Jump to content

Νέος στον χώρο - Καλώς σας βρήκα!!!!!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα κι από μένα......

 

Πρώτο ποστ.....

 

 

Πήρα την απόφαση στα 30 (ΟΚ 29....) να μπω στο χώρο του έναστρου ουρανού...

Τόσα ΟΥΦΟ (πολιτικούς - :Ρ) έχουμε στην Ελλάδα μας, ας δω τουλάχιστον από που προέρχονται...

 

Λοιπόν ξεκινάω... πρώτα απ' όλα με λένε Γιώργο (Χόρχε). Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η αστροφωτογραφία. Είμαι κάτοχος μιας ερασιτεχνικής Sony DSLR A200. Θέλω μέσα στο επόμενο τρίμηνο να πάρω κ ένα καλό τηλεσκόπιο. Λεφτά μέχρι 3500€. Ναι θέλω GPS-ρομποτικό....

 

Έψαξα και έχω βρει κάποια....

 

1) Meade LX200-ACF 8"

2) Celestron C9 CPC-XLT CE11074-XLT

3) Meade LX90-ACF 10"

4) Celestron C8 CPC-XLT CE11073-XLT

 

Κάποια βοήθεια.....???????????

 

Μεσ' την βδομάδα θα πάρω και το βιβλίο "The Backyard Astronomer's Guide"

 

 

 

Ευχαριστώ και καλώς σας βρήκα!!!! :cheesy:

Ζουν ανάμεσα μας!!!!! :twisted:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλως ορισες στο forum Γιωργο :cheesy:

 

Και τωρα ξυλο :evil:

 

Να σου πω μακρια απο ολα αυτα η οχι

=; :-note [-X :-k

 

 

Χόρχε ακούει....... μαθαίνει..... αλλά στο τέλος κάνει του κεφαλιού του!!!! :mrgreen:

 

 

Πέρα από την πλάκα περιμένω τους έμπειρους (εσάς όλους) να μου μάθουν.....

 

ΥΓ1. Είμαι φάσιον βίκτιμ...

ΥΓ2. Θέλω και τεκμηρίωση... :)

Ζουν ανάμεσα μας!!!!! :twisted:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειχες ποτε IBM αντι για συμβατικο φτιαχτο Pc ?

 

 

Είμαι PC freak (software engineer - VisualBasic, Visual C/C++, ASP.NET, etc etc) .... Τα φτιάχνω μόνος μου..... αλλά σε τομέα που δεν ξέρω, απλά έχω την λογική πως ότι πλερώσεις παίρνεις.....

Ζουν ανάμεσα μας!!!!! :twisted:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οταν οι αλλοι λοιπον ειχαν συμβατικο Pc 3.86 - 4.86 με 200 και 300.000 εγω ειχα IBM 2.86 με 1.000.000 τοτε και ηταν για κλωτσιες.Για να παρεις 2Mb μνημη ηθελε 60.000 το 1990 ενω στα συμβατικα με μερικες χιλιαδες δραχμες ειχες 4mb και πανω.Το κακο ηταν οτι upgrades ηθελες να κανεις επρεπε να ειναι μονο IBM και φυσικα εβαζες πολυ βαθεια το χερι στην τσεπη.Με λιγα λογια το ειχες παντρευτει και δεν το ειχες παρει χαμπαρι.Το ιδιο και εδω φιλε Γιωργο θα θες δηλαδη να κανεις κατι επανω στο σκοπιο σου και δεν θα αντεχει το ριμαδι.Θα θες να βαλεις αλλο σκοπιο και δεν θα μπορεις.Παρε λοιπον μια στηριξη Heq5 pro η Νeq6 pro και βαλε οτι γουσταρεις επανω απο σωληνα και μπλιμπλικια.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάτι σε πιο ολοκληρωμένο γι' αυτό που ζητάω???????

 

 

Δεν ψάχνω κάτι επαγγελματικό, απλά να κάνω το κέφι μου.... Δεν θέλω να μπλέξω βαθιά....

 

Πέρα από την DSLR μου θέλω φυσικά να το συνδέω κ στο PC....

Ζουν ανάμεσα μας!!!!! :twisted:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιας και ενδιαφέρεσαι για αστροφωτογραφία δες εδώ http://www.astrovox.gr/avat/ τα βασικά , πιστεύω να σε βοηθήσουν , στόχος είναι να σε βοηθήσουμε να μην χάσεις χρόνο και χρήμα όπως χάσαμε οι περισσότεροι στην αρχή , από την άλλοι κάποιοι λένε αν δεν φας τα μούτρα σου δεν μαθαίνεις ...

 

 

ξέρω ξέρω χορχε ακούει αλλά στο τέλος κανει του κεφαλιού του :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άγγελε τι μου θύμισες τώρα!! 1994 IBM Αptiva!! pentium στα 75mhz 8 mb ram!! cd-rom 2x!! Πολλά λεφτά για την εποχή..ένα χρόνο μετά cyrix στα 120 Mhz στα 16 mb ram τα μισά λεφτά και πολύ καλύτερο από τον πατέρα του Θέμη!! Στο θέμα μας!! Φίλε μου welcome!! Έχει πολύ διάβασμα το θέμα για να καταλήξεις εκεί που θες..είναι πολλοί οι παράγοντες και έτοιμη λύση δεν υπάρχει!! Το AVAT πάντως τα λέει όλα και θα σου λύσει κάθε απορία!! Καλή τύχη!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ κ τους 3 σας!!!!

 

Βάζω την ουρά στα σκέλια κ αρχίζω το διάβασμα......

 

 

Πάντως με τα σκόπια που προέγραψα δουλειά θα κάνω?????????? Απλά ρωτάω... :-note :-note :-note [-o<

Ζουν ανάμεσα μας!!!!! :twisted:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και με εναν απλο ερευνητη κανεις δουλεια αν θες.Το θεμα ειναι αυτο που θα παρεις να ειναι κατι σωστο και αυτα τα ρομποτικα για εμενα και πολλους αλλους εδω μεσα δεν ειναι σωστες λυσεις για αστροφωτο.

Οχι οτι δεν βγαινει δουλεια απλα σε περιοριζουν αρκετα.

Δες στις αστροφωτογραφιες στα σχολια αναγραφει ο καθενας τον εξοπλισμο που εχει και εκει θα καταλαβεις πως 29 αστροφωτογραφοι του αστροβοξ συνιστουν ισημερινη στηριξη αυτοιιιιιι ξεεερουυυνν.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως να διευκρινίσω ότι το θέλω κ για απλή παρατήρηση..... όχι μόνο για το ηλιακό μας σύστημα... αλλά κ βαθύτερα.....

 

Οπότε πριν τα σκάσω, καλύτερα να σκάσω (κάτσω) και να διαβάσω πρώτα....

Κλασσικός Ελληνάρας βιαστικός!!!!!! ](*,)

 

 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!

Ζουν ανάμεσα μας!!!!! :twisted:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

παντως η αστρονομια ειναι ενα χομπι απαιτει ''πνευματικο'' κοπο ,δηλαδη ακομα και απο το ακριβο τηλεσκοπιο που μπορει να εχεις ενας ερασιτεχνης η θεαση πχ του m42 δεν θα πει τιποτε σε εκεινον που δεν ξερει τι παρατηρει.

 

οποτε η καλυτερη επενδυση που θα ειχες να κανεις προς το παρον ειναι τα βιβλια!εαν αποκτησεις μια πρωτη γνωση τα χρηματα που θα διαθεσεις αργοτερα θα πανε σε πολυ πιο ποιοτικα κομματια απ αυτα που σκεφτοσουν στην αρχη! :wink:

Η ΑΣΤΡΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ !!!!!

astronomy for all

 

http://mechntua.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

τα τηλεσκοπια που μας δειχνεις ειναι περισσοτερο καταλληλα για πλανητικη φωτογραφιση, οχι οτι δεν κανουν και για βαθυ ουρανο αλλα ισως να σε πεδειψουν λογω βασης. θα πρεπει να καταληξεις πρωτα τι ειδους φωτογραφιση θες να κανεις γιατι αυτο θα καθορισει και το τηλεσκοπιο που θες να παρεις.

 

τα διοπτρικα κανουν περισσοτερο για φωτογραφιση μεγαλων νεφελωματων ενω τα τηλεσκοπια με μεγαλη διαμετρο και εστιακη αποσταση για γαλαξιες και πλανητικα νεφελωματα.

 

οσον αφορα την παρατηρηση αναλογα με την διαμετρο του τηλεσκοπιου που θα διαλεξεις θα μπορεις να κανεις και παρατηρηση αλλα ισως με περιορισμενη φωτεινοτητα πχ. με ενα διοπτρικο θα εχεις μειωμενη φωτεινοτητα στο νεφελωμα του ωριωνα σε σχεση με ενα 8αρι κατοπτρικο αλλα και εκει αναλογα με το τι κατοπτρικο εχεις θα εχεις και τα αναλογα αποτελεσματα.

 

ενα rc τηλεσκοπιο μιας και εχει μεγαλο δευτερευων κατοπτρο ισως να εχει πιο μειωμενη φωτεινοτητα σε σχεση με sct. ολα καταληγουν στο τι περιορισμους θες να βαλεις εσυ σε αυτο που θες να κανεις.

 

δικη μου συμβουλη ξεκινα πρωτα απο την πλανητικη φωτογραφιση ωστε να τριφτεις και μετα προχωρα στον βαθυ ουρανο

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου είσαι πολύ κατανοητός, σ' ευχαριστώ πολύ!!!!

 

Απλά αν μπορείς εσύ ή κάποιος άλλος να μου προτείνει μια λύση...

Δλδ ή ένα ολοκληρωμένο σύστημα (πχ. σαν αυτά που έγραψα στο 1ο ποστ) ή μια λύση με διάφορα parts (πχ σωλήνα + τρίποδο + CCD +..+..+.. )

 

 

Ευχαριστώ κ πάλι

 

 

ΥΓ. Σαν πρώτο βιβλίο ποιο προτείνετε???? Λέω για το "The Backyard Astronomer's Guide" ή το "Nighwatch"

Ζουν ανάμεσα μας!!!!! :twisted:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Backyard Astronomer's Guide είναι το πιο ολοκληρωμένο.

Τα συστήματα που ανέφερες είναι όλα εξαιρετικά για παρατήρηση. Τα παιδιά στα απορρίπτουν επειδή ανέφερες πως ενδιαφέρεσαι για αστροφωτογραφία. Οι ίδιοι οι σωλήνες όμως, μερικές φορές με μειωτή εστιακού λόγου, χρησιμοποιούνται από χιλιάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες αστροφωτογράφους, αλλά τις περισσότερες φορές προτιμώνται πάνω σε μια γερμανική ισημερινή. Ωστόσο, με κάποιο κόπο και κάποια έξοδα, φωτογραφίζεις και με την διχαλωτή στήριξη που διαθέτουν, όπως κάνει εδώ ο Ιφικράτης.

Τα γράφω απλά επειδή είσαι νέος και δεν πρέπει να παρερμηνεύσεις ταυτίζοντας τηλεσκόπιο και στήριξη. Με λίγα λόγια, τα SCT είναι εξαιρετικά τηλεσκόπια γενικής χρήσης (παρατήρηση και φωτογράφηση) και ευρέως διαδεδομένα. Για παρατήρηση οι διχαλωτές στηρίξεις (με τους δύο βραχίονες, γνωστές και ως πηρούνες ή fork mounts) είναι υπερεξυπηρετικές, σταθερές και απλές στην λειτουργία τους. Για φωτογράφηση με αυτές χρειάζεσαι ισημερινή σφήνα και έναν τρόπο αντιμετώπισης της περιστροφής πεδίου. Οι Γερμανικές ισημερινές δεν έχουν αυτά τα προβλήματα (χωρίς να τους λείπουν άλλα τα οποία θα μάθεις σιγά- σιγά.

Οι ίδιοι οπτικοί σωλήνες, αν τους προμηθευτείς χώρια (και όσο μεγαλύτερος, τόσο το καλύτερο) και τους τοποθετήσεις σε μια γερή ισημερινή, θα σε καλύψουν και για τις δυο δραστηριότητες, για παρατήρηση αμέσως, για φωτογράφηση αφού διαβάσεις, αποκτήσεις κάποια απαραίτητα εξαρτήματα ακόμη και φυσικά πειραματιστείς επαρκώς.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

για βιβλιο και τα δυο ειναι αρκετα καλα αν και θα προτεινα το πρωτο που γραφεις.

 

τωρα για συστημα φωτογραφισης πανω κατω αναγραφονται και στη σελιδα της avat αλλα σαν αρχαριος που εισαι θα προτεινα το εξης.

 

βαση: heq5pro synscan (minimum) αλλα η eq6 synscan μπορει να να σηκωσει βαρυτερο εξοπλισμο

και μπορουν να συνδεθουν στον η/υ με την χρηση ενος usb-rs232 καλωδιο και ενα ασυρματο joypad/joystick για χρηση της βασης χωρις δυσκολια (υπαρχει σχετικο δωρεαν προγραμμα το eqmod, εχω κανει και οδηγο στα ελληνικα στην σελιδα της avat, για την συνδεση της βασης με τον η/υ)

 

τηλεσκοπιο: Skywatcher ed80 διοπτρικο για φωτογραφιση ευρεους πεδιου μιας και θα εχεις σχετικα μικρα προβληματα στην οδηγηση. εαν θες τωρα γαλαξιες και πλανητικα ενα rc 8'' πανω στην eq 6

 

οδηγιτικο τηλεσκοπιο: ενα δευτερο διοπτρικο 70/500 ή για πιο φθηνα να μετατρεψεις ενα ερευνητη 9χ50. σαν τριτη αλλα πιο εκλεπτισμενη λυση οδηγησης ενας off axis guider.

 

οδηγητικη καμερα: η πιο συνηθισμενη ειναι η qhy-5 αλλα μπορεις να κανεις δουλεια και με την spc900nc (webcam) η οποια ισως να σε δυσκολεψει λογω χαμηλης ευαισθησιας σε σχεση με τις αλλες καμερες αλλα και meade dsi I ή II.

 

φωτογραφικη καμερα: μιας και εχεις ηδη DSLR προτεινω την αγορα ενος δαχτυλιδιου για την τοποθετηση του στον εστιαστη.

ενναλακτικα μπορεις να πας σε ccd καμερα. οι πιο φθηνες οι οποιες ειναι και εισαγωγικες στην αστροφωτογραφιση ειναι η atik 16 ic color, η atik 16 ic s color και για πιο προχωρημενη φωτογραφιση (καλυτερη αναλυση αλλα και οπτικο πεδιο αλλα και πιο ακριβες φυσικα) τις atik 314L+ και qhy-9. εδω θα σου προτεινα σαν αρχη να προτιμησεις τις one shot εγχρωμες καμερες για να μην μπλεξεις απο την αρχη με τροχους φιλτρων και φιλτρα τα οποια οχι μονο θα σου ανεβασουν το κοστος αλλα και τον χρονο της φωτογραφισης μιας και θα θες να βγαζεις χρωμα στις φωτο αμεσως. εαν μεινεις τωρα στη dslr και τριφτεις καλα μπορεις να πρωχωρησεις σε ασπρομαυρη καμερα η οποια εχει καλυτερη ευαισθησια αλλα θα χριεαστεις τροχο φιλτρων και φιλτρα LRGB για να φτιαξεις το χρωμα ή και ΟΙΙΙ, Ηα, Su για narroband φωτογραφηση

 

στα παρελκομενα ερχομαστε στον ηλεκτονικο εσταστη - orion accufocus - μιας και ειναι ο πιο φθηνος ωστε να μην αγγιζεις τον εσταστη και να εστιαζεις γρηγορα και χωρις προβλημα.

 

εαν δεν εχεις μονιμο παρατηρητηριο μια μπαταρια 12 V απο 45 Ah και ανω και κατα προτιμηση μπαταρια βαθεως εκφορτησης ωστε να μην μεινεις στα κρυα του λουτρου κατα την φωτογραφιση για την βαση σου, την καμερα αλλα και τον φορητο σου (για τον φορητο παρε ενα μετατροπεα τασης απο 12V - στην ταση του φορητου σου). για την dslr θα προτεινα την κατασκευη-προμηθεια τροφοδοτικου για να μην σου μεινει απο μπαταρια στην μεση της φωτογραφισης

 

Usb hub: θα σου λυσει τα χερια απο τα καλωδια αλλα και τις θυρες usb του η/υ σου.

 

remote shutter ή κατασκευη-προμηθεια καλωδιου για συνδεση της dslr καμερας με τον η/υ για να μπορεις να τραβας φωτο με την dslr σου σε χρωνους ανω του 1 λεπτου. ο πιο συνηθισμενος χρονος ειναι τα 10 - 15 λεπτα για καθε καρε με συνολικο χρονο φωτογραφισης την 1μιση ωρα και πανω.

 

υπαρχουν και αλλα μικροαξεσουαρ τα οποια ισως να μου διεφυγαν αλλα κατα την πορεια θα δεις τι χρειαζεσε. για κατασκευες μπορεις να κοιταξεις στο μαστροβοξ καθως μειωνεται το κοστος με απλες λυσεις σε αρκετα πραγματα. τωρα για προμηθεια εξοπλισμου μπορεις να κοιταξεις και στις μικρες αγγελιες για περισσοτερη οικονομια (ο εξοπλισμος που πωλειται εκει ειναι σχεδον καινουργιος και δεν θα εχεις προβληματα απο τυχον βλαβες αν φοβασαι για την πιοτητα, οχι οτι τα καινοργια εχουν καποιο προβλημα)

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως να διευκρινίσω ότι το θέλω κ για απλή παρατήρηση..... όχι μόνο για το ηλιακό μας σύστημα... αλλά κ βαθύτερα

.....

Δεν ψάχνω κάτι επαγγελματικό, απλά να κάνω το κέφι μου.... Δεν θέλω να μπλέξω βαθιά....

Νομίζω ότι αυτή είναι και η σωστή αρχή για κάποιον που έρχεται στο χώρο, πρώτα να κάνει οπτική παρατήρηση και μετά να περάσει στην αστροφωτογραφία.

Για οποιοδήποτε ανάλογο χόμπυ, μάλλον κάπως έτσι πρέπει να είναι η σειρά.

Τα 4 τηλεσκόπια που αναφέρεις είναι ιδανικά για να κάνεις το κέφι σου, να ευχαριστηθείς οπτική παρατήρηση και να δεις "παπάδες". (Από τα 4, εγώ θα επέλεγα το 2ο)

Ωστόσο, για να μην αποκλείσεις και την αστροφωτογράφηση, είναι μάλλον καλύτερη λύση αυτή που προτείνει ο Άγγελος: μια λύση με διάφορα parts (σωλήνα + στήριξη/τρίποδο).

Δηλ. με το ίδιο budget, μπορείς να πάρεις μια από τις 2 στηρίξεις που αναφέρει, μαζί με έναν οπτικό σωλήνα SCT (καταδιοπτρικό) τουλάχιστον 9 (ή 10 ή 11) ίντσες, και αργότερα, όποτε κρίνεις εσύ, μπορείς να πάρεις και ένα (μικρότερο) διοπτρικό, που θα μπαίνει στην ίδια βάση, καθώς και διάφορα άλλα αξεσουάρ και εξοπλισμό, για να κάνεις και αστροφωτογραφία.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να βρεθείς σε κάποια εξόρμηση ή αστροπαρατήρηση*, για να δεις διάφορα τηλεσκόπια, πριν αποφασίσεις αγορά.

 

* Το λέω αυτό γιατί ΟΚ, μπορείς να πάρεις μια ιδέα αν δεις τηλεσκόπια στημένα σε κάποιο κατάστημα, αλλά αν δεις τι μπορεί να παρατηρήσει κανείς οπτικά από σκοτεινό ουρανό, σε βουνό, με ένα τηλεσκόπιο 9-11 ίντσες, θα πάθεις την πλάκα σου.

 

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και καλώς ήρθες..

 

Ας ξεκινήσουμε από το τηλεσκόπιο..Για αστροφωτογράφιση με τα τηλεσκόπια που έγραψες υπολόγισε περίπου +800 ευρώ για ράγες, αντίβαρα, wedge και μειωτή εστιακού λόγου (focal reducer/field flattener).

Επειδή τυγχάνει να ξεκίνησα και εγώ έτσι, δηλαδή ψάχνοντας ένα σχετικά ισχυρό οπτικά όργανο (άρα με ίντσες) πήγα στο Meade LX90 (πριν 7 χρόνια). Αργότερα θέλοντας να κάνω αστροφωτογράφιση αγόρασα αυτά που σου αναφέρω και έτσι μπόρεσα να κάνω κανονικά φωτογράφιση, με την ίδια ποιότητα που κάνει μια ισημερινή στην ίδια κατηγορία χρημάτων (~1000-1500 ευρώ). Άρα στο ερώτημα αν γίνεται, η απάντηση είναι ότι γίνεται. Αλλά με το έξοδο των +800 ευρώ.

Άρα η λύση που θα πρότεινα θα ήταν ισημερινή στήριξη και τηλεσκόπιο SCT, γιατί είναι φθηνότερο το τελικό σύνολο.

Έτσι έχεις έναν συνδυασμό που σου δίνει οπτική και φωτογραφική δυνατότητα στο λιγότερο 'δυνατό' κόστος.

Επίσης να συμπληρώσω στα λεγόμενα του Κώστα, ότι όντως τα διοπτρικά κάνουν για μεγαλύτερα πεδία από τα καταδιοπτρικά, όμως θυσιάζοντας ανάλυση. Αυτό σημαίνει ότι η πιο 'βαθιά' φωτογραφία θα βγει με όσο μεγαλύτερη εστιακή απόσταση (και διάμετρο) διαθέτεις. Όμως αν θες να βγάζεις ωραίες αισθητικά και εύκολες φωτογραφίες για αρχή, τα διοπτρικά είναι ιδανικά. Όμως δεν θα μπορείς να κάνεις οπτική παρατήρηση. Γι αυτό προτείνω καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο και όχι διοπτρικό. Αν ωστόσο επιμένεις στις αρχικές σου επιλογές σου θυμίζω ότι κάνουν και αυτά για φωτογράφιση, αλλά με παραπάνω κόστος. Για να πάρεις μια ιδέα του τι εννοώ δες το site μου στην υπογραφή μου.

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ifikratis πολύ ενδιαφέρον το site σου.....

 

 

Μπορώ να πω πως η ανάλυση κ η περιγραφή του εξοπλισμού σου με εντυπωσίασε κ με βοήθησε πολύ.... Βέβαια ακόμα σκέφτομαι το πως θα λειτουργήσω... Δλδ να ακούσω την λογική (εσάς κ να πάρω ξεχωριστά αυτά που χρειάζομαι) ή την καρδιά (κ να πάρω ένα από τα 4 σκόπια που έγραψα στο 1ο ποστ)...

 

Πρώτα απ' όλα θα πάρω 1-2 βιβλία να διαβάσω και μετά θα αποφασίσω... Αύριο πρώτη επίσκεψη στο κατ/μα "Πλανητάριο Θεσ/κης" στην Αθήνα για τα βιβλία κ κάποια σχετική ενημέρωση

 

 

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις-βοήθεια που μου δώσατε.....

Ζουν ανάμεσα μας!!!!! :twisted:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα και από εμένα. Είναι σίγουρο πως το διάβασμα ενός βιβλίου όπως το Backyard Astronomer's Guide αρχικά θα σου λύσει πολλές απορίες και θα σου δώσει παρά πολλές πληροφορίες οι οποίες δεν μπορούν να δοθούν μέσα από το forum. Επίσης εκτός από το διάβασμα σου προτείνω τη συμμετοχή σε κάποιον όμιλο / σύλλογο αστρονομίας όπου η συζήτηση με πιο έμπειρα άτομα, και η δυνατότητα συμμετοχής σε εξορμήσεις αστροπαρατήρησης θα σε οδηγήσουν σε κατάλληλες επιλογές εξοπλισμού.

 

Από δική μου εμπειρία θα σου πω ότι σίγουρα η ερασιτεχνική αστρονομία είναι ένα σχετικά ακριβό hobby. Έχω αποκτήσει 4 τηλεσκόπια μέσα σε 2 χρόνια και ένα σορό άλλον εξοπλισμό, αρκετά ακριβότερο από τα τηλεσκόπια. Στην αρχή και εγώ ως βιαστικός Έλληνας, μη γνωρίζοντας, αγόραζα εξαρτήματα που δεν ταίριαζαν σωστά στον υπόλοιπο εξοπλισμό μου ή δεν ήταν τα κατάλληλα για τις ανάγκες μου, πετώντας έτσι αρκετά χρήματα. Σταδιακά αποκτώντας εμπειρία και συζητώντας με άλλους ερασιτέχνες από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας έκανα πιο σωστές επιλογές. Λίγη υπομονή λοιπόν δεν κάνει κακό, θα σε γλιτώσει σίγουρα αρκετά χρήματα και εκνευρισμό γιατί το εξάρτημα που περίμενες 1-2 μήνες για να έρθει τελικά δεν σε εξυπηρετεί!

 

Για να περάσουμε όμως και στο θέμα του εξοπλισμού αρχικά θα σου πω πως για το μόνο πράγμα που σίγουρα δεν θα μετανιώσεις είναι η αγορά μιας καλής Ισημερινής Γερμανικής στήριξης , όπως η HEQ-5 Pro, EQ-6 ή NEQ-6. Οι στηρίξεις αυτές είναι όλες πολύ στιβαρές, μπορούν να σηκώσουν βαρύ εξοπλισμό για παρατήρηση αλλά κυρίως για αστροφωτογράφηση.

 

Όσον αφορά το θέμα του οπτικού σωλήνα οι επιλογές είναι επίσης πολλές. Η μεγαλύτερη διάμετρος θα σου δώσει πολύ καλές εικόνες από αντικείμενα πέραν του ηλιακού μας συστήματος. Ένα καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο 8¨ και πάνω είναι καλή επιλογή με ικανή διάμετρο και σχετικά μικρές διαστάσεις. Με τη χρήση ενός μειωτή εστιακού λόγου μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για αστροφωτογράφηση αρχικά με DSLR. Από εκεί και πέρα φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες επέκτασης. Ανάλογα με το τι σε ελκύει περισσότερο θα διαμορφώσεις σταδιακά τον εξοπλισμό σου σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

 

Καλή αρχή!

 

Δημήτρης

“The Truth Is Out There”

 

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη ευχαριστώ για την απάντηση..

 

Μέχρι στιγμής σκέφτομαι για:

 

1) Sky-Watcher NEQ6 (αυτό σίγουρα)

2) Sky-Watcher MAKSUTOV 180 PRO ή Sky-Watcher 200/1000 BLACK DIAMOND. :-k

3) Sky-Watcher Οδηγητικό Τηλεσκόπιο 70mm (F500mm)

4) LVI-SMART Autoguide

Ζουν ανάμεσα μας!!!!! :twisted:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

το Mak τηλε που προτενεις εχει μεγαλη εστιακη αποσταση και μπορει να εχεις προβλημα με την οδηγηση και να εχεις trail λογω πιθανου Flexure (χαλαροτητας) αναμεσα στο οδηγητικο και το κυριο τηλεσκοπιο και καλυτερα εινα να παρεις ενα off axis guider, τουλαχιστον για φωτογραφιση βαθυ ουρανου στην πλανητικη δεν θα εχεις προβλημα.

 

το νευτωνειο οσον αφορα την φωτογραφιση απο αποψη εστιακης αποστασης ειναι μια χαρα και θα εχεις και καλο οπτικο πεδιο. πιθανα προβληματα που μπορει να αντιμετωσεις εναι με την dslr να μην μπορεις να εστιασεις μιας και ο εστιαστης ειναι σχετικα ψηλος. εναλλακτικη λυση για νευτωνειο ειναι http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1663 το οποιο εχει χαμηλο εστιατη και δεν θα εχεις προβλημα εστιασης. επισης εχει μπροστα μια διορθωτικη πλακα και θα εχεις ομοιομορφο πεδιο στις φωτο σου.

 

εαν τωρα φοβηθηκες με αυτα που σου εγραψα σχετικα με το νευτωνειο και θες ντε και καλα κοντο σωληνα αλλα και διαμετρο σου προτεινω αυτα τα RC http://aktistar.gr/ritchey_chretien/gso_RCtext.htm και κυριως το 8αρι

επισης δες και αυτα

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1997

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=871

 

η επιλογη του lvi ειναι εξυπνη κινηση μιας και σε κανει ανεξαρτητο απο η/υ εφοσον θα φωτογραφιζεις με την dslr

 

θα σου ελεγα να εχεις ανοικτο μυαλο και στα διποτρικα τηλεσκοπια

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1750 υπαρχει και χωρις τα παρελκομενα σε πιο φθηνη τιμη

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1751

 

δες εδω τον υπολογιστη πεδιου http://www.12dstring.me.uk/fov.htm βαλε τα στοιχεια τηλεσκοπιο και καμερα και δες τι πεδιο και μεγεθυνση αλλα και αναλυση θα εχεις σε διαφορους στοχους.

 

στην θεωρια φυσικα ολα ειναι καλα αλλα θα σου προτεινα κι εγω να περιμενεις να ανοιξει λιγο ο καιρος και ολο και καποιος θα πεταξει εδω την ιδεα να γινει συγκεντρωση στον κιθαιρωνα. πηγαινε και εσυ να δεις απο κοντα εξοπλισμους

 

EDIT ψαξε και στις αστροφωτογραφιες για φωτο με εξοπλισμο που σε ενδιαφερει και που προτεινουμε να δεις αν τα αποτελεσματα σου ταιριαζουν

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο καλώς όρισες.

 

Μόνο ένα να σου πώ: Αυτή τη στιγμή, απόκλεισε τον φωτογραφικό εξοπλισμό απο την άμεση αγορά σου.

Διάβασε καλά τη γωνιά της αστροφωτογραφίας, κατανόησε το βάθος και το εύρος της ενασχόλησης που χρειάζεται, και μετά ξαναδέστο.

Οχι τίποτε άλλο, μην τελικά αρχίσεις να ξεφορτώνεσαι ακριβοπληρωμένο εξοπλισμό επειδή θα τρώει σκόνη.

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης