Jump to content

giannis60

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    1923
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    9

giannis60τελευταία νίκη στο Ιούνιος 5 2023

Το giannis60 είχε το πιο αγαπημένο περιεχόμενο!

Σχετικά με giannis60

  • Γενέθλια 04/17/1960

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

2994 επισκέψεις προφίλ

του/της giannis60 Επιτεύγματα

  1. Καλή χρονιά και με πολλούς ξάστερους ουρανούς σε όλους.
  2. Φίλοι vTsamis και Tolis σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Βέβαια προσωπικά βρήκα το άστρο ως εξής. Πληκτρολόγια στον ιστότοπο Simbad το άστρο ως HIP 31268 που μας έδωσε επάνω ο Tolis και από εκεί πληροφορήθηκα ότι υπάρχει και στον κατάλογο HD, ως HD 46279, όπως το είπε πιο πάνω ο vTsamis και με το τελευταίο το βρήκα στο Cartes Ciel. Στους Διδύμους, 8,36 mag. Άλλο ήθελα να πω με την ερώτηση μου. Είναι βέβαια εκτός θέματος. Μάλλον θα πρέπει να ανοίξω νέο θέμα με τίτλο τι είναι ο κάθε κατάλογος. Έχω ακούσει πχ ότι ο TYC έχει πάρει το όνομα του από τον Tycho Brahe και με βάση αυτό συμπέρανα ότι ο κατάλογος HD έχει να κάνει με τον Ίππαρχο και ξαφνικά βλέπω το HIP που τώρα αυτό όντος έχει περισσότερη σχέση με το όνομα Ίππαρχος. Όσες φορές έχω ψάξει στο internet δεν έχω βγάλει άκρη και έχω πολλές απορίες με τους διάφορους «αστρονομικού καταλόγους». Δεν είναι βέβαια υποχρεωμένος κανείς από αυτό εδώ την συζήτηση να μου τις λύσει. Μάλλον θα επανέλθω με νέα.
  3. Σε ευχαριστούμε. Ο κατάλογος HIP που αναφέρεις είναι ο HD;
  4. Ο τρόπος χρονομέτρησης είναι ο πιο εύκολος και ακριβείς στην εφαρμογή. Ίσος δεν χρησιμοποιείται από πολλούς διότι δεν γνωρίζουν την τιμή του αστρικού χρόνου ανά ώρα. Δηλαδή σε μία ώρα πόσες μοίρες κινήθηκε ένα άστρο; Ο ήλιος θεωρητικά κινείται 15 μοίρες ανά ώρα. (360/24 =15). Επειδή όμως οι αστρικές ημέρες είναι μία ανά έτος επί πλέον, στην μία ώρα δεν θα είναι 15 μοίρες αλλά λίγο περισσότερο. 15,041 μοίρες όπως μας έδωσε ο Θανάσης. Κατ’ επέκταση αν στην μία ώρα το άστρο διανύει 15,041 μοίρες, στον τόσο χρόνο που μετρήσαμε πόσο; Και εκτός από το α Υδροχόου, αυτήν την εποχή έχουμε πολύ κοντά του και το ζ Υδροχόου. Το α απέχει 12 λεπτά της μοίρας από το τον ισημερινό ενώ το ζ 6,5 λεπτά. Επίσης είναι ένα υπέροχο σχετικά δύσκολο διπλό, που τα μέλη του απέχουν 2,2΄΄ δευτερόλεπτα. Η δυσκολία έγκειται στην φωτεινότητα των άστρων τα οποία είναι 4,3 και 4,4 mag. Είναι πολύ φωτεινά για νευτώνεια άνω των 150 mm με αποτέλεσμα τα άστρα να εμφανίζονται στο μάτι χοντρά και δύσκολα να τα διαλύουμε. Ο τρόπος του Κώστα ενδείκνυται για φωτογραφικές μηχανές και για ερευνητές. Διότι για να μετρήσεις έστω 5 μοίρες του ερευνητή, θα χρειαστεί να χρονομέτρης πάνω από 20 λεπτά, και όσο για φωτογραφικές μηχανές… Ώρες!
  5. Προσοχή!!! Αν είναι για παλιό (οδοντωτό) εστιαστή, έχει άλλα μέτρα από τους νεότερους!!!
  6. Συγχαρητήρια κι από εμένα. Προσωπικά θα εκμεταλλευόμουν την εστιακή του τηλεσκοπίου που δεν είναι δυνατόν να έχουμε εμείς οι ερασιτέχνες κι έτσι θα επέλεγα πλανητικά νεφελώματα. Σου προτείνω τρία από αυτά που παρεμπίπτοντος θα κρέμονται την ώρα της φωτογράφισης πάνω από το Λιβυκό. Το πρώτο είναι το ngc 6818. Ανήκει στον Τοξότη και βρίσκεται στα σύνορα με τον Αιγόκερο με συντεταγμένες: α= 19:45:21,2 δ= -14:5:35 και μεσουρανεί στον Σκίνακα την 30/8 στις 21:27 ώρα Ελλάδος. Το δεύτερο το ngc 7009 με το παρατσούκλι Νεφέλωμα Κρόνος. Ανήκει στον Υδροχόο και βρίσκεται στα σύνορα με τον Αιγόκερο. Ο Αιγόκερος είναι κάτω. Και συντεταγμένες α= 21:5:31,3 και δ= -11:15:52. Στον Σκίνακα μεσουρανεί την 30/8 στις 22:48 Ώρα Ελλάδος. Το τρίτο είναι το ngc 246 με το παρατσούκλι Νεφέλωμα του Κρανίου. Ανήκει στον αστερισμό του Κήτους. Συντεταγμένες: α= 0:48:17,7 και δ= -11:14:16. Στον Σκίνακα μεσουρανεί την 30/8 στις 2:34 ώρα Ελλάδος. Βεβαίως υπάρχει και το διασημότερο όλων που είναι το πλανητικό Έλικας 7293 αλλά αυτό είναι τεράστιο σε διαστάσεις (0,25 της μοίρας) και φωτογραφίζεται και με μικρά τηλεσκόπια. Τα δύο πρώτα είναι πολύ φωτεινά.
  7. Έχεις δίκιο! Τον Ιούνιο που μας πέρασε ήταν όντος περισσότερο κατά 2 και πλέον μοίρες κόψη. Τώρα είναι μεγαλύτεροι οι δακτύλιοι. Φαίνεται αυτό θα οφείλεται επειδή είναι ανάδρομος. Δεν είμαι βέβαια και απόλυτα σίγουρος γι’ αυτό το τελευταίο. Μόνο που του χρόνου τον Μάρτιο όταν θα συμβεί αυτό, και οι δακτύλιοι θα φαίνονται κόψη, ο Κρόνος θα είναι πολύ κοντά στον Ήλιο. Τον Αύγουστο που θα μπορούμε να τον βλέπουμε, θα έχουν πάλι κλήση γύρο στις 3 μοίρες.
  8. «Εξαφανίστηκαν» στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου. Πάει το έχασες. Είχαν 2 μοίρες κλίση. Τώρα αυξάνουν.
  9. Όταν αναβοσβήνει το λαμπάκι αλλά μένει πράσινο, σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις μπαταρίες. Τουλάχιστον στο δικό μου μοτέρ.
  10. Και μία κάπως επεξεργασμένη.
  11. Ήταν πολύ δύσκολη φωτογράφιση γιατί η διαφορά φωτεινότητας ήταν τεράστια. Εν τέλει από τις 6 και 15 τον Κρόνο δεν μπορούσα να τον δω με το μάτι. Τον έβλεπα βέβαια μέσα από τον ερευνητή.
  12. Το επιβεβαιώνω κι εγώ! Το Hello Northem Skay του Han Kleijn, που δεν κάνει ποτέ λάθος, το δίνει ολοκάθαρα. Στις 6 πολιτική (Θερινή προς το παρών) ώρα στην Ελλάδα ο Κρόνος και το φεγγάρι θα βρίσκονται στον Υδροχόο πάρα πολύ κοντά. Ο Κρόνος στην Σαρωνίδα θα έχει ύψος 25,7 μοίρες πάνω από τον Δυτικό ορίζοντα. Υπολογίζω ένα τέταρτο με 20 λεπτά αργότερα να γίνει η πρώτη επαφή. Στις 7 και 20 θα φανεί πάλι ο Κρόνος από την Δυτική πλευρά της Σελήνης. Το αργότερο στις 7:45 το φαινόμενο θα έχει ολοκληρωθεί. Το ύψος τους θα είναι (Στην Σαρωνίδα) λίγο λιγότερο από 7 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Ο ήλιος στην Σαρωνίδα θα ανατέλλει στις 6:45:30 θερινή ώρα. Αλλά όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο φίλος μας ο Βασίλης επάνω: «Το φαινόμενο αυτό θα είναι 100% ορατό την ώρα που θα συμβεί ακόμα και αν ο ήλιος θα έχει ανατείλει, αρκεί βέβαια οι συνθήκες να το επιτρέψουν.» Σχεδιάζω να το φωτογραφίσω.
  13. Μιλήσαμε όμως και για τον Κιθαιρώνα. Για εμένα κάποτε (κι όχι πολύ παλιά) το πράγμα είχε ως εξής. Αν ήθελα καλό ζενίθ έως καλό νότο, η ευρύτερη περιοχή του Σουνίου ήταν η λύση. Αν πάλι ήθελα καλό ζενίθ έως βορρά η καλύτερη επιλογή ήταν ο Κιθαιρώνας. Έτσι λοιπόν από τα τέλη Μαρτίου έως και Νοέμβριο, μία φορά κάθε φεγγάρι, πηγαίναμε με την γυναίκα μου και την σκηνή μας για δύο (τουλάχιστον) βραδιές στον Κιθαιρώνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκτός των κατοίκων (Βίλια Αιγόσθενα δασοπυροσβεστών κλπ) μας έμαθε και μας περίμενε με μεγάλη χαρά μία αγέλη σκύλων και μία αλόγων. Δεν μπορείτε να φανατιστείτε την χαρά που έκαναν μόλις ένιωθαν το αυτοκίνητο μας. Κάτω στην φωτογραφεία βλέπεται μία φοράδα, η ακόμα καλύτερα Την Φοράδα της αγέλης, η οποία είχε ένα ελάττωμα. Μην έβλεπε τραπεζάκια και καρέκλες. Ήταν πολύ λαίμαργη. Σου στρογγυλοκαθόταν και δεν έφευγε μέχρι να τελειώσεις κι εσύ το φαγητό σου στο οποίο σε συντρόφευε μπουκιά την μπουκιά. Στην φωτογραφία λοιπόν διαδραματίζονται τα εξής: Η Γυναίκα μου την μαλώνει και προσπαθεί να την πείσει να απομακρυνθεί, διότι έχει εκλάβει τα προσοφθάλμια του φίλου μας στο βαλιτσάκι επάνω στο τραπέζι, ότι είναι εδέσματα και της τρέχουν τα σάλια, επειδή θέλει οπωσδήποτε να γευτεί κι αυτή ένα από αυτά. Επίσης βλέπουμε και δύο από τα 4 σκυλιά. Έ.. αυτό και κάτι σαν αυτό ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα μπορούσε να έχει κάποιος την εποχή εκείνη. Τελευταία φορά που πήγαμε ήταν ένα ή δύο καλοκαίρια πριν τον κορωναϊό. Δεν στήσαμε στο μέρος αυτό με το άλογο, αλλά στο επάνω, δίπλα στο καταφύγιο. Η φωτογραφία κάτω από το Giannis60 εκεί είναι. Δύο βράδια δεν έκλεισα μάτι. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ από το πολύ φως του ουρανού. Ήταν σαν κάποιος να έχει στήσει την σκηνή του στην ύπαιθρο μια νύχτα με πανσέληνο και να προσπαθεί να κοιμηθεί. Τόσο ισχυρή έχει γίνει η φωταύγεια. Ήταν ένα αιώνιο δειλινό ή ξημέρωμα, κάνοντας σε αυτό το φωτεινό φόντο, να γράφονται μαύρες οι σιλουέτες των ελάτων κι απ’ όλα τ’ άστρα του ουρανού να φαίνονται μόνο τα λαμπρότερα. Ο μοναδικός λόγος για να ξαναπάμε εκεί είναι διότι μας λείπει το μέρος. Είναι χιλιάδες πια οι φωτογραφίες και οι αναμνήσεις μας από εκεί. Αλλά αν το ξανακάνουμε θα θέλαμε να είναι παράλληλα και άλλοι. Μία ακόμα μάζωξη. Επομένως αν ανακοινωθεί εγκαίρως στο άστροβοξ το πιθανότερο είναι να έρθουμε κι εμείς.
  14. Κατ’ αρχήν η φωτογραφεία με τον Γαλαξία μας είναι από το ίδιο σημείο απέναντι από την βραχονησίδα Πάτροκλος με αυτήν του Αντώνη (Tryf_ math) επάνω. Φυσικά είναι πριν να βάλουν τα φώτα στης κλούβες των ιχθυοτροφιών. Θυμάμαι ότι ήταν καθημερινή κι όχι Σαββατόβραδο (Άλλο ένα καλό που είχε το μέρος.) Έτσι είχαμε μαζευτεί καμιά δεκαριά άτομα με δύο τρία set up. Έτσι υπήρχαν και μερικοί φακοί και όσο εγώ τράβαγα αυτήν την τρίλεπτη έκθεση, αυτοί φώτιζαν τα τελευταία τριάντα δευτερόλεπτα τον λόφο μπροστά μας. Γι’ αυτό βγήκε και αυτός φωτισμένος. Είναι μία συλλογική φωτογραφεία, από μία παλιά μας εξόρμηση στο μέρος αυτό. Κατ’ επέκταση και με αυτήν την φωτογραφεία από τα παλιά, (όχι όμως πολύ παλιά) και με την πρόσφατη του Αντώνη επάνω μπορείτε να καταλάβετε για το περί τίνος πρόκειται.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης