alepohori Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2011 Περισσότερο για να μοιραστώ μαζί σας τις απορίες μου... Θεωρώ ότι έχω κάνει επιτυχημένη παρατήρηση όταν αναχωρώ από το βουνό και είμαι ευτυχισμένος για αυτά (ή αυτό) που είδα. Όταν αυτή η χαρά με συνοδεύει πολλές μέρες ή βδομάδες ακόμα, στην καθημερινή μου ζωή, στη δουλειά, στο σπίτι, στη βόλτα, παντού. Όταν νιώθω ότι δύσκολα θα βρεθεί κάτι να μου χαλάσει αυτή τη διάθεση. Αυτό σημαίνει να γίνεται η παρατήρηση τρόπος ζωής, να την έχουμε μέσα μας και να υπερνικά τα σωματικά μας όρια, προκαλώντας μας να ανακαλύψουμε τα νέα. Η παρατήρηση του περασμένου Σαββάτου όμως δεν ήταν τέτοια. Με άφησε εντελώς ανικανοποίητο, όσο και αν το πάλεψα να δω έστω και ένα αντικείμενο πόθου! Με γέμισε ταυτόχρονα όμως και ... δε ξέρω πώς να το πω ... απορία;; αμφιβολία;; Θα μου πείτε κι εσείς τυχόν εμπειρίες σας. Είχα να βγω 4 μήνες και σχεδόν δε μπορούσα να πιστέψω τον φαινομενικά πολύ διαυγή ουρανό που απλωνόταν πάνω μου. Το πρόγραμμα είχε πολύ φιλόδοξους στόχους στους Δίδυμους, στο Λύγκα, στη Κεφαλή Όφεως, στο Λέοντα, στη Κόμη της Βερενίκης.... Φεύ!!!! Στους Δίδυμους "κατάφερα" τον NGC2290. Μέγεθος 13.2ν, SB12.9. Παρά το σχετικά λαμπρό μέγεθος, με παίδεψε πάνω από μια ώρα. Ο εντοπισμός του πεδίου απαιτούσε μέτρηση γωνιακής απόστασης από τον θ Gem. Μετρήθηκε λοιπόν 40'. Στη συνέχεια επιστρατεύθηκε η γνώση του πραγματικού πεδίου 2 προσοφθαλμίων: Του Konig 12mm και του Nagler 7mm. Και εξηγώ: Το πραγματικό πεδίο του Konig 12, είναι 36' 20". Που σημαίνει ότι το μισό είναι περίπου 18'. Τα 18' είναι πολύ κοντά στα 20', τα οποία ηταν η μισή γωνιακή απόσταση των 40' που χώριζαν το θ Gem με το πεδίο του στόχου μας. Χρησιμοποιώντας λοιπόν το μισό πεδίο του Konig σαν διαβήτη και βάζοντας τον θ στο κέντρο του πεδίου, έκανα 2 γωνιοάλματα μισού πεδίου για να φτάσω στο σωστό σημείο. Εκεί φόρτωσα αμέσως τον 7mm, αποστήθισα την εικόνα που είδα για να έχω σημείο αναφοράς, και άρχισα τις συνεχείς σαρώσεις στον άξονα Ορθής Αναφοράς. Βέβαια, την όλη αυτή διαδικασία και την εναλλαγή Konig-Nagler πρέπει να την έκανα πάνω από 10 φορές, καθώς έπρεπε να ήμουν σίγουρος για την ορθότητα του πεδίου, ώστε να αφιερωθώ στον εντοπισμό του στόχου. Μετά λοιπόν από 1 ώρα και βάλε, και χωρίς να απασχολώ το μάτι μου, ούτε κάν για να δω τον χάρτη (τον χάρτη τον έβλεπα με το αριστερό μάτι, έχοντας το "καλό" δεξί κλειστό), ο γαλαξίας έκανε τον θεαματική εμφάνισή του!!! Έπρεπε όμως να δω και τον γείτονά του, τον NGC2289. Αυτόν σίγουρα τον προσπαθούσα πάνω από 2 ώρες. Είχε μέγεθος 13.2ν και SB12.8. Διόλου δύσκολα νούμερα, αλλά οι Δίδυμοι είχαν χαμηλώσει αρκετά και με δεδομένες τις άθλιες συνθήκες διαύγειας (η μόνη ερμηνεία που μπορώ να δώσω), κατέστη αδύνατη η θέασή του. Είχα κουραστεί πολύ. Σε αυτό σενέβαλε και η έλλειψη καφέ και νερού (ξέχασα να πάρω ) Για χαλάρωση λοιπόν, είπα να βάλω κάτι εύκολο: Λύγκας και NGC2683: 9.8ν με SB12.8. Αλλά το καλό είναι αλλού: 9.3X2.1' διαστάσεις!!! Edge-on! Φανταστικός γαλαξίας!! Προτείνεται για ξεκούραση! Πίσω στα βαθειά του Λύγκα. Ο NGC2719 βρίσκεται βόρεια του 2683. Τι να πω... 13.1ν και SB11.9 και πάλι τον είδα με το ζόρι. Πολύ δύσκολος, όχι όσο ο 2290, αλλά και πάλι ήταν για γερά νεύρα. Και μ' αρέσει που αφιέρωσα και σχεδόν μια ώρα για τον NGC2719A, μεγέθους 13.9ν.. Ας γελάσω... Είχε περάσει η ώρα και η Κόμη της Βερενίκης διέσχιζε τον μεσημβρινό μου (μεσουρανούσε)! CGCG99-16, δε λέω μέγεθος, δείτε το μόνοι σας! Τίποτα φυσικά. Άφαντος. Όμως αυτή η τελευταία προσπάθεια, μου επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη: Το υπέροχο διπλό 24 Com. Κάποιοι μπορεί να το ξέρατε. Εγώ όχι. Albireo του χειμώνα ίσως;;; Μα φυσικά!! Καθαρούς (και διαυγείς) ουρανούς! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
blackholesun Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2011 Συνχαρητηρια Δημητρη, παλι καλα που υπαρχουν κατι τυποι σαν εσενα πραγματικοι , και ξερουν τι παει να πει παρατηρηση, ο γραπτος σου λογος με εβαλε ζεστα ζεστα μεσα στο πετσι του δικου σου ρολου, σου ευχομαι την επομενη φορα να το ευχαριστηθεις σε επιπεδο out of limits..φιλικα, μακαρι και εγω να εβλεπα στοχους με μεγεθοι 13.2 !
planetman Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2011 Δημήτρη, δεν είναι όλες οι βραδιές καλές. Υπάρχουν και χειρότερα. Σου έχει τύχει να έχεις να πας για παρατήρηση πολύ καιρό και επιτέλους να βρίσκεις μια καλή βραδιά. Να βλέπεις τον πεντακάθαρο ουρανό και να ξεκινάς για την άλλη άκρη του νησιού και όταν φτάνεις στο πολύ ψαγμένο σημείο που έχεις ανακαλύψει, ξαφνικά να βλέπεις πως είναι τίνγκα στην ομίχλη και να μη βλέπεις μπροστά σου; Να γυρνάς πίσω έχοντας ξοδέψει 25€ βενζίνη και όλη τη μέρα σου τζάμπα; Για να μην μιλήσω για την ψυχολογία. Αλλά εντάξει, οι αστρονόμοι πρέπει να έχουμε υπομονή. Πίσω στο θέμα μας, όλες οι βραδιές δεν είναι ίδιες που λες. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε όσο γίνεται όμως. Κάποιες φορές δεν έχει καλή διαύγεια. Εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να δουλέψω διπλούς αστέρες ή να κάνω καμμία εκτίμηση μεταβλητού. Άλλες δεν θα έχει καλό seeing, τότε αναγκαστικά μένουμε σε χαμηλές μεγεθύνσεις με αντίστοιχους στόχους. Εάν οι συνθήκες είναι άριστες, τότε θα πάω για προκλήσεις. Πάντως πολύ μπερδεψοδουλειά μου ακούγεται ο τρόπος που ψάχνεις το ακριβές πεδίο. Είναι αναγκαίο; Ο ngc 2290 βλέπω είναι πολύ κοντά σε ένα φωτεινό αστέρι και δίπλα του είναι κάποια αστεράκια, θέλω να πω πως μπορείς να πας στο ακριβές σημείο χωρίς τόση λεπτομέρεια και υπολογισμούς. Το έχεις δοκιμάσει; Πήγαινε τον ερευνητή να βλέπει εκεί που είναι ο γαλαξίας στο χάρτη. Ίσως χάνεις πολύτιμο χρόνο δηλαδή στο πεδίο χωρίς λόγο και σε κουράζει... ΥΓ: Πάντως αυτό που είπες περί τρόπου ζωής κτλ, το ίδιο νιώθω κι εγώ! ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Bi2L Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2011 Μπράβο Δημήτρη!!Εγώ δεν θα πω ότι είχες την πιο αποτυχημένη παρατήρηση ever γιατί.. κάθε παρατήρηση είναι και εμπειρία, όσο στραβά και αν πήγε πιστεύω ότι αποκόμισες κάποια θετικά Θα συμφωνήσω με τον Μάνο ότι παιδεύεσαι πολύ με το βάλε-βγάλε-κτλ.Και να προσθέσω ότι όταν ο Αστερισμός είναι χαμηλά ή ασ'τον να ανατείλει ή περίμενε μερικούς μήνες δεν αξίζει να παιδεύεσαι, ο ουρανός έχει τόσους θησαυρούς, κάθε πράγμα στον καιρό του...!! Θεωρώ ότι έχω κάνει επιτυχημένη παρατήρηση όταν αναχωρώ από το βουνό και είμαι ευτυχισμένος για αυτά (ή αυτό) που είδα. Όταν αυτή η χαρά με συνοδεύει πολλές μέρες ή βδομάδες ακόμα, στην καθημερινή μου ζωή, στη δουλειά, στο σπίτι, στη βόλτα, παντού. Όταν νιώθω ότι δύσκολα θα βρεθεί κάτι να μου χαλάσει αυτή τη διάθεση. Αυτό σημαίνει να γίνεται η παρατήρηση τρόπος ζωής, να την έχουμε μέσα μας και να υπερνικά τα σωματικά μας όρια, προκαλώντας μας να ανακαλύψουμε τα νέα.Έτσι ακριβώς!! Η παρατήρηση είναι τρόπος ζωής, εμπνεύσεις, ηρεμίας, φιλοσοφίας... κ.αΠραγματικά όταν όλα σου πάνε όπως ακριβώς θες νοιώθει άλλος άνθρωπος(και το αντίθετο). Εγω πάντως ακόμε έχω ένα χαμόγελο στο πρόσωπο μου απο τις παρατηρήσεις την προηγούμενη εβδομάδα (02 Φεβ, & 03 Φεβ) αλλά αυτό είναι απο άλλο Θέμα(πρέπει να το γραψω κάποια στιγμή) Λοιπόν Δημήτρη μην πτόησε απο μια αποτυχημένη παρατήρηση, υπομονή και επιμονή θα έρθουν κι άλλες "μαύρες μέρες" και είμαι σίγουρος ότι θα έχεις αυτο το χαμόγελο στο πρόσωπο σου!!! Keep Watching!!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
vtsamis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 12, 2011 Του κυνηγού, του ψαρά και του ερασιτέχνη αστρονόμου το πιάτοδέκα φορές ειν' αδειανό και μια φορά γεμάτο. Keep observing!!! https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
alepohori Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 12, 2011 Παιδιά ευχαριστώ για την εμψύχωση! Κατάλαβα πόσο ρόλο μπορεί να παίξει η διαύγεια σε μια φαινομενικά καθαρή βραδιά. Λέτε να έπαιξε ρόλο η διέλευση του ψυχρού μετώπου λίγες μέρες πριν; Λείπει ένας μετεωρολόγος από το φόρουμ. Πάντως σήμερα πήρα νερό για ορό (water for injection) για καθαρισμό του δευτερεύοντος (δε το έχω καθαρίσει ποτέ το δευτερεύον γιατί βαριέμαι την ευθυγράμμισή του). Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
blackholesun Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13, 2011 Του κυνηγού, του ψαρά και του ερασιτέχνη αστρονόμου το πιάτο δέκα φορές ειν' αδειανό και μια φορά γεμάτο. ΣΩΣΤΟΣ Ο ΠΑΙΧΤΗΣ !(τυχαινει να κανω και τα 3)
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13, 2011 Συνονόματε Δημήτρη έτσι είναι ακριβώς όπως τα λες. Είναι τρόπος ζωής. Καταλαβαίνω ακριβώς αυτό που αισθάνεσαι. Δεν ξέρω είναι ίσως μια καλής μορφής εξάρτηση. Τώρα όσο για τον τρόπο εντοπισμού, φαντάζομαι ότι σου αρέσει η διαδικασία όχι απλά να φτάσεις στον προορισμό αλλά και να απολάυσεις το ταξίδι. Χαίρομαι που το απολαμβάνεις κάθε φορά. Ελπίζω κάποια στιγμή να ανταμώσουμε στο βουνό και πλάι πλάι παρέα με τα τηλεσκόπιά μας να απολαύσουμε το νυχτερινό ουρανό.Μέχρι τότε,Καθαρούς ουρανούς Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα