astrovox Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Υπερβάλεις λίγο για την τιμή. Η βασική τιμή του orion optics 12" είναι 1000 ευρώ και κάτι. http://www.orionoptics.co.uk/DOBSONIAN/dobsonian300s.html Με τα έξτρα φυσικά ανεβαίνει. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Είναι ακριβότερο απ τα Κινέζικα δεν διαφωνώ αλλά όπως είπε κ ο Ανδρέας κοστίζει 1000 ευρώ κ όχι 1400.Απ την άλλη ότι πληρώνεις παίρνεις.Μέσα στο μπάτζετ της tzina** είναι το 10" που πρότεινα πρώτο αλλά αν νομίζει πως μπορεί να σηκώσει το 12" γιατί να μην μαζέψει άλλα 200 ευρώ όσο καιρό θα περιμένει να φτιαχτεί το δικό της? Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
StratosGR Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δεν υπολογίζετε και τα μεταφορικά όμως.Που σίγουρα θα είναι κι αυτό ένα ποσό.Και είτε 1400 είτε 1000 +μεταφορικά....η κοπέλα είπε ότι έχει 800 και δε θέλει κιόλας να παραγγείλει από το εξωτερικό.Άρα...
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Αγαπητή Τζίνα. Το τηλεσκόπιο που θέλεις να πάρεις το έχω εδώ και 3 περίπου χρόνια. Το Πλανητάριο το είχε αν θυμάμαι καλά γύρω στα 950 Ευρώ. Πέραν του ότι είναι ένα πολύ καλό τηλεσκόπιο, ωστόσο η μεταφορά του είναι απαγορευτική για μια γυναίκα. Καλύτερα μπορείς να μεταφέρεις ένα truss (αποσπώμενο) μεγαλύτερης διαμέτρου παρά αυτό. Τόσο η βάση του όσο και ο σωλήνας είναι αρκετά μεγάλα για να μπορείς να τα μεταφέρεις μόνη σου. Στο αυτοκίνητο εγώ το βάζω ρίχνοντας το κάθισμα του συνοδηγού προς τα πίσω και βάζοντας το από τις πίσω πόρτες ξαπλωτό κατά μήκος. Στα πίσω καθίσματα δεν χωράει. Τη βάση την βάζω ξαπλωτή στο πορτ μπαγκάζ γιατί βρίσκει λόγω ύψους στο πίσω τζάμι. Αν θέλεις πραγματικά ένα 12" (ή μεγαλύτερο) θα πρέπει να πας σε truss tube κατά τη γνώμη μου. Εκεί τα πράγματα αλλάζουν και μπορείς να μεταφέρεις πολύ πιο εύκολα το τηλεσκόπιο γιατί σπάει σε κομμάτια. Το θέμα είναι αν θα βρεις truss 12" και να είναι και σχετικά φτηνό. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
alex117 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Χιλια συγνωμη ξεχασα να γραψω οτι ελεγα για τo OD300 S f4 De-Luxe Dobsonian που κοστιζει 1200 pounds ποθ ειναι 1,394.05 EUR χωρις μεταφορικα αλλα και παλι το απλο OD300 S δεν θα κανει στην ελλαδα απο τιν ακτις 1200 με το πλαισιο 9 σημειων που ειναι απαραίτητο στισ 12'' και μεταφορικα.
alex117 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 δες γιατι ογκο μιλαμε. Με 20 και κιλα βαρος θα ακους την μεση σου μετα την δευτερη παρατηρηση να τριζει και 2 linkhttp://www.astro.cz/galerie/d/35928-2/SkyWatcher+305-1500+EQ6.jpg http://users.eastlink.ca/~donaldsonj/100_0273%20%5B640x480%5D.JPG
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Χιλια συγνωμη ξεχασα να γραψω οτι ελεγα για τo OD300 S f4 De-Luxe Dobsonian που κοστιζει 1200 pounds ποθ ειναι 1,394.05 EUR χωρις μεταφορικα αλλα και παλι το απλο OD300 S δεν θα κανει στην ελλαδα απο τιν ακτις 1200 με το πλαισιο 9 σημειων που ειναι απαραίτητο στισ 12'' και μεταφορικα. Πρώτον δεν χρειάζεται να πάρει το de-luxe.Μπορεί να πάρει την απλή κ να προσθέσει ένα δύο απαραίτητα πράγματα όπως ο 10Χ50 ερευνητής.Δεύτερον της πρότεινα το 10" που είναι μέσα στο μπάτζετ της.Τρίτον η AKtis έχει πάντα πολύ καλές τιμές.Μην υποθέτουμε έτσι απλά.Μ ένα τηλέφωνο λύνεται η όποια απορία μας περί τιμής.Κ όπως, είπα ότι πληρώνεις παίρνεις.Τα orion είναι καλύτερα απ τα Κινέζικα κ λογικά κοστίζουν περισσότερο.Οχι πως τα Κινέζικα δεν είναι αξιοπρεπή τηλεσκόπια.Μια χαρά είναι κ αυτά κ μάλιστα όπως λένε πολλοί είναι αναβαθμισμένα.Ειδικά κάποιες εκδώσεις της GSO(που κ αυτά κοστίζουν).Ας τα έχει αυτά στο μυαλό της η Τζίνα κ ας αποφασίζει ανάλογα. Αν θέλεις πραγματικά ένα 12" (ή μεγαλύτερο) θα πρέπει να πας σε truss tube κατά τη γνώμη μου. Εκεί τα πράγματα αλλάζουν και μπορείς να μεταφέρεις πολύ πιο εύκολα το τηλεσκόπιο γιατί σπάει σε κομμάτια.Δημήτρη πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αποκλείεις το 12" orion optics ως μεταφερόμενο.Για μένα είναι το super duper μεταφερόμενο τηλεσκόπιο.Μικρότερο κ ελαφρύτερο από κάθε άλλο τηλεσκόπιο στις 12".Ακόμη κ από οποιοδήποτε κινέζικο στις 10" Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Αν θέλεις πραγματικά ένα 12" (ή μεγαλύτερο) θα πρέπει να πας σε truss tube κατά τη γνώμη μου. Εκεί τα πράγματα αλλάζουν και μπορείς να μεταφέρεις πολύ πιο εύκολα το τηλεσκόπιο γιατί σπάει σε κομμάτια.Δημήτρη πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αποκλείεις το 12" orion optics ως μεταφερόμενο.Για μένα είναι το super duper μεταφερόμενο τηλεσκόπιο.Μικρότερο κ ελαφρύτερο από κάθε άλλο τηλεσκόπιο στις 12".Ακόμη κ από οποιοδήποτε κινέζικο στις 10"Παναγιώτη δεν το αποκλείω λόγο μεταφορικότητας αλλά λόγω κόστους. Γιατί να δώσει τόσα χρήματα και να πρέπει μετά επιπλέον να πάρει ερευνητή; Γιατί να δώσει έξτρα χρήματα για 9 σημείων mirror cell, έξτρα χρήματα για ανεμιστηράκι και έξτρα χρήματα για 10:1 εστιαστή; Έτσι τουλάχιστο βλέπω στο site της εταιρίας (εκτός και αν δεν έχω καταλάβει κάτι).Γενικά διαφωνώ με την πολιτική της ΟΟ του να πουλάει τα απαραίτητα αξεσουαρ σαν μη-απαραίτητα όπως έχουμε ξανασυζητήσει σε παλαιότερα ποστ. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Γενικά διαφωνώ με την πολιτική της ΟΟ του να πουλάει τα απαραίτητα αξεσουαρ σαν μη-απαραίτητα Εγώ συμφωνώ με το Δημήτρη ως προς το ότι τα "προαιρετικά" αξεσουάρ είναι σχετικά απαραίτητα ωστόσο όλα είναι θέμα marketing και ανταγωνισμού, οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίζουν τους πιθανούς αγοραστές και η σχετικά χαμηλή τιμή του "σκέτου τηλεσκοπίου" σε τραβάει να μελετήσεις την περίπτωση, άλλο αν μετά καταλήξεις να δώσεις παραπάνω για όλα τα έξτρα. Εγώ το πήρα με όλα τα έξτρα γιατί αν φτάσεις να δώσεις 1400 ευρώ, ας δώσεις και άλλα 200 να το έχεις με όλα τα χρήσιμα. Πάντως επειδή με τα orion optics δεν πρέπει να υπερβάλουμε για το πόσο καλά είναι, το δικό μου 12-άρι είναι όντως πολύ καλό οπτικά αλλά διάφορα κατασκευαστικά μηχανικά θεματάκια τα είχε. Ευτυχώς τα dob είναι ιδανικά τηλεσκόπια για "πείραγμα" και το έφτιαξα σιγά σιγά αλλά εξαρχής και η βάση του ήθελε πείραγμα, και ο εστιαστής, και πρόσφατα προέκυψε ανάγκη για την στήριξη του κατόπτρου και άλλα μικρά. Ευτυχώς τώρα είναι όλα καλά και παραμένει εξαιρετικά φορητό. Πέρα από τον κοντό σωλήνα που χωράει στο πίσω κάθισμα και σε μικρομεσαία αυτοκίνητα, η βάση του που χωράει άνετα στο πορτ μπαγκάζ είναι ουσιαστικά κούφια και δεν καταλαμβάνει παρά ελάχιστο χώρο καθώς γεμίζει με τα άλλα πράγματα που θες να βάλεις στο πορτ-μπαγκάζ. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Ανδρέα θα συμφωνήσω για την ανωτερότητα της βάσης στα ΟΟ, είναι ένα θέμα η βάση του SW λόγω όγκου και βάρους. Βέβαια και αυτήν μπορείς να την γεμίσεις και με άλλα πράγματα που θα υπάρχουν αλλά ναι, τόσο κούφια δεν είναι και αυτό αποτελεί θέμα...όχι τεράστιο θέμα αλλά ε,... όπως και να το κάνουμε μέχρι να βρεις την άκρη να την βολεύεις ταλαιπωρείσαι λίγο. Θα κάνω άγαλμα στον πρώτο ερασιτέχνη που θα καταφέρει να φτιάξει μια βάση για τα κινέζικα, πιο πρακτική! Το καλό με τα κινεζάκια τα flex για τα οποία μπορώ να φέρω γνώμη, είναι ότι τα περισσότερα είναι buy n' play.. Δηλαδή μαμίσια κατασκευαστικά προβλήματα δεν αντιμετώπισα ποτέ..από την αρχή ήμουνα full ok. Με τον καιρό όμως, όπως σε όλους φαντάζομαι, η βάση αρχίζει λίγο τη φυσιολογική δυσκαμψία της, κάτι που διορθώνεται εύκολα σχετικά (εγώ έβαλα cd να παρεμβάλλονται στα side bearings). Θέματα όμως με κάτοπτρα, ερευνητές και εστιαστή δεν αντιμετώπισα ποτέ, ούτε είχε τζόγο ο τελευταίος που καμιά φορά συμβαίνει σε ορισμένους.Αυτό που ζηλεύω στο ΟΟ είναι ότι είναι f4 και όντας πιο κοντό, κερδίζεις στη μεταφορικότητα αλλά και το flex, όταν είναι κλειστό, είναι μια χαρά! Κάτω του 1 μέτρου κατάληψη χώρου. Επαναλαμβάνω, η βάση είναι το θέμα αλλά λύνεται με λίγο μελέτη. Μη ξεχνάει όμως και ο υποψήφιος αγοραστής OO, ότι σε f4 έχουμε έξτρα κόστος για paracorr αλλά και μεγαλύτερη απαιτούμενη ακρίβεια στο collimation (ευθυγράμμιση των κατόπτρων). Αυτό και μόνο του νομίζω κάνει λίγο πιο advanced το όλο τηλεσκόπιο για κάποιον που πρωτοαγοράζει νευτώνειο τέτοιου τύπου. Για τα οπτικά, συμφωνώ με τα περισσότερα αστρόπληκτα άτομα εδώ, ότι είναι ανώτερο το ΟΟ βάσει μετρήσεων και interferometer tests αλλά νομίζω πως οι διαφορές, κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα, θέλουν και τα αντίστοιχα έμπειρα μάτια για να διακριθούν. Δεν ξέρω κατά πόσο άνθρωποι όπως η Τζίνα και ο κάθε αρχάριος στο χόμπυ, είναι σε θέση να διακρίνουν αυτές τις διαφορές και σε τι βαθμό. Από την άλλη, και γιατί να το κρύψω, επέλεξα προσωπικά το SW γιατί έχει και τους έμπειρους ανθρώπους του Πλανηταρίου από πίσω, στους οποίους αξίζει ιδιαίτερη μνεία για την καλή διάθεση και εξυπηρέτηση και προσωπικά, με έχουν βοηθήσει πολύ όλο αυτό το καιρό με οτιδήποτε και να χρειάστηκα. Δε λέω πως ο αντιπρόσωπος της ΟΟ δεν θα έχει ίσως ανάλογη συμπεριφορά, κάθε άλλο, δεν έχει όμως παράρτημα στην πόλη μου και προτιμώ πιο πολύ την προσωπική επαφή παρά την τηλεφωνική, αν προκύψει κάτι... Για να καταλήξεις λοιπόν Τζίνα μας (και για να ξαναγυρίσω on topic) και κάθε άλλος στην αγορά του ενός ή του άλλου μοντέλου, πρέπει να σταθμιστούν όλα αυτά που συζητήθηκαν παραπάνω, αλλά και σε πολλά παλαιότερα posts. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 τζινα μιας και βλεπω οτι εισαι απο αιγιο γθα προτεινα να κατεβεις παρνωνα τον ιουλιο που θα ειναι η μεγαλη μαζωξη μας να φερεις και το δικο σου τηλεσκοπιο να δεις απο σκοτεινο ουρανο και να δεις και αλλα τηλεσκοπια και να αποφασισεις τι ακριβως θες ωστε να μην βρεθεις με ενα τηλεσκοπιο το οποιο θα σου ειναι αβολο Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Παναγιώτη δεν το αποκλείω λόγο μεταφορικότητας αλλά λόγω κόστους. Γιατί να δώσει τόσα χρήματα και να πρέπει μετά επιπλέον να πάρει ερευνητή; Γιατί να δώσει έξτρα χρήματα για 9 σημείων mirror cell, έξτρα χρήματα για ανεμιστηράκι και έξτρα χρήματα για 10:1 εστιαστή; Οπως είπα το τηλεσκόπιο έχει καλύτερη κίνηση καλύτερα οπτικά είναι ελαφρύ κ η μεταφορά του είναι ένα πράγμα που δε θα απασχολήσει τον ιδιοκτήτη του ακόμη κ αν έχει seicento.Γι αυτούς τους λόγους.Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα τηλεσκόπιο που προορίζεται για οπτική παρατήρηση να έχει μικροεστίαση.Είναι μία πολυτέλεια που δεν χρειάζεται.Το τηλεσκόπιο για να δουλέψει απροβλημάτιστα θέλει μόνο εστιαστή 10Χ50 με διαγώνιο γιατί είναι κοντο κ στήριξη 9 σημείων.Αρα ερευνητή αναγκαστικά θα βάλεις ξέχωρα κάποιον που εσύ θα διαλέξεις.Οπότε μας μένει μόνο το mirror cell άντε κ το ανεμηστιράκι.Επίσης ειπώθηκε πως ένας που ξεκινάει δεν θα καταλάβει διαφορά στα οπτικά.Συμφωνώ.Αλλά έλα που κάποτε θα αποκτήσει εμπειρία.Κάπου αλλού ειπώθηκε πως το τηλεσκόπιο έχει τα θεματάκια του.Ε δεν είναι κ obsession.Αν ήταν θα είχε την διπλάσια τιμή.Τέλος πάντων.Νομίζω πως η Τζίνα τώρα έχει όλες τις γνώμες για να πάρει την απόφαση της. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
netrionio Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Για φανταστείτε αναβάθμιση απο Lidl- Bresser skylux σε dob 12!!! Η κοπέλα όταν θα βλεπει απο το 12 σίγουρα θα της ανοιχτούν νέοι ορίζοντες Πάντως οικονομοτεχνικά δεδομένων των χρημάτων σύμφωνω με τον Dimitris M. Θα σου προτεινα να αγορασεις ενα 10" Dob.. Κλειστου σωληνα ή truss, για εμενα δεν εχει μεγαλη σημασια μιας καιακομη και το κλειστου σωληνα μεταφερεται σχετικα ευκολα και χωραει ανετα σχεδον σε ολων των τυπων τα ΙΧ..Επιπλεον εχεις αξιοπρεπεστατα οπτικα σε πολυ προσιτη τιμη κι επισης απο τα 800 euro που διαθετεις θα σου μεινουνκαι ρεστα τα οποια μπορεις να αξιοποιησεις αγοραζοντας εναν καλο προσοφθαλμιο φακο και τελος ενα 10" νευτωνειοπιστευω πως ειναι ενα αρκετα ικανο τηλεσκοπιο απο πλευρας φωτοσυλλεκτικης ικανοτηταςωστε να σου παρεχει "τροφη" για αρκετα χρονια.. XAXAXA ναι φίλε μου και εγω τα ίδια!Δυστυχώς θα συμφωνήσω και εγώ με τους υπόλοιπους το μέγεθος και το βάρος σε αυτό που θες θα κάνουν την κατάσταση αρκετά δύσκολη! Εγώ σκέψου με το 8” και καμιά φορά βρίζω όταν ανεβαίνω στην ταράτσα! Πάντως πολύ σωστή η σκέψη της αναβάθμισης σε Dob 12" ή 10"!!!
tzina Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.Βασικά ,επειδή έχω εξωχικό στο Σούνιο,σκεφτόμουν,να εγκαταστήσω εκεί το τηλεσκόπιο.Δυστυχώς,το πλανητάριο δεν το είχε,πριν λίγο καιρό που είχα πάει,και δυστυχώς αν ισχύει αυτό που είπε ο φίλος παραπάνω,θα πρεπει να το παραγγείλω και μετά να καθοριστεί η τιμή. Bλέπω ότι οι πιο πολλοί από εσάς μου προτείνετε να πάρω το flex tube,αλλά εκτός του ότι είναι πιό ακριβό,δεν μου φαίνεται να είναι πολύ πιο μικρό ,γτ την ώρα της παρατήρησης θα έχει το ίδιο μήκος με το κλασσικό.To θέμα δηλαδή είναι η αποθήκευση (όγκος) και το κουβάλημα(βάρος)?Χώρο να το αποθηκεύσω έχω,και από ότι ειδα,παιδιά διορθώστε αν κάνω κάποιο λάθος,το flex tube είναι πιο βαρύ κατα 5 kg από τον κλειστό σωλήνα.Οπότε,προς τι θα με διευκολύνει στο κουβάλημα,ακόμα και αν αποφασίσω να το παίρνω στο βουνό ,όταν το flex είναι πιο βαρύ?Αααα και κάτι άλλο.Χρειάζεται ανεμιστηράκι και στα απλά(δλδ χωρίς autotracking Να ρωτήσω κάτι,γτ δεν το ξέρω,το ανεμιστηράκι για ποιο λόγο χρειάζεται στα dobsonian χωρίς μηχανισμούς(autotrackin,κλπ..).Επίσης να ξεκαθαρίσω ότι μπορώ να δώσω αρχικά το πάρα πολύ 900 euros, για αυτό δεν έκανα αναφορά στα orion opticks για 12'' τηλεσκόπιο,και ούτε θέλω να αγοράσω μέσω διαδικτύου.Καταλαβαίνω ότι το 12'' με κλειστό σωλήνα είναι λιγάκι βαρύ,και μπορεί αν με ταλαιπωρήσει,αλλα πραγματικά το truss είναι πιο βαρύ.Βέβαια το καλό είναι ότι αποσυναρμολογείται σε μικρότερα κομμάτια,και έτσι το στήσιμο θα είναι πιο εύκολο,αλλά γιατί όλοι σας είστε τόσο απόλυτοι με το να μην πάρω τον κλειστό σωλήνα??Τωρα με βάλατε σε σκέψεις για το 10'' το οποίο ζυγίζει λιγότερο,και θα μπορώ να το βάλω και σε μικρό αυτοκίνητο.Όμως το θέμα είναι ότι το 12'' έχει κατα 50% περισσότερη φωτοσυλλεκτικότητα από το 10'' και εννοείται ότι είναι πιο δυνατό τηλεσκόπιο.
ziorange Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2010 Το ανεμηστηράκι ειδικά σε ένα μεγάλο κάτοπτρο επιταχύνει την ψύξη του πράγμα σημαντικό για την παρατήρηση! Δεν είναι εντελώς απαραίτητο ειδικά σε μικρότερα τηλεσκόπιααλλά αν βιάζεσαι και θες να έχεις την ίδια εσωτερική-εξωτερική θερμοκρασία κάνει την δουλειά του! http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 αλλά γιατί όλοι σας είστε τόσο απόλυτοι με το να μην πάρω τον κλειστό σωλήνα?? Γιατί Τζίνα είναι τεράστιος ο όγκος που καταλαμβάνει!!!!!!!! Αν το δεις από κοντά θα με θυμηθείς ... Είναι 1,5m γαϊδούρι και δεν θα μπορείς με τίποτα να το αλλάξεις αυτό! Το πτυσσόμενο όταν κλείνει πιάνει κάτω από 1m χώρο (94cm αν θυμάμαι καλά... ) και νομίζω ότι η διαφορά του βάρους δεν είναι πια και τόσο μεγάλη, 20 κιλά το flex, κάτι λιγότερο το ενιαίο αλλά τεράστιο σε μήκος/όγκο, δύσκολο να το κουμαντάρει άνδρας, πόσο μάλλον γυναίκα για τις οποίες δεν προτείνεται...κάνε υπομονή να τα δεις από κοντά, στο ξαναλέω.. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Έχουν δίκιο τα παιδιά, το 12άρι για γυναίκα είναι δύσκολη υπόθεση! Επίσης λάβε υπόψη ότι τα πρακτικά προβλήματα μεταφοράς και στησίματος είναι ικανά να αποτρέψουν πολλές φορές ακόμα και τον πιο ένθερμο φίλο του ουρανού από το να παρατηρήσει. Θες να πάρεις κάτι που θα σου ταιριάζει όσον αφορά τα πρακτικά ζητήματα του που μένεις, τι αυτοκίνητο έχεις, πόσο βάρος μπορείς να σηκώσεις κτλ. Ένα μεγάλο τηλεσκόπιο που κάθεται αχρησιμοποίητο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, σε πολλούς έχει συμβεί! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
tzina Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Mμμμ......δυστυχώς που είμαι γυναίκα τότε... .Λοιπόν πήρα τηλέφωνο στο Πλανητάριο και μου είπαν ότι έχουν ένα 12'' Flex έτοιμο για παράδοση και θα πάω να το δώ αύριο.Μάλλον θα πάρω το 10'' που θα μπορώ να το χειριστώ πιο εύκολα,γιατί φοβάμαι όπως είπαν κάποιοι ότι το 12'' δεν θα πηγαίνει και πολλές βόλτες στην ύπαιθρο .....Ευχαριστώ όλους σας για την βοήθεια παιδιά ....θα σας ενημερώσω τι πήρα...
Fred Ley Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 When at the store, ask the personnel there if you can examine the demonstration unit, pick up the tube assembly and walk with it. You can also do the same with the base. That way you will get a feel for the unit. If you end up with either the 10 or the 12, you can always add wheels to the base in order to facilitate taking it out into the night sky. Naturally I don't know your dwelling situation as that will dictate the feasability of using wheels to move that beastie around on. Either way, be it a 10 or a 12, when you find yourself in a dark sky you will be impressed. The views will place a smile on ones face. -Fred www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.ukwww.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)www.imca.cc (#9181)www.alpo-astronomy.orgAstrovox Member #4.Doing astronomy since 1970Sky & Tel subscriber since 1971www.highdeserttelescopes.com
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Mμμμ......δυστυχώς που είμαι γυναίκα τότε... .Λοιπόν πήρα τηλέφωνο στο Πλανητάριο και μου είπαν ότι έχουν ένα 12'' Flex έτοιμο για παράδοση και θα πάω να το δώ αύριο.Μάλλον θα πάρω το 10'' που θα μπορώ να το χειριστώ πιο εύκολα,γιατί φοβάμαι όπως είπαν κάποιοι ότι το 12'' δεν θα πηγαίνει και πολλές βόλτες στην ύπαιθρο .....Ευχαριστώ όλους σας για την βοήθεια παιδιά ....θα σας ενημερώσω τι πήρα... Tzina, ΕΥΤΥΧΩΣ που είσαι γυναίκα. Αν, όταν παρατηρείς τα άστρα, προσφερθούν να σε βοηθήσουν ζηλωδώς τόσοι όσοι προσφέρθηκαν να σε συμβουλεύσουν εδώ, τότε μπορείς άφοβα να αποκτήσεις 16'' ή και 20'' ακόμη! Επί τη ευκαιρία, τι έχεις δει με το Skylux 70/700; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Kkokkolis respect για το σχολιο.Χεχε! There is no knowledge that is not power...
tzina Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Χα,χα.Μακάρι να αποκτήσω ένα... .Βασικά εξαρτάται από το τι περιμένει ο άλλος όταν αγοράζει ένα τηλεσκόπιο .Εγώ μάλλον περίμενα πιο πολλά από ό,τι μπορούσε να δείξει το τηλεσκόπιο.Παρατήρηση Σελήνης,πλανητών(αλλά φαινόταν σαν μικρές μπαλίτσες),κάποια κοντινά νεφελώματα και τισ πλειάδες.Αυτά.Πιστεύω ότι για επίγεια παρατήρηση είναι ιδανικό,ή ακόμα μπορώ να το χρησιμοποιήσω ως οδηγητικό αργότερα....
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Τζίνα μην ακούς κανέναν! Πάρε 12" κατευθείαν! Τι να περιμένεις να μάθεις κλπ είτε 8" πάρεις είτε 12" το άλμα είναι έτσι κι αλλιώς τεράστιο από τα 80mm. Κι αν πάρεις 8" ή 10" θα σου ανοίξει η όρεξη για μεγαλύτερο.... Κι όταν θα το θελήσεις εκεί που θα έχει κατρακυλήσει το ευρώ ξέχνα το!Εκείνο που να κοιτάξεις μόνο είναι να χωράει στο αμάξι σου γιατί είναι κρίμα να χαραμίζεται στο γεμάτο φωτορύπανση Σούνιο ένα 12" (εξοχικό στο Σούνιο χμμ εδώ και δεκαετίες το Σούνιο δεν είναι πια εξοχή δυστυχώς). Άλλη ένσταση είναι αν θελήσεις να ασχοληθείς με αστροφωτογραφία τότε το dob δεν κάνει γι αυτό.Αλλά και γιατί να ασχοληθείς;Άλλη σοφή συμβουλή: ξέχνα την αστροφωτογραφία και δες τον ουρανό αντί για οθόνες υπολογιστή που στα αστροπάρτυ στραβώνουν και τους δίπλα (άλλη μάστιγα αυτή αλλά τέλως πάντων)! ΥΓ Το ανεμιστηράκι είναι για να ψύχει το κάτοπτρο δεν έχει να κάνει με το αν το τηλεσκόπιο είναι υψοαζιμουθιακό, ισημερινό, dobsonian κλπ.Κάτω από 12" δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία.Ούτε και αν είναι απο pyrex ή απλό γυαλί έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία. Απλά το pyrex δείχνει καλύτερα όσο ψύχεται το κάτοπτρο όταν ψυχθεί είτε pyrex είτε απλό γυαλί το ίδιο κάνει. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
alex117 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2010 Και εγω συμφωνω με τον giorgosgr παρε 12'' flex
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα