Jump to content

Οι δυο λόγοι που οι αρχαριοι δεν θελουν να αγορασουν Dobson


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μαθαινοντας κι εγω σιγα σιγα τον ουρανο και κανοντας τα πρωτα μου βήματα στην ερασιτεχνικη αστρονομια σε θεωρητικο επιπεδο (ιντερνετ και nightwach) και με την αγορα κυαλιων στα αμεσα σχεδια μου....τι καλυτερο να κανεις στο ενδιαμεσο απο μια ερευνα αγορας για το πρωτο σου τηλεσκοπιο (ας μη γελιομαστε,ισως οι αντρες να ειναι πιο εθισμενοι στα ψωνια απο τις γυναικες οταν μιλαμε για προιοντα τεχνολογίας).Εχοντας βγαλει τα ματια μου σε αυτο εδω το φορουμ αλλα και σε αλλα ,καθως και σε μερικα online stores κατεληξα στο ασφαλες συμπερασμα οτι η απαντηση για καθε αρχαριο ειναι μια :Dob 8" (η 10" αναλογα τον...κουμπαρα).Μεγαλη φωτοσυλλεκτικοτητα...ευκολη στο χειρισμο βάση...μετρημενα κουκια ρε παιδι μου παρε Dobson!!!!Ελα ομςως που το μυαλο του αρχαριου ειναι κολλημενο στην εικονα τηλεσκοπιου που ειχε οταν ειχε την ιδεα να ασχοληθει με το αντικείμενο....κι εδω ερχομαστε στα δυο μεγαλα κολλήματα του αρχαριου...και στην μια ερωτηση που μου εχει απομεινει μεχρι να παρω την απόφαση μου!

 

1.Θελω στο μέλλον να ασχοληθω και με την αστροφωτογραφια!!!!Αυτη η επιθυμια του αρχαριου αντιμετοπίζεται απο τον "παλιο" με απογοητευτικα σχόλια (ξεχνα το/χρειαζεσαι 3-4-5 χιλιαρικα εξοπλισμό κλπ κλπ) και οχι αδικα.ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ομως...Εξηγουμαι: αυτο που εννοει ο αρχαριος αστροφωτογραφια απεχει παρα πολυ απο αυτο που αντιλαμβανεται ενας ερασιτεχνης με εμπειρια στο χωρο.Οι περισσοτεροι απο εμας απλα θελουν να απαθανατισουν τις πρωτες τους κατακτησεις στον ουρανο εστω και με κακη ποιοτητα και εστω μονο σεληνη και πλανητες,και να γνωρισουν μια χαρα αναλογη με "την πρωτη ζωγραφια του παιδιου τους" οπως πολυ ευστοχα εθεσε καποιος συν-φορουμιτης.Για του λόγου το αληθές παραθετω ενα λινκ με συμβουλες για τα πρωτα βηματα στην φωτογραφηση με ενα dob

http://www.iceinspace.com.au/index.php?id=63,201,0,0,1,0

 

2.Ειναι μεγαλο!!!Πως θα κουβαλαω αυτο το γομαρι???

Πρωτα απόλα δεν ειναι τοσο μεγαλο!Μεταφερεται ευκολα απο οποιονδηποτε ενηλικα η μεγαλο παιδι και χωραει σε ολα σχεδον τα αυτοκινητα χωρις δυσκολιες.Αν κανετε τον κοπο να πατε σε ενα μαγαζι να το δειτε απο κοντα η εστω δειτε μερικες φωτογραφιες με τα τηλεσκοπια σε χρηση απο ανθρωπους ωστε να κανετε τη συγκριση θα καταλαβετε!

 

Φτανουμε στην πολυποθητη ερωτηση....αν καποιοος αντεξε και διαβαζει ακομα αυτο μακροσκελες και ομολογουμενως σχεδον κενο περιεχομενου μηνυμα.2 τα βασικα πλεονεκτηματα ενος dob 8": πολλές ίντσες,ευχρηστη βαση.Γιατι λοιπον οσο κι αν ψαξω δεν βρισκω στην αγορά εναν κατοπτρικο σωλήνα με πολλές ιντσες οπως αυτο http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1558 σε συνδιασμο με μια αλταζιμουθιακη βαση με τριποδα οπως ασ πουμε των nexstar της celestron (χωρις το goto για οικονομία) ωστε να εχουμε ενα συστημα που εχει πολλές ίνστες,ευκολη βαση και καλυτερη μεταφορικοτητα αλλα και να προσεγγιζει περισσοτερο την εικονα που εχει ενας αρχαριος για το πρωτο του τηλεσκόπιο????

 

 

Συγνώμη που σας κουρασα με τη φλυαρια μου...ειναι ενα αποσταγμα του ψαξιματος αρκετων εβδομων και πιστευω οτι προσεγγιζει τους προβληματισμους πολλων ακομα αρχαριων.

You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred.

Woody Allen

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απ' ότι κατάλαβα μιλώντας με υπεύθυνο ειδικού καταστήματος, η βάση είναι σπουδαία υπόθεση και δυστυχώς ακριβή.

Μου είπε, εν ολίγοις, ότι η βάση του NexStar είναι για τα μπάζα, μιας και την ανέφερες. Ασε δε που δεν παίρνει άλλη βάση η συγκεκριμένη σειρά (πάλι σύμφωνα με αυτόν που μίλησα).

 

Φίλε θα συμφωνήσω με σένα σε όλα αυτά που ανέφερες και ίσως τελικά όλα αυτά να κρατάνε κάποιους μακριά από το "άθλημα".

 

Τώρα, όσον αφορά τον όγκο του Dobs, έχω μιά μικρή ένσταση και θα σου πώ τι εννοώ. ΝΑΙ, χωράει σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα. Αλλά αν θέλεις να πάς διακοπές και θέλεις και τις βαλίτσες σου συν το Dobs, τότε πρέπει να έχεις πολύ-πολύ μεγάλο πορτ μπαγκάζ, οπότε είναι ένα πρόβλημα όταν δεν το έχεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα!

Ως αρχάριος και στη φάση του ψαξίματος αγοράς τηλεσκοπίου, θα συμφωνήσω ότι το πρώτο ζήτημα που θίγεις, για μένα είναι σημαντικό.

Ναι φυσικά και θέλω να βγάλω και καμιά φωτογραφία, έτσι ακριβώς όπως το λες. Ξέρω φυσικά πολύ καλά πως χρειάζομαι πολύ χρήμα για να κάνω μια αξιοπρεπή φωτογράφιση. ΑΛΛΑ, το βασικό σκεπτικό είναι το "γιατί να μη μπορώ να βγάλω μια φωτογραφία έστω και μέτριας ποιότητας με τον εξοπλισμό που θα αγοράσω; Έστω ρε παιδί μου ένα κλοζάπ (κλεμμένη αττάκα από ένα σουρρεαλιστικό blog) στο φεγγάρι. Λίγο τον Κρόνο; μήπως; ε;"

κάπως έτσι.

Το δεύτερο θέμα, εμένα προσωπικά προς το παρόν δε με απασχολεί. Ίσως γιατί προς το παρόν τουλάχιστον δε σκέφτομαι να πάρω το τηλεσκόπιο μαζί σε κάποιες διακοπές. Ή τέλος πάντων κάπου που να χρειαστεί να το μεταφέρω αυτό, το σακιδιάκι μου, και το ντιβανομπάουλο που κουβαλάει το έτερο για ένα σουκου κάπου :P

Να σημειώσω εδώ πέρα, πως τις πρώτες καναδυό ώρες ψαξίματος για τηλεσκόπιο, μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως η στήριξη Dobson δεν είναι και πολύ της προκοπής (προφανώς έπεσα σε κριτική κάποιου κολλημένου αντιdobsonικού - με τη λογική "φτηνιάρικο setup-φτηνιάρικα αποτελέσματα-).

Τέλος πάντων, ωραίο θέμα αυτό που ξεκίνησες.

Την καλημέρα μου και πάλι

Skywatcher 10 / ΝΕQ6
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως η στήριξη Dobson δεν είναι και πολύ της προκοπής (προφανώς έπεσα σε κριτική κάποιου κολλημένου αντιdobsonικού - με τη λογική "φτηνιάρικο setup-φτηνιάρικα αποτελέσματα-).

 

Κάθε άλλο! Ειδικά αν είναι καλοσχεδιασμένη (βλεπε OO UK ή DIY) είναι απίστευτα σταθερή και πολύ ομαλή στην κίνηση! Το στήσιμό της είναι παιχνιδάκι και δεν χρειάζεται καθόλου ρεύμα και ελάχιστη συντήριση.. Ακόμα, είναι πολύ πιο "εύκολη",ειδικά για εναν αρχάριο, στην χρήση, χωρίς να χρειάζεται να πάρει το σώμα "περίεργες" κλίσεις κάποιες φορές. Μιλάω πάντα για οπτική παρατήρηση. Για αστροφωτογράφιση δεν το συζητάμε καν.

 

Ο λόγος που λέμε οχι στην αστροφωτογράφιση σε εναν αρχάριο ειναι, δεδομένου πως όλοι ξεκινούν με συγκεκριμένο budget, να δώσει όλα τα χρήματά του σε ίντσες και οπτική ποιότητα. Η φθηνή ισημερινή θα δώσει και κακή φωτογραφία ΚΑΙ κακή παρατήρηση. Για να πάμε σε αξιοπρεπή ισημερινή πρέπει να δώσουμε ΠΟΛΛΑ παραπάνω χρήματα απ οσα συνήθως διαθέτει ένας αρχάριος. Αν είναι έτοιμος να διαθέσει και έχει τη σιγουριά ότι δεν θα το μετανοιώσει κάποιο σοβαρό ποσό (πάνω απο 2000 Ευρώ) για -οχι goto- τηλεσκόπιο αξιώσεων (ίντσες-οπτική ποιότητα- μηχανική ποιότητα-στήριξη- προσοφθάλμιους κλπ) τότε όλα ΟΚ. Αλλά είναι κρίμα να βλέπουμε καινούριους στο χόμπυ να προσπαθούν να κάνουν φωτογράφηση και παρατήρηση με eq3 ή με στηρίξεις που μόλις και μετά βίας σηκώνουν το βάρος του τηλεσκοπίου. Είναι κρίμα για καμμιά δεκαριά κάτω του μετρίου φωτογραφίες να στερηθεί περισσότερες ίντσες, καλύτερη ποιότητα, και τελικά καλύτερη γνώση του ουρανου.

 

Όταν μαθαίνουμε οδήγηση, μαθαίνουμε πρώτα πώς να στρίβουμε ΣΩΣΤΑ πώς να επιταχύνουμε και να επιβραδύνουμε ΣΩΣΤΑ και όχι πώς να μπαίνουμε στο πέταλο με ανάποδο τιμόνι.. Όλα έχουν τη σειρά τους..

Aut dosce, aut disce, aut discede

(Ή δίδαξε, ή μάθε, ή φύγε...)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα dobsonian δε σου απαγορεύει να πάρεις μια afocal από τη Σελήνη ή έναν πλανήτη (με κάποια δυσκολία παραπάνω, είναι αλήθεια).

 

Ένας νέος στο χώρο λογικό είναι να μη θέλει να αποκλείσει τίποτα όταν ξεκινάει και να ψάχνει το τηλεσκόπιο που είναι και φθηνό και τα κάνει όλα. Τέτοιο πράγμα όμως δεν υπάρχει και πρέπει κάπου να συμβιβαστεί. Το dobsonian κάνει έναν από τους πιο καλούς συμβιβασμούς για πολύ λίγα λεφτά.

 

Επίσης, το θέμα του κουβαλήματος είναι παρεξηγημένο. Αν πας κάπου με αυτοκίνητο, μπορεί και να μην κάνει πολύ διαφορά το μέγεθος ανάλογα με το τι άλλες αποσκευές και επιβάτες έχεις.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή πρέπει να αντιμετωπίζουμε σφαιρικά το θέμα, υπάρχει και αυτή η λύση: Παρατήρηση με την φτηνότερη ισημερινή, κατάλληλη και για φωτογράφιση.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω ότι αξίζει να ρίξετε μια ματιά πριν αποφασίσετε! :mrgreen:

 

http://www.youtube.com/watch?v=ikpZJZFj3Wc

 

 

 

 

 

υγ.Κύριε Νολίμιτς δεν πιστεύω να θέλετε μαζί σας την ισημερινή

και εδώ του χρόνου το καλοκαίρι ε;

http://www.colonialvoyage.com/viaggi/TUAMOTU_ARCHIPELAGO__TATAKOTO_ATOLL_REEFS.jpg

 

:roll:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χα, το ντοπς δεν μεταφερεται ; Γιατι, τι μεταφερεται; Για παρτε ματι τα παρακατω. Προσεχτικα διαλεγμενα για μικρο ογκο/βαρος - ΧΑ ](*,) #-o

 

Υπαρχει κατι μικρο, οτιδηποτε ποιο μεγαλο απο ενα Βρεσσερακι, ενα ΕΤΧ ή ενα Nexstar τελος παντων;

 

Οριστε προς γνωση και συμμορφωση:

 

1 ) Pelican case με το CCD

2 ) τσαντα με DSLR και παρελκομενα (φακοι, μπαταριες, καλωδια κλπ)

3 ) βαλιτσακι με προσοφθαλμια (και οχι μονο, ανταπτορες, oag, flashlight κλπ)

4 ) παρελκομενα (οτιδηποτε δεν χωραει αλλου)

5 ) power tank (για την ωρα, δεν αντεχει, θα αντικατασταθει με μεγαλυτερο και βαρυτερη μπαταρια)

6 ) τριποδας, αντιβαρα, πιθανων οδηγητικο 70ρι διοπτρικο

7 ) SCT ΟΤΑ

8 ) ED80 και παρελκομενα

9 ) ισημερινη κεφαλή

10 ) λαπτοπ

 

equip.thumb.jpg.a826b5e28c760de729f6a9853c01808f.jpg

Ο "φορητος" μου εξοπλισμος !!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Ανδρέα αλλά και με τον φίλο roryt.

 

Παιδιά, ας μην γελιόμαστε όμως, το κουβάλημα είναι μέσα στο πρόγραμμα! Πάει και τελείωσε, από το κουβάλημα ότι εξοπλισμό και να έχεις δεν γλυτώνεις! Όλοι θα κουβαλήσουν ένα κάρο μπιχλιμπίδια και παρελκόμενα, είτε έχουν dobsonian είτε ισημερινή.

 

Οπότε όποιος αγοράζει νέο εξοπλισμό και γουστάρει καλή παρατήρηση - σοβαρή ή ακόμη και της πλάκας αστροφωτογράφηση...θα κουβαλήσει!! ](*,) ](*,)

 

εγώ με το 12άρι SW Flextube dob είδα τελικά ότι το τηλεσκόπιο αυτό καθ'αυτό δεν είναι τόσο το πρόβλημα! Ίσα ίσα! Το πρόβλημα είναι όλα τα υπόλοιπα! Ερευνητές με τα κουτάκια τους (telrad και οπτικοί 9x50), τσαντάκια με προσοφθάλμια, τραπεζάκια, καρεκλάκια, χάρτες, φακοί, dew shields, ανυψωτικά τραπεζάκια, κλπ. κλπ. κλπ. #-o #-o #-o

Δεν την παλεύωωωωω :lol: :lol:

 

Δεν νοείται χωρίς αμάξι το χόμπυ οέεεεω!!!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έτσι είναι ακόμα και το πιο απλό setup έχει τη σχετική φασαρία του!

Γιάννη έγραψες με τη φωτό των προσεκτικά-διαλεγμένων-για-τον-όγκο-τους-τηλ/αξεσουάρ ! :mrgreen: :lol:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχετικά με την αστροφωτογράφηση που αναφέρθηκε παραπάνω, δεν κατάλαβα πως θα γίνει έκθεση έστω 15'' χωρίς ισημερινή στήριξη με μοτέρ! Κι εγώ dobάκι έχω, και μάλιστα πεθαίνω για μια φωτογραφία Deep Sky. Αλλά όποτε δοκίμασα μια a focal έστω και στον Γαλαξία της Ανδρομέδας, το αποτέλεσμα ήταν μια ασπρίλα με ουρά, σαν πασχαλινή φωτιστική φωτοβολίδα. Εδώ και τον Δία που φωτογράφησα (με γρήγορη ταχύτητα), θα μπορούσα να σας την παρουσιάσω με την λεζάντα "Ufo πάνω απ' τον Πειραιά"

Βλέπετε κι εγώ σαν αρχάριος δεν μπορούσα στην αρχή να καταλάβω ότι τα αντικείμενα "τρέχουν" μέσα στον προσοφθάλμιο και στους μεγάλους χρόνους έκθεσης που απαιτούνται δεν προλαβαίνεις να βγάλεις τη φωτογραφία (εκτός ίσως από τη Σελήνη που είναι πολύ λαμπερή), ενώ φυσικά το χέρι δεν μπορεί να σπρώχνει τον σωλήνα αντίθετα με ομαλή κίνηση, ώστε να διατηρείται το αντικείμενο σταθερό :(. Δεν μιλάμε λοιπόν να βγάλει κανείς μια φωτογραφία απαιτήσεων, αλλά αν θα βγεί γενικά κάτι που να μοιάζει με φωτογραφία του αντικειμένου! :D

Κατά τα άλλα νομίζω ότι η ευκολία στησίματος του dob είναι ασύγκριτη. Το δε κουβάλημα, απ' τη στιγμή που έχεις κάτι παραπάνω από κυάλια, είναι αναπόφευκτο.

Τώρα για τις στηρίξεις, κατάλαβα απ' τα λεγόμενα άλλων, ότι πρέπει να είναι γερές και σταθερές, αλλιώς στο παραμικρό άγγιγμα ή σπρώξιμο του αέρα το τηλεσκόπιο θα "παίζει" με αποτέλεσμα να μην γίνεται καλή παρατήρηση (την έχω πατήσει με τα κυάλια, που η βάση που τους αγόρασα δεν είναι αρκετά γερή για το βάρος τους). Για το goto τώρα, αναρωτιέμαι κι εγώ πόση οικονομία να είναι τα 200€ όταν έχεις ανέβει σ' αυτά τα επίπεδα.

Και φυσικά τα γράφω όλ' αυτά όχι γιατί έγινα ξαφνικά έμπειρος και γνώστης, αλλά ως παθών και απ' ότι ακούω και μαθαίνω από έμπειρους ερασιτέχνες :mrgreen:

Δεν ξέρω μόνο αυτά τα καινούργια dobsonian με μοτέρ και goto που έχουν βγεί τι κάνουν. Αλλά πάλι τότε από τιμή φτάνουν τα άλλα με την ισημερινή στήριξη.

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οποιοδηποτε συστημα μοτερ για αστροφωτογραφιση πρεπει να τηρει μερικους κανονες αλλιως δεν κανει για πολλα πολλα:

 

1) πρεπει να εχει τροπο διορθωσης σφαλματων (οδήγηση ή/και PEC) αλλιως περιοριζεσαι σε μερικα δευτερολεπτα εκθεσης - ναι, ακομη και με μοτερ !!

2) πρεπει να κανει παρακολουθηση ευθυγραμισμενη με τον πολικο αξονα (μιλαμε για πολικη ευθυγραμμιση και ΕΥΚΟΛΟ τροπο να την κανεις) αλλιως εχεις field rotation (και πιθανων "πηδηματα" μιας και τα συστηματα ALT-AZ κανουν κινησεις με "σκαλοπατια" και με τα δυο μοτερ).

 

Τα συστηματα μοτερ που θα δεις πχ στα ντοπς ειναι alt-az αρα το 2 παει περιπατο. Για να μην μιλησω οτι δεν ξερω καν πως μπορεις να κανεις το 1 με αυτα.

 

Κατα τα αλλα μπορεις να κανεις ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ φωτογραφιση με ντοπς με τον παλιο καλο τροπο (webcam, βιντεοκαμερα, DSLR, κυρια εστια ή με προβολή) : βαζεις τον στοχο σου (πχ Δια) ανατολικα, εξω απο το FOV σου, κρατας την βαση ακινητη, και καθως ο στοχος διασχιζει μονος του το FOV σου, τραβας οσα περισσοτερα καρε μπορεις. κ.ο.κ. Οχι και το ποιο ευκολο, ιδιως αν πας για Δια/Κρονο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενα θέμα που οι αρχάριοι αστροφτογράφοι επιμελημένα αγνοούν, είναι το θέμα της επεξεργασίας της φωτογραφίας. Γιατί, ας μην γελιώμαστε, είναι άλλο να στήνεις τον πιτσιρή απέναντι και να τον φωτογραφίζεις, και τελείως μα τελείως άλλο να βγάζεις τη Ανδρομέδα. Το κόστος του εξοπλισμού είναι αν θέλετε το ένα σκέλος της εξίσωσης, το δεύτερο και σημαντικότερο κατα την άποψή μου, είναι : "Μπορώ/ Θελω/ Προλαβαίνω να ασχοληθώ/ διαβάσω/ πειραματιστώ/ κλπ κλπ" έτσι ώστε να δω φωτογραφίες της προκοπής; Και βέβαια, δεν μιλάω για φωτό επιπέδου, αλλα για να κάνουμε το κέφι μας. Εγώ για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια (μιάς και όλο λέω αλλα και όλο το αναβάλω να πουλήσω τον εξοπλισμό μου) απογοητεύτηκα οικτρά απο το αποτέλεσμα της προσπάθειας και και του αποτελέσματος.

Σκεφτήτε το καλά! Δεν είναι απλά ζήτημα γούστου, είναι πρώτιστα θέμα δυνατότητας

 

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το κόστος του εξοπλισμού είναι αν θέλετε το ένα σκέλος της εξίσωσης,

Ναι, αυτο που μας αδειαζει τις τσεπες :mrgreen:

 

το δεύτερο και σημαντικότερο κατα την άποψή μου, είναι : "Μπορώ/ Θελω/ Προλαβαίνω να ασχοληθώ/ διαβάσω/ πειραματιστώ/ κλπ κλπ" έτσι ώστε να δω φωτογραφίες της προκοπής;
Αχ, ΘΕΛΩ, ναι ΘΕΛΩ (ειναι κολλημα), μπορω - ή τουλαχιστον το ζοριζω- , ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ](*,) ](*,) ](*,) (αντε παλι ξενυχτι και αυριο δουλεια :mrgreen: ) ΘΕΛΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΙΜΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ [-o< [-o< και μια Paramount ME, ενα reftractor AP 160ED, μια μονοχρωμη 6Mpixels με μεγαλα pixels, ενα αυτοματο θολο, κλπ κλπ :twisted: :lol:

Αχ Δημητρη, ειναι κολλημα :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αχ, ΘΕΛΩ, ναι ΘΕΛΩ (ειναι κολλημα), μπορω - ή τουλαχιστον το ζοριζω- , ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ](*,) ](*,) ](*,) (αντε παλι ξενυχτι και αυριο δουλεια :mrgreen: ) ΘΕΛΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΙΜΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ [-o< [-o< και μια Paramount ME, ενα reftractor AP 160ED, μια μονοχρωμη 6Mpixels με μεγαλα pixels, ενα αυτοματο θολο, κλπ κλπ :twisted: :lol:

Αχ Δημητρη, ειναι κολλημα :cheesy:

 

Είναι βρε Γιάννη, Είναι πανάθεμάτο, γι αυτό το κλαίω που δεν το καταφέρνω, Ασε με γαμώτο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εμένα το πρώτο μου τηλεσκόπιο Dobsonian είναι και με ενθουσίασε μπορώ να πω.

Μου αρέσει που είναι απλό, που δεν μπλέκω μοτέρ, βαρίδια, ευθυγραμίσεις, τηλεχειριστήρια, φορτιστές, software κλπ.

Μου αρέσει που στήνεται σε δύο λεπτά και μου δίνει απόλυτη ελευθερία παρατήρησης.

Μου αρέσει που μπορώ να έχω τόσες ίντσες με τόσο λίγο κόστος. =D>

Και τέλος, ναι μου αρέσει που είναι χειροκίνητο. Δεν με ενοχλεί που δεν έχει tracking (τα χέρια τι τα έχουμε) και δεν με ενοχλεί που δεν έχει goto. Μπορεί καμία φορά να μη καταφέρω ή να αργήσω να βρω το αντικείμενο, αλλά άλλη ικανοποίηση δίνει το να το βρίσκεις μόνος σου και να μαθαίνεις τον ουρανό από πρώτο χέρι.

 

Επομένως...

Ζήτω τα Dobsonian :cheesy:

Και βέβαια ζήτω τα GSO =D> (Nαι, υπάρχουν και αυτά όχι μόνο τα Skywatcher)

ametop3a.jpg
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

εγω ετοιμαζομαι τωρα να παρω ενα "κανονικο" τηλεσκοπιο (το λεω ετσι γιατι αυτο που ειχα ηταν..ψιλομουφα!) λοιπον... κατεληξα στο dob 8' και πιστευω οτι θα γινω αλλος ενασ θαυμαστης αυτου του μοντελου γτι εχω ακουσει παρα πολυ καλα σχολιαα! :mrgreen: :mrgreen:
Τα παντα ρει... :wink:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης