Jump to content

alepohori

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    2933
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    3

alepohoriτελευταία νίκη στο Απρίλιος 13 2024

Το alepohori είχε το πιο αγαπημένο περιεχόμενο!

Σχετικά με alepohori

  • Γενέθλια 09/24/1976

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

2256 επισκέψεις προφίλ

του/της alepohori Επιτεύγματα

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Dedicated
  • Reacting Well Σπάνιος
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Σπάνιος

Recent Badges

42

Φήμη

  1. Συμφωνώ. Στο νευτώνειο 8" f/6 όταν έψαχνα με το N7T6 (Nagler 7 Type 6) αμυδρά γαλαξιάκια, ένιωθα να μου λείπει ένας 6.7mm!! Χρειαζόμουν 0.3mm μικρότερης εστιακής! Γιαυτό και έψαχνα διακαώς να βρω έστω και μεταχειρισμένο τον άριστο Meade UWA 6.7. Δεν τον βρήκα ποτέ και συνέχισα με τον (επίσης άριστο για dso) N7T6. Ο αμέσως πιο χρήσιμος ήταν ο N11T6. Μέχρι εκεί. Όλοι οι άλλοι έβγαιναν από τη βαλίτσα αραιά και πού........ Ακόμα και τον Radian 18mm για ερευνητικό τον είχα και για δύσκολα πεδία (και φυσικά για εκτεταμένα αντικείμενα). Τον 35 Ultima τον κρατάω επειδή είναι συλλεκτικός. Με λίγα λόγια, όλο το παιχνίδι σχεδόν πάντα παιζόταν μέχρι τα 11mm. Και γιαυτό άλλωστε δεν απέκτησα ποτέ προσοφθάλμιο μεταξύ 18mm και 35mm. Ευτυχώς, με την έλευση του SCT 8f/10 δεν άλλαξαν πολύ τα πράγματα. Εξακολουθώ να θέλω να παρατηρώ με τις μεγεθύνεις που είχα εδώ κ 20 χρόνια. Και στάθηκα τυχερός, διότι ο λόγος των εστιακών αποστάσεων (2003/1200) των 2 τηλεσκοπίων συμπίπτει περίπου με εκείνον των προσοφθαλμίων που είχα. Απλά νομίζω ότι τώρα με το sct θα μου λείψουν τα μεγάλα πεδία και γιαυτό αποφάσισα να γεμίσω επιτέλους το κενό 18-35mm με κάποιον 24άρη. ΥΓ Οι barlow για μένα απλά δεν υπάρχουν!
  2. Γεια στο φόρουμ! Θέλω τη γνώμη σας για προσοφθάλμιο γύρω στα 24mm (1.25") για SCT 8" f/10. Τα προσοφθάλμια που έχω τώρα, είναι αυτά που έχω εδώ και 19 χρόνια με το 8άρι νευτώνειο: Nagler 7, Nagler 11, Konig 12, Radian 18, Ultima 35 + 2 orthos. Υπάρχει ταβάνι στο budget, ας ακούσω πρώτα τις προτάσεις σας και βλέπουμε. Σίγουρα αποκλείω το Panoptic 24 με 540 ευρώ! Θενκς
  3. alepohori

    Αποδόμηση θωράκισης

    Είναι εντυπωσιακό πάντως σε κιάλια τόσο επωνύμου κατασκευαστή να παρατηρείται αυτό το πράγμα. Εγώ έχω ακόμα τα Olympus EXPS 12×50 από το 2008 και δεν έχουν πάθει το παραμικρό. Μόνο στα 10×50 του Lidl παρουσιάστηκε και γιαυτό και τα διέλυσα για να κρατήσω τα πρίσματα..
  4. Κώστα παραμένω κι εγώ πιστός στις υποδείξεις του νευροχειρουργού και στις οδηγίες του (εκτενούς) εξιτηρίου. Φοράω τον νάρθηκα όταν δουλεύω από το σπίτι αλλά όχι στο καθημερινό βάδισμα, διότι δεν πρέπει. Εννοείται βάρη και σκυψίματα ούτε κατά διάνοια και οδήγηση μετά τον μήνα. Στα αστρονομικά, να πω να περιμένετε συννεφιές. Ανυπομονώ να το δοκιμάσω στη ταράτσα. Το ποιος θα το ανεβάσει, είναι άλλο θέμα. Μάλλον ο γείτονας.. Τους χάρτες (NSOG + Uranometria) θα τους έχω για επιλογή των στόχων, να μη χαλάει η προσαρμογή. Το κινητό και το Skysafari θα το έχω για τις εκδηλώσεις. Σας ευχαριστώ όλους!
  5. Ευχαριστώ πολύ Αλέξανδρε! Ευχαριστώ πολύ Βασίλη! Πάνε τώρα τα αστροάλματα, τα γωνιοάλματα και οι έντυποι χάρτες! Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, αν και πόσο θα επανέλθω .. Αστροκαρέκλα είναι πράγματι ένα must. Η εργονομία και η άνεση ίσως συμβάλουν στα mag..
  6. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Μου δίνουν μεγάλη χαρά! Ελπίζω να ανταμώσουμε σύντομα κάπου, βουνό, συνάντηση, cafe, όπου! Πλησιάζει και για μένα η ώρα να δω τι είναι πια αυτό το goto!
  7. Ιιιιιιιιιιιιι!
  8. Σας ευχαριστώ πολύ! Κώστα έκανα δισκεκτομή. Το νεύρο I1 είχε βγει τελείως off. Κομμάτι δίσκου ευτυχώς έχει μείνει στο μεσοσπονδύλιο, αλλά θέλει πολλή προσοχή τώρα. Θυμάμαι ότι είχα αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Κεφαλή του Ίππου με το OIII..... Ξέρω, είναι Ha, αλλά το OIII είναι το μόνο στενό φίλτρο που έχω και λέω να το παλέψω από Πάρνωνα, γιατρών επιτρεπόντων. Σκέφτομαι το Nextar 8E. Τι λέτε;
  9. Γεια στο φόρουμ! Σήμερα ήταν μια περίεργη μέρα. Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για τη μέση μου. Ανέκαθεν είχα θέμα με τη μέση μου, αλλά αυτή τη φορά, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος δε χαρίστηκε. Κόπηκε και μπλόκαρε ένα νεύρο του ποδιού και δημιούργησε μεγαλύτερο πρόβλημα... Anyway, όλα πήγαν καλά, αλλά οι άρσεις βαρών και τα συνεχή σκυψήματα στον χάρτη και τα πολλά πήγαινέλα πρέπει πλέον να σταματήσουν. Αρχίζω να σκέφτομαι σοβαρά την αγορά goto σετ ( φυσικά 8ιτσου ! ) Θα είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά προκειμένου να συνεχίσω την παρατηρησούλα μου, νομίζω είναι μονόδρομος θα ήθελα λοιπόν τις προτάσεις σας. Μιλάμε για ως επί το πλείστον ταξίδια στο βουνό και όχι στην Αθήνα. θένκς
  10. Πολύ καλό! Τι σημαίνουν τα μικρά ορθογωνιάκια που εκτείνονται οριζόντια κάθε ημέρα;
  11. Το περιμένω κι εγώ και ανυπομονώ! Έλειπε πράγματι ένα ελληνικό βιβλίο για τους ερασιτέχνες της παρατήρησης!
  12. Αναφέρομαι στην οπτική παρατήρηση και όχι στην αστροφωτογραφία.
  13. Υπάρχουν πολύ εύκολα πλαηνητικά και μάλιστα με πολύ έντονα και πανέμορφα χρώματα. Δοκίμασε να ψάξεις στον Κύκνο, Αετό, Τοξότη, Δελφίνι. Δεν είναι όλα τα πλανητικά δύσκολα και είναι κρίμα να περιοριζόμαστε στα Messier. Δεν έχω το ημερολόγιο κοντά μου αυτή τη στιγμή, να σου κατονόμαζα κάποια. Ρίξε και μια ματιά στις παρατηρήσεις που έχουμε καταγράψει στο φόρουμ.
  14. Γεια! Ξεθάβω το θέμα θέλοντας να μεταφέρω την εμπειρία μου από τη θέαση και αναγνώριση ενός αρκετά δύσκολου πλανητικού. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Uranometria δεν αναφέρει καθόλου το οπτικό του μέγεθος! Εκείνο που με έκανε να το παλέψω ήταν το φωτογραφικό μέγεθος: 13.3p, διαμέτρου 10"!! Ο λόγος για το PN G61.9 +41.3. Η πολύ μικρή διάμετρος (δε θα το έλεγα almost stellar, έχω δει και πολύ πιο μικρά) σε συνδυασμό με το "αρκετά βατό" φωτογραφικό μέγεθος, με έκανε να πιστέψω ότι είναι μέσα στα όρια της θέασης/αναγνώρισης. Η δυσκολία λοιπόν δεν ήταν στη θέαση. Ήταν στην αναγνώριση....... Εκεί τα είδα όλα! Βασικά είδα κι έπαθα να το δω..... Το πρόβλημα ήταν η σχεδόν μηδαμινή ανταπόκριση στο OIII. Μιλάμε, δεν έπαιρνε σχεδόν χαμπάρι!!! Ευτυχώς υπήρχε ένα άστρο δίπλα του και ήταν το τέλειο reference. Αλλά έπρεπε προηγουμένως να ευθυγραμμιστεί ακριβώς ο ερευνητής με το οπτικό άξονα. Δηλαδή ακριβώς ακριβώς. Έτσι ώστε να είσαι απολύτως σίγουρος ότι είσαι πάνω σε ένα "αστέρι " διαμέτρου 10" και επομένως να εφαρμοστεί η μέθοδος του "μόνιμου ΟΙΙΙ" : Δηλαδή, αποστηθίζεις τις 2 λαμπρότητες χωρίς το φίλτρο και τις συγκρίνεις με εκείνες που βλεπεις με το φίλτρο. Με προσεκτική σύγκριση, γινόταν αντιληπτό ότι το ένα αστεράκι εμφανιζόταν λαμπρότερο με το φίλτρο έναντι του διπλανού. Ακριβέστερη ευθυγράμμιση του ερευνητή. Αυτό θα έλεγα ήταν το μυστικό... Και επίσης ήταν τόσο δύσκολη η σύγκριση των λαμπροτητων που ήθελε βιδωμένο το ΟΙΙΙ και όχι απλό πέρασμα πάνω από το προσοφθάλμιο. Για να βλέπω νέες προσπάθειες και προκλήσεις! Καθαρούς ουρανούς σε όλους!
  15. Τεράστια η συμβολή του στη διάδοση των χαρτών (δε χρειάζεται ο προσδιορισμός "έντυπων"). Ήταν, είναι και θα παραμείνουν απαραίτητα βοηθήματα για όλους τους ερ. αστρονόμους της παρατήρησης!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης