GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Μετά από αρκετό καιρό ψαξίματος στο internet, αναζήτησης υλικών και αποτυχημένων προσπαθειών, κατάφερα να καταλήξω σε μία κατασκευή αυτοσχέδιας βάσης με την οποία να μπορώ να κάνω tracking και εύρεση στόχου(goto). Τις πρώτες ιδέες πήρα από το site του Mel Bartel που αναφέρεται σε τεχνικές ελέγχου τηλεσκοπίου με υπολογιστή: http://www.cdcc.sc.usp.br/cda/telescopios/hp-mbartels/altaz/altaz.htmlΌμως δεν έβρισκα βολικό να κουβαλάω και ένα laptop μαζί μου για να ελέγχω το τηλεσκόπιο και έτσι σκέφτηκα να φτιάξω κάτι τέτοιο :http://astroforum.gr/forum/viewtopic.php?t=3214&sid=c1938557dcd4c15ded5a39b403c6fe7aσύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται εδώ:http://www.bedair.org/Tips.htmlΕπειδή πάλι ήταν δύσκολο να βρω ή να κατασκευάσω τα κατάλληλα γρανάζια(χρειάζονται μεγάλα γρανάζια με ατέρμονες), είδα ότι υπάρχουν και άλλες τεχνικές (ιμάντες, δίσκοι τριβής/friction drive, κλπ). Για πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε τεχνικής δείτε εδώ :http://www.dfmengineering.com/news_telescope_gearing.htmlΤελικά, υλοποίησα τη FRICTION DRIVE, η οποία μου φάνηκε πιο εύκολη και ευκολότερη ως προς την εξεύρεση των υλικών.Βέβαια δεν έφτιαξα και την καλύτερη κατασκευή. Μπορεί κάποιος να βρεί πολύ καλύτερες ιδέες, ειδικά αν διαθέτει κατάλληλα εργαλεία και εμπειρία κατασκευής. Εγώ ως επί το πλείστον χρησιμοποίησα απλά υλικά που μπορεί να βρει καποιος εύκολα στο εμπόριο.Η τελική κατασκευή είναι αυτή :*** ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 3... Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Υλικά - Κόστος :1. Ξύλινη βάση (συναρμολόγηση δική μου) : 30 ευρώ2. 2 ξύλινα κυκλικοί δίσκοι (που προσαρμόζονται στο σωλήνα) : 12 ευρώ3. Μηχανισμός κίνησης της meade 492 : 72 ευρώ (ebay)4. Meade Autostar 497 : 67 ευρώ (ebay)5. Μπαταρία 12 v μολύβδου 7ΑΗ : 19 ευρώ6. Φορτιστής μπαταρίας : 7 ευρώ (ebay)7. Διάφορες βίδες, στηρίγματα, παξιμάδια, ροδέλλες : 50 ευρώ (χοντρικά).8. 5 Ρόδες από πατίνι διαμέτρου 10εκ..: 20 ευρώ (ebay)9. 3 ρυθμιζόμενα πόδια : 12 ευρώ (practiker)10. Ρουλεμάν lazy susan : 30 ευρώ Στα παραπάνω δεν συμεριλαμβάνονται υλικά που αγόρασα, πειραματίστηκα και τελικά είδα ότι δεν μου έκαναν και έτσι δεν τα χρησιμοποίησα. meade 492 Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Στάδια κατασκευής Κατασκευή νέας βάσης: Ο λόγος που έφτιαξα νέα βάση ήταν αφενός μεν για να μη χαλάσω τη βάση του S/W και αφετέρου για να μπορέσω να προσαρμόσω καλύτερα τα μοτέρ. Η φιλοσοφία του friction drive είναι να έχεις στήριξη των περιστρεφόμενων τμημάτων στο κέντρο βάρους, ώστε να έχεις ομαλή κίνηση και επίσης να εκμεταλευτείς το βάρος της κατασκευής ώστε να έχεις μεγαλύτερη στατική τριβή στα σημεία επαφής των αξόνων των μοτέρ με τους δίσκους τριβής (εγώ το εφάρμοσα εν μέρει- αύξησα την τριβή προσαρμόζοντας ελατήρια,όπως θα φανεί στη συνέχεια). Για παράδειγμα ο καθ’ ύψος άξονας περιστροφής του σωλήνα δεν πρέπει να περνάει μέσα από τρύπες –όπως συμβαίνει στη βάση dob της skywatcer- αλλά να «κάθεται» ο σωλήνας πάνω στον άξονα του μοτέρ για αύξηση της στατικής τριβής. Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Για την ομαλή περιστροφή κατά διεύθυνση, χρησιμοποίησα ένα ρουλεμάν τύπου lazy suzan μεταξύ των δύο κυκλικών κομματιών της βάσης. Το ρουλεμάν αυτό το βρήκα σε κατάστημα εξοπλισμού επιπλοποιείων (χρησιμοποιείται για κατασκευή περιστρεφόμενων επίπλων, π.χ. τηλεόρασης). Το μειονέκτημά του είναι ότι έχει ένα μικρό τζόγο, ο οποίος πιστεύω ότι δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την κατασκευή. Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Απαραίτητη είναι η τοποθέτηση 3 ρυθμιζόμενων ποδιών στο κάτω μέρος της βάσης, καθώς και η τοποθέτηση αλφαδιών, ώστε να μπορεί να οριζοντιώνεται. Επίσης αλφάδι τοποθετείται και στο σωλήνα γιατί χρειάζεται όταν γίνεται align του τηλεσκοπίου ώστε ο σωληνας να έρθει σε οριζόντια θέση. ΑΛΦΑΔΙ ΣΩΛΗΝΑ ΑΛΦΑΔΙΑ ΒΑΣΗΣ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΑ ΠΟΔΙΑ Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Στη συνέχεια προσάρμοσα τα 4 τροχάκια διαμέτρου 10εκ. (2 σε κάθε πλευρά). Η προσαρμογή έγινε περνώτας βίδες 8χιλ. και σφίγγοντας τις ρόδες με παξιμάδια. Η διάμετρος βέβαια της βίδας εξαρτάται από τη διάμετρο του ρουλεμάν του τροχού (να περνάει ίσα-ίσα).Προσοχή χρειάζεται κατά την τοποθέτηση των τροχών ώστε να τοποθετηθούν στο ίδιο ύψος, διαφορετικά ο σωλήνας θα γέρνει. Γιώργος Αλεξίου
nik71 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΑΠ'ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΔΕΝ ΣΤΟ ΚΡΥΒΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΨΗΝΟΜΑΙ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ.ΕΧΩ ΤΟ SKYWATCHER 12'' KAI ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ ΤΡΟΜΑΞΑ ΝΑ ΒΡΩ ΑΣΤΡΙΚΟ ΣΜΗΝΟΣ ΕΨΑΧΑ ΕΨΑΧΑ ΣΑΝ ΤΟN.......ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΕΛΑΡΙΟΥΜ ΣΕ ΛΑΠΤΟΠ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΕΚΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑΥΤΟ ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΨΗΝΟΜΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ ΜΕ GOTO Γνωθι σαυτον μηδεν αγαν
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Προετοιμασία σωλήνα :Προσαρμογή 2 ξύλινων δίσκων από μελαμίνη διαμέτρου 50 εκ. Οι δίσκοι αυτοί σταθεροποιούνται με ο καθένας με 2 ξυλόβιδες πάνω στο σωλήνα (στο πλαστικό πλαϊνό τμήμα του σωλήνα- δεν ξέρω πως λέγεται). Οι δίσκοι αυτοί παίζουν κατά καποιο τρόπο το ρόλο ενός τεράστιου γραναζιού χωρίς δόντια. Στην αρχή χρησιμοποίησα δίσκους διαμέτρου 30 εκ. , στην πορεία όμως διαπίστωσα ότι δεν ήταν κατάλληλοι γιατί:1. Χρειαζόταν μεγαλύτερη δύναμη για να περιστραφεί ο σωλήνας, πράγμα που ζόριζε το μοτέρ του ύψους.2. Υπήρχε ολίσθηση μεταξύ του ξύλινου δίσκου και των ελαστικών τροχών με αποτέλεσμα το τηλεσκόπιο να χάνει το alignment.Οι ξύλινοι δίσκοι κόπηκαν σε ειδικό ξυλουργικό μηχάνημα με ακρίβεια. Αν επιχειρήσετε να τους κόψετε με κορδέλα ή σέγα θα αποτύχετε γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν τέλειοι κύκλοι, πράγμα που είναι απαραίτητο για την ομαλή πειστροφή καθ’ ύψος του σωλήνα. Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Προσαρμογή σωλήνα στη βάσηΑπλά αφήνεται ο σωλήνας να καθήσει πάνω στα ροδάκια. Για να αποφύγω οι ξύλινοι δίσκοι και ο σωλήνας να ξεφύγουν δεξιά – αριστερά, τοποθέτησα στη βάση σφαιρικά ρουλεμάν (practiker), τα οποία λειτουργούν σαν οδηγοί.Επειδή ο σωλήνας είναι αρκετά μακρύς, αντιμετώπισα πρόβλημα με την ομαλή περιστροφή του, καθώς φαίνεται να μετατοπίζεται το κέντρο βάρους του αναλόγως με την καθ' υψος γωνία που βρίσκεται. Συγκεκριμένα υπάρχει δυσκολία στο κατέβασμα του σωλήνα από τις 90ο στις 45ο και στο ανέβασμα από τις 0ο στις 40ο περίπου. Έτσι αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω ελατήρια με αλυσιδάκια ώστε να είναι καλύτερα ζυγισμένος ο σωλήνας και να περιστρέφεται ομαλά.Επίσης ακόμη ένα ελατήριο χρησιμοποίησα από την άλλη πλευρά του σωλήνα για να αυξήσω τη στατική τριβή μεταξύ ξύλινων δίσκων και μπλέ τροχών, ώστε να μην έχω ολίσθηση, πράγμα που θα είναι καταστροφικό για το alignment του τηλεσκοπίου όταν χρησιμοποιώ το autostar. Γιώργος Αλεξίου
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2009 ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ ΤΡΟΜΑΞΑ ΝΑ ΒΡΩ ΑΣΤΡΙΚΟ ΣΜΗΝΟΣ ΕΨΑΧΑ ΕΨΑΧΑ ΣΑΝ ΤΟN.......Ποιο σμήνος έψαξες και δε βρήκες; Και ποιο χάρτη είχες Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 Κατασκευή νέων αξόνων μοτέρΓια να προσαρμόσω τα μοτέρ του meade 492 ώστε να συνεργάζονται με τα περιστρεφόμενα μέρη της βάσης μου:1. Αφαίρεσα τα γραναζάκια των 60 δοντιών από τους μειωτήρες.2. Αφαίρεσα τους άξονες.3. Έφτιαξα νέους άξονες σύμφωνα με τις οδηγίες του "Bill" στοhttp://astronomyasylum.com/drive.htmlΓια την κατασκευή των αξόνων : α. Χρησιμοποίηση ντίζα 7χιλ. την οποία έκοψα στο επιθυμητό μήκος. β. Την προσάρμοσα στο ηλεκτρικό τρυπάνι ώστε να τη γυρίζω με ταχύτητα και με μία λίμα λέπτυνα μέχρι 3-4 χιλ. το σημείο το οποίο θα έρχεται σε επαφή με τον κυκλικό ξύλινο δίσκο. (το πόσο θα λεπτύνει ο άξονας εξαρτάται από την επιθυμητή μείωση στροφών - η οποία ισούται με το λόγο των διαμέτρων ξύλ. δίσκου/άξονα - δηλ. εδώ για την καθ' ύψος κίνηση : 50εκ./0.4 εκ.=125). γ. Λέπτυνα με τη λίμα την άκρη της ντίζας-άξονα ώστε να μπαίνει στο πλαστικό γραναζάκι του μοτέρ. δ. Τρύπησα με ένα λεπτό τρυπανάκι (2 χιλ.) την άκρη του άξονα και το πλαστικό γραναζάκι και τοποθέτησα μία κοπίλια ώστε να προσαρμοστεί σταθερά ο άξονας με το γραναζάκι(προσοχή οι άκρες της κοπίλιας να μην ξεπερνούν το ύψος των δοντιών του γραναζιού γιατί όταν περιστρέφεται το γραναζάκι μέσα στη θέση του μπορεί η κοπίλια να βρει στα τοιχώματα. Καλύτερα να κοπεί ό,τι περισσεύει από την κοπίλια) ε. Αντικατέστησα τα παξιμάδια με άλλα παξιμάδια ασφαλείας 7χιλ. και άφησα τις δικές του ροδέλλες. στ. Τοποθέτησα το νέο άξονα πίσω στο μοτέρ. ΠΑΛΙΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΑΦΗΣ ΑΞΟΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΞΥΛΙΝΟ ΔΙΣΚΟ ΤΡΥΠΗΜΑ ΑΚΡΗΣ ΑΞΟΝΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΠΛΑΣΙΚΟΥ ΓΡΑΝΑΖΙΟΥ ΝΕΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΜΟΤΕΡ Γιώργος Αλεξίου
Laskos Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 !!! Επαθα πλακα!!!Φοβερος...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 Φιλαρακο Οντως καταπληκτικο!!!!!!!!! Αλληθεια, το Lazy Susane, που το βρήκες; Μπορείς να βαλεις καμια διευθυνση ΦιλικαΔημητρης Δημήτρης
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 Προσαρμογή μοτέρ στη βάσηΣτις φωτογραφίες παρακάτω φαίνεται η προσαρμογή των μοτέρ στη βάση, η οποία έγινε με χρήση ορθών γωνιών και βιδών με παξιμάδια.Αρχικά προσάρμοσα τα μοτέρ όπως φαίνεται στην προηγούμενη φωτογραφία, δηλ. με την άκρη του άξονα στον αέρα (χωρίς να στηρίζεται πουθενά). Διαπίστωσα όμως ότι επειδή ο άξονας είχε ένα μικρό παίξιμο (δεν εφάρμοζε τέλεια στη θέση του στο μοτέρ), δεν μπορούσε να πιεστεί σταθερά πάνω στον ξύλινο δίσκο και έτσι ο άξονας γυρνούσε σχεδόν τρελά, χωρίς να γυρίζει το τηλεσκόπιο. Επιπλέον έπρεπε να βρω ένα τρόπο σύμπλεξης-αποσύμπλεξης των μοτέρ, ώστε όποτε θέλω να γυρίζω το σωλήνα με το χέρι. Έτσι προσάρμοσα ένα ρουλεμάν στο άκρο του άξονα και αυτό το σταθεροποίησα με αυτοσχέδιο τρόπο με βίδες και τρυπημένο λαμάκι. Έτσι ο άξονας περιστροφής σταθεροποιήθηκε αφού πατάει πλέον σταθερά και στα δύο άκρα του (το ένα στο εσωτερικό του μοτέρ και το άλλο στο ρουλεμάν).Το όλο σύστημα μοτέρ-άξονας μπορεί να περιστραφεί ελαφρά με το χέρι και να έρθει σε επαφή ή όχι με τον ξύλινο δίσκο. Επιπλέον ένα ελατήριο τον πιέζει πάνω στον ξύλινο δίσκο ώστε να μεταδίδει την κίνηση. Έτσι βρέθηκε ένας απλός-κομπογιαννίτικος τρόπος σύμπλεξης-αποσύμπλεξης. ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΡΗΣ ΑΞΟΝΑ ΜΕ ΡΟΥΛΕΜΑΝ ΕΛΑΤΗΡΙΟ ΠΙΕΣΗΣ ΑΞΟΝΑ ΜΟΤΕΡ ΑΖΙΜΟΥΘΙΟΥ ΜΟΤΕΡ ΥΨΟΥΣ ΜΟΤΕΡ ΑΖΙΜΟΥΘΙΟΥ Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 Φιλαρακο Οντως καταπληκτικο!!!!!!!!! Αλληθεια, το Lazy Susane, που το βρήκες; Μπορείς να βαλεις καμια διευθυνση ΦιλικαΔημητρης Το βρήκα σε ένα κατάστημα ειδών επιπλοποιείας στη Λάρισα. Το χρησιμοποιούν για κατασκευή περιστρεφόμενων επίπλων (τηλεόρασης κλπ). Λίγο ακριβό βέβαια αλλά είναι αλουμινίου και διαμέτρου 32,5 εκ. Το μειονέκτημα είναι ο μικρός τζόγος που έχει, αλλά πιστεύω ότι όλα τα ρουλεμάν αυτού του είδους έχουν. Πιστεύω με μια έρευνα αγοράς στην Αθήνα θα βρεις. Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 Τοποθέτηση διακόπτη-μπαταριώνΓια την τροφοδοσία των μοτέρ τοποθέτησα ένα διακόπτη επιλογής (θέσεις 1,2,off), ώστε να επιλέγω την πηγή τροφοδοσίας : είτε η επαναφορτιζόμενη μπαταρία μολύβδου 12v ή το κυτίο των 10 μπαταριών της meade (περιλαμβάνεται στο σετ του μηχανισμού κίνησης meade 492). Κυρίως χρησιμοποιώ το πρώτο που έχει 7ΑΗ, ενώ το δεύτερο πιστεύω θα είναι λύση εκτάκτου ανάγκης. Μπορεί βέβαια κάποιος να αγοράσει κάποιο power tank π.χ. της meade ή της celestron, αλλά το κόστος θα ανέβει στα 70 ευρώ και άνω. Η μπαταρία μου κόστισε 19 ευρώ (νομίζω κάνει και για μηχανάκια) και ένας φορτιστής από ebay 7 ευρώ. Γιώργος Αλεξίου
nik71 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2009 ΦΙΛΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΧΑΡΤΗ ΕΦΥΓΑ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΩ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ ΟΤΙ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΩ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΛΑΡΙΟΥΜ ΜΕ ΚΑΤΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΣΕ....ΜΟΙΡΕΣ.ΤΕΛΙΚΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΒΡΩ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΣΤΡΙΚΟ ΣΜΗΝΟΣ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΛΙΓΟ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΣΤΡΑ ΓΥΡΩ ΤΟΥ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 200 ΜΟΙΡΕΣ ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΟΡΙΖΟΝΤΑ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΩΣΤΑ Η ΠΥΞΙΔΑ ΜΟΥ.ΗΤΑΝ 28/8/09 ΚΑΙ ΩΡΑ 01.30.ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΟΛΙΣ ΗΡΘΑ ΕΨΑΞΑ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΣΤΕΛΑΡΙΟΥΜ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΕΞΑΛΛΟΥ ΙΣΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ.ΘΑ ΞΑΝΑΨΑΞΩ Γνωθι σαυτον μηδεν αγαν
pascal Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2009 φιλε GALEX εισαι μαστορατζα !! συγχαρητηρια !! . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2009 Ρύθμιση autostarΑπό το μηχανισμό κίνησης meade 492 έχω αντικαταστήσει το τηλεχειριστήριο με το meade-autostar 497 το οποίο είναι πλήρως συνεργαζόμενο με το μηχανισμό κίνησης (είναι τοποθετημένο στα τηλεσκόπια της meade σειράς DS). Κανονικά το autostar δουλεύει με τα μοτέρ DS με ένα λόγο μείωσης 60:1 (τα μοτέρ αυτά έχουν ένα γραναζάκι με 60 δόντια και έναν ατέρμονα-τα οποία εγώ αφαίρεσα). Το καλό με το autostar είναι ότι παίρνει ρυθμίσεις και προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε γρανάζι ή οποιοδήποτε λόγο μείωσης στροφών αν βάλουμε τις κατάλληλες τιμές στις ρυθμίσεις ALT ratio (για το μοτέρ ύψους) και AZ ratio (για το μοτέρ αζιμουθίου). Οι σωστές τιμές που πρέπει να βάλουμε υπολογίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται εδώ:http://www.bedair.org/Autostar.htmlΕγώ έχω μείωση στροφών 125:1 στο ύψος και 183:1 για το αζιμούθιο.Περισσότερες πληροφορίες για το autostar μπορείτε να δείτε εδώ :http://www.meade.com/support/auto.htmlhttp://www.weasner.com/etx/autostar_info.html Γιώργος Αλεξίου
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2009 Φίλε GALEX τελικά τα κατάφερες. Μπράβο και συγχαρητήρια για την κατασκευή. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
filiatra Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2009 Μπράβο κ από μένα φίλε GALEX.Πολύ ωραία κατασκευή. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Τελικά μετά από μερικές δοκιμές διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο μηχανισμό κίνησης ύψους:Επειδή ο σωλήνας είναι βαρύς, μεγάλου μήκους και το βάρος του δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, χρειάζεται σχετικά μεγάλη δύναμη για να περιστραφεί-ειδικά σε ορισμένες γωνίες. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παρουσιάζεται μια μικρή ολίσθηση του άξονα ως προς τον ελαστικό τροχό με τον οποίο βρίσκεται σε επαφή. Έτσι υπάρχει ένα σφάλμα στην κίνηση του σωλήνα κατά ύψος και χάνεται η ευθυγράμμιση (alighnment). Συνεπώς δεν μπορώ να κάνω goto, αλλά λειτουργεί σχετικά καλά όταν κάνω tracking-αν κινώ το σωλήνα προσεκτικά (manually). Η λύση του προβλήματος θα κινηθεί σε 3 κατευθύνσεις:1. Μείωση των τριβών της καθ' ύψος κίνησης και εξουδετέρωση των δυνάμεων από την ατελή κατανομή του βάρους, με προσαρμογή ελατηρίων ώστε να χρειάζεται μικρή και ομοιόμορφη δύναμη για να κινηθεί ο σωλήνας.2. Αύξηση της πίεσης του άξονα του μοτέρ πάνω στον ελαστικό τροχό ώστε να μην έχω ολίσθηση.3. Προσαρμογή κάποιου γραναζιού - ατέρμονα μεταξύ μοτέρ και τροχού. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΥΨΟΥΣ Γιώργος Αλεξίου
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Αγαπητέ φίλε GALEX δε θα ήταν καλύτερο να αντικαθιστούσες τους ελαστικούς τροχούς με ρουλεμάν; Ίσως να είχες καλύτερη συμπεριφορά στο ύψος. Επίσης και στο αζιμούθιο ίσως να το έκανες επίσης. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Οι τροχοί έχουν ρουλεμάν στον άξονά τους, άρα δεν έχω πρόβλημα τριβών στην περιστροφή τους. Θέλω καλύτερη πρόσφυση μεταξύ μεταλλικού άξονα και τροχού. Πιστεύεις ότι αν έχω σε επαφή μέταλλο με μέταλλο αντί μέταλλο με λάστιχο, θα έχω καλύτερη πρόσφυση; Πάντως στον άξονα αζιμουθίου δεν έχω πρόβλημα γιατί η κίνηση είναι ομαλότερη και απαιτεί μικρή δύναμη για να περιστραφεί. Στον καθ' ύψος άξονα όμως μεταβάλλεται η δύναμη που απαιτείται αναλόγως με τη γωνία που βρίσκεται ο σωλήνας. Κι αυτό γιατί εκεί που στηρίζεται ο σωλήνας δεν είναι ακριβώς και το κέντρο βάρους. Επίσης η θέση του κέντρου βάρους μεταβάλλεται με τη θέση του σωλήνα. Γιώργος Αλεξίου
roryt Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Αυτο το προβλημα υπαρχει σε οποιδηποτε αναλογη κατασκευη, και ακομη και αν βαλεις ποιο μεγαλη προσφυση κλπ κλπ δεν προκειται να το λυσεις σε βαθμο να σου επιτρεψει goto ακριβειας. Η λύση φυσικα εχει υλοποιηθει ηδη στις ισημερινες : πρεπει να ζυγιζεις σωστα τον σωλήνα, οποτε και το υπαρχον θα δουλεψει μια χαρα (εχω δει παρομοια συστηματα με πλαστικα τελειως γραναζια απο ETX). Δοκιμασε να βαλεις μαγνητακια στο κατω μερος του σωλήνα (υποθετω εκει ειναι το προβλημα) σε τετοιες θεσεις που να ισοροπουν τον σωλήνα καθ'υψος και να μην παρουσιαζουν ροπες στο αζιμουθιο (δηλαδη γυρω-γυρω)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα