Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας είμαι απο κρήτη και είμαι 16 ετών είμαι μέλος στο Σύλλογο Φιλων Αστρονομίας Κρήτης και ο εξοπλησμός μου ειναι :

Skywatcher 8'' 200/1000

EQ5 Synscan

και θα ήθελα να ρωτήσω πολική ευθυγράμμιση μπορώ να κάνω απευθίας απο τον ερευνητή ή μόνο από την πολική διόπτρα που διαθέτη η στήριξη.

Ότι κι αν υπάρχει εκεί έξω θα το ανακαλύψούμε εμείς οι ερασιτέχνες ατρονομοι.

http://photosbyraphail.webs.com/

Δημοσιεύτηκε

Καλως ειρθες.

 

Απο την πολική διοπτρα - για απλή ευθυγραμμιση, αρκετη για παρατηρηση. ΟΧΙ απο τον ερευνητη.

Αργοτερα αν αποφασισεις να κανεις φωτογραφιση θα χρησιμοποιησεις αλλες τεχνικες για ποιο ακριβη ευθυγραμμιση (που δεν σου χρειαζεται τωρα), αλλα και παλι οχι απο τον ερευνητη!

Δες το εγχειριδιο της βασης σου, τους αρχικους συνδεσμους στην κεντρικη σελιδα του αστροβοξ και ψαξε λιγο παλιοτερα θεματα.

 

Καλη συνεχεια.

Δημοσιεύτηκε
Εφόσον έχεις την δυνατότητα να κάνης πολική ευθυγράμμιση με την πολική διόπτρα γιατί να κουράζεσαι άδικα με τον ερευνητή? Εξάλλου μπορεί να ευθυγραμμίσεις στο πολικό αστέρα με τον ερευνητή και να έχει απόκλιση από τον πολικό άξονα με αποτέλεσμα να φαίνεται ευθυγραμμισμένο με τον ερευνητή όμως να μην είναι καθόλου σταθερό το αντικείμενο παρατήρησης! #-o Καλό αποτέλεσμα θα έχεις με τον ερευνητή μόνο όταν ο πολικός άξονας είναι ευθυγραμμισμένος απόλυτα με τον οπτικό σου σωλήνα!
Δημοσιεύτηκε

Πολική ευθυγράμμιση από τον ερευνητή μπορεί να γίνει και μάλιστα ακριβέστατη, τουλάχιστον για τις απαιτήσεις που έχει η οπτική παρατήρηση. Εγώ 3,5 χρόνια τώρα από τον ερευνητή κάνω πολική ευθυγράμμιση, χρησιμοποιώντας το παρακάτω σχήμα.

 

Διαδικασία: 1) ακριβής ευθυγράμμιση του ερευνητή με τον οπτικό άξονα του τηλεσκοπίου.

 

2) Περιστροφή του χειριστηρίου του άξονα της απόκλισης μέχρις ότου ο οπτικός άξονας του τηλεσκοπίου να είναι παράλληλος με τον πολικό άξονα (άξονας ορθής αναφοράς). Δηλαδή όπου κοιτά ο πολικός άξονας να κοιτά και το τηλεσκόπιο. Εγώ για το σκοπό αυτό έχω βάλει 2 σημαδάκια με μαρκαδόρο πάνω στην στήριξη τα οποία ταυτίζονται ακριβώς στο σημείο που παραλληλίζονται αυτοί οι 2 άξονες. Το μαρκάρισμα αυτό με το μαρκαδόρο μπορεί να γίνει μια και καλή στο σπίτι.

 

3) Τέλος, κοιτώντας από τον ερευνητή και χρησιμοποιώντας τα χειριστήρια του αζιμουθίου και του ύψους της στήριξής μας, προσπαθούμε να τον φέρουμε στο σημείο που φαίνεται στο σχήμα που παραθέτω παρακάτω. Αυτό ήταν!!

TTN_PolarAlignmentA.gif.0bc0ca1d142cad8699c39faabb17e670.gif

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

απ' ό,τι έχω καταλάβει υπάρχουν διάφορα επίπεδα ευθυγράμμισης. Θα τα βάλω από το χειρότερο προς το καλύτερο αλλά μη τα παίρνετε πολύ τις μετρητής:

 

1) στο περίπου με το που νομίζεις είναι ο βορράς

 

2) με πυξίδα. παρόμοιο με το παραπάνω γιατί οι περισσότερες πυξίδες δεν έχουν την απαιτούμενη ακρίβεια, αλλά πιο σημαντικό είναι ότι ο μαγνητικός βορράς με τον γεωγραφικό δεν συμπίπτουν.

 

3) με το να κεντράρεις τον πολικό στον ερευνητή

 

4) με το να κεντράρεις τον πολικό στο προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου

 

5) με το να κεντράρεις τον πολικό με το μάτι στην τρύπα (αν έχει) της στήριξης του τηλεσκοπίου.

Για όσους δεν το ξέρουν άλλο να κεντράρεις τον "σωλήνα" του τηλεσκοπίου και άλλο να κεντράρεις τη στήριξη. Θεωρητικά αν κεντράρεις τη στήριξη στον πολικό το τηλεσκόπιο θα κοιτάει λίγο πιο πάνω.

 

6) με την μέθοδο που περιγράφεται εδώ: http://www.celestron.com/c3/support3/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=1732

 

7) με πολική διόπτρα (βάζεις ειδικό ερευνητή στην τρύπα που περιγράφεται στο 5, έχει σημαδάκια όπου βάζεις τον πολικό αστέρα και κάποια αστέρια οδηγούς, και στο κέντρο μένει ο πραγματικός πόλος)

 

προφανώς η ποιότητα της ευθυγράμμισης εξαρτάται πρωτίστως από την εμπειρία σου, μιας και το να χρησιμοποιείς πολική διόπτρα αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο πολικός αστέρας δεν θα σε βοηθήσει.

η ρομποτική στήριξη με καλό align διορθώνει κάποιες ατέλειες της πολικής ευθυγράμμισης, αλλά εισάγει κι αυτή της δικές της απαιτήσεις. Γενικά είναι μια διαδικασία που σε βοηθάει να μάθεις.

 

προφανώς, αν δεν βλέπεις βορρά από το σημείο παρατήρησης θα έχεις πρόβλημα, αλλά είναι καλύτερα να βλέπεις νότια κι ας μην είσαι ευθυγραμμισμένος :P

 

Υ.Γ. τα παραπάνω είναι ό,τι έχω μάθει σε μερικούς μήνες. Επίσης ο lasithiotakis νομίζω τα ξέρει ήδη αυτά, πιο πολύ τα παραθέτω για τους πολύ καινούργιους που τυχόν διαβάζουν αυτό το θέμα.

 

Υ.Γ.2 μη ξεχνάτε ότι ο πολικός είναι πολύ καλός αστέρας για έλεγχο του collimation

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Δημοσιεύτηκε

δες εδω για περισοτερρες πληροφοριες

 

http://www.themcdonalds.net/richard/index.php?title=Polar_Alignment_of_your_Equatorial_Mount

http://www.astronomyboy.com/lancucki/polar_alignment_of_CG-5_mount.htm

 

 

http://www.astro-baby.com/astro_baby_telescope_help_and_advice.htm

 

εχε υποψη οτι οι αστερισμοι που φαινονται στην πολικη διοπτρα δεν προκειται να φανουν ΠΟΤΕ μεσα απο αυτη, απλα ειναι ενας οδηγος. το μονο αστερι που θα δεις και θα κεντραρεις ειναι ο πολικος αστερας.

 

επισης δες με το τηλεσκοπιο σου με οσο το δυνατον μεγαλυτερη μεγεθυνση μπορεις τον πολικο αστερα ειναι ενας διπλος αστερας (δυο αστερια πολυ κοντα το ενα στο αλλο) απο κει και μετα δεν θα χασεις ποτε τον πολικο αστερα.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης