Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Θα μου εξηγήσει κανείς τι νόημα έχει να αγοράσεις τον Nagler 12 type 4 όταν οι ελαφρύτεροι και καθαρά 1.25" Nagler 11 και 13 type 6 είναι και φτηνότεροι; Γιατί δεν τον πετάει η televue από τη σειρά των Nagler και να τον αντικαταστήσει από έναν 12 type 6; Ακόμα καλύτερα γιατί να μην υπάρχει παρά μόνο ένας: ο 12 type 6. Τρεις προσοφθάλμοι με ένα mm διαφορά ο ένας από τον άλλο σε μεσαίες μεγεθύνσεις νομίζω πως είναι κάτι που δεν έχει νόημα...

Παρόμοια απορία έχω και για τους televue radian 18mm και τον σχεδόν ίδιας τιμής panoptic 19mm με 8 μοίρες παραπάνω πεδίο. Η σειρά radian πάντως δείχνει να πάει για φούντο δεν έπιασε ούτε για βαθύ ουρανό ούτε για πλανήτες και για τα δύο υπάρχουν καταλληλότεροι προσοφθάλμιοι.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Να σου πω εγώ: eye relief. Για πολλούς δεν είναι σημαντικό. Για μένα είναι το Α και το Ω.

Όταν πήρα τον πρώτο μου UWA έγραψα ένα θέμα όπου γκρίνιαζα για τον τρόπο που πρέπει να παρατηρώ με αυτόν. Οι Υπερίωνες με είχαν κακομάθει να βλέπω όλο το πεδίο προσηλώνοντας την όραση στο κέντρο τους. Δεν ασχολήθηκα με την διόρθωση στο άκρο καθώς δυσκολευόμουν να δω το άκρο ούτως ή άλλως.

Σιγά- σιγά έμαθα να τον χρησιμοποιώ. Σταμάτησα να γκρινιάζω, ώσπου πήρα τον Nagler 12mm T4. Αυτό ήταν! Εμπειρία Cinemascope! Τους θέλω όλους. Στα δικά μου μάτια και μερικών άλλων κάθε άλλο UWA με eye relief 10-14mm δεν συγκρίνεται μαζί τους, ας είναι πιο επίπεδο και από υδατική στάθμη των δυνάμεων συναφείας εξαιρουμένων.

Επειδή δεν υπάρχει μικρότερος Τ4 (δυστυχώς) πήρα και έναν Radian 8mm. Όχι για να αντικαταστήσω τους ορθοσκοπικούς, αλλά για να παρατηρώ άνετα αρκετή ώρα μέχρι να βάλω τον Ortho και να πάρω την καλύτερη δυνατή εικόνα. Αν υπήρχε Nagler T4 8mm θα αγόραζα εκείνον.

Γι αυτό Γιώργο εύχομαι να μην σε ακούσουν και τους καταργήσουν. Ας υπάρχουν για εμάς τους λίγους ( ; ) που το eye relief μας περιορίζει. Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι ώστε τα SWA τύπου Dillworth και παραπλήσια να είχαν ανταγωνισμό και στις 80 μοίρες.

Αν όμως οι φίλοι εδώ δεν είναι ικανοποιημένοι με τον 22mm και τον 17mm T4 και θέλουν να πάρουν τους 20 και 16mm T5 ή (σας το εύχομαι ολόψυχα) Ethos 21 ή 17mm, ρίχτε μου ένα πμ.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Πρόσθεσε στα θετικά και το μειωμένο, ουσιαστικά αμελητέο pincushion. Το θέμα του μεγάλου eye relief που έθιξε ο Κώστας παραπάνω δεν είναι απλά ότι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει γυαλιά κατά την παρατήρηση. Επιτρέπει ταυτόχρονα την 100% πρόσληψη του πεδίου: έχεις μπροστά σου ένα μεγάλο "φινιστρίνι στο διάστημα", ένα τεράστιο επίπεδο πεδίο στο οποίο το μάτι δεν ψαρεύει γύρω-γύρω όπως συμβαίνει με τους άλλους nagler, αλλά έχεις το θέμα σου πιάτο μπροστά σου!

Η πρώτη φορά που παρατήρησα μέσα από έναν 17άρη T4 ήταν λόγος να δώσω την ίδια βδομάδα έναν εξαιρετικό 13άρη Τ6 προκειμένου να περάσω στον 12Τ4. Είχα την ευκαιρία να συγκρίνω και έναν 16άτη Τ5 με τον 17άρη μου: καμία σχέση... Για να μην παρεξηγηθώ, τόσο ο 13Τ6 όσο και ο 16Τ5 είναι κορυφαία προσοφθάλμια. Στα μάτια μου όμως δεν υπάρχει σύγκριση με τους "αντίστοιχους" Τ4.

Υπάρχει βέβαια και το τιμημα: ακριβώς επειδή έχουν μεγάλο eyerelief είναι λίγο ¨επιλεκτικοί" στη θέση που πρέπει ο παρατηρητής να έχει το μάτι του. Άλλοι το συνηθίζουν αμέσως, άλλοι θέλουν μια περίοδο προσαρμογής, υπάρχουν και κάποιοι που κατά τα λεγόμενά τους δεν το συνήθισαν ποτέ.

Άλλο σημείο που ενοχλεί με τους T4 είναι το instadjust: απλά δεν δουλεύει καλά... Ποτέ δεν ασχολήθηκα μαζί του...

Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι Τ4 μόνο με ethos μπορούν να συγκριθούν και με αυτή την έννοια το ερώτημα για μένα είναι γιατί δεν έχουμε περισσότερους Τ4 και όχι γιατί δεν καταργούνται.. Για την ιστορία και οι υπόλοιποι Τ6 που είχα (ένας 9άρης και ένας 7άρης) πήραν το δρόμο της μεταπώλησης προκειμένου να χρηματοδοτήσουν έναν 8άρη ethos :mrgreen: Τολμώ να πω ότι οι Τ4 κρατάνε γερά τη θέση τους στο βαλιτσάκι με τα προσοφθάλμια και δεν έχω αισθανθεί την ίδια .."ανάγκη" να περάσω σε μεγαλύτερους ethos...

Δημοσιεύτηκε
Εγώ θα πάρω το μέρος του Γιώργου και θα πω ότι στην απόφασή μου να πάρω τον 11αρη αντί του 12αρη ήταν το μέγεθος του 2ου αλλά και αυτή η περίεργη σχεδίαση με τις 2 φούστες. Πραγματικά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το έχει κάνει αυτό η Televue με το συγκεκριμένο προσοφθάλμιο. Αυτό με έκανε να επιλέξω τον 11αρη ο οποίος είναι πολύ πιο συμμαζεμένος, νεότερη σχεδίαση και πιο φτηνός. Το eye relief του δεν με απασχόλησε ποτέ.
Δημοσιεύτηκε

Άρα καλώς υπάρχουν και Τ4 και Τ5-Τ6 για όλα τα γούστα. Όμως οι T4 είναι ριγμένοι.

Η σχεδίαση με το σκαλοπάτι είναι ηλίθια εντελώς. Ο Υπερίων zoom έχει ασύγκριτα πρακτικότερη λύση μετατροπής 1.25'' -> 2.00''. Αλλά κανείς δεν είναι τέλειος.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

και εγω χωρις πολυ σκεψη αντικατεστησα εναν Τ6 11μμ με εναν Τ4 12μμ, καθως επισης και εναν

Τ5 16μμ με εναν Τ4 17μμ.

Αργοτερα προσεθεσα και τον 24μμ Τ4 στο βαλιτσακι μου.

Συμφωνω 100% οσον αφορα στην ανεση, και στην "αισθηση" των Τ4 κατα την παρατηρηση.

Με τους radian, επισης εχω ακριβως τις ιδιες εντυπωσεις (σε συγκριση πχ με ορθοσκοπικους).

Μου εχουν "κατσει" πολυ καλα στο ματι και οι μεν (Τ4), και οι δε (radian).

(αυτο δεν σημαινει πως οι πρωην UO HD orthos δεν ειναι κορυφαια προσοφθαλμια, ουτε πως οι υπολοιποι Τ5 και Τ6 που εχω στη βαλιτσα ειναι Β κατηγοριας....)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης