Jump to content

Πως παρατηρείτε τον Χειμώνα;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παρ' όλο που αυτός είναι ο θερμότερος χειμώνας που θυμάμαι στην ζωή μου, η παρατήρηση που έχω κάνει με το τηλεσκόπιο είναι μηδαμινή μετά τον Οκτώβριο. Αιτίες;

1. Δεν πάω στο εξοχικό

2. Περισσότερη δουλειά

3. Περισσότερη κούραση

4. Πρωινότερο ξύπνημα

5. Τα παιδιά διαβάζουν

6. Η Γυναίκα κουράζεται πολύ= έχει λιγότερη υπομονή

7. Ο αέρας (Καστέλλα Θέα Θάλασσα+ Μπαλκόνι ενιαίο 270μοίρες + 4ος όροφος= Ο Πύργος των Ανέμων) όταν δεν κουνά εμένα τον ίδιο, ταρακουνά το τηλεσκόπιο εκνευριστικά

8. Ακόμη και στους 15 βαθμούς χωρίς αέρα, μετά από μισή ώρα έξω την νύκτα αρχίζω να φτερνίζομαι (αυτό όταν δεν κουνά το τηλεσκόπιο κουνά εμένα υπερβολικά)

9. Σύννεφα, σύννεφα, σύννεφα, σύννεφα, σύννεφα, σύννεφα, σύννεφα.........σύννεφα

10. Λίγη υγρασία, πολλή υγρασία, μέτρια υγρασία, πολλή υγρασία, υγρασία

11. Όταν δεν έχει υγρασία βρέχει

12. Τυχαίοι παράγοντες (ασθένεια γονέων)

13. Δεν έχω παρατηρητήριο

 

Έτσι κλέβω ματιές με 2 ζευγάρια κυάλια, αλλά νοιώθω τον Μεγάλο Κυνηγό να με ειρωνεύεται, όταν με αντικρίζει κάθε βράδυ, μαζί με τα σκυλιά του, κυνηγώντας τον λαγό και την αλεπού, αψηφώντας το κρύο.

Διαβάζω και στις νεφελοσκεπείς νύκτες ερωτήματα για το πως εμποδίζεις το προσοφθάλμιο να κρυσταλλώσει παρατηρώντας με -10 βαθμούς και αισθάνομαι περισσότερο δειλός, οκνηρός, αρχάριος..

Γι' αυτό ρωτάω: πόσο παρατηρείτε τον χειμώνα και πώς; (πρόγραμμα, ρουχισμός, προστασία εξοπλισμού, ότι άλλο δεν μπορώ να σκεφθώ βοηθά σε μια ικανοποιητική παρατήρηση).

Ευχαριστώ.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να προσθεσω οτι οταν κανει σχετικα καλο καιρο εχει Φεγγαρι ](*,) τουλαχιστον ομως δεν εχει τον περσινο καιρι οπου μας ειχε σχεδον καθημερινα με βροχες απο τον Σεπτεμβρη μεχρι τον Μαη ](*,)

 

Τωρα οσο για τον ρουχισμο...νομιζω οτι το καλυτερο ειναι να εχεις εσωθερμικα ρουχα (αυτα που φορανε για σκι)

 

Για τον εξοπλισμο...ισως χρειαστεις καποιο καλυμα σε περιπτωσει ο καιρος το παει για βροχη...αλλιως δεν χρειαζεσαι κατι...εκτος και αν η υγρασια ειναι 100% (εμενα μου καηκε η πλακετα της βασης απο την υγρασια)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να προσθεσω οτι οταν κανει σχετικα καλο καιρο εχει Φεγγαρι ](*,)

Πόσο δίκιο έχεις Βασίλη.

 

Ο χειμώνας είναι πολύ σκληρός για το χόμπι μας. Τα σύννεφα και γενικά ο καιρός είναι σημαντικότερος παράγοντας από το κρύο. Το κρύο το συνηθίζεις (εννοείται ότι πρέπει να έχεις ντυθεί καλά, πολλά ρούχα εσωθερμικά διπλά παντελόνια κτλ). Το πρόγραμμα είναι απλό: Κυρίως Σαββατοκύριακα που δεν δουλεύουμε, όταν η Σελήνη έχει μπει στο τελευταίο τέταρτο και μέχρι το πρώτο τέταρτο και τέλος ο καιρός. Το πιο εκνευριστικό για μένα είναι η υγρασία που δεν σε αφήνει να κάνεις παρατήρηση. Ας δούμε όμως και τα καλά του χειμώνα που είναι η μεγάλη διάρκεια της νύχτας που σου επιτρέπει να κάνεις παρατήρηση ξεκινώντας από της 7 το απόγευμα και τελειώνοντας 12 είσαι νωρίς νωρίς στο κρεβατάκι σου. Και τέλος η πολύ καθαρότερες νύχτες (κυρίως μετά από βροχή που έχει καθαρίσει από σκόνη).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κυττάξτε τι βλέπουν αλλού (Καναδάς) τον Χειμώνα. Προσέξτε και το θερμόμετρο!!!

Σχετικά με τον ιριδισμό:

THIS IS A FIRE RAINBOW (below) - THE RAREST OF ALL

NATURALLY OCCURRING ATMOSPHERIC PHENOMENA.

 

THE PICTURE WAS CAPTURED THIS WEEK ON THE IDAHO /

WASHINGTON BORDER. THE EVENT LASTED ABOUT 1 HOUR.

 

CLOUDS HAVE TO BE CIRRUS, AT LEAST 20K FEET IN THE AIR,

WITH JUST THE RIGHT AMOUNT OF ICECRYSTALS AND THE

SUN HAS TO HIT THE CLOUDS AT PRECISELY 58 DEGREES.

 

 

 

Northern Lights, Yellow Knife, Canada

 

untitled5.JPG.8f837afededf4c890f7da1023d4ff986.JPG

Ουράνιο Τόξο της φωτιάς

 

untitled4.JPG.c474b3f2c50ed2dd627ca615152a4b1a.JPG

Βόρειο Σέλας

 

untitled3.JPG.e1b664271a23435fd14a1256873fe1c4.JPG

Βόρειο Σέλας

 

untitled2.JPG.a6b5b810aaed4d356b2a6b354808e038.JPG

Βόρειο Σέλας

 

untitled1.JPG.7253497bedd181789046dbb29847cd25.JPG

Ice Age!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από τη χειμερινή παρατήρηση και μετά από πολλές δοκιμές (trial and error!) δε λείπει ποτέ ζεστό παντελόνι (κατά προτίμηση ισοθερμικό), δεύτερο ζευγάρι κάλτσες για να μη θυμηθούμε τις γάγγραινες του '40 και γάντια χωρίς δάκτυλα (αλλά και δεύτερο ζευγάρι με δάχτυλα για το χειμώνα!). Επίσης ζεστό μπουφάν (για σκι ας πούμε), σκούφος και κασκόλ και όταν έρχεται και κανένας άλλος μαζί για παρέα, παίρνω και ρεζέρβες, ειδικά αν είναι κοπέλα! Αν ντυθεί κανείς έτσι σαν κρεμμύδι δε φοβάται το χιονιά και όπως θα πουν και οι φυσικοί της παρέας με τόση μάζα και κατά συνέπεια αδράνεια οι αέρηδες δε μας σκοτίζουν πια!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η νυχτερινή (και ιδίως η ολονύκτια) παρατήρηση είναι μια δύσκολη υπόθεση, αλλά το αποτέλεσμα (συνήθως) μας αποζημιώνει. Παρά το γεγονός ότι δεν βοηθά στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης (είναι στατική), απαιτεί καλή φυσική κατάσταση.

 

Προσωπικά, κι εγώ αντιμετωπίζω τα ίδια προβλήματα (υποχρεώσεις με δουλειά και οικογένεια), αλλά αυτό που συνήθως με σταματά είναι μόνο ο συννεφιασμένος καιρός, ή ο πολύ δυνατός αέρας (αναταράξεις στο τηλεσκόπιο). Το κρύο το έχω πια συνηθίσει, ως αναγκαία συνθήκη και απλά φροντίζω να ντύνομαι κατάλληλα (χιονοδρομικά κλπ) και να τρέφομαι καλά. Αν μάλιστα καταφέρω να έχω κοιμηθεί πριν αρκετά, νιώθω έτοιμος να εκτοξευτώ στα άστρα! Η αυξημένη υγρασία δεν αποτελεί για μένα ζήτημα, γιατί παρατηρώ με dob, που σπανιότατα πιάνουν υγρασία εσωτερικά (σε μένα ποτέ). Ως προς τους άλλους τύπους τηλεσκοπίων, τους ερευνητές και τα προσοφθάλμια, υπάρχουν λύσεις – πατέντες, όπως παρεκτάματα δρόσου, φυσερά, πιστολάκια μαλλιών και – για τους πιο προχωρημένους – ηλεκτρικές αντιστάσεις. Και μια και το ‘φερε η κουβέντα, δεν θα ξεχάσω κάποιον περασμένο Μάρτη, όταν παρατηρούσαμε με – 3 ή 4 C. Το πάνω μέρος των τηλεσκοπίων, οι χάρτες και τα αυτοκίνητά μας είχαν πιάσει κρούστα πάγου, αλλά παρόλαυτά συνεχίζαμε κανονικά την παρατήρηση.

 

Και μια συμβουλή: Φοράμε σκούφο σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η βραδιά δεν φαίνεται τόσο παγερή. Διαφορετικά, αργότερα θα αρχίσουμε να κρυώνουμε, κι αυτό γιατί από το κεφάλι μας εκλύονται μεγάλα ποσά θερμότητας. Γενικά, διατηρούμε τα άκρα μας όσο γίνεται πιο ζεστά.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης