Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Απλά θέλω να το βγάλω από το σύστημα μου. Πρίν από μερικές ώρες ο ουράνος εδώ καθάρισε και μιας και δεν είχα όρεξη για φωτογράφιση πήρα το μικρό τηλεσκόπιο μου και πήγα να κάνω παρατήρηση. Τράβαγα τα μαλλιά μου όταν διαπίστωσα ότο η ΔΕΗ άλλαξε τις λάμπες πυρακτώσεως στις κολώνες που κάηκαν από πρόσφατο μίνι μπλάκ άουτ από τις καταιγήδας που είχαμε πρίν μερικές μέρες με τις "οικονομικές" λάμπες θφορισμού. Το φως τους είναι τόσο μα τόσο ενοχλητικό που δεν μπορείς να δεις τίποτα και αναγκάστικα να τα μαζέψω. Οι εναλλακτικές λύσεις ή θα φτιάξω περισσότερα πάνελ ή θα αρχισω να σκάω λάμπες με το green laser μου. :evil:

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Δε σου φταίνε οι λάμπες φθορισμού, σου φταίει η ένταση του φωτισμού και ο κακός σχεδιασμός φωτιστικών σωμάτων.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Οι λάμπες φθορισμού είναι ότι πιο βλαβερό υπάρχει για το περιβάλλον με τον υδράργυρο που περιέχουν. Οι γνωστοί λαμογιοοικολόγοι τις προωθούν φυσικά με σκοπό τα κέρδη... πρωτοπόρος η γνωστή οργάνωση greenpeace που θέλει να μας πείσει εξάλλου πως λύση είναι να έχουν ηλεκτρισμό αν τύχει να φυσάει και να έχει λιακάδα (είναι για καρπαζιές οι άνθρωποι...) Πέρα από τη βλάβη που προκαλούν στο περιβάλλον οδηγούν και στην αύξηση της φωτορύπανσης γιατί δεν υπάρχει οικονομία απλά θα βάλουν περισσότερες λάμπες οι λογής "βλαχοδήμαρχοι" και θα διαφημίζουν την αύξηση του φωτισμού με "οικολογικό" τρόπο.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Ας μείνουμε κατ'αρχήν εντός θέματος.

Μια οποιαδήποτε λάμπα αν φωτίζει τον ουρανό τότε φωτορρυπαίνει, το αν είναι φθορισμού, αλογόνου ή πυρακτώσεως δεν προκαλεί ουσιαστικές διαφορές.

Δημοσιεύτηκε

Ο σχεδιασμός των κολόνων φωτισμού δεν έχει αλλάξει πότε με αποτέλσμα πολύ μεγάλο ποσοστό φωτισμού να πάει χαμένο και έτσι παρασύρονται όλοι με την τοποθέτηση περισσότερων κολόνων φωτισμού και πέφτουν στην παγίδα με τις λάμπες φθορισμού. Βάλε και την έλλειψη γνώσεων σε θέματα περιβάλλοντος σε συνδιασμό με την ψηθοθηρία, όχι στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, από τους τοπικούς άρχοντες σε συνδιασμό και από εμάς τους ιδιώτες να θέλουμε να δείχνουμε τις σπιταρώνες μας φωτεισμένες και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε ότι με την κρίση που περνάμε να αρχίσουν να σβήνουν κολόνες και φώτα για οικονομία όπως κάνουν τώρα σε διάφορες μικρές πόλεις της Αγγλίας.

Τώρα εάν το δούμε από άποψη οικόνομίας οι λάμπες με LED είναι πιο οικονομικές και από τις λάμπες φθορισμού. το μεγάλο πρόβλημα τουλάχιστον με την αστρονομία είναι ότι το φάσμα του φωτός που εκπέμπουν είναι σχεδόν αδύνατον να φιλτραριστεί με LP φίλτρα. τώρα όσον αφορά για επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου δεν μπορώ να πω κάποια συγκεκριμένη άποψη γιατί δεν έχω διαβάσει ακόμα άρθρα, πάντως τα θερμόμετρα υδραργύρου είναι πολύ πιο επικύνδυνα από τις λάμπες φθορισμού.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά, πραγματικά πιστεύω ότι το LED είναι 100% το μέλλον του φωτισμού. Θα δείτε ότι τα επόμενα χρόνια, λόγω της οικονομίας και μόνο που προσφέρει, θα γεμίσει ο τόπος με αυτά. Έψαχνα πρόσφατα για ένα φωτιστικό για το γραφείο μιας και το παλιό χάλασε. Στην αγορά βρήκα μόνο έναν έμπορο που να πουλάει φωτιστικό LED και αυτό το έδινε 46 ευρώ! Ακριβό αν το συγκρίνουμε με τα κλασσικά που κάνουν και λιγότερο από 20!

Να μερικά με LED στο amazon

http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_i_0_13?url=search-alias%3Dtools&field-keywords=led+desk+lamp&x=0&y=0&sprefix=led+desk+lamp

Είναι φανταστική τεχνολογία το LED, δεν βλάπτει το περιβάλλον, είναι οικονομικό όσο δεν πάει και είναι ισχυρό φως, για όπου χρειάζεται και αν "δαμαστεί" σωστά με τα κατάλληλα σκίαστρα και καλύμματα γίνεται αυτόματα dark-sky friendly! :mrgreen:

Θα δείτε θα γεμίσει ο τόπος στο μέλλον. Τώρα δεν είμαι σίγουρος απόλυτα για το αν είναι LED αυτά για τα οποία θα πω, αλλά νομίζω πως έχουν ήδη βάλει τα πρώτα σε δημόσιο χώρο, στο νεότατο Ριζάρειο πάρκο, απέναντι από το Πολεμικό Μουσείο στην Ριζάρη (Μετρό Ευαγγελισμός). Αν περάσετε ποτέ νύχτα από εκεί, ρίξτε μια ματιά στα νέα φώτα! Απολύτως dark-sky friendly σχεδίαση και με φανταστικό λευκότατο φως που δεν ξεφεύγει καθόλου προς τον ουρανό, με εμφανή κώνο φωτός προς τα κάτω.

Η ευχή μου είναι να αλλάξουν όλα τα φώτα των πόλεων με αυτά.

Ξήλωμα στα άθλια κίτρινα και ψηλά φώτα που και κουράζουν, και φωτορυπαίνουν και καίνε τα άντερά τους από ρεύμα! :evil: :frown: [-(

Για να δούμε... [-o< [-o<

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Ναι μεν τα LED είναι τα πιο οικονομικά από άποψη κατανάλωσης,από την άλλη όμως έχω τις αμφιβολίες μου όσο αφορά το αν είναι επιβλαβής ή όχι στον άνθρωπο.Και αυτό διότι παλιότερα είχα διαβάσει σε κάποιο άρθρο (δυστυχώς δεν θυμάμαι που) ότι οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι κάποιο μήκος κύματος από τις λάμπες LED προκαλούν βλάβη στα μάτια.Αν γνωρίζει κάποιος κάτι για το θέμα,ας απαντήσει.
Έλληνες αεί παίδές εστε, γέρων δε Έλλην ουκ έστιν.
Δημοσιεύτηκε

Ο Led φωτισμός είναι πολύ οικονομικός όσο αφορά την κατανάλωση ρεύματος. Αλλά είναι ακριβά. Επίσης γενικότερα δεν ξέρω το κατά πόσο οικολογικά είναι σε επίπεδο κατασκευής και ανακύκλωσης μετά όπως με τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως όπου γυαλί και μέταλλο ανακυκλώνονται στο 100%.

Το αν βλάπτουν τα μάτια αυτό έχει να κάνει με το μήκος κύματος που έχουν κατασκευαστεί να εκπέμπουν. Για παράδειγμα τα υπέρυθρα (IR-Led) και υπεριώδη (UV-Led). Τα led που εκπέμπουν σε ορατό φως δεν βλάπτουν γιατί είναι κατασκευασμένα από τέτοια υλικά τα οποία εκπέμπουν σε ορατά μήκη κύματος.

Τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα LED εκτός κάποιες εκδόσεις λευκών LED που δουλεύουν και αυτά με τον ίδιο τρόπο όπως οι λάμπες φθορισμού. Χρησιμοποιούν φώσφορο για παραγωγή λευκού "ψυχρού" φωτός ακριβώς το ίδιο δηλαδή.

Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε αυτό:

http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode#Colors_and_materials

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης