Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο ουρανός βάφτηκε κόκκινος. :cheesy:

Ενα ακόμη εντυπωσιακό φαινόμενο κατέγραψαν με τις φωτογραφικές κάμερες τους οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η έντονη δραστηριότητα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο Ηλιος είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν αλλεπάλληλες εκλάμψεις. Αυτές οι εκλάμψεις δημιουργούν τις λεγόμενες ηλιακές καταιγίδες οι οποίες εκτοξεύουν στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων.

Οταν αυτά τα σωματίδια φτάνουν στη Γη προκαλούν το φαινόμενο του σέλαος ενώ ταυτόχρονα προκαλούν προβλήματα στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Η έντονη δραστηριότητα του μητρικού μας άστρου των τελευταίων ημερών είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές καταιγίδες τρεις εκ των οποίων «ταξίδεψαν» μέχρι τη Γη και λίγο πριν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας ενώθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα σπάνιο σέλας που είχε έντονο ερυθρό χρώμα. Το φαινόμενο συνεχίζεται και σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι ορατό το βράδυ της Τετάρτης σε πολλούς ευρωπαϊκούς ουρανούς αλλά και στις συνοριακές περιοχές ΗΠΑ-Καναδά.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=716162

 

 

Ο πλανήτης μας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Εικόνες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που λήφθηκαν στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2015 (Expeditions 42-43)

Βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=iXYImr08HXs

http://physicsgg.me/2015/06/23/%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8/

 

 

 

Η μαγνητική πολυπλοκότητα αρχίζει να ξεμπερδεύεται. :cheesy:

Μετά από ένα χρόνο σε τροχιά, οι τρεις δορυφόροι Swarm έδωσαν μια πρώτη ματιά στο εσωτερικό της Γης και άρχισαν να ρίχνουν νέο φως στη δυναμική της ανώτερης ατμόσφαιρας - από την ιονόσφαιρα περίπου 100 χιλιόμετρα πάνω, έως τα εξωτερικά όρια της προστατευτικής μαγνητικής ασπίδας μας.

Μια σειρά επιστημονικών άρθρων που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Geophysical Research Letters και συλλέχθηκαν σε ένα ειδικό τεύχος, επιβεβαιώνει τη σημαντική δυναμική αυτής της μοναδικής αποστολής.

Ο Rune Floberghagen, ο Διευθυντή της αποστολής Swarm της ESA, είπε, "Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλη η σχολαστική προσπάθεια που κατέστησε το Swarm την καλύτερη αποστολή διαστημικής μαγνητομετρίας όλων των εποχών αποδίδει καρπούς."

Η αποστολή Swarm είναι επιφορτισμένη με τη μέτρηση και το «ξεμπέρδεμα» των διαφόρων μαγνητικών σημάτων που προέρχονται από τον πυρήνα της Γης, τον μανδύα, το φλοιό, τους ωκεανούς, την ιονόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρα - μια επιχείρηση που θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

Με τον τρόπο αυτό, η αποστολή θα παρέχει πληροφορίες για πολλές φυσικές διεργασίες, από εκείνες που συμβαίνουν βαθιά μέσα στον πλανήτη έως τις καιρικές συνθήκες στο διάστημα που προκαλούνται από την ηλιακή δραστηριότητα. Με τη σειρά τους, αυτές οι πληροφορίες θα δώσουν μια καλύτερη κατανόηση του γιατί το μαγνητικό πεδίο εξασθενεί.

Οι τρεις δορυφόροι μπορεί να είναι πανομοιότυποι, ωστόσο για τη βελτιστοποίηση της δειγματοληψίας στο χώρο και το χρόνο οι τροχιές τους είναι διαφορετικές και αλλάζουν με την πάροδο της ζωής της αποστολής – γεγονός που αποτελεί μια βασική πτυχή της αποστολής.

To Swarm είναι η πρώτη αποστολή που επωφελείται από τη «μαγνητική κλισιομετρία», η οποία επιτυγχάνεται με δύο από τους δορυφόρους να βρίσκονται σε τροχιά πλάι πλαί σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Αυτό χρησιμοποιείται για να διαλευκάνουν τις λεπτομέρειες του μαγνητικού πεδίου που παράγεται από μαγνητισμένους βράχους στο φλοιό της Γης.

Ο Nils Olsen από την DTU Space στη Δανία, δήλωσε, "Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

"Όχι μόνο επικυρώνουν την έννοια της κλισιομετρίας, αλλά επιβεβαιώνουν επίσης την αξιοσημείωτη ακρίβεια των απόλυτων μαγνητικών μετρήσεων των δορυφόρων.

Ο σχηματισμός Swarm καθιστά πολύ πιο εύκολη την παρακολούθηση των αλλαγών που συμβαίνουν στο κύριο πεδίο που παράγεται στον πυρήνα της Γης, το οποίο μας προστατεύει από τα βλαβερά φορτισμένα κοσμικά σωματίδια.

Ένας από τους τρεις επικεφαλής προτείνοντες της αποστολής Swarm, ο Gauthier Hulot από το IPG Paris, πρόσθεσε, «το μαγνητικό πεδίο μας δημιουργείται σε μεγάλο βαθμό από τον εξωτερικό πυρήνα της Γης. Ο σχηματισμός παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που το πεδίο αλλάζει και συνεπώς αποδυναμώνει την ασπίδα προστασίας μας.

"Αυτό είναι που θα καταστήσει δυνατό να προβλεφθεί ο τρόπος που αυτό το πεδίο θα εξελιχθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες."

Πολύ νωρίς στην αποστολή, όταν οι τρεις δορυφόροι ήταν σε τροχιά πολύ πιο κοντά ο ένας με τον άλλον, πρώτα σαν πέρλες περασμένες σε ένα νήμα και αργότερα πλάι πλάι, με ένα δορυφόρο να φθάνει προοδευτικά σε ελαφρώς υψηλότερη τροχιά και να διαχωρίζεται από το κάτω ζεύγος, πολλά πλεονεκτήματα θα μπορούσαν να ληφθούν από τους δέκτες GPS, τα συστήματα απεικόνισης θερμικών-ιόντων και τους διαστημικούς βολιστήρες Langmuir, που συμπληρώνουν τα μαγνητόμετρα για κάθε δορυφόρο.

Κατά συνέπεια, τα περισσότερα από τα πρώτα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε σήματα που παράγονται από τα δυναμικά ηλεκτρικά ρεύματα κοντά στη Γη.

Αυτό ρίχνει νέο φως στην συμπεριφορά των πολλών ρευμάτων που ρέουν μέσα στην ιονόσφαιρα και κατά μήκος των συνδέσεων προς τη μαγνητόσφαιρα.

Οδηγεί επίσης σε καλύτερη κατανόηση της δυναμικής των δομών μικρής κλίμακας του ιονοσφαιρικού πλάσματος, ακριβώς το είδος των φαινομένων που σχετίζονται με τις διαστημικές καιρικές συνθήκες που περιορίζουν τον εντοπισμό θέσης GPS και τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις.

Όλα αυτά, ωστόσο, είναι μόνο τα πρώτα σε ό,τι είναι πιθανό να είναι μια μακρά λίστα αποτελεσμάτων.

Ο Roger Haagmans, επιστήμονας της αποστολής Swarm της ESA, είπε," Οι δορυφόροι Swarm θα είναι σε τροχιά για άλλα τρία χρόνια τουλάχιστον. Ενώ τα στοιχεία συσσωρεύονται, οι επιστήμονες θα βρουν χωρίς αμφιβολία κι άλλους πρωτότυπους τρόπους για να επωφεληθούν τα μέγιστα από την αποστολή.

"Νέα επιστήμη έχει ήδη προκύψει, για παράδειγμα, μια κοινή ανάλυση των δεδομένων από το Swarm και την αποστολή Space Science Cluster της ESA έχει δημοσιευθεί."

"Προς το παρόν, προτεραιότητα είναι να βεβαιωθούμε ότι η επιστημονική κοινότητα μπορεί να επωφεληθεί από τα πρώτα αποτελέσματα της αποστολής," παρατηρεί ο Nils Olsen, ο οποίος ηγείται του Swarm Satellite Constellation Application and Research Facility, μια κοινοπραξία Ευρωπαϊκών, Αμερικάνικων και Καναδικών ιδρυμάτων που είναι επιφορτισμένες με την παραγωγή προηγμένων μοντέλων των διαφόρων πηγών του γεωμαγνητικού πεδίου από τα δεδομένα Swarm.

Όλα αυτά τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο 26th General Assembly of the International Union of Geodesy and Geophysics στις 22 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στην Πράγα, Δημοκρατία της Τσεχίας.

Βίντεο.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2012/09/Swarm_orbit_with_a_difference

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/E_magnetikhe_polyplokhoteta_archhizei_na_xemperdehuetai

5D8BD2EAD39C6CF9452CEE13AC5FFB67.jpg.821cfaf5f83859021f2be77d69b5e5e6.jpg

Earth_s_protective_shield_node_full_image_2.jpg.b8836a3f05978c36b6ae464cc029f42d.jpg

Current_complexity_node_full_image_2.jpg.88385fb1bef7cf152ea60372da7a48e8.jpg

Core_and_crust_from_Swarm_node_full_image_2.jpg.cc0b0fa3ea581e49122a2555301305fe.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ТГК "Прогресс М-28М" :cheesy:

http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/progress_m-28m/photo_06-25.html

 

 

Fly Your Thesis!: Οι ευκαιρίες παραβολικής πτήσης της ESA για τους σπουδαστές αρχίζουν ξανά. :cheesy:

Το πρόγραμμα 'Fly Your Thesis!' του Γραφείου Εκπαίδευσης της ESA επέστρεψε, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα τριών ετών. Η πρώτη νέα καμπάνια πτήσης είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του 2016. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 21 Σεπτέμβρη του 2015.

Το Fly Your Thesis! επιτρέπει σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές από τα κράτη μέλη της ESA και τα συνεργαζόμενα μέλη να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να πετάξουν πειράματα μικροβαρύτητας με επιστημονικό ή τεχνολογικό θέμα. Αυτές είναι οι συνθήκες που αστροναύτες βιώνουν στο διάστημα. Η δραματική μείωση της βαρύτητας μέχρι μερικά χιλιοστά της έλξης στη Γη παρέχει πειραματικές συνθήκες που είναι αδύνατο να αναπαραχθούν σε επίγεια εργαστήρια.

Μεταξύ του 2009 και του 2012, υπήρχαν τρεις σειρές του Fly Your Thesis! Στο διάστημα αυτό, 11 πειράματα σπουδαστών πέταξαν, παράγοντας πολλά και ενδιαφέροντα επιστημονικά αποτελέσματα. Το γεγονός που ήταν μέρος ενός διατημικού έργου καθώς και η εμπειρία της μικροβαρύτητας ήταν πηγή έμπνευσης για πολλούς σπουδαστές.

Οι ομάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Fly your Thesis! πρέπει να προτείνουν ένα πείραμα, στο πλαίσιο της διατριβής τους στο Μάστερ ή της διδακτορικής διατριβής ή την έρευνα τους, που απαιτεί την εκτέλεση σε συνθήκες μικροβαρύτητας και που μπορεί να τρέξουν σε παραβολικές πτήσεις.

Η επιλογή είναι μια διαδικασία δύο σταδίων. Μετά την υποβολή της πρότασης πειράματος - Experiment Proposal, η ESA θα καταρτίσει μια λίστα έως 15 ομάδες. Σε αυτές τις ομάδες θα δοθούν επιπλέον μερικές εβδομάδες για να αναπτύξουν περαιτέρω την Πειραματική τους Πρόταση - Experiment Proposal και να συμπληρώσουν το έγγραφο Experiment Safety Data Package (ESDP) (ένα τεχνικό έγγραφο που απαιτείται από όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο στις Παραβολικές Καμπάνιες Πτήσης της ESA).

Οι προκριθέντες σπουδαστές θα κληθούν επίσης σε ένα ειδικό workshop επιλογής που θα πραγματοποιηθεί στο ESTEC, στην Ολλανδία, στις 14-15 Δεκεμβρίου 2015, όπου θα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν το έργο τους μπροστά σε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Μετά από αυτό το workshop, μέχρι τέσσερις ομάδες θα επιλεγούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του πειράματος τους και να το πετάξουν κατά τη διάρκεια μιας Ερευνητικής Καμπάνιας Μικροβαρύτητας της ESA (ESA Microgravity Research Campaign) που θα πραγματοποιηθεί στο Μπορντό της Γαλλίας, πιθανότατα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2016.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, οι ομάδες των φοιτητών θα εργαστούν στενά με το διάσημους Ευρωπαίους επιστήμονες που εκτελούν τη δική τους έρευνα. Για την πραγματοποίηση των πειραμάτων, οι σπουδαστές θα συνοδεύσουν τη διάταξή τους σε τρεις πτήσεις των 30 παραβολών η καθεμιά. Κατά τη διάρκεια κάθε παραβολής, θα μπορέσουν να βιώσουν περίπου 20 δευτερόλεπτα μικροβαρύτητας. Οι πτήσεις θα εκτελούνται με το ειδικά εξοπλισμένο αεροσκάφος Airbus A310 Zero-G που επιχειρείται από τη Novespace.

Όλες οι επιλεγμένες ομάδες θα υποστηρίζονται από εμπειρογνώμονες μικροβαρύτητας του Γραφείου Εκπαίδευσης της ESA, της ESA και της Novespace. Στις ομάδες θα πρέπει επίσης να προσφέρει καθοδήγηση από ένα μέλος της European Low Gravity Research Association (ELGRA) για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν περαιτέρω τις έρευνές τους. Το Γραφείο Εκπαίδευσης της ESA θα παρέχει οικονομική στήριξη για την κάλυψη μέρους του κόστους του εξοπλισμού του πειράματος, των απαραίτητων ταξιδιωτικών εξόδων και εξόδων διαμονής.

Οι ενδιαφερόμενες ομάδες πρέπει να εγγραφούν στο ESA Education Office's Projects Portal και να ανεβάσουν την πειραματική τους πρόταση Experiment Proposal μαζί με μια υποστηρικτική επιστολή από έναν καθηγητή ή επιβλέποντα ακαδημαϊκό από το πανεπιστήμιο τους.

Μια σύνοψη του προγράμματος Fly Your Thesis! μπορείτε να την βρείτε εδώ:

http://www.esa.int/Education/Fly_Your_Thesis/Fly_Your_Thesis%21_programme

Πλήρεις οδηγίες για τον τρόπο δήλωσης συμμετοχής μπορείτε να βρείτε εδώ.

http://www.esa.int/Education/Fly_Your_Thesis/How_to_apply

photo_06-25-11.jpg.c1de3b21e67fb84ad29e5bac242cb516.jpg

photo_06-25-10.jpg.44f545b4b5000487684f71fa4a09e59e.jpg

photo_06-25-09.jpg.851e6b97660424e29fcf1a1b62311f4f.jpg

photo_06-25-08.jpg.b05f28e74b7397bbc12a99cedf605ace.jpg

photo_06-25-07.jpg.464a3f33f14cd5b04adca9e1b5c9f822.jpg

photo_06-25-06.jpg.26daa4a5e6e6aadf360aedd49c3a5909.jpg

photo_06-25-04.jpg.da8bb032765a8041dd936eab88828d59.jpg

photo_06-25-03.jpg.564696d9c1cfd63d0b4a20795ae79452.jpg

photo_06-25-01.jpg.fb3cce459597089c8e81b168cd245772.jpg

Dustbrothers_in_flight_node_full_image_2.jpg.2b1ea1eced9f429ad9adec82d1e40f45.jpg

ARID_team_in_microgravity_node_full_image_2.jpg.3d3bb68403a633f26bd1a68691b6f84a.jpg

A300_Zero-G_medium.jpg.a13360df665f2cae6d5a4553100e11df.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ТГК "Прогресс М-28М" :cheesy:

http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/progress_m-28m/photo_06-26.html

 

 

Συμπόσιο για το Σύμπαν. :cheesy:

Τρεις κάτοχοι βραβείων Νόμπελ Φυσικής και τέσσερις ακόμα κορυφαίοι αστροφυσικοί και κοσμολόγοι έρχονται στην Ελλάδα τον Οκτώβριο για να συμμετάσχουν στο «2ο Συμπόσιο των 7 Σοφών του Κόσμου» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Αρχαία Μεσσήνη και θα μεταδοθεί ζωντανά στο Διαδίκτυο.

Tο συμπόσιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 2-4 Οκτωβρίου, έχει θέμα:

Πώς ξεκίνησε το Σύμπαν; Από πού προήλθαμε; Ποιο είναι το μέλλον του Κόσμου;

Ενόψει της διοργάνωσης, ο διάσημος πλανητικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής, πρόεδρος του Συμποσίου, εξήγησε ότι «το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συμμετέχουν επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές σε όλα τα επίπεδα, καθώς και το ευρύτερο κοινό.»Θα προσπαθήσει να το επιτύχει, με διαδικτυακή αναμετάδοση (webcast), όπως επίσης και με τη βοήθεια ενός παγκόσμιου δικτύου συμμετεχόντων από θεσμούς σε άλλες χώρες».

Οι επτά «σοφοί» της Κοσμολογίας είναι:

•Τζέιμς Κρόνιν, Νόμπελ 1980 – Πανεπιστήμιο του Σικάγο

•Τζορτζ Ευσταθίου – Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας Kavli

•Ντέιβιντ Γκρος, Νόμπελ 2004 – Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Kavli, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

•Σερ Ρόμπερ Πένροουζ – Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (εκκρεμεί η επιβεβαίωση)

•Τζορτζ Φ.Σμουτ, Νόμπελ 2006 – Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, CNRS, Γαλλία

•Αλεξέι Σταρομπίνσκι, Βραβείο Kavli 2004 – Ρωσική Ακαδημία Επιστημών

•Γκαμπριέλ Βενετζιάνο, -Collège de France, Παρίσι

Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα απονείμει βραβεία στους ομιλητές την πρώτη μέρα της διοργάνωσης.

http://physicsgg.me/2015/06/25/%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd/

 

 

Oργή Μακέιν για την αγορά διαστημικών κινητήρων. :cheesy:

Οργισμένος δηλώνει ο αμερικανός ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν καθώς οι ΗΠΑ ενδεχομένως να χρειαστεί να δαπανήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την αγορά ρωσικών διαστημικών κινητήρων. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Daily Beast, «ο γερουσιαστής θέλει να βάλει τέλος στην ανάγκη αγοράς και χρήσης ρωσικών κινητήρων για τις αμερικανικές διαστημικές αποστολές. Αν και κάποιοι συνάδελφοί του, ρεπουμπλικανοί, υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατον προς το παρόν, ο Μακέιν επιμένει στην αντίθεσή του και δε θέλει ούτε να ακούσει τέτοια επιχειρήματα».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Daily Beast, αν ένα εγκριθεί το κονδύλι που έχει “παρεισφρήσει” στον ετήσιο προϋπολογισμό της χώρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστεί να δαπανήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων για την αγορά ρωσικών διαστημικών κινητήρων. Γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο ο γερουσιαστής Μακέιν, είναι «έξω φρενών» και κατηγορεί ακόμα και τους ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του για την «χρηματοδότηση των φίλων του Πούτιν».

«Πώς μπορεί κάποιος να πιστέψει πως θέλουμε να διατηρήσουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς κινητήρες πυραύλων που συνδέονται με τη διεφθαρμένη μαφία του περιβάλλοντός του Βλαντίμιρ Πούτιν;» διερωτάται ο γερουσιαστής σε δηλώσεις του στο Daily Beast. Ο αρθρογράφος συμπληρώνει πάντως πως «η πραγματικότητα είναι πως δεν έχει ακόμη βρεθεί τρόπος αντικατάστασης των ρωσικών διαστημικών κινητήρων - τουλάχιστον προς το παρόν».

Σχόλιο.Η ψυχροπολεμική υστερία στο παραληρημά της!!!

http://gr.rbth.com/news/2015/06/25/orgi_makein_gia_tin_agora_diastimikon_kinitiron_apo_ti_mafia_toy_poytin_37859.html

photo_06-26-17.jpg.12df3a97b85d8437b870f5e04325bbb0.jpg

photo_06-26-15.jpg.4f3c697d34a9fe0f04116be008538e50.jpg

photo_06-26-14.jpg.0af22689d124277a181ab54d0fb32f5b.jpg

photo_06-26-12.jpg.8dc259c6bfdc85ce95e8eb1e16e751a0.jpg

photo_06-26-11.jpg.dc083e5d1d93aa75129366848c3df551.jpg

photo_06-26-09.jpg.5b931f139bb945f8f40a977a48dc8403.jpg

photo_06-26-08.jpg.9bb1e2a600d44f8bf8eb34301287b8c7.jpg

photo_06-26-07.jpg.651c0afca9d91c92ca08349e29f56db2.jpg

photo_06-26-03.jpg.af4432bd84523cf3194f82fd97c1ca10.jpg

photo_06-26-01.jpg.057c571092b93185444b04942ad0f127.jpg

676122849_.jpg.546ecc6e659b94da7ec47e347a292cfc.jpg

bigbang.jpg.5f36feed267bfa982b3ae24d14de05ac.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ТГК "Прогресс М-28М" :cheesy:

http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/progress_m-28m/photo_06-29.html

 

 

Ακόμα μια θεαματική απώλεια σκάφους που θα ανεφοδίαζε τον ISS. :cheesy:

Μη επανδρωμένο σκάφος που θα ανεφοδίαζε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) εξερράγη την Κυριακή δύο λεπτά μετά την εκτόξευση από τη Φλόριντα, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία SpaceX.

Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει αποστολές για λογαριασμό της NASA έχουν υποστεί από μια καταστροφική απώλεια τον τελευταίο χρόνο.

H αποτυχημένη εκτόξευση της Κυριακής ήταν η 19η αποστολή του πυραύλου Falcon 9 («γεράκι») της SpaceX από το ντεμπούτο του το 2010, επισημαίνει το Reuters. Ήταν επίσης η έκτη αποστολή του μεταγωγικού Dragon της εταιρείας στον διαστημικό σταθμό, στο πλαίσιο συμβολαίου με τη NASA που προβλέπει συνολικά 15 πτήσεις και υπερβαίνει σε αξία τα 2 δισ. δολάρια.

Η SpaceX ιδρύθηκε και παραμένει ιδιοκτησία του Έλον Μασκ, του φιλόδοξου επιχειρηματία που έγινε πλούσιος από τη δημιουργία του PayPal και ίδρυσε την καινοτόμο εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla.

Τα αίτια του ατυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι εφοδιασμένος με τρόφιμα και άλλες προμήθειες για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, οπότε η απώλεια του Dragon, που μετέφερε φορτίο σχεδόν 2,5 τόνων, δεν δημιουργεί άμεσο πρόβλημα.

Καθηλωμένο παραμένει ωστόσο και ένα διαφορετικό διαστημικό μεταγωγικό της εταιρείας Orbital Sciences Corp, η οποία έχει επίσης εξασφαλίσει συμβόλαιο της NASA. Το σκάφος, Cygnus, εξερράγη τον Οκτώβριο κατά την εκτόξευση.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο, ένα ρωσικό μεταγωγικό Progress απέτυχε να φτάσει στον ISS και καταστράφηκε πέφτοντας στην ατμόσφαιρα.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει ένα άλλο Progress την Παρασκευή.

Το φορτίο που μετέφερε το Dragon περιλάμβανε δύο συστήματα πρόσδεσης για νέα διαστημικά σκάφη που θα μπορούν να προσεγγίσουν το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα στα τέλη της δεκαετίας.

Η SpaceX θα λάβει έως 2,6 δισ. δολάρια από τη NASA στο πλαίσιο ξεχωριστού συμβολαίου για την αναβάθμιση του Dragon ώστε να μεταφέρει πληρώματα. Ένα δεύτερο συμβόλαιο, ύψους έως 4,2 δισ., έχει ανατεθεί στη Boeing.

Μέχρι την παρθενική πτήση των δύο νέων αμερικανικών σκαφών για επανδρωμένες αποστολές, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα από και προς τον ISS, ένα τροχιακό εργαστήριο κόστους άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Παρόλο που είναι μια σχετικά νέα εταιρεία, η SpaceX έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη της διαστημικής βιομηχανίας, με συνολικά 50 αποστολές, ύψους άνω των 7 δισ., για την εκτόξευση δεκάδων δορυφόρων. Πρόσφατα μάλιστα εξασφάλισε πιστοποίηση και για την εκτόξευση στρατιωτικών φορτίων.

Το μοιραίο Dragon εκτοξεύτηκε από την Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριντα, αν και η SpaceX έχει νοικιάσει μια παλιά εξέδρα εκτόξευσης στο γειτονικό Διαστημικό Κέντρο Κένεντι και κατασκευάζει μια νέα στο Τέξας.

Βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=1Xu0xa9wMYM

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500008331

photo_06-29-11.jpg.c7a885b26640eca0723927f28f1babb9.jpg

photo_06-29-10.jpg.d6055fff98c17e1fa3a11a557698056f.jpg

photo_06-29-09.jpg.d717ca21bd6a71a38d0729b9fabdfea8.jpg

photo_06-29-07.jpg.23321a248e4c27147911bf1b2a08c135.jpg

photo_06-29-06.jpg.ecc9f0c987c4139b37b869c86e4635ef.jpg

photo_06-29-04.jpg.449ca58a132f70bf5f0c97c92e86cfcd.jpg

photo_06-29-02.jpg.92b89a04ec60ffcdef87bfa95654ee17.jpg

photo_06-29-01.jpg.057a312f9009ecf29ba969ca8f07a841.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ТГК "Прогресс М-28М"-"Союз-У" :cheesy:

http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/progress_m-28m/photo_06-30.html

 

 

Ο ρώσος κοσμοναύτης Γκενάντι Παντάλκα σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα! :cheesy:

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Γκενάντι Παντάλκα, ο οποίος βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), έσπασε τη Δευτέρα το ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα (803 μέρες, εννέα ώρες και 41 λεπτά), ενώ φιλοδοξεί να ξεπεράσει τις 1000 μέρες. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ ανήκε στον συμπατριώτη του Σεργκέι Κρικάλεφ.

Ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ των 803 ημερών σε συνεχή διαστημική τροχιά που κατέκτησε ο επίσης ρώσος κοσμοναύτης Σεργκέι Κρικάλιοφ πριν από 10 χρόνια, ο Παντάλκα θα έχει συμπληρώσει 880 ημέρες μακριά από τη Γη, τον επόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και έχει προγραμματιστεί η επιστροφή του.

Ο 57χρονος Παντάλκα αυτή τη στιγμή διοικεί τον ISS και πρόκειται να επιστρέψει στη Γη στις 11 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχει συμπληρώσει 878 μέρες (μη συνεχόμενης) παραμονής στο διάστημα. Όμως προτίθεται να επανέλθει στο μέλλον, προκειμένου να σπάσει το φράγμα των 1.000 ημερών.

Πρόκειται για το πέμπτο ταξίδι του έμπειρου Ρώσου κοσμοναύτη στο διάστημα, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν». Στην τωρινή αποστολή του συνοδεύεται από τον επίσης Ρώσο Μιχαήλ Κορνιένκο και τον Αμερικανό αστροναύτη Σκοτ Κέλι, οι οποίοι θα παραμείνουν στον ISS για ένα έτος ακόμη, αφότου θα έχει φύγει ο Παντάλκα.

Η παρατεταμένη παραμονή στο διάστημα αποτελεί μια σωματική και ψυχική πρόκληση για τους ανθρώπους. Όμως η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες θέλουν να προετοιμασθούν κατάλληλα ενόψει και της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον 'Αρη.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία έκανε γνωστό ότι θα αναγνωρίσει επίσημα το νέο ρεκόρ του Παντάλκα, αφότου θα έχει 5% περισσότερο χρόνο στο διάστημα σε σχέση με τον προκάτοχό του Κρικάλεφ, κάτι που θα συμβεί στις αρχές Αυγούστου.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5253788/rwsos-kosmonayths-espase-to-pagkosmio-rekor-synolikhs-paramonhs-sto-diasthma/

photo_06-30-03.jpg.e74a064523aa591a6369936ccedd48c4.jpg

photo_06-30-02.jpg.2eaac8e8921df77b13b96af702d0c62b.jpg

photo_06-30-01.jpg.85b5a8043af652cd46c518df9f731c73.jpg

photo_06-30-10.jpg.ae3ac592dfcdfe220107962d33725a8a.jpg

photo_06-30-06.jpg.376d84a89d7b0f1215981f137a2d0f4b.jpg

photo_06-30-04.jpg.e5863d2b2a87fedea942e3bff8a9615e.jpg

photo_06-30-12.jpg.cbf98ac92be3f94f6c3712a7e4f0d34e.jpg

photo_06-30-11.jpg.1c6818e21cb5e26b6ed78dc9c0cddc0f.jpg

5ertgyh.jpg.7cbb7466efad6c8654f62dd33b12bf5b.jpg

padalka.jpg.1b8615316188224107d0c4d7b10a0e2a.jpg

.thumb.jpg.69652ae4d1dee673bd7fcef421e343cd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Soyuz-U" με το TGC "Progress M-28Μ» :cheesy:

Το «Πρόοδος Μ-28Μ" θα παραδώσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 2.381 κιλά φορτίου, τα οποία είναι 100 κιλά περισσότερο από ό, τι τα προηγούμενα πλοία μετεφεραν. Το πλήρωμα της αποστολής ISS 44 θα λαβει καυσιμα, αέρα, οξυγόνο, εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα, αναλωσίμα εξοπλισμού, δέματα, δοχεία με νερό (420 kg) και προϊόντα διατροφής - 430 κιλά.

Η εκτόξευση του Start "Soyuz-U" με το TGC "Progress M-28Μ" έχει προγραμματιστεί στις 3 Ιουλίου, 2015 στις 7:55:50 ωρα MSK. Ο ελλιμενισμός του «φορτηγού» με τον ISS έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουλίου στις 10:13 ωρα MSK.

http://www.federalspace.ru/21560/

http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/progress_m-28m/photo_07-01.html

photo_07-01-04.jpg.19c559dcb3d32fcebc4ee6811b9e2dc5.jpg

photo_07-01-03.jpg.d20626b4118ca5c822323c9dba088696.jpg

photo_07-01-02.jpg.88425b037baee939b66a156e26195222.jpg

photo_07-01-01.jpg.bd958f28106c0ea3e9c206c2b1f9f41c.jpg

photo_07-01-12.jpg.ceef95db65eb33250ca8b63b80b70cf9.jpg

photo_07-01-10.jpg.df3b6d2fd3d2806cf8061d5251daeb4c.jpg

photo_07-01-08.jpg.f06e5a7b162d7c815e5e0eda60b6be4b.jpg

photo_07-01-05.jpg.d622ed815cd05a8be842b2a64d2c4ce0.jpg

photo_07-01-15.jpg.9150e8c09ecee15fe95d08bb024ede05.jpg

photo_07-01-14.jpg.20b49977df633ca6d746f8f1b97a4319.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Johann-Dietrich Woerner είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής της ESA. :cheesy:

Από σήμερα, 1 Ιούλη 2015, η ESA έχει ένα νέο Γενικό Διευθυντή: τον Johann-Dietrich Woerner, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του στην έδρα της ESA το Παρίσι, Γαλλία.

"Είμαι στην προνομιακή θέση να θρέψω τους σπόρους του έργου του Jean-Jacques Dordain", είπε ο κος Woerner κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης στο Paris Air Show, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή.

Ο κος Woerner κάλεσε για τη συνέχιση των εν εξελίξει προγραμμάτων, των έργων και των αποστολών της ESA σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, καθώς και την προετοιμασία για το μέλλον της ESA, μεταξύ των πολλών και σημαντικών καθηκόντων που πρέπει να εκπληρώσει.

Αναφερόμενος σε αυτό το μέλλον ως «Space 4.0», ο κος Woerner θεωρεί ότι η ESA έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει σε μια νέα φάση, στην οποία το διάστημα έχει γίνει μια καθημερινή επιχείρηση και στην οποία η αλληλεπίδραση με την κοινωνία, η εμπορευματοποίηση του διαστήματος, καθώς και οι νέοι ρόλοι που προκύπτουν για τη βιομηχανία και η ενισχυμένη, συνεταιριστική σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλα παίζουν σημαντικό ρόλο.

Το Συμβούλιο της ESA διόρισε ομόφωνα τον κο Woerner στις 18 Δεκεμβρίου 2014 για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Προηγουμένως, διετέλεσε Chief of the Executive Board στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), από τον Μάρτιο του 2007 έως τον Ιούνιο του 2015. Με καταγωγή από το Kassel της Γερμανίας, ο κος Woerner είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Διαδέχεται τον Jean-Jacques Dordain, του οποίου η θητεία έληξε στις 30 Ιουνίου.

Ο κος Dordain είναι ο μακροβιότερος Γενικός Διευθυντής της ESA, ο οποίος ηγήθηκε της Υπηρεσίας από τον Ιούλιο του 2003 και ο οποίος έχει να κοιτάζει πίσω σε πολλά εξαιρετικά επιτεύγματα.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/O_Johann-Dietrich_Woerner_ehinai_o_nheos_Genikhos_Dieythynthes_tes_ESA

 

 

Οι εξωγήινοι (μάλλον) μας μοιάζουν. :cheesy:

Ισως θα πρέπει να ξεχάσετε τα πράσινα ανθρωπάκια με κεραίες της επιστημονικής φαντασίας. Οι εξωγήινοι - αν υπάρχουν- είναι πολύ πιθανό να μοιάζουν αρκετά με τους ανθρώπους, επειδή η βιολογική εξέλιξη θα τείνει να ακολουθεί παρόμοια και συγκλίνοντα μονοπάτια οπουδήποτε στο σύμπαν.

Ο διακεκριμένος Βρετανός καθηγητής εξελικτικής βιολογίας και παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ Σάιμον Κόνγουεϊ Μόρις παραθέτει μια σειρά από επιστημονικά επιχειρήματα στο νέο βιβλίο του «Οι ρούνοι της εξέλιξης» ("The runes of evolution για να υποστηρίξει ότι η εξωγήινη ζωή αναπόφευκτα όχι μόνο θα έχει την τάση να γίνει νοήμων όπως και στον δικό μας πλανήτη, αλλά επιπλέον θα διαθέτει παρόμοια σωματικά χαρακτηριστικά.

Λόγω της καθολικής στο Σύμπαν τάσης για συγκλίνουσα εξέλιξη, οπουδήποτε ξεπηδά ζωή στο σύμπαν, αυτή θα τείνει να μοιάζει με τη γήινη. Αρα αν κάποτε συναντηθούμε με εξωγήινους, μπορεί να μοιάζουμε σαν δύο σταγόνες νερό. Αλλά δεν θα μοιάζουν μόνο οι εξωγήινοι με μας. Στους δικούς τους πλανήτες, σύμφωνα με τον βρετανό επιστήμονα, θα ανθίζουν λουλούδια και θα κολυμπάνε καρχαρίες στις θάλασσες. Γενικότερα, πολλά είδη θα μοιάζουν με τα γήινα. Ο Κόνγουεϊ Μόρις έχει υποστηρίξει ξανά στο παρελθόν αυτή την μάλλον αιρετική άποψη (που δεν γίνεται ευρέως αποδεκτή από άλλους επιστήμονες) και αυτή τη φορά επανέρχεται στο ζήτημα.

Στο ερώτημα κατά πόσο πιστεύει ότι όντως υπάρχουν εξωγήινοι, δήλωσε: «Πράγματι πιστεύω ότι κάποια μέρα θα ανακαλύψουμε άλλες μορφές ζωής αν όχι στο ηλιακό μας σύστημα, τότε σε άλλα - υπάρχουν δισεκατομμύρια ηλιακά συστήματα στο σύμπαν». Εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του που ακόμη δεν έχουμε βρει εξωγήινη ζωή και μάλιστα νοήμονα. Όπως είπε, σε οποιονδήποτε εξωπλανήτη στην φιλόξενη (κατοικήσιμη) ζώνη του ηλιακού συστήματός του, κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί προ καιρού όντα με νοημοσύνη όπως στη Γη.

Όπως επιμένει, οπουδήποτε ξεπηδά ζωή σε πρωταρχική μορφή, είναι θέμα χρόνου -εφόσον αντέξει στις ποικίλες προκλήσεις του περιβάλλοντός της- να αναπτύξει νοημοσύνη. Όπως υποστηρίζει ο Κόνγουεϊ Μόρις, η εξέλιξη δεν είναι καθόλου μια τυχαία διαδικασία, αλλά αναπότρεπτα έχει μια κατευθυντικότητα, οδηγώντας στην ανάπτυξη νοημοσύνης και συνείδησης (αυτό όμως αντιβαίνει στην κυρίαρχη αντίληψη των εξελικτικών βιολόγων ότι η εξέλιξη είναι μια εγγενώς τυχαία διαδικασία, συνεπώς δεν οδηγεί κατ' ανάγκη στη νοημοσύνη).

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=718799

Johann-Dietrich_Woerner_node_full_image_2.jpg.455e2fd54b293dc51509a4def990f616.jpg

6F39228D9E1A00B3A6951A9C226BC365.jpg.3ea840732a269f486884c3299f02820c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτόξευση του (LV)"Soyuz-U" με φορτίο το όχημα μεταφοράς (THC) «Πρόοδος Μ-28Μ» :cheesy:

Το όχημα εκτόξευσης (LV) "Soyuz-U" με φορτίο το όχημα μεταφοράς (THC) «Πρόοδος Μ-28Μ» που ξεκίνησε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 3 Ιούλη στις 7:55:48 ωρα MSK.

Το TGK "Progress M-28Μ" πήγε σε χαμηλή γήινη τροχιά, με περίγειο h = 193 χιλιόμετρα, υψόμετρο Aπογειο H = 245 χιλιόμετρα, τροχιακή περίοδο Τ = 88,59 λεπτά και η κλίση του 51,66 μοιρες. Οι παράμετροι αντιστοιχούν προς την υπολογισμένη τροχιά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της βαλλιστικής, το φορτηγό θα δεθει στο χώρο υποδοχής (CO) "Pirs" του ISS αυτόματα στις 5 Ιουλίου 10:13:02 ωρα MSK κατα την 34η στροφή της πτήσης.

http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/progress_m-28m/photo_07-03.html

 

 

Μια εξωγήινη selfie! :cheesy:

Μπορεί οι φωτογραφίες selfie να έγιναν μόδα τα τελευταία 2-3 χρόνια όμως μια από τις πρώτες selfie τραβήχτηκε πριν από πολλές δεκαετίες και μάλιστα όχι στη Γη αλλά στο Διάστημα! Την τράβηξε ο αμερικανός αστροναύτης Μπαζ Ολντριν τον Νοέμβριο του 1966 κατά τη διάρκεια της αποστολής Gemini 12 και φυσικά είναι η πρώτη διαστημική selfie. Ο Ολντριν ήταν και μέλος της θρυλικής αποστολής Apollo 11, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1969.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=719336

photo_07-03-09.jpg.e4ce97a0eb6d1f59457e0e55757b2405.jpg

photo_07-03-08.jpg.c15d8f56c3face64bda3f1fbeb34a43e.jpg

photo_07-03-07.jpg.481f8426a95cb832e7a0413bc8cbac18.jpg

photo_07-03-06.jpg.a38548ade2e3c8033b241a90f8c42018.jpg

photo_07-03-11.jpg.9678fd7d8b7fef4cee34ae4b07106c0c.jpg

photo_07-03-10.jpg.0d810c0aedf61818b2875a701589260b.jpg

735CDD19F35E909FF8C0ED2C3743B34F.jpg.fb711c6b4da04c14673355cbd677f780.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το φορτηγό πλοίο "Progress M-28Μ" ελλιμενίζεται στον ΔΔΣ. :cheesy:

Στις 5 Ιουλίου 2015, στις 10:11 ωρα MSK το (THC) «Πρόοδος Μ-28Μ" ελλιμενίζεται στον Pirs docking διαμέρισμα του ρωσικού τμήματος του ISS.

Οι αυτόματες λειτουργίες σύνδεσης διεξήχθησαν υπό την εποπτεία του διοικητή της ISS Gennady Padalka και του ιπτάμενου μηχανικού Μιχαήλ Kornienko και εμπειρογνώμονες της αποστολής απο το Κέντρο Ελέγχου FSUE TsNIIMash.

Συνολικά παραδόθηκαν 2.381 κιλά διαφόρων φορτίων.

http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/progress_m-28m/photo_07-05.html

progress_i_mks.jpg.63326631af60f4428c7079ac3b9c6633.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετρώντας τα αστέρια με το δορυφόρο Gaia. :cheesy:

Αυτή η εικόνα, που βασίζεται σε βοηθητικά δεδομένα του δορυφόρου Gaia της ESA, δεν είναι μια συνηθισμένη απεικόνιση του ουρανού. Ενώ η εικόνα απεικονίζει το περίγραμμα του Γαλαξία μας, και των γειτονικών του Νεφών του Μαγγελάνου, λήφθηκε με ένα μάλλον ασυνήθιστο τρόπο.

Καθώς ο Gaia σαρώνει τον ουρανό για να μετρήσει τις θέσεις και τις ταχύτητες του ενός δισεκατομμυρίου αστεριών με πρωτοφανή ακρίβεια, για μερικά αστέρια καθορίζει επίσης την ταχύτητα τους κατά μήκος του αισθητήρα της μηχανής. Αυτή η πληροφορία χρησιμοποιείται σε πραγματικό χρόνο από το σύστημα ελέγχου στάσης και τροχιάς για να εξασφαλιστεί πως ο προσανατολισμός του δορυφόρου διατηρείται με την επιθυμητή ακρίβεια.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία ταχύτητας συνήθως αποστέλλονται στη Γη, μαζί με τα επιστημονικά δεδομένα, με τη μορφή βοηθητικών δεδομένων (housekeeping data). Αυτά περιλαμβάνουν το συνολικό αριθμό των άστρων, που χρησιμοποιούνται στο βρόχο ελέγχου στάσης, που ανιχνεύεται κάθε δευτερόλεπτο σε κάθε ένα από τα οπτικά πεδία του Gaia.

Είναι αυτά τα δεδομένα - τα οποία αποτελούν βασικά μία ένδειξη της πυκνότητας των αστεριών στον ουρανό - που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αυτής της ασυνήθιστης απεικόνισης της ουράνιας σφαίρας. Οι φωτεινότερες περιοχές δείχνουν υψηλότερες συγκεντρώσεις άστρων, ενώ οι σκοτεινότερες περιοχές αντιστοιχούν σε μπαλώματα του ουρανού όπου παρατηρούνται λιγότερα αστέρια.

Το επίπεδο του Γαλαξία μας, όπου κείνται τα περισσότερα από τα αστέρια του Γαλαξία, είναι προφανώς το πιο λαμπρό μέρος της εικόνας αυτής, εκτείνεται οριζόντια και είναι ιδιαίτερα φωτεινό στο κέντρο. Οι πιο σκούρες περιοχές σε όλη αυτή την ευρεία λωρίδα αστεριών, που είναι γνωστή ως το γαλαξιακό επίπεδο, αντιστοιχούν σε πυκνά, διαστρικά νέφη αερίου και σκόνης που απορροφούν το φως των άστρων κατά μήκος της γραμμής της όρασης.

Το γαλαξιακό επίπεδο είναι η προβολή στον ουρανό του γαλακτικού δίσκου, μια επίπεδη δομή με διάμετρο περίπου 100.000 έτη φωτός και ένα κάθετο ύψος μόλις 1.000 έτη φωτός.

Πέρα από το επίπεδο, μόνο λίγα αντικείμενα είναι ορατά, κυρίως τα μεγάλα και μικρά Νέφη του Μαγγελάνου, δύο νάνοι γαλαξίες σε τροχιά γύρω από τον Γαλαξία μας, που ξεχωρίζουν στο κάτω δεξί μέρος της εικόνας.

Λίγα σφαιρικά σμήνη – μεγάλες δομές που αποτελούνται μέχρι και από εκατομμύρια αστέρια που συγκρατούνται μεταξύ τους με την αμοιβαία βαρύτητά τους - είναι επίσης σκορπισμένα γύρω από το γαλαξιακό επίπεδο. Τα σφαιρικά σμήνη, ο παλαιότερος πληθυσμός αστεριών στον Γαλαξία, βρίσκονται κυρίως σε μια σφαιρική άλω που εκτείνεται μέχρι 100.000 έτη φωτός από το κέντρο του Γαλαξία μας.

Το σφαιρικό σμήνος NGC 104 είναι εύκολα ορατό στην εικόνα, αμέσως αριστερά του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου. Άλλα σφαιρικά σμήνη έχουν επισημανθεί σε μια προσημειωμένη έκδοση αυτής της εικόνας.

Είναι ενδιαφέρον ότι, η πλειοψηφία των φωτεινών αστεριών που είναι ορατά με γυμνό μάτι και που σχηματίζουν τους γνωστούς αστερισμούς του ουρανού, δεν λογίζονται σε αυτή την εικόνα, επειδή είναι πολύ φωτεινά για να χρησιμοποιηθούν από το σύστημα ελέγχου του Gaia. Ομοίως, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας – ο μεγαλύτερος γαλαξιακός γείτονας του Γαλαξία μας - δεν ξεχωρίζει εδώ.

Μετρώντας διαισθητικά, ενώ ο Gaia φέρει μια φωτογραφική μηχανή δισεκατομμυρίων pixel, δεν είναι μια αποστολή με στόχο την απεικόνιση του ουρανού: κάνει τον μεγαλύτερο, πιο ακριβή 3D χάρτη του Γαλαξία μας, παρέχοντας ένα σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη του σχηματισμού και της εξέλιξης του Γαλαξία μας.

Η Gaia είναι μια αποστολή της ESA που έχει ως στόχο να παρατηρήσει ένα εκατομμύριο αστέρια στον Γαλαξία μας και στην τοπική γαλαξιακή γειτονιά του με σκοπό να κατασκευάσει τον πιο ακριβή 3D χάρτη του Γαλαξία μας και να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με την προέλευσή του και την εξέλιξή του.

Οι επιστημονικές επιχειρήσεις της Gaia ξεκίνησαν στις 25 Ιουλίου 2014 με μια ειδική σάρωση σε μια στενή περιοχή του ουρανού, ενώ η κανονική διαδικασία σάρωσης ενεργοποιήθηκε ένα μήνα αργότερα, στις 25 Αυγούστου.

Το πρωταρχικό επιστημονικό προιόν της αποστολής θα είναι ένας κατάλογος με τη θέση, την κίνηση, τη φωτεινότητα και το χρώμα των αστεριών που παρατηρούνται. Μια ενδιάμεση έκδοση του καταλόγου θα δημοσιοποιηθεί το 2016. Στο μεταξύ, η στρατηγική παρατήρησης της Gaia, με επαναλαμβανόμενες σαρώσεις του ολόκληρου του ουρανού, θα επιτρέψει την ανακάλυψη και τη μέτρηση των βραχύβιων γεγονότων σε όλο τον ουρανό.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Metrhontas_ta_astheria_me_to_doryphhoro_Gaia

Stellar_density_map_-_annotated_node_full_image_2.png.53cfe36397128533817edfb5418a0b41.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μοιράσου τον Ηλιο. :cheesy:

Μοιραστειτε τις φωτογραφίες με την ομάδα που βρίσκεται στον ερευνητικό σταθμό Concordia στην Ανταρκτική,που εχουν να δουν τον Ηλιο απο τις 4 Μάη.

Το πλήρωμα στο Concordia δεν έχουν δει τον Ήλιο για πάνω από 40 ημέρες τώρα και δεν είναι καν στα μισά του δρόμου μέσα από το χειμώνα της Ανταρκτικής. Στο βόρειο ημισφαίριο οι άνθρωποι γιορτάζουν το Καλοκαιρι. Έτσι, σας προσκαλούμε να μοιραστείτε ηλιόλουστες φωτογραφίες σας με το πλήρωμα στο Concordia.

Δημοσιεύστε τις εικόνες σας στη σελίδα Flickr Για Concordia

https://www.flickr.com/browser/upgrade/?continue=/groups/for_concordia/

για να μοιραστουν κάποιο ήλιο του καλοκαιριού με τους 13 ανθρώπους που ζουν στο πιο απομακρυσμένο, πιο κρύο, πιο σκοτεινό σημείο πάνω στη Γη. Για να σας εμπνεύσει εδώ είναι μερικές από τις αγαπημένες εικόνες από τους αστροναύτες στο διάστημα.

http://blogs.esa.int/concordia/2015/06/24/midsummer-greetings/

16789228490_028fa6a99b_o.thumb.jpg.b72f6a7f8caf02e96b41a5c0189b2123.jpg

14484362857_4af64b8967_o.thumb.jpg.c3ebde02628e76d2aed4f67983eaaae0.jpg

CIPrZQ2UEAAWFvJ.thumb.jpg.90177ce98102079caa3c320723db697c.jpg

7394639798_3762c48bf2_o.thumb.jpg.57ecfbb5c8f07e2e4b8aaac9d121e556.jpg

9371482892_5b179462ab_o.thumb.jpg.28a9411913afa91051f51b5b782f8e78.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δορυφόρος που «τρώει» διαστημικά σκουπίδια. :cheesy:

Η «παγίδευση» διαστημικών σκουπιδιών σε τροχιά μέσω ενός κωνικού διχτυού και η καταστροφή τους στην ατμόσφαιρα βρίσκεται στο επίκεντρο του Clean Space One Project- το οποίο πρόσφατα πέρασε ένα σημαντικό ορόσημο.

Σύμφωνα με το Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, ο δορυφόρος «καθαριστής» (παρομοιάζεται με τον…PacMan), θα αναπτύσσει ένα τέτοιο δίχτυ για να «πιάσει» έναν μικρό δορυφόρο SwissCube τον οποίο και θα καταστρέψει στην ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για μία από τις πλέον φιλόδοξες λύσεις στο πρόβλημα των διαστημικών απορριμμάτων. Σημειώνεται ότι ο SwissCube βρίσκεται σε τροχιά πάνω από πέντε χρόνια και η κύρια πρόκληση ήταν να διασφαλιστεί ότι δεν θα εξελισσόταν σε άλλο ένα διαστημικό σκουπίδι.

Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργάστηκαν μηχανικοί από την eSpace, το Center for Space Engineering (EPFL), το Signal Processing 5 Laboratory (LTS 5) και συνεργάτες από την HES-SO- που εργάζονται στο Clean Space One εδώ και τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι ο δορυφόρος- καθαριστής είναι μίας χρήσης, καθώς θα πέφτει στην ατμόσφαιρα και θα φλέγεται μαζί με το «θήραμα».

Το Clean Space One θεωρείται πως θα μπορεί να εκτοξευτεί το 2018, σε συνεργασία με την εταιρεία S3. Η ανάπτυξη των συστημάτων προσέγγισης και «σύλληψης/ εγκλωβισμού» έχει περάσει το στάδιο του πρωτοτύπου.

Το επόμενο στάδιο θα συνδυάζει τη σύνθεση της πρώτης έκδοσης των μοντέλων- που θα είναι ακριβέστερα από τα πρωτότυπα- και πιο εκτεταμένες δοκιμές.

Βίντεο.

http://physicsgg.me/2015/07/09/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b3%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1%ce%af%ce%bf-pac-man-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1/

 

 

Ο Διαστημικός Σταθμός και η Σελήνη. :cheesy:

Η φωτογραφία λήφθηκε στις 30 Ιουνίου 2015 από τον ερασιτέχνη φωτογράφο Dylan O’Donnell στον νυχτερινό ουρανό της Ουαλίας. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κινείται με 28800 km/h και η διέλευσή του μπροστά από τον δίσκο της Σελήνης διαρκεί μόνο 0,3 δευτερόλεπτα.

http://physicsgg.me/2015/07/08/%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7/

station_moon_transit_node_full_image_2.jpg.0330b6a85fd9760548c69a97a1682b75.jpg

pacman.jpg.b9c2c127527f7ab54885ec07f8096c71.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρωτοποριακό σχέδιο για πρόγνωση διαστημικού καιρού και ηλιακών καταιγίδων. :cheesy:

Οι εκτοξεύσεις στεφανιαίας μάζας (coronal mass ejections) στον Ήλιο έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη πλάσματος δισεκατομμυρίων τόννων προς τη Γη σε ταχύτητες που αγγίζουν τα 2.500 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο- και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στον πλανήτη μας, και συγκεκριμένα σε δίκτυα παροχής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

Μία βρετανική κοινοπραξία προτείνει μία αποστολή με σκοπό την έγκαιρη (5 ημερών) προειδοποίηση σχετικά με επικίνδυνη ηλιακή δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στις υποδομές στον πλανήτη μας. Το concept της αποστολής Carrington-L5 πρόκειται να παρουσιαστεί στο National Astronomy Meeting στο Λάντουντνο από τον Dr. Μάρκο Τρίχα της Airbus Defence and Space.

Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει προσθέσει τις ηλιακές καταιγίδες στη λίστα του National Risk Register of Civil Emergencies από το 2011. To Met Office Space Weater Operations Centre (MOSWOC) δημιουργήθηκε για την προστασία της χώρας από απειλές διαστημικού καιρού, και επί της παρούσης για αυτό τον σκοπό (προειδοποιήσεις άφιξης CME στη Γη) χρησιμοποιούνται μέσα όπως το SOHO, το STEREO και το SDO. Ωστόσο καμία εξ αυτών δεν είναι σχεδιασμένη για να παρέχει δεδομένα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, που είναι απαραίτητα για έγκαιρες προγνώσεις- ενώ τα διαστημικά σκάφη που χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς πλέον έχουν «γράψει» πολλά χρόνια στο Διάστημα- συγκεκριμένα το STEREO, που παρείχε απαραίτητα δεδομένα για έγκαιρη προειδοποίηση, είναι πλέον πίσω από τον Ήλιο και δεν μπορεί να στείλει στοιχεία στη Γη.

Γενικότερα, η δυνατότητα υπολογισμού/ πρόγνωσης της άφιξης CME στη Γη είναι περιορισμένη.

Σκοπός της κοινοπραξίας είναι η αντικατάσταση των δεδομένων που παρέχονται από τους εν λόγω δορυφόρους μέσω μιας νέας αποστολής που θα παρέχει συνεχόμενα στοιχεία από σταθερή τροχιά. Το Carrington-L5 θα χρησιμοποιεί ένα σημείο βαρυτικής ισορροπίας Λαγκράνζ (L5) από όπου θα μπορεί να παρακολουθεί τα δρώμενα στην επιφάνεια του Ήλιου συνεχώς, παρέχοντας προειδοποιήσεις έγκαιρα (αρκετές ημέρες πριν).

Πίσω από το φιλόδοξο concept βρίσκονται η Airbus Defence and Space, σε συνεργασία με το Met Offce, το Mullard Space Science Laboratory, το Rutherford Appleton Laboratory και το Imperial College London.

http://www.naftemporiki.gr/story/976445/protoporiako-sxedio-gia-prognosi-diastimikou-kairou-kai-iliakon-kataigidon

protoporiako-sxedio-gia-prognosi-diastimikou-kairou-kai-iliakon-kataigidon.jpg.dd0db4b2999c688aee597d1e5d379380.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμπαράσταση στην Ελλάδα και από τον Διαστημικό Σταθμό! :cheesy:

O Αμερικανός αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Scott Kelly

https://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Kelly_(astronaut)

εύχεται ότι καλύτερο για την Ελλάδα:

#Athens, #Greece, #GoodMorning from @Space_Station. Wishing you the best. #YearInSpace pic.twitter.com/zAMEz5JvlW

— Scott Kelly (@StationCDRKelly) July 12, 2015

 

 

Τα κύρια και εφεδρικά πληρώματα του ΔΔΣ-44/45 ξεκίνησαν το τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους. :cheesy:

Ο Oleg Δ Kononenko (Roscosmos, Ρωσία), Kimia ЮИ(JAXA, Ιαπωνία), Chell Norwood Λίντγκρεν (NASA, USA) και οι Γιούρι Ιβάνοβιτς Malenchenko (Roscosmos, Ρωσία), Timothy Lennart (Roscosmos, Ρωσία) και ο Τιμόθεος Nigel ΣΜΕ (ESA Ηνωμένο Βασίλειο) διεξήγαγαν μια προπόνηση στο όχημα με αποστασιόμετρο λέιζερ και ένα δορυφορικό τηλέφωνο, γνωριστήκαν με τα έγγραφα επί του σκάφους και με τα κοστούμια "Sokol-KV" και το ατομικό κάθισμα.

http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/photo_07-11.html

 

Λάτρεις της εξερεύνησης του διαστήματος κατασκευάζουν δορυφόρους «χαμηλού κόστους» :cheesy:

Ρώσοι λάτρεις του διαστήματος και της αστρονομίας κατασκευάζουν τον πρώτο ερασιτεχνικό μίνι-δορυφόρο στη Ρωσία με χρήματα που συγκέντρωσαν μέσω της πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

«Σε μια από τις διαλέξεις μου για την κοσμοναυτική, με πλησίασε ένας ακροατής και με ρώτησε, αν θα μπορούσε να θέσει σε τροχιά ένα τούβλο! Του απάντησα ότι μπορεί να το κάνει, αλλά τον ρώτησα: Δεν θα ήταν καλύτερα να στείλετε στο διάστημα κάτι πιο σημαντικό;», διηγείται ο Αλεξάντρ Σαγιένκο, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σύγχρονη Κοσμοναυτική» του Κρατικού Πανεπιστημίου Μηχανοκατασκευών της Μόσχας. Έτσι, το φθινόπωρο του 2014 άρχισε η κατασκευή του πρώτου ερασιτεχνικού δορυφόρου της Ρωσίας «Μαγιάκ» («Φάρος»).

Στο έργο συμμετέχουν τέσσερις φοιτητές και ένας μεταπτυχιακός φοιτητής του Κρατικού Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Bauman», τέσσερις μηχανικοί και ένας ειδικός δημοσίων σχέσεων. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί μέσω crowdfunding περίπου 7.000 δολάρια και έχει κατασκευαστεί το μοντέλο κλίμακας του δορυφόρου. Μέχρι το 2016, οι ερασιτέχνες διαστημικοί μηχανικοί έχουν προγραμματίσει να δημιουργήσουν στη βάση του υποδείγματος ένα πραγματικό δορυφόρο και να τον θέσουν σε τροχιά. Το έργο ονομάζεται «Μαγιάκ» («Φάρος») και ο σκοπός του είναι να γίνει ο «πολικός αστέρας» (το αστέρι που χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες οι ναυτικοί για να προσανατολίζονται), όλων όσων λατρεύουν την εξερεύνηση του διαστήματος.

«Πήγαμε στη Σελήνη και 40 χρόνια μετά είμαστε ακόμα στη Γη»

Ο επικεφαλής του φιλόδοξου αυτού έργου, Αλεξάντρ Σαγιένκο, είχε εργαστεί στο παρελθόν σε διάφορες διαστημικές εταιρείες. «Η ανθρωπότητα εδώ και 40 χρόνια έχει καταφέρει να κατακτήσει και άλλους πλανήτες, και παρόλα αυτά, είμαστε ακόμα εδώ, στη Γη», λέει. Σύμφωνα με το μηχανικό, ο μόνος λόγος που βρισκόμαστε ακόμα «κολλημένοι» στη Γη, είναι επειδή οι Υπηρεσίες Διαστήματος και οι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν τα διαστημικά οχήματα δεν παράγουν αρκετά οχήματα και ουσιαστικά, δεν ενδιαφέρονται και τόσο πολύ για την αποτελεσματικότητά τους (σ.σ. αναφορικά με τη «μαζική» εξερεύνηση του διαστήματος). Ο στόχος του δικού μας «Φάρου» είναι να νικήσει την αδιαφορία, πιστεύει ο Σαγιένκο.

Η μακέτα του δορυφόρου έχει διαστάσεις 10 Χ 10 Χ 34 cm και βάρος περίπου 4 κιλά. «Είναι σαν δύο βαριά τούβλα», λέει ο Σαγιένκο. «Μετά την έξοδο του δορυφόρου σε τροχιά, μετατρέπεται σε μια αρκετά μεγάλη πυραμίδα, που θα είναι ορατή στον ουρανό λόγω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός πάνω του».

Ο δορυφόρος είναι ένα δοχείο, μέσα στο οποίο βρίσκεται ανθρακικό αμμώνιο, πολυμερές φιλμ, δύο γεννήτριες και ένας υπολογιστής. Το ανθρακικό αμμώνιο όταν θερμαίνεται, διασπάται σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και αμμωνία. Μετά την απογείωση θα πρέπει να λειτουργήσει ο αεριοποιητής που γεμίζει το πλαίσιο των πλευρών της πυραμίδας με αέριο, δίνοντάς τους μια επίπεδη και σταθερή μορφή. Με ένα δεύτερο παρόμοιο μηχάνημα, ο δορυφόρος μπορεί να εκτελεί περιστροφικές κινήσεις που, από την εναλλαγή του ανακλώμενου φωτός, θα το κάνει ορατό στους ανθρώπους πάνω στη Γη τη νύχτα.

«Αυτό το μήνα θα εκτελέσουμε δοκιμές στρατόσφαιρας. Αυτός είναι ο λόγος που συγκεντρώσαμε τα χρήματα. Θα ανεβάσουμε το υπόδειγμα δοκιμών με ένα μπαλόνι ηλίου στη στρατόσφαιρα, σε ύψος 35 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια της καθόδου, αναπόφευκτα θα καταστραφεί. Ετσι, για τη τροχιακή εκτόξευση θα πρέπει να κατασκευάσουμε άλλες δύο συσκευές, την κύρια και την εφεδρική», συνεχίζει ο Σαγιένκο.

Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η αρχή. Για να ολοκληρώσουμε το σχέδιο και να εκτοξευθεί για να τεθεί σε τροχιά ο πραγματικός δορυφόρος «Φάρος», χρειαζόμαστε ακόμα 262.000 δολάρια. Τώρα, οι ερασιτέχνες διαστημικοί εξερευνητές υπογράφουν το συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ του Κρατικού Πανεπιστημίου Μηχανοκατασκευών της Μόσχας και της εταιρείας Sputnix, η οποία θα τοποθετήσει το δορυφόρο στην πύραυλο «Dnepr» το φθινόπωρο του 2016.

Για να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό, η ομάδα σχεδιάζει μια καμπάνια προσέλκυσης κεφαλαίων για το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2015. Επιπλέον, στα τέλη Ιουλίου, ο Σαγιένκο θα περιοδεύσει στις περιφέρειες της ρωσικής ενδοχώρας, προωθώντας την ιδέα του για την εξερεύνηση του διαστήματος. Με μια σειρά από δημοφιλείς εκλαϊκευμένες επιστημονικές διαλέξεις με θέμα «Το διάστημα από τη θάλασσα μέχρι τη θάλασσα», ο ρώσος μηχανικός κοσμοναυτικής θα διανύσει 15.000 km, από το Καλινινγκράντ στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας μέχρι τη χερσόνησο Καμτσάτκα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αλεξάντρ Σαγιένκο

Αποφοίτησε το 2005 από το Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Bauman», με την ειδικότητα μηχανικός στον τομέα της κοσμοναυτικής. Σχεδίασε μεγάλα διαστημικά μηχανήματα (κεραίες, ηλιακούς συλλέκτες). Εργάστηκε στο έργο για τη δημιουργία του πυραύλου Angara-Α5. Προσομοίασε το ίχνος πτήσης (τροχιά) του νοτιοκορεατικού πυραύλου KSLV-1. Υπολόγισε την αντοχή των spoilers του αεροσκάφους Boeing 787 Dreamliner. Εργάστηκε για τη δημιουργία του DX1, του δεύτερου στη Ρωσία ιδιωτικού διαστημοχήματος. Το 2011 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή πάνω στη μέθοδο θερμικού υπολογισμού του διαστημικού τηλεσκοπίου «Millimetron». Δίδαξε στο Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Bauman». Αυτή τη στιγμή είναι ο επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σύγχρονη Κοσμοναυτική» του Κρατικού Πανεπιστημίου Μηχανοκατασκευών της Μόσχας.

http://gr.rbth.com/2015/07/10/latreis-tis-exereynisis-toy-diastimatos-kataskeyazoyn-doryforoys_198121

photo_07-11-07.jpg.9965f740944b2ddfe1f99d2dacb899c9.jpg

photo_07-11-04.jpg.108a8cefe026ee438f1eefd118230fd6.jpg

photo_07-11-03.jpg.095af7e5b26461344d0335e45391a8c4.jpg

photo_07-11-02.jpg.ed176c7824a6ea6fa1e50604d7c3de4c.jpg

photo_07-11-11.jpg.c8c8d207f2bfde315d01c7d59f2fc2ea.jpg

photo_07-11-10.jpg.9f418a36f1d0ae27ae3ab6e527261de6.jpg

photo_07-11-09.jpg.8532dc29b94090d90560287e8e91263d.jpg

photo_07-11-08.jpg.fe75aae1d6452b7eda20b989412c4087.jpg

photo_07-11-17.jpg.6283c4eb4b9331828bb7cfdb24932eb1.jpg

photo_07-11-16.jpg.7c63205ac094ad02a8329590e4eb8953.jpg

photo_07-11-14.jpg.0cd6c87b340112f540db31cbf3345537.jpg

photo_07-11-13.jpg.e746ac8fe740fb168432495d44958dda.jpg

photo_07-11-12.jpg.85740b57ccc1f9c2c8557db257a4a845.jpg

photo_07-11-27.jpg.2f465a0199bcc1238042f15001b99ca7.jpg

photo_07-11-23.jpg.76e5b0c809a018db226c7ffc6776e8ff.jpg

photo_07-11-22.jpg.62989726e2eedafdbbbe2e41b07a2b9e.jpg

photo_07-11-21.jpg.92016d818d50fc793443e1dc7be1240f.jpg

photo_07-11-18.jpg.d3ac42a5dcb475dcea72251b8e9feac1.jpg

strato2.jpg.ec18a6574ca7be287b6971ed27c279a1.jpg

strato.jpg.da5ce1077d73327fd9501ea21ffd116f.jpg

480px-Scott_J_Kelly.jpg.50e75f8289a6c312dcc4ab4720821cd0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πύραυλος "Soyuz-FG"- επανδρωμένο σκάφος TPK "Soyuz TMA-17M" :cheesy:

http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/photo_07-13_2.html

 

Ιδρύθηκε η κρατική εταιρεία Roscosmos. :cheesy:

Τον νόμο για την ίδρυση της κρατικής εταιρείας Roscosmos για το διάστημα υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Η κρατική εταιρεία έχει συσταθεί βάσει της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος και της Εταιρείας Ηνωμένων Πυραύλων και Διαστήματος.

Επιπλέον, η εταιρεία γίνεται ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός διαχείρισης στον τομέα της έρευνας, της ανάπτυξης και της χρήσης του διαστήματος. Η εταιρεία θα διαχειρίζεται τις αποστολές στο διάστημα και την εφαρμογή του κανονιστικού ελέγχου σε αυτόν τον τομέα.

Ο διευθύνων σύμβουλος Εταιρείας Ηνωμένων Πυραύλων και Διαστήματος, Ιγκόρ Κομαροφ θα βρίσκεται στο τιμόνι της νεοσύστατης εταιρείας.

Παράλληλα θα παρέχει υπηρεσίες στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος, τη στήριξη της ανάπτυξης των πυραύλων και των διαστημικών προϊόντων άμυνας, της έρευνας και της κοινωνικοοικονομικής φύσης, το συντονισμό των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης GLONASS, τη διαχείριση και το συντονισμό των ενεργειών σε τοποθεσίες εκτόξευσης, όπως το Μπαϊκονούρ και το Βοστοτσνι.

Η Roscosmos θα είναι επίσης υπεύθυνη για τις διεθνείς δραστηριότητες στον τομέα της έρευνας και της χρήσης του χώρου.

http://gr.rbth.com/2015/07/13/idrythike-i-kratiki-etaireia-roscosmos_216525

 

 

Επαναστατικός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών - «χαμαιλέων» :cheesy:

Επανάσταση στον χώρο των δορυφόρων τηλεπικοινωνιών υπόσχεται να φέρει το πρόγραμμα Quantum των ESA, Eutelsat και Airbus Defence & Space: το εν λόγω πρόγραμμα απομακρύνεται από τη φιλοσοφία των δορυφόρων κατασκευασμένων για μια και συγκεκριμένη χρήση.

Οι δορυφόροι της κλάσης/ κατηγορίας Quantum, σύμφωνα με ανακοίνωση της ESA, θα είναι φθηνότεροι και πιο γρήγοροι στην κατασκευή, μέσω της χρήσης «generic» υποσυστημάτων και εξοπλισμού, επιτρέποντας παραγωγή μεγάλης κλίμακας.

Επίσης, θα διαθέτουν τη μοναδική δυνατότητα «μεταμόρφωσης» σε τροχιά, καθώς θα μπορούν να προσαρμόζονται σε νέες εντολές όσον αφορά στην κάλυψη, τη μπάντα συχνοτήτων, τη χρήση ενέργειας και την αλλαγή της θέσης του στο Διάστημα.

Στην ουσία, θα πρόκειται για δορυφόρους «για όλες τις δουλειές» (στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών), ικανούς να προσαρμοστούν στα δεδομένα εξυπηρέτησης οποιασδήποτε περιοχής στον κόσμο και επιχειρηματικής δραστηριότητας, χωρίς να χρειάζεται αγορά και εκτόξευση νέου σκάφους.

«Η δυνατότητα “μίμησης” ή ενίσχυσης/ συμπλήρωσης ενός άλλου δορυφόρου οπουδήποτε σε γεωστατική τροχιά θα μεταμορφώσει τη διαχείριση “στόλων” και θα έχει αποτέλεσμα μία πολύ πιο αποδοτική χρήση πόρων» υποστηρίζει η ESA.

O πρώτος δορυφόρος Quantum αναμένεται να παραδοθεί το 2018 και θα τελεί υπό τη διαχείριση της Eutelsat.

http://www.naftemporiki.gr/story/977966/epanastatikos-doruforos-tilepikoinonion-xamaileon

photo_07-13-06.jpg.8034aac4fd663d1b8651af654eb1e66c.jpg

photo_07-13-05.jpg.dbe4ea09f06f26bc7d0c163fbe6d9389.jpg

photo_07-13-04.jpg.a15a779c6eac0ad7a0a45ca201080cbe.jpg

photo_07-13-03.jpg.aba8399f0a8d575b0674bcee70ba4a0c.jpg

photo_07-13-02.jpg.8e331aad2982ab74bc7c43421b9421ae.jpg

photo_07-13-01.jpg.b9aa8f918c1326bfe16a79dca6b5d3ce.jpg

photo_07-13-12.jpg.5ab8a84e08a5365fa6943f58d769b31a.jpg

photo_07-13-11.jpg.80de255f31b5bfc7c8318f1637705cfb.jpg

photo_07-13-10.jpg.d6171394e757bb22005f89c5f0fd491a.jpg

photo_07-13-09.jpg.4b777a4feec38ef37bbf9c7686acf3b9.jpg

photo_07-13-08.jpg.b97c4d2f3e22440759aafaacf7340959.jpg

photo_07-13-07.jpg.0158b38392bdacdb3ab8f716590fd946.jpg

photo_07-13-26.jpg.1a00915c72ece7af3fe4aebd007fe16f.jpg

photo_07-13-25.jpg.2d62343e76f0a9f1b74dfcc502e580e1.jpg

photo_07-13-19.jpg.5d98a2a2c74eba7a5b8db6bb1637373a.jpg

photo_07-13-18.jpg.85ac1428b5466817212f1837446f0fda.jpg

photo_07-13-17.jpg.e69f64a870b6666c79e91632a35e5050.jpg

photo_07-13-14.jpg.b6b9d90a7af99462cdc114d763735ef0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διάστημα χωρίς σύνορα: 40 χρόνια από την αποστολή του Soyuz-Apollo. :cheesy:

Η θρυλική διαστημική αποστολή Soyuz-Apollo, η οποία αποτέλεσε το ξεκίνημα και το σύμβολο της διεθνούς συνεργασίας στο διάστημα, συμπληρώνει τον Ιούλιο 40 χρόνια.

Με την εκτόξευση του διαστημοπλοίου Soyuz-19 από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ και του Apollo από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 15 Ιουλίου 1975, ξεκίνησε η πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας κοινή διαστημική πτήση πληρωμάτων από διαφορετικά κράτη.

Η ιδέα της κοινής διαστημικής αποστολής ανήκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον.

ΕΣΣΔ και ΗΠΑ έπρεπε να αναπτύξουν τους μηχανισμούς σύζευξης και να προσαρμόσουν τα συστήματα ραδιοεπικοινωνίας ώστε να βοηθήσουν αλλήλους σε περίπτωση ατυχήματος.

Στις 19:12 της 17ης Ιουλίου 1975 το σοβιετικό διαστημόπλοιο Soyuz-19 με πλήρωμα τους Αλεξέι Λεόνοφ και Βαλέρι Κουμπάσοφ πραγματοποίησε τροχιακή σύζευξη με το αμερικανικό Apollo-18, στο οποίο βρίσκονταν οι αστροναύτες Τόμας Στάφορντ, Βανς Μπραντ και Ντικ Σλέιτον. Τότε δημιουργήθηκε η πρώτη, μια πρώιμη μορφή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Όπως ανέφερε στην RBTH ο τιμημένος με τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επικεφαλής του Κέντρου εκπαίδευσης κοσμοναυτών, Γιούρι Λοντσακόφ, «με την πτήση αυτή αποδείχθηκε ότι και στη Γη και στο διάστημα είναι δυνατή η ειρηνική συνεργασία. Διαστημόπλοια διαφόρων τύπων, κατασκευασμένα με διαφορετικές τεχνολογίες, τα οποία εκτοξεύονται από διάφορα σημεία του πλανήτη, μπορούν να συναντηθούν και να συζευχθούν στο διάστημα».

Τη δεκαετία του ΄60 η συνεργασία σοβιετικών και αμερικανών «διαστημικών» επιστημόνων περιοριζόταν μόνο σε συναντήσεις σε διεθνή συνέδρια. Πρώτη φορά ΕΣΣΔ και ΗΠΑ εξέτασαν τη δυνατότητα σύνδεσης επανδρωμένων διαστημοπλοίων τον Οκτώβριο του 1970. Δυο χρόνια μετά, τα κράτη υπέγραψαν συμφωνία για κοινή διαστημική πτήση βάσει του πειραματικού προγράμματος Soyuz-Apollo και προχώρησαν στην προετοιμασία του. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες και κοσμοναύτες της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ έκαναν την προετοιμασία των πληρωμάτων, όχι μόνο στη βάση τους, αλλά και στη βάση των συναδέλφων τους. Οι δυσκολίες που προέκυπταν αφορούσαν μόνο τη γλώσσα και τους υφιστάμενους τότε περιορισμούς για λόγους μυστικότητας.

Ωστόσο, μετά τη σύνδεση ο πάγος έσπασε. Στο διαστημόπλοιο οι κοσμοναύτες βρήκαν μια κοινή γλώσσα, κάνοντας μάλιστα και αστεία μεταξύ τους. Για παράδειγμα, όταν αμέσως μετά τη σύνδεση τα πληρώματα συναντήθηκαν μαζί, ο κυβερνήτης του Soyuz, Αλεξέι Λεόνοφ, μοίρασε σε όλους σωληνάρια με την επιγραφή «Βότκα», προτείνοντας κατά τη ρωσική παράδοση να πιούν πριν το φαγητό. Οι Αμερικάνοι κοιτάζονταν μεταξύ τους με αμφιβολία καθώς δεν επιτρεπόταν κάτι τέτοιο, αλλά μετά συμφώνησαν. Τα σωληνάρια αποδείχτηκε ότι δεν περιείχαν βότκα, αλλά τη γνωστή ρωσική παντζαρόσουπα μπορς. Ο Λεόνοφ είχε ετοιμάσει τις ψεύτικες ετικέτες από τη Γη.

Όταν το Soyuz βρισκόταν ήδη στην εξέδρα εκτόξευσης, οι ειδικοί εντόπισαν μια αστοχία στο τηλεοπτικό σύστημα του διαστημοπλοίου. Σε τροχιά πλέον, οι σοβιετικοί κοσμοναύτες έλαβαν από το κέντρο ελέγχου πτήσεων οδηγίες για την επισκευή του συστήματος μεταγωγής και εργάζονταν ολόκληρη τη νύχτα.

Αποδείχθηκε πως δεν κοιμούνταν ούτε οι Αμερικάνοι. Ένας άξονας μπλόκαρε στο μηχανισμό της μονάδας πρόσδεσης και αυτό δεν επέτρεπε στους αστροναύτες να περάσουν από το Apollo στο Soyuz. Η ιστορική συνάντηση θα μπορούσε και να μην πραγματοποιηθεί!

Ωστόσο η νύχτα χωρίς ύπνο δεν πήγε άδικα και τα δυο πληρώματα κατόρθωσαν να απαλείψουν όλα τα προβλήματα. Φάνηκε εδώ η εμπειρία και η άριστη προετοιμασία των σοβιετικών και αμερικανών κοσμοναυτών.

Πριν από αυτή την πτήση, ο Αλεξέι Λεόνοφ πραγματοποίησε πρώτος στον κόσμο έξοδο στο ανοιχτό διάστημα από το διαστημόπλοιο Voshod-2. Ο Τόμας Στάφορντ, κυβερνήτης του Apollo, είχε πραγματοποιήσει επανειλημμένα ελιγμούς προσέγγισης με τα διαστημόπλοια Gemini-6 και Gemini-9, κι επίσης έκανε το γύρο της Σελήνης 31 φορές.

Στη διάρκεια της πειραματικής πτήσης Soyuz-Apollo τα πληρώματα εκπλήρωσαν όλους του κύριους στόχους του προγράμματος: Έκαναν την προσέγγιση και σύζευξη των διαστημοπλοίων, τα δυο πληρώματα πέρασαν το ένα στο σκάφος του άλλου, εξασφάλισαν την επικοινωνία των κέντρων ελέγχου πτήσεων, διεξήγαγαν όλα τα προγραμματισμένα κοινά επιστημονικά πειράματα. Η «χειραψία στο διάστημα», όπως έμεινε στην ιστορία η αποστολή Soyuz-Apollo, ήταν ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της εποχής και η αφετηρία της συνεργασίας των δυο υπερδυνάμεων στο διάστημα.

http://gr.rbth.com/2015/07/15/diastima-horis-synora-40-hronia-apo-tin-apostoli-toy-soyuz-apollo_258517

 

 

«Θάψτε με στον Αρη»! :cheesy:

Το «New Horizons» της NASA πλησιάζει τον Πλούτωνα με στόχο την πραγματοποίηση μιας σειράς μελετών στον πλανήτη-νάνο και στους δορυφόρους του.

Στο σκάφος υπάρχουν οι στάχτες του Κλάιντ Τόμπο, του αμερικανού αστρονόμου που ανακάλυψε τον Πλούτωνα το 1930.

Τα παιδιά του Τόμπο την ώρα που το «New Horizons» περνούσε πάνω από τον Πλούτωνα παρακολουθούσαν την όλη διαδικασία από το κέντρο ελέγχου της αποστολής. Ο Τόμπο δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που επέλεξε να γίνει το Διάστημα η τελευταία του... κατοικία. Εχουν προηγηθεί πολλοί επιστήμονες, αστροναύτες, φίλοι του Διαστήματος αλλά και διάσημοι που το όνομά τους έχει συνδεθεί με το Διάστημα που επέλεξαν όταν πεθάνουν να αποτεφρωθούν και οι στάχτες τους να τοποθετηθούν σε ειδικές κάψουλες που τέθηκαν σε τροχιά γύρω από το Γη ή σε δοχεία που τοποθετήθηκαν σε σκάφη εξερευνητικών αποστολών.

Δύο αμερικανικές εταιρείες, η Celestis και η Elysium Space, προσφέρουν διαστημικές κηδείες. Αρχικά οι στάχτες των πελατών των δύο εταιρειών τοποθετούνταν σε ειδικές κάψουλες οι οποίες τίθονταν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Μάλιστα οι συγγενείς των πελατών των δύο εταιρειών μπορούσαν όταν το ήθελαν να πηγαίνουν στα γραφεία των δύο εταιρειών και να βλέπουν τις κάψουλες. Προοδευτικά οι δύο εταιρείες άρχισαν να προσφέρουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες.

Οι πελάτες μπορούν αν θέλουν να επιλέξουν μια κάψουλα στην οποία θα βρίσκονται οι στάχτες τους όταν πεθάνουν και η οποία αφού πραγματοποιήσει μια σύντομη βόλτα στο Διάστημα να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης, όπου φυσικά θα καταστραφεί. Μπορούν επίσης να επιλέξουν μια κάψουλα η οποία επίσης θα πραγματοποιήσει μια σύντομη βόλτα στο Διάστημα αλλά όταν θα επιστρέψει στη Γη θα ανοίξουν αλεξίπτωτα και έτσι δεν θα καταστραφεί από την τριβή. Με αυτόν τον τρόπο οι στάχτες θα επιστραφούν στους συγγενείς. Οι πελάτες των δύο εταιρειών μπορούν επίσης να επιλέξουν να τοποθετηθούν οι στάχτες τους στο σκάφος μιας αποστολής που θα ταξιδέψει σε κάποιον πλανήτη ή δορυφόρο του ηλιακού μας συστήματος.

Εκείνος που εισήγαγε την ιδέα της... διαστημικής κηδείας ήταν ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Νιλ Ρ. Τζόουνς σε μια ιστορία με τίτλο «Δορυφόρος Τζέιμσον» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Amazing Stories» το 1931. Ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε μετά θάνατον στο Διάστημα ήταν ο μελλοντολόγος και φιλόσοφος Τζιν Ροντενμπέρι που έγινε διάσημος ως δημιουργός της θρυλικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Star Trek».

Οι στάχτες του Ροντενμπέρι τοποθετήθηκαν στο διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια» το 1992 και συντρόφευαν τους αστροναύτες τις δέκα ημέρες της αποστολής. Οι στάχτες του Ροντενμπέρι γύρισαν στη Γη αλλά επέστρεψαν στο Διάστημα στην παρθενική πτήση της Celestis το 1997. Στην ίδια πτήση υπήρχαν και οι στάχτες άλλων διασημοτήτων, όπως του αμερικανού ψυχολόγου και συγγραφέα Τίμοθι Λίρι που έγινε γνωστός από τις έρευνές του για τη χρήση του LSD.

Τα επόμενα χρόνια υπήρξε μεγάλος αριθμός αστροναυτών, επιστημόνων και πολλών άλλων που επέλεξαν μετά θάνατον να βρεθούν στο Διάστημα. Ενας από αυτούς είναι ο ηθοποιός Τζέιμς Ντούχαν που έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στη θρυλική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Star Trek». Υποδυόταν τον ρόλο του μηχανικού Σκότι που χειριζόταν το περίφημο σύστημα διακτίνισης ανθρώπων. Αλλη μία διασημότητα που επέλεξε τη διαστημική... ταφή είναι ο αμερικανός γεωλόγος Γιουτζίν Σούμεικερ, ιδρυτικό μέλος επιστημονικών ενώσεων διαστημικών ερευνών, ο οποίος συμμετείχε και στην ανακάλυψη ενός κομήτη που πήρε το όνομά του. Οι στάχτες του Σουμέικερ ταξίδεψαν σε αποστολή στη Σελήνη.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=722365

s75-22751_673.jpg.6ea65a1d1a7f8fd66e4f11a97da5048b.jpg

ast-5-298.thumb.jpg.dd4ed2475bd0e9836cf29b95f2317bf2.jpg

leonov_kartiny_147.thumb.jpg.5b01b4c3d88f6f5b5ed7f0e64ffbcb4e.jpg

photo_07-15-000.jpg.6370fb2d27c697662624ff8d2532555f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο Μπαϊκονούρ συνεχίζεται η προετοιμασία για την επερχόμενη επανδρωμένη πτηση του TPK "Soyuz TMA-17M» :cheesy:

http://www.federalspace.ru/21584/

 

Προετοιμασίες του διαστημόπλοιου «Σογιούζ TMA-17M" για να ξεκινήσει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/photo_07-15.html

 

 

Η αμερικανική διαστημική βιομηχανία δεν «αντέχει» χωρίς τη Ρωσία. :cheesy:

Παρά όλες τις διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια απόλυτη καταστροφή των σχέσεων με τη Μόσχα, εάν θέλει να διατηρήσει την ανάπτυξη της δικής της διαστημικής βιομηχανίας: Οπως εξηγεί άρθρο-ανάλυση του The Christian Science Monitor, αυτό συμβαίνει διότι μετά τη διάλυση του αμερικανικού στόλου των διαστημικών λεωφορείων το 2011, πλέον οι ΗΠΑ εξαρτώνται πλήρως από τα ρωσικά διαστημικά σκάφη σχετικά με το θέμα αποστολής και παράδοσης πληρωμάτων και φορτίου στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν πολλές σοβαρές διαφωνίες σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, τη Συρία και τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Ωστόσο, αυτά τα δυο κράτη ενώνονται σε κοινό τόπο, όταν την Παρασκευή, 3 Ιουλίου, εκτοξεύθηκε με επιτυχία από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ ο πύραυλος-φορέας με το φορτίο για το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού» λέει ο αρθρογράφος Howard LaFranchi.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον έχουν φτάσει σε «υπερβολική ένταση». Αλλά, σύμφωνα με τον LaFranchi, και οι δύο χώρες είναι σε θέση να «αφήσουν τις διαφωνίες τους στην άκρη για να συνεργαστούν σε άλλους τομείς».

http://gr.rbth.com/2015/07/15/i-amerikaniki-diastimiki-viomihania-den-horis-ti-rosia_258605

 

 

Εμπνέοντας τους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς να φέρουν το διάστημα μέσα στην τάξη. :cheesy:

Από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου, πάνω από 100 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 18 κράτη μέλη της ESA, ανάμεσα σε αυτά η Ελλάδα, συμμετείχαν στο Θερινή Εκπαιδευτική Ημερίδα της ESA στο Διαστημικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της ESA (ESTEC) στο Νόρντβαικ της Ολλανδίας, όπου έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν το διάστημα ως πλαίσιο για να διδάξουν θέματα STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) στις τάξεις τους.

Για πρώτη φορά από την ύπαρξή του, το εργαστήριο ήταν για δασκάλους της πρωτοβάθμιας όσο και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με πρακτικές συνεδρίες προσαρμοσμένες και για τις δύο ομάδες. Το εντατικό πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε 5 κεντρικά θέματα: τη βαρύτητα, το ηλιακό σύστημα, την παρατήρηση της Γης, το φως και τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.

Το workshop αναπτύχθηκε γύρω από αυτά τα ευρέα θέματα, και παρείχε στους καθηγητές εργαλεία που τροφοδοτούν την έμπνευση και το κίνητρο και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κατά τη διδασκαλία με τα μαθήματα που σχετίζονται με τα STEM.

''Προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων ήμουν σε θέση να πειραματιστώ, μαζί με τους μαθητές μου. Όλα τα θέματα που καλύψαμε μέχρι τώρα συνδέονται άμεσα με την επιστήμη που διερευνούμε στην τάξη μου. Το προσιτό υλικό που χρησιμοποιείται και ο διασκεδαστικός τρόπος που θα παρουσιαστούν όλα τα πειράματα και οι δραστηριότητες στους μαθητές μου θα τους εμπνεύσει και να τους κάνει να ζητήσουν για όλο και περισσότερα! ", δήλωσε η Αλεξάνδρα Πολίτη, μια Ελληνίδα εκπαιδευτικός που εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κορυφαίοι στο είδος τους ειδικοί του διαστήματος ήταν παρόντες στην ημερίδα, όπως ο αστροναύτης της ESA André Kuipers, ο επιστήμονας του προγράμματος Rosetta Mat Taylor, ο βραβευμένος ηλιακός αστροφυσικός Pål Brekke, και ο Διευθυντής του Copernicus Space Segment της ESA Guido Levrini. Στους εκπαιδευτικούς δόθηκε άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες από τους ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα στα διάφορα διαστημικά προγράμματα. Είχαν επίσης την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις και να ανταλλάξουν λίγα λόγια με αυτούς τους κορυφαίους επιστήμονες.

Όσοι παρουσίασαν ήταν επίσης εντυπωσιασμένοι από το έντονο ενδιαφέρον που επέδειξε το κοινό τους, και αναγνώρισαν τη σημασία των εκπαιδευτικών στο να ενθαρρύνουν τους μαθητές να ακολουθήσουν σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Ένας δάσκαλος είπε: "Αγαπώ τη διδασκαλία της επιστήμης και του διαστήματος, και το επόμενο έτος θα διδάξω σε ένα δημοτικό σχολείο (4-8 ετών), και αισθανόμουν ανασφαλής για το πώς να εισαγάγω διαστημικές έννοιες σε τόσο νεαρή ηλικία. Ωστόσο, οι ιδέες και οι έννοιες που θίξαμε στο εργαστήριο ήταν απλά φανταστικές, και ανυπομονώ πραγματικά να φέρω αυτές τις ιδέες στην τάξη μου, τον Σεπτέμβριο."

Περισσότερα από 15 πρακτικά μαθήματα απέδειξαν πώς το διάστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διδασκαλία και την εκμάθηση μαθημάτων STEM. Ένας από τους δασκάλους συνοψίζοντας την εμπειρία της είπε: "Μου άρεσε πολύ ο ενθουσιασμός όλων των ανθρώπων που ενεπλάκησαν. Όλοι οι ομιλητές ήταν ενθουσιασμένοι με αυτό που παρουσίαζαν. Μου αρέσει επίσης το γεγονός ότι οι εκπαιδευτές έδειξαν ενδιαφέρον προς το κοινό τους, και ότι απάντησαν σε κάθε μεμονωμένη ερώτηση. Πριν έρθω εδώ, δεν περίμενα να αντιμετωπιστώ ως ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο. Λένε ότι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή κινήτρων στα παιδιά να σπουδάσουν την επιστήμη και το να κάνουμε έρευνα ήταν πραγματικά όμορφο. Ευχαριστώ! "

Οι εκπαιδευτικοί έφυγαν από το εργαστήριο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό για τη διδασκαλία μαθημάτων σχετικά με τα STEM. "Τώρα έχω περισσότερη εμπιστοσύνη και τη γνώση για να δοκιμάσω νέες εμπειρίες και να βελτιώσω τις εκπαιδευτικές μεθοδολογίες στην τάξη», έγραψε ένας από τους καθηγητές στην έρευνα αξιολόγησης.

Ο ρόλος των εθνικών γραφείων ESERO τονίστηκε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Καθώς αποτελούν τα χέρια λειτουργίας της ESA σε εθνικό επίπεδο, προσφέρουν πόρους και συμβουλές στους εκπαιδευτικούς που θέλουν να χρησιμοποιούν το διάστημα ως ένα συναρπαστικό και εμπνευσμένο πλαίσιο στην καθημερινή τους διδασκαλία.

Η ESA, μέσω των προγραμμάτων της και το Γραφείο Εκπαίδευσης, είναι εδώ για να βεβαιώνει πως το διάστημα προσδίδει αξία στους πολίτες και έμπνευση για τις επόμενες γενιές.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Empnheontas_toys_Eyropahioys_ekpaideytikohus_na_phheroyn_to_dihastema_mhesa_sten_thaxe

3018457159.thumb.jpg.8b829e33683ac1aba922a6d033c9d19b.jpg

4046769859.thumb.jpg.378b57b232a8cd02cd525aeebba54cb0.jpg

3470746698.thumb.jpg.464eb04e67f312e1202e655e948ad084.jpg

3499947176.thumb.jpg.5a6bebbfd47e78168b11574cf24b2882.jpg

3545530694.thumb.jpg.3280b2679429299afdc89e95620038e0.jpg

3022963362.thumb.jpg.184932244e27aafa4972f00fbc27565e.jpg

366511908.thumb.jpg.6c297168993fea1be39f37d5601c357f.jpg

74272926.thumb.jpg.760f4bbeffec36dd42847d3a0d60e649.jpg

3839119851.thumb.jpg.0129b4fd4a9347126b9a76ef4b92a459.jpg

2931399175.thumb.jpg.1f61a9c7743ffb1d60d191d9b8f783c4.jpg

photo_07-15-15.jpg.db901983f333d19980910830172e37d7.jpg

photo_07-15-14.jpg.8bd8a75c24a0f78cfba55a4cc830cb1b.jpg

photo_07-15-13.jpg.05ad996443d8c6d788cccc0d5574cdb2.jpg

photo_07-15-12.jpg.3db4297556092703d577d0d6ef310dc9.jpg

photo_07-15-11.jpg.f23fe63a6c9699f244bbc9a06bf8fddf.jpg

photo_07-15-10.jpg.187842582b210fdcb082833450b9fb4e.jpg

photo_07-15-09.jpg.34efcd8ede2fbd5801511ac96ac005bb.jpg

photo_07-15-08.jpg.3e1d366e6c6e6999c5d459f0bb9e268e.jpg

photo_07-15-07.jpg.f25188ab1bcc1fc27d22efebd2aeadf4.jpg

photo_07-15-06.jpg.8f8107ca79807610fe7d822fea928e9d.jpg

photo_07-15-05.jpg.9021609444e0cfe2e397c5b2cf812b86.jpg

photo_07-15-04.jpg.455fbac2569d34e50e63efd592232671.jpg

photo_07-15-02.jpg.fe9b0edb272ce6165031c09caf5db756.jpg

photo_07-15-01.jpg.c5f310db9f530456eca1710c8151f3aa.jpg

Teachers_listening_to_a_talk_about_the_Rosetta_mission_STW_2015_node_full_image_2.jpg.2a2d111508bffb18a8197741424da6d7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ISS σε κανονική λειτουργία. :cheesy:

Στις 16 Ιουλίου 2015, το Κέντρο Ελέγχου Αποστολής (MCC) η Roscosmos κατέγραψε τις πληροφορίες σχετικά με την πιθανή σύγκλιση «διαστημικών σκουπιδιών» με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Οι συνεργάτες του ISS πήραν την απόφαση να κινηθούν τα μέλη του πληρώματος στο TPK "Soyuz TMA-16M" - σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται για τις ενέργειες του πληρώματος της σε αυτή την κατάσταση.

Το πλήρωμα οι κοσμοναύτες Γκενάντι Padalka και Mikhail Kornienko- ROSCOSMOS και ο αστροναύτης της NASA Scott Kelly, μπηκαν στο TPK "Soyuz TMA-16M για περίπου 10 λεπτά.

Στο 15,00 MSK το πλήρωμα του ISS οι κοσμοναύτες και ο αστροναύτης επέστρεψαν στις προγραμματισμένες εργασίες στο σταθμό.

http://www.federalspace.ru/21587/

 

40 χρόνια από την πρώτη κοινή διαστημική αποστολή ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. :cheesy:

Ο πρώην αμερικανός διοικητής του διαστημόπλοιου Απόλλο, Τόμας Στάφορντ (Α) και ο ρώσος ομόλογός του, στο διαστημόπλοιο Soyuz 19 Αλεξέι Λεόνοφ ποζάρουν μαζί μπροστά στο φωτογραφικό φακό, στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στη Μόσχα, Ρωσία στις 15 Ιουλίου 2015, σαράντα χρόνια μετά την πρώτη κοινή Αμερικανο-Σοβιετική αποστολή στο διάστημα.

Το 1975, το Σογιούζ 19 και το Απόλλο συνδέθηκαν σε τροχιά, δημιουργώντας έναν κοινό χώρο διαβίωσης και για τα δυο πληρώματα. Αυτή ήταν η πρώτη κοινή αποστολή ΗΠΑ-ΕΣΣΔ.

http://gr.rbth.com/2015/07/16/40-hronia-apo-tin-proti-koini-diastimiki-apostoli-ipa-essd_258711

 

Προετοιμασίες του πληρωματος του «Σογιούζ TMA-17M" για την πτηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/photo_07-17.html

 

Ο μετεωρολογικός δορυφόρος της Ευρώπης MSG-4 παραδόθηκε σε τροχιά. :cheesy:

Ο τελευταίος μετεωρολογικός δορυφόρος της εξαιρετικά επιτυχημένης Ευρωπαϊκής σειράς Meteosat δεύτερης γενιάς, εκτοξεύθηκε με ένα εκτοξευτή Ariane 5 στις 21:42 GMT (00:42 ώρα Ελλάδος) στις 15 Ιουλίου από το κοσμοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Το σύστημα δύο δορυφόρων MSG παρέχει έγκαιρη κάλυψη του καιρού πάνω από την Ευρώπη και την Αφρική κάθε 15 λεπτά και εικόνες «ταχείας ανίχνευσης» πάνω από την Ευρώπη κάθε πέντε λεπτά.

Περίπου 40 λεπτά μετά την εκτόξευση, ο MSG-4 διαχωρίστηκε από τον Ariane 5 εντός της προγραμματισμένης τροχιάς μεταφοράς. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ημερών, το σύστημα πρόωσης του δορυφόρου θα τον ανυψώσει σε γεωστατική τροχιά περίπου 36 000 χιλιόμετρα πάνω από τον Ισημερινό, όπου η ταχύτητα του ταιριάζει με την περιστροφή της Γης.

Μόλις αυτές οι αρχικές προσπάθειες ολοκληρωθούν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ, Γερμανία, ο MSG-4 θα παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του δορυφόρου, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων - Eumetsat – ώστε να θέσει σε λειτουργία το ωφέλιμο φορτίο.

Ο Γενικός Διευθυντής της ESA, Johann-Dietrich Woerner, σχολίασε: "Μετά από μόλις δύο εβδομάδες ως νέος ΓΔ της ESA, ήταν χαρά μου όχι μόνο να παρακολουθήσω την εκτόξευση αυτού του δορυφόρου, αλλά και να τηρήσω την συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της ESA και του Eumetsat.

"Η αποψινή εκτόξευση επιτρέπει τη συνέχιση των παρατηρήσεων υψηλής ποιότητας του καιρού από το διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας ανίχνευσης και προειδοποίησης ακραίων καιρικών καταστάσεων - επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών."

Μετά την έναρξη λειτουργίας, ο MSG-4 θα γίνει ο Meteosat-11 και θα «αποθηκευτεί» μέχρι να αντικαταστήσει έναν από τους προκατόχους του. Στη συνέχεια, θα εξασφαλίσει τη συνέχεια των δεδομένων μέχρι οι πρώτοι δορυφόροι Meteosat Τρίτης Γενιάς (MTG) τεθούν σε λειτουργία, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2019 και το 2021.

Έχουμε μάθει πολλά από τη μακροχρόνια αποθήκευση των δορυφόρων, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως οι Sentinels", σημείωσε ο Volker Liebig, Διευθυντής Προγραμμάτων Παρατήρηση της Γης της ESA.

"Η άριστη κατάσταση των δορυφόρων Meteosat σε τροχιά σημαίνει ότι η εκτόξευση του MSG-4 έρχεται πέντε χρόνια αργότερα από ό, τι αναμενόταν."

Η συνεισφορά της ESA στην παρακολούθηση του καιρού και του κλίματος δεν περιορίζεται στη σειρά δορυφόρων Meteosat - έχει επίσης αναπτύξει ακόμα τους Μετεωρολογικούς Επιχειρησιακούς δορυφόρους MetOp, που επίσης, λειτουργούν υπό τον EUMETSAT.

Επιπλέον, οι αποστολές που ανέπτυξε η ESA, Sentinel-4 και -5 που είναι αφιερωμένες στην παρακολούθηση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus θα συνεχιστούν με τους δορυφόρους MTG και MetOp δεύτερης γενιάς, αντίστοιχα.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/O_meteorologikhos_doryphhoros_tes_Eyrhopes_MSG-4_paradhotheke_se_trochiha

 

 

Μεταφορέας πύραυλος "Proton" 50 χρόνια!!! :cheesy:

Πριν από 50 χρόνια στις 16 Ιουλίου 1965, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ ξεκίνησε για πρώτη φορά το θρυλικό βαρύ όχημα εκτόξευσης (LV) "Proton"που για πολλά χρόνια εχει γίνει μια αξιόπιστη βάση για το σύστημα μεταφοράς της Ρωσιας(ΕΣΣΔ).

Κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, εγιναν περισσότερες απο 450 εκτοξεύσεις για διάφορους σκοπούς. Κατά τη διάρκεια των χρόνων της λειτουργίας το συγκρότημα "Proton" είναι προσαρμοσμένο για να τρέχει όλα τα υπάρχοντα είδη των διαστημοπλοίων.

Επί του παρόντος για ωφέλιμα βαριά φορτία και για βαρέως εκτόξευση σε τροχιά χρησιμοποιειται ο αναβαθμισμένος πυραύλος φορέας "Proton-M" με το ανώτερο στάδιο (RB) "Briz-M" που είναι σε θέση να φέρει σε γεωσύγχρονη τροχιά μεταφοράς ωφέλιμο φορτίο άνω των 6 τόνων, αλλά και απευθείας σε γεωστατική τροχιά - μέχρι 3,7 τόνους.

Προγραμματιστής και κατασκευαστής των "Proton-M" και RB "Breeze-M" ειναι η Khrunichev. Khrunichev.

Παραγωγή και η λειτουργία του πυραύλου «Proton-M" θα συνεχιστεί και τα επόμενα 10 χρόνια. Μέχρι το 2025 σχεδιάζεται να αντικαταστήσει πλήρως τον "Proton" ο "Angara-A5» που δημιουργήθηκε από Khrunichev. Khrunichev, σε συνεργασία με τη ρωσική διαστημική βιομηχανία.

Βίντεο.

http://www.federalspace.ru/21585/

155510949_-.jpg.4e60ae629e539b24a3dc24e9482a1c23.jpg

photo_07-17-14.jpg.753a7499defa9e2877f30575d7cdf7dc.jpg

photo_07-17-11.jpg.f00f90566582fa1dc34189355666d211.jpg

photo_07-17-08.jpg.d8327109b30b41a58cd89317c63f8c55.jpg

photo_07-17-07.jpg.d08121af14cca0d0635def529657b19c.jpg

photo_07-17-06.jpg.7f4bf4280dcb98f12b068890d2249db1.jpg

photo_07-17-03.jpg.e89c7d7f002b63d15951c49c4736c15a.jpg

photo_07-17-01.jpg.8729fc63fd24d7c4833b261cc2e8dc70.jpg

Earth_seen_by_Meteosat_node_full_image_2.jpg.cc19f4d3087bc7510002bc30b2508ef5.jpg

MSG-4_node_full_image_2.jpg.56686abfbd1bcc8aa83a1c74b575db11.jpg

MSG-4_liftoff_node_full_image_2.jpg.6b6ca17cd72de2e927b50cfb2ee088ce.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πύραυλος "Soyuz-FG"- επανδρωμένο σκάφος TPK "Soyuz TMA-17M" :cheesy:

http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/photo_07-20.html

 

 

Ημερίδα Δικτύωσης της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας. :cheesy:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για το οικοσύστημα διαστημικής της χώρας με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την ένταξή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Η Ημερίδα Δικτύωσης, που διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), το si-Cluster, η Ένωση Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και το Corallia, είχε πάνω από 250 συμμετοχές από 100 φορείς και 52 παρουσιάσεις.

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα επιτεύγματα και τις εξελίξεις, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας στον τομέα του διαστήματος μέσα από οκτώ θεματικές: μικροηλεκτρονική για το διάστημα, λογισμικό για διαστημικές αποστολές και δορυφόρους, testing, προηγμένα υλικά και δομές, ρομποτική και αυτοματισμοί, δορυφορικές τηλεπικοινωνίες & συστήματα/εφαρμογές επίγειων σταθμών, υπηρεσίες/εφαρμογές παρατήρησης της γης, διαστημικές αποστολές & επιστημονική έρευνα/pure science.

Οι συμμετέχοντες από τους σημαντικότερους φορείς του κλάδου προσήλθαν με πρωταρχικό στόχο τη διασύνδεση επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και δημόσιων φορέων που δραστηριοποιούνται στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο του διαστήματος και τη διερεύνηση των συνεργασιών μεταξύ των φορέων τόσο εντός όσο εκτός δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), με έμφαση στη δημιουργία ανταγωνιστικών συμπράξεων, την υποβολή καινοτόμων προτάσεων και την ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών. Αναλυτικότερα, η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περίπου 150 στελεχών από τον επιχειρηματικό χώρο, 60 περίπου εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και άνω των 40 συμμετεχόντων προερχόμενων από φορείς της Πολιτείας και λοιπούς οργανισμούς.

Στην εκδήλωση συζητήθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για το διάστημα με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η αποσαφήνιση των ρόλων με στόχο την κοινωνική αποδοτικότητα και την περαιτέρω αξιοποίηση των οφελών της συμμετοχής της χώρας ως πλήρες κράτος-μέλος της ESA (π.χ. ραγδαία ανάπτυξη στην απόδοση μεγεθών όπως η γεω-επιστροφή) και οι συνεργασίες όχι μόνο μεταξύ φορέων του διαστήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, αλλά και με οργανισμούς εκτός του διαστημικού χώρου, που λειτουργούν ως επιταχυντής σε αυτή την προσπάθεια. Το ενδιαφέρον επεκτάθηκε πέρα από τον ρόλο των διαστημικών τεχνολογιών στην ανάπτυξη επιστημονικής γνώσης και στη συνεισφορά τους ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Η ροή της εκδήλωσης, με τις ομιλίες και με επιστέγασμα τις ενότητες αφιερωμένες αποκλειστικά στη δικτύωση, ενθάρρυνε την ανταλλαγή ιδεών, θέτοντας τη βάση για κοινές προσπάθειες για εφαρμοσμένη έρευνα, μελλοντικές συνεργασίες, και καινοτόμες ιδέες. Αναδείχθηκε η ανάγκη υποστήριξης της στρατηγικής διεθνοποίησης και εξωστρέφειας, που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τον εξαγωγικό προσανατολισμό και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας στο πεδίο των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.

Την εκδήλωση καλωσόρισαν ο κ. Θωμάς Μαλούτας, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, ΥΠΠΘ, ο κ. Δημήτρης Τζώρτζης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ΥΠΟΥΝΤ, ο καθ. Βασίλειος Μακιός, General Director, Corallia, ο Δρ. Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος ΕΒΙΔΙΤΕ, ο Δρ. Jorge-A. Sanchez-P., μέλος ΔΣ si-Cluster και CSFO του Corallia, η κα. Χριστίνα Γιαννόπαπα, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ο κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Διευθυντής Αναπτυξιακών Πολιτικών ΣΕΒ και ο κ. Νίκος Πρέκας, Προϊστάμενος Τμήματος Διεθνών Οργανισμών, ΓΓΕΤ, ΥΠΠΘ.

Η Ημερίδα Δικτύωσης της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών από την είσοδο της Ελλάδας στην ESA, ως πλήρες κράτος-μέλος.

http://www.pestaola.gr/hmerida-diktyosis-tis-ellinikis-diastimikis-viomixanias/

photo_07-19-11.jpg.9b0f21dd351a02b0a222425d72838249.jpg

photo_07-19-06.jpg.ed1a6919afd9ded7918b0d161585f727.jpg

photo_07-19-04.jpg.50cc709432644ac39fdaff11bf1db638.jpg

photo_07-19-03.jpg.9cef8cb79693a9d89c2ce3d6c210bb65.jpg

photo_07-17-28.jpg.8163daf306008458df9480af03733acd.jpg

photo_07-17-26.jpg.54e63aba12d778ab682ef6e198e16cc8.jpg

photo_07-17-22.jpg.31de736ca0af3d87df2351723c0d35ef.jpg

photo_07-17-21.jpg.78e5c4eb8e8d2c406d474a23fb84e56f.jpg

photo_07-17-19.jpg.849538624e341f7192f9148a8aaadb7a.jpg

photo_07-17-18.jpg.2465eba4a9190b3657292bba50f8594a.jpg

photo_07-20-18.jpg.3669c573ad7a525d09e80c6521d3a0f6.jpg

photo_07-20-17.jpg.7274303e629e02d6f579e88bf361921b.jpg

photo_07-20-15.jpg.66ae23037dd54a6b4759fa10541e8c98.jpg

photo_07-20-11.jpg.f64e00e9459222a3ffc066d5a474b19e.jpg

photo_07-20-08.jpg.5ed74f7be2dfefa1ce47317d3cb1bda9.jpg

photo_07-20-03.jpg.63929d3a2f24c36a4a0214d53e9d0d4d.jpg

photo_07-20-01.jpg.85897b013a9a996882b2c23f83f3a4c5.jpg

photo_07-19-15.jpg.ab8f784c964ec93e02c9a6347d0f2fff.jpg

photo_07-19-14.jpg.240cae0ebcbdbd43dcc3482c6cbf9449.jpg

photo_07-19-13.jpg.e2a9ddecf7c5cabd34f9693e27f0e3f7.jpg

photo_07-19-12.jpg.40bf5b4f35131bf768a71daaad40c691.jpg

Photo08.thumb.jpg.d1f833bdab951b25f8470078cdbe9240.jpg

Photo07.thumb.jpg.e07e7f5a0f0555a4f398f01b767c8fa2.jpg

Photo01.thumb.jpg.bb68becf316904b4da0494bebb382d0b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στις 23 Ιουλίου η εκτόξευση του Σογιούζ TMA-17M :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος Σογιούζ TMA-17M διακρίνεται στην εξέδρα εκτόξευσης του κοσμοδρομίου Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Το σκάφος πρόκειται να εκτοξευθεί στις 23 Ιουλίου με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μεταφέροντας τα μέλη της αποστολής 44/45: το Ρώσο κοσμοναύτη Όλεγκ Κονονένκο, τον Ιάπωνα αστροναύτη Κιμίγια Γιουί, και τον Αμερικανό αστροναύτη Κζελ Νόργουντ Λίντγκριν

http://gr.rbth.com/2015/07/21/stis-23-ioylioy-i-ektoxeysi-toy-sogioyz-tma-17m_301127

 

 

Ο Στίβεν Χόκινγκ σύμβουλος σε νέα προσπάθεια για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. :cheesy:

Τη συνεργασία του με τον ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ ανακοίνωσε ο Στίβεν Χόκινγκ, σε μία καινούρια προσπάθεια για τον εντοπισμό πολιτισμών σε άλλους πλανήτες.

Το πρότζεκτ ονομάζεται Breakthrough Listen και έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. δολάρια, ενώ σε αυτό ο διάσημος Βρετανός θα αναλάβει ρόλο επιστημονικού συμβούλου.

Κατά την παρουσίαση του Breakthrough Listen, το οποίο θα διαρκέσει 10 χρόνια, ο Χόκινγκ επισήμανε τη σημασία που έχει η αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης.

«Για να καταλάβουμε το σύμπαν, πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιότητες των ατόμων, των δυνάμεων που τα ενώνουν, τη γέννηση και τον θάνατο των αστέρων, τον χορό των γαλαξιών ή τα μυστικά των μελανών οπών.

Ωστόσο, δεν είναι αρκετό, αφού αυτές οι ιδέες δεν εξηγούν τα πάντα. Μπορούν να εξηγήσουν το φως των άστρων, όχι όμως και το φως που εκπέμπουμε από τη Γη».

«Πιστεύουμε πως η ζωή δημιουργήθηκε αυθόρμητα στον πλανήτη μας, επομένως σε ένα άπειρο σύμπαν, πρέπει να έχει εμφανισθεί και αλλού.

Συνεπώς, κάπου στον κόσμο, ίσως υπάρχει κάποια νοήμων μορφή ζωής, η οποία να βλέπει το φως μας και να ξέρει τι σημαίνει.Ή μήπως το φως αυτό περιπλανιέται σε έναν κόσμο χωρίς ζωή, κάτι που σημαίνει πως στον βράχο μας ανακάλυψε το σύμπαν την ύπαρξή του; Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ερώτημα».

Οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να βρουν εξωγήινους πολιτισμούς, εξελιγμένους σε τέτοιο βαθμό που να χρησιμοποιούν ραδιοτηλεπικοινωνίες.

Ετσι, στα πλαίσια του Breakthrough Listen, θα συλλέξουν ραδιοσήματα από μία μεγάλη περιοχή της «γειτονιάς» μας στο σύμπαν και θα τα αναλύσουν, ψάχνοντας για τεχνητές εκπομπές.

Χορηγός του πρότζεκτ είναι ο Γιούρι Μίλνερ, ο οποίος σπούδασε φυσικός και εγκατέλειψε το διδακτορικό που είχε ξεκινήσει στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, σπουδάζοντας στη συνέχεια οικονομικά στις ΗΠΑ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Μίλνερ κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος, κυρίως μέσω επενδύσεων σε startup που εξελίχθηκαν σε ιντερνετικούς κολοσσούς – όπως Facebook, το Twitter και το Groupon.

Η προοπτική αναζήτησης εξωγήινης ζωής τον είχε συναρπάζει ήδη από τότε που ήταν 10 ετών, διαβάζοντας ένα βιβλίο του Καρλ Σαγκάν. «Είναι το πιο ενδιαφέρον ερώτημα της εποχής μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Χάρις στα 100 εκατ. δολάρια της χρηματοδότησής του, ο προϋπολογισμός του Breakthrough Listen υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν του SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) – της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα προσπάθειας για τον εντοπισμό εξωγήινων ραδιοσημάτων.

Το SETI, το διάσημο πρόγραμμα που προσπαθεί να αφουγκραστεί τις ραδιοεπικοινωνίες εξωγήινων πολιτισμών από τη δεκαετία του 1960, χρηματοδοτείται με λιγότερο από 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, και η προσπάθεια πρέπει επιτέλους να επιταχυνθεί, επισήμανε ο Μίλνερ παρουσιάζοντας το σχέδιό του στο Λονδίνο.

Χάρη στο δεκαετίες πρόγραμμα Breakthrough Listen του Μίλνερ, οι ερευνητές θα μπορούν να αγοράζουν περισσότερο χρόνο παρατήρησης σε μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια όπως το Αστεροσκοπείο Παρκς στη Νέα Νότια Ουαλία. Θα έχουν επίσης πρόσβαση στους υπολογιστικούς πόρους που απαιτούνται για την ανάλυση των σημάτων.

Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, ελπίζει ο ρώσος μεγιστάνας, οι ερευνητές θα μπορούν να αναλύουν αρκετά δισεκατομμύρια σήματα ταυτόχρονα, αντί για μερικά εκατομμύρια, και θα σαρώνουν δέκα φορές περισσότερο ουρανό από ό,τι τη δεκαετία του 1990.

Στην ομάδα συμμετέχουν αναγνωρισμένοι επιστήμονες όπως ο Πίτερ Ουόρντεν, μέχρι πρότινος διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA, καθώς και ο Φρανκ Ντρέικ, επίτιμος πρόεδρος του SETI.

Συμβουλευτικό ρόλο θα έχει ο βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος επανέλαβε στην εκδήλωση την προειδοποίησή του ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να προσπαθήσει να έλθει επαφή με προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς.

Παρόλα αυτά, ο Μίλνερ χρηματοδοτεί και ένα δεύτερο πρόγραμμα, με την ονομασία Breakthrough Message, το οποίο έχει στόχο τη σύνταξη ενός μηνύματος που θα μπορούσαν να μεταδώσουν οι γήινοι στο Διάστημα.

Ο ρώσος επιχειρηματίας ήταν ήδη γνωστός για τη θεσμοθέτηση και τη χρηματοδότηση των επιστημονικών βραβείων Breakthrough, τα οποία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο πολύ μεγαλύτερο από των βραβείων Νόμπελ.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως ο στόχος του πρότζεκτ δεν είναι τόσο να αναλύσουν και να κατανοήσουν τα σήματα, όσο να πιστοποιήσουν κατά πόσο αυτά οφείλονται σε κάποιο φυσικό φαινόμενο ή προέρχονται από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό.

Ακόμη πάντως κι αν η προσπάθειά τους ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ο Μίλνερ υποστηρίζει πως και αυτή η γνώση θα είναι σημαντική.

http://www.naftemporiki.gr/story/980750/o-stiben-xokingk-sumboulos-se-nea-prospatheia-gia-tin-anazitisi-eksogiinis-zois

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500013752

 

Πύραυλος που κινείται με μικροκύματα. :cheesy:

Τις επιτυχείς δοκιμές του πρωτοποριακού συστήματος εκτόξευσής της που κινείται μέσω της στοχευμένης εκπομπής ενέργειας μικροκυμάτων, ανακοίνωσε η Escape Dynamics.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τη στιγμή που οι επιδόσεις των συμβατικών χημικών ρουκετών ανέρχονται στα 640 δευτερόλεπτα Isp (Specific Impulse) το δικό της σύστημα επέδειξε Isp άνω των 500 δευτερολέπτων, μέσω της χρήσης ηλίου- τη στιγμή που, αν είχε χρησιμοποιηθεί υδρογόνο, εκτιμάται πως θα υπερέβαιναν τα 600.

Η εν λόγω τεχνολογία απευθύνεται κυρίως σε επαναχρησιμοποιούμενα διαστημοπλάνα, που θα λειτουργούν ως αεροπλάνα σε τροχιά, δραστικά μειώνοντας το κόστος πρόσβασης στο Διάστημα.

Από την αυγή της διαστημικής εποχής μέχρι σήμερα, το βασικό μέσον είναι η χρήση κλασικών χημικών πυραύλων μίας χρήσης.

Η πρόταση της Escape Dynamics είναι η χρήση ενέργειας μικροκυμάτων, που εκπέμπεται ασύρματα σε έναν «μετασχηματιστή» θερμότητας κατά την άνοδο, μέσω ενός συστήματος/ διάταξης κεραιών μικροκυμάτων που βρίσκονται στο έδαφος.

Αντί για χημική καύση, το σκάφος της Escape Dynamics θα κινείται μέσω της έκλυσης υδρογόνου, που θα έχει θερμανθεί με την ενέργεια από τα μικροκύματα, παράγοντας ώθηση.

Αφού φτάσει σε τροχιά και αφήσει το φορτίο του, το διαστημοπλάνο θα ίπταται και θα επιστρέφει στη βάση του, για να ετοιμαστεί για την επόμενη πτήση του.

Το φιλόδοξο εγχείρημα έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στη διαστημική βιομηχανία, με τον Γουΐλ Μάρσαλ της Planet Labs να σχολιάζει ότι επί της παρούσης το κόστος μικρών φορτίων δορυφόρων είναι περίπου 25.000-50.000 δολάρια το κιλό για την εκτόξευση, και υπάρχει και η ανάγκη διαμοιρασμού χώρου με άλλους δορυφόρους.

«Η Escape Dynamics αναπτύσσει μια ριζοσπαστική τεχνολογία- μία που θεωρώ πως θεμελιωδώς αποτελεί καλή ιδέα- η οποία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα κόστη μικρών φορτίων δορυφόρων».

Οι πρόσφατες δοκιμές επέδειξαν μία πλήρη ακολουθία λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος, που τραβούσε ενέργεια εξωτερικά.

Η ενέργεια αντλείται από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, μετατρέπεται σε μικροκύματα και εκτοξεύεται προς των προωθητήρα.

Ο ειδικός μετασχηματιστής είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να πιάνει το 90% (και άνω) της εισερχόμενης ενέργειας μικροκυμάτων και να θερμαίνει το προωθητικό, που φεύγει από την «εξάτμιση».

http://www.naftemporiki.gr/story/980682/puraulos-pou-kineitai-me-mikrokumata

h_52062746_b.jpg.d7c73e5d07142cdb3c13202a9265be37.jpg

gettyimages-481371784.thumb.jpg.c3d051136621b1423f507cc9404f698d.jpg

3F18B9B129E52C3AE1CAB927BD66FA31.jpg.90f56cc1ef1526b41ce51f181e9ee0c2.jpg

puraulos-pou-kineitai-me-mikrokumata.jpg.6614fa143a7809416baa0c1bbef66827.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

TPK "Soyuz TMA-17M" :cheesy:

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της προετοιμασίας για την πτήση της κύριας και εφεδρικής ομάδας τα πληρώματα των επανδρωμένων διαστημικών σκαφών (TPC) «Soyuz TMA-17M», η Κρατική Επιτροπή τα έχει εγκρινεί ως εξης:

Το κύριο πλήρωμα:

Oleg Kononenko - ο διοικητής της WPK «Soyuz TMA-17M" (Roscosmos)?

Kimia Υυί - Πτήση Μηχανικός-1 TPK «Soyuz TMA-17M" (JAXA)?

Chell Lindgren - Πτήση Μηχανικός 2 TPK "Soyuz TMA-17M" (NASA).

Το εφεδρικό πλήρωμα:

Γιούρι Malenchenko - ο διοικητής της WPK «Soyuz TMA-17M" (Roscosmos)?

Timothy Kopra - Πτήση Μηχανικός-1 TPK «Soyuz TMA-17M" (NASA)?

Timothy Peak - Μηχανικός πτήσης 2 TPK "Soyuz TMA-17M" (ESA).

Η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους «Soyuz TMA-17M» έχει προγραμματιστεί στις 23 Ιουλίου 00:02 ωρα MSK απο την "εξεδρα του Gagarin» στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Στις 21 Ιούλ 2015, τα πληρώματα του επανδρωμένου διαστημόπλοιου «Σογιούζ TMA-17M" αποστολή 44/45 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πραγματοποιησαν μια τελική συνέντευξη τύπου στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Τα μέλη του πληρώματος επιβεβαιώσαν την ανάγκη για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Όλεγκ Κονονένκο, δήλωσε ότι το ατύχημα στο φορτηγό "Πρόοδος", τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους οδήγησε σε προσαρμογές, όχι μόνο στην εκπαίδευση των αστροναυτών, αλλά και στο έργο των υπηρεσιών εδάφους. "Οι λόγοι αποτυχίας διευκρίνισε, έκανε αναγκαιες τις απαραίτητες αλλαγές στη λειτουργία των συστημάτων που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια μας. Εδώ, στο Μπαϊκονούρ, έχουμε εκπαιδεύθει δύο φορές στην «Ένωση» και δεν έχουν προβλήματα που να έχουν εντοπιστεί. Νομίζω ότι όλα θα είναι κανονικά "- είπε ο Kononenko.

Ο Αμερικανός αστροναύτης LINDGREN Chell σημειωθεί ότι πρόσφατα γιόρτασε την επέτειο της αποστολής της χώρας μας των «Σογιούζ-Απόλλων». «Ελπίζω ότι τα επόμενα 40 χρόνια θα είμαστε σε στενη συνεργασία με τη Ρωσία», - δήλωσε ο Chell LINDGREN.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο και ήμισυ έτη προ πτήσης κατάρτιση η Ρωσία έγινε το δεύτερο σπίτι του.

http://www.federalspace.ru/21598/

http://www.federalspace.ru/21597/

 

Για τη φήμη ενός έθνους βάζουν πλώρη για τον Αρη. :cheesy:

Παρότι είναι μόλις 32 ετών, ο Ομράν Σαράφ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρει την ευθύνη ενός εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου από το οποίο «εξαρτάται η φήμη του έθνους».

Αν όλα πάνε καλά, ως το 2021 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα έχουν θέσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Αρη ένα διαστημικό όχημα, το πρώτο στην Ιστορία από μια χώρα της διαρκώς χειμαζόμενης από τοπικές συγκρούσεις Μέσης Ανατολής.

Παρ' όλο που τα ζητήματα τα οποία καλείται να διευθετήσει ο επικεφαλής της Emirates Mars Mission, της πρώτης αποστολής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Κόκκινο Πλανήτη, είναι πολλά, ο Σαράφ δηλώνει στον «Guardian» πως «αν καταφέρουμε να φτάσουμε στον Αρη, τότε καμία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έθνος δεν θα πρέπει να θεωρείται ανυπέρβλητη».

Οι προκαταρκτικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του προγράμματος ξεκίνησαν στα τέλη του 2013, ενώ η επίσημη παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2014 από τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ, κυβερνήτη του Ντουμπάι και αντιπροέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της αποστολής, η εκτόξευση του μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2020 - μισόν αιώνα μετά την ίδρυση της χώρας, μιας ένωσης επτά εμιράτων στον Περσικό Κόλπο - ενώ αναμένεται να προσεγγίσει τον δεύτερο πλησιέστερο πλανήτη στη Γη έπειτα από ένα ταξίδι διάρκειας επτά μηνών και έχοντας διανύσει 60 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Ο επιστημονικός στόχος της αποστολής είναι η κατανόηση της διαδικασίας μέσω της οποίας ο Αρης, ένας πλανήτης στις εσχατιές της ζώνης «Γκόλντιλοκς» του ηλιακού συστήματος, στον οποίο κάποτε υπήρχε τρεχούμενο νερό, εξελίχθηκε σε έναν τόπο άγονο και ξηρό.

Τόσο ο Ομράν Σαράφ όσο και η Σάρα Αμίρι, η 29χρονη επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της αποστολής, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, θεωρούνται ήδη βετεράνοι του διαστημικού προγράμματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς συμμετείχαν αμφότεροι στο πρόγραμμα εκτόξευσης των DubaiSat 1 και DubaiSat 2, των πρώτων δορυφόρων του Ντουμπάι, οι οποίοι ωστόσο σχεδιάστηκαν και εκτοξεύθηκαν από κοινού με τη Νότια Κορέα.

Ο πρώτος δορυφόρος ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου επίτευγμα των Νοτιοκορεατών, με τους επιστήμονες και τους μηχανικούς του Ντουμπάι κυρίως να μαθαίνουν από τους ασιάτες εταίρους τους, ενώ η κατασκευή και η εκτόξευση του δεύτερου δορυφόρου αποτέλεσαν καρπό συλλογικής προσπάθειας, με την ομάδα των Εμιράτων να φέρει την ευθύνη για το ήμισυ του προγράμματος.

Ο KhalifaSat, o τρίτος δορυφόρος του πιο γνωστού από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατασκευάζεται από ημεδαπούς μηχανικούς στο Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ, ενώ η εκτόξευσή του, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2018, θα είναι το τελευταίο τεστ πριν από την πολυαναμενόμενη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη.

Παρότι το Ντουμπάι κατέληξε να αποτελεί συνώνυμο της υπερβολής και της ματαιοδοξίας εξαιτίας της υλοποίησης φαραωνικών πρότζεκτ - εκεί βρίσκεται το Μπουρτζ Χαλίφα, ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο, ενώ όλοι όσοι ταξιδεύουν στο εμιράτο, καθώς προσεγγίζουν από αέρος το διεθνές αεροδρόμιό του, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, μπορούν να διακρίνουν τεχνητά νησιωτικά συμπλέγματα σε σχήμα φοινίκων -, η ομάδα της Αποστολής στον Αρη υποστηρίζει πως ο απώτερος σκοπός της είναι κάθε άλλο παρά υπερβολικός και μάταιος, κάνοντας λόγο για έναν ζωτικής σημασίας εθνικό, και όχι μόνο, στόχο.

«Αυτά είναι φιλόδοξα προγράμματα. Είναι απαραίτητο να εξελιχθούμε και να φτάσουμε τον υπόλοιπο κόσμο μέσα σε μία πεντηκονταετία. Είναι απαραίτητοι αυτοί οι μεγάλοι, φιλόδοξοι στόχοι για να πάμε μπροστά» δηλώνει η Αμίρι, ενώ ο Σαράφ προσδιορίζει πως σκοπός της αποστολής δεν είναι τόσο η κατάκτηση του Αρη όσο η έμπνευση μιας ολόκληρης γενιάς και η μετάλλαξη του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται η νεολαία όχι μόνο στο Ντουμπάι αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Στόχος μας είναι η ελπίδα, για την ανθρωπότητα, για την περιοχή, για τους νέους και τις νέες σε χώρες με πολλές συγκρούσεις» εξηγεί.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=724237

2952469719.thumb.jpg.49ebc1ff0ea12532ac219f224bb1c531.jpg

2022642639.thumb.jpg.d4d3fdd0eeea85d8bf7582279e873d1b.jpg

2507136669.thumb.jpg.9da6a1776493ec92cb7154bb22548aff.jpg

2466703399.thumb.jpg.8cf5645a18daede1db8213f7d1232e48.jpg

3102758666.thumb.jpg.0e4bb638b4e6991ca79c16cd680faf1e.jpg

3233026682.thumb.jpg.cf7becf1ae60c0f3aeb1d836d4422bec.jpg

1978086637.thumb.jpg.f7efb8fce25b9a8a7e981102ec13cb6b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτοξευτηκε το "Soyuz-FG" με το TPK "Soyuz TMA-17M» :cheesy:

Στις 23 Ιουλίου στις 00:02:44 ώρα Μόσχας από το συγκρότημα της πλατφόρμας №1 («Gagarin start") στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ εγινε η εκτόξευση του πυραύλου φορέα "Soyuz-FG" με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Σογιούζ TMA-17M".

Μετά από 528 δευτερόλεπτα πτήσης το επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Σογιούζ TMA-17M" διαχωρίζεται από το τρίτο στάδιο του οχήματος εκτόξευσης και μπαίνει στην υπολογισμένη τροχιά.

Ο ελλιμενισμός του WPK «Soyuz TMA-17M» με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 5:46 ώρα Μόσχας στην ενότητα "Rassvet" (MRM1) στο Ρωσικό τμήμα του ΔΔΣ.

Το εν λόγω διαστημόπλοιο, μετέφερε τον ρώσο βετεράνο κοσμοναύτη Όλεγκ Κονονένκο, 51 ετών και δύο νέους αστροναύτες, τον 42χρονο Αμερικανό Κιέλ Λίντγκρεν και τον 45χρονο Ιάπωνα Κιμίγια Γιούι και προσδέθηκε επιτυχώς στον ΔΔΣ στις 5.46' ώρα Ελλάδας.

Η διαδικασία σύγκλισης πραγματοποιήθηκε με αυτόματη λειτουργία υπό τον έλεγχο των ειδικών του κέντρου ελέγχου αποστολής και το πλήρωμα του διαστημοπλοίου.

Ο ένας από τους ηλιακούς συλλέκτες του διαστημοπλοίου δεν αναπτύχθηκε εγκαίρως, ωστόσο αυτό δεν επηρέασε την πτήση του διαστημικού σκάφους, καθώς οι άλλοι συλλέκτες λειτούργησαν, ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Αυτή η πτήση αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά το ατύχημα του Progress M-27M, το οποίο εξαιτίας μιας βλάβης του εκτοξευτήρα, κάηκε στην ατμόσφαιρα και διαλύθηκε εντελώς στις 8 Μαΐου αφού οι ρώσοι χειριστές του έχασαν τον έλεγχό του, λίγη ώρα μετά την εκτόξευσή του στις 28 Απριλίου. Το Progress μετέφερε επιστημονικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό και τρόφιμα και, επρόκειτο να προσδεθεί στον ΔΔΣ για να τον ανεφοδιάσει.

Η προβλεπόμενη διάρκεια των μελών της πτήσης της αποστολής του ΔΔΣ-44/45 θα ανέλθει σε 163 ημέρες.

Με το διαστημοπλοίο παραδόθηκαν επίσης στο ΔΔΣ περίπου 170 κιλά διαφόρων φορτίων, συμπεριλαμβανομένων των μέσων διαβίωσης, αξεσουάρ για τη φωτογραφία και βίντεο εξοπλισμού και μέσων για τη διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων και προσωπικά αντικείμενα των αστροναυτών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον ΔΔΣ, οι τρεις αστροναύτες θα πραγματοποιήσουν διάφορα επιστημονικά πειράματα, κυρίως σε σχέση με τον έλεγχο ρομπότ από απόσταση. Οι αστροναύτες θα συναντήσουν εκεί τους Ρώσους Γκενάντι Παντάλκα, 57 ετών και Μιχαήλ Κορνιένκο, 55 ετών, καθώς και τον αστροναύτη της NASA Σκοτ Κέλι, 51 ετών.

Από την πλευρά του, ο Όλεγκ Κονονένκο υποσχέθηκε να μελετήσει κυρίως "τη συμπεριφορά των σαπουνόφουσκων" για να ικανοποιήσει αίτημα που έχουν θέσει νεαροί λάτρεις του διαστήματος.

http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/photo_07-23.html

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5260650/eftasan-oi-treis-astronaytes-ston-diethnh-diasthmiko-stathmo-meta-thn-epityxh-ektokseysh-diasthmoploioy-sogioyz/

photo_07-23-11.jpg.29a1699c119fd36b83744169deb1654d.jpg

photo_07-23-10.jpg.ef207f225f57ee8501aba3e43d985abc.jpg

photo_07-23-09.jpg.480c3c0fa108b8d18d24cc5c237873c5.jpg

photo_07-23-08.jpg.16b2db4dee66a81da0d6f1d27ac1c787.jpg

photo_07-23-06.jpg.0df159140df7f13d9aca551ef69a800b.jpg

photo_07-23-04.jpg.0c9218ed65a14e34c03578d1f966c75e.jpg

photo_07-23-02.jpg.31af6f738a25ab10d8f11e80350cd93b.jpg

photo_07-23-01.jpg.a9eaf84ba1a56916960ff354835d9a88.jpg

photo_07-23-30.jpg.2113fde1c9ca0f4f99714ab3b99ffc65.jpg

photo_07-23-29.jpg.61b07001f42616be57c6e807724c3e00.jpg

photo_07-23-28.jpg.bfbb6b1510592825c127d45ffd95c62c.jpg

photo_07-23-27.jpg.c9693bd3d434de9862d24c115f63e49b.jpg

photo_07-23-25.jpg.e645813fd792b46c2a8743b838f7b560.jpg

photo_07-23-24.jpg.82b45f41ad9bb1eb0a55fb6a8d787294.jpg

photo_07-23-23.jpg.847a873827987b696919493e6afb0f56.jpg

photo_07-23-20.jpg.d443bc2c2701db5a85f11231cc8c4e57.jpg

photo_07-23-18.jpg.e7f3ac17c630ff81c540570082dea35f.jpg

photo_07-23-17.jpg.f2a8d46a27e4f9e70788c597580a8866.jpg

photo_07-23-16.jpg.79996316f043e784abb1e6e60f5649e3.jpg

photo_07-23-13.jpg.cf99302fbb5589bfe6f6c8f70656476a.jpg

photo_07-23-12.jpg.b2e281bb506509ee97c9229986c50260.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο μπαμπάς πάει ταξίδι στο ...διάστημα! :cheesy:

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Ολέγκ Κονονένκο πίσω από γυάλινο διαχωριστικό στην τρυφερή αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τα παιδιά του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν στις 21 Ιουλίου 2015. Ο Κονονένκο μαζί με τους αστροναύτες συναδέλφους του- τον Ιάπωνα Κιμίγια Γιουί, και τον Αμερικανό Κζελ Νόργουντ Λίντγκριν- αποτελούν το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Σογιούζ TMA-17M, το οποίο εκτοξευστηκε στις 23 Ιουλίου, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

http://gr.rbth.com/2015/07/22/o-mpampas-paei-taxidi-sto-diastima_327211

 

 

Ένα δροσερό καλοκαίρι ενισχύει τους πάγους της Αρκτικής. :cheesy:

Μετρήσεις από τον δορυφόρο CryoSat της ESA δείχνουν ότι ο όγκος των πάγων της Αρκτικής θάλασσας αυξήθηκε κατά ένα τρίτο μετά το ασυνήθιστα δροσερό καλοκαίρι του 2013. Αυτό το νέο εύρημα υποδεικνύει ότι ο πάγος στο βόρειο ημισφαίριο είναι πιο ευαίσθητος στις αλλαγές της καλοκαιρινής τήξης από ό, τι είναι στην ψύξη του χειμώνα.

Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) και το Πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν 88 εκατομμύρια μετρήσεις του πάχους του θαλάσσιου πάγου που λήφθηκαν από τον CryoSat μεταξύ 2010 και 2014.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Geoscience, δείχνει μια μείωση κατά 14% του όγκου του θαλάσσιου πάγου το καλοκαίρι μεταξύ του 2010 και του 2012, αλλά ο όγκος του πάγου αυξήθηκε κατά 41% το 2013, όταν το καλοκαίρι ήταν κατά 5% ψυχρότερο από εκείνο του προηγούμενου έτους.

Η επικεφαλής συγγραφέας Rachel Tilling, από το Κέντρο Πολικής Παρατήρηση και Μοντελοποίησης (Centre for Polar Observation and Modelling - CPOM) στο UCL, είπε, "Το καλοκαίρι του 2013 ήταν πολύ πιο ψυχρό από ό, τι τα τελευταία χρόνια, με θερμοκρασίες που χαρακτηρίζουν αυτές που παρατηρήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

"Αυτό επέτρεψε στον παχύ θαλάσσιο πάγο να παραμείνει βορειοδυτικά της Γροιλανδίας, διότι υπήρχαν λιγότερες ημέρες που θα μπορούσε να λιώσει. Παρά το γεγονός ότι τα μοντέλα έχουν δείξει ότι ο όγκος των πάγων της Αρκτικής θάλασσας είναι σε μακροχρόνια παρακμή, γνωρίζουμε τώρα ότι μπορεί να ανακτηθεί κατά ένα σημαντικό ποσό εάν η περίοδος τήξης συντομευθεί."

Εκτοξευμένος το 2010, ο CryoSat μετρά το ύψος των πάγων - και εκείνων που επιπλέουν στους πολικούς ωκεανούς και των τεράστιων καλυμμάτων πάγου που καλύπτουν την Γροιλανδία και την Ανταρκτική. Οι πληροφορίες αυτές είναι απαραίτητες για την έρευνα του πάχους του πάγου και το πώς αλλάζει και, τελικά, πως ο όγκος του πάγου της Γης επηρεάζεται από το κλίμα.

Ο όγκος των πάγων της Αρκτικής είχε σταθερή πτώση από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια πριν τον CryoSat.

Η Rachel πρόσθεσε: "Μέχρι να εκτοξευθεί ο CryoSat, ήταν δύσκολο να μετρηθεί ο όγκος των πάγων της Αρκτικής θάλασσας καθώς δεν μπορούσαν να ληφθούν δεδομένα για τις μετατοπίσεις και μετρήσεις σε όλη την περιοχή.

"Μαζί με τους χάρτες της έκτασης του θαλάσσιου πάγου, οι μετρήσεις μας για το πάχος του πάγου στη θάλασσα ολοκληρώνουν τώρα την εικόνα, επειδή αποκαλύπτουν τι συμβαίνει κάτω από το νερό, όπου συμβαίνει το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας."

Η ομάδα λέει, αν και τα πρώτα πέντε χρόνια του CryoSat οι μετρήσεις αποκαλύψαν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής, το ιστορικό είναι ακόμα μικρό για να θεσπιστεί μια μακροπρόθεσμη τάση.

Ο καθηγητής Andrew Shepherd, διευθυντής του CPOM, δήλωσε, "Η κατανόηση του τι ελέγχει το ποσό των πάγων της Αρκτικής θάλασσας μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση αξιόπιστων προβλέψεων του πόσο καιρό θα διαρκέσει, που είναι σημαντικό, διότι αποτελεί βασική συνιστώσα του κλιματικού συστήματος της Γης.

"Παρά το γεγονός ότι το άλμα του όγκου σημαίνει ότι η περιοχή είναι απίθανο να είναι ελεύθερη από πάγους αυτό το καλοκαίρι, ακόμα περιμένουμε οι θερμοκρασίες να αυξηθούν στο μέλλον, και έτσι τα γεγονότα του 2013, θα έχουν απλά γυρίσει το ρολόι πίσω κατά λίγα χρόνια στο μακροπρόθεσμο πρώτυπο της πτώσης.

"Στόχος μας είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν θα χάσουμε αυτή τη μοναδική δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τους πάγους της Αρκτικής θάλασσας όταν τελειώσει η αποστολή."

Η ομάδα τώρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις μετρήσεις του CryoSat για την αλλαγή του πάχους του θαλάσσιου πάγου για να βοηθήσει στη βελτίωση των μοντέλων που χρησιμοποιούνται για να προβλέψουν τη μελλοντική αλλαγή του κλίματος, καθώς επίσης και να βοηθήσει τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή της Αρκτικής, που μπορεί να είναι επικίνδυνή και δαπανηρή για να περιηγηθεί κανείς.

Ο Tommaso Parrinello, Διευθυντής του έργου CryoSat της ESA, είπε, "ο CryoSat έχει τεθεί σε τροχιά για πάνω από πέντε χρόνια και συνεχίζει να αποδεικνύει αριστεία παρέχοντας τα ακριβή στοιχεία που χρειάζονται οι επιστήμονες ώστε να προχωρήσουν την πολική επιστήμη - παραμένουμε πολύ περήφανοι για τον δορυφόρο μας."

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Hena_droserho_kalokahiri_enischhuei_toys_phagoys_tes_Arktikhes

Changes_in_autumn_ice_node_full_image_2.png.b4b6d748f4df4e6672d57c71b3cf4292.png

Spring_average_node_full_image_2.jpg.1aa27fbcff925a57027bc41fcae510bd.jpg

Sea_ice_node_full_image_2.jpg.de5b97ea4c5d067e5b831b1ddc14f917.jpg

ESA_s_ice_mission_node_full_image_2.jpg.1f37b34557520c8f945a3fcf583e19d4.jpg

space_RTX1L8SL_b.jpg.f0e49a121e1c4023b63ca23e80c72618.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διόρθωση της τροχιάς του ΔΔΣ :cheesy:

Στις 26 Ιουλίου 2015 η MCC Roscosmos εκανε μια εξαιρετική διόρθωση της τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού με το σκοπό την διαφυγή από τα συντρίμμια - ένος διαστημικού σκάφους των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα βαλλιστικά στοιχεία πλοήγησης οι μηχανές υποστήριξης του TGK "Progress M-26M» ξεκίνησαν στις 6:00:48 λεπτά και εργάστηκαν για 252 δευτερόλεπτα, δίνοντας ώθηση στον ΔΔΣ 0,5 m / s για την αύξηση της τροχιάς.

Ως αποτέλεσμα του ελιγμού το μέσο ύψος του σταθμού αυξήθηκε κατά 0,9 χιλιόμετρα και ανήλθε στα 402,21 χιλιόμετρα.

Παραμέτροι της τροχιάς ως αποτέλεσμα της διόρθωσης:

Το ελάχιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης - 402,8 χιλιόμετρα.

Το μέγιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης - 420,07 χιλιόμετρα.

Η τροχιακή περίοδο - 92,55 λεπτά.

Κλίση - 51.66 μοίρες.

http://www.federalspace.ru/21610/

 

 

Οκτώ νέα μέλη στο δυναμικό του si-Cluster :cheesy:

Η πρωτοβουλία για τον κλάδο των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στη χώρα, το si-Cluster, συνεχίζει την πορεία ανάπτυξής του, προσθέτοντας στο δυναμικό του οκτώ νέα επιχειρηματικά μέλη.

Το si-Cluster, που συντονίζει το Corallia [www.corallia.org], αριθμεί πλέον συνολικά 48 μέλη, με σημαντική επέκταση σε νέους εξειδικευμένους τομείς της διαστημικής βιομηχανίας ενισχύοντας την ελληνική αλυσίδα αξίας.

Η σημαντική διεύρυνση του οικοσυστήματος, τόσο ως προς τα ποιοτικά όσο και ως προς τα ποσοτικά της χαρακτηριστικά, επιτρέπει την ακόμα πιο ισχυρή εκπροσώπηση της Ελλάδας σε ένα αρκετά σημαντικό τμήμα της αλυσίδας αξίας των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.

Οι τεχνολογικοί πόλοι στους οποίους εστιάζει το si-Cluster, και στους οποίους ειδικεύονται συνολικά πλέον τα μέλη του, αναλύονται σήμερα στους εξής πέντε εξειδικευμένους τομείς: Μικροηλεκτρονική, Προηγμένα Υλικά και Δομές, Ρομποτική, Λειτουργία Διαστημικών Υποδομών και Εφαρμογές Τηλεπισκόπησης.

Προκειμένου οι τομείς αυτοί να ισχυροποιηθούν περισσότερο, έχουν δημιουργηθεί 13 ομάδες εργασίας (Special Interest Groups) οι οποίες καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των θεματικών ενοτήτων της διαστημικής. Οι ομάδες αυτές μελλοντικά θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων τομέων ειδίκευσης για το si-Cluster, καλύπτοντας σταδιακά το σύνολο της Αλυσίδας Αξίας Διαστήματος.

Προσφέροντας μεγάλο φάσμα upstream, midstream και downstream τεχνολογιών για το Διάστημα, τα μέλη του si-Cluster λειτουργούν σε ένα δομημένο πλαίσιο ισχυρών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, όπου ενεργοποιείται η Τριπλή Έλικα προς όφελος του συνολικού οικοσυστήματος διαστημικής της χώρας, με τη συνεργασία της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής, της ερευνητικής κοινότητας και δημόσιων/θεσμικών φορέων.

Αναλυτικά οι νέες εταιρείες-μέλη είναι οι εξής:

Akronic: νεοφυής εταιρεία, υψηλής τεχνολογίας, που προσφέρει υπηρεσίες μικροηλεκτρονικής σχεδίασης για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων ειδικού σκοπού, που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα, υψηλή απόδοση, χαμηλή ισχύ και χαμηλό κόστος.

FEAC Engineering: δραστήρια εταιρεία μηχανικών, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη προϊόντων και κατασκευών μέσω της ηλεκτρο-μηχανολογικής προσομοίωσης (multi-physics simulations), η οποία εκκολάφθηκε από το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης egg-enter•grow•go, που υλοποιεί η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia.

Geomatics: ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών η οποία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, που καλύπτει τους τομείς συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης γεωχωρικών πληροφοριών.

GET: δραστηριοποιείται με επιτυχία στην ανάπτυξη και παροχή προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών γεωπληροφορικής με πελάτες σε όλο τον κόσμο, με σημαντική εξειδίκευση στα συστήματα διαχείρισης και διάχυσης δορυφορικών και γεωγραφικών δεδομένων βασισμένα σε λύσεις ανοικτού κώδικα.

Innora: εξειδικευμένη εταιρεία ρομποτικής και αυτοματισμών, με ιστορικό υλοποίησης εξαιρετικά σύνθετων και απαιτητικών έργων ρομποτικής σε αντίξοες συνθήκες (υποθαλάσσιες εφαρμογές, πυρηνικοί αντιδραστήρες, κ.λπ.).

I.S.T: παρέχει προηγμένες υπηρεσίες σχεδιασμού, βιομηχανοποίησης, παραγωγής, εργαστηριακών ελέγχων και δοκιμών καινοτόμων προϊόντων, με ειδίκευση στις μεταλλικές κατασκευές και στον εξοπλισμό MGSE (Mechanical Ground Support Equipment) για αεροδιαστημικές εφαρμογές.

NoesisTechnologies: εστιάζει στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, με πρωταρχική αποστολή τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων πυριτίου πνευματικής ιδιοκτησίας, τα λεγόμενα Silicon IP Cores, ειδικά για τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και με εμπειρία στο χώρο της Διαστημικής.

Weasic Microelectronics: νεοσύστατη εταιρεία με κύριο σκοπό την υλοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση τεχνολογικών καινοτομιών και ερευνητικών αποτελεσμάτων στην περιοχή των αναλογικών ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, με έμφαση στις τηλεπικοινωνίες και στην πλοήγηση, για τη βιομηχανία επίγειων και διαστημικών τηλεπικοινωνιών, αυτοκινήτων και των αεροσκαφών.

Περισσότερα στο

http://www.si-cluster.gr/el/si-members/member-profiles.html

http://www.pestaola.gr/oktw-nea-melh-sto-dynamiko-tou-si-cluster/

1016954608.thumb.jpg.20a6edaa1b3b413334f44860b159e3fa.jpg

si-Cluster-valuechain.thumb.jpg.28c85a9dddbfb0cb5036ae85aa16bf7e.jpg

si-Cluster-members.thumb.jpg.314c8729de5fa5104c658440056d3240.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πράσινο φως για τον σούπερ πύραυλο της NASA. :cheesy:

Ονομάζεται Space Launch System και θα είναι ένας πύραυλος υγρών καυσίμων που θα μεταφέρει πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο σύστημα προώθησης επανδρωμένα σκάφη και φορτία. Επιπλέον ο SLS θα μπορεί να μεταφέρει πολύ μεγαλύτερο βάρος άρα μεγαλύτερα σκάφη και μεγαλύτερα φορτία.

H NASA έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του SLS αλλά παράλληλα ειδικοί της αμερικανικής υπηρεσίας μελετούσαν κάθε πτυχή της λειτουργίας και χρησιμότητας του. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και το πόρισμα που βρίσκεται στα χέρια των επιτελών της NASA δίνει το πράσινο φως για την χρήση του SLS.

Η δυνατότητα εκτόξευσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερων σκαφών και φορτίων σε όσο το δυνατόν πιο μακρινή απόσταση από τη Γη προσφέρει νέες δυνατότητες στη διαστημική εξερεύνηση.

Ένας πολύ ισχυρός πύραυλος θα διευκολύνει, παραδείγματος χάριν, μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη ή σε ένα αστεροειδή.

Ο SLS, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα έχει ύψος 128 μέτρα και σύμφωνα με τους κατασκευαστές του θα μπορεί να μεταφέρει στο Διάστημα φορτία βάρους πέριξ των 150 τόνων. Ο SLS θα λαμβάνει ισχύ από τέσσερις μηχανές RS-25. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι δοκιμές της μηχανής και αν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA η κατασκευή του πυραύλου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018 και θα γίνει τότε και η πρώτη πτήση του.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA στην πρώτη του αποστολή ο SLS θα μεταφέρει στο Διάστημα το επίσης νέο διαστημικό σκάφος Orion με το οποίο θα πραγματοποιούνται επανδρωμένες αποστολές.

Η NASA ευελπιστεί ότι την επόμενη τριετία θα πραγματοποιηθεί το παράτολμο σχέδιο της να αρπάξει ένα μικρό αστεροειδή και να τον τοποθετήσει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και στην πρώτη πτήση του ο SLS θα μεταφέρει μια επανδρωμένη αποστολή σε αυτόν τον αστεροειδή.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500015441

 

Ο αστροβιολογικός περιοδικός πίνακας στοιχείων. :cheesy:

Ο αστροβιολόγος Charles Cockell

http://www.ph.ed.ac.uk/people/charles-cockell

παρουσιάζει μια εναλλακτική μορφή του περιοδικού πίνακα στοιχείων, όπου αναδεικνύεται η αστροφυσική προέλευση του κάθε στοιχείου και η βιολογική χρησιμότητά του.

Κλικ για μεγεθυνση!

http://physicsgg.me/2015/07/28/%ce%bf-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1/

cf80ceb5cf81ceb9cebfceb4ceb9cebacebfcf82-cf80ceb9cebdceb1cebaceb1cf82.thumb.jpg.695aca9fcf099f0ce5dc27babb1a498f.jpg

9BD9B0101AF83AC697F8DC18095F8403.jpg.648bb3da0f3329b0c6e1eea34c35733d.jpg

97CA98E89490EDC15675AD3E76A4E634.jpg.585d661233bac8c5e4eeac2e2c069617.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης