Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Ενδιαφέρομαι για αγορά ενός premium προσοφθαλμίου (της κλάσης Nagler T6, Pentax XW) στα 6mm. Έχετε κάτι να προτείνετε;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Καλή περίπτωση είναι νομίζω πλην του Ethos - ασυζητητί κορυφαίο ή εκ των κορυφαίων- και το 6mm Carl Zeiss Abbe. Αρκετά ενδιαφέρον πιστεύω και το Explore Scientific 6.7mm 82° Series Eyepiece - 1.25" σε αρκετά καλή τιμή (υποδεέστερο ασφαλώς από τα ανωτέρω).

Orion Amateur Observatory Langadas

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

William Optics Zenith Star

ED 70/420,

Guide Scope :Meade 70/600,

TS Guide Finder 9x60,

Celestron SkyMaster 15x70,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε

Εκτος απο Nagler ή Ethos, τους οποιους φυσικα θα αγοραζα με κλειστα ματια, θα σου προτεινα να δεις και την περιπτωση

ενος William Optics και συγκεκριμενα τον UWAN 7mm, εκτος αν θελεις σωνει και καλα φακο στα 6mm..

Εχω τον 4mm της σειρας, (οκ.. δεν τον χρησιμοποιω και τοσο συχνα με το 10αρι..) και τις λιγες φορες που το seeing

μου εχει επιτρεψει να τον χρησιμοποιησω μου εχει δωσει αξιοπρεπεστατες εικονες κι επιπλεον εχει και 82* φαινομενο πεδιο..

Ριξε μια ματια στο παρακατω λινκ... και κατι τελευταιο.. εχει αριστη ποιοτητα κατασκευης!!

http://www.williamoptics.com/eyepiecesDCL/uwan7_features.php

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Καλά Δημήτρη, δεν έχεις τον 7άρη nagler; Σκέφτεσαι να τον αντικαταστήσεις;

Πάντως τα 6mm είναι δύσκολη περίπτωση... Pentax και nagler ακόμα και οι καινούργιοι nikon είναι μάνι-μάνι εκτός. Σου μένει ο ethos του Τάκη, ο 6άρης Zeiss του Μιχάλη και φυσικά οι ορθοσκοπικοί UO/Baader, εκτός αν θέλεις να πας σε radian, αλλά δεν νομίζω ότι θα σου αρέσουν...

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας. Ο 7 NT6 που έχω, είναι σίγουρα αναντικατάστος. Απλώς χρειάζομαι έναν εξίσου καλό φακό ώστε να μου δίνει λίγο μεγαλύτερη μεγέθυνση για αμυδρούς και πολύ μικρούς γαλαξίες. Επομένως, δε με νοιάζει τόσο το πεδίο, όσο η διαύγειά του, η αντίθεση, και το στενό eye relief. Ο Ethos απορρίπτεται λόγω τιμής, μεγέθους και... πεδίου! Είναι υπερβολικά μεγάλο το πεδίο για τη δουλειά που το θέλω (γωνιοάλματα). Ο Radian θα μπορούσε να είναι λύση, αλλά πάλι το μέγεθος είναι απαγορευτικό. Οι Baader Ortho (αποφεύγω τον όσο "Genuine", λες και οι άλλοι ορθοσκοπικοί είναι μαιμούδες), κυμαίνονται στα 90 ευρώ, τιμή που θεωρώ υψηλή για ορθοσκοπικούς.

Οι Vixen Lanthanum και οι NLV τι σας λένε;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Δημητρη κι'γω μαζι σου!! --θελω κι εγω κατι σε NaT6-6mm αλλα που θα τον βρω--

απ'την αλλη ομως θα συμφωνήσω με τον Μανο, αφου η διαφορα 7μμ και 6μμ ειναι μικρη για το 1200μμ, ο 7αρης σου δινει Χ171 ενω ο 6αρης σου δινεο Χ200, νομιζω οτι ο Nat6-5mm θα ειναι προτιμότερος αφου θα δινει Χ240, βεβαια νομιζω οτι το καλυτερο θα ηταν ενας NaT6 5,5mm και να σου δινει Χ220 (δηλαδη Χ50 παραπανω απο τον 7μμ που εχεις τωρα) αλλα δεν υπαρχει.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Αν θες οπωσδηποτε 6mm,σκεψου και το Nagler 3-6 zoom(και 5,5 και 6 και 3 και 4mm και,αν και δεν τα εχω συγκρινει,νομιζω ανωτερο απο τα Vixen).Γενικα ειμαι εναντιον των ζουμ αλλα το συγκεκριμενο ειναι απο αλλο πλανητη.Αλλιως,αν δεν θες να φυγεις πολυ απο τα στανταρ του 7αρη Nagler,καλυτερα οι δοκιμασμενες λυσεις των 5mm,δηλαδη XW ή Nagler.
There is no knowledge that is not power...
Δημοσιεύτηκε

Η δυσκολία στη θέαση μικρών και αμυδρών γαλαξιών (14-14.8 mag) νομίζω ότι οφείλεται περισσότερο στο ότι είναι αμυδροί, παρά στο ότι είναι μικροί. Υπάρχουν γαλαξιάκια στα μεγέθη αυτά (14-14.8 ) που αν δεν είναι ορατά με τον 7mm, είναι διότι είναι πιο μικρά από εκείνα που μπορεί να αναδείξει ο 7mm. Αυτό που ελπίζω να πετύχω με τον 6mm, είναι μια μεγέθυνση αρκετή ώστε να αναδείξει αυτά τα γαλαξιάκια, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει την λαμπρότητά τους σε ανεκτά επίπεδα ώστε να μπορούν να θεαθούν.

Αν ο 7mm αποτελεί για μένα την χρυσή τομή (μεγέθυνσης-φαινόμενης λαμπρότητας), ο 6mm θα τον συμπληρώνει σε στόχους όχι πιο αμυδρούς, αλλά πιο μικρούς.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Αν θες οπωσδηποτε 6mm,σκεψου και το Nagler 3-6 zoom(και 5,5 και 6 και 3 και 4mm και,αν και δεν τα εχω συγκρινει,νομιζω ανωτερο απο τα Vixen).Γενικα ειμαι εναντιον των ζουμ αλλα το συγκεκριμενο ειναι απο αλλο πλανητη.Αλλιως,αν δεν θες να φυγεις πολυ απο τα στανταρ του 7αρη Nagler,καλυτερα οι δοκιμασμενες λυσεις των 5mm,δηλαδη XW ή Nagler.

ο Nagler zoom 3μμ-6μμ oso καλος και αν ειναι δεν θα ειναι ποτε τοσο καλος οσο ενας σταθερος Nagler, ιδικα για τον λογο που τον θελει ο Δημητρης ο zoom δεν κανει, αφου θελουμε οσο τον δυνατον καλύτερο είδωλο (ΥΣ δεν εχω δεν μεσα απο τον ζοομ)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη, ο Baader ortho 6mm είναι πολύ φωτεινός και διαυγής φακός με άριστη οξύτητα σε όλο το πεδίο. Ωστόσο το περιορισμένο πεδίο θα σε δυσκόλευε κάπως στα αστροάλματα ανάμεσα σε αμυδρά αντικείμενα. Στα 6mm είναι αλήθεια πάντως ότι οι επιλογές είναι ελάχιστες. Θα σου τηλ. για περισσότερα.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά εγώ έχω τον 6αρη Baader Ganuine ortho αλλά δεν με βολεύει καθόλου σε deep sky. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να τον χρησιμοποιήσω αλλά το πεδίο του είναι πολύ μικρό και άβολο. Αντιθέτως στην πλανητική είναι ότι πρέπει γιατί εκεί δεν κάνεις άλματα, αλλά κεντράρεις τον πλανήτη σου και είσαι οκ. Ο Μάνος έχει τον 5αρη. Τον έχω δοκιμάσει και είναι πολύ καλός αν θέλεις αυτό το κάτι παραπάνω. Είναι ότι πρέπει για να συμπληρώσεις τον 7αρη σου και για να τον χρησιμοποιείς εκείνες τις φορές που απαιτείται.
Δημοσιεύτηκε
Με προβληματίσατε πολύ, ειδικά ο Δημήτρης παραπάνω. Και το λέω, διότι χθες παρήγγειλα τον H.D. Abbe 6mm. Το ξέρω ότι το πεδίο του είναι μικρό. Θα φτάνω πάνω από τον στόχο με τον 7 NT6 και θα αρχίζω τη σάρωση με τον 6. Ελπίζω να κάνω δουλειά, αλλιώς θα κοιτάξω να δοκιμάσω τον 5 ΝΤ6 του Μάνου στη πανελλήνια, για κάνα 4ωράκι, όχι σπουδαία πράγματα. O:)

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
θα κοιτάξω να δοκιμάσω τον 5 ΝΤ6 του Μάνου στη πανελλήνια

Δημήτρη δεν χρειάζεται να περιμενεις τόσο πολύ. Τον Ν5 Τ6 τον έχει ο...Θανάσης!!!

Οπότε στην επόμενη εξόρμηση όρμα του :cheesy:

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Μια ακόμη επιλογή που θα μπορούσες να δοκιμάσεις είναι τα ΒΟ/ΤΜΒ τα οποία κάποιοι τα ονομάζουν "Radian" των φτωχών. Το φαινόμενο πεδίο τους είναι 60° και στην παρατήρηση είναι πολύ πιο άνετα απο ένα ορθοσκοπικό.

Είχα ένα 3.2 και τώρα έχω ένα 9άρι και τα θεωρώ πολύ καλές επιλογές για τα χρήματά τους.

Δεν γνωρίζω όμως εάν μπορείς πλέον να τα προμηθευθείς καινούρια ή μονο μεταχειρισμένα.

Εναλλακτικά θα μπορούσες να δοκιμάσεις κάποια απο τα modified ortho του Harry Siebert κι αναφέρομαι στη σειρά Starsplitter και το 5,9mm τα οποία έχουν κι αυτά πεδίο 60° και καλές κριτικές.

http://www.astromart.com/articles/article.asp?article_id=393

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

Δημοσιεύτηκε
Με προβληματίσατε πολύ, ειδικά ο Δημήτρης παραπάνω. Και το λέω, διότι χθες παρήγγειλα τον H.D. Abbe 6mm. Το ξέρω ότι το πεδίο του είναι μικρό. Θα φτάνω πάνω από τον στόχο με τον 7 NT6 και θα αρχίζω τη σάρωση με τον 6. Ελπίζω να κάνω δουλειά, αλλιώς θα κοιτάξω να δοκιμάσω τον 5 ΝΤ6 του Μάνου στη πανελλήνια, για κάνα 4ωράκι, όχι σπουδαία πράγματα. O:)
To ίδιο προσοφθάλμιο έχω κι εγώ. Πάντως μην ξεχνάς ότι λόγω του ότι εσύ έχεις ισημερινή, μπορεί να σε βολεύει γιατί μπορείς να κάνεις μικροκινήσεις με τα μοτέρ. Το προσοφθάλμιο πάντως είναι καλό για πλανήτες δεν το συζητάω οπότε η αγορά που έκανες πιστεύω οτι αξίζει έτσι κι αλλιώς.
Δημοσιεύτηκε

Μία διόρθωση, το FOV του Starsplitter είναι 65 μοίρες περίπου.

Δημήτρη καλορίζικος. :)

Και μία παρατήρηση. Δεν θυμάμαι αν έχεις βάλει μοτέρ στην ισημερινή σου. Με τόσο στενό πεδίο που έχουν οι H.D. Abbe το αντικείμενο μένει ελάχιστα δευτερόλεπτα στον προσοφθάλμιο. Για την χρήση που αναφέρεις ότι τον θέλεις, χωρίς μοτέρ έχω την εντύπωση ότι κάποιος χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πεδίο για να μην ταλαιπωρείται με μικρορυθμίσεις.

Όταν παρήγγειλα τον University Optics Abbe παρήγγειλα ταυτόχρονα και τον αντίστοιχο Modified Ortho Starsplitter του Harry Siebert. Πέρα από την διαφορά που έχουν σαν φακοί εσωτερικά σε απόδοση, στην παρατήρηση το άνετο FOV 65 μοίρες του εξαιρετικού σε όλα Starsplitter, κάνει κάποιον να μην θέλει να ταλαιπωρηθεί άλλο μέσα στο βράδυ του, με το στενό πεδίο του UO για 17 ευρώ λιγότερα.

Τον UO Abbe τον άφησα σχετικά γρήγορα στην άκρη και τον χρησιμοποιώ αφού τον μετέτρεψα πρώτα, μόνο για διαχωρισμό δύσκολων διπλών.

Στην φωτογραφία που έβγαλα φαίνεται η διαφορά μόνο εξωτερικά. Ίσως θα έπρεπε να έχω γράψει ένα συγκριτικό γι’ αυτούς τους δύο φακούς.

[fullalbumimg]10495[/fullalbumimg]

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Ίσως θα έπρεπε να έχω γράψει ένα συγκριτικό γι’ αυτούς τους δύο φακούς.

Το αναμένουμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον

Δημοσιεύτηκε

Τάκη κρατώ και την δική σου πρόταση, εν αναμονή της παραγγελίας μου. Δημήτρη πράγματι υπήρχε κενό ανάμεσα στον 7NT6 και τον UO4, το οποίο προτίμησα να καλύψω με ορθοσκοπικό 6mm, με την ελπίδα να μου χρησιμεύσει και σε κάποια αμυδρά και μικρά αντικείμενα βαθέως.

Έχω ισημερινή στήριξη χωρίς μοτέρ. Τα αντικείμενα που ψάχνω είναι τέτοια ώστε μπορούν να φανούν μόνο με συνεχή περάσματα πάνω από το πεδίο τους, περιστρέφοντας συνεχώς το χειριστήριο RA. Επομένως το μικρό πεδίο ενός ορθοσκοπικού δε νομίζω ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα, αφού και με τον 7άρη η ισημερινή "αναστενάζει"!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Στο Πάρνωνα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τον ορθοσκοπικό University Optics HD 6mm. Υπενθυμίζω ότι χρειαζόμουν ένα προσοφθάλμιο αντίστοιχης απόδοσης και ποιότητας με τον άριστο Ν7T6 για αμυδρά deep sky αντικείμενα, αλλά να δίνει επαρκώς μεγαλύτερη μεγέθυνση ώστε να συμπληρώσει εκεί που χωλαίνει ο Ν7Τ6: Στους πολύ αμυδρούς, αλλά μικρούς γαλαξίες. Το πεδίο δοκιμών ήταν στη Λύρα, σε μια τριάδα αρκετά αμυδρών γαλαξιών, των οποίων το πεδίο ήταν λίγο ασυνήθιστο.

Η θέση του UGC11371 ήταν τέτοια ώστε κατέστη δυνατό να αναδειχτεί επαρκώς η διαφορά μεγέθυνσης που παρέχει ο UO HD6, έναντι του 7ΝΤ6. Σίγουρα ο γαλαξίας αυτός μεγέθους 13.4ν και SB13.1 φάνηκε πολύ δύσκολα με τον 7ΝΤ6, όχι τόσο λόγω των mag, αλλά κυρίως λόγω του ότι ανατολικά του κέντρου του βρίσκεται αστέρι 12.2ν. Το αστέρι φυσικά φάνηκε εύκολα, αλλά όταν ακουμπά σχεδόν γαλαξία τέτοιου μεγέθους, η διάκριση ανάμεσα στα 2, γίνεται πολύ δύσκολα: Το μόνο που μπόρεσα να διακρίνω ήταν ένα άστρο με μια πολύ στενή "άλω" να το περιβάλει. Να γιατί λοιπόν ο γαλαξίας αυτός αποτελεί ιδανικό παράδειγμα της χρησιμότητας λίγο μεγαλύτερης μεγέθυνσης, χωρίς να θυσιάζεται πολύ η φωτεινότητα του πεδίου. Πράγματι, με τον UO HD6, έγινε δυνατό να επιβεβαιώσω ότι το άστρο δε βρίσκεται ακριβώς πάνω στον UGC11371, αλλά ανατολικά του πυρήνα του! Φυσικά με έναν ορθοσκοπικό δεν είναι δυνατό να φτάσουμε σε τέτοιο πεδίο, αλλά απλά τον κουμπώνουμε αφού το έχουμε ήδη εντοπίσει με ένα πιο ευρωγώνιο προσοφθάλμιο.

Ο UGC11370 ήταν ο αμυδρότερος από τους τρεις, με 14.0v και SB13.3. Πιο εύκολα φάνηκε με τον 7, παρά με τον 6, μάλλον λόγω χαμηλής επιφανειακής λαμπρότητας.

Ο UGC11368 ήταν εύκολος, 13.3ν, SB12.8, και ξεχώρισε εύκολα ανάμεσα στα άστρα της γειτονιάς του.

Το πείραμα πέτυχε λοιπόν. Ένας καλός ορθοσκοπικός μπορεί να συμπληρώσει με πολύ καλά αποτελέσματα τον N7T6 στο κυνήγι αμυδρων DSO's, αλλά προσοχή κατά την αλλαγή των προσοφθαλμίων: Πρέπει να είναι γρήγορη, ειδικά όταν δεν γίνεται με ισημερινή! Είχε κατά διαστήματα πολύ καλό seeing (φάνηκε στο πόσο καλά εστίαζα στα πολλά αμυδρά άστρα του πεδίου), αλλά η διαύγεια ήταν μέτρια. Αναμενόμενο, καθώς τα ψηλά αραιά σύννεφα που κάλυπταν τον ουρανό λίγες μοίρες ανατολικότερα, δεν άφηναν περιθώρια αμφιβολίας!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης