Jump to content

thanasisZ

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    39
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από thanasisZ

  1. Δε γνωρίζω μερος στη Θεσνικη εκτος από την ταράτσα της πολυκατοικίας, και θα ηθελα να μαθω πού ειναι αυτο το κιόσκι.
  2. Καλησπέρα, Για Meade κοίταξες στο Sky & Weather στο Αιγάλεω; https://www.skyandweather.gr/
  3. Και τώρα που το λες... Βλέπω και στο δικό μου φίλτρο skywatcher ότι όντως έχει μαύρο χρώμα η πίσω μεριά. Ταυτόχρονα κοιτάζω και ενα φύλλο (εγγυημένο) Astrosolar που πηρα πρόσφατα (μεγεθος Α4... το γνωστο της baader για diy).....Καμία σχέση. Ειναι μπρος-πισω ασημί και κάμπτεται πιο εύκολα... Να δουμε τι μας πούλησε τελικά η SW.....
  4. Σχετικά με το πορτοκαλί χρώμα, το ιδιο θέμα είχα κι εγω με το αντίστοιχο φίλτρο για 70αρι διοπτρικό... και είχα αρχίσει να ανησυχώ για το την όρασή μου 😁... Όλες οι περιγραφές ανέφεραν λευκό χρώμα. Είχα μάλιστα ρωτήσει στο Πλανητάριο, από όπου το αγόρασα. Μου είπαν ότι ίσως είναι ο συνδυασμός της χαμηλής εστιακής του τηλεσκοπίου και της ποιότητας του φακού (70/400 travelscope στην περίπτωσή μου.... Να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα πώς εξηγείται αυτό βάσει της Οπτικής). Επιβεβαίωσαν παντως ότι τα φίλτρα ηλίου της Skywatcher χρησιμοποιούν την μεμβράνη Astrosolar. Σχετικά με τα θέματα ποιότητας, γρατσουνιων κλπ δε γνωρίζω να σου απαντήσω έγκυρα. Μου έκανε πάντως κακή εντύπωση ότι η συσκευασία του "επώνυμου" skywatcher φίλτρου δεν περιείχε καμία οδηγία, κανένα πιστοποιητικό, προδιαγραφή κλπ... τίποτα.... (Μονο το κίτρινο αυτοκόλλητο που φαίνεται στη φωτογραφία σου). Το εμπιστεύτηκα μόνο επειδή το είχα πάρει απο αξιόπιστο κατάστημα. Αν γνωρίζει κανείς περισσότερα, ενδιαφέρομαι κι εγω να μαθω.
  5. Καλημέρα, Σχετικά με τον αντάπτορα DSLR... Βλέπω στο λινκ αυτό...: https://www.worthpoint.com/worthopedia/opticron-polarex-60mm-spotting-scope-169786256 ...ότι λεει "The diameter of the eyepiece 24.4mm, the hole it sits in is 25mm in diameter". Αν είναι έτσι και το 70αρι σου, τότε μιλάμε για εστιαστή 0.965''. Οπότε μια εκδοχή θα ήταν να βάλεις κάτι τέτοιο: https://www.planitario.gr/gr/catalogsearch/result/?q=+0.965 ...και μετά να κουμπώσεις τα ιδια t-ring/adapter που θα χρησιμοποιούσες στα συνηθισμένα τηλεσκόπια με εστιαστή 1,25''. Έτσι πιθανότατα θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ότι άλλο προσοφθάλμιο 1,25'' έχεις από άλλα τηλεσκόπια. Αλλιώς... κάτι τέτοιο: https://www.aliexpress.com/item/32762580595.html https://www.astroshop.eu/reduction-rings-adaptors/astoptics-0-965-to-t2-m42-camera-adapter/p,57900 Πάντα ελπίζοντας ότι τα μήκη που θα προκύψουν θα επιτρέπουν να πετύχεις εστίαση σε μακρινα αντικείμενα....
  6. Θα έλεγα καλύτερα πάρε πρώτα τα κιάλια, δες πώς σε βολεύουν και μετά προχώρα στο τρίποδο. Αναζήτηση στόχων και εκμάθηση του ουρανού κάνεις μια χαρά και με τα κιάλια στο χέρι. Η πιο προσεκτική παρατήρηση είναι που γίνεται δύσκολα. Και αν είσαι πουθενά που δε βλέπουν οι γείτονες να γελάνε, την πέφτεις και στο στρώμα θαλάσσης που λέει ο Dickinson...😆) Απλά επιβεβαίωσε ότι αυτά που θα πάρεις έχουν το σχετικό σπείρωμα. Το τρίποδο μπορεί να είναι είτε αστρονομικό είτε φωτογραφικό. Μέχρι τότε, ποιός ξέρει, μπορεί να έχεις ήδη αποκτησει τηλεσκόπιο με κατάλληλο τρίποδα και να μη χρειαστείς νέο... (Εγώ τα βάζω στον ΑΖ3... Λιγο ψηλοτερος δε θα με χαλούσε, αλλα Οκ). Λογικά θα χρειαστείς και έναν L-adapter, αλλά περίμενε να το παρεις μαζί με τον τρίποδα.
  7. Καλησπέρα, Δεν έχω απάντηση για όλα τα σκέλη της ερώτησης... Αρκετα αρχάριος κι εγω. Πρόσφατα πήρα 10x50 και μάλιστα απο τα σχετικά ελαφρά της κατηγορίας. Τα κουβαλάς άνετα κρεμασμένα στο λαιμό.... Στα μάτια όμως εξαρτάται από το πόσο fit εισαι... Κι εγώ και άλλοι γύρω μου δυσκολευόμαστε να δουμε άστρα και πλανήτες σταθερά. Μετά απο πολύ λίγα δευτερόλεπτα το χέρι κινείται ανεπαίσθητα και τα σώματα φαίνονται σα φώτα που κάποιος τα περιστρέφει. Σκέψου με τα 15x70 τι θα γίνεται. Ο τρίποδας/μονόποδο λύνει κάποια προβλήματα, αλλά: -Είναι ενα ακόμα μαραφέτι που θα πρέπει να κουβαλάς. -Θα πρέπει να ειναι αρκετα ψηλός ή να έχεις και καρέκλα.... Αν τα προσοφθάλμια ειναι στην ευθεία (οπως συμβαινει νομιζω πάντα στα 10x50 και σχεδόν παντα στα 15x70) η θέση του σώματος εύκολα προκύπτει να ειναι πολύ άβολη για παρατήρηση των αντικειμένων που ειναι ψηλά στον ουρανο. Γενικά νομίζω τα 10x50 δυσκολα τα μετανιώνεις. Ειδικά αν είναι τα πρώτα σου κιάλια. Δες και το Skywatch που διάβασα οτι πήρες. O Dickinson δεν τα πολυπροτείνει τα μεγάλα κιάλια... Για πρόταση για συγκεκριμένα μοντέλα, καλύτερα να δώσει συμβουλή καποιος πιο έμπειρος. Εμένα με ικανοποιούν αυτα που πήρα (kowa SVII... ειναι στο μπατζετ σου όταν βγαίνουν σε προσφορά) αλλά δεν εχω σοβαρό μέτρο σύγκρισης
  8. thanasisZ

    εξοπλισμός

    Καλησπέρα, Με [προσοφθάλμιο 20mm + barlow3x] και με βάση την εστιακή απόσταση 400mm του τηλεσκοπίου πετυχαίνεις μεγέθυνση περίπου x60. Δεν ξέρω την ποιότητα του barlow... αν είναι αρκετά ευκρινής θα μπορείς ήδη να διακρίνεις αμυδρά κάποιες κόκκινο-μπεζ γραμμές στο Δία. Επίσης πρέπει να φαίνονται οι δακτύλιοι του Κρόνου (χρώματα στον Κρόνο δε θα φανούν γενικώς). Δώσε χρόνο στο μάτι να συνηθίσει τη θέαση μέσα από το προσοφθάλμιο. Όσο περνάει η ώρα, θα βλέπεις πιο καθαρά. Με το 4αρι έχεις μεγέθυνση x100. Αν ο ουρανός έχει καλή διαύγεια, τα παραπάνω θα τα βλέπεις κάπως μεγαλύτερα και λίγο πιο έντονα. Μη φανταστείς πάντως πανδαισία χρωμάτων.... Αν μάλιστα η διαύγεια δεν είναι καλή, τα είδωλα θα είναι χειρότερα... σα να βράζουν. Μεγαλύτερες μεγεθύνσεις στο τηλεσκόπιο αυτό νομίζω έχουν νόημα μόνο αν έχεις πρόσβαση σε πολύ σκοτεινά μέρη με εξαιρετική διαύγεια. Αλλιώς δε νομίζω να αξίζει να πάρεις άλλο εξοπλισμό. Για Αφροδίτη, με τους παραπάνω συνδυασμούς θα μπορείς να δεις εμφανώς τις φάσεις της (όταν σε μερικούς μήνες ξαναγίνει ορατή τη νύχτα). Χρώμα ούτως ή άλλως δε βλέπεις. Η θέαση του μηνίσκου όταν είναι μικρός, αξίζει πάντως. Για τον Ερμή, πολύ δύσκολο (ως αδύνατο) να δεις τις φάσεις. Για το Δία, λέγεται ότι βοηθάει λίγο το φίλτρο φωτορρύπανσης ή ένα πράσινο φίλτρο.... Δοκίμασα το πρώτο... οκ, λίγο καλύτερα, αλλά δεν κάνει θαύματα. Τα παραπάνω βασίζονται στη δική μου μικρή εμπειρία με παρόμοιο διοπτρικο (70/400) και παρατήρηση από βεράντα/ταράτσα πόλης. Αν κάποιος πιο έμπειρος έχει κάποια καλύτερη πρόταση, όπως και κάποια εμπειρία από Άρη, θα με ενδιέφερε και εμένα.
  9. thanasisZ

    Αγορά πρώτου τηλεσκοπίου

    Με γεια! Ειναι λογικό αυτο που βλέπεις. Υπάρχουν ανορθωτές οπως αυτός: https://www.planitario.gr/gr/anorthotis-eidolou-gia-neutonia-katoptrika-tileskopia.html Αλλα στην αστρονομική παρατήρηση δεν τον χρειάζεσαι. Συνηθίζεις στον ανάποδο προσανατολισμό. Έτσι γλιτώνεις και τα χρήματα και την έγνοια για ένα ακόμα "μαραφετι" και το επιπλέον γυαλί που παρεμβάλει... Εκτός αν ενδιαφέρεσαι για επίγεια παρατηρηση.
  10. Καλησπέρα και Καλή Χρονιά! Είναι βολική σε πολλές περιπτώσεις η κατηγοριοποίηση των αγγελιών κατα είδος και κατά ζητείται/πωλείται, αλλά μερικές φορές θα ήθελα να έχω και κάτι σαν την παλιά "σειριακή" παρουσίαση όλων των αγγελιών. Υπάρχει κανένας τρόπος στo νέο site; Φιλικά /Θάνος
  11. Φίλιππε, όταν δοκιμάσεις τα παραπάνω, πες μας τα αποτελέσματα αν μπορείς. Τι ακριβώς προσπαθείς να κάνεις; Είχα ψαχτεί λίγο με τα παρακάτω (με περιορισμένη επιτυχία)... -Προγραμματισμένες λήψεις (...πονεμένη ιστοριά το ιντερβαλόμετρο για τη D3500... εγώ βρήκα τελικά λύση με εφαρμογή android στο κινητό.) -Παρουσίαση σε κόσμο γύρω από το τηλεσκόπιο (προτίμησα HDMI σε οθόνη τηλεόρασης) -Αναμετάδοση/Streaming video από το λάπτοπ (αυτή η ιδέα δεν προχώρησε ακόμη...) ...Οπότε αν κάνεις κάτι σχετικό, θα βοηθήσει να το μοιραστείς.
  12. Διορθωσα πιο πανω.... .Mini hdmi εχει η Νικον d3500... Οχι micro...
  13. Διορθωσα πιο Καλημέρα, χρονια πολλα! Χρειάζεσαι εξαρτημα hdmi-in σαν το παρακατω: https://gr-m.banggood.com/4K-1080P-HD-HDMI-to-USB-2_0-with-Cable-Portable-HDMI-Video-Recording-Capture-Card-Game-Live-Broadcast-Camera-Video-Capture-Box-p-1794329.html (Δες αν υποστηριζει mac) Επισης ενα καλωδιο micro hdmi male to hdmi male. Micro hdmi δεχεται η μηχανη. Κανονικο hdmi συνηθως παίρνουν οι συσκευές hdmi-in.
  14. Καλημέρα, χρονια πολλα! Χρειάζεσαι εξαρτημα hdmi-in σαν το παρακατω: https://gr-m.banggood.com/4K-1080P-HD-HDMI-to-USB-2_0-with-Cable-Portable-HDMI-Video-Recording-Capture-Card-Game-Live-Broadcast-Camera-Video-Capture-Box-p-1794329.html (Δες αν υποστηριζει mac) Επισης ενα καλωδιο mini hdmi male to hdmi male. Mini hdmi δεχεται η μηχανη. Κανονικο hdmi συνηθως παίρνουν οι συσκευές hdmi-in.
  15. Προτεινω να δεις αυτο το σχόλιο (καθως και τα υπόλοιπα αυτου του thread): Why_ST80_AZ3 Σε 80αρι, προτίμησε το startravel 80 ΑΖ3. Το Levenhuk 80 δεν το ξερω, αλλα και μόνο που βλεπω τον ισχνό του τρίποδα, είμαι σίγουρος ότι θα έχεις τα ιδιο μεγάλο προβλημα όπως με το travelscope 70 dx: Το είδωλο θα κουνιέται τρελά με το παραμικρό άγγιγμα ή άνεμο... Οταν μάλιστα χρησιμοποιείς τον εστιαστή θα ειναι σα να γινεται σεισμος. θα δυσκολεύεσαι να το σταθεροποιήσεις καθ' ύψος στο σημείο που θελεις κλπ κλπ. Ένα δράμα. Αυτα τα προβλήματα είχα εγω με το απλό travelscope 70 (όχι το dx... έχουν ομως τον ίδιο αξιοπρεπέστατο σωλήνα και τον ίδιο χάλια τρίποδα). Μόνο το φεγγάρι μπορούσα να δω καλά. Οταν πηρα ομως μια μεταχειρισμένη ΑΖ3 στήριξη, ο σωλήνας απέδωσε εκπληκτικά για το μέγεθος και την τιμή του. Τον δικό του τρίποδα τον χρησιμοποιώ πλέον μόνο για φωτογραφική (και με βολεύει, είναι μικρός και ελαφρύς). Α, και κατι ακόμα: Τα δύο τηλεσκόπια που αναφέρεις έχουν διαγώνιο 45 μοιρών που προορίζεται κυρίως για επίγεια παρατήρηση. Για αστρονομική θα χρειαστείς διαγώνιο 90 μοιρών (που το startravel80 τον έχει ήδη) αν δε θέλεις να στραβώσει ο αυχένας σου (...παθών-μαθών)
  16. thanasisZ

    Αγορά πρώτου τηλεσκοπίου

    Μια γνώμη και από εμένα... καθώς οι προηγούμενοι νομιζω κάλυψαν ήδη το θέμα σε μεγαλο βαθμό: Και οι τρεις επιλογές ειναι ”νόμιμες" για πρώτο τηλεσκόπιο. Έτυχε να παρατηρήσω με το dob8 και με το p150i.... ενω εχω το 130 της celestron (αρκετα όμοιο με το 130azgti). Κανενα απο αυτα δε νομιζω ότι είναι καλύτερο ή χειρότερο για πόλη. Με το 8αρι βλέπεις σίγουρα καλύτερα λόγω διαμέτρου, αλλα ειναι βαρύτερο και πιο ογκωδες. Η μεταφορά του είναι λίγο θέμα. Παρότι δινει πολλές δυνατότητες στους σκοτεινούς ουρανούς, το χρησιμοποιήσαμε μια χαρά σε πόλη (Οκ, βλέπαμε βασικά πλανήτες... Όχι αντικείμενα βαθέως ουρανού λόγω φωτορρυπανσης)... Εγω διαλεξα το 130 λόγω φορητότητας. Πράγματι είναι πολύ βολικο. "Φοβηθηκα" το παραπανω βαρος του 150. Όταν μετέφερα το 150αρι είδα οτι η διαφορά είναι πολύ μικρή (αλλα υπαρκτή). Ίσως δεν άξιζε να στερηθω τη μεγαλύτερη διάμετρο (...δεν ειναι και να "σκάει" κανείς πάντως). Με βόλεψε το goto των δύο τελευταίων τηλεσκοπίων, όχι τόσο για να βρίσκω το στόχο, αλλα κυρίως γιατι ακολουθούσαν το στόχο (για λίγα λεπτά δε χρειάζονται καμια διορθωση... Προλαβαίνεις να πας τουαλέτα, να φτιάξεις καφε... Ο στοχος θα είναι ακομα εκει). Προσοφθάλμια μπορει να χρειαστείς, αλλα δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις απο τωρα. Κάνε το μόλις αισθανθείς ότι περιορίζεσαι απο αυτα που εχει το κουτί. Παντως, ενω προσωπικά ”ψείρισα” όσο δεν πήγαινε την αγορά του τηλεσκοπίου μου, τελικά καταλήγω ότι, εφόσον δεν κοιτάς κατι εμφανώς ακατάλληλο για εσένα, δε χρειάζεται να σε φάει η σκέψη. Ακόμα και αν μετανιώσεις (λιγο) για μια επιλογή, στο site μπορεις να αγοράσεις και να πουλήσεις σχεδόν οτιδήποτε αυτού του επιπέδου.
  17. Αν δεν καταφέρεις να εστιάσεις, πριν κάνεις πιο ριζικές επεμβάσεις (μετακίνηση κατόπτρου κλπ), δοκίμασε να βάλεις ενα barlow ανάμεσα στον εστιαστή και τη μηχανή. Εγω έτσι μόνο εστιάζω με την ίδια μηχανή σε κατοπτρικό 130/650.(Στην περίπτωση αυτή, αν ο barlow σου ειναι 1,25'' θα χρειαστείς αντίστοιχο t-adaptor)
  18. thanasisZ

    Αγορά πρώτου τηλεσκοπίου

    'Οπως λέει και ο Κώστας παραπάνω, πράγματι το startravel 80-AZ3 είναι πιο VFM επιλογή, αν θέλετε να διαθέσετε τα 35 ευρώ παραπάνω που κοστίζει. Τα οπτικά των σωλήνων, αν δεν κάνω λάθος είναι ολόιδια. Μπορεί να βγαίνουν και από το ίδιο εργοστάσιο, παρότι αναγράφεται άλλη μαρκα... Η ΑΖ3 στήριξη είναι καλύτερη και με πιο μακρά προοπτική για μεγαλύτερους σωλήνες, φωτογραφική χρήση κλπ (...όχι για πολύ μεγαλύτερους πάντως... ενίοτε βάζω πάνω της σωλήνα 3.5 κιλών και είναι οριακά αποδεκτή). Από την άλλη μεριά, αν η στήριξη του Powerseeker σας δυσκολέψει, αγοράζετε μια AZ3 από τα μεταχειρισμένα του Astrovox.... Κάθε τόσο βγαίνει στα 40-60 ευρώ περίπου, ανάλογα με την κατάστασή του. Και τώρα νομίζω υπάρχει μία στις αγγελίες με 40 ευρώ. Με όποιο από τα δύο τηλεσκόπια και αν καταλήξετε, καλορίζικο εύχομαι!
  19. thanasisZ

    Αγορά πρώτου τηλεσκοπίου

    Με γεια! Θα σας διευκολύνει και ο αρκετά σταθερότερος τρίποδάς του σε σχέση με το Travelscope (το οποίο είναι επίσης εξαιρετικό για τα χρήματά του... ήταν το πρώτο μου τηλεσκόπιο και βρίσκεται ακόμα σε χρήση... αλλά με αναβαθμισμένο τρίποδα). Ο Δίας και ο Κρόνος είναι μεν χαμηλά, αλλά το καλό είναι ότι τους προλαβαίνει το παιδί νωρίς μόλις πέσει η νύχτα και δε χρειάζεται να μείνει άυπνο ως αργά. 🙂
  20. thanasisZ

    Επιλογή τηλεσκοπίου

    Τελευταία, αρκετές φορές έστησα το τηλεσκόπιό μου παρουσία παιδιών ηλικίας απο 4 ως 12 χρονών. Όλα εξιτάρονται όταν εμφανίζεται το τηλεσκοπιο. Συμφωνώ όμως με τον Homo. 4 χρονών δε θα μπορεί καν να το χειριστεί, όσο απλό μοντέλο και να ειναι. Θα πρέπει όλη τη δουλειά να την κάνετε εσείς και εκείνος τελικά θα βρεθεί να κοιτάει για λίγο μόνο μέσα από αυτό. Να σημειωθεί οτι τα παιδιά συνήθως νομίζουν ότι θα μπορούν να δουν μεγάλες, πολύχρωμες, καθαρές εικόνες των πλανητών μέσα απο ενα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, πράγμα που θα πρέπει να εξηγηθεί ότι δε συμβαίνει. Τα είδωλα είναι μικρά και χρειάζεται εξάσκηση του ματιού και υπομονή για να διακρίνει κανείς σημεία ενδιαφέροντος των πλανητών. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό παραμένει συναρπαστικό. Όμως τα παιδιά (και πολλοί μεγάλοι) συχνά απογοητεύονται. Από την άλλη μεριά πάντως, αν κάποιος ενήλικας στην οικογένεια ενδιαφέρεται να ασχοληθεί για τον εαυτό του με την αστρονομία, το τετράχρονο παιδί θα μπορέσει και αυτό να περάσει όμορφες και διδακτικές στιγμές κοιτώντας μέσα από το τηλεσκόπιο. Επίσης θα αντιλαμβάνεται την ενασχόληση με τον ουρανό ως ένα μέρος της ζωής της οικογένειας. Ακόμα και η απλή παρατήρηση της σελήνης, μπορει να συναρπάσει ενα παιδί. Όσο μάλιστα μαθαίνει (και εξοπλίζεται) ο ενήλικας, και όσο μεγαλώνει το παιδί, θα μπορεί να το βοηθήσει για να δει (έστω και αχνά) και άλλα ουράνια αντικείμενα. Το "best seller" μετα τη σελήνη είναι ο Κρόνος με τους δακτυλίους του. Αν υπάρχει όρεξη και χρόνος από τον ενήλικα, η διαδικασία θα είναι ευχάριστη, άσχετα αν τελικά το παιδί συνεχίσει να ασχολείται ή όχι. Αν δεν υπάρχει όρεξη, απλά θα εκνευρίζεται ο ενήλικας παλεύοντας με το ρημαδοτηλεσκόπιο και το παιδί θα χάσει το ενδιαφέρον του πολύ πιο σύντομα. Εκτός απο το τηλεσκόπιο πάντως, υπάρχουν αρκετές πιο εύκολες και ανέξοδες δραστηριότητες που μπορούν να πάνε το ενδιαφέρον του παιδιού ενα βήμα πιο μπροστά: Να μάθει να αναγνωρίζει τους πλανήτες στον ουρανό. Να μαθαίνει για τα αστρονομικά γεγονότα της χρονιάς (βλ. το ημερολόγιο του astrovox) και να τα παρακολουθεί όταν δεν απαιτείται εξοπλισμός ή ξενύχτι. Ακόμα και μία εξόρμηση σε μια ωραια τοποθεσία για να δείτε την ανατολή μιας Πανσελήνου, είναι κατά κάποιο τρόπο αστρονομική δραστηριότητα. Αν το ενδιαφέρον του παιδιού συνεχιστεί, σε μερικά χρόνια το εξετάζετε πάλι το θέμα.
  21. Η αγγελία ολοκληρώθηκε!

    • Ζήτηση
    • Μεταχειρισμένο

    Αν έχει κάποιος τον αντάπτορα αυτόν για τη στήριξη ΑΖ3, θα ενδιαφερόμουν να τον αγοράσω: https://www.planitario.gr/en/antaptoras-gia-stirixi-az3.html

    - €

  22. Καλησπέρα, από ότι καταλαβαίνω βλέποντας το ύψος του κομήτη τις επόμενες μέρες κατα το σούρουπο... την παρατήρηση μέσα από πόλη θα πρέπει να την ξεχάσουμε πλέον... Η μήπως υπάρχει τρόπος; Χθες στις 6μμ έκανα μια απέλπιδα προσπάθεια να τον πετύχω από ταράτσα της Θεσσαλονίκης με κιάλια 10x50, αλλά η φωτορύπανση στο ύψος των 6-7 μοιρών ήταν ήδη απαγορευτική...
  23. thanasisZ

    Φάσεις Αφροδίτης

    Καλησπέρα, Φάση ήταν, δεν έχει τίποτα μπροστά. Δες κι εδώ: https://skymarvels.com/infopages/vids/Venus - Current 001.htm
  24. https://theskylive.com/planetarium?obj=cometleonard Αυτό το link μου φάνηκε αρκετά βολικό. Γίνεται όλο και λιγότερο "διαθέσιμος" σε ικανό ύψος πριν την ανατολή. Από μέσα Δεκέμβρη θα φαίνεται στη Δύση, μετά το σούρουπο, αλλά και πάλι σε αρκετα μικρό ύψος.... Γύρω στις 5-7 μοίρες τον δείχνει στις 6μμ, για το διάστημα 15-31 Δεκεμβρίου.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης