Jump to content

Γενικά περί τηλεσκοπίων και αγορών

papg

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω εδώ και κάτι μήνες το SkyWatcher Dobsonian 8".

Με τον καιρό ψάχνοντας εδώ και σε άλλα φόρουμ προστέθηκαν τα παρακάτω εξαρτήματα.

CELESTRON ZOOM 8-24mm, O31.8mm

2" Crayford focuser for Newtonians - with 1:10 micro transmission

TSWA38 - 2"wide ERFLE - focal length 38mm - 70 ° field - FMC

TSWA8 1.25" wide angle ERFLE - focal length 8mm - 70° Field - FMC

TSWA20 1.25" wide angle ERFLE - focal length 20mm - 70° Field - FMC

1.25" Premium UHC Filter - TS Optics

1,25" Premium O-III filter by TS Optics

Baader Laser Colli

Από αυτά με την μικρή μου ενασχόληση και βλέποντας αποτελέσματα στην πράξη, τα μόνα που αξίζουν τα χρήματα τους είναι:

Ο εστιαστής της Crayford (μεγάλη ευκολία στην εστίαση και την χρήση του)

Το προσοφθάλμιο TSWA38 - 2"wide ERFLE - focal length 38mm - 70 ° field – FMC (άλλη αίσθηση, εντυπωσιακό προσοφθάλμιο)

Και το προσοφθάλμιο με ζουμ CELESTRON ZOOM 8-24mm, O31.8mm (ευκολία στην παρατήρηση και καλή εικόνα.

Τα δύο προσοφθάλμια 8mm - 70° και 20mm - 70° Τα αγόρασα για καλύτερη εικόνα αλά…..

Για τα φίλτρα εδώ και αν είναι πεταμένα λεφτά. Χωρίς το φίλτρο έβλεπα το νεφέλωμα μια χαρά. Πλεονέκτης όμως και διαβάζοντας διάφορα περί φίλτρων τα αγόρασα και βλέπω το νεφέλωμα μία μουντζούρα (κόβουν πάρα πολύ),με φωτογράφηση δεν ασχολούμαι οπότε άχρηστα.

Το τελευταίο απόκτημα είναι το Baader Laser Colli .Μέχρι τώρα ρύθμιζα τα κάτοπτρα με καπάκι από φιλμ και όλα εντάξει. Τώρα τελευταία όμως είπα να αγοράσω προσοφθάλμιο Ευθυγράμμισης LASER. Δοκίμασα να ευθυγραμμίσω το κάτοπτρο αλλά δεν γινόταν με τίποτα και ο λόγος; άλλαζα θέση το προσοφθάλμιο το γύριζα σε άλλη θέση και με το ελάχιστο κενό που έχει προσοφθάλμιο με εστιαστή δεν γίνεται τίποτα αλλάζει θέση .

Οπότε ευθυγράμμιση πάλι με καπάκι.

Αυτά τα λίγα με την ενασχόλησή μου με το άθλημα

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν υπάρχει λόγος για απογοήτευση. Έτσι είναι. Σε ένα νέο χόμπυ σε πιάνει σχεδόν πάντα ενθουσιασμός και κάνεις βιαστικές αγορές. Και εμένα με έχει πιάσει μανία να πάρω τα πάντα, αλλά δεν γίνεται. Αυτό λέγεται Hoarding. Οι γυναίκες αγοράζουν παπούτσια (μεταξύ πολλλλλλλλών άλλων), οι άντρες σύννεργα (gadgets). Δεν είναι φαλλοκρατία, είναι στατιστική, εξ' άλλου τα παπούτσια είναι αξιολογότατα gadgets.

Αν ξοδέψεις περισσότερο χρόνο για διάβασμα βλέπεις πχ οτι

1. Όσοι έχουν καλό ZOOM είναι πάντα ικανοποιημένοι. Μόνο όσοι δεν έχουν τα συχαίνονται (γι' αυτό δεν έχουν!)

2. Τα Erfle είναι για μεγάλα πεδία, όχι για μεγάλες μεγεθύνσεις (οι υπερίωνες πχ είναι Erfle 2'' με ένα smythe group που διορθώνει τα σφάλματα για μεγάλη μεγέθυνση, έτσι λέει τουλάχιστον η εταιρία)

3. Τα φίλτρα μειώνουν την φωτεινότητα αλλά βελτιώνουν την αντίθεση. Άρα μεγάλα τηλεσκόπια σε σκοτεινούς ουρανούς ωφελούνται περισσότερο από μικρά τηλεσκόπια σε φωτορυπασμένους ουρανούς.

4. Το καλύυτερο collimation γίνεται με το εξασκημένο μάτι

5. Μπορείς να αξιοποιήσεις οποιονδήποτε εξοπλισμό έχεις, αντί να συλλέγεις εξοπλισμό και να είσαι στο δίκτυο ατελείωτες ώρες (δηλαδή πρέπει ώρες παρατήρησης>ώρες ενασχόλησης)

6. Έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα κατασκευής (άρα η εταιρία, το quality control και το εργοστάσιο, άλλο Alfa Romeo από το Μιλάνο και άλλο Alfasud για όσους θυμούνται)

Μπορείς όμως να μην δοκιμάσεις; Μπορείς να μην δώσεις χώρο σε προσωπική εμπειρία; Μπορείς να μην ζήσεις την περιπέτεια του μαστροχαλαστή; Αυτή δεν είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση; Οι εικόνες του Hubble και κάθε επαγγελματικού παρατηρητηρίου είναι πολλαπλάσια ανώτερες (νομίζω) από όποια φωτογραφία θα βγάλει ποτέ οποιοσδήποτε εδώ μέσα, ή θα δεί με το 20'' τηλεσκόπιο από την κορυφή του Κιλιμάντζαρο. Και είναι και τζάμπα. Αλλά δεν έχουν περιπέτεια. Μασημένη τροφή..

Χαλάλι μας λοιπόν. Άλλοι τα τρώνε στα μπουζούκια και το στοίχημα (χαλάλι τους και εκείνων φυσικά...)

ΑΦΟΒΟΝ ΤΟΝ ΘΕΟΝ, ΑΝΥΠΟΠΤΟΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ

ΚΑΙ ΤΑΓΑΘΟΝ ΜΕΝ ΕΥΚΤΗΤΟΝ, ΤΟ ΔΕ ΔΕΙΝΟΝ ΕΥΚΑΡΤΕΡΗΤΟΝ

ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΓΑΔΑΡΕΥΣ

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο

Τα φίλτρα είναι ιδανικά για συγκεκριμένου τύπου αντικείμενα. Για παράδειγμα το UHC είναι καλό και αναδεικνύει το νεφέλωμα του Ωρίωνα και κάποια άλλα φωτεινά νεφελώματα. Το ΟΙΙΙ είναι κυρίως για πλανητικά νεφελώματα αλλά κόβει πολύ φως. Έχεις δοκιμάσει το UHC στον Ωρίωνα και δεν φαίνεται καλά; Αν ναι τότε κάτι παίζει με τα φίλτρα σου. Καλά φίλτρα είναι της Lumicon (OIII & UHC) το Ultrablock της meade και της Baader OIII.

Και κάτι τελευταίο: μην προσπαθείς να δεις γαλαξία με φίλτρο. Του κόβει πολύ φως.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Προς θεού καμιά απογοήτευση την υγειά μας να έχουμε να ξοδεύουμε και να ευχαριστιόμαστε τα χόμπι μας. Έχω περάσει πολλές ευχάριστες ώρες στο μπαλκόνι εξερευνώντας τον ουρανό με λάπτοπ στελάριουμ , κιάλια και τηλεσκόπιο.

Φίλτρα έχω αυτό http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p943_1-25--Premium-UHC-Filter---TS-Optics.html

και αυτό http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2702_1-25--Premium-O-III-filter-by-TS-Optics.html

Τα φίλτρα τα δοκίμασα ,Ωρίωνα Ανδρομέδα.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Τα δύο προσοφθάλμια 8mm - 70° και 20mm - 70° Τα αγόρασα για καλύτερη εικόνα αλά…..

Mπορεις να περιγραψεις καλυτερα πιο το προβλημα με αυτα τα προσοφθαλμια??

Ευχαριστω!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Τα δύο προσοφθάλμια 8mm - 70° και 20mm - 70° Τα αγόρασα για καλύτερη εικόνα αλά...

Ευχαριστω!

Να ρωτήσω με την σειρά μου φίλε Λάσκο, μια που έχεις πολλά ευρυγώνια, ο Υπερίωνας 24mm είναι καλός; Θέλω συγκεκριμένα 24mm 1.25'. Υπάρχει και ο Panoptic βέβαια, ενώ τα Agena και William Optics ξεκινάνε από 20mm. Ο Υπερίωνας zoom που έχω έχει μικρό πεδίο στα 24mm. Όταν και αν πάρω διαγώνιο 2'', πάω μάλλον για Agena ή άλλο Q70, αλλά στα 1.25'' οι επιλογές είναι λίγες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο

4. Το καλύτερο collimation γίνεται με το εξασκημένο μάτι

Σε καμία περίπτωση και με τίποτα δε θα πετύχεις το καλύτερο collimation με το μάτι απλά. Θα είναι αρκετά καλό, αν μιλάμε για φιλμοκαπάκι, αλλά όχι όπως με ένα ακριβό laser collimator. Εννοείται επίσης πως δεν αναφέρομαι στο Baader και τα λοιπά της κατηγορίας του...αλλά σε κάτι σαν κι αυτό..

http://www.kendrickastro.com/astro/laser.html

συγκεκριμένα στο 2ιντσο μοντέλο με τον ενσωματωμένο barlow...το έχω δει σε δράση και δε παίζεται το εργαλείο!! Μετά, κλείνεις την όλη διαδικασία με star test...

Μέχρι να το πάρω βέβαια, βολεύομαι και εγώ με το φιλμοκαπάκι.. :mrgreen:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαριστω!

Κανένα πρόβλημα με εικόνα λάθος διατύπωση απλά υπάρχει η ευκολία του CELESTRON ZOOM 8-24mm και δεν τα πολυχρησιμοποιώ .

Σύνδεσμος για σχόλιο

ο Υπερίωνας 24mm είναι καλός?

Προσωπικα μου φαινεται εξαιρετικος... Νομιζω οτι δινει πιο οξεια εικονα απο τα αλλα 1.25 της σειρας υπεριων...

Ο Υπερίωνας zoom που έχω έχει μικρό πεδίο στα 24mm.

Για αυτον ακριβως τον λογο ειχα αγορασει παλιοτερα τον 24μμ ταυτοχρονα μαζι με τον ζουμ και ναι, τον συμπληρωνει μια χαρα!...

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης