Jump to content

Είναι τα κιάλια βασικός αστρονομικός εξοπλισμός ;;;;


PanosSky

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ξεκινώντας κάποιος την αναζήτηση του στο χώρο της αστρονομίας μπαίνει στο Astrovox, για να μάθει κάποια βασικά πράγματα……

 

Το πρώτο που ακούει είναι : ξεκίνα με κιάλια και χάρτες και ξέχνα το τηλεσκόπιο στην αρχή…..

 

Αφού περάσει κάποιο διάστημα αναζήτησης συνειδητοποιεί δύο πράγματα :

 

1. Ότι για να πάρει ένα ζευγάρι αξιοπρεπή ( ελέω Κωνσταντίνου) κιάλια πρέπει να δώσει μαζί με το απαραίτητο τρίποδο γύρω στα 500 ευρώ (παίρνεις καλό τηλεσκόπιο με άλλα 50) και

 

2. ότι όλοι αυτοί που σε συμβούλεψαν, σχεδόν κανένας δεν έχει δώσει αυτά τα χρήματα (πλην του Κωνσταντίνου) αλλά παρατηρεί με την «αξιοπρεπή» μπακατέλα που προτείνει το Backyard…..

 

Βασικά ερώτηματα που τίθενται :

 

Είναι τα κιάλια βασικός αστρονομικός εξοπλισμός;

 

Εάν είναι, ποιες διαστάσεις πρέπει να προτιμηθούν για να μην χάσουν το οπτικό πεδίο για το οποίο φιάχτηκαν;

 

Ποιο είναι το minimum οπτικό πεδίο που πρέπει να φτάνουν τα κιάλια ; 3 μοίρες, 4 μοίρες ή παραπάνω;

 

Ποια μοντέλα είναι αξιόλογα με βάση τα παραπάνω κριτίρια και αξίζει να επενδύσουμε;

Έχω καταλήξει σε τέσσερα κιάλια :

Apollo 15x70

Apollo 15x85

Apollo 22x85

Helios Quantum 20x90

 

 

Εάν επενδύσουμε σε μεγάλα κιάλια ποιο τρίποδο να πάρουμε;; Και όποιο και να πάρουμε 45 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα των ματιών δεν θα πάθουμε όλοι αυχενικό;;

 

 

 

 

ΑΡΑ....

 

Αστρονομία + κιάλια = τρίποδας---Τρίποδας + παρατήρηση = αυχενικό

Ή

90 μοίρες κιάλια = 1000 ευρώ

 

Μήπως να ξεχάσουμε τα καλά κιάλια, να γλιτώσουμε το αυχενικό (εγώ δεν το έχω γλιτώσει) ........και να πάρουμε καλύτερο τηλεσκόπιο;;;;

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προφανώς είναι υποκειμενικό το θέμα. Αν είσαι ''καθαρός'' αστροπαρητηρητής ή, ακόμη περισσότερο αστροφωτογράφος, δεν θα μείνεις στην παρατήρηση με τα κυάλια σου όταν το τηλεσκόπιο είναι δίπλα. Θα έχουν ρόλο ερευνητικό και σε αυτό το ρόλο κάθε στήριξη είναι βάρος και εμπόδιο.

Αν όμως διασκεδάζεις και με άλλους τρόπους, είσαι, ας πούμε, κυνηγός, ερασιτέχνης ορνιθολόγος, ερασιτέχνης γεωλόγος, ιστιοπλόος, ορειβάτης, λάτρης των αεροπορικών επιδείξεων, εν γένει φυσιολάτρης, αξίζει να επενδύσεις σε ένα καλό ζευγάρι γενικής χρήσης, ας πούμε 10x50.

Μπορείς να εξειδικεύσεις περισσότερο. Ο ορνιθολόγος ή ο φωτογράφος θα πάρουν κάποιο καλό τρίποδο για την διόπτρα ή την DSLR. Ο κυνηγός και ο ορειβάτης ίσως επενδύσουν σε φορητότητα, με ένα καλό αδιάβροχο Poro 42mm. Ο ιστιοπλόος ίσως εκμεταλλευτεί ένα κιάλι με σταθεροποίηση εικόνας. Ο αστροπαρητηρητής ίσως επιδιώξει τα 7mm exit pupil ή μεγαλύτερη διάμετρο. Εκείνος όμως πως θα αντισταθεί στην παρόρμηση να ανεβάσει την μεγεθυνση στα 250-300x ώστε να δει το σφαιρωτό να εκρήγνυται σε χιλιάδες λαμπυρίζοντα διαμαντάκια ή την μεγάλη ερυθρά κηλίδα να των θωρεί κατάματα; Και αν ήδη έχει ένα τηλεσκόπιο 8-12'' και βάλε, γιατί να μην επενδύσει σε ένα διοφθάλμιο και ένα καλό ζευγάρι φακών, ακόμη και zoom, ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ασυναγώνιστη φωτοσυλλεκτικότητα και την ευσταθή βάση του τηλεσκοπίου χωρίς να συμβιβάσει την τρισδιάστατη (ψευδ-)αίσθηση;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατ΄αρχήν, κανείς δε λέει "ξέχνα το τηλεσκόπιο", εκτός αν κάποιος που φαίνεται να μην έχει καμία επαφή με τον ουρανό, τους αστερισμούς και τα τηλεσκόπια, ετοιμάζεται να κάνει μιά ακριβή και ακατάλληλη ή έστω βιαστική αγορά.

Τα κιάλια προτείνονται για αρχή, με σκοπό να έχει ο νεοεισερχόμενος το χρόνο και τα απλά εργαλεία να ανακαλύψει τι προσφέρει ο νυχτερινός ουρανός και πως παρατηρείται, γιατί δεν είναι τόσο αυτονόητο όσο νομίζει κάποιος που δεν ξαναείχε παρόμοια εμπειρία. Τα μεγάλα και βαριά κιάλια δεν προτείνονται για αρχή, ούτε σαν "προθάλαμος" για τη χρήση αργότερα του τηλεσκοπίου, γιατί κι αυτά έχουν τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες τους. Αντίθετα, προτείνονται αξιόπιστα και ελαφρά κιάλια όπως ένα ζευγάρι 10Χ50 ή 7Χ50, τα οποία μπορούν να βρεθούν και με 150-200 ευρώ, ενώ για το κατάλληλο τρίποδο άλλα 80 ευρώ το πολύ είναι αρκετά, όχι 500 όπως γράφεις.

Με λίγα λόγια, ακριβώς επειδή η παρατήρηση με κιάλια είναι πολύ διδακτική αλλά και απολαυστική, ένα σετάκι κιαλιών 10Χ50, χάρτη/βιβλίου και (εντελώς προαιρετικά) ενός τρίποδου, προτείνεται σαν μιά από τις καλύτερες μεθόδους για να ξεκινήσει και να αντιληφθεί κανείς τι είναι η αστρονομική παρατήρηση και να μπορεί στη συνέχεια με περισσότερη ασφάλεια να επιλέξει τον ανώτερο εξοπλισμό του. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι άλλη επιλογή τηλεσκοπίου θα κάνει ένας ανυπόμονος αρχάριος και άλλη ένας που είχε την ευκαιρία να χαρεί και να διδαχτεί την παρατήρηση με ένα ζευγάρι εύχρηστα κιάλια. Τα κιάλια πάντως θα παραμείνουν σε χρήση για παρατήρηση και αργότερα, αφού για κάποιες συγκυρίες και περιπτώσεις αποτελούν το ιδανικό όργανο.

Με αυτή την έννοια, τα κιάλια είναι και βασικός εξοπλισμός και αξεσουάρ, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται ο παρατηρητής, αλλά και ανάλογα με το στυλ παρατήρησης που θα επιλέξει.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω με τον Στέφανο. Είναι καλύτερα να ξεκινήσεις με ένα μικρό ζευγάρι κιάλια, μόνο όταν είσαι περισσότερο συνειδητοποιημένος να προχωρήσεις σε μεγαλύτερο ζευγάρι. Τα μικρά μου Pentax τα έχω χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερο από τα Celestron. Επιπλέον ένα μικρό ζευγάρι κιάλια είναι πολύ πιο εύχρηστο στη μεταφορά, κι όταν βρεθείς σε μια εκδρομή με πεντακάθαρο-λαχταριστό ουρανό,θα είναι πιθανώς τα μοναδικά πραγματικά διαθέσιμα. Επιπλέον:

1) με βάρος λιγότερο από κιλό, θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και χωρίς στήριξη (αν και η στήριξη συνίσταται),

2) με λιγότερο από 200 ευρώ είναι πολύ πιο προσιτά από οικονομική άποψη.

Σχετικά με τα 90 μοιρών δεν νομίζω πως είναι μονόδρομος. Υπάρχουν τρόποι να "βγάλεις από τον άξονα" τα τυπικής μορφής κιάλια και με μικρό κόστος να κάνεις τη δουλειά σου.

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι τα κιάλια βασικός αστρονομικός εξοπλισμός ;;;;

 

Αγαπητέ PanosSky,

 

Ναι είναι, όταν δεν υπάρχει κοντά ένα καλό τηλεσκόπιο!

Οπως είναι και οι γυμνοί οφθαλμοί, όταν δεν υπάρχουν κοντά ένα ζευγάρι κιάλια!

 

Εχεις βάλει πολλά ερωτήματα, τα οποία έχουν απαντηθεί, και συμφωνώ πλήρως κι΄εγώ, με τούς προλαλήσαντες.

 

Η γνώμη μου είναι να μην παίρνει κανένας, πολύ μεγάλα και ακριβά κιάλια, πρίν αποκτήσει ένα καλό τηλεσκόπιο. Εν αντιθέσει βέβαια με τα μικρά (φθηνά) που είναι συμπληρωματικά και απαραίτητα στην σστρονομική παρατήρηση.

 

Ολα τα κιάλια υστερούν στην μεγέθυνση.

 

Τι θά κάνει με τους πλανήτες, τους διπλούς αστέρες, τα πλανητικά νεφελώματα και τόσους άλλους στόχους που θέλουν μεγάλες μεγεθύνσεις;

 

Κατά την γνώμη μου αυτά προηγούνται στην ερασιτεχνική αστρονομία.

 

Κατόπιν ακολουθεί η απόλυτη ευχαρίστηση της εικόνας, που πράγματι προσφέρουν ένα ζευγάρι μεγάλα και καλά κιάλια.

 

 

Λευτέρης Βακαλόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα προσπαθήσω να κάνω πιο συγκεκριμένη μία από τις ερωτήσεις που έχω θέσει.

 

Apollo 15x70 πολύ καλά κιάλια με άψογες κριτικές. Κόστος 340 ευρώ

 

Skymaster 15x70 μέτρια κιάλια με αρκετά προβλήματα στο χρώμα, προτείνονται από πολλούς. Κόστος 130 ευρώ.

 

Αξίζει κάποιος να επενδύσει στα πρώτα, με βάση τις ανάγκες της αστρονομικής παρατήρησης και με δεδομένο ότι από την χρήση αυτή θα απολαύσει την διαφορά ποιότητας;;;

 

Ή θα πληρώσει κάτι το οποίο δεν θα πάρει πίσω. Εσείς γνωρίζεται καλύτερα την "καθημερινότητα" της παρατήρησης και γνωρίζετε.....

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δες εδώ: http://stargazerslounge.com/observing-binoculars/112265-celestron-skymaster-15x70-helios-apollo-hr-15x70-binoculars.html

 

Δεν τα πάνε και άσχημα τα Celestron.

Υπάρχουν και τα Oberwerk

 

Υπόψιν, όλα κινέζικα είναι και τα φτιάχνει η Kunming

 

Τα Celestron http://www.binocularschina.com/binoculars/giantbinoculars70mm.html

Τα Helios http://www.binocularschina.com/binoculars/MS.html

 

Όπως λέει η Kunming: "For years, the international markets are flooded with unbelievably low-price Chinese binoculars and some of the users have been complaining or bashing loudly about the quality control consistency of Chinese binoculars for a while. Actually, it's quite simple to improve the quality consistency: spending much more time in grinding and selecting glass, spending much more time in training the workers for assembling the binoculars, and spending much more time in the final quality check - then, a much better quality binocular will be made, however, at the tradeoff of much higher production cost."

 

Jinghua & Kunming φίλε μου. Αλλά έχουν και αυτοί μοντέλα για διάφορα βαλάντια.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα προτείνω καλύτερα να κρατήσουμε το θέμα μακριά από το πόσο καλά τα πάνε τα Celestron σε κάποιο review. Δεν πρόκειται να βελτιωθούν ξαφνικά. :D Δεν είναι άλλωστε και το θέμα αυτό εδώ, αλλά έτσι και αλλιώς ο έλεγχος που αναφέρει η Kunming δεν συμβαίνει με τα Celestron.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε, ο Πάνος ρώτησε ανάμεσα στα δύο και βρήκα μία δοκιμή των 2 όπου λέει πως τα Helios είναι πολύ ανώτερα αλλά και τα άλλα για την τιμή τους τα πάνε καλά. Είμαι εντός θέματος όσο δεν πάει άλλο. :D

 

Θα προσπαθήσω να κάνω πιο συγκεκριμένη μία από τις ερωτήσεις που έχω θέσει.

 

Apollo 15x70 πολύ καλά κιάλια με άψογες κριτικές. Κόστος 340 ευρώ

 

Skymaster 15x70 μέτρια κιάλια με αρκετά προβλήματα στο χρώμα, προτείνονται από πολλούς. Κόστος 130 ευρώ.

 

Αξίζει κάποιος να επενδύσει στα πρώτα, με βάση τις ανάγκες της αστρονομικής παρατήρησης και με δεδομένο ότι από την χρήση αυτή θα απολαύσει την διαφορά ποιότητας;;;

 

Ή θα πληρώσει κάτι το οποίο δεν θα πάρει πίσω. Εσείς γνωρίζεται καλύτερα την "καθημερινότητα" της παρατήρησης και γνωρίζετε.....

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Πάνο οι ερωτήσεις σου είναι πολύ καλές και πιστεύω ότι καλό θα ήταν να συζητηθούν όλες. Ειλικρινά χαίρομαι με το θέμα αυτό που άνοιξες. Όμως επειδή έχω δει ότι όταν γίνονται πολλές ερωτήσεις μαζεμένες σε ένα ποστ κάποιες χάνονται πολλές φορές στον δρόμο, για να μη συμβεί το ίδιο εδώ θα προτιμήσω να πω την άποψή μου για τις δύο πρώτες στην αρχή που είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

 

Ξεκινώντας κάποιος την αναζήτηση του στο χώρο της αστρονομίας μπαίνει στο Astrovox, για να μάθει κάποια βασικά πράγματα…… Το πρώτο που ακούει είναι : ξεκίνα με κιάλια και χάρτες και ξέχνα το τηλεσκόπιο στην αρχή…..

 

 

Αντιθέτως πιστεύω ότι στο φόρουμ μας, περισσότερη είναι η προτροπή να ξεκινήσει κάποιος με τηλεσκόπιο φτάνοντας κάποιες φορές στο "τι τα θες τα κιάλια, πάρε κατ' ευθείαν τηλεσκόπιο" ακόμη και σε ανθρώπους που δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία προηγούμενη επαφή με το αντικείμενο. Η γνώμη μου και εμένα είναι, αν κάποιος δεν έχει προηγούμενη εμπειρία από την θέαση του ουρανού, να ξεκινήσει με 10Χ ή έστω 15Χ. Μπορεί να δουλέψει άνετα στα πεδία αυτά ενώ σε 20Χ και επάνω με πεδίο γύρω στις 3 μοίρες ίσως στην αρχή δυσκολευτεί, όπως έλεγα και στο τεστ για τα Helios Quantum 20X80.

 

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ευκολότερη και απολαυστικότερη εκμάθηση του ουρανού από ότι με ένα ζευγάρι κιάλια, που θα έχουν όσο το δυνατόν ποιοτικότερη εικόνα και ένα TFOV γύρω στις 6-4 μοίρες. Τα αντικείμενα που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος σε 10 ή 15Χ χρειάζεται ίσως χρόνια για να τα εξαντλήσει.

 

Εδώ έχω βέβαια και εγώ μια ερώτηση: Εφ' όσον δεν προτείνουμε σε έναν αρχάριο επειδή δεν γνωρίζει τον ουρανό, μεγεθύνσεις πάνω από 10-15Χ λόγω του ότι θα πρέπει να διαχειριστεί ταυτοχρόνως βάρος άρα στήριξη και στενά πεδία, πως του προτείνουμε κατ' ευθείαν τηλεσκόπιο 6-8 ιντσών με στήριξη, εναλλασσόμενους φακούς και στενότερα πεδία; Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν αυτό διώχνει κάποιους από το χόμπι.

 

Αφού περάσει κάποιο διάστημα αναζήτησης συνειδητοποιεί δύο πράγματα :

 

1. Ότι για να πάρει ένα ζευγάρι αξιοπρεπή ( ελέω Κωνσταντίνου) κιάλια πρέπει να δώσει μαζί με το απαραίτητο τρίποδο γύρω στα 500 ευρώ (παίρνεις καλό τηλεσκόπιο με άλλα 50)

 

Στην μεγέθυνση των 10Χ μπορεί κάποιος όχι απλώς να αποκτήσει αξιοπρεπή κιάλια με καλή τιμή, αλλά να αγοράσει από την κατηγορία Premium με 175 ευρώ από Αμερική ή 230 από Γερμανία π.χ. APM HD 10X50, (ίσως τα φέρνει και η "Ακτίς" που συνεργάζεται) ή William Optics 10X50 ED. Κιάλια που μπορεί κάποιος να μη χρειαστεί να τα πουλήσει ποτέ. Στα τρίποδα εφόσον οι τιμές έχουν χαμηλώσει τόσο μπορεί κάποιος να φέρει με 80 ευρώ και να μη το αλλάξει ποτέ αφού σηκώνουν μέχρι και 10 κιλά! Έτσι αυτές οι τιμές πράγματι δεν έχουν καμία σχέση με τα 500 ευρώ που αναφέρεις.

 

Όμως πιστεύω ότι οι επιλογές που έχεις κάνει μέχρι τώρα είναι πολύ καλές και έτσι με χαρά θα επανέλθω να τις συζητήσουμε. :)

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγνώμη Κώστα γράφετε γρήγορα και δεν σας προλαβαίνω μέχρι να κάνω ανανέωση της σελίδας. Είδα μόνο τη δική σου απάντηση και μου ξέφυγε η ερώτηση του Πάνου.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα προσπαθήσω να κάνω πιο συγκεκριμένη μία από τις ερωτήσεις που έχω θέσει.

 

Apollo 15x70 πολύ καλά κιάλια με άψογες κριτικές. Κόστος 340 ευρώ

 

Skymaster 15x70 μέτρια κιάλια με αρκετά προβλήματα στο χρώμα, προτείνονται από πολλούς. Κόστος 130 ευρώ.

 

Αξίζει κάποιος να επενδύσει στα πρώτα, με βάση τις ανάγκες της αστρονομικής παρατήρησης και με δεδομένο ότι από την χρήση αυτή θα απολαύσει την διαφορά ποιότητας;;;

 

Ή θα πληρώσει κάτι το οποίο δεν θα πάρει πίσω. Εσείς γνωρίζεται καλύτερα την "καθημερινότητα" της παρατήρησης και γνωρίζετε.....

 

Πάνο οι ερωτήσεις έγιναν πολλές και δεν έχεις πάρει ακόμη απαντήσεις για ότι έχεις ρωτήσει στην αρχή.

 

Ας συνεχίσω αφού έγινε η ερώτηση λοιπόν.

Τα Celestron δεν πάσχουν στο χρώμα μόνο. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγήκε από το τεστ εδώ στο Astrovox? Μοιάζει σαν να ελαχιστοποιείς τα προβλήματά τους. Πάσχουν από τα πάντα σχεδόν :(

 

Όμως τελικά ξεκινήσαμε το θέμα για το αν τα κιάλια είναι αστρονομικός εξοπλισμός. Θεωρείς ότι είναι καλό να το εξειδικεύσουμε για το αν τα Celestron είναι χάλια ή όχι και αν αξίζει να επενδύσει κάποιος σε αυτά; Προσωπικά την άποψή μου γι αυτά την έχω πει. Θα ήθελα να αποφύγω να μπλεχτώ σε μια ατέρμονη συζήτηση άνευ ουσίας στην πραγματικότητα για συγκρίσεις Celeston με κάτι άλλο.

 

Φιλικά

Κωνσταντίνος :)

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε το θέμα μας και οι ερωτήσεις έγιναν στο εισαγωγικό post.

 

Η ερώτηση που αφορούσε τα δύο ζευγάρια κιάλια ΔΕΝ είχε να κάνει με την σύγκριση τους, αλλά με το αν ο αστρονομικός εξοπλισμός πρέπει να επενδύσει σε ποιοτικά κιάλια.

 

Ήταν λοιπόν συνέχεια των αρχικών μου ερωτήσεων.

 

Στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις κανένας φίλος δεν απάντησε στις ξεχωριστές ερωτήσεις μου (εκτός από εσένα) γιατί η άποψη που εκφράστηκε είναι ότι τα κιάλια αποτελούν ένα βοηθητικό και όχι βασικό εξοπλισμό.

 

Για αυτό και υπήρξαν προτάσεις μόνο για μικρά κιάλια χωρίς την ανάγκη τριπόδου.

 

Όσο για τα 500 ευρώ......15χ70 και πάνω για premium κιάλια + τρίποδο = περίπου 500..... Αυτό λέει η δική μου αναζήτηση. Αν κάνω λάθος μακάρι.

 

Ελπίζω να γίνει καλή κουβέντα..... Όπως είπα και παραπάνω εσείς γνωρίζετε πως γίνεται και τι απαιτήσεις έχει η αστρονομική παρατήρηση...... εσείς ξέρετε αν αξίζει να επενδύσεις στη ποιότητα των κιαλιών.

 

Ο Κώστας ήταν ξεκάθαρος :

 

Εκείνος όμως πως θα αντισταθεί στην παρόρμηση να ανεβάσει την μεγεθυνση στα 250-300x ώστε να δει το σφαιρωτό να εκρήγνυται σε χιλιάδες λαμπυρίζοντα διαμαντάκια ή την μεγάλη ερυθρά κηλίδα να των θωρεί κατάματα; Και αν ήδη έχει ένα τηλεσκόπιο 8-12'' και βάλε, γιατί να μην επενδύσει σε ένα διοφθάλμιο και ένα καλό ζευγάρι φακών, ακόμη και zoom, ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ασυναγώνιστη φωτοσυλλεκτικότητα και την ευσταθή βάση του τηλεσκοπίου χωρίς να συμβιβάσει την τρισδιάστατη (ψευδ-)αίσθηση;

 

Αρχίζω να πιστέυω ότι υπάρχουν πολλών ειδών αστρονομικές παρατηρήσεις :cheesy: :cheesy:

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά καλημέρα και Χρόνια Πολλά.

 

Μου αρέσει πολύ αυτή η συζήτηση.

 

PanosSky

Ναι υπάρχουν πολλά είδη αστρονομικής παρατήρησης και κάθε είδος έχει το δικό του ιδανικό όργανο.

 

Επι τροχάδην (off topic ίσως) και στο περίπου.

 

1. Ουρανογραφία : Γυμνοί οφθαλμοί - Μικρά κιάλια

2. Διάτοντες : Γυμνοί οφθαλμοί - Μικρά κιάλια

3. Μεταβλητοί : Γυμνοί Οφθαλμοί - Μικρά κιάλια - Τηλεσκόπιο

4. Κομήτες : Μεγάλα κιάλια με μεγάλο πεδίο

5. Διπλοί αστέρες : Διοπτρικό καλό Τηλεσκόπιο

6. Πλανήτες : Μεγάλα Τηλεσκόπια με μεγάλο εστιακό μήκος - Μεγάλα Διοπτρικά

7. Νεφελώματα : Μεγάλα κιάλια - Μεγάλο Διοπρικό ή Κατοπρικό Τηλεσκόπιο

8. Πλανητικά - Σφαιρωτά : Μεγάλα Τηλεσκόπια

9. Γαλαξίες : Μεγάλα Τηλεσκόπια

 

Τώρα η γνώμη μου είναι να μην βιαστείς να αγοράσεις πρίν δοκιμάσεις.

 

Βλέπω ότι η έδρα σου είναι η Νέα Μάκρη. Μπορώ να έρθω εκεί ένα απόγευμα έχοντας μαζί μου και μικρά και μεγάλα κιάλια, να σχηματίσεις μια πρώτη ιδέα.

 

Εξ΄άλλου η μισή ευχαρίστηση σε όλα τα χόμπυ, είναι οι άνθρωποι να τα συζητούν και να τα μοιράζονται.

 

Λευτέρης Βακαλόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παλαιότερα (πριν από 10 χρόνια) πριν μπει η Κίνα στο παιχνίδι των τηλεσκοπίων, οι τιμές ήταν ασύστολα μεγάλες. Συγκεκριμένα το 2001 είχα προβεί στην αγορά ενός νευτώνειου 6" με ισημερινή στήριξη και το κόστος ήταν 500Ευρώ. Η κατασκευή του δεν είχε καμία σχέση με τα σημερινά τηλεσκόπια της κατηγορίας του. Ήταν η αρχές που η Κίνα έμπαινε ξεκινούσε να κατασκευάζει φτηνά τηλεσκόπια. Πηγαίνοντας ακόμη πιο παλιά οι τιμές ήταν πολύ παραπάνω.

 

Τότε εκείνες τις εποχές καλύτερα να ξεκινούσες με κιάλια για να δεις τελικά αν σου αρέσει το χόμπι ώστε να επενδύσεις μετά σε ένα τηλεσκόπιο. Σήμερα και δη τα τελευταία 5-6 χρόνια οι τιμές ενός τηλεσκοπίου είναι πολύ προσιτές. Πιστεύω ότι σήμερα δεν συμφέρει να αγοράσεις κιάλια παρά να πας κατευθείαν σε τηλεσκόπιο. Μπορείς με 300Ευρώ να ξεκινήσεις με ένα dob 8" το οποίο θα σου δείξει πολλά περισσότερα από ένα ζευγάρια κιάλια και φυσικά μπορείς πολύ πιο εύκολα να το μεταπουλήσεις με χαμηλή ζημία.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστεύω ότι σήμερα δεν συμφέρει να αγοράσεις κιάλια παρά να πας κατευθείαν σε τηλεσκόπιο. Μπορείς με 300Ευρώ να ξεκινήσεις με ένα dob 8" το οποίο θα σου δείξει πολλά περισσότερα από ένα ζευγάρια κιάλια και φυσικά μπορείς πολύ πιο εύκολα να το μεταπουλήσεις με χαμηλή ζημία.

 

Επειδή όμως η ελάχιστη μεγέθυνση του τηλεσκοπίου αυτού είναι 30-40x και το μέγιστο πεδίο λιγότερο από 2.4 μοίρες (συνήθως κάτω από 2 μοίρες), βασιζόμαστε και στον 50ρη ερευνητή του τηλεσκοπίου και ενίοτε σε ένα ζευγαράκι κιάλια.

Τώρα, το ότι ο ερευνητής μου κοστίζει 150 ευρώ και τα ίσης διαμέτρου (x2) κιάλια μου μόλις 20 ευρώ είναι όντως λίγο περίεργο, θα συμφωνήσω με τον Κωνσταντίνο. Αλλά ο συνδυασμός δουλεύει.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ευκολότερη και απολαυστικότερη εκμάθηση του ουρανού από ότι με ένα ζευγάρι κιάλια, που θα έχουν όσο το δυνατόν ποιοτικότερη εικόνα και ένα TFOV γύρω στις 6-4 μοίρες. Τα αντικείμενα που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος σε 10 ή 15Χ χρειάζεται ίσως χρόνια για να τα εξαντλήσει.

 

Ενδιαφέρουσα άποψη. Από ότι κατάλαβα, αφορά ένα μέρος της παρατηρησιακής αστρονομίας το οποίο λειτουργεί και μόνο του (χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου). Ουρανογραφία το είπε κάποιος φίλος παραπάνω. Σε συνδιασμό με την φορητότητα τους δεν σε αφήνουν μόνο και μη ξαχνάμε και την επίγεια χρήση τους.

 

Βέβαια μπορεί να λειτουργήσει και βοηθητικά στην παρατήρηση με τηλεσκόπιο. Όμως σε αυτή τη περίπτωση δεν απαιτείται ποιοτικός και ακριβός εξοπλισμός.

 

Εκεί καταλήγω από αυτά που διάβασα. Διαλέγεις και παίρνεις....

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...
Στην μεγέθυνση των 10Χ μπορεί κάποιος όχι απλώς να αποκτήσει αξιοπρεπή κιάλια με καλή τιμή, αλλά να αγοράσει από την κατηγορία Premium με 175 ευρώ από Αμερική

 

Κωνσταντίνε έχεις κάποια συγκεκριμένα ζευγάρια που θα μπορούσες να προτείνεις;;;

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Garrett Signature 10x50 HD-WP 175 ευρώ ($230 USD) στην Αμερική. Στην Ευρώπη τά ίδια από την APM HD 10X50 ή την TS Marine 10X50 230 ευρώ.

 

Κατηγορία Premium χωρίς να πληρώσει κάποιος πολλά.

 

https://www.garrettoptical.com/High-Definition-10x50-Waterproof-Binoculars-p/s1050hd-wp.htm

 

S1050HD-WP-3T.jpg

 

Αν μπορούν να σας τα φέρουν από Αμερική από την Garrett Optical ή την Oberwerk θα το συνιστούσα 100%. Ο λόγος είναι ότι τα ελέγχουν σε αρκετά σημεία, πριν την αποστολή.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
παιδια μια απαντησουλα θελω απλη οχι κατι το ιδιαιτερο! θελω να παρω κυαλια και ειμαι μεταξυ ts 15x70 le(125 eyro apo thn aktis) και celestron skymaster 15x70(86 euro twra sto planhtario)! ποια απο τα 2 ειναι το καλυτερο? διαβασα επισησ για τα celestron απο ενα τοπικ και ειδα αρκετα αρνητικα αλαλ δεν βρηκα πουθενα συγκριση μεταξυ αυτων των 2...πειτε μου την γνωμη σασ?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης