Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Αντίστοιχο με τον τρόπο του Άρη Μυλωνά είναι, σε πιο πρόχειρη έκδοση. Έχω λίγες επιφυλάξεις για το νερό που χρησιμοποιεί για να το ξεπλύνει. Μάλλον είναι βρύσης.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Τις οδηγιες του αρη μυλωνα τις ακολουθησα και εγω και το κατοπτρο μου αστραφτει. η διαδικασια που ακολουθει ο τυπος ειναι 99% ιδια. για το τελικο ξεπλυμα χρησιμοποιησε απεσταγμενο νερο (distiled water) το καλυτερο ειναι το water for injection που το βρισκεις με το λιτρο στα φαρμακεια σχετικα θφηνα

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Αντίστοιχο με τον τρόπο του Άρη Μυλωνά είναι, σε πιο πρόχειρη έκδοση. Έχω λίγες επιφυλάξεις για το νερό που χρησιμοποιεί για να το ξεπλύνει. Μάλλον είναι βρύσης.

Το ξέρω πως είναι ίδιο με του Αρη Μυλωνά αλλά νομίζω πως ένα βινετάκι λύνει περισσότερες απορίες.Δεν νομίζω πως είναι της βρύσης ρε Δημήτρη για κοίτα καλά γιατί όπως έχω ξανα πεί τα Αγγλικά μου δεν....

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Στο 4:25 λέει ότι χρησιμοποιεί distilled water. Απεσταγμένο νερό. Από το δοχείο που το έχει, υποθέτω ότι θα είναι κάτι σαν το απιονισμένο που χρησιμοποιούμε εμείς για τα ηλεκτρικά σίδερα ή μπορεί και να πουλάνε στο εμπόριό τους, πράγματι απεσταγμένο.

Ίσως να έκανε γι αυτό το σκοπό νερό από φίλτρο αντίστροφης όσμωσης.

Η πρόταση του Μυλωνά, για το απεσταγμένο νερό από το φαρμακείο νομίζω είναι η καλύτερη αφού είναι τριπλά αποσταγμένο.

Το βίντεο πάντως, είναι πολύ κατατοπιστικό και απλό, για την διαδικασία καθαρισμού.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Τα πολλα τα παιρνει με νερο βρυσης (φαινεται εξ'αλλου) αλλα μετα το ξεπλυσιμο γινεται με απεσταγμενο νερο.

Αν ομως το νερο της πολης σας εχει μεσα $%@^@ και πετρες τοτε καλυτερα παρτε μια 6αδα μπουκαλια νερο να κανετε την πρωτη διαδικασια γιατι αλλιως #-o

Δειτε και αυτο ειναι επισης ενδιαφερον

Δημοσιεύτηκε
Έχω καθαρίσει 2 φορές το κάτοπτρο μου και το κάνω όπως ακριβώς ο τύπος στο video. Απλά για μεγαλύτερους καθρέπτες ο νεροχύτης δεν φτάνει και το κάτοπτρο πρέπει να πάει κανονικά για μπάνιο στην μπανιέρα. :cheesy:.
Δημοσιεύτηκε
Ρε παιδια την σκονη που μαζευεται στο κατοπτρο μετα απο λιγες παρατηρησεις και μιλαω για λιγη σκονη και οχι για λεκεδες ή μεγαλη ποσοτητα, μπορουμε με καποιο αλλο τροπο να την διωξουμε απο το κατοπτρο ? Στου φωτογραφικους φακους μου χρησιμοποιω ενα φυσερο αλλα στο ντοπσον και χωρις να λυσουμε το τηλεσκοπιο πως το κανετε?
Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Δημοσιεύτηκε
Έχω καθαρίσει 2 φορές το κάτοπτρο μου και το κάνω όπως ακριβώς ο τύπος στο video. Απλά για μεγαλύτερους καθρέπτες ο νεροχύτης δεν φτάνει και το κάτοπτρο πρέπει να πάει κανονικά για μπάνιο στην μπανιέρα. :cheesy:.
Ετσι ακριβως Δημήτρη κι εγω, αν και εγω το εχω κάνει μερικές φορές παραπάνω.

Φυσικά πρώτα κάνω ενα καλό ξέπλυμα στην μπανιέρα,

Δυστυχως εδω δεν έχουμε καλο νερο στην ύδρευση, και δεν μπορω να γεμίζω την μπανιέρα με πόσιμο (θα πρέπει να αγοράσω 15 εξάδες νερό) για αυτο κάνω πολύ καλό ξέπλυμα με Water for Injection και την ώρα που περνάω με το βαμβάκι έχω τον καθρέφτη μέσα στο νερο (περιπου 3-5 εκ.) και ταυτόχρονα ρίχνω και Water for Injection για να αλλάξω το "μείγμα" του νερού που είναι πάνω στην επιφάνεια του καθρέφτη.

Εννοείτε ότι έχω αγοράσει 3-5 λίτρα πριν κάνω τον καθαρισμό.

Επίσης την ώρα που περνάω το βαμβάκι απο πάνω προσέχω μήπως υπάρχει κανένα σκουπιδάκι στο νερο ή καμιά τρίχα κ.τ.λ

Παρόμοια κατάσταση ισχύει και όταν αφήνω τον καθρέφτη να στεγνώσει, Δεν αφήνω κανέναν να μπει μέσα στο μπάνιο ή στον χώρο που είναι ο καθρέφτης αλλά και δεν μιλάω ούτε αναπνέω απο πάνω του.

Ρε παιδια την σκονη που μαζευεται στο κατοπτρο μετα απο λιγες παρατηρησεις και μιλαω για λιγη σκονη και οχι για λεκεδες ή μεγαλη ποσοτητα, μπορουμε με καποιο αλλο τροπο να την διωξουμε απο το κατοπτρο ? Στου φωτογραφικους φακους μου χρησιμοποιω ενα φυσερο αλλα στο ντοπσον και χωρις να λυσουμε το τηλεσκοπιο πως το κανετε?
Δεν έχει προβλημα. Αστο όπως είναι.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
το πλυσιμο του κατοπτρου δεν ειναι φρονιμο να γινεται καθε τρεις και λιγο. μια φορα στα 2 χρονια ειναι υπεραρκετο. το δικο μου dob το εχω κοντα στα 3 χρονια και φετος το φθινοπορο το επλυνα για πρωτη φορα. οι σκονες που πεφτουν στα κατοπτρα δεν επηρεαζουν την παρατηρηση, σκεψου οτι το δευτερευων κατοπτρο εχει πολυ μεγαλυτερη παρεμποδιση απ'οτι ολοι οι κοκοι σκονης που εχουν μαζεψει τα οπτικα σου απο την στιγμη που κατασκευαστικε ο καθρεπτης. στην φωτογραφιση ειναι αλλο θεμα ομως καθως θα φαινονται στο τελικο αποτελεσμα οι κοκκοι και γι'αυτο παιρνουμε τα flats. τωρα εαν δεις καποιο μεγαλο κοκκο σκονης και σε ενοχλει αισθητικα στο δευτερεων ή στο πρωτευων (αφου αφαιρεσεις το πρωτευων) με ενα πουαρ φυσα το να φυγει.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Εγινε παιδια ευχαριστω ,δεν πειραζω τιποτα λιγη σκονη ειναι και με το ντομπ απλα παρατηρω και δεν φωτογραφιζω οποτε ολα καλα :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
καθως θα φαινονται στο τελικο αποτελεσμα οι κοκκοι και γι'αυτο παιρνουμε τα flats

Πώς θα φαίνονται οι κόκκοι σκόνης που είναι πάνω στον καθρέφτη; Δεν είναι εστιασμένοι. Αυτοί που είναι στον αισθητήρα της μηχανής θα φαίνονται.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
καθως θα φαινονται στο τελικο αποτελεσμα οι κοκκοι και γι'αυτο παιρνουμε τα flats

Πώς θα φαίνονται οι κόκκοι σκόνης που είναι πάνω στον καθρέφτη; Δεν είναι εστιασμένοι. Αυτοί που είναι στον αισθητήρα της μηχανής θα φαίνονται.

=D>

Δημοσιεύτηκε

Εγώ πάλι πιστεύω ότι οι προτροπές για αραιό καθάρισμα των οπτικών έχει να κάνει με τον φόβο μήπως ο αρχάριος καταστρέψει τους φακούς/κάτοπτρα με το συχνό καθάρισμα.

Ουσιαστικά μπορεί η σκόνη να μην φαίνεται ως κόκκος σε μια φωτογραφία ή στο προσοφθάλμιο, όμως η επικάθησή της σίγουρα μειώνει την απόδοση του κατόπτρου ή του φακού. Το ότι δεν φαίνονται δεν σημαίνει ότι δεν μειώνουν την φωτοσυλλεκτική ικανότητα του τηλεσκοπίου..

Λίγη σκόνη, και όταν λέμε λίγη εννοούμε αρκετοί αλλά μετρήσιμοι κόκκοι σίγουρα μειώνουν ελάχιστα την απόδοση. Αλλά όταν έχουμε αρκετή σκόνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα περιμένουμε να καλυψθεί το 50% του κατόπτρου με σκόνη, τότε σίγουρα θέλει καθάρισμα.

Προσωπικά δεν έχω χρόνικο΄όριο στο πότε καθαρίζω την διορθωτική πλάκα του SCT μου. Αν δω αρκετή σκόνη, την καθαρίζω..

Συμφωνώ ότι η κεντρική παρεμπόδιση προκαλεί μεγαλύτερη μείωση, αλλά με αυτή την λογική θα έχουμε ένα όργανο μειωμένης απόδοσης από φόβο μήπως πάθει κάτι με το καθάρισμα.

Πιστεύω ότι το συχνό καθάρισμα δεν αποτελεί πρόβλημα, αρκεί να γίνεται σωστά.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
Καλησπερα Ιφικρατη , μπορεις σε παρακαλω να μου πεις με πιο τροπο καθαριζεις την διορθωτικη πλακα του τηλεσκοπιου σου? Θελω να κανω και εγω το ιδιο για αυτο και η ερωτηση.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης