Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χαιρετώ τα μέλη του AstroVox!!! :D

Θα ήθελα να ρωτήσω την σεβαστή κοινότητα αν μπορεί να με βοηθήσει.

Σκοπεύω να αγοράσω τηλεσκόπιο (είμαι ήδη κάτοχος ενός διοπτρικού της πλάκας) και θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας για τα παρακάτω:

1. http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=18

2. http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=38

3. http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=38

Τα ενδιαφέροντα μου περιορίζονται στο ηλιακό μας σύστημα καθώς και σε αξιόλογα άλλα αντικείμενα (νεφελώματα,γαλαξίες,αστρικά σμήνη) χωρίς να έχω όμως τρελές απαιτήσεις. Επίσης θα ήθελα να ξέρετε ότι δεν με ενδιαφέρει η αστροφωτογράφηση.

Περιμένω νέα σας!!!!

:cheesy: :cheesy: :cheesy:

Ἀγεωμέτρητος μηδεῖς εἰσίτω
Δημοσιεύτηκε

Φιλε μου καλησπερα!

Αν θες οποσδηποτε ρομποτικο εσυ αποφασιζεις αναλογα με το ποσσα χρηματα διαθετεις.. Εγω εχω το ΕΤΧ 125 και ειμαι πολυ ευχαριστημενος..

Εχω επισης και το γνωστο dob 8 της skywatcher.. Οι εικονες που μου δινει ειναι καλυτερες και με διαφορα θα τολμουσα να πω.. χρησιμοποιω το ιδιο προσοφθαλμιο και για τα δυο που σου ανεφερα. (Hyperion zoom 24-8mm)

Σιγουρα δε συγκρινουμε τις 8 με τις 5 ιντσες αλλα οπως λες αφου δε σε ενδιαφερει η αστροφωτογραφηση γιατι να μη διαθεσεις ενα ποσο μικροτερο σε σχεση με τα ετχ 90 και 125 και να μην εχεις καλυτερες εικονες που θα τις θυμασαι για πολυ καιρο??? (Δε θυμαμαι καλα τις τιμες των 90 και 125 αλλα νομιζω πως ειναι πανω απο 350 ευρω..)

φιλικα Αριστοτελης.

Δημοσιεύτηκε

Καλώς όρισες στο Forum συντοπίτη.

Τα τηλεσκόπια που αναφέρεις είναι πάρα πολύ μικρά σε διάμετρο για παρατήρηση. Θα χρειαστείς τουλάχιστο 6-8 ίντσες διάμετρο. Επίσης γιατί να στραφείς σε ρομποτικές λύσεις; Θα μπορείς να διαθέσεις λιγότερα χρήματα παίρνοντας ένα πολύ μεγαλύτερο τηλεσκόπιο σε διάμετρο χειροκίνητο.

Αν στραφείς σε μεγαλύτερα τηλεσκόπια (8-10 12 ίντσες) να είσαι επίσης προετοιμασμένος για τον όγκο που έχουν αυτά τα θηρία. Δεν έχουν καμιά σχέση με τα τηλεσκόπια που αναφέρεις. Επίσης να ξέρεις ότι για να κάνεις παρατήρηση θα πρέπει να είσαι εκτός πόλης λόγω του έντονου φωτισμού (φωτορύπανση). Επειδή ξέρω πολύ κόσμο ο οποίος έχει πάρει τηλεσκόπιο και δεν το χρησιμοποιεί θέλω να σε ρωτήσω αν είσαι διατεθειμένος να πηγαίνεις στο βουνό κουβαλώντας αυτό το θηρίο. Πλανητική παρατήρηση θα μπορείς να κάνεις μέσα από την πόλη (Αφροδίτη, Άρη, Δια, Κρόνο, Σελήνη). Τα Deep Sky αντικείμενα όμως είναι πολύ δύσκολα. Κρίμα δεν είναι λοιπόν να πάρεις ένα τέτοιο τηλεσκόπιο και να το έχεις μόνο για πλανήτες;

Αν θέλεις μπορείς να έρθεις σε μια από τις εξορμήσεις που κάνουμε (είμαστε κάποια άτομα εδώ στο Ηράκλειο που ασχολούμαστε εδώ και καιρό) για να πάρεις μια ιδέα για τι τηλεσκόπια μιλάμε.

Δημοσιεύτηκε

Κατ'αρχάς ευχαριστώ τους φίλους Αριστοτέλη και Μανούσο (γεια σου μπρε Μανούσο ή μάλλον Δημήτρη!) για το ενδιαφέρον τους. :D

Το τηλεσκόπιο δεν θα το χρησιμοποιώ στην πόλη μιας και μου αρέσει να βρίσκομαι στην φύση γενικά, οπότε θα το παίρνω μαζί μου όπου πάω (κυρίως στο χωριό μου και στις διακοπές μου σε διάφορα μέρη), οπότε με ενδιαφέρει το μέγεθος.

Τώρα αφήνοντας κατά μέρος τα ρομποτικά (και ίσως και το dobson που πρότεινε ο φίλος Αριστοτέλης) τι άλλο τηλεσκόπιο έχετε να μου προτείνετε?

Να έχετε υπ'όψιν σας ότι δεν είμαι πρόσκαιρα ενθουσιασμένος με την συγκεκριμένη ενασχόληση... 8)

Σκοπός μου είναι να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο "διαχρονικού" τύπου (αν υπάρχει τέτοιο βέβαια) το οποίο να με συντροφεύει για καιρό. (απεχθάνομαι τις τακτικές "αγοράζω τηλεσκόπιο τώρα, το πουλάω σε 1 χρόνο και μετά πέρνω άλλο.." )

Σας ευχαριστώ και πάλι

:cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Η υπόθεση τηλεσκόπιο είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση, καθώς θα πρέπει να αντισταθμίσεις αρκετούς παράγοντες όπως κόστος, μέγεθος, απόδοση, ποιότητα, είδος χρήσης, για να μπορέσεις να προσδιορίσεις τι είναι αυτό που σου ταιριάζει.

Και φυσικά, αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις με τη μία αυτό που θέλεις για να το κρατήσεις μια ζωή, μιας και το "αυτό που θέλεις" είναι κάτι αρκετά "ρευστό" και ακαθόριστο αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχεις μέχρι τώρα επαφή με πιο "σοβαρά" όργανα αστροπαρατήρησης.

Προσωπικά θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με το μεγαλύτερο dobson ή κατοπτρικό που δεν σε πειράζει να κουβαλάς μαζί σου. Έχει δοκιμασμένα καλή απόδοση, και είναι σταθερή αξία οπότε αν δεν σου κάνει, μπορείς πολύ εύκολα να το πουλήσεις χωρίς να χάσεις πολλά λεφτά.

Τα διοπτρικά μπορεί να είναι πιο βολικά και μαζεμένα, αλλά για να φτάσεις την παρατηρησιακή απόδοση ενός dob θα πρέπει να δώσεις ένα χυδαία μεγάλο ποσό.

Μόνο εσύ όμως μπορείς να τα ζυγίσεις σύμφωνα με αυτά που έχεις στο μυαλό σου. Κανόνισε και πήγαινε σε κάποια αστρο-μάζωξη ή πήγαινε από κάποιο μαγαζί και ζήτα να τα δείς από κοντά για να κρίνεις το μέγεθός τους. Από κει και πέρα, τα δεδομένα της απόδοσης σε παρατήρηση είναι συγκεκριμένα.

Ζύγισέ τα και αποφάσισε.

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά πείτε μου σας παρακαλώ την γνώμη σας για αυτό:

http://www.astroshop.eu/skywatcher-telescope-n-200-1000-blackdiamond-neq-5/p,14991

Αν πιστεύετε ότι είναι καλή επιλογή πείτε αν θα χρειαστώ επιπλέον αξεσουάρ (με ενδιαφέρει κυρίως να ξέρω αν θα χρειαστώ κάποιον επιπλέον προσοφθάλμιο φακό)

Δημοσιεύτηκε
Στα ίδια περίπου λεφτά εγώ θα σου πρότεινα αυτό: http://www.astroshop.eu/skywatcher-dobson-telescope-n-254-1200-pyrex-dob/p,5025. Είναι 2 ίντσες παραπάνω από το προηγούμενο. Αυτό που προτείνεις είναι σε ισημερινή στήριξη, εξού και ποιο ακριβό, αλλά εσύ που σε ενδιαφέρει η παρατήρηση και όχι η αστροφωτογράφηση καλύτερα 2 ιντσές περισσότερες.
Δημοσιεύτηκε

Φιλε Μαρινο, εχεις δυο επιλογες: ή πας για ντομπ, τα οποια εχουν τον καλυτερο λογο αποδοση/τιμη απο οποιοδηποτε αλλο τηλεσκοπιο, ή πας για ρομποτικο τηλεσκοπιο. Προτεινω να κοιταξεις απο 8αρι και πανω.

Ριξε μια ματια στο πιο κατω λινκ, που εχει λιγο ή πολυ ολα τα ρομποτικα τηλεσκοπια της αγορας:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10668

Ριξε και μια ματια στα πιο συμφεροντα μοντελα που προτεινω και τα ξαναλεμε..

Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστώ φίλε Δημήτρη και Lasko για την βοήθεια σας.

Αλλά..... (μην με κράξετε!!! :D )μου αρέσει εμφανισιακά το μοντέλο στο link που δημοσίευσα πιο πάνω

http://www.astroshop.eu/skywatcher-telescope-n-200-1000-blackdiamond-neq-5/p,14991?sid=ef3cf49e5beacacb2ec95c2918bd3e96

και επιπλέον, μάλλον θα με βολεύει περισσότερο στην μεταφορά. Έχω φίλο στην Γερμανία και μπορεί να μου το αγοράσει από εκεί.

Όταν έχετε χρόνο σας παρακαλώ πείτε μου την γνώμη σας γι'αυτό το μοντέλο και αν θα χρειαστώ κάποιο επιπλέον αξεσουάρ.

και πάλι thanks!!!

Δημοσιεύτηκε

Το τηλεσκοπιο που σε ενδιαφερει, ειναι αρκετα αξιολογο οργανο, που δεν θα σε αφησει παραπονεμενο.

Γενικως, με τα χρηματα που θα δωσεις θα αγορασεις...

1. Εναν σωληνα πολυ καλο και δοκιμασμενο, εδω και πολλα χρονια.Αυτος ο σωληνας, εκανε προσιτες τις πολλες ιντσες στους ερασιτεχνες.

(οπως το ED 80 ανοιξε την αγορα των αποχρωματικων).

2.Μια βαση η οποια εχει κυκλοφορησει στην αγορα με διαφορες ονομασιες και χρωματα και.....τιμες.

Ειναι αρκετα καλη, με την τελικη της εκδοση αρκετα "τελειοποιημενη", και συμφερουσα σαν προταση, αλλα θα τα βρει σκουρα με τον ογκο/βαρος που θα κινει.Δεν σου λεω πως θα χαλασει, αλλα οπως εγραψα, θα λειτουργει οριακα, και τα προσεκτικα ζυγισματα θα εχουν θεμελιωδη σημασια, για την βελτιστη αποδοση της.

3. Αν την παρεις με μοτερ "ορθης αναφορας/αποκλισης", τοτε θα εχεις μια βαση με πολυ καλα μοτερ (μιλαμε για πολυ καλοφτιαγμενα μοτερακια), και ενα χειρηστηριο, που θα σου επιτρεψει να κανεις μικροκινησεις και αλλαγες στην στοχευση αξιοπρεπως με ταχυτητα εως 32Χ (αν δεν κανω λαθος).

Εφ οσον λοιπον δεν ενδιαφερεσαι αμεσα για αστροφωτογραφηση (οχι οτι δεν μπορεις να κανεις μια σοβαρη αρχη με αυτο το συνολο), και εφ οσον τα θελεις "ολα και απο λιγο", θεωρω την παραπανω προταση αρκετα συμφερουσα.

Βαθμολογια(ειδικα γι αυτο το σετ)

Οπτικα....85%

Βαση......70% (οπτικως)

Βαση......50% (φωτογραφικως)

Και τελος αποδοση/κοστος........85% (για να αφησω το 95% για την εκδοση Ντομπ).

Οσο για τα αξεσουαρ που θα χρειαστεις, θα ειναι μονο (κατα τη γνωμη μου παντα) ενας εξτρα ερευνητης ανοιχτης σκοπευσης για ευκολο εντοπισμο των στοχων, ενας καλος χαρτης, και 2-3 καλουτσικα προσοφθαλμια.

(συνολικο κοστος των παραπανω περιπου 300€).

Ξερω πως θα γινω βαρετος, αλλα σου προτεινω να ξανασκεφθεις την εκδοση Ντομπ.Θα εχεις τα ιδια αποτελεσματα, με πολυ λιγοτερο καλαμπαλικι,(λυσε/δεσε/ευθυγραμμισε κλπ), αρκετα φθηνοτερα (σου προτεινω να ενδιαφερθεις και για τα μεραχειρισμενα του αστροβοξ), και το μονο που θα σου "λειψει" ειναι η μετρια οδηγηση (γι αυτο το σωληνα) της

βασης ,εφ οσον την εξοπλισεις με μοτερ μελλοντικα (γεγονος που δεν θεωρω πολυ καλη επενδυση.Ειμαι της αποψης "ή Ντομπ, ή σοβαρη Γερμανικη).

Καλη επιλογη, και για να μην σε πολυζαλιζω....

ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ , ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙΣ.

ριξε και εδω μια ματια.....

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7485&start=0

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ και γω με τα παραπάνω, απλά έχε στο νού σου ότι ξεφεύγεις αρκετά από αυτό που ήθελες πιο πάνω, ένα τηλεσκόπιο δηλαδή να μπορείς να το παίρνεις πάντα μαζί σου σε εκδρομές κλπ.

Με το συγκεκριμένο σωλήνα, το πίσω κάθισμα το ξεχνάς ήδη, ενώ και το πορτ μπαγκάζ θα χει δε θα χει χώρο για καμια βαλίτσα με όλα τα τσιμπράγκαλα...

Εξαρτάται πάντα και τι αυτοκίνητο έχεις...

Εμείς καλά στα λέμε περί απόδοσης και μεγάλου μεγέθους, αλλά μη ξεχνάς ότι το καλύτερο τηλεσκόπιο δεν είναι το αποδοτικότερο, αλλά αυτό που θα χρησιμοποιήσεις και θα ευχαριστηθείς. Ειδικά αν είναι το μοναδικό σου όργανο παρατήρησης.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πάρα πολύ την παρέα του AstroVox για την πολύτιμη βοήθεια της!

Είστε πραγματικά ξεχωριστοί και φαίνεται με το παραπάνω πόσο αγαπάτε αυτό που κάνετε...

Άκουσα προσεκτικά τις συμβουλές σας και έβγαλα το εξής συμπέρασμα:

Ή θα αγοράσω το Skywatcher Telescope N 200/1000 BlackDiamond NEQ-5 ή κάποιο ρομποτικό. Απλά πρέπει να δω εγώ τελικά τι θα μου "ταιριάζει" (ευκολία στην μεταφορά κτλ) και να αποφασίσω...

Τώρα σχετικά με τα 3 αναφερθέντα ρομποτικά στην αρχή της συζήτησης ποια είναι η άποψη σας? (σχέση απόδοσης-κόστος)

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου φιλε!!!

Αν σκεφτεσαι ακομη τη σειρα ΕΤΧ τοτε κατα τη γνωμη μου παντα.. Βουρ για το 125. για την ακριβεια ειναι 127mm. Το autostar 497 ειναι αρκετα καλο και το goto παρα πολυ καλο θα ελεγα.. μεχρι στιγμης δεν μου εχει χασει αντικειμενο ουτε φευγει απο το πεδιο. Με σωστη ευθυγραμμηση στην αρχη δεν εχεις κανενα προβλημα.

Δημοσιεύτηκε

Να'μαι και πάλι....

Με λίγο ψάξιμο ακόμα βρήκα τα εξής:

http://www.astroshop.eu/bresser-telescope-n-203-1000-messier-mon-2/p,4116?sid=108b607a03d46dc6754075e732bb1e3f

http://www.astroshop.eu/bresser-telescope-n-203-1000-messier-lxd75-goto/p,14215?sid=108b607a03d46dc6754075e732bb1e3f

παρακαλώ πολύ την γνώμη σας

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

περιμένω με αγωνία!!!!!!

Δημοσιεύτηκε

Απλα το δευτερο ειναι ενα απο τα τηλεσκοπια που προτεινα, αφου εχει πολυ καλη τιμη. Ειναι και ρομποτικο.

Το πρωτο, δεν ειναι ρομποτικο και ουτε ειναι τοσο καλη αυτη η στηριξη.

Αυτα.

Δημοσιεύτηκε
Εγώ πάντως θα σου πρότεινα για αρχή να μην πάρεις ρομποτικό. Αν θέλεις να το έχεις σε ισημερινή πάω πάσο.
Δημοσιεύτηκε

Εγω θα δωσω μια συμβουλη μονο οσον αφορα το meade etx90pe. το εχει ο πατερας μου και το εχω δουλεψει αρκετα. Στησιμο/ευθυγραμιση ειναι παιχνιδακι και το goto καλο. Ειναι οντως μικρο και βολικο.Το τριποδο ειναι σταθερο και οταν μαζευεται δεν πιανει πολυ χωρο. Γενικα φορητο.

Ολα καλα μεχρι εδω αλλα... το τηλε(σωληνας/πηρουνι) δειχνει πολυ φτηνοκατασκευη. πολυ πλαστικουρα. δεν εμπνεει σιγουρια/σταθεροτητα. Αν το παρεις (και δωσεις τα τσουχτερα 700ευρω) θα σου συνιστουσα να μην πας να ριξεις καμια κλεφτη ματια σε τηλεσκοπιο κανενος αλλου με μεγαλυτερη διαμετρο γιατι απλα θα ξενερωσεις ασχημα.

Για το 125pe δεν ξερω να πω κατι συγκεκριμενο. σιγουρα θα ειναι σαφως καλυτερο απτο 90αρι.(το εχω δει απο κοντα μικρες διαφορες μεγεθους σωληνα-ιδιο τριποδο).

Παντως εγω δεν μετανιωσα καθολου που πηρα για πρωτο μου τηλε ενα ντομπ 10" ηταν πραγματικα διαφορα νυχτας μερας με το 90αρι.

Οπως σου ειπαν τα παιδια πηγαινε εστω σε ενα μαγαζι και δες τα απο κοντα για να καταλαβεις τι μεγεθος παιρνεις μιας και η φορητοτητα σε ενδιαφερει αμεσα.

υ.γ. αν ηταν να διαλεγα μεταξυ 90pe και κυαλια 15χ70 θα διαλεγα τα κυαλια :mrgreen: (τοθαψα το καημενο :-# )[/b]

I will bring my needle just in case...
Δημοσιεύτηκε

Μια επισήμανση να κάνω. Το κατοπτρικό σε βάση Dobson σε σύγκριση με το αντίστοιχο σε ισημερινή δεν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά σε όγκο. Πρακτικά το συνολικό βάρος είναι το ίδιο μόνο που ο σωλήνας στα Dob έχει μεγαλύτερο μήκος αλλά η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουν πολλοί.

Τα κατοπτρικά από 8'' και πάνω είναι ογκώδη όργανα έτσι κι αλλιώς. Καλύτερα πριν αγοράσεις να δεις τα τηλεσκόπια από κοντά αν μπορείς.

Υ.Γ. 1

υ.γ. αν ηταν να διαλεγα μεταξυ 90pe και κυαλια 15χ70 θα διαλεγα τα κυαλια :mrgreen: (τοθαψα το καημενο :-# )[/b]

Δεν έχεις και άδικο. Και ειδικά άμα το κυάλι είναι καλό... :wink: :mrgreen:

Υ.Γ. 2 (Με το μπαρδόν για το offtopic O:) )

Φίλε Μαρίνε, συνάδελφος aikidoka; :D (Προσκυνώ τον O-Sensei στο avatar σου [-o< [-o< [-o< )

ametop3a.jpg
Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις συμβουλές σας! :D

Το σκέφτηκα από εδώ, το γύρισα από εκεί, το ξαναείδα από την ανάποδη και αποφάσισα να πάρω αυτό:

http://www.astroshop.eu/bresser-telescope-n-203-1000-messier-lxd75-goto/p,14215?sid=108b607a03d46dc6754075e732bb1e3f

πιστεύω η ιδανική λύση για μένα.

Θα μου το αγοράσει φίλος από Γερμανία και θα μου το στείλει Ελλαδίτσα!!

(by the way στην Ελλαδάρα έχει 1.170 Euro παρακαλώ...)

Φυσικά θα μου το στείλει με ταχυδρομείο σαν απλό δέμα για να αποφύγω το τελωνείο.

Η ερώτηση μου τώρα:

Πιστεύετε ότι θα έχει πρόβλημα στην μεταφορά επειδή είναι εύθραυστο?

(εννοείτε ότι θα ταχυδρομηθεί ως τέτοιο)

ΥΓ.1 παντού υπάρχει τελικά ένας aikidoka!!!!! (Γεια σου φίλε Αντώνη!!)

Δημοσιεύτηκε

Nα συμπληρωσω και εγω Χρηστο:

Να μην ειναι κατω απο 8 καλυτερα... :lol:

Το 8 απο την εμπειρια μου μπορω να πω οτι το στανταρ μεγεθος, που μπορει να δειξει ολα τα ειδη αντικειμενων καλα.

Πανω απο 8 μιλαμε για μεγαλο, κατω απο 8 για μικρο...

Δημοσιεύτηκε

.....

Θα μου το αγοράσει φίλος από Γερμανία και θα μου το στείλει Ελλαδίτσα!!

(by the way στην Ελλαδάρα έχει 1.170 Euro παρακαλώ...)

Φυσικά θα μου το στείλει με ταχυδρομείο σαν απλό δέμα για να αποφύγω το τελωνείο.

Δεν νομίζω ότι έχεις τελωνείο εντός Κοινότητας. Γι'αυτό ας το στείλει και καλύτερα (π.χ. με ασφάλεια?) ...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης