Jump to content

Η επιστροφή των Κρητικών


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εχτές Σάββατο ήμαστε αποφασισμένοι μαζί με το Δημήτρη να πάμε για παρατήρηση. Κανείς δεν επρόκειτο να μας μπει εμπόδιο. Οι προβλέψεις καιρού ήταν μέτριες αλλά τίποτα δεν μας σταματούσε. Είχαμε γύρω στον ένα μήνα να πάρουμε μάτι τον αγαπημένο μας ουρανό. :mrgreen:

 

Κατά τις 23:00 φτάσαμε στο σημείο, γύρω στα 800 μέτρα υψόμετρο στην κεντρική Κρήτη. Είχα κάνει 3 ώρες προετοιμασία στην Uranometria με στόχους που ήθελα να βρω στους διδύμους και στον Λέοντα. Ξεκινάω λοιπόν με το NGC 2371-72 το οποίο είναι ο ορισμός του διπολικού πλανητικού, 11.2mag. Είχα προσπαθήσει αρκετές φορές με έναν πρόχειρο χάρτη να το βρω παλιότερα χωρίς αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Uranometria βρέθηκε σε λίγο χρόνο. Με φίλτρο lumicon ΟΙΙΙ και nagler 9mm ήταν πολύ σκοτεινό το πεδίο, εθεάθη πολύ αμυδρά. Όντως, έβλεπες ένα 8άρι να σου χαμογελάει. :mrgreen: Κατά ένα περίεργο τρόπο, μόλις έβγαλα το φίλτρο, το νεφέλωμα φάνηκε ευκολότερα. :-k

 

Ακολούθησε το πλανητικό PNG205.1+14.2 γνωστό και ως "medusa nebula" επίσης στους διδύμους. Βρήκα ακριβώς το πεδίο και με χαμηλή μεγέθυνση και φίλτρο OIII μετά από αρκετό χρόνο, εθεάθη. Είναι μεγάλο 615" και πολύ αμυδρό, μοιάζει με μισοφέγγαρο, 10.3 mag. Η ατμόσφαιρα ξεκίνησε έντονα να δείχνει σημάδια υγρασίας παρόλο που βρισκόμαστε σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο. Τα προσοφθάλμια άρχισαν να θολώνουν και έτσι εγκατέλειψα προσπάθειες για δυσκολότερους στόχους που είχα προετοιμάσει. Επόμενος στόχος το ανοιχτό σμήνος M35 το οποίο βγάζει μάτι . Γιατί αναφέρω αυτό το στόχο; Επειδή αν κοιτάξεις από το προσοφθάλμιο θα προσέξεις ότι δίπλα στο πολύ μεγάλο και λαμπρό αυτό σμήνος, υπάρχει ένα άλλο ανοιχτό σμήνος πολύ πολύ μικρότερο, το NGC 2158 το οποίο είναι ηλικίας 3.2 δις ετών σε απόσταση 16000 έτη φωτός, 8.6mag. Το ζευγάρι αυτό είναι πανέμορφο με τρομερή αίσθηση του βάθους και της απόστασης.

 

Ας πάμε στο Λέοντα, 1ος στόχος βρέθηκε ο εύκολος γαλαξίας NGC 2903 στα 9mag. Δίπλα του βρίσκεται ο NGC 2916 στα 12.1mag το οποίο δεν κατάφερα να διακρίνω, η υγρασία δυσκόλευε αφάνταστα. Σειρά έχει το hickson 44, αυτό το σμήνος γαλαξιών απέχει 52 εκατομμύρια έτη φωτός και είναι από τα ευκολότερα μέλη του καταλόγου. Η Uranometria δείχνει 4 μέλη (NGC3190,93,85,87). Κατάφερα σίγουρα να διακρίνω 2 από αυτούς, NGC 3190 στα 11.1mag και NGC 3193 στα 10.9mag. Άλλο ένα ενδιαφέρον ζεύγος είναι οι NGC 3226-27 στα 11.4 και 10.3mag αντίστοιχα, βρίσκονται δίπλα δίπλα σχηματίζοντας γωνία, πολύ ωραίοι. Ακολούθησε το Leo triplet που αποτελείται από τους M65 στα 9.3mag, τον Μ66 στα 8.9mag και τον NGC 3628 στα 9.5mag. Σχηματίζουν σαν ένα πρόσωπο, τα 2 μάτια και το στόμα. Πολύ ωραίο σετάκι.

 

Άλλο ένα ωραίο σετάκι είναι οι M95-96-105. Σχηματίζουν ένα τρίγωνο μεταξύ τους. O Μ95 είναι 9.7 mag, ο M96 ελαφρώς φωτεινότερος στα 9.3mag. Όταν όμως πήγα να βρω τον M105, πρόσεξα ότι είναι 2 γαλαξίες δίπλα δίπλα. Από τον χάρτη μου είδα ότι προφανώς ο ένας είναι ο M105 στα 9.3mag και ο άλλος ο NGC 3384 στα 9.9mag. Ξαφνικά ακούω το Δημήτρη να φωνάζει, είχε βρει έναν εντυπωσιακό πολύ φωτεινό γαλαξία, τον NGC2403 στην καμηλοπάρδαλη, 8.5mag, αλήθεια πώς ξέφυγε από τον Messier; Στη μέση του πουθενά αποφάσισα να τον εντοπίσω κι εγώ, με παίδεψε λίγο αλλά τον βρήκα. Ένα άλλο αντικείμενο που δεν είχα δει ακόμη είναι το NGC 6543 ή cat's eye nebula στα 8.1 mag. Βρέθηκε εύκολα, πολύ φωτεινό, με ισχυρό μπλε χρώμα, εντυπωσιακό.

 

Μπήκα για 1η φορά στο σμήνος της κόμης της Βερενίκης το οποίο είναι εντυπωσιακό με γυμνό μάτι. 1ο στόχος ο NGC 4494 στα 9.8mag, αρκετά καλός. Επόμενος στόχος με την καρδιά μου να χτυπάει δυνατά είναι ο πασίγνωστος edge on NGC 4565 στα 9.6mag. Περίμενα πολύ καιρό αυτή τη στιγμή. Βρίσκω το πεδίο ακριβώς με την Uranometria που τόσο πιστή με βοηθάει μέχρι στιγμής και κοιτάζω από το προσοφθάλμιο. Αυτό που βλέπω είναι αναμφίβολα ένα όμορφο αντικείμενο αλλά αρκετά πιο αμυδρό απ' ό, τι περίμενα. Η σκοτεινή γραμμή φαίνεται με πλάγια όραση, επίσης φαίνεται στο κέντρο πιο στρογγυλός. Εκεί κοντά βρέθηκε ο επόμενος γαλαξίας, ο NGC 4559 στα 10mag, εύκολος, μακρόστενος.

 

Ο Μ98 στα 10.1mag είναι εντυπωσιακός, σχεδόν edge on, από τα αμυδρότερα μέλη τους καταλόγου messier. Εθεάθη και ο Μ100 στα 9.4mag ο οποίος είναι σε κάτοψη. Η μεγάλη άρκτος όπου νά' ναι γυρνούσε ανάποδα και η μεγάλη στιγμή που όλοι περιμέναμε ήρθε. Η ώρα του M51 ήρθε επιτέλους. Σημαδεύω λοιπόν, τον βρίσκω και κοιτάζω από το προσοφθάλμιο. Ήταν αρκετά ξεπλυμένος, αρκετά χειρότερος απ' ό,τι περίμενα, παρόλο που φαινόταν και ο μικρός γαλαξίας. Τελικά όταν περιμένεις κάτι να το δεις με ανυπομονησία, πάντα στο τέλος απογοητεύεσαι. :-$ Τέλος πάντων, με προσοχή είδα ότι οι σπείρες είναι δεξιόστροφες. Όταν όμως είδαμε το συγκεκριμένο αντικείμενο με το 12άρι GSO, μετά από προσεκτική παρατήρηση φάνηκαν 2 ολόκληρες σπείρες με υποψία γέφυρας.

 

Τελευταίο αφήσαμε τον Κρόνο. Τον σημαδεύω και έπαθα πλάκα. 1η φορά βλέπω τόσο καθαρό είδωλο. Κατάφερα να έχω ευκρινές είδωλο ακόμα και στα 400x. Το μόνο πρόβλημα ήταν η υγρασία, αναγκαζόμουν και είχα το μάτια μακριά από το προσοφθάλμιο για να μην θολώνει μετά από λίγο. Διέκρινα το χώρισμα cassini παρόλο που η γωνία των δαχτυλίων είναι πολύ μικρή, ακόμα μέτρησα και 6 δορυφόρους του. Ήταν μαγευτικός. Έμεινα να τον κοιτάζω πάνω από μισή ώρα. Η παρατήρησή μας έληξε στις 4:30 περίπου και ενώ είχε σχηματιστεί πάγος πάνω στα αυτοκίνητα, φύγαμε με δυσκολία.

 

Θέλω να τονίσω ότι η Uranometria είναι ένα τρομερό βοήθημα. Με βοήθησε αφάνταστα με το ερευνητή, έβρισκα όλους τους στόχους γεωμετρικά με τρομερή ακρίβεια. Την προτείνω ανεπιφύλακτα.

 

 

Νομίζω ότι ξελαμπικάραμε καλά. Σας χαιρετώ και περιμένω με αγωνία και τις δικές σας εμπειρίες. \:D/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

=D> =D> =D> Μπραβο Μανο!!!!

Πολυ καλη παρατηρηση και παρα πολυ καλη περιγραφη! Σε ζυλευω φιλε μου!

Συνεχισε την καλη δουλεια.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο παιδιά, πολύ όμορφα =D>

Συνεχίστε την καλή δουλεία

 

Το σμήνος της κόμης της Βερενίκης ήταν το πρώτο που είχα δει και μάλιστα αφού το έψαχνα με τα κυάλια κάμποση ώρα ανακάλυψα ότι φαίνεται και με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό :P Χαρούλες που έκανα μετά... :D :lol:

 

Τον Κρόνο τον είδαμε και μείς χθες, ήταν καταπληκτικός και όπως λες αν και μικρή η γωνία των δακτυλίων έβλεπες κενό ανάμεσά τους, κάτι πολύ ενδιαφέρον

Πολύ υγρασία είχε και στο Σούνιο

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπραβο παιδια πολυ καλη παρατηρηση, ειχατε!!!Μανο στις περιγραφες σου εισαι τελειως μπραβο!!!Σας ζηλεψα!!!Ετσι μπραβο αν εισαι μια παρεα κανεις καλα δουλεια!!!Περιμενουμε τις επομενες παρατηρησεις σας μεχρι τοτε καλες προετοιμασιες(χαρτες)!!! =D> =D> =D> =D> =D>

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τη χτεσινή μέρα την περιμέναμε εδώ και ένα μήνα. Κάθε μέρα μπαίναμε στο ιντερνετ και βλέπαμε τον καιρό και απογοητευόμασταν. Είχα πάρει απόφαση ότι θα ξανα κάναμε παρατήρηση την άνοιξη. Τελικά ο καιρός μας έκανε το χατίρι. Πραγματικά αν δεν πηγαίναμε χτες θα είχαμε ψυχολογικά προβλήματα τώρα ](*,) .

 

Η δικιά μου λίστα από στόχους ήταν μικρή και αυτό γιατί πίστευα ότι θα φεύγαμε νωρίς. Είχα επικεντρωθεί σε δύο-τρεις στόχους που βρίσκονται σε αμυδρούς αστερισμούς (όπως Ύδρα, Καμηλοπάρδαλη, Αντλία) και αυτό γιατί μου αρέσει η αναζήτηση δύσκολων στόχων. Το δικό μου βοήθημα ήταν το Deep Space Image Catalog. Δεν είναι Uranometria αλλά έχει αρκετά ενδιαφέροντα αντικείμενα τα οποία σιγά σιγά αρχίζω και ανακαλύπτω.

 

Πρώτος στόχος ήταν το πλανητικό νεφέλωμα NGC 1501 11,5 Mag στην Καμηλοπάρδαλη. Στα 136Χ έμοιαζε πολύ με το Ring Nebula μόνο που ήταν λίγο ποιό μικρό και ποιό στρογγυλό. Βρέθηκε σχετικά εύκολα και μπορώ να πω ότι είχα κάποια υποψία για το κεντρικό αστέρι που είναι γύρω στα 14,5 Mag.

 

Δεύτερος στόχος το νεφέλωμα NGC 1491 στον Περσέα. Εδώ η χρήση 24 Panoptic και Lumicon OIII ήταν η χρησή τομή. Χωρίς το φίλτρο δεν μπορούσες να διακρίνεις τίποτα και αυτό γιατί στην περιοχή υπήρχαν μυριάδες αστέρων.

 

Σαν Τρίτος στόχος είχα βάλει μια πρόκληση: Το B29 ένα σκοτεινό νεφέλωμα στο αστερισμό του Ηνίοχου. Εδώ είχαμε μία αποτυχία. Δεν μπορούσα να το εντοπίσω. Δεν γνώριζα πως θα φαίνεται στο περίπου γιατί δεν έχω ξαναδει σκοτεινό νεφ. Μετά από αρκετή προσπάθεια το εγκατέλειψα. Δεν εγκατέλειψα όμως τη μάχη. [-X

 

Επόμενος στόχος ήταν στο πλανητικό NGC 3242 ή αλλιώς τo φάντασμα του Δία στο τέλος της Υδρας. Ήταν πολύ εντυπωσιακό λόγω του μεγάλου μεγέθους του και το χρώμα του ήταν γαλαζωπό. Το κεντρικό αστέρι του ήταν ευδιάκριτο 12,1 Mag.

Ακολούθησαν: IC 443 στους Δυδίμους με ΟΙΙΙ το οποίο το έβλεπα σε σχήμα μισοφέγγαρου, Μ51, Μ101, Μ35 μαζί με NGC 2158, NGC 4565.

 

Τον επίλογο έγραψε ο άρχοντας των δαχτυλιδιών Κρόνος ο οποίος μας μάγεψε στην κυριολεξία.

 

Καθαρούς ουρανούς...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξεκινάω λοιπόν με το NGC 2371-72 το οποίο είναι ο ορισμός του διπολικού πλανητικού, 11.2mag.Με φίλτρο lumicon ΟΙΙΙ και nagler 9mm ήταν πολύ σκοτεινό το πεδίο, εθεάθη πολύ αμυδρά. Όντως, έβλεπες ένα 8άρι να σου χαμογελάει. :mrgreen: Κατά ένα περίεργο τρόπο, μόλις έβγαλα το φίλτρο, το νεφέλωμα φάνηκε ευκολότερα. :-k

Καταρχήν χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους βλέπω παρουσίαση παρατηρήσεων!Μπράβο παιδιά!Συνεχίστε έτσι! =D> Πόση διάμετρο έχει το πλανητικό αυτό;Ήταν αστρικό;Μήπως,χωρίς φίλτρο,με ευθυεία όραση χανόταν και ξαναεμφανιζόταν με πλάγια;

Ακολούθησε το πλανητικό PNG205.1+14.2 γνωστό και ως "medusa nebula" επίσης στους διδύμους. Βρήκα ακριβώς το πεδίο και με χαμηλή μεγέθυνση και φίλτρο OIII μετά από αρκετό χρόνο, εθεάθη. Είναι μεγάλο 615" και πολύ αμυδρό, μοιάζει με μισοφέγγαρο, 10.3 mag.

Και εγώ τους Διδύμους "μελέτησα" χθες απο Αλεποχώρι (υψόμετρο 350m). Προσπάθησα και εγώ να δω το πλανητικό αυτό με το 8" και με 35mm Celestron Ultima,αλλά χωρίς επιτυχία.Με τι προσοφθάλμιο το είδες;Χώρεσε ολόκληρο στο πεδίο;

Επειδή αν κοιτάξεις από το προσοφθάλμιο θα προσέξεις ότι δίπλα στο πολύ μεγάλο και λαμπρό αυτό σμήνος, υπάρχει ένα άλλο ανοιχτό σμήνος πολύ πολύ μικρότερο, το NGC 2158 το οποίο είναι ηλικίας 3.2 δις ετών σε απόσταση 16000 έτη φωτός, 8.6mag. Το ζευγάρι αυτό είναι πανέμορφο με τρομερή αίσθηση του βάθους και της απόστασης.

Το υπέροχο αυτό ανοιχτό,το οποίο έχει τόσο μεγάλη συνοχή που άνετα το μπερδεύει κανείς με λαμπρό νεφέλωμα,αν χρησιμοποιεί χαμηλή μεγέθυνση,είναι 6 φορές μακρύτερα από το Μ35 και είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα ανοιχτά σμήνη που μπορεί να δει κανείς με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια!!!! :shock: Το είδα χθες με 100Χ και πολύ λίγα αστέρια κατάφερα να ξεχωρίσω!Τα υπόλοιπα παρέμεναν "χαμένα" στο λαμπρό συννεφάκι που σχηματίζει το αντικείμενο αυτό.

Ένα άλλο αντικείμενο που δεν είχα δει ακόμη είναι το NGC 6543 ή cat's eye nebula στα 8.1 mag. Βρέθηκε εύκολα, πολύ φωτεινό, με ισχυρό μπλε χρώμα, εντυπωσιακό.

Πολύ κοντά στο 6543 είναι και ένας γαλαξίας πρόκληση: Ο 6552 μεγέθους 13,7v.Είναι τόσο κοντά στο 6543,που ένας παρατηρητής μπορεί πολύ εύκολα να "υποθέσει" την πιθανή θέση του σε σχέση με το εύκολα ορατό 6543 και να προσπαθήσει απλώς να τον διακρίνει και όχι να βρει την θέση του!!Τουλάχιστον εγώ έτσι τον είχα δει από Πάρνωνα,με πολύ μέτριο seeing.

 

Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία παρουσίαση. =D> Συνεχίστε έτσι και εις ανώτερα σε όλους!

 

ΥΓ.Όταν ξαναβγείτε,προτείνω να βάλετε στο μενού σας το Abell 1367 στον Λέοντα!Χάρτες 72 και Α11.Έχετε αρκετή πείρα για να δείτε πολλούς εκει μέσα ακόμα και με 8ιντσο.Θα με θυμηθείτε!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά συγχαρητήρια! =D>

 

Κάνετε πολύ καλά που δημοσιεύετε τις παρατηρήσεις σας γιατί έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα καλό αρχείο,χρήσιμο για όλους. :roll:

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχήν ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Είμαστε γοητευμένοι και φαίνεται πιστεύω.

 

alepohori, σχετικά με το NGC 2371-72, η Uranometria γράφει πως είναι 62", οπότε είναι αρκετά μεγάλο και αμυδρό. Απλώς πρόσεξα πως χωρίς φίλτρο φάνηκε καλύτερα και δεν ξέρω γιατί.

 

Όσο για το PNG205.1+14.2, θέλει οπωσδήποτε φίλτρο!!! 615" σημαίνει πως είναι περίπου 10' δηλαδή 1/6 της μοίρας, οπότε χωράει άνετα σε πεδίο ενός προσοφθαλμίου. Εγώ το είδα με τον meade 18mm και OIII. Προφανώς θέλει χαμηλή μεγέθυνση για να φανεί ευκολότερα επειδή είναι πολύ αμυδρό.

 

Σχετικά με το M35 και το NGC 2158, ξέχασα να αναφέρω πως δίπλα τους ακριβώς εντοπίστηκαν και άλλα 2 ανοιχτά σμήνη, τα IC2156 και IC2157 με λίγα αστέρια.

 

Καταχωρήθηκε και το Abell1367 αν και έχω το παράπονο ότι δεν έχω καταφέρει ακόμη να διακρίνω γαλαξία αμυδρότερο από 12mag από το 8ιντσο. Δεν ξέρω γιατί. :(

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταχωρήθηκε και το Abell1367 αν και έχω το παράπονο ότι δεν έχω ακόμη να διακρίνω γαλαξία αμυδρότερο από 12mag από το 8ιντσο. Δεν ξέρω γιατί. :(

NGC3816 mag12,5v

NGC3883 mag12,7v

NGC3884 mag12,6v

 

Αυτοί μεταξύ άλλων είναι από το Abell1367. Από Αλεποχώρι είχαν φανεί πολύ δύσκολα.Από τα 800μέτρα όμως που πηγαίνετε εσείς,τα πράγματα θα είναι απλούστερα.Ξεκίνα από τον 3884,διότι θα σε βοηθήσει πολύ το αστέρι που είναι δίπλα του.Μείνε πολλή ώρα σε αυτόν για εξάσκηση στη πλάγια όραση.Καλή διασκέδαση!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια παιδιά!

 

Εξαιρετική παρατήρηση και παρουσίαση. Βρίσκεστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, και η συνέχεια πρέπει να είναι ανάλογη.

 

Πάντα τέτοια!

 

Φιλικά, Θανάσης

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο ρε παιδιά.Σας χαίρομαι. =D> =D> =D>

planetman είδες τελικά τι θαύματα κάνει η ουρανομετρία?

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξεκινάω λοιπόν με το NGC 2371-72 το οποίο είναι ο ορισμός του διπολικού πλανητικού, 11.2mag.Με φίλτρο lumicon ΟΙΙΙ και nagler 9mm ήταν πολύ σκοτεινό το πεδίο, εθεάθη πολύ αμυδρά. Όντως, έβλεπες ένα 8άρι να σου χαμογελάει. :mrgreen: Κατά ένα περίεργο τρόπο, μόλις έβγαλα το φίλτρο, το νεφέλωμα φάνηκε ευκολότερα. :-k

Καταρχήν χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους βλέπω παρουσίαση παρατηρήσεων!Μπράβο παιδιά!Συνεχίστε έτσι! =D> Πόση διάμετρο έχει το πλανητικό αυτό;Ήταν αστρικό;Μήπως,χωρίς φίλτρο,με ευθυεία όραση χανόταν και ξαναεμφανιζόταν με πλάγια;

Ακολούθησε το πλανητικό PNG205.1+14.2 γνωστό και ως "medusa nebula" επίσης στους διδύμους. Βρήκα ακριβώς το πεδίο και με χαμηλή μεγέθυνση και φίλτρο OIII μετά από αρκετό χρόνο, εθεάθη. Είναι μεγάλο 615" και πολύ αμυδρό, μοιάζει με μισοφέγγαρο, 10.3 mag.

Και εγώ τους Διδύμους "μελέτησα" χθες απο Αλεποχώρι (υψόμετρο 350m). Προσπάθησα και εγώ να δω το πλανητικό αυτό με το 8" και με 35mm Celestron Ultima,αλλά χωρίς επιτυχία.Με τι προσοφθάλμιο το είδες;Χώρεσε ολόκληρο στο πεδίο;

Επειδή αν κοιτάξεις από το προσοφθάλμιο θα προσέξεις ότι δίπλα στο πολύ μεγάλο και λαμπρό αυτό σμήνος, υπάρχει ένα άλλο ανοιχτό σμήνος πολύ πολύ μικρότερο, το NGC 2158 το οποίο είναι ηλικίας 3.2 δις ετών σε απόσταση 16000 έτη φωτός, 8.6mag. Το ζευγάρι αυτό είναι πανέμορφο με τρομερή αίσθηση του βάθους και της απόστασης.

Το υπέροχο αυτό ανοιχτό,το οποίο έχει τόσο μεγάλη συνοχή που άνετα το μπερδεύει κανείς με λαμπρό νεφέλωμα,αν χρησιμοποιεί χαμηλή μεγέθυνση,είναι 6 φορές μακρύτερα από το Μ35 και είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα ανοιχτά σμήνη που μπορεί να δει κανείς με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια!!!! :shock: Το είδα χθες με 100Χ και πολύ λίγα αστέρια κατάφερα να ξεχωρίσω!Τα υπόλοιπα παρέμεναν "χαμένα" στο λαμπρό συννεφάκι που σχηματίζει το αντικείμενο αυτό.

Ένα άλλο αντικείμενο που δεν είχα δει ακόμη είναι το NGC 6543 ή cat's eye nebula στα 8.1 mag. Βρέθηκε εύκολα, πολύ φωτεινό, με ισχυρό μπλε χρώμα, εντυπωσιακό.

Πολύ κοντά στο 6543 είναι και ένας γαλαξίας πρόκληση: Ο 6552 μεγέθους 13,7v.Είναι τόσο κοντά στο 6543,που ένας παρατηρητής μπορεί πολύ εύκολα να "υποθέσει" την πιθανή θέση του σε σχέση με το εύκολα ορατό 6543 και να προσπαθήσει απλώς να τον διακρίνει και όχι να βρει την θέση του!!Τουλάχιστον εγώ έτσι τον είχα δει από Πάρνωνα,με πολύ μέτριο seeing.

 

Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία παρουσίαση. =D> Συνεχίστε έτσι και εις ανώτερα σε όλους!

 

ΥΓ.Όταν ξαναβγείτε,προτείνω να βάλετε στο μενού σας το Abell 1367 στον Λέοντα!Χάρτες 72 και Α11.Έχετε αρκετή πείρα για να δείτε πολλούς εκει μέσα ακόμα και με 8ιντσο.Θα με θυμηθείτε!

 

Εγώ εν τω μεταξύ νόμιζα ότι το NGC 2158 που έβλεπα δίπλα στο Μ35 ήταν το νεφέλωμα IC 443 που είναι λίγο ποιό κάτω. Το λάθος ήταν βέβαια αποτέλεσμα του χάρτη που χρησιμοποιούσα ο οποίος τα έδειχνε πολύ μικρά και δυσκολευόσουν να διακρίνεις τι είναι αυτό που βλέπεις. Μόλις κοίταξα την ουρανομέτρια μετά είδα τη διαφορά. Όντως είναι φοβερή. Με την πρώτη ευκαιρία θα την αγοράσω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο παιδιά =D> =D>

 

Πολύ καλή παρουσίαση των παρατηρήσεών σας.

 

Πάντα τέτοια.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επόμενος στόχος το ανοιχτό σμήνος M35 το οποίο βγάζει μάτι . Γιατί αναφέρω αυτό το στόχο; Επειδή αν κοιτάξεις από το προσοφθάλμιο θα προσέξεις ότι δίπλα στο πολύ μεγάλο και λαμπρό αυτό σμήνος, υπάρχει ένα άλλο ανοιχτό σμήνος πολύ πολύ μικρότερο, το NGC 2158 το οποίο είναι ηλικίας 3.2 δις ετών σε απόσταση 16000 έτη φωτός, 8.6mag. Το ζευγάρι αυτό είναι πανέμορφο με τρομερή αίσθηση του βάθους και της απόστασης.

 

Μου φαίνεται ότι είχες επηρεαστεί απο τα "δίδυμα" που είχε το τεύχος Ιανουαρίου του Astronomy. Όντως πολύ ωραίος στόχος.

 

Εγώ, το Σάββατο (και πρίν η καταραμένη υγρασία τα μουσκέψει όλα) είδα άλλο ένα ωραίο "δίδυμο" το γνωστό Μ38 με το σχετικά άγνωστο NGC 1907 ένα αρκετά μαζεμένο και πλούσιο σε άστρα ανοικτό.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

alepohori, θα εφαρμόσω τις συμβουλές σου. :P

 

ΙΑΝΟΣ, ευχαριστούμε, θέλω να προχωρήσουμε σε δυσκολότερα αντικείμενα, απλά θέλω ένα βιβλίο αναφοράς. Λέω να παραγγείλω το night sky observer's guide.

 

filiatra, η Uranometria είναι φοβερή. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος αναζήτησης είναι πιο χρονοβόρος για τα φωτεινά αντικείμενα αλλά για τα δύσκολα μόνο αυτή θα σε πάει από τον ερευνητή. Κοιτάς από το προσοφθάλμιο και ο στόχος είναι πάντα μέσα. :mrgreen:

 

takis63, μπα δεν το διάβασα το συγκεκριμένο περιοδικό, το δίδυμο αυτό ανοιχτών σμηνών τα είδαμε τυχαία.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΙΑΝΟΣ, ευχαριστούμε, θέλω να προχωρήσουμε σε δυσκολότερα αντικείμενα, απλά θέλω ένα βιβλίο αναφοράς. Λέω να παραγγείλω το night sky observer's guide.

Να το πάρεις με κλειστά μάτια.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΙΑΝΟΣ, ευχαριστούμε, θέλω να προχωρήσουμε σε δυσκολότερα αντικείμενα, απλά θέλω ένα βιβλίο αναφοράς. Λέω να παραγγείλω το night sky observer's guide.

Να το πάρεις με κλειστά μάτια.

 

Επίσης με κλειστά μάτια.

Θα εντυπωσιαστείς με το πλήθος πληροφοριών και την ταξινόμηση που παρέχει.

Για εμένα είναι απαραίτητο σε κάθε εξόρμηση.

Θα σε δυσκολέψουν μόνο λίγο οι χάρτες που έχει, αλλά σε συνδιασμό με έναν καθαρόαιμο χάρτη για dso θα ξενοιάσεις για μιά ζωή.

 

Καλή συνέχεια.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

 

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Planetman,

 

Το the night sky observer's guide είναι σίγουρα ένα σοβαρό έντυπο που απευθύνεται σε σοβαρούς παρατηρητές.

Κορυφαίος οδηγός για να γνωρίσεις τον «πραγματικό» νυχτερινό ουρανό. Μπορείς να το δουλέψεις παράλληλα με και την ouranometria, έτσι ώστε να εντοπίζεις πιο εύκολα τους δύσκολους στόχους αλλά και να συλλέγεις και ότι έχουν «ξεχάσει» να καταχωρήσουν.

 

 

 

Θανάσης

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάνο,αν βρεις τρόπο να συνδυάσεις την Ουρανομετρία με το Night Sky Observer's Guide,θα κάνεις πολύ απολαυστικές παρατηρήσεις. Εγώ έχω σκεφτεί ένα τρόπο που βολεύει πολύ ώστε να φτιάχνω πρόγραμμα παρατήρησης με συνδυασμό Ουρανομετρίας και αυτού του βιβλίου και για καταγραφή των παρατηρήσεων ανά αστερισμό.

 

Θυμήσου όμως την εργονομία: Πάντα 2 και μόνο βιβλία στο τραπέζι κάθε φορά.Όχι παραπάνω,γιατί μέσα στο σκοτάδι,θα χάσουμε τον μπούσουλα! Μόνο 2: Ουρανομετρία-NSOG και δίπλα ένα μπλοκάκι και ένα χαρτί με το πρόγραμμα παρατήρησης.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάπως έτσι το σκέφτομαι κι εγώ Δημήτρη. Θα την χτυπήσω λείαν συντόμως, με πείσατε. Είδα και το sample και φαίνεται πολύ περιεκτικό βιβλίο. :mrgreen:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ συνδυάζω τρία βιβλία.

Night sky observer's guide, Deep space catalog image, κ Uranometria.

Γράφω τις πληροφορίες που θέλω σε τετράδιο απ τα δύο βιβλία κ στην παρατήρηση έχω μόνο τους χάρτες της Uranometrias κ αν χρειαστεί να δω φώτο τότε ανοίγω τα βιβλία.

 

Ετσι μου μένει χώρος για να γράψω κ τις εντυπώσεις μου.Τα τετραγωνάκια δίπλα απ το χάρτης στην τρίτη σειρά είναι προσομοίωση των χαρτών της ουρανομετρίας.Με μία τελίτσα μέσα στο κουτάκι ξέρω που περίπου είναι για να μην ψάχνω.

Τα RA κ DEC είναι πολύ χρήσιμα για να βρίσκω εύκολα τον σωστό χάρτη στην ουρανομετρία.

Επίσης την ουρανομετρία την έχω εκτυπώσει κ έτσι δεν χρειάζεται να έχω ολόκληρο βιβλίο.Βγάζω τον χάρτη που θέλω κ τον έχω δίπλα απ το προσοφθάλμιο επάνω στον σωλήνα.Βολεύει αφάνταστα.

 

Ελπίζω να σας έδωσα καμιά ιδέα.

aaaaaaaaaaaaa.thumb.jpg.2984c6fe66a3825a67e53eba70123139.jpg

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ μπορεί να συνδυάσω και τρία και τέσσερα βιβλία.

 

Πάντα θα έχω το The night sky observer's guide και αναλόγως τα κέφια μου και το πρόγραμμα παρατήρησης (απο το astroplanner) μπορεί να έχω τα Messier & Caldwell objects και τα καινούρια (και πολύ αξιόλογα) Hidden treasures & Herschell objects του καταξιωμένου Stephen James O'Meara.

 

Για τα δύο τελευταία θα κάνω μια ξεχωριστή παρουσίαση μόλις γυρίσω σπίτι αύριο αφού θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα αξιόλογα.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το The night sky observer's guide είναι δίτομο, σωστά;;

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι ένας τόμος Άνοιξη-Χειμώνας και ένας τόμος Καλοκαίρι-Φθινόπωρο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

filiatra, πολύ καλή ιδέα αυτό με τα 2 τετραγωνάκια που βάζεις μια τελεία δείχνοντας που περίπου είναι το αντικείμενο στους χάρτες της Uranometria. Δεν το είχα σκεφτεί, εγώ έγραφα π.χ. δεξιά κάτω και μετά τον έβρισκα. Μερικές φορές μου έτρωγε αρκετό χρόνο. :P
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης