένοι σε ένα σχετικά μικρό κομμάτι του ουρανού.. Δεν είδα τίποτα.. Θυμήθηκα τότε στο βιβλίο Astronomy Hacks που είχα διαβάσει, ότι υπήρχε ένα website με μερικούς στόχους ορατούς σε αστικούς ουρανούς.. Το συμβουλεύτηκα και άρχισα το κυνήγι.. Ομολογώ ότι και τότε δεν είδα αποτελέσματα.. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ενώ κατάφερα να δω το Ring Nebula και το νεφέλωμα του Ωρίωνα, έψαχνα μάταια αρκετές ώρες για το M81.. Πιστεύω ότι κατάφερα να δω ένα πολύ χαλαρό smudge αλλά ίσως να δημιουργείται αυτή η αίσθηση επειδή γνωρίζω εκ των προτέρων ότι κάτι είναι εκεί.. Για σπείρες ούτε λόγος.. Έψαξα και άλλα Messier objects (όπου σύμφωνα με τους urban καταλόγους ήταν ορατά) αλλά μάταια.. Θα μου πείτε ίσως να φταις εσύ που δεν μπορείς να διαβάσεις τον χάρτη.. Μπορεί, αλλά μερικούς στόχους (όπως διάφορα αστρικά σμήνη) τους έπιασα άνετα (βοηθάει και το Telrad που αγόρασα) οπότε πιστεύω ότι δεν είναι τόσο αυτό.. Ίσως φταίει το τηλεσκόπιο.. Και πάλι δεν νομίζω διότι αν δεν είναι ευθυγραμμισμένα τα κάτοπτρα του, στο zoom out θα έπρεπε το αστέρι να χάνει το σφαιρικό του σχήμα και να γίνεται οτιδήποτε άλλο εκτός από κυκλικός δίσκος, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει (εννοείται ότι ο ερευνητής είναι ευθυγραμμισμένος).. Πιστεύω ότι είναι η φωτορύπανση..

 

Επειδή όμως αρκετά σας κούρασα, η ερώτηση που θέλω να κάνω είναι η εξής.. Θα ήθελα να μου προτείνετε ένα κατάλογο με ορατούς στόχους σε αστικά περιβάλλοντα, τον οποίο όμως να τον εμπιστεύεστε και να τον έχετε δοκιμάσει και εσείς.. Έχω ψάξει αρκετά στο internet, αλλά οι στόχοι που προτείνουν για urban παρατήρηση, απλά δεν μπορούν να βρεθούν.. Ας είναι και 10 στόχοι, δεν με πειράζει.. Απλά όπως καταλαβαίνετε είναι λίγο σπάσιμο νεύρων να προσπαθείς με τις ώρες να βρεις ένα στόχο ο οποίος σύμφωνα με τους καταλόγους είναι ορατός σε αστικά περιβάλλοντα και εν τέλει κάτι τέτοιο να μην ισχύει..

 

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας (ήταν μακροσκελές το post)..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεσα στην Αθηνα θα περιοριστεις στην παρατηρηση της σεληνης, πλανητων, διπλων αστερων, αστερων ανθρακα.

Παρατηρηση deep sky ειναι σκετη απογοητευση. Φαινονται καποια ανοικτα αστρικα σμηνη, αμυδρα μπορεις να διακρινεις τα λαμπερα σφαιρωτα και με τη χρηση φιλτρων UHC και OIII καποια λαμπρα πλανητικα νεφελωματα, για γαλαξιες μην ασχοληθεις. Γενικα η αντιθεση της εικονας ειναι δραματικα χαμηλη

Τωρα που καλοκαιριαζει πηγαινε σε καμμια εξορμηση σε σκοτεινο ουρανο που κανουν πολλα μελη του astrovox

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

έψαχνα μάταια αρκετές ώρες για το M81.. Πιστεύω ότι κατάφερα να δω ένα πολύ χαλαρό smudge αλλά ίσως να δημιουργείται αυτή η αίσθηση επειδή γνωρίζω εκ των προτέρων ότι κάτι είναι εκεί.. Για σπείρες ούτε λόγος..

 

ΑX, ναι, κάτι μου θυμίζει αυτο :roll: ](*,) Ολοι τα ίδια έχουμε περάσει φίλε μου. Και μετα, μια ωραία βραδιά, πας στην επαρχία, και αφου σπασεις το κεφάλι σου με το ΠΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΑΣΤΡΑ ΒΛΕΠΕΙΣ (χαμός, χανεις τον μπούσουλα, ξεχνάς ότι ξέρεις !!), στο τελος αρχιζεις να κανεις πραγματική παρατηρηση και να βλαστημας το μέρος που ζεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαιρόμαστε που τελικά σε έχουμε μαζί μας και που αποφάσισες να μοιραστείς τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς σου εδώ στο AstroVox. Διάβασα με προσοχή την περιπέτειά σου και την προσπάθεια παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού μέσα από την Αθήνα, και μπορώ να πω ότι σε καταλαβαίνω απολύτως. Δεν υπάρχει χειρότερο πράμα να αγαπάς ένα χόμπι και να «απογοητεύεσαι» κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης μαζί του.

Τώρα, κατά εμού η λύση του προβλήματός σου είναι η αγορά μίας αυτόματης βάσης στήριξης όπως ακριβώς έκανε και ο Θέμης.

 

http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=8572

 

Θα σου εξηγήσω το σκεπτικό μου. Επειδή διαμένεις στην Αθήνα της «φωτορύπανσης» δεν σε συμφέρει να ψάχνεις, διότι πάντα θα έχεις ως αποτέλεσμα αυτό που μας περιέγραψες. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να έχεις όρεξη για να θαυμάσεις το Σύμπαν αλλά για διάφορους τεχνικούς και πρακτικούς λόγους να μην μπορείς. Ο εκνευρισμός και απογοήτευσή σου θα σου δημιουργήσουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της παρατήρησης, το υποσυνείδητο σου θα σου μεταδίδει ένα αίσθημα αποβολής της επιθυμίας σου για παρατήρηση. Το θέμα δεν είναι να σου πούμε 10 ή 20 ουράνιους στόχους που μπορείς να δεις με το τηλεσκόπιό σου, αλλά να καταφέρεις να νιώθεις όμορφα και να περνάς καλά με το χόμπι σου. Αν τελειώσουν αυτοί οι 10-20 στόχοι μετά τι θα κάνεις; Δεν είναι λύση αυτή.

Αν υποθέσουμε ότι αγοράζεις την βάση με την οποία δεν θα χρειάζεται πια να ψάχνεις αλλά θα ξέρεις ότι ο στόχος σου βρίσκεται στο οπτικό σου πεδίο και το μόνο που έχεις να κάνεις και να «αγχωθείς» είναι να καταφέρεις να τον διακρίνεις με το μάτι σου, τότε είμαι σίγουρος ότι θα νιώθεις πολύ καλύτερα και θα σου δίνει μεγαλύτερη όρεξη να βγεις για παρατήρηση. Θα υπάρξουν σίγουρα και καλύτερες βραδιές με καλύτερο seeing που είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσεις να δεις και να απολαύσεις ακόμα και Γαλαξίες. Επίσης υπάρχουν και τα ειδικά φίλτρα με τα οποία μπορείς να βελτιώσεις το contrast σου και να δεις πολλοί περισσότερους ουράνιους στόχους απ’ ότι φαντάζεσαι.

Σαν τελικό συμπέρασμα είναι ότι αυτό που χρειάζεσαι είναι η ολοκληρωτική επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζεις και όχι η προσωρινή. Αν βρισκόσουν στην επαρχία ή εκτός Αθήνας τότε θα μπορούσες να δουλέψεις με τον τρόπο που δουλεύεις τώρα. Αυτό όμως που χρειάζεσαι εσύ για να μπορέσεις να αποδόσεις στο μέγιστο και με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι να τοποθετήσεις το SkyWatcher Dob 8'' σε ισημερινή αυτόματη βάση στήριξης (αν μπορούσες να συνδέσεις και υπολογιστή πάνω θα ήταν ακόμα καλύτερα) για να επικεντρώνεσαι μόνο στην παρατήρηση των ουράνιων θησαυρών.

Εύχομαι να σε βοήθησα λιγάκι και είμαι στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε άλλη απορία.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα 1000 φορές καθαρό σκοτεινό ουρανό και να πηγαίνω χειροκίνητα στο στόχο μέσα από ένα μονοπάτι αστεριών το οποίο βρίσκεις μόνος σου (και άρα μαθαίνεις και τον ουρανό αλλά και να χρησιμοποιείς και χάρτες), παρά να είχα δώσει τόσα χρήματα για να δω μερικούς από τους ποιο φωτεινούς στόχους και αυτούς "ξεπλυμένους". Ή σκέψου και το άλλο: Σκέψου ότι έχεις κάνει ευθυγράμμιση (αν μπορείς να δεις τον πολικό από εκεί που μένεις) είναι όλα έτοιμα και βάζεις να δεις ένα στόχο με το go-to. Πάει λοιπόν σιγά σιγά το τηλέ και βρίσκει το στόχο. Πας να δεις από μέσα και δεν φαίνεται τίποτα. Δεν θα απογοητευτείς ακόμη περισσότερο μετά από τόσα χρήματα που έδωσες επιπλέον; Και να δεις κάποια αντικείμενα με αυτό τον τρόπο, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό που θα έβλεπες σε σκοτεινό ουρανό.

 

Προτού προβείς σε αγορά, δοκίμασε να δεις πχ το M57 (Ring) μέσα από την πόλη, και μετά πήγαινε σε σκοτεινό ουρανό και ξαναδοκίμασε. Και λέω το Μ57 συγκεκριμένα γιατί αυτό είναι το λιγότερο επηρεαζόμενο αντικείμενο αλλά και πάλι η διαφορά θα είναι μεγάλη. Πόσο μάλλον σε ποιο αμυδρά αντικείμενα. :-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ και με τον Μανούσο για τον καθαρό ουρανό καθώς και την εκμάθηση του ουρανού με χειροκίνητο τρόπο. Το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι αν έχεις Go-To μπορείς να κάνεις και τα δύο. Όποτε έχεις την διάθεση να δουλέψεις χειροκίνητα (με τα κουμπιά) το κάνεις όποτε θέλεις πιο εύκολα διότι δεν είσαι σίγουρος που ακριβώς είσαι πάλι το κάνεις. Άρα έχει ένα παραπάνω πλεονέκτημα.

Τέλος, η απογοήτευση είναι διπλάσια όταν είσαι χειροκίνητα διότι εκεί προσθέτεις και τον παράγοντα της μη σωστής θέσης του αντικειμένου, ενώ αν είσαι Go-To τουλάχιστον είσαι σίγουρος ότι είσαι στο σωστό σημείο και το μόνο με το οποίο "πολεμάς" είναι με τα φίλτρα, το μάτι σου και τον σκοτεινό ουρανό.

Πάντως ότι και να πάρεις είναι καθαρά θέμα προσωπικό και τι ακριβώς σου αρέσει, απλά σε όλα υπάρχει πάντα το ρίσκο της δυσαρέσκειας και της απογοήτευσης. Το κυριότερα απ΄ όλα είναι ένα και μοναδικό: να μπορείς (και να έχεις όρεξη) να χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν περισσότερα το τηλεσκοπικό σύστημα που θα πάρεις και να νιώθεις όμορφα και γεμάτος με το χόμπι σου.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σκέψου ότι έχεις κάνει ευθυγράμμιση (αν μπορείς να δεις τον πολικό από εκεί που μένεις)

εεε, εντάξει, όχι και έτσι, ο πολικός και ο Βεγγας πάντα φαίνονται :)

 

δοκίμασε να δεις πχ το M57 (Ring) μέσα από την πόλη

 

Χμμ, θα διαφωνίσω, όχι καλό τεστ. Με ενα φίλτρο UHC κααατιι κανεις. Εγω θα ελεγα ότι το ποιο αντιπροσωπευτικό (και απογοητευτικό) τεστ ειναι η Ανδρομέδα. Στην Αθήνα, με averted vision, βαθιές ανασες, πανί πανω στο κεφάλι και ασκήσεις χαθα γιόγκα για χαλαρωση, και την είδα ΧΕΙΡΩΤΕΡΑ με το 8" απο ότι με τα κιάλια στην επαρχία (τηρουμένων των αναλογιών βέβαια). Και οι Μ81/Μ51 ειναι ασχημα παραδείγματα, αυτο που λεει ο φίλος μοας ειναι ακριβώς ότι ειχα παθει και εγω: ημουν 100% σίγουρος ότι ημουν στην σωστή θέση γιατι ειχα κανει προσεκτικο star-hoping, αλλα και παλι μια αμυδρή μουτζουρα που μααααλοοον πρεπει να ηταν αυτο..... ](*,)

Και μετα πηγα σε σκοτεινο ουρανο, να το ενα με γυμνό ματι, να το αλλο με το finder, μην πω τι εγινε με το τηλεσκοποιο, χαμος. Χρειαστηκα να αγορασω telrad γιατι δεν μπορουσα να αναγνωρισω τιποτα :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχάς παιδιά, σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας..

 

Δυστυχώς planetman δεν έχω κάποιο εξοχικό σπίτι για να πηγαίνω και κάποια φιλικά σπίτια είτε είναι μέσα στην Αττική ή πολύ μακριά (βλ. Πήλιο).. Οπότε μου είναι λίγο δύσκολο να κάνω αποδράσεις αν και είναι το καλύτερο "όπλο" κατά της φωτορύπανσης.. Έχεις δίκιο.. Είμαι και λίγο τεμπελάκος από την άλλη :) ..

 

Τώρα όσον αφορά την στήριξη που μου πρότεινε ο φίλος Rossolatos Antonios, ομολογώ ότι όταν ήμουν στη διαδικασία επιλογής τηλεσκοπίου μου περνούσε από το μυαλό η αγορά της, αλλά από την μία οι προτροπές των φίλων να μην επαναπαυθώ σε αυτή, διότι στο τέλος θα καταλήξω να μην ξέρω τίποτα από ουράνια γεωγραφία, κάτι οι τσουχτερές τιμές τους, με απωθήσανε.. Ίσως στο μέλλον το σκεφτώ, δεν ξέρω.. Πάντως ο Πολικός φαίνεται.. Είναι περίπου στις 35 μοίρες alt (υπολογισμός με το χέρι) οπότε φαντάζομαι ότι ευθυγράμμιση θα μπορώ να κάνω.. Άραγε υπάρχει μέρος της Ελλάδας που να μην φαίνεται ο Πολικός;

 

Κάτι άλλο που παρατήρησα και ήθελα να σας ρωτήσω.. Χθες κατάφερα να δω το Μ13 στον αστερισμό του Ηρακλή.. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσα να το "σπάσω", με εξαίρεση τα περιμετρικά άστρα.. Αναρωτιέμαι αν σε αυτό φταίνε οι μαμήσιοι Plossl που "ήρθαν" μαζί με το τηλεσκόπιο ή τα φώτα της πόλης.. Πάντως ήταν ωραίο θέαμα.. Μετά λύπης που έψαξα να ξαναβρώ το Ring Nebula, αλλά δεν μπόρεσα.. Κρίμα γιατί τις προηγούμενες 2 φορές που είχα ξαναψάξει το είχα βρει "αέρα".. Τελικά ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι κάτι είναι κεκτημένο και σίγουρο στην αστροπαρατήρηση..

 

Φίλε roryt περιμένω πως και πως να έρθει ο καιρός να δω την Ανδρομέδα.. Περιμένω πολλά από αυτήν γιατί έχω ακούσει ότι αν δεν μπορείς να δεις την Ανδρομέδα, τότε μην ξαναψάξεις για γαλαξία ποτέ σου :D .. Απλά θέλω να "ανέβει" λίγο η Κασσιόπη σε πιο προσιτές ώρες γιατί μέχρι στιγμής, μέχρι της 12:00, όπου σταματάω, δεν την βλέπω "γεμάτη"..

 

Και πάλι σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προπαντων μην απογοητεύεσαι.

Θα βρεις τον τροπο σου. Αυτα τα εχεις δει; (εχει και αλλα αν ψαξεις) :

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3500

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3396

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3610

 

Ειναι δυσκολα τα πραγματα. Επικεντρωσου σε στοχους που με φιλτρα μπορεις να δεις (νεφελωματα, τα ποιο φωτεινα). Εγω το Baader UHC το κραταω με νυχια και δοντια, ακομη και αν δεν κανω ποια τοσο πολύ παρατηρηση.

Οι γαλαξιες ειναι δύσκολοι, ακομη και με CCD και long exposures. Αλλα για αυτο μιλαμε για "κολλημα" , ολοι εχουμε το αντιστοιχο προβλημα στην Αθηνα, απλα ψαχνουμε τον καλυτερο τροπο να κανουμε την πλακα μας μεχρι να βρεθουμε σε καλο ουρανο να το ευχαριστηθούμε.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα,

 

Φίλε roryt τα διάβασα τα posts που παρέθεσες.. Είχαν πολύ γέλιο μερικά αλλά γενικά το συμπέρασμα είναι ότι στην Αθήνα σου βγαίνει η πίστη για να κάνεις μια σωστή παρατήρηση.. Θα δοκιμάσω το κόλπο του πανιού διότι τα φώτα αριστερά-δεξιά όσο και να μην θέλω να τα κοιτάζω με "μαγνητίζουν"..

 

PORFIRIS, έστω και να δω το κέντρο της θα είναι κάτι.. Σκοπεύω να αφιερώσω αρκετό χρόνο οπότε ίσως να φανώ και λιγάκι τυχερός και δω κάτι παραπάνω :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα δοκιμάσω το κόλπο του πανιού
Και το κόλπο του "πειρατή" (καλύπτρα ματιού) και μην καπνιζεις (αν καπνίζεις). Αλλα οταν τελικά παρεις ματι απο σκοτεινο ουρανο...αχ!!! :roll:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το καλυτερο ειναι να βγαλεις μονος σου τα συμπερασματα σου.

Αν πας σε σκοτεινο ουρανο θα καταλαβεις οτι η παρατηρηση deep sky στην πολη ειναι σκετη απογοητευση.

Επιμενω, μεσα στην πολη σεληνη, πλανητες, σχετικα λαμπρα διπλα αστερια και αστερια ανθρακα τελεια, καποια ανοικτα σμηνη καλα, καποια πλανητικα νεφελωματα με φιλτρα HUC και OIII υποφερτα, τα υπολοιπα deep sky ή δεν φαινονται ή φαινονται απογοητευτικα χειροτερα απ'ότι σε σκοτεινο ουρανο

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φίλοι,

και εγώ στα πρώτα βήματα, με τις ίδιες απορίες.

 

Μανούσο βρήκα σήμερα τον Μ57 αλλά δεν κατάφερα να τον δω σαν δακτύλιο, ούτε στις υψηλότερες μεγενθύσεις μου.

Εχω το SW 8' σε EQ5, χρησιμοποίησα televue X2 και το zoom Baader 8-24.

 

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να φαίνεται?

 

Ευχαριστώ

 

Γιάννης Μπ.

Κορυδαλλός

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θες φίλτρο UHC (δεν ξερω αν το ΟΙΙΙ παιζει εδω). Εγω χωρις UHC δεν το εβλεπα καθολου, απλα δεν ητανε εκει. Και παλι ισχυει οτι λεμε ποιο πανω, ειναι δυσκολο μεσα απο φωτορυπανση, το κονστραστ ειναι αστα να πανε (τουλαχιστον αυτα τα νεφελωματα "παλευονται" καπως με φιλτρα).
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε john67, αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου καθόλου έμπειρο στην αστροπαρατήρηση (κάθε άλλο) εν τούτοις, το M57 ήταν ένας από τους πρώτους στόχους (ίσως ο πρώτος) στον οποίο έστρεψα το τηλεσκόπιο μου.. Ομολογώ ότι δεν συνάντησα πρόβλημα στο να το εντοπίσω και δεδομένου της μικρής μου εμπειρίας μου στο star hoping, νομίζω ότι το 1 λεπτό που δαπάνησα για να το βρω, τον κατατάσσει μάλλον στους εύκολους στόχους..

 

Παρόλα αυτά, ακόμα και με την μικρότερη μεγέθυνση (25mm, δηλαδή 48Χ) δεν νομίζω ότι είχα πρόβλημα στο να διαπιστώσω ότι αυτό που έβλεπα ήταν ένα αμυδρό κυκλάκι (πολύ μικρό βέβαια, αλλά αναγνωρίσιμο, ειδικά με averted vision).. Με την μεγαλύτερη δυνατή μεγέθυνση (10mm μέσω Barlow 2X, δηλαδή 240Χ) μπορούσα να δω ένα μικρό κυκλάκι και τίποτα παραπάνω.. Μου κάνει εντύπωση ότι με όλες τις μεγεθύνσεις σου δεν μπόρεσες να διακρίνεις υφή.. Μήπως δεν μπόρεσες να προσαρμόσεις την νυχτερινή όραση σου; Αν έχει πολλά φώτα στο πεδίο αστροπαρατήρησης σου, βοηθάει μια μαύρη πετσέτα και το pirate's patch..

 

Πάντως για να κάνω και ένα update στο post, τη Πέμπτη που μας πέρασε, προτίμησα αντί να δω τον 1ο τελικό του μπάσκετ μεταξύ ΟΣΦΠ και ΠΑΟ να παρατηρήσω (αποδείχθηκε σωστή επιλογή :)).. Ομολογώ ότι αντικρύζοντας με μια πρώτη ματιά τον Αττικό ουρανό παρατήρησα μικρά σύννεφα και "βίαια" τρεμοπαίγματα ακόμα και στα πιο φωτεινά αστέρια (λόγω του αέρα ίσως).. Παρόλα αυτά, δεν ξέρω αν όντως ήταν έτσι ή απλά μου φάνηκε, αλλά το seeing ήταν το καλύτερο που είχα αντιμετωπίσει.. Κατάφερα λοιπόν και διέκρινα επιτέλους το M82.. Παρόλο που δεν είδα τίποτα παρά ένα άσπρο smudge (αναμφισβήτητα πολύ πιο καθαρό από την προηγούμενη φορά που είχα ψάξει), εν τούτοις αναπτερώθηκε το ηθικό μου γιατί αποδείχθηκε ότι υπάρχουν μερικές μέρες όπου μπορείς να ξεπεράσεις λίγο τα "όρια" του Αττικού Ουρανού και να δεις λίγα περισσότερα πράγματα από τα συνηθισμένα..

 

Όπως και να έχει πάντως, ανυπομονώ να βρεθώ σε μη αστικό ουρανό για τις "σοβαρες" παρατηρήσεις μου.. :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μανούσο βρήκα σήμερα τον Μ57 αλλά δεν κατάφερα να τον δω σαν δακτύλιο, ούτε στις υψηλότερες μεγενθύσεις μου.

Εχω το SW 8' σε EQ5, χρησιμοποίησα televue X2 και το zoom Baader 8-24.

 

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να φαίνεται?

 

Ευχαριστώ

 

Γιάννης Μπ.

Κορυδαλλός

Περίεργο μου φαίνεται να μην διέκρινες το δαχτυλίδι. Είναι από τα ποιο εύκολα αντικείμενα και η δομή του ακόμη και στα 120Χ (με 10mm επιλογή στον zoom) θα έπρεπε να φανεί. Είσαι σίγουρος οτι σημάδεψες σωστά; Μήπως κατά λάθος είδες κάτι άλλο (πχ κανένα σφαιρωτό); Μέχρι πόσα mag αστέρια μπορείς να δεις με το μάτι;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

john67, φυσικά και φαίνεται.

Αλλά, θα προτιμήσεις μια βραδιά με καλό seeing, θα περιμένεις η θέση του να είναι αρκετά ψηλά στον ορίζοντα ή ακόμα καλύτερα κοντά στο ζενίθ και... θα αφήσεις τον μπάρλοου απ΄έξω απ την όλη ιστορία μέχρι να βρεις το αντικείμενο.

Τσέκαρε επίσης και την ευθυγράμμιση σου, γιατί αν δεν είναι καλή το αντικείμενο δεν θα είναι μέσα στο προσοφθάλμιο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά η πρακτική που ακολούθησα ήταν να σκιτσάρω το τοπιο που έβλεπα στο προσοφθάλμιο και μετά να συγκρίνω το σκίτσο με το stellarium. Νομίζω ότι δεν πρέπει να έκανα λάθος.

Βέβαια ήταν χαμηλα στον ορίζοντα και όχι κοντά στο ζενίθ και από τον Κορυδαλλό είχα όλα τα φώτα της πόλης από την άλλη πλευρά.

Από την άλλη είναι ο πρώτος στόχος μετά από Σελήνη και Κρόνο που προσπάθησα, οπότε...

 

θα προσπαθήσω ξανά ακολουθώντας τις συμβουλές σας και φυσικά θα περιμένω να τελειώσουν τα παιδιά το σχολείο για να πάει και το τηλε στην εξοχή.

 

Ευχαριστώ

 

Γιάννης Μπ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Μετα απο αρκετο καιρο εβγαλα στο μπαλκονι μου το τηλεσκοπιο.(12.5 dob meade). Κοντευαν μεσανυχτα κι η Λυρα ηταν αρκετα ψηλα. Χωρις καλα καλα να κρυωσει το κατοπτρο εψαξα για τον Μ57. Τον βρηκα ευκολα μιας και η φωτορυπανση στο Μενιδι ειναι σαφως μικροτερη σε σχεση με αρκετες αλλες περιοχες της Αθηνας.

Ξεκινησα την παρατηρηση με μεγεθυνση 50χ και συνεχισα στις 160 και 240 φορες. Τα βασικα χαρακτηριστικα του δακτυλιδιου ηταν σχετικα ευκολα διακριτα. Οταν ομως εβαλα και το φιλτρο ΟΙΙΙ δεν πιστευα στα ματια μου. Μου θυμισε εικονες απο σκοτεινο ουρανο. Αν μαλιστα ειχε οδηγηση το τηλεσκοπιο , θα ειχα τη δυνατοτητα να δοκιμασω ακομα μεγαλυτερη μεγεθυνση μιας κι η βραδια το επετρεπε.

Ο Μ57 ειναι ενας ευκολος στοχος απ την Αθηνα που σου δινει την εντυπωση πως δε χαθηκαν τα παντα.

 

Ευχαριστω

Βασιλης Κ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κι όμως με μια μικρή μετακίνηση τα βλέπεις όλα ...αλλιώς.

 

Από σπίτι στην Κηφισιά τις προάλλες έβαλα στόχο Μ13, κι ενώ δεν το είχα ξαναδεί. Πράγματι, πηδώντας αστράκι αστράκι έφτασα στο "θώρακα" του Ηρακλή και το είδα. Ήταν πολύ αχνό, δίχως να διακρίνεις ...άστρο. Το μόνο που διέκρινες ήταν η αντίθεση μεταξύ του πιο φωτεινού κέντρου του σμήνους με το γύρω κομμάτι του. Μάλιστα, μέχρι να το συνηθίσει το μάτι μου ζητούσα από την συμ-παρατηρήτριά μου να το τσεκάρει κι αυτή μήπως βλέπω ...τα δικά μου.

:lol:

 

Ωστόσο, μόλις 85χλμ έξω από την Αθήνα χθες (προς Λουτρά Ωραίας Ελένης, Κεχριές), ξανασημάδεψα το Μ13 (με το 25mm plossl) και το θέαμα ήταν πολύ διαφορετικό. Η δομή ήταν πιο σαφής, μπορώ να πω ότι το είδα και πιο μεγάλο και σίγουρα πιο φωτεινό.

 

Με τον ενθουσιασμό του αρχάριου έβαλα μετά στόχο το Μ57, το οποίο επίσης είδαμε (πολύ αχνό επίσης, σαν ένα μικρό ασύμμετρο κυκλάκι δίχως χρωματισμούς φυσικά).

 

Εκεί που τα έχασα όμως ήταν με το Μ22! Δεν έχω δει ως τώρα κάτι πιο μεγάλο και λαμπρό! Ίσως βέβαια να φταίει ότι όταν ήμουν σε ακόμα πιο σκοτεινούς ουρανούς ήμουν ακόμη πιο ...άπειρος.

 

Μαγεία! Διακρίνονταν ακόμη και μικρές ...αστροκουκίδες!

 

Παραμένει βέβαια πάγιο ερώτημά μου αν έχω μάθει να ...εξαντλώ τις δυνατότητες του σωλήνα #-o

 

Στο starhopping καλά πάμε. Ωστόσο παίζει πολύ θολούρα στα μακρινά και δε ξέρω αν φταίει ο ουρανός, ο ελλιπής εξοπλισμός ή η ...απειρία μου!

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

 

Μ.Χ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την ιδια απορια ειχα και εγω στην θεση σου. Οχι, δεν τις εχεις εξαντλησει, το ματι "μαθαινει¨, την επομενη φορα (seeing επιτρεποντως) πιθανων να ειναι καλυτερα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την ιδια απορια ειχα και εγω στην θεση σου. Οχι, δεν τις εχεις εξαντλησει, το ματι "μαθαινει¨, την επομενη φορα (seeing επιτρεποντως) πιθανων να ειναι καλυτερα.

 

Σίγουρα μαθαίνει ακόμα, κι εγώ ...μαζί.

 

Να πω και κάτι "άσχετο". Προ αρκετού καιρού και κάτω από έναν κατασκότεινο ουρανό, ψάχναμε το Γαλαξία της Ανδρομέδας. Πιο άπειροι ακόμα τότε, και σε μια παρέα που ήθελε απλά να ...δει, τον εντοπίσαμε σχετικά δύσκολα, μετά από 20λεπτά καταπόνησης της μέσης.

 

Ήταν μια φωτεινή θολούρα, με το σχήμα ωστόσο να φαίνεται κανονικά.

Ήμασταν σχεδόν συγκινημένοι. Ήρθαν λοιπόν οι άλλοι (που δεν ασχολούνταν στο ψάξιμο), να το δουν και μόλις το τσέκαραν αναφώνησαν "χμμμ αυτό είναι που ψάχνατε τόση ώρα?". Προφανώς νόμιζαν ότι θα δουν χρώματα, μεγάλη υπερκαθαρή εικόνα του αντικειμένου, αστέρια, πλανήτες κλπ

 

Όπως έγραψε κι ένας αστροβοξίτης προ ημερών, αν δεν ζήσεις και αγαπήσεις το ταξίδι, ο προορισμός φαίνεται ρηχός.

 

Έλα που δεν είναι όμως...

 

υγ ερώτηση: βλέποντας φωτογραφίες που ανεβαίνουν εδώ, πολλοί ...τρομάζουμε. Και εννοώ: Το αντικείμενο της φωτογραφίας φαίνεται ΕΤΣΙ και στην παρατήρηση? Όχι (ελπίζω :lol: ). Η ισημερινή στήριξη "απογειώνει" τόσο την ποιότητα παρατήρησης? Δίνει πιο καθαρές, πιο "χρωματιστές" εικόνες απ' ό,τι η DOB με τον ίδιο σωλήνα?

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

 

Μ.Χ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χθες είχε πραγματικά πάρα πολύ καλό seeing (για τα δεδομένα της Αττικής).. Το χάρηκα πραγματικά όταν κοιτώντας για πρώτη φορά τον ουρανό μετά έκπληξης παρατήρησα ότι μπορούσα να δω με γυμνό μάτι τουλάχιστον 3 φορές περισσότερα αστέρια από μια τυπική καλοκαιρινή ημέρα.. Ειδικά ο ουρανός με ορίζοντα την Πάρνηθα ήταν αρκετά "σκούρος".. Πιστεύω ότι το Μ13 που έθιξε ένας φίλος παραπάνω, ήταν εντυπωσιακό γιατί βρισκόταν και overhead κατά τις 22:00 - 24:00.. Γενικά με το αεράκι μπορεί να κρυώνεις λίγο μετά από καμιά ώρα, αλλά το seeing βελτιώνεται αισθητά.. Και σήμερα προβλέπω καλές συνθήκες αλλά παρατηρώ ελαφρά νέφωση.. Θα δούμε..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης