Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Σήμερα στις 27/3/2011, από τις λιγοστές φορές που είχα την ευκαιρία για μία οργανωμένη παρατήρηση, θα ήθελα να μοιραστώ την εκπληκτική αυτή εμπειρία μαζί σας.

Ξεκίνησα λίγο μετά τη δύση του Ηλίου. Στις 7.57 μμ. είδα ένα αεροπλάνο να κατευθύνεται προς το δυτικό ορίζοντα. Τα καυσαέρια είχαν μεγάλη θερμοκρασία και παρουσίαζαν αναβρασμό. Ένας όμορφος τρόπος να ξεκινήσει κανείς μία παρατήρηση. Στις 8.38 μμ είδα μία συστάδα 8 αστέρων Δ-ΒΔ που με το μάτι μοιάζει σα σφαιρικός σχηματισμός. Στις 8.46 εντοπίζω το Μ45. Φαντασμαγορικό θέαμα, ακόμη και με κιάλια. Το seeing είναι πολύ καλό, διακρίνονται 7 κύριοι αστέρες και ένα αμυδρό νέφος στο υπόβαθρο. Στις 8.50 φαίνεται η Κασσιόπη βορειοδυτικά. Δοκιμάζω να σκοπεύσω το NGC7789 και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Μία εντυπωσιακή συστάδα δεκάδων αστέρων, αμυδρή, αλλά ανταμείβει την προσπάθεια μου από το μπαλκόνι του σπιτιού σε θερμοκρασία 7 βαθμών. Στις 9 ακριβώς, ένας αργός διάττοντας στον Α-ΒΑ ουρανό. Επιστρέφω στο Δ-ΒΔ σμήνος και τώρα που σκοτείνιασε ο ουρανός παρατηρώ 20 τουλάχιστον φωτεινούς αστέρες να εκτείνονται κατά μήκος μίας ελλειπτικής ζώνης. (Καμία ιδέα για το τι μπορεί να είναι;). Προσπαθώ να βρω το Μ52. Με τα κιάλια διακρίνω μία θαμπή νεφέλη, με το τηλεσκόπιο δυστυχώς δεν καταφέρνω κάτι παραπάνω. Χρειάστηκε πολύς κόπος για να βρω τις Υάδες. Με το τηλεσκόπιο, ούτε συζήτηση. Δεν έχω πεδίο ορατότητας τόσο νότια. Σκύβοντας όμως από τα κάγκελα του σπιτιού, κατάφερα να δω το ανοιχτό αυτό σμήνος τελικά. Η παρατήρηση τελικά κλείνει με έναν όμορφο διάττοντα στα δυτικά, ελπίζοντας ότι ο καιρός θα δώσει πολλές τέτοιες ευκαιρίες για θεαματικές (για έναν αρχάριο) παρατηρήσεις.

Καθαρούς ουρανούς! :)

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Μία εντυπωσιακή συστάδα δεκάδων αστέρων, αμυδρή, αλλά ανταμείβει την προσπάθεια μου από το μπαλκόνι του σπιτιού σε θερμοκρασία 7 βαθμών. Στις 9 ακριβώς, ένας αργός διάττοντας στον Α-ΒΑ ουρανό. Επιστρέφω στο Δ-ΒΔ σμήνος και τώρα που σκοτείνιασε ο ουρανός παρατηρώ 20 τουλάχιστον φωτεινούς αστέρες να εκτείνονται κατά μήκος μίας ελλειπτικής ζώνης. (Καμία ιδέα για το τι μπορεί να είναι;).

Η Κυψέλη (Μ44);

M44.gif

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Γιατι το μεταφράζετε Κυψέλη; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ! Φατνη ονομάζεται στα ελληνικά! Η μεταφραση απο την αγγλική έγινε αυτολεξί και όχι με γνώμονα πως ονομάζεται στα ελληνικά! Είμαστε στην αστρονομία παλιότεροι από τους αγγλοσάξωνες :mrgreen:
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

@ Τsaprazi

Σε ευχαριστούμε γι' αυτό το μικρό ταξίδι προς τα άστρα... :D Η αλήθεια είναι ότι έχω καιρό να κάνω παρατήρηση και διαβάζοντας την μικρή σου ιστορία μου δημιούργησε μια μικρή νοσταλγία :D

Για παρατήρηση τί χρησιμοποίησες?Τηλεσκόπιο ή κυάλια?Γιατί σε κάποιο σημείο αναφέρεις ότι παιδεύτηκες να βρεις τις Υάδες..Με 5'' το σμήνος αυτό φαίνεται εντυπωσιακό.. :D Με τα κυάλια δύσκολα μπορείς να το διακρίνεις...Δεν είναι τόσο φωτεινό όσο οι Πλειάδες.. :-k

Δημοσιεύτηκε
Γιατι το μεταφράζετε Κυψέλη; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ! Φατνη ονομάζεται στα ελληνικά! Η μεταφραση απο την αγγλική έγινε αυτολεξί και όχι με γνώμονα πως ονομάζεται στα ελληνικά! Είμαστε στην αστρονομία παλιότεροι από τους αγγλοσάξωνες :mrgreen:
Φάτνη το γνωρίζω κι εγώ. Το κυψέλη με μπερδεύει λίγο.
Δημοσιεύτηκε
Φάτνη το γνωρίζω κι εγώ. Το κυψέλη με μπερδεύει λίγο.

Οι αγγλοσάξονες το ονομάζουν "Κυψέλη" μάλλον επειδή η ονομασία "Φάτνη" είναι στα Λατινικά: "Praesepe" και μοιάζει ξένη και άγνωστη σε όσους δεν έχουν κάποια λόγια παιδεία.

Βέβαια, όταν παρατηρείς το Μ44 δια γυμνών οφθαλμών, μια θολούρα ανάμεσα στον Βόρειο και τον Νότιο Ασελλό (Ονίσκο), έχοντας υπ' όψιν τον Ελληνικό μύθο με τον Διόνυσο και τον Σειληνό να μάχονται τους Τιτάνες επί αυτών των πώλων όνων -κατά τον Ερατοσθένη- η Φάτνη από την οποία τρέφονται αναπαρίσταται και ως εκ τούτου αποκτά νόημα.

Όταν όμως το παρατηρείς με κυάλια ή τηλεσκόπιο όπως στην πραγματικότητα κάνουμε εμείς, τότε βλέπεις ένα σμάρι μέλισσες και η Κυψέλη γίνεται μια εύλογη ονομασία.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε και τις δύο ονομασίες. Ο λεκτικός πλούτος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Υπ' όψιν πως σήμερα Oniscus Asellus (η Ελληνική και η Λατινική ονομασία σε Λινναία περιγραφή) ονομάζεται το αρθρόποδο που μοιάζει με μπαλίτσα και παίζαμε παιδιά μαζί του. Οι Κρητικοί το λένε Καβ(ου)ρομαμούνα, δηλαδή Καβούρι- Έντομο. Ά, οι Asellus Borealis και Australis βρίσκονται, μαζί με την φάτνη τους, πάνω στον ουράνιο κάβουρα, τον Καρκίνο. Τυχαίο;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
@ Τsaprazi

Σε ευχαριστούμε γι' αυτό το μικρό ταξίδι προς τα άστρα... :D Η αλήθεια είναι ότι έχω καιρό να κάνω παρατήρηση και διαβάζοντας την μικρή σου ιστορία μου δημιούργησε μια μικρή νοσταλγία :D

Για παρατήρηση τί χρησιμοποίησες?Τηλεσκόπιο ή κυάλια?Γιατί σε κάποιο σημείο αναφέρεις ότι παιδεύτηκες να βρεις τις Υάδες..Με 5'' το σμήνος αυτό φαίνεται εντυπωσιακό.. :D Με τα κυάλια δύσκολα μπορείς να το διακρίνεις...Δεν είναι τόσο φωτεινό όσο οι Πλειάδες.. :-k

Τις Υάδες τις είδα με κιάλια, γιατί το τηλεσκόπιο δεν είχε ορατότητα τόσο νότια. Γενικά όμως, η παρατήρηση έγινε με το μικρό 4,5" κατοπτρικό μου. :)

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Ελένη μου δημιούργησες μια μικρή νοσταλγία γιατί έχω καιρό να βγώ για

παρατήρηση.Σε ευχαριστούμε γα την ιστορία που μας διηγήθηκες.'Ηταν πολύ καλή.

Τις Υάδες τις έχω ξαναπαρατηρήσει στο παρελθόν και κατά την γνώμη μου δεν είναι και

πολύ εντυπωσιακές γιατί δεν έχει την μαγεία όσο ένα σφαιρωτό σμήνος.

Ωστόσο,πιστεύω πως οι Υάδες δεν είναι σμήνος αλλά είναι μια τυχαία

συστάδα αστέρων όπου φαίνεται σαν σμήνος από τον επίγειο παρατηρητή.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε
Είναι σμήνος, εκτός από τον Λαμπαδία που τυχαία ευθυγραμμίζεται. Μάλιστα η Φάτνη ανήκε αρχικά στο ίδιο μητρικό σμήνος με τις Υάδες και πλέον έχουν διαχωριστεί.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Είναι σμήνος, εκτός από τον Λαμπαδία που τυχαία ευθυγραμμίζεται. Μάλιστα η Φάτνη ανήκε αρχικά στο ίδιο μητρικό σμήνος με τις Υάδες και πλέον έχουν διαχωριστεί.

Υάδες ή Caldwell41 ή Melotte 25. Από τις ασυναγώνιστες παρουσιάσεις του Δημήτρη Μπαλάση στην Ε.Α.Ε. Δημήτρη δεν ξέρω αν μας διαβάζεις, αλλά ο αείμνηστος ο Γιάννης ο Μαρμαρινός μου έδειξε αυτή την υπέροχη δουλειά. Μεγάλος δάσκαλος για μένα και καταπληκτικές παρουσιάσεις των αστερισμών από σένα. Να παροτρύνω να τις ολοκληρώσεις; [-o<

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης