Jump to content

GStath

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    98
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από GStath

  1. Έχω πάει 3 συνεχόμενες χρονιές στην Ανάφη (την δεύτερη με το dob8"). Από πλευράς φωτορύπανσης δεν θα σε απογοητεύσει. Σκοτεινός ουρανός, χάρμα! Δυστυχώς, όμως η υγρασία δεν επιτρέπει πολλά πολλά (εγώ τουλάχιστον ήμουν άτυχος). Στην Καλαμιώτισσα να πας και να μείνεις το βράδυ. Αξίζει ακόμα και αν δεν ενδιαφερόσουν για την αστρονομία. Για τις Περσίδες θα είναι μαγεία! Υπολόγισε, μόνο ανάλογα με το τί κουβαλάς και πόσο γρήγορος είσαι 1-1,5 ώρα ανέβασμα. Οπότε φρόντισε να μην ανεβαίνεις με τον ήλιο ντάλα αλλά και να μην σε πιάσει η νύχτα στο δρόμο. Για να ανεβάσεις τηλεσκόπιο πρέπει να είσαι πολύ αποφασισμένος και γερός στην πεζοπορία. Πιστεύω ότι θα μπορούσα να ανεβάσω σε δύο βόλτες το dob, αλλά ως πρώην ορειβάτης δεν είμαι πολύ αντικειμενικός σε αυτό. Κιάλια ή κανένα μικρό τηλεσκοπιάκι (πχ ΕΤΧ) είναι ότι πρέπει και για να απολαύσεις το σκοτεινό ουρανό, χωρίς να σιχτιρίζεις στο ανέβασμα κατέβασμα. Αλλά και bare eye ο ουρανός από εκείνη τη θέση είναι υπέροχος! Άσε που για να απολαύσεις τις περσίδες δεν χρειάζεσαι εξοπλισμό...
  2. Χμ... και στις 24/2 φαίνεται να περνά πολύ κοντά από τον Κρόνο... Ισώς είναι μια καλή ευκαίρία για φωτο.
  3. ´Οτι πρέπει για αρχή του έτους αστρονομίας 2009! Για να δούμε μήπως και έχουμε καμιά ευχάρηστη έκπληψη. Από ότι φαίνεται είναι η πρώτη βόλτα του από την γειτωνιά του ήλιου και μπορεί η ηλιακή ακτινοβολία να κάνει κανένα θαύμα και να έχουμε καλό σόου.
  4. Καλή χρονιά, μια πολυ γρήγορη απάντηση δες εδώ: www.weasner.com/etx/menu.html πιστεύω ότι θα σε καλύψει. Όταν είχα πρωτο-δοκιμάσει το ίδιο είχα βρει άκρη από αυτό το site. Όπως και αν έχει αν ξανακολλήσεις ρώτα. ΓΣ
  5. Πριν την ανακάλυψη του ρολογιού ο κόσμος λειτουργούσε με βάση τον ήλιο και οι δραστηριότητές του καθορίζονταν από το φως της ημέρας. Μετά την εφεύρεση του ρολογιού οι δραστηριότητες άρχισαν να καθορίζονται από αυτό και όχι από τον ήλιο και το φώς της ημέρας. Ο τεχνιτός αυτός τρόπος ορισμού της δραστηριότητας αποκλείνει από τον φυσικό τρόπο. Η αλλαγή της ώρας το καλοκαίρι αποτελεί μια προσπάθεια σύγκλισης με τον "παλιό" τρόπο και τουλάχιστον προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο. Τα άλλα πλεονεκτήματα, (εξοικονόμηση ενέργειας κλπ) είναι όντως αμφιλεγόμενο κατά πόσον ισχύουν. my 2c
  6. GStath

    Ηλιακό ρολόι!Το φτιάχνουμε?

    Για ρίξτε μια ματιά εδώ όσοι ενδιαφέρεστε για την κατασκευή ηλιακού ρολογιού: http://pagesperso-orange.fr/blateyron/sundials/shadowspro/gb/index.html είχα δοκιμάσει παλιότερα τις πρώτες πρώτες εκδόσεις του προγράμματος και ήταν πολύ καλές από τότε.
  7. GStath

    Έχει πρόβλημα το ETX-70;

    Με 2Χ barlow και 7-αρι προσοφθάλμιο βλέπεις μια χαρά φωτεινούς στόχους (συγκεκριμένα το δοκίμασα στον Κρόνο). Άλλωστε το τηλεσκόπιο λόγω διαμέτρου για φωτεινούς στόχους ενδεικνυται. Η μεγέθυνση που δοκίμασες με τον 25αρι και τον 3χ δεν ήταν εξοφρενική για να μην βλέπεις.
  8. Επαναφορτιζόμενες 2 σετάκια ή (3 στα μεγάλα κέφια...) νομίζω αρκούν (άσε που άμα σκοπεύεις να το παίρνεις μακρυά από τον πολιτισμό η μετασχηματιστής ίσως να μην βολεύει).
  9. Έτσι πρέπει! Για την κόρη!! Γιατί για την δουλειά Χαζομπαμπά!!! Για δοκιμή πάντως εγώ έβαλα τον Κρόνο (σχεδόν) στο κέντρο του προσοφθαλμίου σε 100Χ και το άφησα να τον ακολουθεί για περίπου 3h. Παρότι δεν έχω κάνει motor train , όλο αυτό το διάστημα ο πλανήτης παρέμεινε στη θέση του (έχω μικρή υποψία ότι έφυγε λίιιιγο αλλά ελπίζω ότι αυτό δικαιολογείται, παρά το γεγονός ότι είχα κάνει ακριβή ευθυγράμμιση και 2 start allignment).
  10. GStath

    When Dreams Come True! (Altinakis George)

    Τα σκρατς ειναι για ακουμπας το τηλεχειριστηριο πανω στην Βαση χωρις να πεφτει κατω και να σπαει... Ειναι πολυ βολικο εχω και εγω στην EQ6 (βεβαια εχω βαλει 3-4, ενα <θηλυκο> στο τηλεχειριστηριο και ενα <αρσενικο> σε καθε ποδι αποτε οπου και αν ειμαι ακουμπω το τηλεχειριστηριο χωρις να φοβαμαι αν θα πεσει κατω). x mm.... κόλλα ξεκόλλα δεν κουνιέται η βάση με αποτέλεσμα το κατέβασμα καντιλιών και καντιλαναυτών; Αρχικά έχω βάλει το κρεμαστίρι των μπαταριών αλλά είναι λίγο επίφοβο μήπως χαλάσει με το πολύ βάλε βγάλε (ειδικά αν επιστρέφεις το τηλεσκόπιο στη τσαντούλα του.
  11. Για ρίξε μια ματιά εδώ (http://www.weasner.com/etx/menu.html) μπας και βρεις κάτι σχετικό. Εμένα πάντως προχθες τα πήγε μια χαρά στο να πετύχει το φεγγάρι. Δεν ξέρω, μπορεί να λέω μπούρδα τώρα, μήπως είχες βάλει daylight settings;
  12. Φοβάμαι ότι δεν θα κάνεις δουλειά. Αν δοκιμάσεις πάντως πές μας το αποτέλεσμα. Σχετικά με την εστιακή απόσταση μια πολύ πρόχειρη μέθοδος να τη μετρήσεις στο περίπου είναι να αρχίσεις να απομακρύνεις σταδιακά το φακό από το αντικείμενο που κοιτάς. σταδιακά το είδωλο θωλώνει και τελικά αρχίζεις να τα βλέπεις ανάποδα. Το οριακο σημείο που αρχίζεις να τα βλέπεις ανάποδα είναι αυτό που ψάχνεις.
  13. Τί είναι ερασιτέχνης αστρονόμος; Υπάρχει συγκεκριμένο επίπεδο παρατήρησης πέραν του οποίου κάποιος είναι και κάτω του οποίου κάποιος άλλος δεν είναι; Πρέπει να έχεις συγκεκριμένης κατηγορίας και διαστάσεων μαραφέτι -με το συμπάθιο δηλαδή- για να είσαι αλλιώς δεν είσαι; Εχθές πήρα το ΕΧΤ από το lidl με σκοπό να το χρησιμοποιήσω σαν εκδρομικό δεύτερο τηλεσκόπιο (έχω ενα 8" dob όπως και άλλοι εδω). Με όλη αυτή τη συζήτηση περίμενα να δω σημεία και τέρατα όταν θα κοίταζα από το προσοφθάλμιο. Μια χαρά είναι το τηλεσκόπιο. Φυσικά και δεν συγκρίνεται με το 8'', φυσικά και έχει χρωματικό σφάλμα, μικρή διάμετρο κλπ κλπ αλλά πέντε πράγματα τα βλέπεις και λόγω των διαστάσεων και των αυτοματισμών του μπορείς να τα βλέπεις γρήγορα και σε μέρη που το 8" δεν θα πήγαινε. Επίσης ότι μπορεί να σου τα δείξει το κάνει αξιοπρεπώς (και αυτό είναι υποκειμενικό). Σταθερό είναι, δεν σιχτιρίζεις γιατί φύσιξε και κουνήθηκε το σύμπαν ούτε βλέπεις μια θολούρα στο προσοφθάλμιο. Αυτά είναι τα ζητούμενα. Μακάρι για πρώτο τηλεσκόπιο να είχα αυτό στα 15 μου και να μην περίμενα στα 25 μου να βρεθώ με ένα πραγματικά-της-κακιάς-ώρας διοπτρικό και να φτάσω στα 30 μου για να καταφέρω να πάρω το dob. Σε πολλές συζητήσεις έχω δει να λέγεται σε ένα νέο "πάρε πρώτα ένα ζευγάρι κιάλια και μετά προχωράς σε τηλεσκόπιο"... κιάλια! Με τα καλά τους και τα κακά τους και αυτά δε λέω, αλλά ξαφνικά έχουμε αρχίσει να θεωρούμε ότι ένα τηλεσκόπιο κάτω από 6 ή 8" δεν κάνει για αρχάριο ή δεν είναι καλό άσε που αν έχει αυτοματισμούς δεν θα μάθει τον ουρανό. Γιατί; Αν θέλει-τον ενδιαφέρει να μάθει το ουρανό θα τον μάθει, αν του αρέσει η αστρονομία θα ασχοληθεί μαζί της ακόμα και ξεκινόντας με ένα με ένα φθηνότερο-φτωχότερο τηλεσκόπιο. Αρκεί να εξηγήσεις τι μπορεί με το κάθε εργαλείο να δει και τι όχι και να τον προστατέψεις από μη αξιοπρεπή όργανα (βλέπέ κάτι 30mm με 800Χ μεγενθύνσεις). Από 'κει και ύστερα ο καθένας κάνει το κουμάντο του, κρίνει τις ανάγκες του και προχωράει. my 2 cents και προς θεού ότι λέω το λέω φιλικά και δεν έχω σκοπό να θίξω κανένα. Απλά διαφωνώ.
  14. Μια χαρά είναι. Μεράκι να υπάρχει. Πολλοί έχουμε ξκινήσει με μικρότερα και κατά πολύ χειρότερα τηλεσκόπια (το πρώτο μου τηλεσκόπιο ήταν ένα 60mm διοπτρικό σε άθλια κατάσταση οπτικών και με σπασμένο τρίποδα...). Αργότερα, αν σου αρέσει το άθλημα μπορείς να πάρεις μεγαλύτερης διαμέτρου και να κρατήσεις αυτό για γρήγορες εξορμήσεις.
  15. Λίγα πράγματα. Μόνο πολύ λαμπερά DSO μπορείς να δεις από την Αθήνα. Φυσικά εξαρτάται και από το πού στην Αθήνα είσαι. π.χ. στη Πεντέλη που είναι το πατρικό μου τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από εκεί που μένω τώρα (δίπλα στην Κηφισίας), όπου δεν βλέπω σχεδόν τίποτα από DSO.
  16. Huh? Μόλις έπεσα από τον Άρη... είχε σήμερα το Lidl εκτός από ΕΤΧ-70 και το Βresser Messier R-102 ? εγώ που κοίταγα;;;;;; μιλάς γι αυτό: http://www.astroshop.de/en/telescopes/bresser/bresser-messier-serie/bresser-messier-r-102 ?
  17. Με το ποσό αυτό μπορείς να πάρεις ένα 8" dobsonian (~300E) και ένα καλό βιβλίο (π.χ. το nightwatch) για να ξεκινήσεις. Αρκετοί έχουμε ξεκινήσει έτσι. Καλύτερα πάρε πρώτα το βιβλίο και αφού δεις 5 πραγματάκια θα μπορέσεις να προσδιορίσεις τις ανάγκες σου και το πως θα πετύχεις αυτό που θέλεις να κάνεις. Ρίξε επίσης μια ματιά στο forum θα βρεις και άλλους να έχουν κάνει την ίδια ερώτηση και αρκετά αναλυτικές απαντήσεις για ποικιλία αναγκών-βαλαντίου-βαθμού ενδιαφέροντος κλπ κλπ
  18. +1
  19. GStath

    Συμβουλες για την 21η..

    Για να σου λυθούν όλες οι σχετικές απορίες δες εδώ: http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/lunar.html Μάλλον αυτό που άκουσες αφορά πότε θα είναι η επόμενη ολική εκλειψη που θα είναι πλήρως ορατή (όλες οι φάσεις της εκλειψης) από την Ελλάδα. Κατά τα άλλα και στις 15-6-2011 θα έχουμε μια ωραία έκλειψη.
  20. Εμμμ... ναι αλλά τι περίπου θέλεις? πχ ενας παλιός πεντιουμ 133 θα σου έκανε?
  21. Χρειάζεσαι όντως τέτοια ακρίβεια; Οπως και αν έχει ο τρόπος που προτάθηκε (πάσσαλος+ύψος σκιάς) είναι ένας καλός τρόπος (δες και εδώ: http://www.astro.uu.nl/~strous/AA/en/antwoorden/zonpositie.html#v346). Ένας δεύτερος θα ήταν να μετρήσεις ακριβώς 180 μοίρες από τον πολικό αστέρα (αν και πιστεύω ότι τσάμπα ο κόπος). Έχεις προβλέψει την οριζόντια κίνηση να καλύπτει τις απαιτούμενες μοίρες το καλοκαίρι ~ 240 από ανατολή σε δύση του ήλιου);
  22. GStath

    Συντεταγμένες στο Stellarium

    Φυσικά και το θυμόμαστε!!! το εχω όμως εγκαταλείψει από τότε που εγκατέλειψα τα windows... Γρήγορο, απλό, και με την πιο τέλεια ΙΜΗΟ απεικόνιση του ουρανιου θόλου στην οθόνη! Μήπως έχει δοκιμάσει κανείς να τρέξει από linux;
  23. Δημήτρη μήπως πρέπει να αγοράσουμε καινούργια μάτια?Μια από τα ίδια και εγώ 0,75+1,50.Και το κακό είναι ότι δεν με βολευούνε τα γυαλιά στην παρατήρηση.Καταραμένη στραβωμάρα!!! Τυχαιροι, 0,75 και 1,5 είναι κααααααλα! Αν θυμαμαι καλά εγω την τελευταια φορά είχα 2,5 στο ενα και 3,5 στο άλλο... οταν κοιταω την σελήνη χωρίς τζαμαρια βλεπω αυτά που άλλος θα επρεπε να παρει LSD για να δει....
  24. GStath

    Συντεταγμένες στο Stellarium

    τι πρόβλημα σου βγάζει;
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης