Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Γεια σας, μόλις πριν 3 ημέρες αγόρασα το dob 8 και είμαι κατενθουσιασμένος, χτες αν και χάλια ουρανός κατάφερα να δω σελήνη, κρόνο, άρη, και το νεφέλωμα του ωρίωνα. θά ήθελα αν κάποιος γνωρίζει να με κατατοπίσει ποιο αξεσουάρ θα ήταν καλύτερο να αγοράσω για αρχή; ( Barlow χ2 χ3 , Powermate 2,5 ή 5 άλλα προσοφθάλμια εκτός των 25 και 10 mm, )
:cheesy:
Δημοσιεύτηκε
χωρις ιδιαιτερη σειρα εναν telrad, barlow 2x, uhc φιλτρο, moon and skyglow φιλτρο, hyperion zoom και το βιβλιο sky pocket atlas

Μια ουσιαστική συλλογή εξοπλισμού, υψηλής ανταπόδοσης... Μόνο ο κόκκινος φακός λείπει, για να διαβάσεις τον άτλαντα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Χάρτης (πραγματικός): Uranometria Vol.1, Vol.2,

Προσοφθάλμιο: Televue Nagler 7mm Type 6.

Ερευνητικό προσοφθάλμιο: Televue Radian 18mm.

Τόσο απλά, τόσα λίγα. Και καταρρίπτονται όλα τα συμβατικά όρια.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Προσοφθάλμιοι 25 και 12mm με πεδίο 60+ μοίρες, barlow 3x (μονο Televue), Pocket Skyatlas. Rigel Quikfinder (όχι ο ογκώδης Telrad).
Συμφωνω με τον Γιωργο.

να πω οτι για προσοφθαλμια μπορεις να παρεις τα πολυ καλα (για την αξια τους) Hyperion, αφου με 100 το ενα τα δυο μαζι με τον PocketSkyAtlas και Χάρτη της Σεληνης και εναν κοκκινο φακο εχουν σχεδον οσο ο Teluvue 7mm που λεει παραπανω, ο οποιος φακος ειναι πολυ καλος, αλλα ειναι πολυ μεγαλο βημα για ξεκινημα, οπως και η Uranometria...νομιζω οτι αυτα τα δυο (nagler 7mm και uranometria αστα για του χρονου)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ όλους θερμά για την ανταπόκριση σας στο ερώτημα μου. Συγχωρέστε μου τις ίσως ανόητες απορίες που έχω αλλά μόνο ψάχνοντας θα μπορέσω να μάθω..

Λοιπόν, αφού υπάρχουν οι Barlow υποθέτω ως αρχάριος ότι το φτηνό SW προσοφθάλμιο των 10mm που συνοδεύει το τηλεσκόπιο με έναν barlow x2 ισοδυναμεί με ένα προσοφθάλμιο των 5 mm?

(Σίγουρα όχι αλλά δεν ξέρω το γιατί..) Και το 25 mm με έναν πενταπλό Powermate πάλι θα αντιστοιχούσε σε ένα προσοφθάλμιο των 5 mm????

Και ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατί στο βαθύ διάστημα πρεπει να χρησιμοποιούμε τις πολύ μικρές μεγεθύνσεις? Δηλαδή για το νεφέλωμα του Ωρίωνα ποιο είναι το σωστό προσοφθάλμιο που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει κάποιος με ένα dobsonian 8''?? Kαι για το γαλαξία Whirlpool ποιο? Και τους barlow η powermate τους χρησιμοποιούμε για τους πλανήτες ή για το βαθύ διάστημα?

Εγω να σας πω την αλήθεια μου.. έδωσα 344 ευρώ για το SW και πραγματικά ενθουσιάστηκα τόσο πολύ που (σαν αρχάριος) σκέφτηκα να πάρω ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ εξαιρετικό φακό για παράδειγμα 13 mm extra wide ίσως και μέ έναν barlow ή powermate x2 η χ5 να ανεβάζω κατα πολύ τις μεγεθύνσεις μου αφου πρώτα έχω εστιάσει.. ¨Ολες οι γνώμες σας δεκτές, σε λίγο καιρό που θα μάθω αρκετά πραγματάκια ώστε να κάνω μια καλή αρχή θα τα λέμε και από κοντά σε τυχον συναντήσεις που θα επιδιώξω να έρχομαι και μέσω του forum.

Καλά αστροκαμώματα σε όλους!

:cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Δεν θα απαντήσω στο κάθε τι, καθώς δεν έχω το τηλεσκόπιό σου. Θα πω μόνο πως το Powermate 5x έχει περιορισμένη χρήση, ενώ το 2.5x αποτελεί μια χρυσή τομή ανάμεσα στους Barlow 2x και 3x, αν και μου δυσκολεύει τις διαιρέσεις!

Κατά τα άλλα, σχετικά με τους φακούς υπάρχει και το υποκειμενικό στοιχείο. Εγώ, μετά την αγορά ενός UWA (82 μοίρες), αποφάσισα και κατέληξα σε SWA (68 μοίρες), όχι τόσο επειδή δεν μου άρεσε αυτό που έβλεπα (δεν ήταν Nagler αλλά είναι καλό), αλλά διότι δεν μου άρεσε ο τρόπος που το έβλεπα. Μικρή διάμετρος φακού, μικρό eye relief, ανάγκη να κινείς το μάτι σου σαν κάμερα ασφαλείας κλπ. Αυτά τα -για μένα- μειονεκτήματα τα έχουν και οι premium UWA, αλλά και 100ρηδες. Πήρα Hyperion μεν, αλλά είναι βέβαιο πως θα μου αρέσουν πολύ οι Pentax, Vixen και Nikon. Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων αλλά και γούστου. Πολλοί ορκίζονται στους ορθοσκοπικούς που μόνο ακριβοί δεν είναι (οι Zeiss Abbe Orthos εξαιρούνται).

Αν είναι να πάρεις μόνο έναν, τότε ίσως αξίζει να πάρεις τον 13mm ή 10mm Ethos. Αλλά θα σε συμβούλευα να δεις πρώτα μέσα από έναν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου αρέσει το πεδίο ή η εικόνα, αλλά πρέπει να βεβαιωθείς πριν δώσεις τόσα χρήματα πως μπορείς να το χρησιμοποιείς με άνεση, καθώς αν έχεις μόνο έναν θα παρατηρείς συνέχεια μέσα από αυτό. Πάντως, ακόμη και με έναν Ethos, ένα χαμηλής μεγέθυνσης >68 μοίρες χρειάζεται και καλό είναι να αποκτήσεις, έστω και αν δεν είναι premium. Δεν θα παρατηρείς τόσο μέσα από αυτό, όσο θα το χρησιμοποιείς στα αστροάλματα. Υπάρχει μάλιστα ένα τέτοιο στις μικρές αγγελίες αυτή την εποχή.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Εγώ από την άλλη σου προτιμώ να αγοράσεις ένα ζουμ 8-24 και χάρτη ουρανού.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε
Οπως είδες φίλε μου τα πράγματα δεν είναι απλά.Ολοι σχεδόν σου έχουμε προτείνει κάτι διαφορετικό γιατί απλά ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες.Κ τις δικές σου ανάγκες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.Ακόμη κ εσύ θα μάθεις τι πραγματικά θέλεις αφού πρώτα κάνεις μερικές παρατηρήσεις.Δεν είναι δυνατόν να σου πούμε τι προσοφθάλμιο θέλεις για τον ένα ή άλλο στόχο.Αυτό θα το ανακαλύψεις εσύ μόνος σου στη πράξη.Πάντως για να ξέρεις πρώτα απ όλα (όπως πολύ σωστά σου είπαν κάποιοι κ που εγώ αρχικά ξέχασα ν αναφέρω) θα χρειαστείς ένα χάρτη για να βρίσκεις αντικείμενα.Για προσοφθάλμιους Ο 25mm είναι κάπως υποφερτός οπότε κράτα τον για λίγο καιρό.Τον 10mm όμως ξέχνα τον.Δεν κάνει.Κοίτα να τον αλλάξεις με κάποιον άλλο σύντομα.Για το τηλεσκόπιο σου που είναι κοντό οι hyperion που προτάθηκαν δεν αποδίδουν καλά.Καλύτερα να προτιμήσεις αν σε παίρνει οικονομικά ένα Pentax xw, nagler ή vixen LVW.Μπάρλοου κ Powermate άστο για τώρα.Πάρε ένα προσοφθάλμιο 10 έως 14mm που δίνει μεσαία μεγέθυνση μιας κ είναι αυτή που θα χρησιμοποιείς περισσότερο κ σιγά σιγά βλέπεις τι θα κάνεις.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Παλιό θέμα αλλά αρκετά κατατοπιστικό!

Συνοψίζοντας γενικά επί του θέματος, το τι θεωρούμε ιδανικό ως επιπρόσθετο εξοπλισμό είναι καθαρά βάση των αναγκών μας!

Κατέληξα σε έναν TeleVue Barlow 2x, ένα NPL Plossl 1,25” Vixen 15mm και ένα Hyperion ClickStop Zoom 8-24 mm, για αρχή.

Φυσικά προϋπάρχουν αστρονομικοί χάρτες, κόκκινος φακός (όχι άμεσα αναγκαίος), επιπεδόσφαιρο και πολύ διάβασμα-ενημέρωση μέσω Internet.

'Εφαγα το "Νightwatch" και θα ακολουθήσει το "The Backyard Astronomer's Guide".

Και μην ξεχάσω τις επαναλήψεις στην γεωγραφία-γεωμετρία-φυσική (έλλειψη, εκκεντρότητα, κύκλος, τόξα και επίκεντρες γωνίες, Γαλιλαίος, Νεύτωνας, Kepler, Brahe, προσανατολισμός, πυξίδα, γεωγραφικές συντεταγμένες κ.α.)

Με εκτίμηση

Άρης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης