giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Έχετε βαρεθεί να διαβάζετε ατελειώτες θρησκευτικές συζητήσεις για προσοφθάλμιους; να ψάχνετε να βρείτε ποιον προσοφθάλμιο αφήσατε στο τραπεζάκι ή έπεσε κάτω μεσα στο σκοτάδι; Να αλλάζετε προσοφθάλμιους κάθε τόσο για να δείτε ποια μεγέθυνση πάει καλύτερα στο αντικείμενο που παρατηρείτε;Αν ναι τότε πάρτε έναν ζουμ και "καθαρίστε". Ανακάλυψα πως με τον καινούργιο μου Celeston zoom 8-24mm δεν ένιωθα την ανάγκη να αλλάξω προσφοθφάλμιο (παρότι φυσικά το έκανα)!Ρίξτε και έναν barlow x2 μέσα και έχετε όλους τους προσοφθάλμιους από 24mm ώς 4mm!Φυσικά δεν θα αποχωριστώ τους άλλους προσοφθάλμιούς μου αλλά μάλλον κατά 90% θα χρησιμοποιώ τον ζουμ πλέον! Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις πως σκοτεινιάζει το φόντο και μεγαλώνει το φαινομενικό πεδίο όπως ζουμάρεις!Πρόταση προς όσους δεν έχουν: Παρτε έναν ζουμ!ΥΓ θα ακούσω φυσικά τα "θρησκευτικά" μα δεν έχουν καλό κοντράστ, μα δεν είναι η οξύτητα όπως των σταθερών, δεν κάνουν για πλανήτες (για την τελευταία περίπτωση οι Brandon και ο Klee balrow μου καθαρίζουν). Δεν δίνω σημασία, σημασία έχει το πόσο διασκεδαστικό είναι να ζουμάρεις και η τιμή είναι μικρότερη από εναν televue plossl. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Makis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Η αλήθεία είναι ότι οι ζουμ είναι καταπληκτικοί!!!Αλλά το μόνο που έχω να πω είναι ότι οι ζουμ ΔΕΝ κάνουν γιααστροπαρατήρηση γιατί σε ορισμένα αντικείμενα μπορεί ναχρειαστεί μεγαλύτερη μεγένθυση!!!!!Το μόνο που σας συμβουλεύω είναι όταν κάνετε αστροπαρατήρηση να μην τον χρησιμοποιείτε παρά μόνο σε εκδηλώσεις ανοιχτές για το κοινό!!!!!! Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς! Μάκης ΛυκόπουλοςΜέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)
mars1980 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Αλλά το μόνο που έχω να πω είναι ότι οι ζουμ ΔΕΝ κάνουν γιααστροπαρατήρηση τοτε για τι κανουν δηλαδη? celestron nexstar 4secelestron ultima barlow
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Μάκη μπορώ να τον χρησιμοποιήσω και με barlow. Αυτό που λες για το κοινό και ειδικά όταν είναι και παιδιά είναι όντως πολύ βολικό με τον ζουμ. Επίσης και σε πλανήτες μπορούμε να βάλουμε ακριβώς την μεγέθυνση που "σηκώνει" το seeing της βραδιάς. Άλλη μια χρήση που σκέφτηκα είναι σε μεταβλητούς αστέρες. Με χαμηλή εντοπίζουμε το πεδίο ενώ μεγαλώνοντάς την εντοπίζουμε τον μεταβλητό αστέρα εάν είναι αμυδρός όταν τον παρατηρούμε.ΥΓ προφανώς ο Μάκης εννοεί δεν κάνουν σε κάθε είδους αστροπαρατήρηση γιατι για αστροπαρατήρηση γενικώς φυσικά και κάνουν. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
mars1980 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 γιωργο ξερεις μηπως ποσα στοιχεια εχουν μεσα τους οι ζουμ?φανταζομαι αρκετα ε? celestron nexstar 4secelestron ultima barlow
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Νομίζω πως ο Celestron μου έχει 7 στοιχεία. Ουσιαστικά ο ζουμ είναι ένας σταθερός προσοφθάλμιος με έναν μετακινούμενο barlow μπροστά.Πάντως τον συγκεκριμένο προσοφθάλμιο τον θεωρώ άριστη αγορά και τον καταευχαριστήθηκα με το κοντό διοπτρικό 102/500. Μιλάμε για πολύ βολική παρατήρηση... Στα 24mm το τηλεσκόπιο είναι σχεδόν ερευνητής του εαυτού του ενώ στα 8 ανεβαίνει η μεγέθυνση στις 63 φορές περίπου. Μια χαρά δηλαδή. Στην ημερήσια παρατήρηση αν δεν κεντράρεις το μάτι σου έχει kidney beaning στη νυχτερινή του ουρανού δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο.Θα κάνω αναλυτική παρουσίαση όταν μου δοθεί η ευκαιρία γιατί το Σάββατο με τα σύννεφα να πανε και να έρχονται δεν παρατήρησα άνετα. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Πιστεύω εις ένα zoomBaader παντοκράτοραπαρατηρητή ουρανού και γηςορατών ουν πάντων - ουχί αοράτων-.Όσο καλούς φακούς και να έχεις ένας καλός zoom κάνει όλες τις βρωμοδουλειές:1. Ανηψάκια/ παιδάκια; Zoom2. Ευθυγράμμιση ρομποτικών; Zoom (αν δεν γνωρίζετε την τεχνική, ρωτήστε)3. Επίγεια; Zoom4. Σφαιρωτά; Zoom5. Πλανητικά; Zoom6. Διπλοί αστέρες; Zoom7. Σελήνη; Zoom8. Διερεύνηση αγοράς προσοφθαλμίων στις απαραίτητες εστιακές; Zoom9. Έλεγχος collimation; Zoom10. Ταξίδι με ένα διοπτρικό; ZoomΚαι πάει λέγοντας.Για μια χαλαρή παρατήρηση ένας φακός 32mm SWA (ή 24mm αν ο εστιαστής σας είναι 1.25''), ένας Zoom και ένας αποχρωματικός barlow είναι ό,τι πρέπει.Και οι zoom είναι θρησκεία.Από τον κλασσικό 24-8 (Celestron), μέσω του ελβετικού σουγιά Baader Hyperion, έως τους Pentax και Leica Zoom. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
koulosb Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Κι εγω ζουμ ψηφιζω..... ενα 7,5-22,5 .... και μετα ενα 28 για μεγαλα σμηνη και ενα 4 για μεγαλες μεγενθυσεις..... δε χρειαζομαι τιποτε αλλο. ''''Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή απο το να ανακαλύψεις το ακριβές σημείο,απο το οποίο πρέπει να παρατηρούνται και να κρίνονται όλα τα πράγματα,κι ύστερα να παραμείνεις σε αυτό το σημείο.''''
alepohori Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δεν δίνω σημασία, σημασία έχει το πόσο διασκεδαστικό είναι να ζουμάρεις και η τιμή είναι μικρότερη από εναν televue plossl. "Βαριέμαι να αλλάζω προσοφθάλμια", "βαριέμαι να ψάχνω χειροκίνητα", "βαριέμαι να γράψω"... "Κατά τ' άλλα παρατήρησα". Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 θα ακούσω φυσικά τα "θρησκευτικά" μα δεν έχουν καλό κοντράστ, μα δεν είναι η οξύτητα όπως των σταθερών, δεν κάνουν για πλανήτες (για την τελευταία περίπτωση οι Brandon και ο Klee balrow μου καθαρίζουν). Δεν δίνω σημασία, σημασία έχει το πόσο διασκεδαστικό είναι να ζουμάρεις και η τιμή είναι μικρότερη από εναν televue plossl. Σωστά την παράθεση Δημήτρη.Παρατήρησα και πολύ περισσότερα από ότι αλλάζοντας προσοφθάλμιους. Ειδικά με το 102/500 δεν ένιωσα την ανάγκη θα μπορούσα να βγάλω όλη τη βραδιά με τον ζουμ μόνο!Πάντως εντυπωσιακό ήταν το πεδίο των Πλειάδων με τον Vixen LV 30mm εκεί δεν μπορεί να τον υποκαταστήσει ο ζουμ αλλά είναι ειδική περίπτωση.Ούτε τον Brandon στην πλανητική μπορεί αλλά δεν είναι για πλανήτες το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.Έκανα την ανάρτηση για να αποτρέψω τον κόσμο να χαλάει εκατοντάδες ευρώ χωρίς σκέψη για προσοφθάλμιους. Ο ζουμ είναι όλοι οι προσοφθάλμιοι από 8-24mm και με έναν barlow και όλοι οι 4-8mm και ναι είναι μια χαρά προσοφθάλμιος και το πεδίο 60 μοιρών στα 8mm είναι περισσότερο από αυτό ένος plossl ενώ των 40 μοιρών στα 24mm είναι λίγο πιο κάτω από αυτό ενός orthoscopic. Όποιος πάρει τον Celestron zoom ακόμα και να έχει πλήρες σετ προσοφθαλμίων δεν θα το μετανιώσει! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
efxar1sto Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 στα γρήγορα τηλεσκοπία το ζοομ εινε οτι πρεπει, αλα στα αργά τηλεσκοπία δεν το συνιστώ λογο μικρο πεδίο. εμενα στο f/12 δεν με εχει ικανοποιήσει...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 στα γρήγορα τηλεσκοπία το ζοομ εινε οτι πρεπει, αλα στα αργά τηλεσκοπία δν το συνιστώ λογο μικρο πεδίο. εμενα στο f/12 δεν με εχει ικανοποιήσει... Ποιόν zoom έχεις;Ο Baader έχει από 44 μοίρες στα 24mm έως 72 μοίρες στα 8mm AFOV. Για το TFOV τώρα μπορείς να χρηιμοποιήσεις μειωτή προσοφθαλμίου 0.5x ή μειωτή SCT (με προσαρμογέα) 0.63x. Και τα δύο δουλεύουν με Mak 4'' και Hyperion Zoom. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
efxar1sto Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 ειχα το Baader Hyperion αλα το έδωσα έχω και μειωτής 0.63χ με τα λεφτα απο ζοομ πήρα ενα W.O UWA 16mm , ειμε πολύ ευχαριστημένο
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Στο f/12 δεν μπορεί παρά να είναι καλύτερη η απόδοση οποιουδήποτε προσοφθαλμίου από ότι σε ένα f/5. Τα πεδία του ζουμ δεν είναι μικρά είναι κανονικά τα πεδία από 40-60 μοίρες. Το 60 πηγαίνει προς το ευρύ πεδίο μάλιστα. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Όσο νά' ναι οι 82 μοίρες του WO 16 πρέπει να ελιναι πολύ χορταστικές. Ο μόνος zoom που γνωρίζω να φθάνει έως τις 80 μοίρες είναι ο πανάκριβος Leica Zoom 25x-50x ASPH (17.8-8.9mm) Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
netrionio Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Zouμαρε λεμεεεεεεΠιστεύω εις ένα zoomBaader παντοκράτοραπαρατηρητή ουρανού και γηςορατών ουν πάντων - ουχί αοράτων-.χαχαχαχα πεθανα στα γελια Κοκκόλης πότε θα πάμε παρατήρηση?
alepohori Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Ούτε τον Brandon στην πλανητική μπορεί αλλά δεν είναι για πλανήτες το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.Έκανα την ανάρτηση για να αποτρέψω τον κόσμο να χαλάει εκατοντάδες ευρώ χωρίς σκέψη για προσοφθάλμιους. Ο ζουμ είναι όλοι οι προσοφθάλμιοι από 8-24mm και με έναν barlow και όλοι οι 4-8mm και ναι είναι μια χαρά προσοφθάλμιος και το πεδίο 60 μοιρών στα 8mm είναι περισσότερο από αυτό ένος plossl ενώ των 40 μοιρών στα 24mm είναι λίγο πιο κάτω από αυτό ενός orthoscopic. Όποιος πάρει τον Celestron zoom ακόμα και να έχει πλήρες σετ προσοφθαλμίων δεν θα το μετανιώσει! Το θέμα είναι να αποτρέψουμε τους φίλους να έχουν αποκλειστικά ζουμ, χωρίς κανένα άλλο προσοφθάλμιο. Το ξόδεμα των "εκατοντάδων ευρώ χωρίς σκέψη" που αναφέρεις για την απόκτηση προσοφθαλμίων είναι πολύ γενικό: Υπάρχουν εναλλακτικοί φακοί-ξυράφια χωρίς να κοστίζουν μικρές περιουσίες. Το ξέρεις αυτό και μάλιστα από εσένα έχω μάθει τους περισσότερους. Και μιλάμε πάντα με δεδομένη την πρόθεσή μας να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου μας, και όχι να δούμε όσα αντικείμενα μπορούμε σε μια νύχτα. Αλλιώς, πάω πάσο. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Zouμαρε λεμεεεεεεΠιστεύω εις ένα zoomBaader παντοκράτοραπαρατηρητή ουρανού και γηςορατών ουν πάντων - ουχί αοράτων-.χαχαχαχα πεθανα στα γελια Κοκκόλης πότε θα πάμε παρατήρηση? Πολύ το θέλω. Πρέπει να το οργανώσουμε όμως και να ψήσω τον Στρατάρχη. Επίσης να τελειώσει μια αλυσίδα συνεδρίων, εκπαιδεύσεων, μεταφράσεων που με έχει τσακίσει. Χριστούγεννα ή αμέσως μετά. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2010 Παιδιά εγώ έχω τον William Optics Zoom II 7.5mm-22.5mm (από το γνωστό συγκριτικό του Στέφανου εδώ στο φόρουμ με τους zoom) και μπορώ να πω πως είμαι απόλυτα ευχαριστημένος αλλά...ένα μεγάλο αλλά...τον χρησιμοποίησα ελάχιστα σε σχέση με τους σταθερούς φακούς τελικά...ύστερα από τόσο καιρό...Οι κρυστάλλινες εικόνες που έχω πάρει με τον Panoptic 24mm και τον Nagler 9mm δύσκολα ξεχνιούνται... δύσκολα πηγαίνω πια στον zoom για deep space.. ΟΜΩΣ ο ζουμάκος ο φουκαράς μου έχει δώσει πεντακάθαρες πλανητικές εικόνες και συγνώμη που θα το πω έτσι στους οπαδούς του Baader (που δεν είναι και λίγοι εδώ μέσα) αλλά όταν τον σύγκρινα με τον Baader στα ίσα, πέρσι στην Ανάβρα στο 12άρι και στις ζώνες του Δία και με την ίδια μεγέθυνση...του έριχνε στα αυτιά του "ψηλού" στην ποιότητα των ειδώλων.. Η εικόνα ήταν, συγκριτικά μιλώντας, απίστευτα καλύτερου contrast, φωτεινότητας και λεπτομέρειας που με εντυπωσίασε πολύ, τόσο που είπα ευτυχώς που διάλεξα W.O. !!!Εκεί που μου αρέσει ο Baader πιο πολύ είναι στα click stop, τα οποία δεν έχει ο W.O. Να καταλήξω όμως λέγοντας, ότι δεν μετανιώνω που τον έχω και ας μη τον χρησιμοποιώ συχνά. Η συλλογή θα γίνει όλη premium αργά και σταθερά...ο zoom όμως έχει τη δική του ξεχωριστή θέση! Aς υπάρχει ένας...δεν βλάπτει... και για άλλους λόγους που είπατε ήδη (πολύς κόσμος, αστροπάρτυ με αρχάριους κλπ...) «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
aristotelis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2010 Εγω την εχω καταβρει με το ζουμακι μου (hyperion 24-8mm)Το Mak μου , το ζουμακι μου και δε χορταινω το φεγγαρακι....... και οχι μονο....
Dimitris M. Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2010 Πιστεύω πως κάποιος ο οποίος έχει στην κατοχή καλούς φακούς σταθερής εστιακής απόστασης δεν χρειάζεται κανέναν ζουμ..Είχα τον Hyperion zoom 8-24mm κι από τη στιγμή που αγόρασα Nagler έμεινε στην άκρη, όχι γιατί δεν είχε καλή ποιότητα εικόνας,αλλά επειδή κατά τη γνώμη μου (αλλά και το προσωπικό μου γούστο), αν καλομάθει κάποιος στις χορταστικές 82 μοίρεςτων Nagler (ή οποιουδήποτε άλλου ευρυγώνιου) δύσκολα θα ασχοληθεί ξανά με φακούς με μικροτέρα πεδία.. εμένα προσωπικάμόνο χώρο στο βαλιτσάκι μου έπιανε, γι'αυτό και τον πούλησα.. η αλήθεια είναι πως δεν μου έχει λείψει καθόλου!Αν τώρα κάποιος μοιράζεται πολύ συχνά το τηλεσκόπιο του με άλλους, τότε ναι, είναι καλό να υπάρχει ένας ζουμ.. “Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.” ― Albert Einstein
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2010 Εγω εψαξα αρκετα να εντοπισω εναν WO 7,5-2 ΙΙ αλλα ματαια......Το θεμα ειναι οτι κυκλοφορει σαν Sky Watcher και Orion, αλλα δεν εχω καταλαβει αν ειναι ακριβως το ιδιο......Κακως δεν εχω παρει εναν ακομα, για να το εχω μονιμως στη βαλιτσα του zenithstar 80, και για χρηση στο 10" Ντομπ στο εξοχικο μου.Το να στηνεις τηλεσκοπιο "ελαφρας ταξιαρχιας", και να κουβαλας και μια βαλιτσα με προσοφθαλμια, δεν ειναι ουτε πρακτικο, ουτε ευκολο, ουτε "πολιτικως ορθο".Πολλες φορες αυτα τα τηλεσκοπια στηνονται "στο φτερο", σε ταρατσες και χωραφια, και η εναλλαγη των προσοφθαλμιων- τακτοποιηση καπακιων ειναι σιγουρα μπελας. Θα παρω σιγουρα εναν 7,5-22 (απο αμελεια δεν εχω ακομα εναν) και ευχομαι να γινει αμεσα...
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2010 Πέρασε από τα χέρια μου, χρησιμοποιήθηκε δυο βραδιές, αλλά δεν έμεινε και ποτέ δεν κατάλαβα την απουσία του... Ο λόγος για το ζουμάκι της Baader. Ίσως έχει να κάνει αυτό που λέει ο Δημήτρης πιο πάνω: κακομάθαμε με τους καλούς ευρυγώνιους. Aλλά πως να το κάνουμε, ακόμα και αν αφήσεις έξω τους ευρυγώνιους, ένας απλός ορθοσκοπικός ή ένας konig είναι καλύτερος... Μην πούμε ότι παίρνει κανείς τέσσερα τέτοια προσοφθάλμια (έχω κατά νου τους ορθοσκοπικούς της UO) στην τιμή που αγοράζει το συγκεκριμένο ζουμ... Βέβαια καταλαβαίνω ότι αν κανείς ακολουθήσει αντίστροφη πορεία και περάσει στο τελευταίο από τα plossl της skywatcher η αλλαγή φαίνεται τεράστια. Έχοντας πει τα παραπάνω, ένα φθηνό ζουμ έχει θέση σε μια συλλογή: μαζί με έναν barlow μπορεί να είναι μια χαρά για ξεκίνημα μέχρι και αν ζητήσει κανείς κάτι καλύτερο, κάποιους μπορεί να βολεύει για ευκαιριακή χρήση ή για περιπτώσεις παρουσιάσεων, star party και γενικά κάθε φορά που παρατηρούν τρίτοι, ειδικά μικρά παιδιά
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2010 Εκεί που μου αρέσει ο Baader πιο πολύ είναι στα click stop, τα οποία δεν έχει ο W.O. Αυτά είναι αδιάφορο χαρακτηριστικό εκτός και θέλουμε να τους χρησιμοποιήσουμε σε δυοφθάλμιο, εκεί είναι απαραίτητο το κλικ.Προσοφθάλμιοι υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί αλλά υπάρχει η παρανόηση πως βλέπουμε "καλύτερα" με έναν των 300 ευρώ από ότι με εναν orthoscopic ή plossl. Το "καλύτερα" μερικοί το νομίζουν πως σημαίνει μεγαλύτερο πεδίο και ακούς πρώτη ερώτηση για έναν προσοφθάλμιο το "πόσο πεδίο έχει;" αυτό θέτει το θέμα σε λάθος βάση για μένα όπως λάθος είναι το "ο προσοφθάλμιος είναι το μισό τηλεσκόπιο". ΔΕΝ βελτιώνεται ένα μέτριο τηλεσκόπιο ή πολύ περισσότερο ένα κακό τηλεσκόπιο όσο καλούς προσοφθάλμιους και να πάρουμε! Τελεία και παύλα!Ο ζουμ πιστεύω πως είναι απαραίτητος σε όλους, είναι φτηνός και δεν αποτελεί σημαντικό έξοδο η αγορά του και η αίσθηση του ζουμαρίσματος και της ακριβούς μεγέθυνσης ανάλογα με το στόχο είναι κάτι που δεν μπορούν να το μιμηθούν οι προσοφθάλμιοι σταθερής εστιακής απόστασης. Και μιλάμε πάντα με δεδομένη την πρόθεσή μας να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου μας, Για αυτό δεν χρειάζονται προσοφθάλμιοι εκατοντάδων ευρώ. Με τους Koenig και τους Brandon έχω την αίσθηση ότι το τηλεσκόπιό μου δείχνει ό,τι μπορεί να δείξει. Δεν θα δω κάτι παραπάνω ή "καλύτερα" με κάποιον προσοφθάλμιο επειδή έχει πεδίο 100 μοίρες από ότι με έναν που έχει 60 μοίρες. Ούτε έναν πλανήτη φυσικά με προσοφθάλμιο 7 και 8 στοιχείων από ότι με έναν καλό 4 ή 5 το πολύ.Το κακό των dob με το σπρώξε και την όχι και ομαλή κίνηση των φτηνοdob έχει κάνει ελκυστική την αγορά προσοφθαλμίων με μεγάλα πεδία για να γίνεται ευκολότερη η παρακολούθηση των ουρανίων σωμάτων. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2010 Η αλήθεια είναι όμως πως ορισμένοι άνθρωποι με ορισμένους φακούς νιώθουν κλειστοφοβία. Υπάρχει πάντοτε και ο ανθρώπινος παράγων. Έχω έναν Kellner 12.5 που με κάνει να αισθάνομαι πως είμαι κλειδωμένος στο πατάρι και κοιτάζω από μία τρυπούλα και δεν είμαι καθόλου φοβικό άτομο (τον χρησιμοποιώ σαν καπάκι διαγωνίου ωστόσο, γι' αυτήν την δουλειά είναι εξαιρετικός).Επίσης το μεγάλο πεδίο χαρίζει σε ανοικτά αστρικά σμήνη, ενώ σε πλανήτες είναι αδιάφορο. Τέλος, τα κοντά αχρωματικά με ένα zoom γίνονται παιδική χαρά. Στο ST80 χρησιμοποιώ είτε τον Agena 20 (20x) είτε τον Hyperion Zoom (16.666-50x). Δεν είναι τυχαίο που οι διόπτρες προσφέρονται συνήθως με zoom, μιλάμε μάλιστα για πανάκριβους zoom 2x-3x, ορισμένοι εκ των οποίων μετατρέπονται για χρήση σε τηλεσκόπια. Άλλο ένα πλεονέκτημα του Hyperion είναι η συμβατότητα με διόπτρες εξάλλου. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα