Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πριν ένα χρόνο και παραπάνω είχα πάρει με την προσφορά του lidl το ETX-70 που έδινε προς 149 ευρώ.

Γενικά δεν έχω κάνει και πολλά πράγματα με το τηλεσκόπιο αυτό όχι γιατί εξάντλησα τις δυνατότητες του ή δεν με ικανοποιεί, αλλά περισσότερο γιατί δεν βρίσκω χρόνο και κατάλληλη παρέα για εξορμήσεις με αυτό το θέμα.

Με ένα φίλο λοιπόν που του αρέσει η φωτογραφία και έχει μια d-SLR Sony A350 είπαμε να πάμε να δοκιμάσουμε φωτογράφηση του φεγγαριού μιας και δεν ξέρω αν κάνει για κάτι παραπάνω αυτό το τηλεσκόπιο.

Η βοήθεια που θέλω από όποιον γνωρίζει είναι η εξής. Είδα στο site του Νομικού τα εξαρτήματα για φωτογράφιση και κατέληξα ότι χρειαζόμαστε τα 2 παρακάτω για να βγάλουμε τις φωτογραφίες μας.

1. Piggy Back Bracket for ETX-60/70 για να βάλουμε την ψηφιακή επάνω στο τηλεσκόπιο και να κινείται μαζί του.

http://www.streamtrade.gr/show.asp?productId=262

2. T-Ring Minolta AF επειδή η μηχανή είναι SONY μάλλον φοράει adaptors Minolta οπότε αυτόν για να μπει ο φακός επάνω ή το σώμα της μηχανής (αυτό δεν το έχω καταλάβει.

http://www.streamtrade.gr/show.asp?productId=270

Όποιος γνωρίζει θα μου πει αν κοιτάμε σωστά πρώτον και δεύτερον μια απορία που έχω. Με το 2ο αξεσουάρ ο φακός ή το σώμα της μηχανής που θα κουμπώσει επάνω στο τηλεσκόπιο;

Μήπως χρειάζομαι κάτι ακόμα που δεν έχω υπολογίσει;

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Δημοσιεύτηκε

garvanit καλημέρα.

Και τα 2 θα σου ειναι χρησιμα.

Εαν θυμαμαι καλά το Τ-ring το βαζεις με την μηχανη στην πισω θεση και γυρνας τον καθρεπτη οχι στο οφθαλμικο αλλα στην μηχανη.

Εχω χρονια να το χρησιμοποιησω και νομιζω πως ετσι το εκανα.

εαν θυμαμε καλα.

Οσο για φωτογραφιες δεν ειναι το ΕΤΧ-70 μονο για σεληνη, μπορεις να βγαλεις και deepsky μια και το f/5 που εχει σου δινει δυνατοτητες.Καλο ειναι βεβαια να εισαι σε σκοτινο ουρανο.

Μην περιμενης πολλα πραγματα αλλα για αρχη μια καλη δουλιτσα την κανεις.

Γραψε στο Google ή στον explorer :

etx 70 astrophotography και θα σου βγαλει αρκετες σελίδες με φοτο απο ΕΤΧ70 για να δεις

Ελπιζω να βωηθησα.

THANK YOU!!!!

\"ΜΟΝΟΣ ΕΡΧΕΣΑΙ ,ΜΟΝΟΣ ΦΕΥΓΕΙΣ.ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕ ΜΟΝΟΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΘΕΛΕΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΟΥ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ\" (ΚΥΝΙΚΟΙ)
Δημοσιεύτηκε

Ειδα και την ερωτηση σου για το T-ring.

Για το T-ring δεν χρησιμοποιης φακο.

Το βαζεις στην μηχανη οπως τον φακό και πλεον σαν φακο χρησιμοποιης το τηλεσκοπιο στο οποιο εχεις βιδωσει την μηχανή με το T-ring.

To Piggy Back Bracket χρησιμοποιης με τον φακο βιδωνοντας επανω του την μηχανη οπως θα εκανες με ενα τριποδα φωτογραφικό

I hope....help you!!!! :wink:

THANK YOU!!!!!

\"ΜΟΝΟΣ ΕΡΧΕΣΑΙ ,ΜΟΝΟΣ ΦΕΥΓΕΙΣ.ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕ ΜΟΝΟΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΘΕΛΕΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΟΥ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ\" (ΚΥΝΙΚΟΙ)
Δημοσιεύτηκε
Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορείς να φωτογραφήσεις με αυτό το τηλεσκόπιο. Όχι ότι είναι κακό, αλλά ότι λόγω του τύπου στήριξης θα σου κάνει περιστροφή πεδίου και δεν θα μπορείς να κάνεις μεγάλες εκθέσεις. Δεν ξέρω ποιες είναι οι απαιτήσεις σου αλλά μπορείς να πειραματιστείς ωστόσο.
Δημοσιεύτηκε

Τελικά αγοράσαμε το δαχτυλίδι για την μηχανή (οι Sony φοράνε της Minolta) και το δαχτυλίδι για την έξοδο για φωτογραφική που έχει το ETX-70.

Ένα πρόβλημα σοβαρό είχαμε μόνο ότι όταν κλειδώναμε τα δύο δαχτυλίδια και την μηχανή επάνω στο τηλεσκόπιο η φωτογραφική μηχανή ήταν υπό μεγάλη γωνία και μας παίδευε αρκετά για να την ρυθμίσουμε ώστε να τραβήξουμε φωτογραφίες σωστά. Καμία ιδέα για αυτό;

• 5 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Στρεψε το τηλεσκοπιο σε καποιο φωτεινο αστρο ή πλανητη,που βρισκεται σε βολικο υψος.

Εστιασε προσεκτικα, και αφου σιγουρευτεις για την ακριβεια της εστιασης,(παρε και κανα-δυο καρε για επαληθευση), πατα go-to προς το αντικειμενο που σε ενδιαφερει.

Εκει πρεπει να ισχυσουν δυο πραγματα ταυτοχρονα...

1.Το τηλεσκοπιο να εχει ακριβεια ως προς την ευρεση στοχου ακομα και με τη μηχανη "στην πλατη"(πραγμα σχετικα ευκολο λογω μεγαλου πεδιου)

2.Το τηλεσκοπιο να εχει ακριβεια ως προς την οδηγηση (πραγμα δυσκολο λογω δυσαναλογου φορτιου).

Γενικως...

Καλη στηριξη, καλη πολικη ευθυγραμμιση, μικροι χρονοι 9εκτος αν το στησεις σε ισημερινη σφηνα) καλο (ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ) ζυγισμα (με απενεργοποιημενα το φρενο της υψωσης, και τη μηχανη επανω,ο σωληνας πρεπει να εχει ουδετερη συμπεριφορα οσον αφορα την κατανομη του βαρους "εμπρος-πισω". Αν δεν προσεξεις, ειναι θεμα χρονου να σπασεις κανα γραναζι υψωσης, ή να καψεις κανα μοτερ).

Μην το πολυπιεζεις παντως.... :-k

Δημοσιεύτηκε

Οι δοκιμές έχουν γίνει χωρίς το GOTΟ αφού έτσι και αλλιώς το φεγγάρι προσπαθούσαμε για αρχή να φωτογραφίσουμε σε πανσέληνο, οπότε δεν θα το χάναμε τόσο γρήγορα.

Μήπως αυτό θα ήταν χρησιμότερο τελικά;

http://www.meade.gr/show.asp?productId=385

Ρωτάω γιατί έχουμε δοκιμάσει με 3-4 διαφορετικές Sony DLSR Α300, Α350, Α380 και με διάφορες ρυθμίσεις, σε ISO, ταχύτητα κτλ αλλά ακόμα και όταν θεωρητικά το χειροκίνητο focus από το ETX-70 είχε σωστά κεντράρει, το αποτέλεσμα ήταν να είναι ελαφρά θολό το φεγγάρι.

• 5 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Καμιά ιδέα γιατί έχοντας βάλει το t-ring η μηχανή αντί βιδώνοντας την να κάθετε οριζόντια, κλειδώνει υπό μεγάλη γωνία και δεν μπορούμε να δούμε καλά καλά τα κουμπιά της;
Δημοσιεύτηκε
Το T-adapter Πρέπει να έχει δαχτυλίδι και να το κλειδώνεις υπό όποια γωνία θέλεις. Αυτό που δείχνεις στο link έχει πολύ μικρό πεδίο και δεν κάνει για τη δουλειά που θέλεις μην πετάξεις λεφτά τζάμπα. Εστίασε προσεχτικά σε ένα άστρο και μετά στρέψε το τηλεσκόπιο με τη μηχανή στη σελήνη. Μην περιμένεις το ΕΤΧ-70 να έχει την "καθαρότητα" ενός καλού τηλεσκοπίου ή ενός καλού τηλεφακού.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Έχουμε αγοράσει αυτό και τον αντάπτορα για τις Minolta - βάζουμε Sony μηχανή dslr επάνω και αυτός κάνει - αλλά κλειδώνει στραβά.

Αυτό που λές για το δαχτυλίδι, αν δεν έχω καταλάβει λάθος δηλαδή που είναι και πιθανόν, δεν νομίζω ότι γίνεται αφού και τα δύο αυτά είναι βιδωτά. Το ένα στο τηλεσκόπιο, το άλλο στην μηχανή, και μόλις σφίξουν σταματάμε το βίδωμα. Αλλιώς θα παίζουν και δεν θα είναι σταθερά τοποθετημένη η μηχανή επάνω.

Όσον αφορά το φεγγάρι που προσπαθούμε να φωτογραφίσουμε, αυτό που συνήθως συμβαίνει, όταν τελικά δούμε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή, είναι πως γενικά είναι out of focus, με τις καλύτερες εξ αυτών να έχει θολό στεφάνι το φεγγάρι, ή θολό κέντρο, γενικά κάτι θολό θα υπάρχει επάνω στην φωτογραφία.

Δημοσιεύτηκε

Συνήθως τα T-ring έχουν δαχτυλίδι που τα σφίγγει εφόσον ρυθμίσεις τον προσανατολισμό της μηχανής. Αν αυτό δεν έχει απλά ατύχησες. :(

Τώρα για το θολό το θέμα είναι να εστιάσεις σωστά. Κάνε το σε ένα άστρο ή σε έναν επίγειο στόχο πολύ μακρινό (χιλιόμετρα) και μετά στόχευσε στη σελήνη.

Αν είναι εύκολο ανέβασε κάποια (-ες) φωτογραφία εδώ να δούμε τι συμβαίνει.

Δημοσιεύτηκε
Σε τι ύψος είναι το φεγγάρι οταν το φωτογραφίζεις?

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Δημοσιεύτηκε

@giorgosgr Το δικό μου δεν έχει το δαχτυλίδι που περιγράφεις για να σφίγγει, οπότε εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα. Απίστευτο όμως, έχω πάρει τον αυθεντικό αντάπτορα της Meade.

@sportikus Οι δύο δοκιμές που έχω κάνει μέχρι τώρα έχουν γίνει ημέρες πανσέληνου. Τώρα να στο περιγράψω λίγο δύσκολο, αλλά κάπως έτσι ίσως γίνω αντιληπτός. Και τις δυο φορές έχουμε πάει σε παραλία και στοχεύοντας προς το φεγγάρι, τουλάχιστον την δεύτερη φορά που το θυμάμαι και έντονα, βρισκόταν αρκετά πιο ψηλά από την κορυφή του ψηλότερου δέντρου στην ευθεία τηλεσκόπιο-φεγγάρι, ενώ θυμάμαι δεν υπήρχε κάποια άλλη φωτεινή πηγή κοντά να μας ενοχλεί, πέραν νομίζω του Δία που βρισκόταν κάτω και - αν θυμάμαι σωστά - αριστερά του.

Δημοσιεύτηκε
Προσπάθησε να το φωτογραφίσεις όσο πιο ψηλά γίνετε.

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Δημοσιεύτηκε

http://www.weasner.com/etx/photo.html#t_adapter

http://astronomy.customer.netspace.net.au/default.htm

http://www.astrospider.com/the_moon.htm

http://seeker372011.webs.com/

Και με τους 2 αντάπτορες θα κάνεις δουλειά.Κάπου πήρε το μάτι μου στον αντάπτορα που έχεις αν δεν κάνει focus η μηχανή σου ίσως χρειάζετε barlow 2x.Επίσης στο t-ring(ο ανταπτορας τις μηχανής)αν έχεις προσοφθάλμιο με σπείρωμα ή barlow2x βιδωσέ το και δες αν κάνει focus.Δοκιμασέ το και πρωί σε μακρινούς στόχους μην περιμένεις να βγει το φεγγάρι.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ φίλε sportikus για τις απαντήσεις.

Barlow 2x έχω, ήρθε μαζί με το τηλεσκόπιο, αλλά όταν βάζω το t-ring και την μηχανή δεν υπάρχει τρόπος να συνδεθεί, όχι μόνο ο barlow αλλά τίποτα. Με το basic camera adapter βλέπω ότι μπορείς να βιδώσεις φίλτρα ή προσοφθάλμια. Θα πάω να το αγοράσω να δω τι θα καταφέρω και να ρωτήσω και τους ανθρώπους εκεί, κάτι παραπάνω από εμένα θα γνωρίζουν σίγουρα.

Για το focus της μηχανής τώρα, έχει και διακόπτη MF - manual focus - οπότε όταν συνδέω το τηλεσκόπιο το βάζω εκεί και προσπαθώ από το αντίστοιχο ρυθμιστικό του ETX-70 να κάνω focus. Έχω αφήσει και το autofocus, το οποίο έχει λίγο χειρότερα αποτελέσματα από την χειροκίνητη ρύθμιση. Η μηχανή είναι μια Sony A300.

Αυτό που είπες για δοκιμή ημέρα φοβερή ιδέα. Απορώ γιατί δεν το σκέφτηκα, για αυτό όμως υπάρχουν οι παλιοί να σου μεταφέρουν την εμπειρία τους. :-) Το ΣΚ με βλέπω να παίζω έτσι για να δω τι θα καταφέρω.

Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια.

Δημοσιεύτηκε
Το adapter που είναι στη φωτο είναι για προσοφθάλμια προβολή απ ότι βλέπω και δεν είναι για βασική συνδεση της φωτογραφικής μηχανής. Αν δεν προσθέσεις προσοφθάλμιο δεν θα εστιάζει καν...
Δημοσιεύτηκε
Ανέβασε σε παρακαλώ φωτογραφίες απο τους αντάπτορες και την σύνδεση τους με το τηλεσκόπιο.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητε φιλε.

Θα θελα να σε διαβεβαιωσω οτι με το ETX 70 μπορεις να φωτογραφισεις (για αρχη τουλαχιστον) ακομη και βαθυ ουρανο.

Παιρνει πολυ μα παρα πολυ πειραγμα,βελτιωση.... και πατεντες. Φαντασια και ορεξη να εχεις.

Ψαξτο και θα με θυμηθεις.

Να σου τονισω οτι και σε ισημερινη "σηκωνεται" αλλα και autoguiding γινεται... (με LPI το χα κανει).

Σου παραθετω μερικες φωτος.

Να σαι παντα καλα.

EASO8.jpg.8d6c20d1848104ff14e24a7dff1663c6.jpg

DSC00710.JPG.74408dc7bce3f960a9966944b184aa71.JPG

DSC00709.JPG.64aa52648258d80f4e38f86f0a1e42eb.JPG

DSC00708.JPG.8e0a4c7d3d2989f78082d99eda710a14.JPG

DSC00706.JPG.923f50bbe5b2ee7c39762dc053a5e6d3.JPG

DSC00702.thumb.JPG.b13099440a51dba292a6368c190719f7.JPG

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Δημοσιεύτηκε
Για αρχή θα ήμουν ικανοποιημένος αν κατάφερνα να τραβήξω καλές φωτογραφίες της Σελήνης. Μετά μάλλον θα άρχιζα τις πατέντες για πλανήτες και άλλα.
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητε φιλε, ο λογος που αναφερομαι σε πατεντες (κλπ κλπ) με το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο ειναι απλος.

Σαν κατοχος αυτου τηλεσκοπιου (ηταν το πρωτο μου) κατεληξα σε ενα συμπερασμα.Το ETX 70 Μπορει να αστροφωτογραφισει, αλλα δεν κατασκευαστηκε γι αυτο.Προσανατολιζεται προς την οπτικη παρατηρηση.Βλεπεις παει "πακετο" το οπτικο μερος με την διχαλα στηριξης...Ετσι με τον καιρο ειχα αρχισει να καταλαβαινω οτι για αστροφωτογραφηση θελει το "πειραγματακι" του.Δεν ειναι το οργανο που αβιαστα θα σηκωσει εξοπλισμο κιλων.

Καλη συνεχεια.

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης