Jump to content

Αρχίζοντας το ταξίδι


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Άρχισα και εγώ μετά την αγορά τηλεσκοπίου να μπαίνω στον κόσμο των άστρων με τις 2 πρώτες παρατηρήσεις μου.Να σημειώσω πως μπορώ να παρατηρήσω μονάχα νοτιοανατολικά από το σπίτι μου στην Θεσσαλονίκη.Ευτυχώς σε αυτό το μέρος του ουρανού δεν είναι τόσο χαώδης η φωτορύπανση.

 

Η πρώτη κάτω από αρκετή συννεφιά και 99% το φεγγάρι γεμάτο ήταν μικρής διάρκειας αλλά χορταστική.

 

Αφού έστησα τον εξοπλισμό και πήρε την κατάλληλη θερμοκρασία έστριψα το τηλεσκόπιο μου στον ευκολότερο στόχο,τον Δία.Το θέαμα του καταπληκτικό,διέκρινα μέχρι και την μία καφέ γραμμή του.Το μόνον κακό είναι ότι τον είχα παρατηρήσει παλαιότερα μέσα από ένα καταπληκτικό προσοφθάλμιο και τώρα δεν μου φάνηκε τόσο εντυπωσιακός.Μετά έστρεψα το τηλεσκόπιο στο διπλό σμήνος του Περσέα που ήταν μαγευτικό.Εκατοντάδες αστέρες τόσο κοντά ο ένας στον άλλον,σαν να χορεύουν μέσα στο σκοτάδι.Δυστυχώς τα σύννεφα που μαζεύτηκαν μετά με έκαναν να περιμένω 2-3 ώρες μέχρι να ξαναβγώ.Μέχρι τότε είχε αρχίσει να φαίνεται ο αστερισμός του Ωρίωνα.Χωρίς δεύτερη σκέψη στρέφω το τηλεσκόπιό μου στο ξίφος του.Με το που είδα το νεφέλωμα ξεφώνισα "ουάου".Το τραπέζιο καθώς και ένα πρασινοπό χρώμα ήταν καθαρά ευδιάκριτα και σε ταξίδευαν.Μετά έπαιξα λίγο με τον Ωριώνα βλέποντας τον γίγαντα Beltaguese καθώς και τον διπλό στο λ αλλά και απλώς κάνοντας βόλτες με το τηλεσκόπιο μέσα του.Δυστυχώς μετά από λίγο καλύφθηκε από σύννεφα και το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να στρέψω το τηλεσκόπιο στον μεγαλοπρεπή Σείριο που φαινόταν σαν μία μικρή μπάλα και φυσικά με τις 4 αντανακλάσεις του.

 

Η δεύτερη μέρα παρατήρησης(η χθεσινή) ήταν πιο μεγάλη με καθαρό ουρανό και με 94% γεμάτο το φεγγάρι.

 

Εδώ είχαμε πιο ουσιαστικούς στόχους.Άρχισα με το νεφέλωμα του Ωρίωνα για να το θαυμάσω άλλη μία φορά.Συνέχισα με τον τετραπλό(αν και εγώ διέκρινα τριπλό) σ του Ωρίωνα και μετά μετακινήθηκα στις μαγευτικές Πλειάδες!Με 25mm μανίσιο δεν φαινόταν δυστυχώς όλες στο πεδίο όμως ακόμα και έτσι,είχα υπερβολικά πολλά λαμπρά αστέρια στο προσοφθάλμιο.Μετά πεδεύτικα λίγο αλλά κατάφερα να εντοπίσω τα Μ36 και Μ37 στον Ηνίοχο.Και τα δύο ήταν υπέροχα αν και το Μ37 ήταν πιο εντυπωσιακό λόγω του απίστευτου αριθμού αστεριών του.Μετακινήθηκα στον Κάστωρ όπου μετα βίας με το μανίσιο 10mm διέκρινα τον διπλό.Μου πήρε αρκετή ώρα να βρω το Μ41,διότι η θέση του στο Stellarium είναι αρκετά πιο δεξιά από την πραγματική του(ή τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε εμένα :P ),πολύ όμορφο και αυτό.

 

Προσπάθησα επίσης για Praesepe,Cone Nebula και NGC 2232 αλλά μάταια.Τα πρώτα δύο ήταν καλά κρυμμένα από το φεγγάρι.

 

Το ξέρω ότι αυτά δεν είναι τίποτα αλλά ήθελα να μοιραστώ την χαρά μου με εσάς.

 

Περιμένω με ανυπομονισία την πρώτη μου βραδία σε ασέληνο ουρανό αρχικά και μετά μακριά από την πόλη!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

=D> =D> =D> =D>

 

Kαλή συνέχεια!!!!!!!!!!!!

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

 

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια φίλε μου. Να υποθέσω έχεις το 8ιντσο το dob; Αν πας και σε σκοτεινό ουρανό νύχτα χωρίς φεγγάρι, το τηλεσκόπιό σου θα σου δείξει πράγματα που δε φαντάζεσαι. :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

καλό ξεκίνημα φίλε μου!

APM Astrograph 107, Baader Steeltrack Focuser, NEQ6 Pro

ATIK 314L+, QHY5, Starlight Xp. USB Filter Wheel

 

http://astrophotographia.blogspot.com

http://photographiaHD.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν άρχισες τα Messier από την πρώτη νύκτα είσαι ταλέντο, προχώρα και μην φοβάσαι. Ποιόν χάρτη χρησιμοποίησες;

Η σελήνη έχει περισσότερο ενδιαφέρον όταν δεν είναι γεμάτη. Ο ήλιος πέφτει πλαγίως στην πλευρά που γεμίζει ή αδειάζει και δίνει προοπτική 3D. Κάθε νύκτα μοιάζει διαφορετική.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θα σου ευχηθώ κάτι...την σπίθα και την λαχτάρα που έχεις αυτή τη στιγμή μέσα σου για αυτό που ξεκίνησες...να την διαφυλάξεις όσο μπορείς καλύτερα και να μην την ξεχάσεις ΠΟΤΕ!!!

 

Στα χόμπυ όσο περνάει ο καιρός, περνάμε διάφορες φάσεις, όλοι εδώ μέσα το έχουν νιώσει αυτό, άλλος λίγο, άλλος περισσότερο. Αυτό που νιώθεις τώρα...είναι ότι πιο σημαντικό να παραμείνει έτσι!!

 

Όπως είπε και ο Μάνος, φύγε για σκοτεινούς ασέληνους ουρανούς το συντομότερο και θα δεις εκεί τι "ζημιά" :mrgreen: θα πάθεις!!!

Καλή συνέχεια! =D> :P

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ παιδία! :D

 

Ναι φίλε μου το 8" dob της Skywatcher έχω,να συνεχίσω και την παράδοση :P

 

Δεύτερη νύχτα βρήκα Messier :P .Χρησιμοποίησα Stellarium(δεν μου έχει έρθει ακόμα το pocket sky atlas,για αυτό) σε συνδιασμό με κυάλια για να βρίσκω καλύτερα την περιοχή που πρέπει να ψάξω.Αυτό με την Σελήνη το είχα καταλάβει και όταν χρησιμοποιούσα τα κιάλια για να την δω.Όταν ήταν κοντά στα 4ά της ήταν υπέροχη.Άσε που την είδα στο 99% γεμάτη και με θάμποσε με την λαμπρότητα της :lol:

 

Καθαρούς ουρανούς να έχουμε παιδιά και όρεξη 8)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραίος ο παίχτης. Συγχαρητήρια για την παρατήρησή σου. Τελικά αν έχεις αγάπη γι'αυτό που κάνεις φαίνεται.

Καλή συνέχεια... \:D/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης