japetus Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 Ειναι αρκετα κουραστικο να ανεβοκατεβαζω τον εξοπλισμο καθε βραδυ στην ταρατσα. Σκεφτομαι να το αφησω εκει τωρα το καλοκαιρι μονιμα...Θα εχει προβλημα με την ζεστη κατα τη διάρκεια της μερας αν το σκεπάζω με κάλυμμα, ή το βάλω κατω απο τεντα σε ένα αντισκηνο ας πουμε;
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 Γράψε τι τύπος/μέγεθος τηλεσκοπίου είναι και με τι βάση χρησιμοποιείται.Γενικά, οι μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές δεν μου φαίνονται και τόσο καλές για τα οπτικά και τις επιστρώσεις τους. Επιπλέον, τις μέρες που η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της μέρας στην ταράτσα είναι πολύ υψηλή, το τηλεσκόπιο πιθανόν να αργεί σημαντικά να έρθει σε θερμική ισσοροπία με το περιβάλλον στην αρχή της νύχτας. Πάντως δεν μου φαίνεται καλή ιδέα. Τουλάχιστον θα πρέπει να είναι πολύ καλά προστατευμένο από σκόνη και υγρασία και να μην είναι κλεισμένο κάπου που υπερθερμένεται. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Μέχρι στιγμής έχω κάνει πάνω από 50 εξορμήσεις στα 2 χρόνια που κάνω παρατηρήσεις και επειδή μου είναι δύσκολο να ξεφορτώνω αφήνω το τηλεσκόπιο στο αυτοκίνητο και το ξεφορτώνω την επόμενη μέρα. Το αυτοκίνητο είναι στον Ήλιο, που σημαίνει ότι το τηλεσκόπιο έχει μείνει εκτεθειμένο 50 φορές σε αρκετή ζέστη. Παρ' όλα αυτά δεν έχω δει κάτι ανησυχητικό στα κάτοπτρα (πχ κάποια κηλίδα ή κάποιο σημάδι κακό). Εκτός και αν η ζημιά συμβαίνει και δεν την βλέπουμε. Πάντως είναι ένα θέμα που θέλει ψάξιμο. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Μέχρι στιγμής έχω κάνει πάνω από 50 εξορμήσεις στα 2 χρόνια που κάνω παρατηρήσεις και επειδή μου είναι δύσκολο να ξεφορτώνω αφήνω το τηλεσκόπιο στο αυτοκίνητο και το ξεφορτώνω την επόμενη μέρα. Το αυτοκίνητο είναι στον Ήλιο, που σημαίνει ότι το τηλεσκόπιο έχει μείνει εκτεθειμένο 50 φορές σε αρκετή ζέστη. Παρ' όλα αυτά δεν έχω δει κάτι ανησυχητικό στα κάτοπτρα (πχ κάποια κηλίδα ή κάποιο σημάδι κακό). Εκτός και αν η ζημιά συμβαίνει και δεν την βλέπουμε. Πάντως είναι ένα θέμα που θέλει ψάξιμο.Δημητρη αυτο το εχω κανει και εγω μερικες φορες...Και πραγματικα την επομενη μερα δεν μπορουσα να πιασω κανενα αντικειμενο, αφου ολα ΕΚΑΙΓΑΝ Και μια αλλη φορα ειχα αφησει την φωτογραφικη μηχανη μεσα στο Αυτοκινητο (μεσα στο βαλιτσακι της) και το πρωι που την πηρα ειχα παρει υγρασια παντου!! Απο τοτε δεν ξανα αφησα αντικειμενο μεσα στο αυτοκινητο οσο κουρασμενος και αν ημουν! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Εγώ για σιγουριά στο νέο μου dob αγόρασα ένα ειδικό κάλυμα: http://www.telegizmos.com/Tube%20Dob%20Covers.htm TeleGizmos Solar Telescope Cover for 10" & 12" Dobsonian Telescopes Have you ever been at a star party and wished you could protect your valuable optics from the heat of the day? Do you set up your telescope in advance and want to keep it protected? What about night? There's times when you wish you could cover your scope while taking a break or waiting on the clouds or dew point to pass. Don't use a trash bag... Use a Tele Gizmo Solar Telescope Cover! The new TeleGizmos Solar Telescope Cover is a multi-layer, polyethylene material with a fully aluminized surface. Both you and your telescope will appreciate the heat reflective ability of this very efficient telescope cover. The material is a strong as several layers of tarp and was originally developed for NASA as an insulator for spacecraft. The Telegizmo telescope cover is ultra-strong and lightweight. Its construction is highly resistant to tears and punctures. Far superior to Mylar, this is one tough and durable telescope cover. The multi-layered material consists of a polyethylene base film covered by a reinforcing fiber. From there, a pure coat of aluminum is then applied onto the fiber poly base. For ultimate durability, a clear polyethylene top coat is then applied to protect the aluminum and finalize the multi-layer construction. It all adds up to a lightweight telescope cover that will endure years of use... Even through washing! Tele Gizmo Solar Telescope Cover Features... * Water proof, washable, highly reflective. * Stops condensation build-up on scopes left outside at night. * Greatly reduces temperature on scopes left outside in sunlight. The radiant heat reflection properties of TeleGizmos Cover is outstanding. * They can be securely fastened to your scope with the built-in draw string. * Double lap sewn seams for strength. * The TeleGizmos material is unaffected by high wind. * The material has extreme temperature tolerance; they stay malleable in temps well below freezing and are unaffected by summer sun and heat. * TeleGizmos produces several sizes for all types of scopes. This insures the covers will fit correctly. * All TeleGizmos covers come with a one year material and craftsmanship warranty. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Παιδιά, εγώ έχω το κάλυμμα της telegizmo της σειράς 365 που είναι για όλο τον χρόνο. έχω το τηλεσκόπιο στην ταράτσα στημένο από τον Οκτώβριο και δε το έχω ξεστήσει καθόλου...έχει φάει καταιγίδες, χαλάζι και ήλιο. το μόνο που έπαθε είναι ότι ξεραθήκανε τα λαστιχάκια στα ροδάκια του εστιαστή (ed80)...κατά τα άλλα τίποτα, σαν καινούργιο!! Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
japetus Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Κατι τετοιο σκεφτομουν, ελεγα να φτιαξω μονος μου απο κουκουλα αυτοκινητων...Αυτα της telegizmos τα φερνει κανεις στην ελλαδα, ή καποιο ευρωπαϊκό ί-σοπ;
Nompi Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Εγώ χρησιμοποιώ αυτο δεν ξέρω αν κάνει πάντως εγώ το έχω στημένο δυο βδομάδες και ειναι εντάξει η τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται... http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1593
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Παναγιώτη, με ενδιαφέρει σαν ιδέα κάτι τέτοιο. Απο υγρασία κλπ δηλαδή κανένα θέμα; Το πήρες απο εξωτερικό; IK Observing System
Sot78 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Και εγώ το κάλυμμα της Geoptik χρησιμοποιω.Εχω το τηλεσκοπειο στη ταράτσα για περίπου ενα χρόνο μεχρι τώρα και μετα απο καθε χρήση το σκέπαζα.Αποτέλεσμα μετά απο πολλές βροχές και πολύ ηλιο ειναι μερικες σταγονες νερού στο αλουμινιου.οι φακοι του τηλε ΚΑΝΕΝΑ σημάδι. Τηλεσκόπιο:SW 8"- HEQ5 Prο-GpsΠροσοφθάλμια:Hyperion 8/13mm,SW 10/25,UW 6mm,Vixen 30mm 2",SA 19mmBarlows:Tvue 2xΔιάφορα:SPC900NC/Telrad,LaserColli,4 Planet FiltBinoviewer WO,Moon/Sun/UHC-S/8x21 Vixen,Πιξύδα,AccuFocus
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Άλλο η ευκολία κι άλλο η σωστή διατήρηση ενός τηλεσκοπίου.Κανένα όργανο ακριβείας δεν είναι λογικό να μένει εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και τη σκόνη/υγρασία της ατμόσφαιρας μόνο με ένα κάλυμμα, ούτε είναι φτιαγμένο για κάτι τέτοιο. Χρειάζεται κλειστό χώρο για τη φύλαξή του.Κανένα κάλυμμα δεν διαφημίζεται ως λύση για προστασία σε μόνιμη παραμονή σε εξωτερικό χώρο. Οι περιγραφές χαρακτηριστικών των καλυμμάτων Telegismos και Geoptic αναφέρονται ξεκάθαρα σε προσωρινή προστασία του τηλεσκοπίου για μερικές ώρες (αν μείνει αναγκαστικά στον ήλιο ή αν μείνει έξω τη νύχτα). Για μόνιμη φύλαξη στην ταράτσα απαιτείται τουλάχιστον μια απλή (αλλά ανθεκτική) κλειστή κατασκευή που όμως δεν θα ανεβάζει υπερβολικές θερμοκρασίες. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Ιφικράτη, από Γερμανία κάπου το βρήκα σε καλή τιμή.κοίτα στους dealers.Στέφανε, το συγκεκριμένο κάλυμα είναι πολύ καλό, με πολλές στρώσεις κ ανθεκτικότατο.ούτε υγρασία έχω δει, ούτε σκόνες. δείτε στο blog μου πως το έχω.και το έλεγξα για θερμοκρασίες, ανέβηκα μια μέρα που χτύπησε 37 βαθμούς έξω και έβαλα το χέρι μου κάτω από το κάλυμα και έπιασα τη στήριξη, ήταν φυσιολογικά... Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα