Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το ΠΑ.ΚΕ.Π.Α.ΑΛ. (Πανελλήνιο Κέντρο Παρατηρησιακής Αστρονομίας Αλεποχωρίου) εύχεται σε όλους και ειδικά στους αστρονόμους του Mauna Keratea καλή επιτυχία για απόψε! :mrgreen:

ΥΓ. Σε όσους αρέσουν τα κόκκινα αστέρια, το αστέρι που θα αποκρυφθεί στις 22:30:48 είναι ο SY Tauri τύπου Μ4.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

• Απαντήσεις 99
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Λόγο αέρα θα γίνει καταγραφεί με HEQ-5 ED80+SPC900nc

Και παρατήρηση με το καινούργιο μου εργαλείο το Dob 130mm

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1691

Πιστεύω να μην βγάλω τζάμπα βίντεο :mrgreen: :mrgreen:

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε
Η ομάδα παρατήρησης του αστεροσκοπείου Mauna Keratea εύχεται στους παρατηρητές του ΠΑ.ΚΕ.Π.Α.ΑΛ καλή επιτυχία. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή.
Δημοσιεύτηκε

Το πήρες και συ το Heritage; Το έχω προγραμματίσει για Μάρτιο ή Απρίλιο. Πες μετά τις εντυπώσεις σου και τι ρούχο του φόρεσες.

Θα ήθελα να έρθω να σας γνωρίσω και να παρακολουθήσω, αλλά περιμένω το αφεντικό από ταξίδι. Τα λέμε αύριο εμείς.

Καλλιθέασις.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Και τώρα με το καινούργιο ΣΟΥ εργαλείο, αν η Αγγέλα σου σπάσει το κεφάλι θα φταίει.

Όπως λέει & η παροιμία Γαρούφο Γαρούφο βγαλ΄ το ξένο ρούχο. :D :D :D :D :D

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε

Κρίμα Κώστα, δεν πειράζει άλλη φορά να αρχίζει να καλοκαιριάζει και όλας.

Το Τηλεσκόπιο είναι απίστευτο απλά βλέπει πολύ καλά όλους τους στόχους!!!! Το προτείνω για 2ο και

είναι πολύ μεταφορικό. Το μόνο που θέλει είναι να του ράψεις ένα light-shroud για το φως γιατί από τις

αντανακλάσεις δεν βλέπεις καλά. :mrgreen: :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Το ΠΑ.ΚΕ.Π.Α.ΑΛ. (Πανελλήνιο Κέντρο Παρατηρησιακής Αστρονομίας Αλεποχωρίου) εύχεται σε όλους και ειδικά στους αστρονόμους του Mauna Keratea καλή επιτυχία για απόψε! :mrgreen:

Το παρατηρησιακό δίδυμο και mobile station ΚΥ.ΒΑ. (εύκολο, ε ; ) εύχεται στο ΠΑ.ΚΕ.Π.Α.ΑΛ., στο Αστεροσκοπείο Mauna Keratea, στους Κερκυραίους, Θεσσαλονικείς, Κρητικούς και λοιπούς παρατηρητές

Καλή Επιτυχία!

ΥΓ. Σε όσους αρέσουν τα κόκκινα αστέρια, το αστέρι που θα αποκρυφθεί στις 22:30:48 είναι ο SY Tauri τύπου Μ4.

Ο αστέρας που αναμένεται να υποστεί εφαπτομενική πολλαπλή απόκρυψη (απόκρυψη εξ αναγλύφου) περίπου στις UT 20:00 είναι ο μεταβλητός V 1210 Ταύρου.

Ο διπλός αστέρας του Καπετανάκη είναι ο διπλός STF 450 (WDS). O κύριος αστέρας είναι ο ΧΖ 4905 (mag 7.1) και ο συνοδός ο ΧΖ 33299 (mag 9.1)

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Αντε βρε παιδια και θα περασουμε και το Δ.Η.Δ. Πετροοο....:cheesy:

Θεμη να τα κοντραρουμε πρωτα στην πιστα Μεγαρων τα νεα αποκτημα τα μας \:D/

Γιατρε στις 13-3- στον Κιθαιρωνα :)

Μη μας κατσει κανα συνεφο γιατι......... την κατσαμε, φου-φου-φου :-#

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε

Προβλεπω οτι η σημερινη βραδια θα ειναι ενα τρελο Πανελλαδικο Αστροπαρτυ με πολλαπλες εφαπτομενικες απόκρυψεις ή και πολλαπλες Εφαπτομενικες επιπρόσθησεις \:D/ :mrgreen: (μην παει ο νου σας στο πονηρο, η Σεληνη απλα θα ειναι μπροστα απο την Πούλια)

Δημητρη λες να περασουμε και το ΔΗΔ :lol:

Η Ο.Π.Α.Ε.Κ (Ομαδα Παρατηρησης της Αστρονομικης Εταιριας Κερκυρας) εύχεται Καλη επιτυχια και καλες καταγραφες στους Αστροπαρατηρητες και ερασιτεχνες Αστρονομους του ΚΥ.ΒΑ, Εύχεται επισης καλη επιτυχια και καλα αποτελεσματα στους Αστροπαρατηρητες και Ερ. Αστρονομους του ΠΑ.ΚΕ.Π.Α.ΑΛ καθως επισης ευχομαστε καλη επιτυχια και καλο βολη στους Ερασιτεχνες Αστρονομους της Θσσσαλονικης, της Κρητης, της Σπαρτης και οπου αλλου γινουν Αστρονομικα Events για τις Πολλαπλες Εφαπτομενικες Επιπρόσθησεις της Σεληνης!!!

May the Force be with you!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Μεγάλη επιτυχία απο την αποστολή του ΟΦΑ. Κατά την διάρκεια της συνέλευσης και των εκλογών στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την ορογραφική απόκρυψη της Μερόπης με το 8ιντσο διοπτρικο τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου. Μόνο ένας την είδε όπως ήταν αναμενόμενο και ο τυχερός ήταν ο Κώστας Εμμανουηλίδης, ο οποίος είδε 3 (τρία) σβησίματα του άστρου. Θα αναφέρει σε λίγο ο ίδιος την εμπειρία του. Προσωπικά παρατηρούσα με τα 25χ100 κυάλια έξω απο το αστεροσκοπείο, όπου δεν είδα φυσικά το αναβόσβημα λόγω της μεγάλης φωτεινότηας της σελήνης αλλά μόνο ένα σβήσιμο μισού λεπτού. Ο Κώστας ήταν πολύ ενθουσιασμένος με την εμπειρία αυτή.

100_3139.JPG.cc3a5224128e79ab84ef3e76051cc8f5.JPG

Ο Κώστας και το θεριό...

100_3136.JPG.55b26a65d443460535eba09939347c7a.JPG

Φωτογραφία απο το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου όπου φαίνεται η Μερόπη μετά το τέλος της απόκρυψης

Βοσινάκης Ανδρέας

Δημοσιεύτηκε

Πολύ χαίρομαι παιδιά που είδατε και στη Θεσσαλονίκη την πολλαπλή εξ αναγλύφου Σελήνης απόκρυψη της Μερόπης!

Αναφέρουμε κι εμείς 100% επιτυχία από το Αστεροσκοπείο Mauna Keratea.

Αναλυτικώτερα: Είδαμε όλοι την απόκρυψη (ingress) της Μερόπης, τόσο οι οπτικοί παρατηρητές Στέλλα, Κυριακή και Κίμων, όσο και την καταγράψαμε σε video ή φωτό, o Αντώνης, ο Ηλίας, ο Γιάννης κι εγώ.

Οι δύο τελευταίοι έχουμε καταγραφές με Watec και με ένθετο χρόνο GPS. Εδώ να σημειώσω ότι η πρόβλεψη του Occult για τις συντεταγμένες του αστεροσκοπείου του Αντώνη ήταν απόλυτα ακριβής:

Έδινε D= UT 19h 20min 25sec +-1sec και κατέγραψα με το GPS: UT 19h 20min 24sec ! Είδαμε επίσης όλοι ή καταγράψαμε την επανεμφάνιση (egress) της Μερόπης.

Κατέγραψα ακόμη και τους άλλους 3 στόχους μου: τους διπλούς αστέρες SAO_76103 και SAO_76175 καθώς και το διπλό του Καπετανάκη, τον STF 450.

Το αποκορύφωμα όμως ήταν η εξ αναγλύφου Σελήνης πολλαπλή απόκρυψη του αστέρα ΧΖ_4892 = SAO_76185. Απίστευτη εμπειρία! Κατέγραψα 3 ή 4 αναλαμπές. Το κατέγραψε επίσης ο Γιάννης, με ανάλογο εξοπλισμό (watec + GPS video time inserter) και πιθανότατα και ο Αντώνης με DSLR.

Αλλά το φαινόμενο είδε ΟΠΤΙΚΑ και η Κυριακή, με ΤΑΛ 2Μ 6" f/8. Για μια φορά ακόμα το ΤΑΛ απέδειξε ότι είναι ένα υπέροχο τηλεσκόπιο. Τρέμε Καπετανάκη!

Ήταν η πρώτη φορά που επιχείρησα να παρατηρήσω τέτοιο φαινόμενο, και τα συμπεράσματα ήταν απόλυτα θετικά. Οι χρόνοι απόκρυψεων και τα μονοπάτια της Μερόπης για τη Θεσσαλλονίκη και του SAO_76185 για τη Στερεά Ελλάδα από το πρόγραμμα OCCULT τελικά αποδείχτηκαν ακριβέστατα! Διότι και στην Ψάθα ΕΙΔΑΝ το graze!

Έπεται συνέχεια, και φυσικά αναμένατε video και φωτό από το αποψινό αστροπάρτυ. Μαζί μας ήταν ακόμα ο Στέφανος (ναι, ο Στέφανος!), ο Λεωνίδας, η Μυρσίνη και ο Νίκος.

ΥΣ1: Το καλύτερο video το τράβηξε ο Αντώνης, απόκρυψη Μερόπης.

ΥΣ2: Ευχαριστούμε όλοι τον Αντώνη για τη μαγική βραδιά που ζήσαμε στο Αστεροσκοπείο Mauna Keratea, και ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Ηλία για τη διάθεση του τηλεσκοπίου του.

ΥΣ3: Προσεχώς Video!!!

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Η παρέα φιλοξενήθηκε για πολλοστή φορά στο Mauna Κερατέα :cheesy:

Η Σελήνη απέκρυψε τη Μερόπη στις 21:20:24.

Το αστρο τρεμόπαιζε πριν χαθεί τελείως για περίπου 38 λεπτά.

Η επανεμφάνιση της αν και στο φωτεινό μέρος της Σελήνης ήταν εντυπωσιακή!

Αυτό που άφησε όλους μας άφωνους (μάλλον το αντίθετο) ήταν το grazing

η ορογραφική απόκρυψη, όπως θέλετε, του SAO76185 με το πρώτο "σβήσιμο"

στις 10:01:45 ακριβώς! Ακολούθησαν ακόμα 3 η 4 αλλά θα μετρήσουμε

ακριβώς πόσα στο βίντεο.

Ήταν για όλους μας η πρώτη φορά και δεν περιγράφεται \:D/

Σύντομα θα ανέβουν τα βίντεο από μένα και το Βαγγέλη!

Η έκπληξη ήταν η εμφάνιση του Στέφανου Σοφολόγη λίγο πριν την απόκρυψη!

Και η ομάδα από Αλεποχώρι όμως τα πήγε καλά, θα μας τα πεί ο φίλος μας με

το μοναδικό του τρόπο!

*Πολλά μπράβο και στην ομάδα του ΟΦΑ για την επιτυχία της παρατήρησης!

Περιμένουμε τα νέα της Κέρκυρας :)

Αξέχαστο βράδυ, καταπληκτική παρατήρηση, ωραίος καιρός, καλοί φίλοι!

:cheesy: Η ερασιτεχνική αστρονομία στα καλύτερα της :cheesy:

υγ. δύο καρέ από την επανεμφάνιση της Μερόπης..

Merope-Reap1.png.f731ebdbb1bd9f43b22e09940ea4d5c4.png

Merope-Reap2.png.bbd0f90f1c3ecdf95b8139443ffe708f.png

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

Εχθές ο Ο.Φ.Α. είχε Γενική Συνέλευση όπου πάντα γίνεται στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ όμως παράλληλα στις 21:30 περίπου θα συνέβαινε και η ορογραφική επιπρόσθηση της Μερόπης από την Σελήνη. Εγω δεν είχα καμία γνώση και η ενημέρωση ήρθε από γράμμα του Ανδρέα Βοσσινάκη. Δεν είχα κανέναν σκοπό παρατήρησης ή καταγραφής του φαινομένου επειδή οι προγνώσεις έλεγαν πως θα είχαμε συννεφιά οπότε θα πήγενα απλά στην Γενική Συνέλευση.

Πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες της συνέλευσης, ο καθηγητής κ. Γιάννης Σειραδάκης μας προτρέπει να ανέβουμε στον θόλο του αστεροσκοπείου για να παρατηρήσουμε το φαινόμενο της επιπρόσθησης και σαφώς συμφωνούμε μαζί του πως έτσι θα έπρεπε να γίνει. Δεν θα ξεχάσω την ανταλλαγή βλέμματος με τον κ. Σειραδάκη περίπου στις 21:15 όπου χωρίς να μιλήσουμε απλά συννενοηθήκαμε πως ήταν ώρα να ανοίξουμε τον θόλο και αμέσως φύγαμε από την αίθουσα!

Με πολύ συνοπτικές διαδικασίες αλλά και φοβερή ενέργεια, ο δάσκαλος άνοιξε το τηλεσκόπιο και το αστεροσκοπείο για να ξεκινήσουμε την παρατήρηση. Ο ουρανός ήταν πεντακάθαρός, αφού ο Βαρδάρης (βόρειος άνεμος που κατεβαίνει από τον ποταμό Αξιό) καθάρισε την ατμόσφαιρα από την σκόνη και ο ουρανός ήταν 10/10 όσον αφορά την διαπερατότητα-διαύγεια με το seeing στα 3/5. Η παρατήρηση έγινε από το διοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 200mm του αστεροσκοπείου και η ποιότητα των οπτικών μας έδινε ένα αξιοπρεπέστατο είδωλο σε συνδυασμό με τις συνθήκες του ουρανού.

Πρώτος ο κ Σειραδάκης σκόπευσε το όργανο και παρατήρησε την Μερόπη να βρίσκεται πολύ κοντά στον δίσκο της Σελήνης. Μετά από λίγο με προέτρεψε να κοιτάξω και εγω και συμφωνήσαμε πως κυκλικά θα παρατηρούσαμε. Το εκπληκτικό είναι πως όταν ήρθε η σειρά μου να παρατηρήσω και χωρίς να περιμένω τίποτα, ξαφνικά βλέπω να χάνεται η Μερόπη...δηλώνω την απώλεια όμως πριν προλάβω να ηρεμίσω επανεμφανίζεται σε περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα...για να χαθεί ξανά σε δυο δευτερόλεπτα όπου με ρυθμό 1.5sec είδα ακόμη δυο επανεμφανίσεις.

Δηλαδή σε 10sec παρατήρησα τρεις διαδοχικές αποκρύψεις - εμφανίσεις! Αυτό που μου έκανε μεγάλύτερη εντύπωση είναι πως το αστέρι δεν χανόταν ακαριαία αλλά κάπως σταδιακά. Ο χρόνος που συνέβει το γεγονός σε τοπική ώρα ήταν 21:34:20 +/- 10sec, λόγω της έκπληξης μας και η μεγάλη απόκλιση...

Επίσης πριν την πρώτη απόκρυψη, είμαι σίγουρος πως το αστέρι έχανε σε φωτεινότητα όχι όμως όπως συμβαίνει λόγω του κακού seeing.

Νιώθω πολύ τυχερός που παρακολούθησα με αυτόν τον τρόπο ένα τόσο γρήγορα εξελισσόμενο αστρονομικό φαινόμενο. Επίσης χαίρομαι που οι έλληνες ερασιτέχνες με ενθουσιασμό προέβλεψαν την ορογραφική επιπρόσθηση της Σελήνης και μου έδωσαν την ευκαιρία να απολαύσω αυτό το εξαιρετικό φαινόμενο.

Φιλικά

Κώστας Εμμανουηλίδης

Δημοσιεύτηκε

Κώστα συγχαρητήρια σε εσένα και στον κ. Σειραδάκη!

Οι ορογραφικές αποκρύψεις τόσο λαμπρών αστέρων όσο η Μερόπη είναι πολύ σπάνια φαινόμενα που πολύ λίγοι άνθρωποι είχαν τη χαρά να παρατηρήσουν. Ακόμα και με μικρό τηλεσκόπιο θα μπορούσατε να το δείτε.

Μπορείτε κι εσείς να κάνετε τις δικές σας προβλέψεις κατεβάζοντας το OCCULT ή το LOW.

Το επόμενο μεγάλο γεγονός για την Ελλάδα είναι η εξ αναγλύφου Σελήνης (ορογραφική) απόκρυψη της Αφροδίτης στις 16 Μαίου το πρωί, και το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα που θα είναι ορατό το φαινόμενο αυτό είναι οι Πρέσπες. Βάζω στοίχημα ότι μετά από την εμπειρία που είχες με τη Μερόπη θα θέλεις να πας! Για μας τους Σπαρτιάτες και Αθηναίους πέφτει λίγο μακριά βέβαια ... αλλά θα δούμε.

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Το επόμενο μεγάλο γεγονός για την Ελλάδα είναι η εξ αναγλύφου Σελήνης (ορογραφική) απόκρυψη της Αφροδίτης στις 16 Μαίου το πρωί, και το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα που θα είναι ορατό το φαινόμενο αυτό είναι οι Πρέσπες.
Κυριακή πέφτει; Βαγγέλη τι λες; Να θυμηθούμε τα παλιά;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Μια όμορφη και επιτυχημένη βραδιά είχαμε εχτές. Οπτική παρατήρηση καταγραφές σε Video και φωτογραφίες.

Ο Βαγγέλης περιέγραψε τις λεπτομέρειες παραθέτω και εγώ το link από το you tube νιdeo - που δυστυχώς η ποιότητα δεν είναι και η καλύτερη... σε full screen φαίνεται καλύτερα

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=10081

Βαγγέλη βάλε μας και καμιά φωτογραφία από τις δικές σου.

Δημοσιεύτηκε

Να πω .... ότι δεν ζηλεύω τον Κώστα (που έγραψε παραπάνω), ψέμα θα είναι !

Όχι θα πώ ότι ζηλεύω, και μάλιστα πολύ..... !

Που θα πάει θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Φιλικά,

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Δημοσιεύτηκε

Δεν περιμενα ποτε η σεληνη να μου δωσει τοση χαρα σε παρατηρηση.Το grazing ηταν απιστευτο,μου θυμισε κατι απο χαντρες σε ολικη εκλειψη!

Αθανατη Μαουνα Κερατεα με την υπεροχη αστρονομικη παρεα σου.:D

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Δημοσιεύτηκε

Η χθεσινη βραδια πραγματικα ηταν Φοβερη!!

Η Σεληνη χθες εδωσε ρεσιταλ αφου σαν μια μαύρη τρύπα κατάπινε όσα Αστέρια βρέθηκαν στo διάβα της :mrgreen:

Να σας πω οτι τα 6 ατομα που βρεθηκαμε χθες στην Πηλίδα απολαυσαμε και χαρικαμε καθε αστερι που ερχοταν στο "σημειο μηδεν" και περιμεναμε πως και πως να ακουμπισει τον δισκο και να χαθει,

η Μεροπη εδωσε πραγματικο ρεσιταλ αφου ηταν το φωτεινοτερο αστερι απο ολα οσα ειδαμε, αλλα το το πιο ωραιο "σβησιμο" ηταν του SAO 76175 αφου η φωτεινοτητα του επεσε σιγα-σιγα σαν ενα πολυ γλυκο σβησιμο :D

Ολη η ομαδα παρατηρησης πεσασε πολυ ομορφες στιγμες αφου ειχαμε 4 τηλεσκοπια για αυτο τον λογο, μπορω να πω οτι το Tahahashi-ΤΟΑ130 της Αστρονομικης μας εδωσε πολυ ομορφες εικονες απο τις ορογραφικες απόκρυψεις για αυτο τον λογο το χρεισιμοποιησα για την καταγραφη σε βιντεο με την Watec :mrgreen: Οχι βεβαια που το 12αρι δεν εδωσε απιστευτες εικονες...αλλα αυτο το ειχαμε για οπτικη παρατηρηση και πραγματικα μας αποζημιωσε με το παραπανω!!

Δυστυχως τα προβλημα δεν ελειψαν αφου ενα καλο τηλεσκοπιο θα επρεπε να συνοδευεται με ενα καλο laptop...και το laptop που ειχα χθες εκανε τα δικα του, αφου δεν ηθελε να δουλεψει και αναγκαστικα να εχω αναμενο τα αμαξι ολη το βραδυ για περνει ρευμα απο αυτο, ασε που δεν ηθελε να δουλεψει σωστα με αποτελεσμα να μην δουλευει το LOW αρα να μην γνωριζουμε πιο αστερι ειναι πιο (δεν ειχα κανει καποιο εντυπο προγραμα, θεωρουσα οτι το low θα δουλευε σωστα) επισης νας πω οτι περιμεναμε την Σεληνη να αποκρυψει τον HIP17923 ο οποιος ειναι 3πλος και ακριβος την ωρα που ειχε φτασει στο "σημειο μηδεν" και φωναζα σε ολους να ερθουν να δουν την αποκρυψη (και τους φωναζα: Ελατε να δειτε ενα ωραιο σβησιμο!!) την ωρα λοιπον που ο HIP17923 ακουμπουσε τον δισκο της Σεληνης και αρχιζε να σβηνει...εσβησε το Laptop ](*,) ](*,) ](*,) τα νευρα μου!! και δεν μπορεσαμε να το γραψουμε αφου μονο εγω εκανα καταγραφη.

Αυτα τα λιγα προς το παρον, βιντεο και φωτο αργοτερα (ειμαι στην δουλεια τωρα)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αυτό το εικονίδιο πιστεύω τα λέει όλα.....Έτσι ήμουν, από την χαρά μου που μετά από τόσους μήνες

περάσαμε μια υπέροχη αστρονομική βραδιά με τους (Sevax,Alepohori,Maxi,Themis_kart,Astrovroxi).

Όλες οι προβλέψεις έπεσαν μέσα του Low, εγώ κατέγραφα βίντεο και οι άλλοι κάναν οπτική παρατήρηση.

Δυστυχώς δεν κατάφερα να βγάλω την εξαφάνιση της Μερόπης, λόγο τεχνικού προβλήματος, αλλά γρήγορα

το έλυσα και έβγαλα τα υπόλοιπα!!! Το Graze του διπλού ήτανε το κάτι άλλο το αστέρι αναβόσβηνε πολλές

φορές στην κορυφογραμμή κάνοντας το ένα εξαιρετικό θέαμα. Έχει γίνει καταγραφεί βίντεο όπου αυτή την

στιγμή γίνετε upload στο youtube πιστεύω σε κάνα 2ωρο να έχει ανέβει να δείτε!!!!

Φωτογραφίες από το Graze και από την επανεμφάνιση της Μερόπης.....

Θέλω και άλλοοοοοοοοοοοο :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

1200798413_GrazeXZ4892.jpg.c16d1bab7d0622e43229b3a4848bee8e.jpg

Merope1.jpg.0bdb9e92d6b893dc4f44306b28da7dc3.jpg

Merope2.jpg.634296759d20306015a592cb26979fae.jpg

Merope4.jpg.2813df7e928d0abd47fb48c7bbcb5682.jpg

Merope5.jpg.ed8ee974370ea3ae9eeb63c2d5ed130c.jpg

Δημοσιεύτηκε
Εγώ δυστυχώς λόγω εντατικής εργασίας χτες το βράδυ (πάντα τη χειρότερη στιγμή τυχαίνουν οι δουλειές) μπόρεσα απλά να πεταχτώ με τα κιάλια στο μπαλκόνι για λίγο. Το θέαμα ήταν πολύ όμορφο ακόμα και με τα κιάλια βέβαια. Συγχαρητήρια σε όσους κατέγραψαν το φαινόμενο!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Συγχαρητήρια σε όλους! =D> =D> =D>

Και σε μένα, από το Taratsa – Observatory, το όλο φαινόμενο μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, με κυριότερη την ψευδαίσθηση της Σελήνης να «καταπίνει» αστέρες! Η Μερόπη ιδιαίτερα, ήταν το κάτι άλλο!

Και το graze μου άρεσε, αλλά η αμυδρότητα του αστέρα, σε συνδυασμό με την φωταύγεια της Σελήνης και την χειροκίνητη παρακολούθηση του στόχου μετρίασε την τελική ευχαρίστηση. Καλύτερη και πιο ξεκούραστη εικόνα είχα με ένα wide angle προσοφθάλμιο στις 397x, όπου φαινόταν η «απόκοσμη» σκιά του σκοτεινού δίσκου της Σελήνης και δίπλα της να διέρχεται αργά - αργά το άστρο παλλόμενο. Τώρα, αν με ρωτήσετε πόσες φορές το είδα να αναβοσβήνει, θα σας απαντήσω… αρκετές! Να ‘ναι καλά ο χαζοαέρας και οι τριγύρω καμινάδες κεντρικής θέρμανσης, που βοήθησαν με το παραπάνω! :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Συγχαρητήρια. Αν ψάχνετε ποιός έκανε την χειρότερη παρατήρηση μην κουράζεστε άλλο! Ο φοβερός αέρας μου απαγόρευσε την χρήση τηλεσκοπίου. Χρησιμοποίησα τα Skymaster χωρίς τρίποδα, με λαβές ζίου ζίτσου και κατάφερα να δω την Μερόπη να φαίνεται και μετά να μην φαίνεται, αλλά τα μικρότερα άστρα τα έσβηνε η αδηφάγος λαμπρότητα της Σελήνης. Διαπίστωσα επίσης πως το φαινόμενο Bernuli έχει εφαρμογή και στα Skymaster, μετατρέποντας τους σωλήνες των αντικειμενικών σε αεροπτέρυγες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με τα φτερνίσματα να ταρακουνούν ολόκληρο το ανθρωποδιοπτροσύστημα, σχίστηκε και η τέντα της δυτικής πλευράς του μπαλκονιού, ακριβώς δεξιά μου, την ώρα της παρατήρησης -δεν κάνω πλάκα- και άρχισε ένας αγώνας να συγκρατήσω το πανί που ανέμιζε σαν λάβαρο του Τζέγκις Χαν σε επέλαση του Μογγολικού ιππικού. Αφού τα κατάφερα με ελαφρούς τραυματισμούς να σταθεροποιήσω το πανί, μπήκα μέσα ηττημένος, εξηγώντας στην γυναίκα μου πως λυπήθηκα για το τεντόπανο και γι' αυτό δεν πετούσα από την χαρά μου, όπως είθισται, για την επιστροφή της από ταξίδι (άντε να καταλάβει τώρα πως τα μούτρα μου οφειλόταν σε κάποια... Μερόπη).

Ελπίζω τα βίντεό σας να μου δώσουν την ευχαρίστηση που μου στέρησε ο Στρατηγός Άνεμος (μα καλά, μόνο στην Καστέλα φυσούσε χθές;;;;;;)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης