Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Επιτέλους καταφθάνουν τα νεα skywatcher 8 αλλα σκέφτομαι και το 10αρι πλέον,200ευρω παραπάνω βέβαια και ειναι και το πρώτο μου τηλεσκόπιο.καποιος καποια γνώμη?

Σα βγεις στο πηγαιμό για την Ιθάκη,

να εύχεσαι να ''ναι μακρύς ο δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις...--Κ. Καβάφη

Δημοσιεύτηκε
Πληροφορήθηκα προχθές ότι τέλος Ιουνίου θα έρθουν και 12άρια αναδιπλούμενα, αν δεν υπάρχει άλλο κώλυμα, σε θέμα μεταφοράς πιστεύω ότι θα βολεύει το ίδιο…
...κοσμοκράτωρ σφαιρηδόν ελισσόμενος περι γαίαν, οίκε θεών μακάρων, ρόμβου δίνησιν οδεύων... (Απόσπασμα ορφικού ύμνου ΟΥΡΑΝΟΥ)
Δημοσιεύτηκε

Jetsurf, η διαφορά στην απόδοση δεν είναι μεγάλη σε συγκρίσεις τηλεσκοπίων με διαφορά 2 ιντσών, αλλά από την άλλη, οι δύο επιπλέον ίντσες σου δίνουν κάτι παραπάνω, ιδίως σε αντικείμενα που βρίσκονται στο όριο. Και βέβαια, όποιο τηλεσκόπιο κι αν επιλέξεις, πάντα θα επιθυμείς να είχες λίγες περισσότερες ίντσες - η γνωστή αρρώστια της διαμέτρου μεταξύ των ερασιτεχνών.

Αν σκοπεύεις να ασχολείσαι περιστασιακά με την ερασιτεχνική αστρονομία, ή δεν ξέρεις ακόμα αν θα σου ταιριάξει ως ενασχόληση, επέλεξε με κριτήριο το κόστος και πήγαινε στις 8 ίντσες, που μεταφέρονται πιο εύκολα και αποδίδουν μια χαρά. Διαφορετικά, επέλεξε το τηλεσκόπιο με τις περισσότερες ίντσες, που μπορεί να «σηκώσει» η τσέπη σου, η μέση σου και το αυτοκίνητό σου.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε
Πληροφορήθηκα προχθές ότι τέλος Ιουνίου θα έρθουν και 12άρια αναδιπλούμενα, αν δεν υπάρχει άλλο κώλυμα, σε θέμα μεταφοράς πιστεύω ότι θα βολεύει το ίδιο…

[-X Καλέ μου φίλε...δεν θα βολεύει ακριβώς το ίδιο...σου το λέω επειδή το έχω το μαύρο 12άρι το SW που είναι πτυσσόμενο..είναι ΚΤΗΝΟΣ!! καλύτερα να πάει πρώτα να το δει από κοντά ο φίλος μας και μετά να αποφασίσει...σίγουρα the bigger the better!

Έτσι την πατάμε όμως όλοι εμείς που θέλουμε dobsonian, ακούμε για ίντσες, εντυπωσιαζόμαστε και ενθουσιαζόμαστε..υπολογίζουμε όμως τις περισσότερες φορές χωρίς τον ξενοδόχο :lol:! ! Μόλις βλέπουμε τα "κτήνη" από κοντά...τότε διαμορφώνεται έγκυρη άποψη!!...πήγαινε και δες τα όλα από κοντά λοιπόν φίλε μας και μετά αποφασίζεις για όλα τα υπόλοιπα..θα με θυμηθείς!! εγώ μόλις είδα το 12άρι το πτυσσόμενο..το 8άρι μου φάνηκε baby scope!!!

θυμήσου και αυτό που λέει ο Γιώργος παραπάνω για την μέση...κάτι ξέρει :cheesy: :lol:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
... Μόλις βλέπουμε τα "κτήνη" από κοντά...τότε διαμορφώνεται έγκυρη άποψη!!...

Κάπως έτσι ξεκίνησε και για μένα η ιστορία με το 10ιντσο dob μου, όχι ότι τελικά είναι τεράστιο σαν τηλεσκόπιο, αλλά δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που πρωτοαντίκρισα την κούτα του, μέσα στο κατάστημα του αντιπροσώπου που το αγόρασα. Έπαθα σοκ! Πιο πολύ μου έμοιαζε ότι αγοράζω ψυγείο, παρά τηλεσκόπιο! :)

Και βέβαια, δεν μπορώ να σας περιγράψω, αλλά σας αφήνω να φανταστείτε, την εικόνα που έδιδε η κούτα του αντίστοιχου «σωληνωτού» 12ιντσου παραδίπλα… Σοκ και δέος! :shock:

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο σε κατανοώ απόλυτα! :mrgreen:

Καμιά φορά αναρωτιέμαι για το εξής: πως μια εταιρεία σαν την Orion Optics UK δεν έχει ακόμη φτιάξει τα μεγάλα μοντέλα της (από 12 ίντσες και πάνω) σε truss πτυσσόμενα...μα είναι καλά οι άνθρωποι;; περιμένουν να αγοράσει φυσιολογικός άνθρωπος π.χ. 16 ίντσες σε ενιαίο σωλήνα;; #-o :shock: :shock: :shock:

είναι μια μεγάλη απορία μου μέχρι και σήμερα...Μάλλον για τον διάδοχο του Σουγκλάκου ή του Hulk Hogan θα μιλάμε...:lol:

οκ πρόσφατα μόνο δώσανε σε μορφή με trusses το 20άρι. Αυτό έλειπε όμως! Να μας διαφημίσουν 20ιντσο σε ενιαίο σωλήνα](*,) ](*,)

...Πάντως για μένα..ενιαίος σωλήνας αυστηρά μέχρι 10 ίντσες, άντε και 12!!!)...μετά το τηλεσκόπιο αρχίζει και θυμίζει τα κανόνια του θωρηκτού Missouri!!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Κάπως έτσι ξεκίνησε και για μένα η ιστορία με το 10ιντσο dob μου, όχι ότι τελικά είναι τεράστιο σαν τηλεσκόπιο, αλλά δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που πρωτοαντίκρισα την κούτα του, μέσα στο κατάστημα του αντιπροσώπου που το αγόρασα.

Οταν πρωτοπήγα το 10'' Dob στο σπίτι, μέσα στο αυτοκίνητο ξαπλωμένο στο μήκος με ριγμένα τα καθίσματα, το βλέπει η γυναίκα μου:

-Τι άλλο πήρες;

-Τι άλλο; απαντάω εγώ αθώα. Το τηλεσκόπιο μόνο

-Και η καφέ η κούτα; Τί είναι η καφέ η κούτα;

Αρχισα να ιδρώνω.

-ΑΥΤΟ είναι το τηλεσκόπιο....μωρό μου;

-Αυτό; Μάλιστα; Και ποιό παιδί θα αφήνουμε στην Αθήνα όταν ανεβαίνουμε στο χωριό;

Αχα....Αχαχαχα.....Αχαχαχαχαχα, σε καλό σου που τα βρίσκεις.........Αλλα το μόνο που θα πώ είναι οτι οι σχέσεις μας σαν ζευγάρι αποκαταστάθηκαν πλήρως όταν το πούλησα και πήρα το 9,25 .....Γυναίκες

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Παιδια κι εγω αρχικα σκεφτομουν να παρω το 12αρι sw (το κανονικο, οχι το truss)

μολις ομως πηγα και το ειδα απο κοντα, αλλα και δοκιμασα να το σηκωσω για να το μεταφερω,

καταλαβα οτι αν το επελεγα θα μου εκανε τη ζωη δυσκολη.. οχι τοσο απο αποψη βαρους αλλα απο ογκο.

Φιλε μου, αν προκειται να επιλεξεις το 12αρι καλλυτερα να πας να το δεις απο κοντα..

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Το 12ιντσο έχει περάσει από τα χέρια μου και ναι είναι εξαιρετική επιλογή αν υποτεθεί ότι δεν έχεις οικογενειακες υποχρεώσεις και διαθέτεις αρκετό χώρο στο αυτοκίνητο. Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους "πέρασε από τα χέρια μου" και δεν έμεινε. Εξαλλου είχα και συνεχίζω να έχω ένα C11, ωπότε δεν μου λείπουν ιδιαίτερα οι 12 ίντσες...

Πρόσφατα απέκτησα και ένα 10ιντσο dob της ΟΟ. Σε σχέση με ένα 8ιντσο και τα δύο τηλεσκόπια έχουν την ίδια εστιακή απόσταση (πρακτικά το ίδιο μάκρος), ενώ το 10άρι είναι ελαφρά "παχύτερο". Δεν υπάρχει σύγκριση με το 12άρι: το 10άρι είναι περίπου μισό σε όγκο - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει και αυτό ένα σεβαστό όγκο, όπως ανέφερε παραπάνω γλαφυρότατα και ο Δημήτρης :D Αν δούμε το θέμα από άποψη βάρους, το 10άρι είναι περίπου τα μισά κιλά σε σχέση με το 12άρι.

Η μεταφορά στο 10άρι γίνεται είτε στη σχάρα του αυτοκινήτου είτε όρθιο στη θέση του συνοδηγού. Αντίστοιχα, ο σωλήνας του 12αριού μου έκλεινε σχεδόν όλο το χώρο αποσκευών (αναδιπλούμενο γαρ). Αλλά το μεγάλο πρόβλημα ήταν η βάση του: μια και ούτε μόνη της δεν χωρούσε στο χώρο αποσκευών, καταλάμβανε ούτε λίγο ούτε πολύ τα 2/3 της θέσης των επιβατών ή αν τραβούσα τη θέση του συνοδηγού τέρμα πίσω, χώραγε οριακά στριμωγμένη ένα με δύο πόντους από το λεβιέ ταχυτήτων του αυτοκινήτου (ford focus)...

Τώρα, σε πρακτικό επίπεδο και στο ζουμί της υπόθεσης, είναι ελάχιστα αυτά που μπορείς να δεις με ένα 12ιντσο και δεν μπορείς να παρατηρήσεις με ένα 10άρι. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις από ένα διαμέτρημα και πάνω οι δύο ίντσες δεν κάνουν την τεράστια διαφορά, νοείται αναβάθμιση από τις 8 στις 10" (και ακόμα περισσότερο στις 12"). Από την άλλη όμως δεν έχει νόημα μια αναβάθμιση από τις 10 στις 12 ίντσες.

Ελπίζω να βοήθησα.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Μήπως το topic πρέπει να μετονομαστεί σε "Ποιο αμάξι πρέπει να έχετε για το εκάστοτε τηλεσκόπιο" ;;

Μάλλον πρέπει οι κατασκευαστές να δίνουν λίστα με τα recommended cars που θα πρέπει να έχει ήδη κάθε υποψήφιος αγοραστής! :mrgreen:

Διάλογος σε Αστρονομικό κατάστημα...

-"Μάλιστα! Ώστε θέλετε dobsonian 12 ιντσών! Άριστη επιλογή!Τι αμάξι έχετε κυριέ μου;"

-"Ένα Fiat Seicento."

-"Χμμμ..ωραία!! Ας περάσουμε λοιπόν να σας δείξω ένα 6ιντσο καταδιοπτρικό!!!"

-"Μα εγώ..."

-"Κύριε...οι μεγάλες ίντσες θέλουν και τους "επιδέξιους" χώρους!!"

:lol: :lol: :lol:

Δημοσιεύτηκε
Αρχικα σας ευχαριστώ πολύ για τις γνώμες,τώρα οσον αφορά τη μεταφορά δε νομιζω να με απασχολεί και πολυ επειδη ήδη εκει που μενω απέχω απο αθήνα και φώτα και οι παρατηρήσεις θα γινονται απο το σπιτι μου(λαγονήσι).Απλα δε ξέρω αν όντως θα αξίζει τη διαφορα χρημάτων σε αυτο που βλέπω 8'' έναντι 10''.Τελος όπως είπε και ο φίλος PapGeo ειναι το πρωτο μου τηλεσκόπειο και δε ξέρω αν όντως θα ασχοληθώ και πόσο...

Δημοσιεύτηκε
Η διαφορά από τις 8" στις 10" δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαντάζεσαι. Υπάρχει διαφορά αλλά είναι μικρότερη από αυτή που νομίζεις. Αν δεν είσαι σίγουρος λοιπόν για το αν θα ασχοληθείς με το χόμπι πάρε το 8".
Δημοσιεύτηκε
σε ευχαριστώ Δημήτρη και εγω μάλλον για εκει προσανατολίζομαι!

Δημοσιεύτηκε

-"Μάλιστα! Ώστε θέλετε dobsonian 12 ιντσών! Άριστη επιλογή!Τι αμάξι έχετε κυριέ μου;"

-"Ένα Fiat Seicento."

-"Μα εγώ..."

Δεν έχεις καθόλου άδικο, :lol: αντιθέτως, έτσι ακριβώς είναι…

Όταν ρώτησα στο πλανητάριο για το 12άρι, έλαβα ως απάντηση μια ερώτηση: «Έχετε φορτηγάκι;»

Δυστυχώς δεν έχω, και φυσικά δεν του είπα ότι είμαι κάτοχος ενός Peugeot 106 γιατί ο άνθρωπος θα έσκαγε στα γέλια!

Παρ όλα αυτά, νομίζω ότι η αγορά του πρώτου τηλεσκοπίου πρέπει να γίνετε μετά από αρκετά ώριμη σκέψη ώστε να αποφθεχθεί (το κατά δύναμη) όποια αναβάθμιση θα κριθεί «αργότερα» απαραίτητη για ευνόητους λόγους.

Φυσικά ο κάθε άνθρωπος ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά σε μια τέτοια αγορά χρησιμοποιώντας πάντα την δική του ζυγαριά, και θέτοντας πολλές φορές το δικό του ιδιαίτερο «ειδικό βάρος» στην εκάστοτε περίπτωση.

...κοσμοκράτωρ σφαιρηδόν ελισσόμενος περι γαίαν, οίκε θεών μακάρων, ρόμβου δίνησιν οδεύων... (Απόσπασμα ορφικού ύμνου ΟΥΡΑΝΟΥ)
Δημοσιεύτηκε

-"Ένα Fiat Seicento."

-"Μα εγώ..."

Δεν έχεις καθόλου άδικο, :lol: αντιθέτως, έτσι ακριβώς είναι…

Όταν ρώτησα στο πλανητάριο για το 12άρι, έλαβα ως απάντηση μια ερώτηση: «Έχετε φορτηγάκι;»

Δυστυχώς δεν έχω, και φυσικά δεν του είπα ότι είμαι κάτοχος ενός Peugeot 106 γιατί ο άνθρωπος θα έσκαγε στα γέλια!

Παρ όλα αυτά, νομίζω ότι η αγορά του πρώτου τηλεσκοπίου πρέπει να γίνετε μετά από αρκετά ώριμη σκέψη ώστε να αποφθεχθεί (το κατά δύναμη) όποια αναβάθμιση θα κριθεί «αργότερα» απαραίτητη για ευνόητους λόγους.

Φυσικά ο κάθε άνθρωπος ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά σε μια τέτοια αγορά χρησιμοποιώντας πάντα την δική του ζυγαριά, και θέτοντας πολλές φορές το δικό του ιδιαίτερο «ειδικό βάρος» στην εκάστοτε περίπτωση.

Καλησπερα φιλε Μουσοκλή, σχετικα μετο παραπανω post μπορω να σας πω οτι δεν ειναι ακριβος ετσι.

Εχω ενα WV Polo 3d μοντελο 2008 οπου μεσα χωραει ΟΛΟΣ ο αστρονομικος εξοπλισμος μου, αναλυτικότερα:

Χωραω μεσα εγω η κοπελα μου,

4 μεγαλοι σακοι ταξιδιου με τα προσοφθαλμια, καλωδια, τριποδα και οτι αλλο αστρονομικο υπαρχει.

Το ED80 (ειναι βεβαια πολυ μικρο...αλλα ολοι οι καλοι χωρανε)

το 12.5 ιντσες Meade f4.8 1525mm η EQ6

και μαζι μια σκαλα τυπου "Λ" ή "Α" 2μετρα υψος και μου βγαινει και χωρος ωστε να χωρεσει αλλο ενα ατομο (λιγο στριμωγμενα βεβαια ο τριτος, αλλα χωραει) αλλιως μπορω να βαλω μεσα αντι για 3ο ατομα το λυκοσκυλο μου :mrgreen:

Βεβαια η μονη προϋπόθεση ειναι να πεφτουν τα πισω καθισματα (ξεχωριστα).

Οποτε πίστευω οτι δεν ειναι αναγκει να εχεις φορτιγακη για να τα βαλεις ολα μεσα...

Και κατι αλλο, καλο ειναι το τηλεσκοπιο να μπαινει εκει που θα εχει το λιγοτερο ταρακούνημα κατα την διαρκεια της διαδρομης διοτι χαλαει η ευθυγραμμιση. Οποτε ενα φορτιγακι ειναι αχρηστο διοτι το τηλεσκοπιο θα γινει "κιμας".

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Βρε Βασίλη, την άλλη φορά που θα το φορτώσεις έτσι, σε παρακαλώ τράβα μία φωτό να το δώ: Δεν σε αμφισβητώ, αλλα επειδή έχω χωρέσει διακοπές τετραμελούς οικογένειας σε κάμπινγκ στο πορτ μπαγκάζ ενός Almera, ψάχνω καινούργιες τεχνικές. :idea: :idea: :idea:

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Βρε Βασίλη, την άλλη φορά που θα το φορτώσεις έτσι, σε παρακαλώ τράβα μία φωτό να το δώ: Δεν σε αμφισβητώ, αλλα επειδή έχω χωρέσει διακοπές τετραμελούς οικογένειας σε κάμπινγκ στο πορτ μπαγκάζ ενός Almera, ψάχνω καινούργιες τεχνικές. :idea: :idea: :idea:

Φιλικά

Δημήτρης

Βεβαια η φωτο ειναι του "07 (και το αμαξι της κοπελας μου) βαβαια τωρα εχω περισσοτερα πραγματα και δεν την ακουω να...φωναζει αφου τα βαζω στο δικο μου.

Κοιτα εσυ ψαχνεις και ανεση! Αφου μια 4μελης οικογενεια δεν μπορει να στριμώχνει για πολυ ωρα μεσα σε ενα αμαξι, σε αντιθεση με δυο οτομα απου για μιση ωρα μπορεις να χωρεσεις σε ενα αμαξι ΓΕΜΑΤΟ πραγματα.

Και εννοειτε οτι μονο στα ποδια του οδηγου υπαρχει χωρος! Γιατι στις υπολοιπες θεσης υπαρχουν Μπαταριες, Laptop, αντιβαρα, χαρτες, πιτσες, μπιρες, σουβλακια, μπρικι με γκαζακι για καφε/τσαϊ + φλιτζανια μαζι με κουβερτες, υπνοσακους κτλ κτλ

DSC03913.jpg.b4f97184ef846edc856083e119af3776.jpg

DSC03908.jpg.52a7f7f5987be1cf678adf7bb0d244b5.jpg

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης