Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαίρετε.

Ποιά είναι η εμπειρία σας;

Όταν το Seeing και η ατμοσφαιρική διαύγεια είναι μέτρια κατά την διάρκεια της ημέρας, κατά τεκμήριο προβλέπεται το ίδιο να συμβαίνει και αφού νυκτώσει, εφ' όσον δεν αλλάξουν οι συνθήκες εννοείται;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα αν φυσήξει λίγο αεράκι έχει καλός... αλλιώς [-X

Το ίδιο πρόβλημα είχα αυτές τις μέρες και παρά το γεγονός ότι έβρεξε προχθές ο ουρανός ήταν χθές στα ίδια χάλια!! Ευτυχώς σήμερα έβαλε λίγο αέρα και καθάρισε :P

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην περιοχη μου παρατηρω οτι συμβενει Κωστα,αν οχι παντα τις περισοτερες φορες.Δεν ξερω σηγουρα αλλα ισως οφειλεται στα εργοστασια!Το καλοκαιρι παντος λογο της τεφρας που υπταται,δεν χερεσαι την παρατηριση!

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

αν δεν φυσηξει, τοτε το βραδυ σε μενα εχει υγρασια αυτη την εποχη και το seeing μπορει να ειναι καλο αλλα οχι η διαυγεια. οδγηγος μου ειναι τα αστερια κοντα στην περιοχη παρατηρησης/φωτογραφισης. αν δω οτι τρεμοπαιζουν πολυ πολυ τοτε αστα-βραστα γιατι εχεις και τα ανωτερα στρωματα αερα να λαβεις υποψη για το seeing η διαυγεια ειναι πιο πολυ κοντα στην επιφανεια. εγω εδω παντως στην περιοχη που μενω εχω παντα ασχημο seeing για πλανητες αλλα ενα ουρανο γυαλι το βραδυ εαν δεν εχω φωτορυπανση (φεγγαρι, φωτα απο γειτονες)

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Seeing επηρεάζεται απο πολλούς παράγοντες π.χ σκόνη, υγρασία, νέφος, αέρας, θερμοκρασία κ.α

 

Είναι πολύ εκνευριστικό να έχεις Νέα Σελήνη, καθαρό ουρανό και Άθλιο Seeing :evil: Καλύτερα να έβρεχε...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την ημέρα αυτό που μπορώ να δω είναι αν έχει καλή διαύγεια κοιτώντας μακρινά σημεία. Συγκεκριμένα κοιτώντας το νησί Ντία που είναι κοντά στο Ηράκλειο μπορώ να καταλάβω αν είναι καλή η διαύγεια. Συνήθως μετά από βροχή η διαύγεια είναι πάρα πολύ καλή, αλλά το seeing είναι κακό. Από την εμπειρία μου όταν η διαύγεια είναι πάρα πολύ καλή τότε το seeing είναι κακό και αντίστοιχα αν το seeing είναι καλό τότε υστερεί η διαύγεια.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εγώ κοιτάζω τα καράβια που προσεγγίζουν το λιμάνι. Τα έβλεπα θολά χθες και σήμερα λίγο καλύτερα, έτσι σκέφτηκα να ρωτήσω.

Επίσης, πριν την βροχή τα περιστέρια και άλλα πουλιά πετάνε χαμηλά σε σμήνη. Όταν το seeing είναι κακό (θολούρα στον ορίζοντα) οι γλάροι πετούν πάνω από την στεριά, ξυστά απ' το γκιοζλεμεβί. Εμπειρικές παρατηρήσεις.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν το Seeing και η ατμοσφαιρική διαύγεια είναι μέτρια κατά την διάρκεια της ημέρας

 

Γεια σου Κώστα. Πως προσδιορίζεις ποιο είναι το seeing κατα τη διάρκεια της ημέρας; Δεν υπάρχει κάποιο άστρο για να δεις ποσο τρεμοπαίζει.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να ρωτήσω και εγώ με αφορμή τηλεφώνημα φίλης. Παρατηρούσε τον ουρανό ανατολικά γύρω στις 23.00 στην περιοχή του Αρκτούρου. Ένα άστρο τρεμοπαιζε και για κάποιο χρονικό διάστημα έσβησε τελείως και επανεμφανίστηκε. Απάντησα ότι μάλλον θα ευθύνεται το seeing, δεδομένου ότι ο Αρκτούρος ήταν χαμηλά εκείνη την ώρα. Μπορεί να συμβεί;
Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου Κώστα. Πως προσδιορίζεις ποιο είναι το seeing κατα τη διάρκεια της ημέρας; Δεν υπάρχει κάποιο άστρο για να δεις ποσο τρεμοπαίζει.

 

Το είπα παραπάνω. Βλέπω τα καράβια στον ορίζοντα, φορτηγά, τάνκερ και επιβατηγά. Κάποτε και αεροπλάνα.

Άλλοτε είναι σαφέστατα, άλλοτε θολά και τρεμοπαίζουν.

Το ερώτημά μου είναι ακριβώς αυτό: σχετίζεται αυτή η ''ορατότητα'' με την νυκτερινή η οποία όμως αφορά αντικείμενα στον ουράνιο θόλο, συνήθως σημειακά και αυτόφωτα;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο προβληματισμός μου συνίσταται στο εξής, οι πηγές που μπορείς να παρατηρήσεις τη μέρα δεν είναι σημειακά φώτα όπως τα αστέρια, είναι εκτεταμένοι στόχοι και γενικά κοντά στον ορίζοντα. Σκέψου για παράδειγμα ότι ακόμη και με μέτριο seeing ο Δίας φαίνεται, με γυμνό οφθαλμό, σαν σταθερή πηγή φωτός, επειδή ακριβώς είναι εκτεταμένος στόχος, οπότε δεν υπάρχει κάποιο ασφαλές παρατηρησιακό "διαγνωστίκο" που να λέει ποιο θα ήταν το seeing αν εκείνη τη στιγμή εμφανιζόταν ένα αστέρι.

Οι παρατηρήσεις κοντά στον ορίζοντα επίσης είναι πολύ ευαίσθητες στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας της Γης και του αμέσως υπερκείμενου αέρα, ενώ γενικά το seeing προκαλείται από τυρβώδη κίνηση αρκετά ψηλότερα και έτσι μια τοπική υγρασία και εξάτμιση μπορεί να κάνει την εικόνα ενός πλοίου θολή και να τρεμοπαίζει αλλά να μην έχει σχέση με το seeing.

 

Ένα βασικό σημείο που πρέπει να διαχωριστεί είναι πως είναι διαφορετικά πράγματα η διαύγεια που εξαρτάται κυρίως από την υγρασία και τη σκόνη στην ατμόσφαιρα, και άλλο πράγμα το seeing που εξαρτάται από το πόσο σταθερή είναι η ατμόσφαιρα, και σε πολλές περιπτώσεις η αχλύς της ατμόσφαιρας στις πόλεις κάνει την ατμόσφαιρα πιο σταθερή και βελτιώνει το seeing, οπότε δεν είναι σπάνιο ο ουρανός να μην είναι διαυγής, αλλά το seeing να είναι αξιοπρεπές.

 

Η εντελώς εμπειρική εκτίμηση που έχω παρατηρώντας, είναι ότι το seeing μπορεί να αλλάξει αρκετά γρήγορα μέσα στη διάρκεια μιας νύχτας (όπως και ο καιρός εν γένει), οπότε η πρόβλεψη με "προέκταση" δεν θεωρώ πως είναι ασφαλής.

 

Παρόλα αυτά το όντως ενδιαφέρον ερώτημα μάλλον απαντάει η πρόβλεψη για το seeing εδώ, η οποία δε δείχνει κάποια ευαισθησία μεταξύ νύχτας και ημέρας, απλά τα σχήματα εξελίσσονται με το χρόνο χωρίς η εξέλιξη να είναι αισθητά διαφορετική.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η απάντηση του Heal ξεκαθαρίζει αρκετά για το seeing και το θέμα της πρόβλεψης.

 

Ελπίζω να μη φύγω εκτός θέματος συμπληρώνοντας τα παρακάτω:

 

Το θέμα του seeing είναι κάτι που από παλιά μας ταλανίζει με ερωτήματα στο forum. Οι σχετικές αναφορές, συχνά μας μπερδεύουν περισσότερο. Και καλό είναι αφού ανοίχτηκε το θέμα και έχει αυτόν τον τίτλο, να ξεκαθαριστεί εντελώς και αναλυτικά, τι σημαίνει seeing και τι ατμοσφαιρική διαύγεια. Δυστυχώς αν κάποιος αποταθεί και στα ξένα site για απαντήσεις, θα δει ότι το μπέρδεμα παραμένει το ίδιο. Θυμάμαι πόσο καιρό ασχολήθηκα για να απαντηθούν τα ερωτήματά μου για το ποιές είναι οι διαφορές, τι επηρεάζει το καθ ένα από αυτά και από τι επηρεάζεται. Με τον ενδιαφέροντα προβληματισμό του Κώστα έρχεται να προστεθεί άλλη μια παράμετρος στις ερωτήσεις αυτές.

 

Είναι πολλές φορές που κοιτάζω πόσο καθαρή είναι η ατμόσφαιρα το πρωί ελπίζοντας σε καλή παρατήρηση το βράδυ. Αλλά αυτό έχει σχέση με το seeing?

Θα τολμήσω ένα ξεκαθάρισμα και με διορθώνετε ή συμπληρώνετε.

 

Όλα όσα έχω κατανοήσει είναι τα εξής:

 

 

Seeing

 

Το seeing δεν έχει να κάνει με το πόσο καθαρά (με διαύγεια) βλέπουμε τα άστρα το βράδυ, ούτε με το πόσα πολλά βλέπουμε, ούτε επηρεάζεται από το αν υπάρχουν ρύποι, σκόνη, υγρασία, νέφη.

Κατ' αρχάς το μπέρδεμα πρέπει να ξεκινά από τις ίδιες τις λέξεις "καλό Seeing" που μας φέρνει στο μυαλό αυτόματα το "βλέπω καθαρά, με διαύγεια". Ο ορισμός για το αστρονομικό seeing όμως, αναφέρεται στο "Θάμπωμα και τρεμόπαιγμα αστρονομικών αντικειμένων εξ αιτίας της τυρβώδους κίνησης της ατμόσφαιρας". Αυτό που κατανοώ, είναι ότι έχει να κάνει κατά την παρατήρηση - φωτογράφιση, με την στήλη αέρα που επεκτείνεται από τον δίσκο του τηλεσκόπιου και φτάνει μέχρι τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Όσο περισσότερο υπάρχει ανομοιόμορφη κίνηση αερίων μαζών, τόσο υπάρχει και κακό seeing. Το seeing επηρεάζει περισσότερο τους αστροφωτογράφους που λόγω των μεγάλης διάρκειας λήψεων, το αντικείμενο δείχνει θολό. Στην αστροπαρατήρηση, από την δική μου εμπειρία, δεν είναι τόσο πρόβλημα όσο η διαύγεια της ατμόσφαιρας. Και αυτό γιατί, σε ημέρες με κακό seeing, για λίγο διάστημα μπορείς να έχεις καλή θέαση του αντικειμένου σου όταν σταματήσει το τρεμόπαιγμά του.

Οι διαταράξεις της ατμόσφαιρας μπορεί να είναι και τοπικές. Διαφορετικές δηλαδή σε ένα βουνό, από ότι δίπλα σε μια λίμνη λόγω εξάτμισης του νερού. Διαταράξεις μπορούν να συμβούν και από το περιβάλλον γύρω από το τηλεσκόπιο πχ όταν έχει στηθεί πάνω σε άσφαλτο που κρατάει ζέστη από τον ήλιο. (Έχω διαβάσει ότι το ίδιο συμβαίνει και στα παρατηρητήρια μέχρι να εξισορροπηθεί η εξωτερική με την εσωτερική θερμοκρασία. Λογικό ακούγεται. Αλλά δεν το γνωρίζω. Μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει; ).

Επίσης όπως συμπεραίνω από όσα αναφέρει ο Heal, αφού δεν μπορούμε να δούμε αστέρια το πρωί δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για seeing. Αλλά και το τρεμόπαιγμα εικόνων στον ορίζοντα το πρωί δεν πρέπει να το λέμε seeing οπότε δεν τίθεται θέμα πρόβλεψης.

Για να βγει πρόβλεψη seeing συνυπολογίζονται

α) χαμηλή, μεσαία και υψηλή νέφωση,

β) Jetsream ( ρεύματα αέρος )

γ) Dewpoint ( σημείο δρόσου )

δ) Bad Layers ( στρώματα με διαβάθμιση θερμοκρασίας ).

Δυστυχώς το "Meteoblue" που κάνει προβλέψεις seeing αναβαθμίζεται και έχει αναστείλει την λειτουργία του προσωρινά.

 

Κλίμακες μέτρηση seeing:

Αντωνιάδη 1-5 όπου 5= Εξαιρετικό

Pickering scale 1-10 όπου 10= Εξαιρετικό

 

 

Διαύγεια της ατμόσφαιρας

 

Διαύγεια σημαίνει το πόσο καθαρός είναι ο ουρανός. Το πόσο αμυδρά αστέρια βλέπουμε. Ψάχνοντας για το αμυδρότερο αστέρι με γυμνό μάτι μπορούμε να πούμε ποιά η διαύγεια της ατμόσφαιρας χρησιμοποιώντας μια κλίμακα. Εξαρτάται από την υγρασία, τα αραιά νέφη ψηλά στην ατμόσφαιρα, την σκόνη, τον καπνό. Αν το ένα βράδυ βλέπουμε αστέρι έως 6.2 και το άλλο 5.5 έχει να κάνει με την διαύγεια και όχι με το seeing. Η διαύγεια επηρεάζει αρνητικά και αστροπαρατηρητές και αστροφωτογράφους. Ο αέρας που καθαρίζει την ατμόσφαιρα και μπορούμε να βλέπουμε μακριά, δημιουργεί κατα κανόνα κακό seeing. Όσο πιο ψηλά τόσο καλύτερα στο θέμα της διαύγειας. Όχι όμως τόσο ψηλά για τους οπτικούς παρατηρητές, που να χάσουν την οπτική ευαισθησία τους, λόγω της λιγότερης οξυγόνωσης του εγκεφάλου (πάνω από 3000 μέτρα).

 

Κλίμακες μέτρησης διαύγειας:

0-7 American Association of Amateur Astronomers (ΑΑΑΑ) όπου 7=πολύ καθαρός

0-10 Saguaro Astronomy Club (SAC) 10 = πολύ καθαρός

 

Υπάρχει ένα μπέρδεμα σε πολλές αναφορές για την διαύγεια, λέγοντας το ότι η φωτορύπανση είναι άλλος ένας αρνητικός παράγοντας, μαζί με την σκόνη την υγρασία και τα νέφη. Και αυτό γιατί η φωτορύπανση μειώνει την δυνατότητα να βλέπουμε αμυδρότερα αστέρια. Μου μοιάζει με σύγχυση. Εκτιμώ ότι η φωτορύπανση δεν είναι παράγοντας διαύγειας της ατμόσφαιρας.

 

Τα amimation είναι για το πως κατανοώ την διαφορά Seeing - Διαύγειας:

 

 

[fullalbumimg]12513[/fullalbumimg]

 

Άσχημο Seeing

 

 

[fullalbumimg]12514[/fullalbumimg]

 

Μεταβολές στην Διαύγεια

 

 

Αν μπορούσα να γενικεύσω, έχω στο μυαλό μου:

Seeing = Σταθερότητα ατμόσφαιρας, πόσο σταθερό χωρίς τρεμόπαιγμα είναι το αστέρι,

Διαύγεια (transparency)= πόσο καθαρός είναι ο ουρανός, πόσο αμυδρότερο αστέρι βλέπουμε.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαύγεια (transparency)= πόσο καθαρός είναι ο ουρανός, πόσο αμυδρότερο αστέρι βλέπουμε.

 

Όχι απόλυτα. Με κακό seeing τα άστρα γίνονται "μπαλίτσες" και τα αμυδρά εξαφανίζονται. Συνεπώς με καλό seeing βλέπεις και αμυδρότερα άστρα.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν έχει τέλεια διαύγεια και κακό seeing εκτός του ότι δεν μπορείς να κάνεις πλανητική παρατήρηση δεν μπορείς να κάνεις ούτε και deep sky γιατί απλά δεν μπορείς να εστιάσεις σε μεσαίες-μεγάλες μεγεθύνσεις.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραία, ξεκαθαρίστηκε ένα θέμα που το είχα λίγο μπερδεμένο :roll:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν έχει τέλεια διαύγεια και κακό seeing εκτός του ότι δεν μπορείς να κάνεις πλανητική παρατήρηση δεν μπορείς να κάνεις ούτε και deep sky γιατί απλά δεν μπορείς να εστιάσεις σε μεσαίες-μεγάλες μεγεθύνσεις.

 

επισης ειναι μεγαλο προβλημα και η οδηγηση με κακο seeing μιας και το αστερι χοροπηδαει συνεχεια

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...
  • 1 έτος αργότερα...

.

.

Διαύγεια ή Seeing; (συνέχεια)

 

 

Πότε χρησιμοποιούμε τον όρο Διαύγεια και πότε το Seeing; Μερικά ακόμη πράγματα που έχω κατανοήσει και συμπληρώνω εδώ, σχετικά με την Διαύγεια της ατμόσφαιρας έναντι του Seeing:

 

- Η Διαύγεια (το πόσο καθαρή είναι η ατμόσφαιρα) έχω την εντύπωση ότι πρωτίστως μας ενδιαφέρει όλους περισσότερο, αστροπαρατηρητές και αστροφωτογράφους έναντι του Seeing (σταθερότητα της ατμόσφαιρας), καθώς και όσους ασχολούνται με την φασματοσκοπία, φωτομετρία και αστρομετρία. Παρόλα αυτά παρατηρώ ότι και έμπειροι παρατηρητές του ουρανού στην Ελλάδα και το εξωτερικό πολλές φορές αναφέρονται κατά λάθος στο Seeing αντί για την Διαύγεια. Η διαύγεια της ατμόσφαιρας είναι o βασικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται το αν θα δούμε ή δεν θα δούμε τα ουράνια σώματα. Αν θα διακρίνουμε ένα αστέρι καλά, ελάχιστα αλλά και καθόλου. Η καλή διαύγεια είναι αυτή που μας επιτρέπει να βλέπουμε την ημέρα τον ουρανό με ένα βαθύ μπλε χρώμα. Αντιθέτως θα έχετε παρατηρήσει σε ημέρες με υψηλή υγρασία, το ξεπλυμένο άσπρο χρώμα που παίρνει ο ουρανός και που αυξάνεται κοντά στον ορίζοντα. Το ίδιο συμβαίνει και το βράδυ. Μπορεί δηλαδή η καλή διαύγεια να δώσει ένα μαύρο χρώμα στον ουρανό με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να δούμε βαθύτερα και αμυδρότερα αντικείμενα, ή αντιθέτως όταν δεν υπάρχει καλή διαύγεια ο ουρανός να έχει ξεπλυμένο γκρι χρώμα.

 

Η υγρασία στο υψόμετρο που βρισκόμαστε με την μορφή σταγονιδίων όταν η θερμοκρασία φτάνει στο σημείο δρόσου, είναι που κάνει μούσκεμα το τηλεσκόπιό μας το βράδυ και μειώνει ελαφρώς την διαύγεια στον ουρανό. Σε μεγαλύτερο βαθμό και σε μεγαλύτερο ύψος από το σημείο παρατήρησής μας, κάνει την ατμόσφαιρα ημιδιάφανη και βλέπουμε σημειακά αντικείμενα όπως τα άστρα, θολά. Σταθερά θολά. Όχι το θολό τρεμόπαιγμα λόγω κακού seeing που την μια στιγμή είναι κάπως καθαρά και την άλλη θολά. Τέλος, με βαθμό 0 στην κλίμακα διαύγειας της ατμόσφαιρας, ο ουρανός θα είναι καλυμμένος από σύννεφα ώστε να μη διακρίνουμε τίποτα. Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν, της δυνατότητας να δούμε ή να μη δούμε καθόλου τα αντικείμενα του ουρανού, πιστεύω ότι η διαύγεια έχει ιδιαίτερη βαρύτητα έναντι του seeing. Όχι μόνο για τον βαθύ ουρανό, αλλά ακόμη και για τους πλανήτες.

 

Φυσικά δεν παραβλέπω το ότι για παρατήρηση πλανητών ή σφιχτών διπλών και για αστροφωτογράφιση, χρειαζόμαστε σταθερό seeing. Τo οποίο αν δεν υπάρχει, η προσπάθεια μπορεί να πάει χαμένη. Αλλά όταν η διαύγεια της ατμόσφαιρας είναι κακή, τότε δεν μπορούμε να δούμε ούτε τους πλανήτες, ούτε τίποτα. Και ενώ το seeing μπορεί να βελτιωθεί στιγμιαία για παρατήρηση, δύσκολα συμβαίνει το ίδιο και με την διαύγεια όταν είναι κακή. Και τα δύο λοιπόν μπορεί να είναι καλές ή άσχημες συνθήκες, αλλά οι αστροπαρατηρητές στην πλειονότητά τους, βλέπω να προτιμούν το κακό seeing έως ένα βαθμό, από το να υπάρχει κακή διαύγεια. Αντιθέτως για τους αστροφωτογράφους και τα δύο δεν είναι καλές συνθήκες.

 

 

- Οπότε αν τα παραπάνω ισχύουν, κυρίως είναι η καλή διαύγεια αυτή που μας ενδιαφέρει στις παρατηρήσεις μας και κατόπιν το seeing. Αυτό που θέλω να πω καταλήγοντας, είναι ότι σωστότερο όσοι ασχολούμαστε με την παρατήρηση, όταν θέλουμε να πούμε ότι ο ουρανός ήταν καθαρός, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ήταν καλές και βλέπαμε καθαρά πολλά αστέρια, να αναφέρουμε ότι είχε καλή διαύγεια αντί για το εσφαλμένο καλό seeing, εκτός και αν πραγματικά εννοούμε και θέλουμε να αναφερθούμε στο Seeing και στην σταθερότητα της ατμόσφαιρας. Ίσως πρέπει να αφήσουμε τον όρο Seeing στους περισσότερο σχετιζόμενους με αυτό, όπως όσους ασχολούνται με την αστροφωτογραφία, φασματοσκοπία, πλανητική κλπ, ώστε να βγάζουμε καλύτερο νόημα όταν κάποιος αναφέρεται στο καλό seeing, ότι πραγματικά εννοεί δηλαδή το πόσο σταθερός είναι ο ουρανός, ή ότι η εικόνα του πλανήτη ή του άστρου δεν χορεύει στο CCD του ή στο προσοφθάλμιό του.

 

 

- Τις ήρεμες νύχτες στην παρατήρηση που επικρατεί άπνοια, έχω δει ότι συχνά ευχόμαστε για ένα ελαφρύ αεράκι που θα μειώσει την υγρασία και τους ρύπους, θα διαλύσει τις σταγόνες νερού η την ελαφριά συννεφιά και θα επιφέρει καλή διαύγεια. Αλλά όχι τόσο δυνατό ώστε να δημιουργήσει αναταράξεις και στροβιλισμούς και να αρχίσουν τα προβλήματα στο seeing που μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι σταθερό.

 

 

- Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μεταβάλλουν την διαύγεια της ατμόσφαιρας παγκόσμια. Η υγρασία (νέφη ή σταγόνες), η σκόνη (αφρικανική κλπ), ο καπνός (πόλεις με αιθαλομίχλη, καιόμενα δάση, ηφαίστεια), τα ατμοσφαιρικά αερολύματα (aerosols – δηλ. εκτός από την σκόνη, στάχτη, αιθαλομίχλη περιλαμβάνονται και η γύρη, το αλάτι της θάλασσας κλπ), το υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας, το ύψος του στόχου μας (βέλτιστο στο ζενίθ), το σέλας.

 

 

- Η φωτορύπανση από την άλλη μεριά μειώνει την διαύγεια αλλά δεν είναι πρωτογενής παράγοντας της διαύγειας. Στην πραγματικότητα τα σωματίδια της ατμόσφαιρας σταγόνες υγρασίας, σκόνη, αιθαλομίχλη, σκεδάζουν το φως σε φωτορυπασμένες περιοχές μειώνοντας την διαύγεια της ατμόσφαιρας. Όσο περισσότερο φως διασπείρεται τόσο πιο μειωμένη και η διαύγεια. Και όσο περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα τόσο περισσότερο το φαινόμενο της σκέδασης.

 

 

- Ένα αστέρι 10 μοίρες ψηλότερα από τον ορίζοντα, είναι περίπου 1mag αμυδρότερο ή εμφανίζει μόνο το 44% της λαμπρότητας του, από την μέγιστη που έχει όταν βρίσκεται στο ζενίθ. Σε ύψος 30 μοιρών, είναι 0,32mag αμυδρότερο ή εμφανίζει το 74% της μέγιστης λαμπρότητάς του στο ζενίθ. Η μειωμένη διαύγεια της ατμόσφαιρας (λόγω του ότι παρατηρούμε από περισσότερη μάζα αέρα όταν παρατηρούμε κοντά στον ορίζοντα) είναι και εδώ ο παράγων που κάνει την διαφορά.

 

 

 

Κάποιοι τρόποι για να μας βοηθήσουν στις παρατηρήσεις μας ώστε να βρισκόμαστε σε συνθήκες για την καλύτερη διαύγεια της ατμόσφαιρας είναι:

 

1. Η υψομετρική διαφορά μας από την επιφάνεια της θάλασσας. Πολλές φορές θα παρατηρήσετε κοιτώντας από ένα βουνό από ψηλά προς τα χαμηλά, ότι υπάρχει μεγάλη υγρασία και ρύποι μέχρι κάποιο ύψος στην ατμόσφαιρα. Ακόμη και από τα 500-700 μέτρα υψόμετρο κάποιες φορές, μπορείτε να διακρίνετε ότι η υγρή ή η ξηρά αχλύς είναι έντονη χαμηλά. Όσο πιο ψηλά σε υψόμετρο, συνήθως τόσο καθαρότερη η ατμόσφαιρα και καλύτερη η διαύγεια.

 

2. Η παρατήρηση στόχων όσο το δυνατόν ψηλότερα από τον ορίζοντα προς το ζενίθ βοηθάει την θέαση, γιατί βλέπουμε μέσα από λεπτότερο στρώμα της μάζας της ατμόσφαιρας σε σχέση με την παρατήρηση κοντά στον ορίζοντα. Κοντά στον ορίζοντα προστίθεται και το κακό seeing από τις αναταράξεις λόγω της εκπεμπόμενης ηλιακής θερμότητας που έχει συσσωρευτεί στην γη και των ανθρωπογενών θερμικών πηγών.

 

3. Ένα βαθύ μπλε χρώμα του ουρανού το απόγευμα, αρκετά πριν την δύση του ήλιου, προμηνύει πολλές φορές βραδιά με καλή διαύγεια (φαινόμενο της σκέδασης του φωτός – Rayleigh scattering).

 

4. Η παρατήρηση από μέρη με λιγότερη φωτορύπανση, είναι αυτονόητο το πόσο βοηθάει στην Διαύγεια αφού το φως δεν διαχέεται στα σωματίδια της ατμόσφαιρας, υγρά ή ξηρά.

 

5. Η παρακολούθηση προβλέψεων σχετικά με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες βοηθούν στο να βρούμε το ιδανικό περιβάλλον για παρατήρηση. Για το τελευταίο έχω προσθέσει στο θέμα εδώ κάποιες μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της πρόβλεψης της Διαύγειας κατ' αρχάς, αλλά και του Seeing για τον τόπο παρατήρησης μας.

 

Καθαρούς ουρανούς!

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρα οταν δοκιμαζα το orion ultrablock ενω εβλεπα πολυ καλα τα αστρα στον ουρανο με γυμνο ματι στο τηλεσκοπιο ολα εδειχναν θολα και αφεστιασμενα με το φιλτρο ,ειχα καλο seeing αλλα κακη διαυγεια λογω υγρασιας οπως αποδειχτηκε απο το μουσκεμα κατοπτρο μου.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν ήταν σταθερά θολά το πιθανότερο να οφειλόταν στην κακή διαύγεια. Ή απλώς να έφταιγε το υγρό κάτοπτρο. Όπως και να έχει με λίγη προσοχή μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε αν για την κακή εικόνα μας ευθύνεται το άσχημο Seeing ή η περιορισμένη Διαύγεια και να χρησιμοποιούμε τον εκάστοτε σωστό όρο.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πριν από μερικές μέρες σε μία βραδυά με καλό seeing στιγμιαία είδα πολύ καλές λεπτομέρειες των ζωνών του Δία με το 4-ιντσο διοπτρικό της skywatcher. Κατάφερα επίσης να δω κάποιους κρατιρίσκους του Πλάτωνα για πρώτη φορά, αν και η σελήνη ήταν στη δωδέκατη ημέρα του γεμίσματος της. Επίσης ο διαχωρισμός κάποιων διπλών π.χ. Κάστορας , Algieba κτλ ήταν άριστος. Η ατμόσφαιρα όμως ήταν φουλ από υγρασία με αποτέλεσμα το τηλεσκόπιο να χρειαστεί αρκετή ώρα για να στεγνώσει.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης