alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2009 Είμαι ικανός να περάσω μια νύχτα προσπαθώντας να δω έναν και μόνο γαλαξία. Νομίζω πλέον ότι δεν υπάρχει αμφιβολία. Η ικανοποίηση που νιώθω όταν δω κάτι αμυδρό, είναι αυτό που μου δίνει την υπομονή και την δύναμη να συνεχίσω. Ωστόσο, δεν ήταν όλοι οι γαλαξίες τόσο αμυδροί. Για να τους δούμε: Κριός: Ο NGC1024 είναι ένας σχετικά μεγάλος edge-on και αρκετά εύκολος γαλαξίας στο ίδιο πεδίο με τους NGC1028 και NGC1029. Έχει μέγεθος 12,1v και SB13,8. Βρίσκεται δίπλα από ένα αστέρι, γεγονός που διευκολύνει την θέασή του, όταν το μάτι μας εστιάσει σε αυτό και "κοιτάξει πλάγια". Τότε μόνο βλέπουμε πόσο μεγάλος είναι. Ο ένας από τους 2 γείτονές του, ο NGC1029, είναι λίγο πιο δύσκολος και εμφανώς μικρότερος. Μέγεθους 13,1v και SB12,3, συνθέτει ένα πανέμορφο πεδίο με τον 1024. Και αυτός όμως είναι πολύ εφικτός με πλάγια όραση, αφού απλώνει λιγότερο το "αλλότριο" φως του από τον πρώτο. Όλα τα λεφτά όμως είναι ο έτερος γείτονας: Ο NGC1028. Εδώ χρειάστηκε φωτογραφία του DSS. Είναι μεγέθους 14,8v και SB13,3. Οι πολλές απόπειρες θέασής του με την γνωστή μέθοδο "πήγαιν' έλα", κατεδείκνυαν συνεχώς στην κλειστή περιοχή του πεδίου του, ένα εξαιρετικά αμυδρό σημείο. "Πολύ σημειακό για να είναι γαλαξίας", σκεφτόμουν συνεχώς. Δεν μπορούσα να θεωρήσω ότι τον είδα, μέχρι προχθές που επιβεβαίωσα την θέασή του, με την βοήθεια της φωτογραφίας του από το DSS. Είχα δίκιο. Πράγματι, ελάχιστα δευτερόλεπτα μακρύτερα του γαλαξία αυτού, βρίσκεται ένα πολύ αμυδρό άστρο, το οποίο αρχικά μπέρδευε. Οι επιβεβαιώσεις που ακολούθησαν κατέδειξαν αυτόν τον πολύ αμυδρό γαλαξία, μέσα από συνεχείς εμφανίσεις με πλάγια όραση και περάσματα πάνω απ'το πεδίο. Ανδρομέδα: Στην προτελευταία εξόρμηση, που ξέφευγε συνεχώς ο NGC229. Αυτή τη φορά όμως, δε στάθηκε τόσο τυχερός! Μέγεθος 14,1v, SB12,5. Σχεδόν edge-on, με πλάγια όραση φυσικά και ήταν υπέροχος! Και πάμε στα πιο εύκολα!Δίδυμοι: NGC2339. Παρά την περιγραφή της Uranometria, που τον θέλει να βρίσκεται μέσα σε πλούσιο αστρικό πεδίο, η εύρεσή του δεν ήταν και η ευκολότερη δυνατή! Έπρεπε να ξεκινήσω από τον ζ Gem και να διανύσω μια απόσταση σχεδόν 2 μοιρών για να διαπιστώσω ότι πράγματι ήταν ένα από τα πιο όμορφα πεδία που μπορεί να βρεθεί ένας γαλαξίας! Δοκίμασα διάφορα προσοφθάλμια και νομίζω ότι το Radian 18mm προσέφερε την καλύτερη εικόνα, έστω και αν μόλις μετά βίας διακρινόταν ο γαλαξίας. Μέγεθος 11,8v SB13,5. Ταύρος: Η περιγραφή της Uranometria για τον MCG+4-10-4 προτρέπεi: Αστέρι μεγέθους 13,7 στην βόρεια άκρη του! Τέτοιες περιγραφές είναι λουκούμι για την εύρεση του αντίστοιχου γαλαξία! Να τις αναζητείτε! Ξεκίνημα αστροαλμάτων από το 37 Tau. Πανεύκολη η εύρεση του πεδίου και αρκετά εύκολος και ο εντοπισμός του αστεριού στην βόρεια άκρη του γαλαξία. Εστίαση στο αστέρι αυτό, παρακολούθηση καθώς διερχόμαστε από πάνω του, και ο γαλαξίας κάνει την εντυπωσιακή και πανέμορφη εμφάνισή του! Μέγεθος 14,4v SB13,1. Αρκετά δύσκολος, αλλά όχι εξαιρετικά! Επανέρχομαι δρυμύτερος! Καλές παρατηρήσεις! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2009 Δημήτρη, με τον ίδιο ενθουσιασμό ψάχνω κι εγώ τα αμυδρότερα αντικείμενα που μπορώ να δώ με το 10ιντσο, είτε άστρα είτε γαλαξίες. Δεν μπορώ να το εξηγήσω ακριβώς αλλά το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και γοητευτικό παιχνίδι. Και πολύ ταξιδιάρικο αφού χάνομαι με τις ώρες σε ολοσκότεινες γειτονιές του ουρανού. Και - ακόμα - χαίρομαι την παρατήρηση περισσότερο από τη φωτογράφιση (μ' αρέσουν και τα δύο) αφού είναι πιό άμεση εμπειρία. Keep watching! "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2009 Δημήτρη βλέπω ότι συνεχίζεις ακάθεκτος και δυναμικός. Ξέρω ακριβώς πώς νιώθεις τη στιγμή που αρχίζει να εμφανίζεται μπροστά σου το αντικείμενο. Χαίρομαι πάρα πολύ για την παρατήρησή σου και εύχομαι να συνεχίσεις έτσι. ΥΓ. Κάναμε κι εμείς μια εξόρμηση την περασμένη Τρίτη που ο καιρός είχε ανοίξει αλλά δεν τολμώ να κάνω παρουσίαση. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2009 Ευχαριστώ όλους! Πάντως μου έχει κάνει εντύπωση πόσο πολύ μετράει η άνεση της θέσης παρατήρησης, καθώς και η σωματική κατάσταση κατά την παρατήρηση αυτών των δύσκολων στόχων. Γιαυτο έχω πει ότι τόσο δύσκολοι στοχοι, νομίζω ότι με dob θα φαίνονται πολύ πιο δύσκολα. Δεν έίναι λιγες οι φορές που έχω δει αντικείμενο αμέσως μετά την ολιγόλεπτη ξεκούρασή μου, έχοντας απομακρυνθεί απο το προσοφθάλμιο και έχοντας στρέψει τα μάτια μου απλά στον ουρανό.. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
planetman Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2009 Μπράβο Δημήτρη, συνέχισε να μας μαγεύεις... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2009 Ετσι!!! Το αιμα νερο γινεται;;; Δεν γινεται!!! Μπραβο Δημητρη!! Πολλοι δυσκολοι στόχοι... Συνεχισε την καλη δουλεια!!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
HOMO Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2009 Είναι ωραίο να χάνεσαι στο σύμπαν.......Είναι ωραίο να χάνεσαι...Μπράβο, Δημήτρη, συνέχισε !! Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2009 Ευχαριστώ πολύ παίδες! Αναμείνατε σύντομα και τις παρατηρήσεις του σαβ/κου. Γράψτε και εσείς αν έχετε, να πάρω καμιά ιδέα! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα