Jump to content

Πλανήτης Αρης.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι «μαύροι» αμμόλοφοι του Κόκκινου Πλανήτη. :cheesy:

Μια εξαιρετικά σπάνια εικόνα του Κόκκινου Πλανήτη έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, η οποία έλαβε στην κατοχή της όσα κατέγραψε ο πρωτοποριακός φακός υψηλής ευκρίνειας που βρίσκεται στο σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Πρόκειται για την πανοραμική άποψη των περίφημων «σκούρων» ή «μαύρων» αμμόλοφων της περιοχής Noctis Labyrinthus (Ο Λαβύρινθος της Νύχτας) του Αρη που βρίσκεται ανάμεσα στις Κοιλάδες Marineris και στα υψίπεδα Tharsis στο δυτικό ημισφαίριο του γειτονικού μας πλανήτη.

Η περιοχή είναι γνωστή για τις βαθιές κοιλάδες και τα φαράγγια της καθώς και για τη μορφολογία που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Ο φακός έχει συλλάβει δύο διαφορετικούς τύπους ιζηματογενών μορφωμάτων που ανήκουν σε δύο διαφορετικές γενιές της γεωλογικής ωρίμανσης του πλανήτη: Τις αιολικές εγκάρσιες οροσειρές και τους σκούρους αμμόλοφους.

Η σπουδαιότητα της εικόνας, σύμφωνα με τη NASA, είναι ότι παρατηρούνται διαφορετικές αναπτύξεις των δύο μορφωμάτων, γεγονός που μαρτυρά ότι γεννήθηκαν υπό διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες κυρίως από ανέμους που τώρα δεν πνέουν με την ίδια κατεύθυνση στην περιοχή.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5043248/oi-skoyroi-ammolofoi-toy-kokkinoy-planhth/

.jpg.6501b04644fd949f640d09f3af1a7061.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 923
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Βρέθηκε ποσότητα νερού στο έδαφος του Άρη

 

Μέχρι σήμερα ήταν ευρέως αποδεκτό πως στον Άρη βρίσκονται μεγάλες ποσότητες νερού παγιδευμένες σε μορφή πάγου κάτω από την επιφάνειά του. Σύμφωνα όμως με μια σειρά πέντε μελετών που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science και βασίζονται στα ευρήματα του οχήματος Curiosity της NASA, το ίδιο το έδαφος του Άρη αποτελείται κατά ένα μέρος από νερό.

Συγκεκριμένα σε 28 λίτρα χώματος από την επιφάνεια του πλανήτη βρέθηκε περίπου ένα λίτρο νερό, σε μορφή μορίων που συμμετέχουν σε χημικές ενώσεις. Το νερό αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

 

Το διαστημικό όχημα Curiosity προσεδαφίστηκε στο κρατήρα Gale, κοντά στον ισημερινό του Άρη, στις 6 Αυγούστου του 2012 με πρωταρχικό σκοπό την μελέτη της γεωλογίας και του κλίματος του γειτονικού μας πλανήτη αλλά και της δυνατότητας να φιλοξενήσει ζωή.

 

Για να απομονώσει το νερό, το Curiosity ζέστανε τα δείγματα σε έναν ειδικό φούρνο στη θερμοκρασία των 825ο Κελσίου, προκειμένου να απομακρύνει τα υπόλοιπα υλικά. Το 2% κατά βάρος του εδάφους του Άρη αποτελείται από νερό, ενώ πέρα από ορυκτά, το έδαφος αποτελείται και από διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του άνθρακα και οξυγόνο.

 

Αν και τοξικά για τους ανθρώπους, τα οξειδωτικά χημικά στο υπερχλώριο αποτελούν πηγή ενέργειας για γνωστά μικρόβια στη Γη. Το εύρημα αυτό τονώνει την κουβέντα για το εάν θα μπορούσαν παρόμοια μικρόβια να επιζήσουν στον Άρη.

 

Αυτές οι ανακαλύψεις είναι ένα μικρό μόνο δείγμα των δυνατοτήτων του Curiosity, το οποίο προτού τεθεί σε πλήρη λειτουργία ξόδεψε αρκετούς μήνες δοκιμάζοντας τα συστήματά του. Οι ίδιοι οι επιστήμονες της NASA καλούν τη συγκεκριμένη σημαντική ανακάλυψη ως «απλό ζέσταμα» για το τι θα επακολουθήσει.

 

http://www.axortagos.gr/vrethike-posotita-nerou-sto-edafos-tou-ari.html

e79e5aa31dd8a6824372b0bb868f6e82_XL.jpg.ff6111fab039f848cd14bd5b387d6d3c.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπερ – ηφαίστεια στον Άρη. :cheesy:

Ο κόκκινος πλανήτης φιλοξενούσε στο παρελθόν γιγάντια ηφαίστεια, τα οποία εκτόξευαν δισεκατομμύρια τόνους βράχων και στάχτης στον ουρανό του, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

http://www.nature.com/nature/journal/v502/n7469/full/nature12482.html

H μελέτη εγείρει ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν στον αρχέγονο Άρη, μια εποχή που οι επιστήμονες πιστεύουν πως ίσως ο πλανήτης να μη διέφερε και τόσο από τη Γη έχοντας παχιά ατμόσφαιρα, θερμότερο κλίμα και νερό στην επιφάνειά του.

Οι επιστήμονες γνώριζαν πως πριν δισεκατομμύρια χρόνια ο Άρης ήταν πιο ενεργός, αλλά δεν έβρισκαν ίχνη από ηφαιστειακή δραστηριότητα στην επιφάνειά του. Δύο πλανητολόγοι, οι Michalski και Jacob Bleacher προτείνουν πως η ύπαρξη υπερηφαιστείων στον Άρη ίσως λύνει το μυστήριο.

Ο όρος υπερηφαίστειο αναφέρεται σε εκρήξεις ηφαιστείων που απελευθερώνουν τουλάχιστον 1.000 κυβικά χιλιόμετρα βράχων και στάχτης. Τέτοιες εκρήξεις θεωρείται πως συνέβησαν και στο παρελθόν της Γης, πριν εκατομμύρια χρόνια.

Τα συνηθισμένα ηφαίστεια όπως η Αίτνα στη Γη ή ο Όλυμπος στον Άρη δημιουργούν ένα βουνό μετά την έκρηξή τους καθώς πήζουν τα στρώματα λάβας.

Τα υπερηφαίστεια ωστόσο, εκρήγνυνται με τεράστια ισχύ εκτοξεύοντας τα υλικά τους κι αφήνουν πίσω έναν κρατήρα.

Οι δύο ερευνητές εντόπισαν ίχνη από ένα υπερηφαίστειο στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, σε μία περιοχή που ονομάζεται Γη της Αραβίας (Arabia Terra). Με τη βοήθεια των παρατηρήσεων 15 ετών από τις διαστημικές αποστολές στον Άρη, εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον κρατήρα Eden Patera, ο οποίος διαφέρει μορφολογικά από τους υπόλοιπους κρατήρες που προκύπτουν από την πρόσκρουση μετεωριτών στην επιφάνεια του Άρη.

Η ανακάλυψη έγινε μάλιστα κατά τύχη, καθώς οι επιστήμονες ερευνούσαν τις φωτογραφίες για κρατήρες και όχι για ηφαίστεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλές γιγάντιες ηφαιστειακές εκρήξεις έλαβαν χώρα στο πρώτο δισεκατομμύριο χρόνια της ζωής του Άρη. Αέρια από τέτοια υπερηφαίστεια επηρέασαν τη σύνθεση της πρώιμης ατμόσφαιρας και την εξέλιξη του κλίματος, καθώς η στάχτη στην ατμόσφαιρα εμποδίζει τις ακτίνες του Ήλιου να διεισδύσουν.

Οι βίαιες εκρήξεις θα έκαναν δυσκολότερη την ανάπτυξη ζωής στην επιφάνεια του πλανήτη, ωστόσο οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα θα αποτελούσαν ένα πιθανό περιβάλλον στο οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μικρόβια.

Περαιτέρω στοιχεία ίσως έρθουν στο μέλλον από το όχημα Curiosity της NASA, το οποίο για την ώρα κινείται προς το βουνό Sharp ύψους πέντε χιλιομέτρων, με σκοπό τη μελέτη της γεωλογίας της περιοχής.

Βιντεο.

http://physicsgg.me/2013/10/03/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81-%ce%b7%cf%86%ce%b1%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7/

460341040_-.jpg.9cd00acd590699e1a63922554fbdb89b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενας «εξπέρ» για τον Αρη

Η αποστολή Maven θα αναζητήσει ίχνη νερού στον Κόκκινο Πλανήτη

Πασαντίνα, Καλιφόρνια

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για την αποστολή Maven που σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αμερικανικής υπηρεσίας θα ξεκινήσει στις 18 Νοεμβρίου. Το ερευνητικό σκάφος της αποστολής θα προσπαθήσει να βρει στοιχεία που να συνθέτουν την ατμοσφαιρική ιστορία του Αρη. Στοιχεία που πιθανώς θα φωτίσουν ορισμένες πτυχές της γεωλογικής εξέλιξης του Αρη όπως π.χ αυτή που αφορά την ύπαρξη νερού (και πιθανώς ζωής) στην επιφάνεια του πλανήτη. Η λέξη Maven σημαίνει κάποιον που είναι ειδικός σε ένα συγκεκριμένο τομέα χάρις στις εξειδικευμένες γνώσεις του.

 

«Παρατηρούμε πολλά χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του Αρη που φαίνεται ότι σχετίζονται με την παρουσία νερού. Κάποια σημεία φαίνεται ότι έχουν σμιλευτεί από νερό. Το ερώτημα είναι που πήγε τόσο το νερό όσο και το διοξείδιο του άνθρακα που υπήρχαν στον Αρη. Απορροφήθηκαν στο εσωτερικό του πλανήτη η το μεν νερό εξατμίστηκε το δε διοξείδιο του άνθρακα διέφυγε στο Διάστημα; Μελετώντας την ατμόσφαιρα του Αρη σήμερα θα συγκεντρώσουμε αρκετά δεδομένα για να ανασυνθέσουμε το ατμοσφαιρικό παρελθόν του. Θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τον μηχανισμό που ελέγχει το πόσο φιλόξενος για τη ζωή είναι ένας πλανήτης» αναφέρει σε δήλωση του ο Μπρους Τζακόσκι, διευθυντής του Κέντρου Αστροβιολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και επικεφαλής της ομάδας ερευνητών της αποστολής.

 

Η NASA αποφάσισε το ερευνητικό σκάφος να μεταφέρει μαζί του και ένα DVD στο οποίο θα καταγράφονται τα ονόματα όσων φίλων του Διαστήματος το επιθυμούν καθώς επίσης και μικρά ποιήματα (χαϊκού) που εκείνοι έστειλαν σε ειδική ιστοσελίδα που είχε δημιουργήσει για αυτόν τον σκοπό η NASA.

 

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=533618

4DF611574547969CEB5D127794410929.jpg.90bea023cc30e347cbd46701ab9d8274.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νερό στον κόκκινο πλανήτη

 

Τελικά ο “Αρης μόνο άνυδρος δεν είναι. Το ρομποτικό ερευνητικό όχημα «Curiosity» της NASA ανίχνευσε με τα όργανά του απρόσμενες ποσότητες νερού στο έδαφος του γειτονικού πλανήτη. Το ρόβερ ανέλυσε το πρώτο του δείγμα αρειανής σκόνης, την οποία εξαέρωσε με υψηλή θερμοκρασία (στους 835 βαθμούς Κελσίου), και αμέσως βρήκε ότι το πιο άφθονο στοιχείο ήσαν οι υδρατμοί.

 

Το εν λόγω νερό δεν βρίσκεται ελεύθερο, αλλά χημικά δεσμευμένο στα μικροσκοπικά σωματίδια του εδάφους. Τρεχούμενο νερό στον “Αρη δεν υπάρχει πια (πριν από δισεκατομμύρια χρόνια όμως υπήρχε σε αφθονία) και σήμερα τα μόνα άμεσα αποθέματα νερού έχουν βρεθεί σε μορφή πάγου στους πόλους του πλανήτη.

 

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Λόρι Λέσιν του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελάερ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέφεραν ότι το κοκκινωπό έδαφος του πλανήτη περιέχει νερό σε ποσότητα περίπου 2% (με βάση το βάρος), κάτι που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι μελλοντικοί αστροναύτες.

 

http://www.axortagos.gr/nero-ston-kokkino-planiti.html

pia17363.jpg.7dd5e48232de2a4d4eb4195ad70336d6.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο αρειανός οικισμός θα εκτυπωθεί σε εκτυπωτή. :cheesy:

Σπίτια, θερμοκήπια, ακόμη και μαχαιροπίρουνα ... Σχεδόν όλα τα αναγκαία για τη ζωή πράγματα, οι πρώτοι άποικοι του Άρη θα τα εκτυπώσουν σε ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή. Για αυτό τον σκοπό θα χρησιμοποιηθούν υλικά, που υπάρχουν στον Κόκκινο Πλανήτη. Ανακοίνωσε τέτοια σχέδια του ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Mars Foundation (Inspiration Mars Foundation). Αλήθεια, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπερκτιμούνται οι δυνατότητες των εκτυπωτών 3D.

Σχεδιάζουν επίσης να οικοδομήσουν αποικίες στον Άρη μέσα στα πλησιέστερα 10-20 χρόνια, η εταιρεία Mars Van και ο ιδρυτής της εταιρείας Space X (SpaceX, Space Exploration Technologies Corporation) ΄Ελον Μασκ.

Θα βοηθήσουν τους κατοίκους της Γης στην εγκατάστασή τους στον Κόκκινο Πλανήτη οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές. Ο οργανισμός Mars Foundation προβλέπει με τη βοήθειά τους να εκτυπώσει για τους πρώτους αποίκους σχεδόν όλα όσα χρειάζονται για την αρειανή τους ζωή, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιών, καθώς και των επίπλων σπιτιού. Όλα αυτά θα είναι κατασκευασμένα από τρία είδη πλαστικών: πολυαιθυλένιο, πολυεστέρα και εποξική ρητίνη. Για την παραγωγή τους απαιτούνται οξυγόνο και μεθάνιο. Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού βεβαιώνουν ότι ξέρουν πώς θα πρέπει να παραχθούν τα υλικά αυτά εκτός της Γης. Εκτός από τα πλαστικά, για την «εκτύπωση» θα απαιτηθούν επίσης ίνες γυαλιού και τσιμέντο - θα παραχθούν από την άμμο, που καλύπτει την επιφάνεια του Άρη . Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των αποίκων θα τεθεί σε λειτουργεία θερμοκήπιο, και στις πρώτες ύλες για τον εκτυπωτή θα προστεθεί επίσης και το άμυλο πατάτας.

Η ιδέα της οικοδόμησης τέτοιου οικισμού στον Κόκκινο Πλανήτη θεωρητικά είναι πραγματοποιήσιμη, αλλά θα απαιτήσει αστρονομικές δαπάνες, - θεωρεί ο Ίγκορ Λίσοφ, σχολιαστής του περιοδικού «Τα νέα της κοσμοναυτικής».

- Εάν έχετε μπροστά σας το στόχο της δημιουργίας αποικίας στον Άρη, το σημερινό επίπεδο της κοσμοναυτικής επιτρέπει να το κάνετε αυτό.

Οι δαπάνες όμως θα είναι τεράστιες: το κόστος θα ξεκινήσει από εκατό δισεκατομμύρια δολάρια.

Η οικοδόμηση αρειανών αποικιών με τη βοήθεια των εκτυπωτών δεν είναι έργο των πλησιέστερων 10-20 χρόνων, αλλά πιο μακρινού μέλλοντος. Τέτοιες συσκευές δεν βγήκαν ακόμα από την «βρεφική τους ηλικία»,- θεωρεί ο Γιούρι Καράς, αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής Κονσταντίν Τσιολκόφσκι.

- Όταν άκουσα ότι με τη βοήθεια του εκτυπωτή σχεδιάζουν να «εκτυπώσουν» εξωγήινη βάση, αναθυμήθηκα πως στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, όταν άρχισε να αναπτύσσεται η βιομηχανία ελικοπτέρων, διαδιδόταν η γνώμη ότι τα ελικόπτερα θα γίνουν όπως τα ποδήλατα. Ότι κάθε οικογένεια θα μπορεί να αγοράσει ένα αεροσκάφος με έλικες στην τιμή του αυτοκινήτου και να πετά στο κατάστημα, το σινεμά και να κάνει βόλτα στο πάρκο. Ωστόσο, όπως ξέρουμε, κάτι τέτοιο βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά.

Ό,τι σχεδιάζεται εύκολα στο χαρτί ή στο εργαστήριο - δεν είναι υποχρεωτικά πραγματοποιήσιμο στην πράξη.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής είναι μηχανή που εκτυπώνει κυριολεκτικά κάποιο εξάρτημα από πλαστικό ή άλλα υλικά σύμφωνα με τις παραμέτρους που είναι σημειωμένες στο αρχείο μαζί με το σχέδιο. Το επόμενο έτος, μια τέτοια συσκευή θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

http://greek.ruvr.ru/2013_10_08/245785221/

.jpg.fbb5c3428b69975f6bd8137f0d3590d4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα σημάδια του Άρη. :cheesy:

Διαλυμένο από τις τεκτονικές δυνάμεις, το Hebes Chasma και τα γειτονικά φαράγγια φέρουν τα σημάδια της πρώιμης ιστορίας του κόκκινου πλανήτη.

Το Mars Express της ESA έχει πετάξει σε πολλές περιπτώσεις πάνω από την περιοχή του Άρη, αλλά αυτό το νέο μωσαϊκό οκτώ εικόνων αποκαλύπτει το Hebes Chasma σε πληρέστερη και μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτε.

Το πλαίσιο που βρίσκεται το Hebes Chasma Το Hebes Chasma περικλείεται, σχεδόν 8 χιλιόμετρα βαθιά και εκτείνεται στο ευρύτερο σημείο του 315 χιλιόμετρα από την ανατολής ως τη δύση και 125 χλμ. από βορρά προς νότο. Βρίσκεται περίπου 300 χλμ. βόρεια του τεράστιου συγκροτήματος φαραγγιών Valles Marineris.

Η προέλευση του Hebes Chasma και των γειτονικών φαραγγιών σχετίζεται με τη γειτονική ηφαιστειακή περιοχή Tharsis, το μέρος όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο Ηλιακό Σύστημα, το Olympus Mons.

Καθώς η διόγκωση του Tharsis είχε διασταλεί με μάγμα κατά τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια ζωής του πλανήτη, η ευρύτερη κρούστα που το περιέβαλε ήταν τεντωμένη, με αποτέλεσμα τελικά να διαρρηχθεί και να καταρρεύσει σε γιγαντιαίες λακκούβες, συμπεριλαμβανομένου του Hebes Chasma. Τα περίπλοκα τεκτονικά μοτίβα μπορεί να τα δει κανείς σε όλο το μήκος της βαθιάς λακκούβας - γίνονται ιδιαιτέρως εμφανή με το κύριο χρώμα της εικόνας και στις 3D εικόνες.

Στο κέντρο του Hebes Chasma, υπάρχει μια επίπεδη κορυφή «mesa» που υψώνεται σε επίπεδο παρόμοιο με εκείνο των γύρω πεδιάδων. Παρουσιάζεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες στις δύο εικόνες προοπτικών παρακάτω.

Δεν υπάρχει άλλο φαράγγι στον Άρη με παρόμοιο χαρακτηριστικό και έτσι η προέλευσή του δεν είναι απολύτως σαφής. Τα στρώματα του περιλαμβάνουν ηφαιστειακά υλικά - όπως ακριβώς και οι κύριοι τοίχοι του φαραγγιού - αλλά και αποθέσεις σκόνης από ριπές του ανέμου και καθιζήματα της λίμνης, που καθορίστηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Ένα κομμάτι με σχήμα πετάλου έχει βγει από τη μία πλευρά της mesa, όπως φαίνεται παρακάτω, όπου το υλικό έχει κατρακυλήσει κάτω στο δάπεδο της κοιλάδας παρακάτω.

Η mesa του Hebes ChasmaΜια κατολίσθηση μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνη για τη σκοτεινή κηλίδα σε αυτή την εικόνα, η οποία φαίνεται σαν μικρή λίμνη από μελάνι που χύθηκε πάνω στα συντρίμμια. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για αραιή σκόνη που έχει ολισθήσει κάτω από τα τείχη, ίσως βοηθούμενη κατά την κίνησή της κατά μήκος, στα σημεία όπου το λιώσιμο των πάγων ή τα υπόγεια ύδατα είχαν αποδυναμώσει τις πέτρες δημιουργώντας ένα χαρακτηριστικό που μοιάζει με αυλάκι ροής. Ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό είναι ορατό στο αντίθετο άκρο του αναχώματος, όπως φαίνεται στην έγχρωμη εικόνα.

Άλλες εναποθέσεις κατολισθήσεων μπορούν να παρατηρηθούν σε όλο το πάτωμα του Hebes Chasma, πολλές προέρχονται από τους κύριους τοίχους του φαραγγιού. Πολυάριθμα αυλάκια είναι χαραγμένα και στους δύο τοίχους του φαραγγιού και τη mesa, γεγονός που υποδηλώνει πως το υλικό είναι αδύναμο και διαβρώνεται εύκολα.

Στη δεύτερη προοπτική όψη ανωτέρω, μια λεπτή λωρίδα πιο σκοτεινού υλικού παρατηρείται ανάμεσα σε δύο στρώματα από ελαφρύ υλικό. Μια ιδέα είναι ότι το υλικό ανατινάχθηκε ή γλίστρησε από την κορυφή του λόφου και συγκεντρώθηκε στις πλαγιές κάτω. Σκοτεινό υλικό φαίνεται επίσης γύρω από τη βάση του οροπεδίου, που είτε διαβρώθηκε από τα νεότερα στρώματα ιζημάτων που βρίσκονται ψηλά στην mesa, ή είχε εναποτεθεί χωριστά από τον αέρα ή το νερό.

Άλλα στρώματα που αποκαλύφθηκαν στις πλευρές της mesa μπορεί επίσης να έχουν εναποτεθεί εκεί από το νερό. Δεδομένα και από το Mars Express και το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA αποκαλύπτουν ότι ορισμένα τμήματα του Hebes Chasma δένονται με μέταλλα που μπορούν να σχηματιστούν μόνο με την παρουσία νερού, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποια στιγμή στην ιστορία του κόκκινου πλανήτη το φαράγγι μπορεί να ήταν γεμάτο με μια λίμνη.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα χαοτικά συντρίμμια που γεμίζουν το πάτωμα του φαραγγιού ότι οι τεράστιες κατολισθήσεις έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και τη διεύρυνση αυτής της βαθιάς ουλής από την απαρχή της δημιουργίας της.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Ta_semhadia_toy_Hare

 

Πώς θα αποικηθεί ο Άρης; :cheesy:

Η Ινδία προετοιμάζεται να γίνει η πέμπτη χώρα, η οποία θα στείλει στον Άρη μη επανδρωμένο σκάφος. Προφανώς, στη Γη έχει ξεκινήσει ο ανταγωνισμός των διαστημικών προγραμμάτων για την αποίκησή του.

Η εκκίνηση της αποστολής έχει προγραμματιστεί για την 28η Οκτωβρίου. Μετά από δύο χρόνια προγραμματίζεται η εκκίνηση του ρωσο-ευρωπαϊκού προγράμματος με σκάφος για τη μελέτη του Άρη. Το 2018 στον Κόκκινο πλανήτη θα πρέπει να σταλεί διαστημικό σκάφος, το οποίο και θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του.

Ήδη βρίσκονται υπό επεξεργασία προγράμματα αποίκησης του Άρη.

Αρχιτέκτονες – μελλοντολόγοι από τη ρωσο-γερμανική εταιρεία σχεδιασμού ΖΑ Architects προτείνουν να σταλεί στον Άρη μια ομάδα ρομπότ – οικοδόμων, η ζωή και η δραστηριότητα των οποίων θα υποστηρίζεται από ηλιακές μπαταρίες. Τα ρομπότ αυτά θα πρέπει να προετοιμάσουν τις κατοικίες για τους ανθρώπους: να σκάψουν στο έδαφος του Άρη τεράστιες σπηλιές και να τις χτίσουν.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψουν οι άνθρωποι. Ότι δεν κάνουν τα ρομπότ, οι εκ της Γης προερχόμενοι θα το προετοιμάσουν μόνοι τους – θα τα τυπώσουν σε εκτυπωτές τριών διαστάσεων. Το υλικό για την εκτυπώσεις θα είναι τα πετρώματα του Άρη. Όλα αυτά μοιάζουν με μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο από το να ονειρευόμαστε τον Άρη, σημειώνει το μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής «Τσιοκλόβσκι» Αλεξάντρ Ζελεζνιακόφ:

Κάποτε η ανθρωπότητας έτσι κι αλλιώς θα υποχρεωθεί να αναζητήσει κάποιον άλλο πλανήτη για να διευρύνει το ζωτικό της χώρο. :cheesy:

Στην συγκεκριμένη φάση ο Άρης δείχνει να είναι ο μοναδικός δυνατός πλανήτης, όπου μπορούν να ζήσουν οι κάτοικοι της Γης. Αν και, φυσικά, με συγκεκριμένες δυσκολίες.

Η Σελήνη μπορεί να βοηθήσει στο ξεπέρασμα των δυσκολιών. Για τον άνθρωπο είναι πολύ πιο εύκολο να εγκατασταθεί εκεί, απ’ οπουδήποτε αλλού στο διάστημα, θεωρεί ο ακαδημαϊκός Αλεξάντρ Ζελεζνιακόφ:

Το φεγγάρι, πρώτον, είναι ένα μοναδικό πεδίο δοκιμών για την πυραυλική – διαστημική τεχνολογία. Δεύτερον, είναι η ιδανική επιστημονική βάση για να ερευνηθεί το ανοιχτό διάστημα. Ένα τηλεσκόπιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης θα είναι υπερπολύτιμο! Θα ήταν καλύτερο να κατακτήσουμε πιο δραστήρια τη Σελήνη και μελετήσουμε με την ησυχία μας τον Άρη.

Πολύ πρόσφατα στη Ρωσία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα για τη διαβίωση ανθρώπων στη μακέτα του διαστημικού διαπλανητικού σκάφους «Άρης- 500». Σήμερα, επιλέγεται η ομάδα για την πραγματική πτήση. Στη Ρωσία εικάζουν πως η πρώτη άφιξη του ανθρώπου στον Άρη θα πρέπει να διαρκέσει μερικές ημέρες όλο κι όλο. Οι αμερικανοί ανακοίνωσαν την προετοιμασία επανδρωμένης αποστολής διάρκειας 501 ημερών.

Τίθεται το ερώτημα για το πώς θα λυθεί το επισιτιστικό πρόβλημα. Τα πειράματα έδειξαν ότι στο έδαφος της Σελήνης δεν μπορεί να φυτρώσει τίποτα. Στο έδαφος του Άρη φύτρωσαν αγγούρια και ντομάτες, να αποδείχτηκε πως δεν είναι κατάλληλα προς βρώση λόγω της περιεκτικότητας επικίνδυνων ουσιών. Υπάρχει η εκδοχή να τυπωθούν τα τρόφιμα σε εκτυπωτές τριών διαστάσεων. Μόνο αυτή η προοπτική μπορεί να τρομάξει τους εθελοντές, οι οποίοι συμφώνησαν να λάβουν μέρος στην αποστολή στον Άρη. Δεν φτάνει που θα αποχωριστούν τους συγγενείς τους για το υπόλοιπο της ζωής, να ακούνε τα κελάρυσμα των πουλιών από μαγνητικές εγγραφές, θα πρέπει να καταδικάσουν τον εαυτό τους να τρώει συνθετικά γεύματα για πάντα.

http://greek.ruvr.ru/2013_10_14/246465027/

Hebes_Chasma_context_node_full_image.jpg.29388817e147e9656ab2399c407bf9f4.jpg

Hebes_Chasma_landslides_large.jpg.46877b50d9d82eb681b03cfb6d55d0a0.jpg

Hebes_Chasma_large.jpg.53edf6f00b50eed8e25e1179800ffa59.jpg

Hebes_Chasma_mesa_large.jpg.2c86ad97a9f01164eef3b928e92767b8.jpg

Hebes_Chasma_topography_node_full_image.jpg.c7be56773eb46f654c6691b0af33edf5.jpg

Hebes_Chasma_3D_large.thumb.jpg.cd48bd04f9989c99884cb198d5db6700.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέα διαστημική αποστολή της Ρωσίας στον Phobos, το… τρομερό φεγγάρι του Αρη!!! :cheesy:

Μια δεύτερη απόπειρα συλλογής δειγμάτων σκόνης από τον Phobos, το μεγαλύτερο από τα φεγγάρια του πλανήτη Αρη, ετοιμάζει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Λεβ Ζελιόνι.

Η πρώτη – αποτυχημένη- αποστολή στο φεγγάρι του Αρη είχε πραγματοποιηθεί το 2011, όταν το ρωσικό διαστημόπλοιο συνετρίβη στη Γη.

Μετά από την απόσπασή του από τον πύραυλο-φορέα, στο σταθμό δεν τέθηκαν σε λειτουργία οι κινητήρες, οι οποίοι έπρεπε να τον τοποθετήσουν σε υψηλή τροχιά στήριξης για την μετέπειτα πτήση του προς τον Άρη και το διαστημικό σκάφος και έπεσε στη Γη δύο μήνες αργότερα.

Ο σταθμός Phobos-Grunt» έπρεπε να πετάξει στο Φόβο, δορυφόρο του Άρη, να προσεδαφιστεί εκεί, να πάρει δείγματα εδάφους και να τα μεταφέρει στη Γη για εργαστηριακή ανάλυση. Η αποστολή επρόκειτο να διαρκέσει περίπου 2,5 χρόνια με κόστος 5 δισεκατομμύρια ρούβλια ( 165 εκατομμύρια δολάρια , κατά την τότε ισοτιμία )

Η νέα απόπειρα για την συλλογή υλικού από το μεγαλύτερο φεγγάρι του Αρη θα γίνει μεταξύ 2020 και 2022, με το όνομα «Μπούμερανγκ» και φιλοδοξεί να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις σχετικά με τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος .

Το συγκεκριμένο φεγγάρι , που πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη Φόβος, θεωρείται αστεροειδής που εμπεριέχει υλικό από την πρώιμη περίοδο της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος , αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερίζουν για την καταγωγή του .

http://rbth.gr/news/2013/10/15/nea_diastimiki_apostoli_ti_rosia_ston_phobos_to_tromero_feggari_toy_ari_25705.html

phobos.jpg.caec9b873f8f7c13401471eb45fde19f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρειανοί οι βράχοι που έπεσαν στη Γη. :cheesy:

Οι πλανητολόγοι έχουν κυριολεκτικά στα χέρια τους μερικά κομμάτια από τον Άρη: μετεωρίτες που βρέθηκαν στη Σαχάρα και άλλες τοποθεσίες προήλθαν όντως από τον Κόκκινο Πλανήτη όπως υποψιάζονταν οι επιστήμονες, επιβεβαιώνει οριστικά το ρομπότ Curiosity.

Η απόδειξη για το διαπλανητικό πετροπόλεμο ανάμεσα στη Γη και τον γείτονά της έρχεται από το όργανο SAM του ρομποτικού γεωλόγου, το οποίο μέτρησε την αναλογία δύο σημαντικών ισοτόπων στην ατμόσφαιρα του Άρη, και διαπίστωσε ότι η αναλογία αυτή είναι ίδια με τους λεγόμενους αρειανούς μετεωρίτες.

Η ταύτιση αυτή δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι οι μετεωρίτες ήρθαν πράγματι από τον Άρη -το πιθανότερο είναι ότι εκτινάχθηκαν από την επιφάνεια του πλανήτη λόγω προσκρούσεων αστεροειδών, πέρασαν εκατομμύρια χρόνια στο Διάστημα και τελικά ένα μέρος από αυτούς κατέληξαν στη Γη.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters»,

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2013GL057763/abstract;jsessionid=9016796EC68DB161E3DF78A36D90B138.f04t03

εξετάζει την αναλογία δύο ισοτόπων του αερίου αργού, το αργό-36 και το αργό-38. Τα ισότοπα αυτά υπάρχουν στο Ηλιακό Σύστημα από το σχηματισμό τους μέχρι σήμερα. Στον Δία και τον Ήλιο, δύο σώματα που διατηρούν ως σήμερα όλο το αργό που διέθεταν κατά τον σχηματισμό τους, η αναλογία είναι περίπου 5,5 άτομα αργού-36 για κάθε άτομο αργού-38.

Στον Άρη, όμως, η αναλογία αυτή έχει αλλάξει. Στα δισεκατομμύρια χρόνια ζωής του πλανήτη, το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας χάθηκε στο Διάστημα, παρασέρνοντας μαζί της ένα μεγάλο μέρος του ελαφρύτερου αργού-36. Η απώλεια αργού-38 ήταν μικρότερη λόγω του μεγαλύτερου βάρους αυτού του ισοτόπου.

Οι αρειανοί μετεωρίτες που έχουν βρεθεί στη Γη περιέχουν μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα, στις οποίες η αναλογία των ισοτόπων αργού κυμαίνεται από 3,6 έως 4,5.

Οι αμερικανικές αποστολές Viking που προσεδαφίστηκαν στον Άρη τη δεκαετία του 1970 είχαν μετρήσει χονδρικά την αναλογία στο 4 με 7. Η τιμή αυτή πλησιάζει τις μετρήσεις στους εν λόγω μετεωρίτες, κάτι που οδήγησε στη θεωρία της αρειανής προέλευσης.

Οι μετρήσεις του SAM δείχνουν τώρα να επιβεβαιώνουν οριστικά τις υποψίες, αφού η αναλογία μετρήθηκε με ακρίβεια στο 4,2.

«Πετύχαμε διάνα» σχολιάζει ο Σουσίλ Ατρέγια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης. «Η άμεση μέτρηση στον Άρη κλείνει οριστικά την υπόθεση με όλους τους αρειανούς μετεωρίτες» διαβεβαιώνει.

Η μελέτη του αργού είναι σημαντική επειδή βοηθά τους πλανητολόγους να κατανοήσουν πώς ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του και μετατράπηκε στην παγωμένη έρημο που βλέπουμε σήμερα.

Το σημαντικό είναι ότι το αργό ανήκει στα λεγόμενα ευγενή αέρια, είναι δηλαδή χημικά αδρανές και δεν συμμετέχει σε γεωλογικές διαδικασίες.

«Υπάρχουν και άλλα ισότοπα που μετρήθηκαν με το όργανο SAM και υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο πλανήτης έχασε την ατμόσφαιρά του» λέει ο Αλτρέγια.

«Το αργό είναι η πιο ξεκάθαρη υπογραφή της ατμοσφαιρικής απώλειας επειδή είναι χημικά αδρανές και δεν αλληλεπιδρά με την αρειανή επιφάνεια ή το υπέδαφος. Ήταν μια βασική μέτρηση που θέλαμε να πάρουμε με το SAM» εξηγεί.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=535260

.thumb.jpg.7064203f868f49a5dd98a8c274f46370.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Nasa: Kανονικά θα σταλεί το νέο της όχημα στον Αρη τον Νοέμβριοl

 

Τέλος η αγωνία για τη NASA, αφού τελικά ο διαστημικός οργανισμός περιλήφθηκε στο πρόγραμμα εξαίρεσης έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει κανονικά την αποστολή του νέου της οχήματος MAVEN στον Αρη.

 

Το Mars Atmosphere and Volatile Evolution orbiter (MAVEN) θα εκτοξευθεί στις 18 Νοεμβρίου και θα διερευνήσει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας του κόκκινου πλανήτη για να καθοριστεί αν θα μπορούσε να υποστηριχθεί ζωή.

 

Η αγωνία ωστόσο λόγω των περικοπών ήταν μεγάλη, αφού σε περίπτωση που η οικονομική κρίση εμπόδιζε την αποστολή του οχήματος, τότε η επόμενη ευκαιρία της NASA θα ήταν το 2016.

 

Όπως είχαν εξηγήσει οι ερευνητές από το Planetary Society όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα της NASA: «Το χειρότερο σενάριο είναι ότι το MAVEN δεν θα φύγει στις 18 Νοεμβρίου και το γεγονός αυτό είναι πολύ σοβαρό, αφού μία τέτοια εκτόξευση μπορεί να γίνει μόνο όταν η τροχιά της Γης ευθυγραμμίζεται με αυτή του Αρη, δηλαδή κάθε 26 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν γίνει η εκτόξευση στις 18 Νοεμβρίου θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2016, μια καθυστέρηση που θα κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στη NASA και ο οργανισμός δεν θα μπορεί να το αντέξει οικονομικά»

 

http://www.planitikos.gr/2013/10/nasa-k.html

nasa-sobiraetsja-otpravit-novyj-kosmicheskij-apparat-na-mars.jpg.20af0c4d082e2f14245394f67dcb3028.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τρισδιάστατος χάρτης του Άρη. :cheesy:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και οι Γερμανοί ειδικοί στα γραφικά υπολογιστών παρουσίασαν βίντεο, που δείχνει τον Άρη από το ύψος πτήσεις της συσκευής Mars Express.

http://spaceinvideos.esa.int/Videos/2013/10/Mars_showcase

Το τρισδιάστατο τοπίο σχηματίστηκε πάνω στη βάση των πραγματικών δεδομένων από τη συσκευή και επαναλαμβάνει την αρειανή τοπογραφία με ακρίβεια ρεκόρ.

Για τη δημιουργία του τρισδιάστατου χάρτη οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν τις φωτογραφίες που βγάλθηκαν από κάμερα εικόνων υψηλής ανάλυσης. Κατά τη διάρκεια της τροχιακής κίνησής της, η συσκευή Mars Express έβγαζε φωτογραφίες μιας περιοχής από διάφορες οπτικές γωνίες, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο στερεογραφική εικόνα.

http://greek.ruvr.ru/news/2013_10_29/248227180/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ινδία θέλει να γίνει η τέταρτη δύναμη που θα φθάσει στον Αρη. :cheesy:

Η Ινδία εκτόξευσε μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στον Αρη την Τρίτη φιλοδοξώντας να γίνει η τέταρτη δύναμη που θα φθάσει στον κόκκινο πλανήτη. Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε με πύραυλο ινδικής κατασκευής από την ανατολική ακτή της χώρας.

Θα ταξιδέψει επί 300 μέρες πριν μπει σε τροχιά γύρω από τον Αρη τον Σεπτέμβριο του 2014. Αν όλα πάνε καλά, η Ινδία θα γίνει η τέταρτη δύναμη μετά τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Ευρώπη που θα έχει πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη.

«Η αποστολή αυτή τοποθετεί την Ινδία στο τραπέζι της διεθνούς έρευνας του Διαστήματος. Η διαπλανητική εξερεύνηση δεν είναι εύκολη υπόθεση και η Ινδία εντόπισε μερικούς ενδιαφέροντες επιστημονικούς τομείς για να ερευνήσει», είπε στο BBC ο Αντριου Κόουτς από το βρετανικό Εργαστήρι Μάλαρντ Διαστημικών Επιστημών.

Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνονται η έρευνα για ίχνη μεθανίου (CH4) στην ατμόσφαιρα του Αρη. Η παρουσία μεθανίου συνδέεται με την παρουσία ζωής. Το μεθάνιο έχει σύντομη ζωή στην αρειανή ατμόσφαιρα το οποίο σημαίνει ότι αντικαθίσταται από κάποια πηγή στον πλανήτη. Η αποστολή θα εξετάσει επίσης τον ρυθμό απώλειας αερίων της ατμόσφαιρας του Αρη προς το Διάστημα το οποίο θα δώσει πληροφορίες για την ιστορία δισεκατομμυρίων ετών του πλανήτη.

Η Ινδία ενέκρινε την αποστολή στον Αρη το 2012 και οι επιστήμονες εργάστηκαν σκληρά για να ετοιμάσουν το διαστημόπλοιο προκειμένου να εκτοξευτεί εγκαίρως και να επωφεληθεί από την ευθυγράμμιση του κόκκινου πλανήτη με την Γη το οποίο εξοικονομεί πολλά καύσιμα στην διαδρομή του διαστημόπλοιου προς τον Αρη.

Λιγότερες από τις μισές αποστολές που έχουν εκτοξευτεί μέχρι σήμερα στον Αρη έχουν επιτύχει. ](*,)

Πολλοί αναρωτιούνται αν η Ινδία ορθά δαπάνησε 96 εκατ. δολάρια για να φθάσει στον κόκκινο πλανήτη ενώ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικού υποσιτισμού στον κόσμο.

Υστερα από την επιτυχημένη μη επανδρωμένη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη το 2008, η οποία έφερε τις πρώτες αποδείξεις για την ύπαρξη νερού εκεί, η αποστολή στον Αρη είναι «το επόμενο λογικό βήμα», σύμφωνα με τον Κέι Ραντακρίσναν, πρόεδρο του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών (Isro).

Περισσότεροι από 500 επιστήμονες του Isro, που εδρεύει στη Μπανγκαλόρ, την τεχνολογική πρωτεύουσα της Ινδίας, εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα του Αρη.

Η Ινδία αντιμετωπίζει την αποστολή σαν ευκαιρία για να κερδίσει τον περιφερειακό της ανταγωνιστή, την Κίνα, στην κούρσα του Διαστήματος _ ιδίως αφότου μια ρωσική αποστολή που μετέφερε τον πρώτο κινεζικό δορυφόρο στον Αρη απέτυχε το 2011. Παρόμοια προσπάθεια της Ιαπωνίας είχε αποτύχει το 1998. Μέχρι στιγμής η Κίνα έχει κερδίσει την Ινδία σε κάθε πλευρά της κούρσας του Διαστήματος: διαθέτει πυραύλους που μπορούν να σηκώσουν τέσσερις φορές περισσότερο βάρος από τους ινδικούς και το 2003 εκτόξευσε την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα το οποίο δεν έχει καταφέρει ακόμη η Ινδία. Αν λοιπόν επιτύχει η ινδική αποστολή στον Αρη, το Δελχί θα έχει κάτι για να υπερηφανεύεται έναντι του Πεκίνου.

Βίντεο.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=538004

 

Κατολισθήσεις στην επιφάνεια του Άρη. :cheesy:

Μπορεί ο πλανήτης Άρης να είναι γεωλογικά ανενεργός, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν συμβαίνει τίποτε στην επιφάνειά του. Οι αλλαγές των εποχών στον κόκκινο πλανήτη μερικές φορές δημιουργούν κάποιες πολύ δραστικές αλλαγές στο τοπίο, όπως αυτό που αποτύπωσε η κάμερα HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment)

http://en.wikipedia.org/wiki/HiRISE

του Mars Reconnaissance Orbiter

http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Reconnaissance_Orbiter

Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία από το φως του ήλιου την άνοιξη, στην περιοχή του νότιου πόλου, εξατμίζονται τα στρώματα των πάγων του νερού και του διοξειδίου του άνθρακα δημιουργώντας τους καταρράκτες χώματος και σκόνης που βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα.

Στο βίντεο που ακολουθεί περιγράφονται οι διαδικασίες που δημιουργούν τα παραπάνω φαινόμενα:

http://physicsgg.me/2013/11/05/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1/

.jpg.6661c005b9bedcc4a4661abce09f5182.jpg

Mangalyaan.thumb.jpg.3e0fbbacdcb333f8f654503c0b4be49e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρόβλημα στην αποστολή της Ινδίας στον Άρη πριν καν εγκαταλείψει τη Γη. :cheesy:

Η πρώτη απόπειρα της Ινδίας να θέσει ένα σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη απέτυχε τη Δευτέρα να ολοκληρώσει μια μανούβρα πριν ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι της προς τον γειτονικό πλανήτη.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) μπορεί πάντως να ελπίζει ότι η αποστολή θα βγει από τη δύσκολη θέση, καθώς διαθέτει αρκετά καύσιμα για να ολοκληρώσει τον ελιγμό την Τρίτη.

Η Αποστολή Δορυφόρου στον Άρη, ή Mangalyaan στα ινδικά, εκτοξεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου με τον πύραυλο PSLV, ο οποίος δεν ήταν αρκετά ισχυρός για να στείλει το σκάφος σε μια απευθείας ταξίδι για τον Άρη. Για το λόγο αυτό το Mangalyaan προγραμματίστηκε να πραγματοποιήσει αρκετές περιφορές γύρω από τη Γη μέχρι να κερδίσει αρκετή ταχύτητα για να δραπετεύσει από το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας το σκάφος των 1.350 κιλών πυροδότησε τον κινητήρα του προκειμένου να αυξήσει τη μέγιστη απόστασή του από τη Γη από τα 71.623 χιλιόμετρα στα 100.000 χλμ. Όμως ο κινητήρας υγρός καυσίμων εμφάνισε δυσλειτουργία και δεν κατάφερε να αυξήσει αυτή την απόσταση περισσότερο από 7.000 χιλιόμετρα.

Το θετικό, σύμφωνα με τον ISRO, είναι ότι το Mangalyaan διαθέτει περίσσευμα καυσίμων περίπου τεσσάρων κιλών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιχειρήσει νέα πυροδότηση του κινητήρα την Τρίτη στις 01.30 ώρα Ελλάδας.

Αν η νέα απόπειρα πετύχει, το σκάφος θα είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τον τελευταίο ελιγμό γύρω από τη Γη στις 16 Νοεμβρίου, και να αναχωρήσει για το κύριο σκέλος του ταξιδιού μέχρι τον Άρη την 1η Δεκεμβρίου.

Στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών στον Άρη έχουν αποτύχει. Η επιτυχία του Μangalyaan θα τόνωνε την ινδική διαστημική υπερηφάνεια, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία μιας αντίστοιχης κινεζικής αποστολής το 2011.

H πρώτη αποστολή της Ινδίας στον Άρη χρειάστηκε μόλις δύο χρόνια προετοιμασίας και θα στοιχίσει συνολικά μόλις 73 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν δέκα φορές λιγότερο από μια αντίστοιχη αποστολή που ετοιμάζεται να εκτοξεύσει η NASA.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231272924

Mangalyaan.jpg.f452a909375e9a63d0e6f5c2e21aaaad.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Λύθηκε» το πρόβλημα στην ινδική αποστολή στον Άρη. :cheesy:

Η πρώτη αποστολή της Ινδίας στον Άρη φαίνεται ότι ξεπέρασε το πρόβλημα που εμφάνισε πριν αναχωρήσει για το κύριο σκέλος του ταξιδιού.

Το σκάφος έχει πλέον αποκτήσει αρκετή ταχύτητα και δείχνει να κινείται εντός πορείας.

Η Αποστολή Δορυφόρου στον Άρη, ή Mangalyaan στα ινδικά, εκτοξεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου με τον πύραυλο PSLV, ο οποίος δεν ήταν αρκετά ισχυρός για να στείλει το σκάφος σε μια απευθείας ταξίδι για τον Άρη. Για το λόγο αυτό το Mangalyaan προγραμματίστηκε να πραγματοποιήσει αρκετές περιφορές γύρω από τη Γη μέχρι να κερδίσει αρκετή ταχύτητα για να δραπετεύσει από το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη.

Τη Δευτέρα, όμως, το σκάφος απέτυχε να ολοκληρώσει μια μανούβρα με την οποία θα αύξανε την απόστασή του από τη Γη στα 100.000 χιλιόμετρα. Το πρόβλημα προκλήθηκε από δυσλειτουργία του κινητήρα, ο οποίος όμως πυροδοτήθηκε εκ νέου τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Ελλάδας για να διορθωθεί το ύψος και η ταχύτητα της αποστολής.

«Όλα πήγαν καλά και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η τελική τροχιά του σκάφους θα είναι γνωστή σε μερικές ώρες» δήλωσε στο κρατικό κανάλι NDTV ο Κ. Ραντχακρίσναν, επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO)

Αν όλα πήγαν όλα καλά, το σκάφος θα είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τον τελευταίο ελιγμό γύρω από τη Γη στις 16 Νοεμβρίου, και να αναχωρήσει για το κύριο σκέλος του ταξιδιού μέχρι τον Άρη την 1η Δεκεμβρίου.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231273096

 

Αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη αποστολή της NASA. :cheesy:

Αντίστροφη μέτρηση για μια δεύτερη φιλόδοξη αποστολή στον Αρη έχει αρχίσει στη NASA καθώς από την προσεχή Δευτέρα το σκάφος MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) θα έχει 28 ημέρες περιθώριο για να εκτοξευθεί.

Το «παράθυρο» 28 ημερών σχετίζεται με τις ευνοϊκές για αποστολές θέσεις της Γης και του Κόκκινου Πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα το συγκεκριμένο διάστημα. Εάν όλα λειτουργήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, το σκάφος MAVEN θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη έπειτα από ένα ταξίδι 10 μηνών.

Βασικός σκοπός του MAVEN είναι η μελέτη των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας του Άρη, ενώ θα μελετήσει και το ρόλο της ηλιακής δραστηριότητας στην απώλεια μεγάλου μέρους αυτής κατά το παρελθόν. Σήμερα η ατμόσφαιρα του Άρη έχει πυκνότητα ίση με μόλις το 1% αυτή της Γης.

Τα νέα δεδομένα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να σχηματίσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ιστορία του πλανήτη, το κλίμα του, την ύπαρξη νερού και την πιθανότητα να ήταν κάποτε φιλόξενος σε μικροβιακές μορφές ζωής.

Το MAVEN είναι προγραμματισμένο για εκτόξευση από το Κέιπ Κανάβεραλ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, με ένα πύραυλο Atlas V-401. Αφού φτάσει στον Αρη - κάτι που οι υπεύθυνοι της NASA προεξοφλούν ότι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2014 - θα χρειαστεί άλλες πέντε εβδομάδες για να τοποθετηθεί στη σωστή τροχιά. Στη συνέχεια θα εκτελέσει την αποστολή του, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα έτος - σε γήινα δεδομένα.

Το σκάφος μεταφέρει τρία σύνολα από διαφορετικά επιστημονικά όργανα, τα οποία περιλαμβάνουν κάμερες και φασματοσκόπια αμερικανικής αλλά και ευρωπαϊκής κατασκευής. Ζυγίζει μαζί με τα καύσιμα περίπου 2.500 κιλά, ενώ το συνολικό κόστος της αποστολής ήταν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η αποστολή MAVEN θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τα σχέδια της NΑSA καθώς ενώ ο διεθνής ανταγωνισμός στον τομέα της εξερεύνησης του Διαστήματος έχει ενταθεί - με πρόσφατο παράδειγμα της εκτόξευσης πυραύλου από την Ινδία - το MAVEN είναι το μόνο σκάφος που προορίζεται να στείλει η Αμερική στον Άρη ως το 2020. Τότε, με τη νέα δεκαετία, υπολογίζεται ότι θα σταλεί στον Αρη το επόμενο όχημα στην επιφάνεια του πλανήτη που θα διαδεχθεί το Curiosity, το 2020.

Εξαιτίας της σημασίας του προγράμματος αλλά και των στενών χρονικών περιθωρίων που θέτει το παράθυρο εκτόξευσης, ήταν από τα ελάχιστα ομοσπονδιακά προγράμματα των ΗΠΑ που δεν επηρεάστηκαν από το πρόσφατο κλείσιμο των αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5053524/anoigei-to-parathyro-gia-ton-arh-antistrofh-metrhsh-gia-thn-epomenh-apostolh-ths-nasa/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: εκπληκτικό video δείχνει πώς ήταν ο Άρης πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια

 

Σήμερα ο Άρης είναι ένας ψυχρός, έρημος πλανήτης, χωρίς κανένα εμφανές ίχνος ζωής.

 

Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν πως πριν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια ο αφιλόξενος πλανήτης ήταν εντελώς διαφορετικός και έμοιαζε αρκετά με τη Γη.

 

Το εργαστήριο Goddard Conceptual Image Lab της NASA δημιούργησε ένα video που παρουσιάζει πώς ήταν ο Άρης εκείνη την εποχή βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί ως σήμερα, τα οποία υποστηρίζουν ότι κάποτε ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν γεμάτος λίμνες και κανάλια νερού.

 

Όπως εξηγεί ο Δρ. Joseph Grebowsky από το Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard, στον Άρη υπάρχουν κανάλια τα οποία, όπως και στη Γη, παρουσιάζουν σημάδια διάβρωσης από τη ροή του νερού.

 

Μάλιστα υπάρχουν κρατήρες συνδεδεμένοι με κανάλια που μετατράπηκαν σε λίμνες και υπέστησαν διάβρωση από το νερό πριν 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

 

Όπως επισημαίνει ο επιστήμονας, στην επιφάνεια του Άρη υπάρχουν ορυκτά που μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με την παρουσία νερού, όπως για παράδειγμα ο αιματίτης και ο άργιλος.

 

Αν κάποτε στον Άρη υπήρχε υγρό νερό, τότε η ατμόσφαιρά του θα έπρεπε να έχει διαφορετικό, θερμότερο κλίμα.

 

Τα σύννεφα που κινούνται γρήγορα στο video δείχνουν την πάροδο του χρόνου και τη μεταβολή από θερμό σε ένα παγωμένο, ξηρό κλίμα.

 

Οι λίμνες ξηραίνονται και παγώνουν, ενώ η ατμόσφαιρα αλλάζει και ο ουρανός από γαλάζιος γίνεται ροζ, όπως οι εικόνες που έχουμε από τον Άρη σήμερα.

 

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν αυτό το ευνοϊκό κλίμα διήρκησε αρκετά ώστε να γεννηθεί ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη.

 

«Τα μόνα άμεσα στοιχεία για την ύπαρξη ζωής στην ιστορία της εξέλιξης ενός πλανήτη είναι αυτά που συγκεντρώνουμε μελετώντας τη Γη», δήλωσε ο Δρ. Grebowsky.

 

Σημειώνεται πως αυτό είναι ένα από τα πιο περίπλοκα video που δημιούργησε το εργαστήριο Goddard Conceptual Image Lab.

 

http://www.econews.gr/2013/11/14/nasa-video-aris-108078/

nasa-video-aris-108078.jpg.f43279d975b7a8062fbb2f080fbcbf70.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτοξεύτηκε το διαστημικό σκάφος Maven που θα ερευνήσει την ατμόσφαιρα του Αρη. :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος Maven εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριδας με προορισμό τον Άρη και με στόχο να βρει απαντήσεις στα αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτηματικά για την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.

Ο πύραυλος Άτλας 5 που μεταφέρει το Maven (Mars Atmosphere & Volatile Evolution) ξεκίνησε στις 20:28 (ώρα Ελλάδας) ένα ταξίδι διάρκειας 10 μηνών μέχρι τον Άρη.

Αναμένεται ότι θα μπει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη τον Σεπτέμβριο του 2014 και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσει να λύσουν τις απορίες τους για την ιστορία της ατμόσφαιρας του Άρη.

Οι ερευνητές της NASA πιστεύουν ότι ο Άρης κάποτε είχε πιο πυκνή ατμόσφαιρα και νερό στην επιφάνειά του και ελπίζουν ότι το Maven θα ρίξει κάποιο φως στο γιατί άλλες το κλίμα του σε σημείο που να μην μπορεί πλέον να συντηρήσει ζωή.

Το διαστημικό σκάφος, που έχει μήκος 11 μέτρα, θα τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Άρη και θα μελετήσει την ατμόσφαιρά του επί έναν χρόνο.

Θα είναι ο τέταρτος τεχνητός «δορυφόρος» του Κόκκινου Πλανήτη, αφού ήδη υπάρχουν εκεί άλλα δύο διαστημικά σκάφη της NASA και ένα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Την επιφάνεια του πλανήτη συνεχίζουν να εξερευνούν τα ρομποτικά οχήματα Opportunity και Curiosity.

Βίντεο.

http://www.youtube.com/watch?v=-bYfba_mdo8

 

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5054844/ektokseythke-to-diasthmiko-skafos-maven-poy-tha-ereynhsei-thn-atmosfaira-toy-arh/

MAVEN.jpg.b9dce593e89264f862fe479c3a0980e0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο γρανιτένιος Αρης

Εντοπίστηκαν ίχνη του πετρώματος, γεγονός που αναδεικνύει σύνθετο γεωλογικό παρελθόν του

 

Νέα Υόρκη

 

Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση της αποστολής MAVEN που θα μελετήσει την ατμοσφαιρική ιστορία και εξέλιξη του Αρη έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν ενδείξεις της παρουσίας γρανίτη στον Κόκκινο Πλανήτη. Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι η παρουσία γρανίτη υποδεικνύει πως η γεωλογική δραστηριότητα στον Αρη ήταν στο παρελθόν πολύ πιο σύνθετη από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

 

Απλός και (γεωλογικά) απέριττος

 

Μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι ο Αρης δεν παρουσιάζει κανένα γεωλογικό ενδιαφέρον αφού τα δεδομένα που υπήρχαν έδειχναν ότι στον Κόκκινο Πλανήτη εντοπίζεται μόνο ένα είδος πετρωμάτων σε αντίθεση με τη μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων στη Γη. Ο Αρης καλύπτεται κατά βάση στην επιφάνεια του από σκουρόχρωμα ηφαιστειακά πετρώματα, τους βασάλτες. Πρόκειται για πετρώματα που σχηματίζονται από την ταχεία ψύξη της λάβας.

 

Πριν από λίγο καιρό το ρομποτικό όχημα Curiosity που εξερευνά τον Αρη τους τελευταίους μήνες εντόπισε στοιχεία που εξέπληξαν τους ειδικούς. Το Curiosity βρήκε έδαφος η σύνθεση του οποίου έχει ομοιότητες με εκείνη του γρανίτη. Ηταν οι πρώτες ενδείξεις ότι ίσως ο Αρης είχε πιο ενδιαφέρουσα γεωλογική ιστορία και εξέλιξη από όσο πιστεύαμε.

Η ανακάλυψη

Ομάδα ερευνητών αποφάσισε να μελετήσει έναν αρχαίο κρατήρα ηφαιστείου ο οποίος δεν περιέχει καθόλου σκόνη και άρα είναι ιδανικός για μελέτες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές υπέρυθρης φασματοσκοπίας με τις οποίες εντόπισαν την παρουσία μεγάλης ποσότητας αστρίων στον κρατήρα. Οι άστριοι είναι μια ομάδα τηκτοπυριτικών ορυκτών που αποτελούν βασικό συστατικό του γρανίτη.

 

Ο γρανίτης υπάρχει συνήθως σε περιοχές της Γης που είναι τεκτονικά ενεργές όπως π.χ. στις λεγόμενες ζώνες υποβύθισης. Οι ζώνες υποβύθισης σχηματίζονται όταν μια τεκτονική πλάκα αρχίζει να διολισθαίνει κάτω από μια άλλη. Επειδή όμως ο Αρης δεν θεωρείται τεκτονικά ενεργός πλανήτης, η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για την ύπαρξη του γρανίτη είναι η ύπαρξη μακράς διαρκείας μαγματική δραστηριότητα στον Κόκκινο Πλανήτη.

 

«Παρουσιάζουμε τα πιο σαφή μέχρι σήμερα στοιχεία για την ύπαρξη γρανίτη στον Αρη. Πιστεύουμε ότι κάποια ηφαίστεια του Αρη είχαν σποραδική δραστηριότητα για δισεκατομμύρια έτη. Είναι πιθανό ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και συνθήκες δημιουργίας γρανίτη. Ο βασάλτης που εντοπίσαμε στον κρατήρα είναι παρόμοιος με εκείνους που υπάρχουν σε ηφαίστεια της Γης και διαφέρει πολύ από βασάλτες σε άλλα σημεία του πλανήτη μας» αναφέρει ο Τζέιμς Ρέι, καθηγητής της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών και Γης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια που ήταν επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

 

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=540605

mars-granite-surface.jpg.92abcaa4603628cf9613cbf4ba7ea643.jpg

965F229DBB762449F513410215E7F43E.jpg.5c2ffbc62b411e704f07f498f197ad93.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φαινόμενο θερμοκηπίου «σκάλισε» τον Αρη

Ξεπάγωσε το νερό που ρέοντας σχημάτισε κοιλάδες και έσκαψε φαράγγια

 

Πενσιλβάνια

 

Ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι στον πρώιμο Αρη γεωλογικές και ατμοσφαιρικές διεργασίες προκάλεσαν την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του Κόκκινου Πλανήτη. Η αύξηση της θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα το νερό που βρισκόταν παγωμένο στην επιφάνεια του να ξεπαγώσει και να αρχίσει να ρέει. Η ροή του νερού σύμφωνα με τους ερευνητές άλλαξε το τοπίο δημιουργώντας κοιλάδες και άλλους γεωλογικούς σχηματισμούς στον Αρη.

 

Οι θεωρίες

 

Η δημοφιλέστερη θεωρία για τον σχηματισμό των κοιλάδων υποδεικνύει επίσης το νερό ως δημιουργό τους αλλά καταγράφει διαφορετικό μηχανισμό για την παρουσία του από αυτόν της νέας μελέτης. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η πτώση μεγάλων αστεροειδών, μετεωριτών και άλλων διαστημικών βράχων στην επιφάνεια του Αρη είχε ως αποτέλεσμα να σχηματίζονται κάθε φορά στρώματα ατμόσφαιρας με αρκετή υγρασία. Κάποια στιγμή προκαλούνταν έντονες βροχοπτώσεις «ποτίζοντας» έτσι με νερό την επιφάνεια.

 

Ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Penn στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτός ο μηχανισμός δεν μπορούσε να παραγάγει τις ποσότητες νερού που ήταν ικανές να δημιουργήσουν κοιλάδες ή να «σκάψουν» τα φαράγγια του Αρη. Αποφάσισαν να αναζητήσουν μια πιο πιθανή αιτία και έκαναν προσομοιώσεις με κλιματικά μοντέλα που οι ίδιοι ανέπτυξαν.

 

Τι (μπορεί) να συνέβη

 

Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από περίπου 4 δισ. έτη στον Αρη παρήγαγε μια σειρά από αέρια (υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα, οξυγόνο κ.α) τα οποία αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους αύξησαν τη θερμοκρασία στον πλανήτη. Ετσι πριν από 3,8 δισ. έτη η θερμοκρασία στον Αρη είχε αυξηθεί τόσο ώστε τα νερό που βρισκόταν σε παγωμένη μορφή στην επιφάνεια του να ξεπαγώσει και να αρχίσει να ρέει.

 

«Είναι πολύ ενδιαφέρον να σκεφτόμαστε ότι εκείνη την περίοδο ο Αρης είχε σχετικά υψηλή θερμοκρασία δεδομένου ότι τότε ο Ηλιος ήταν λιγότερο φωτεινός από ότι σήμερα» αναφέρει ο Ραμσές Ραμίρες, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Εκτιμάται ότι πριν από 4 δισ. έτη ο Ηλιος ήταν περίπου 30% λιγότερο φωτεινός από ό,τι σήμερα. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

 

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=542917

22B50378E63B80AC3C049126CF54A25D.jpg.67c390b9a55f11d132b7c40d36c4727c.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Aρχαία λίμνη στον Αρη – φιλόξενη στη ζωή

εντόπισε το Curiosity

 

Ουάσινγκτον

Η λίμνη που υπήρχε κάποτε στον Κρατήρα Γκέιλ στον Αρη θα μπορούσε να φιλοξενεί μικρόβια όπως αυτά που ζουν σήμερα στα βάθη της Γης σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των στοιχείων που έχει συλλέξει το Curiosity. Παράλληλα ο ρομποτικός εξερευνητής προέβη σε ένα ιστορικό κατόρθωμα -πραγματοποίησε την πρώτη επιτόπια ραδιοχρονολόγηση πετρωμάτων σε άλλον πλανήτη.

 

Τα αποτελέσματα της χρονολόγησης δείχνουν ότι τα πετρώματα στο συγκεκριμένο σημείο είναι ηλικίας 4,2 δισεκατομμυρίων ετών με περιθώριο σφάλματος 300.000 χρόνια – όσο δηλαδή υπολογίζεται ότι είναι και η ηλικία του Αρη. Σύμφωνα ωστόσο με τις αναλύσεις βρίσκονται εκτεθειμένα στην κοσμική ακτινοβολία μόλις εδώ και 80 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι βγήκαν από το εσωτερικό του πλανήτη στην επιφάνειά του περίπου εκείνη την περίοδο.

 

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δεδομένα του Curiosity παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) στο Σαν Φρανσίσκο. Πρόκειται για μια «συγκεντρωτική» εκτίμηση όλων των δεδομένων – φωτογραφιών, χημικών αναλύσεων κ.α. – του εξερευνητή της NASA, η οποία αποτελεί επίσης το αντικείμενο έξι άρθρων που θα δημοσιευθούν ταυτόχρονα online στην επιθεώρηση «Science». Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες κάποια βασικά ευρήματα έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, οι νέες μελέτες όμως συμπληρώνουν την εικόνα με νέα στοιχεία.

Περιβάλλον φιλόξενο για μικρόβια

 

Οι πέτρες που ανέλυσε το Curiosity από μια κοιλότητα που βρίσκεται στον πυθμένα του Κρατήρα Γκέιλ κοντά στο σημείο της προσεδάφισής του, αν και τώρα είναι απολύτως «στεγνές», κάποτε φαίνεται ότι ανήκαν σε υδρόβιο περιβάλλον. Τα ιζήματά τους, όπως εξήγησαν οι ερευνητές, μαρτυρούν ότι βρίσκονταν μέσα σε νερό το οποίο κυλούσε σε ρυάκια και διοχετευόταν σε μια λίμνη. Η λίμνη αυτή μάλιστα, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, θα μπορούσε να φιλοξενεί τη ζωή.

 

Συγκεκριμένα οι συνθήκες που επικρατούσαν εκεί θα μπορούσαν να συντηρήσουν χημειολιθοαυτότροφα, μικρόβια τα οποία ζουν στη Γη, στο εσωτερικό των σπηλαίων και στον βυθό των ωκεανών. Οι οργανισμοί αυτοί δεν χρειάζονται φως για να επιβιώσουν – αντλούν ενέργεια διασπώντας πετρώματα και μεταλλικά στοιχεία.

 

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το νερό που υπήρχε στο συγκεκριμένο σημείο του Αρη ήταν άφθονο, υπήρχε για μεγάλο διάστημα και είχε ουδέτερο pH – αυτά υποδηλώνει, όπως αναφέρουν, η παρουσία αργιλικών μεταλλικών στοιχείων τα οποία σχηματίζονται σε συγκεκριμένες συνθήκες.

 

«Νομίζω ότι το σημαντικό εδώ είναι ότι βρήκαμε πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι αυτά τα αργιλικά μεταλλικά στοιχεία σχηματίστηκαν επί τόπου» τόνισε ο Τζον Γκρότζινγκερ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος, μιλώντας στο BBC. «Είναι αντιπροσωπευτικά του υδάτινου περιβάλλοντος που υποδηλώνει η όψη των πετρωμάτων και αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να ήταν κατοικήσιμο».

 

Ονειρεμένη ραδιοχρονολόγηση

 

Η ραδιοχρονολόγηση στην οποία προέβη ο ρομποτικός εξερευνητής του Κόκκινου Πλανήτη έχει επίσης προκαλέσει ενθουσιασμό στους επιστήμονες. «Ήταν για εμάς ένα όνειρο να κάνουμε ραδιοχρονολόγηση στον Άρη» δήλωσε ο Κεν Φάρλεϊ, επιστήμονας της αποστολής του Curiosity. «Πριν από αυτές τις αναλύσεις ο μόνος τρόπος για να προσδιορίσει κάποιος τον χρόνο ήταν να μετράει τους κρατήρες πρόσκρουσης χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που έχει εξαχθεί από τη Σελήνη όταν χρονολογήθηκαν τα πετρώματά της. Το μοντέλο προσαρμόζεται στη συνέχεια στην κλίμακα του Αρη, έχει όμως μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας».

 

Όπως υπογραμμίζουν ωστόσο οι ερευνητές, η χρονολόγηση αυτή πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή. Αυτό γιατί αναφέρεται στην ηλικία των μεταλλικών στοιχείων που εισέρρευσαν στη λίμνη και όχι στη χρονική στιγμή της εναπόθεσής τους στα πετρώματα – αυτή πρέπει, όπως εκτιμάται, να συντελέστηκε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια αργότερα.

 

Εφαρμόζοντας μια άλλη τεχνική οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να υπολογίσουν πότε η διάβρωση έφερε τις πέτρες αυτές στην επιφάνεια του πλανήτη όπου τις βλέπουμε σήμερα: την τοποθετούν πριν από 78 εκατομμύρια, με περιθώριο σφάλματος 30 εκατομμύρια χρόνια – δηλαδή πολύ πρόσφατα για τα κοσμολογικά δεδομένα.

 

«Είναι πάρα πολύ νεαρά» σχολίασε ο καθηγητής Γκρότζινγερ στο «New Scientist». «Οι περισσότεροι θα περίμεναν ότι ένας δεδομένος βράχος στην επιφάνεια του Άρη θα ήταν εκεί για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, αν όχι δισεκατομμύρια χρόνια. Ήταν λοιπόν σοκ για μας».

 

http://physicsgg.me/2013/12/10/a%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%B7-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%AE/

msl_laser_466x248.gif.5d6e8184196408ebaf2661d049c28ca9.gif

gale.jpg.c6047389b5ccaaadabf57e7d22bb8c0a.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ριάλιτι σόου η πρώτη ανθρώπινη αποικία στον Άρη. :cheesy:

Μία ολλανδική εταιρεία άρχισε την υλοποίηση του σχεδίου της να στείλει την πρώτη ιδιωτική ρομποτική αποστολή στον Άρη, σε ένα ταξίδι που φιλοδοξεί να ανοίξει το δρόμο, σε επόμενο στάδιο, για τη δημιουργία της πρώτης ανθρώπινης αποικίας στο διάστημα.

Στην πορεία το όλο εγχείρημα, για να χρηματοδοτηθεί, θα μετατραπεί σε κανονικό τηλεοπτικό «ριάλιτι σόου».

Η εταιρία Mars One ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να συνεργαστεί για την ομώνυμη αποστολή με δύο μεγάλες εταιρίες, την αμερικανική αεροναυπηγική Lockheed Martin και τη βρετανική εταιρία κατασκευής τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων SSTL.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η αποστολή Mars One θα είναι έτοιμη για εκτόξευση το 2018, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει έως το 2025 το ταξίδι (χωρίς επιστροφή, αφού θα γίνουν άποικοι) των πρώτων ερασιτεχνών αστροναυτών στον «κόκκινο πλανήτη».

Η ρομποτική αποστολή θα δοκιμάσει την αναγκαία τεχνολογία και θα προλειάνει το έδαφος για την μετέπειτα επανδρωμένη αποστολή. Μεταξύ άλλων, θα διεξάγει πειράματα για τη δημιουργία νερού στην επιφάνεια του πλανήτη και θα δοκιμάσει τη συλλογή ηλεκτρικής ενέργειας από ειδικά πολύ λεπτά φωτοβολταϊκά πάνελ.

Η Lockheed έχει διαστημική εμπειρία από τη συνεργασία της με τη NASA και το όχημα που σχεδιάζεται να προσεδαφιστεί στον Άρη, θα κατασκευαστεί με πρότυπο το όχημα «Φοίνιξ» που έφθασε στον πλανήτη το 2008. Το όχημα αυτό, σύμφωνα με το BBC, τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το «New Scientist», θα συνεργάζεται με ένα τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη και θα αποτελεί έτσι τον μόνιμο συνδετικό κρίκο για την επικοινωνία με τη Γη.

Αν το σχέδιο πετύχει, τότε θα ανοίξει μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος αποκλειστικά από ιδιώτες, χωρίς την έως τώρα κρατική καθοδήγηση. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Mars One Μπας Λάνσντορπ, η ρομποτική αποστολή «θα είναι το πρώτο βήμα στο συνολικό σχέδιο μας για την εγκαθίδρυση μιας μόνιμης ανθρώπινης εγκατάστασης στον Άρη».

Το προϋπολογιζόμενο κόστος για την πρώτη ανθρώπινη αποστολή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι όχι πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως άλλοι ειδικοί το θεωρούν υπερβολικά μικρό για ένα τόσο μεγαλεπήβολο στόχο. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος, σύμφωνα με το σχέδιο της Mars One, θα γίνει από πλούσιους φιλάνθρωπους, από επιχειρηματικούς χορηγούς και από την πώληση δικαιωμάτων (τηλεοπτικών κ.α.). Η εταιρία είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την αποστολή σε «ριάλιτι-σόου», που θα παρακολουθεί -χάρη στον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο γύρω από τον Άρη- κάθε βήμα των αστροναυτών.

Η ολλανδική εταιρία μάλιστα έκανε γνωστό ότι αν η πρώτη τετραμελής ανθρώπινη αποστολή υλοποιηθεί με επιτυχία, σκοπεύει να στέλνει τετραμελή πληρώματα στον Άρη κάθε δύο χρόνια (προφανώς με νέες δυνατότητες για τηλεοπτική αξιοποίηση του -επικίνδυνου- θεάματος). Κανείς από όλους αυτούς τους εθελοντές δεν θα γυρίσει πίσω στη Γη, αλλά όλοι θα απαρτίσουν την πρώτη εξωγήινη αποικία.

Ήδη η Mars Οne έχει λάβει πάνω από 200.000 αιτήσεις ενδιαφερομένων άνω των 18 ετών για την πρώτη αποστολή (κάθε αίτηση κοστίζει 75 δολάρια). Όσοι επιλεγούν για το δεύτερο γύρο αξιολόγησης, θα ενημερωθούν έως το τέλος του έτους (θα υπάρχουν συνολικά τέσσερα στάδια επιλογής).

Η εταιρεία μάλιστα προγραμματίζει να διαφημίσει την αποστολή της σε σχολεία και πανεπιστήμια μέσα από διαγωνισμούς, με στόχο οι νικητές να κερδίσουν μια θέση σε κάποια μελλοντική αποστολή. Ακόμα, όποιος θέλει από οπουδήποτε στον κόσμο, θα μπορεί να κάνει και την πιο μικρή χρηματική συνεισφορά στην αποστολή μέσω της πλατφόρμας Indiegogo.

Όμως μια ανθρώπινη αποστολή στον Άρη δεν θα είναι παιχνιδάκι. Θα αντιμετωπίσει πολλαπλούς κινδύνους, όπως τα αυξημένα επιπέδα ακτινοβολίας καθ’ οδόν και πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη, την ασθενή βαρύτητα του Άρη που θα επιφέρει σημαντική απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας στους αποίκους, καθώς και την μεγάλη ψυχολογική πίεση από την απομόνωση και τις τρομακτικές προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_11/12/2013_531697

 

Οι επιστήμονες υπολόγισαν την απειλή της ραδιενέργειας σε μια πτήση στον Άρη. :cheesy:

Οι Αμερικανοί επιστήμονες παρουσίασαν την πρώτη λεπτομερή έκθεση για τη ραδιενέργεια στην επιφάνεια του Άρη. Η έκθεση βασίστηκε στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τον ανιχνευτή αξιολόγησης της ραδιενέργειας, που είναι τοποθετημένος στο ρόβερ του Άρη Curiosity, κατά τη διάρκεια των πρώτων 300 ημερών της αποστολής.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ραδιενέργεια παρόλο που αποτελεί απειλή για την υγεία των αστροναυτών, δεν ματαιώνει τα σχέδια για επανδρωμένες πτήσεις.

Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, η συνολική δόση που θα λάβουν οι διαστημικοί ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια όλη του ταξιδιού προς τον Άρη θα είναι περίπου ένα sievert.

Η δόση αυτή δεν θεωρείται μοιραία, όμως αυξάνει τον κίνδυνο των θανατηφόρων μορφών καρκίνου κατά τουλάχιστον 5%.

http://greek.ruvr.ru/news/2013_12_10/255240861/

 

Εντοπίστηκε υγρασία σε έδαφος του Αρη. :cheesy:

Νέες εικόνες από την επιφάνεια του Αρη υποδεικνύουν την ύπαρξη νερού και μάλιστα σε υγρή μορφή εκεί όχι στο μακρινό παρελθόν αλλά ακόμη και σήμερα! Δορυφορικές εικόνες δείχνουν κάποια σημεία στον ισημερινό του Κόκκινου Πλανήτη όπου το έδαφος μοιάζει να έχει...υγρασία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό στο υπέδαφος εκείνων των περιοχών να υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή και κάποιες περιόδους (άνοιξη, καλοκαίρι) ο πάγος λιώνει και το νερό σε υγρή πλέον μορφή ρέει.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία κάποιες ποσότητες του νερού που ρέει στο υπέδαφος ανεβαίνει στην επιφάνεια και «βρέχει» το έδαφος αλλά σύντομα εξατμίζεται.

Οι νέες εικόνες δείχνουν σημεία στο γιγάντιο φαράγγι του Αρη, το Valles Marineris, που κάποιες εποχές εμφανίζονται εντελώς ξερά ενώ κάποιες άλλες στιγμές φαίνεται να τα έχει «επισκεφτεί» νερό. Η ανακάλυψη είναι σημαντική εκτός των άλλων επειδή μέχρι σήμερα δεν είχαν εντοπιστεί ίχνη παγωμένου νερού στο υπέδαφος των τροπικών περιοχών του Αρη. Η ανάλυση των εικόνων και η ανάπτυξη της θεωρίας της σύντομης παρουσίας νερού σε υγρή μορφή στο έδαφος του Αρη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι οι τροπικές περιοχές του Αρη είναι υπερβολικά ξερές για να υποστηρίζουν οποιεσδήποτε μορφές ζωής εκεί. Οι συγκεκριμένες περιοχές εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών τους και επειδή θεωρούνται απόλυτα άνυδρες καταγράφονται ως ασφαλή σημεία προσεδάφισης διαστημικών σκαφών. Αν όμως η νέα μελέτη είναι ορθή τότε οι διαστημικές υπηρεσίες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους και να αναζητήσουν νέα σημεία ασφαλούς προσεδάφισης σε μελλοντικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature.

Στην φωτογραφία μια από τις εικόνες που ανέλυσαν οι ερευνητές. Πρόκειται για μια πλαγιά η αριστερή πλευρά της οποίας διαφέρει εμφανώς από την δεξιά που εμφανίζεται απόλυτα ξερή. Οι ερευνητές εικάζουν ότι στην αριστερή πλευρά έκανε κάποια στιγμή την εμφάνιση του νερό.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=547780

.jpg.6856bc20223043606b33555017467fdb.jpg

.jpg.2c71ddfb3da149342827970829c50e09.jpg

481162511_VallesMarineris.jpg.a88fac86e1ef6ff194907e91c086f720.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το νέο ρομπότ της NASA που θα ταξιδέψει στον Αρη (video)

 

Ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ ονόματι Valkyrie θα είναι ο επόμενος επισκέπτης του κόκκινου πλανήτη, σύμφωνα με τη NASA. Το ανδροειδές, που μοιάζει με σούπερ ήρωα, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μέσα σε 9 μόλις μήνες στην βάση Χιούστον της NASA, στο Τέξας.

 

Η Valkyrie έχει ύψος 1,9 μέτρα και φέρει ένα λαμπερό λογότυπο της NASA στο στήθος της. Το ρομπότ αναπτύχθηκε για τον διαγωνισμό DARPA Robotic Challenge που λαμβάνουν χώρα στο τέλος του μήνα και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια καταστροφών.

 

Για να δοκιμάσουν τις δυνατότητές της Valkyrie, η DARPA θα περάσει το ρομπότ μέσα από μια ποικιλία σεναρίων καταστροφής που μπορεί να συναντήσει σε ακραίες καταστάσεις. Η Valkyrie θα πρέπει να οδηγήσει ένα όχημα, να καθαρίσει τα συντρίμμια , να περάσει μέσα από έναν τοίχο και να εκτελέσει άλλες εργασίες που αποδεικνύουν ότι αντέχει.

 

Οπως εξηγεί ο Νικολάους Ράντφορντ, επικεφαλής της ομάδας που κατασκεύασε την Valkyrie: «Η NASA πιθανότατα θα στείλει ρομπότ πριν από τους αστροναύτες στον κόκκινο πλανήτη. Η Valkyrie θα αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για τους ανθρώπινους εξερευνητές και όταν αυτοί φτάσουν , τα ρομπότ και οι άνθρωποι θα εργαστούν από κοινού για να εξερευνήσουν τον Αρη»

 

Οι δοκιμές του διαγωνισμού DARPA Robotic Challenge 2013 θα γίνουν στις 20 και στις 21 Δεκεμβρίου στη Φλόριντα, ενώ η νικήτρια ομάδα θα λάβει βραβείο 2,000,000 δολαρίων.

 

http://www.planitikos.gr/2013/12/nasa-video.html

nasa-valkyrie-300x163.jpg.7987a3385187af17702ecf6d1e7b15d3.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Άι Βασίλης θα ξύλιαζε στο βόρειο πόλο του Άρη

Παραμένει κατεψυγμένος στους -140 βαθμούς και καλύπτεται από ενάμισι χιλιόμετρο πάγου

 

Παρίσι

Ευτυχώς που δεν υπάρχουν Αρειανοί, αλλιώς ο Άι Βασίλης θα χρειαζόταν διπλές κάλτσες για να τους πάει δώρα. Ο βόρειος πόλος του Άρη, στον οποίο προσφέρει μια εικονική περιήγηση η αποστολή Mars Express, είναι πολύ πιο κρύος από την Αρκτική και καλύπτεται από ενάμισι χιλιόμετρο πάγου από νερό και διοξείδιο του άνθρακα.

 

Μια 3-D βόλτα στους πάγους του Αρη

Το animation που δημοσιοποίησε η ESA, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, βασίστηκε στα δεδομένα από το ραντάρ του δορυφόρου Mars Express, ο οποίος παραμένει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη εδώ και μια δεκαετία.

 

Όπως συμβαίνει και στη Γη, οι πόλοι του Άρη είναι καλυμμένοι από στρώματα πάγου. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια πέφτει μέχρι τους -140 βαθμούς στη διάρκεια του αρειανού χειμώνα, δεκάδες βαθμούς χαμηλότερα από τη χαμηλότερη θερμοκρασία στη Γη. Σχετικά πρόσφατα, μάλιστα, η NASA ανίχνευσε ενδείξεις χιονόπτωσης στο νότιο πόλο.

 

Το κάλυμμα του νοτίου πόλου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ξηρό πάγο, δηλαδή παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ το βόρειο πολικό κάλυμμα περιέχει κυρίως πάγο νερού στην περιφέρεια και σχεδόν καθαρό ξηρό πάγο στο κέντρο.

 

Η διάμετρος του βόρειου καλύμματος έχει διάμετρο περίπου 1.000 χιλιόμετρα και το βάθος του κυμαίνεται από ενάμισι μέχρι τρία χιλιόμετρα. Ένα μακρύ φαράγγι που διακρίνεται στο βίντεο να σχίζει τον πάγο είναι το Chasma Boreale, ή «Βόρειο Χάσμα», με μήκος σχεδόν 320 χιλιόμετρα. Υπάρχουν όμως και μικρότερες σχισμές, οι οποίες σχηματίζουν μια σπειροειδή διάταξη και πιστεύεται ότι σχηματίζονται από καθοδικά ρεύματα αέρα.

 

Το Mars Express είναι η πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή που εξερευνά έναν άλλο πλανήτη. Μεταξύ άλλων, βοήθησε να εντοπιστεί κατάλληλη περιοχή για την προσεδάφιση του ρομπότ Curiosity της NASA. Το ραντάρ του δορυφόρου χαρτογράφησε το ανάγλυφο του βόρειου πόλου καταγράφοντας την ανάκλαση ραδιοκυμάτων από την επιφάνεια και τα στρώματα του υπεδάφους.

 

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=549837

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαφορετικές προσεγγίσεις για την πτήση στον Άρη: Κινητήρες και εθελοντές. :cheesy:

Ποιος θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στον Άρη; Πάνω από 200 χιλιάδες εθελοντές από διάφορες χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στον αποικισμό του Κόκκινου πλανήτη.

Εμπνευστές του ιδιωτικού προγράμματος Mars One είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μια ποιοτική επιλογή των υποψηφίων και να ξεκινήσουν τις ασκήσεις προετοιμασίας. Εν τω μεταξύ στη Ρωσία άρχισαν οι δοκιμές ενός νέου κινητήρα για τις μακρινές διαστημικές αποστολές.

Στο ρωσικό Σχεδιαστικό γραφείο Χημείας και Αυτοματισμού για πρώτη φορά στον κόσμο διεξάγονται εργαστηριακές δοκιμές σε βιομηχανικές συνθήκες ενός ριζικά νέου ηλεκτρικού προωθητικού κινητήρα, του μαγνητο-πλασμα-δυναμικού.

Με παρόμοιους μαγνητο-πλασμα-δυναμικούς κινητήρες είχαν ασχοληθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ και τη Γερμανία. Όμως εκεί την πίδακα του πλάσματος δεν μπόρεσαν να την κάνουν να υπακούει στον άνθρωπο.

Ενώ οι Ρώσοι ειδικοί κατάφεραν να δημιουργήσουν μια κατασκευή με ηλεκτρομαγνήτη, όταν υπό τις ίδιες τάσεις στο ηλεκτρικό κύκλωμα είναι δυνατόν να αλλάζει η διαμόρφωση του μαγνητικού πεδίου και με αυτό τον τρόπο να επηρεάζει τις διαδικασίες δημιουργίας και επιτάχυνσης του πλάσματος.

 

Απο την Διαστημικη Εξερεύνηση-14/1/2009-Σελ.9

(Για τους κινητηρες Μαγνητοπλασματος Μεταβλητης Ειδικης Ωσης(VASIMR)-Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket-ειναι οι κινητηρες που μπορουν να δωσουν την ταχυτητα των 300 Km/sec(1/1000 ταχ. φωτος).

Σε σχετικο αρθρο βρηκα ακομα το ποσοστο βαρους των καυσιμων σε διαφορους κινητηρες.Σημαντικοτατο γιατι δινει το τι μπορεις να φορτωσεις για το ταξιδι σου.

1.Χημικοι-55% βαρος καυσιμων.

2.Θερμοπυρηνικοι-33% βαρος καυσιμων.

3.Ιοντικοι-22% βαρος καυσιμων.

4.Μαγνητοπλασματοδυναμικοι-6,7% εως 31% αναλογα την ωση που θα ζητηθει να παραγουν.

5.Παλμοεπαγωγικοι-14% βαρος καυσιμων.

6.VASIMR-(Μαγνητοπλασματος Μεταβλητης Ειδικης Ωσης)-2,4% εως 46% αναλογα την ωση.

Φαινεται καθαρα οτι οι κινητηρες VASIMR ειναι οι πιο ικανοι για να δωσουν την δυνατοτητα να ταξιδεψουμε στο Ηλιακο μας Συστημα εν.αρχη και μετα βλεπουμε.

Σχετικο παλιο αρθρο:

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=539388

 

Το διαστημικό σκάφος που θα είναι εξοπλισμένο με έναν παρόμοιο κινητήρα θα μπορεί να επιταχύνεται και να επιβραδύνεται χωρίς να αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα. Συνεπώς, ο κινητήρας για τα μακρινά διαστημικά ταξίδια έχει ήδη αναπτυχθεί. Έμεινε να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές του και μετά μπορεί να κληθούν οι κοσμοναύτες για την επανδρωμένη πτήση στον Άρη.

Στο ολλανδικό ιδιωτικό πρόγραμμα Mars One όλα είναι ακριβώς αντίθετα. Υπάρχει το σχέδιο πτήσης, ήδη υπάρχουν πάνω από 200 χιλιάδες εθελοντές. Έχει μάλιστα αποφασιστεί ότι η χρηματοδότηση της ακριβής επιχείρησης για τον αποικισμό του Άρη θα πραγματοποιείται από τις πωλήσεις των τηλεοπτικών προβολών της ζωής των πρώτων «Αρειανών». Μόνο που δεν υπάρχουν τα τεχνικά μέσα για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, επισημάνει ο συντάκτης του περιοδικού «Τα νέα της κοσμοναυτικής» Αλεξάντρ Ιλίν:

Το πρόγραμμα σε μεγάλο βαθμό θυμίζει ένα σόου. Η τεχνική πλευρά σε αυτό δεν παρουσιάζεται σχεδόν καθόλου στην πράξη. Φυσικά, όλοι θα ήθελαν να δούνε με τα ίδια τους τα μάτια πως ο άνθρωπος θα πατήσει στον Άρη, είναι πολύ ενδιαφέρων, είναι συναρπαστικό. Όμως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ένα πράγμα είναι να το ανακοινώσουμε και άλλο πράγμα είναι να πραγματοποιήσουμε έστω και μια μικρή εργασία προετοιμασίας. Σήμερα το πρόγραμμα αυτό από τεχνική πλευρά είναι αδύνατο.

Εν τω μεταξύ η λήψη των δηλώσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα Mars One έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους οι διοργανωτές υπόσχονται να ανακοινώσουν ποιους από τις 200 χιλιάδες που επιθυμούν να πάνε στον Άρη έχουν επιλέξει για τις ασκήσεις προετοιμασίας. Μέχρι το 2015 από αυτούς θα δημιουργήσουν από έξι έως δέκα ομάδες αποτελούμενες από τέσσερα άτομα η καθεμία ομάδα. Τελικά θα επιλεγούν μόνο τέσσερις εθελοντές, οι οποίοι θα ταξιδέψουν πρώτοι στον Άρη. Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για το 2025.

http://greek.ruvr.ru/2013_12_17/256075677/

..jpg.1bba3cce8eded21e5e5d1969ed5d6c70.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το σόου «Ο θάνατος στον Άρη» :cheesy:

200000 άτομα από 140 χώρες μπήκαν στη σειρά για να πάρουν το εισιτήριο χωρίς επιστροφή για πτήση στον Άρη, η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2023. Είναι σύμφωνοι να παραμείνουν στον Κόκκινο πλανήτη μέχρι το τέλος της ζωής τους και να γίνουν οι πρωταγωνιστές του τηλεοπτικού ριάλιτι σόου. ](*,)

Προκύπτουν φυσικά ερωτήσεις προς αυτούς που είναι έτοιμοι να αυτοθυσιαστούν για έναν ασαφές στόχο, και σε γενικές γραμμές, να έχουν έναν άδοξο θάνατο σε ένα νεκρό πλανήτη. Όμως περισσότερες ερωτήσεις θέτονται στους διοργανωτές, οι οποίοι παραδέχονται: δεν υπάρχουν συνθήκες για διαβίωση ανθρώπων στον Άρη, και να δημιουργηθούν σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι σχεδόν αδύνατο.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ομόφωνα ότι ο αποικισμός του Άρη είναι προς το παρόν αδύνατος. Εκεί δεν υπάρχει η απαραίτητη για τον άνθρωπο ατμόσφαιρα, και η ανθρωπότητα δεν έχει εφεύρει ακόμα τις τεχνολογίες για να μεταφέρει τακτικά τόνους φορτίων σε άλλο πλανήτη. Ο Αμερικανός επιστήμονας Νταβίντ Μιμούν εξέφρασε στη «Φωνή της Ρωσίας» την έκπληξή του σχετικά με τον μεγάλο αριθμό αυτών που θέλουν για πάντα να εγκαταλείψουν τη Γη. Είναι ένα δείγμα ενός νέου τρόπου σκέψης, πιστεύει ο ίδιος:

Η προθυμία να δεχθούν την πρόκληση και να αρχίσουν μια νέα ζωή, να εξερευνήσουν το άγνωστο, πάντα προκαλεί σεβασμό. Το σχέδιο αυτό είναι μια τολμηρή και ριψοκίνδυνη επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύουν τόσο πολύ. Διότι δεν θα υπάρξει επιστροφή.

Ακόμη και αν δημιουργηθούν τεχνητά οι συνθήκες για επιβίωση, στον Άρη θα είναι επικίνδυνα να βρίσκεται κανείς. Και να γεννούν παιδιά – ακόμα περισσότερο, τονίζει ο εμπειρογνώμονας.

Στον Άρη η βαρύτητα αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της βαρύτητας στη Γη. Εάν ο άνθρωπος αναγκαστεί να ζει σε συνθήκες μειωμένης βαρύτητας σε σχέση με τη Γη, τα οστά του θα αδυνατήσουν.

Εάν στον Άρη γεννηθεί παιδί, μπορούν να προκύψουν προβλήματα με την ανάπτυξή του.

Οι δημιουργοί του προγράμματος παραδέχονται ότι οι συνθήκες διαβίωσης στον Άρη δεν έχουν μελετηθεί αρκετά. Και οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ απρόβλεπτες. Όλα αυτά θυμίζουν όχι ένα πείραμα για την εξερεύνηση και αξιοποίηση του Άρη (διότι δεν πρόκειται για επιστημονική αποστολή) αλλά ένα ψυχολογικό και σωματικό πείραμα πάνω σε ανθρώπους.

Ένας κανονικός αποικισμός του Άρη θα καταστεί δυνατό να γίνει μόνο όταν εφευρεθούν οι υπερ-ταχύτατοι τρόποι μετακίνησης στο διάστημα, είναι βέβαιος ο γενικός συντάκτης του περιοδικού «Τα νέα της κοσμοναυτικής» Ίγκορ Μαρίνιν:

Ο Άρης δεν μπορεί να αποικιστεί από τους κατοίκους της Γης τα επόμενα 50-70 χρόνια για έναν απλό λόγο. Δεν διαθέτουμε τα μέσα μεταφοράς εκεί των απαραίτητων υλικών. Με τους σύγχρονους κινητήρες θα στοιχίζει πολύ ακριβά και θα χρειάζεται πολύ χρόνο.

Μόλις οι σχεδιαστές επιστήμονες ανακαλύψουν νέα μέσα για γρήγορη μετακίνηση στο διάστημα, τότε θα αρχίσει αμέσως αυτός ο αποικισμός.(Προηγούμενη Δημοσίευση 18/12/2013)

Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι ο Άρης θα μπορεί να αποικιστεί μετά από πάρα πολλούς αιώνες. Η πρώτη επιστημονική αποστολή εξερεύνησης μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι νωρίτερα από το 2035. Και μόνο όταν οι άνθρωποι μελετήσουν τις συνθήκες ζωής στον Άρη, θα μπορούμε να μιλάμε για διαμονή.

http://greek.ruvr.ru/2013_12_22/256581241/

 

Βίντεο από τον Άρη θα μεταδίδεται On line :cheesy:

Το σχέδιο για την αποίκηση του Άρη «Mars One» θα μεταδώσει on-line βίντεο από την επιφάνεια του μακρινού πλανήτη. Τα δεδομένα θα φτάνουν στη Γη με τη βοήθεια ενός ιδιωτικού δορυφόρου επικοινωνιών και μιας συσκευής, η οποία θα εκτοξευτεί την επιφάνεια του Άρη στα πλαίσια της ερευνητικής αποστολής το 2018.

Αναμένεται ότι η αποίκηση του κόκκινου πλανήτη από ανθρώπους μπορεί να ξεκινήσει το 2025. Οι διοργανωτές του σχεδίου υπολογίζουν ότι η ζωή του γήινων στον Άρη θα είναι γοητευτική, και συνεπώς, το πιο κερδοφόρο reality show όλων των εποχών.

 

"Λόλα",

Κούρκουλος: "Είναι ανάγκη να χτυπηθούμε;"

- Καλογήρου: "Πολλά τα λεφτά Άρη" (Κοιτα περίπτωση και για τον πλανήτη Αρη ειναι πολλά τα λεφτα)

- Κούρκουλος: "Εντάξει Μαύρε."

 

http://greek.ruvr.ru/news/2013_12_21/256544921/

 

Η Ινδία ετοιμάζεται για μια δεύτερη αποστολή στον Άρη. :cheesy:

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας ISRO μπορεί σε λίγα χρόνια να υλοποιήσει μια ακόμη πτήση διαστημικού οχήματος στον Άρη, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες,η δεύτερη στην ιστορία της Ινδίας διαστημική πτήση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα προς εκτόξευση του πυραύλου-φορέα GSLV, το 2016. Επίσης, παράγοντα -κλειδί για την αποστολή θα αποτελέσουν τα δεδομένα που θα συλλεγούν από το μη επανδρωμένο σκάφος « Mangalyaan», το οποίο την 1η Δεκεμβρίου εγκατέλειψε την τροχιά της Γης και πέρασε σε τροχιά πτήσης προς τον Άρη.

Η δεύτερη αποστολή στον 'Αρη, σε αντίθεση με την πρώτη θα προβλέπει προσεδάφιση της κάψουλας στον κόκκινο πλανήτη.

http://greek.ruvr.ru/news/2013_12_21/256568666/

 

Μεσαιωνικά βιτρό στον Αρη! :cheesy:

Τα αληθινά χρώματα του πλανήτη Αρη θα αποκαλύψει κάμερα, φτιαγμένη με τη μεσαιωνική τεχνολογία των βιτρό. Νανοτεχνολογία διέθεταν όμως τόσο οι αρχαίοι Ελληνες όσο και οι Ρωμαίοι.

Το πιο πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα είναι τα μεσαιωνικά βιτρό, τα οποία χρησιμοποιούνται ως βάση για την ανάπτυξη μιας κάμερας που θα πάει στον Αρη. Η Πανοραμική Κάμερα (Panoramic Camera ή PanCam), όπως ονομάζεται, θα αποτελέσει βασικό «όπλο» στον εξοπλισμό του ExoMars Rover, του ρομποτικού εξερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που θα αναχωρήσει για τον Κόκκινο Πλανήτη το 2018 με αποστολή να αναζητήσει ίχνη παρούσης ή παρελθούσης ζωής σε αυτόν. Η PanCam έχει και αυτή μια αποστολή, να απαθανατίσει τα αρειανά τοπία με τα πραγματικά χρώματά τους. Αυτό όμως δεν είναι απλό, αφού η ατμόσφαιρα του Αρη έχει ελάχιστο ως καθόλου όζον και η υψηλή υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να ξεθωριάζει τα χρώματα των πλάνων. Για να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο, ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβ Μπαρνς από το Πανεπιστήμιο του Αμπερέστγουιθ της Ουαλλίας αναπτύσσουν το PanCam Calibration Target (PCT), ένα σύστημα το οποίο θα «ρυθμίζει» τα χρώματα χρησιμοποιώντας εννέα χρωματιστά γυάλινα τσιπάκια εμπνευσμένα από τη νανοτεχνολογία που κρύβουν μέσα τους τα χρωματιστά τζάμια των παλιών εκκλησιών.

Περισσότερα.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=551264

.jpg.f70a18ae14a49ea4607cacefbe439b82.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το «Μαρς-εξπρές» θα προσεγγίσει το Φόβο σε απόσταση 45 χλμ. :cheesy:

Το δαστημικό σκάφος «Μαρς-εξπρές» στις 29 Δεκεμβρίου θα προσεγγίσει στο μέγιστο προς το μεγαλύτερο δορυφόρο του Κόκκινου πλανήτη, το Φόβο, και θα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 45 χλμ από αυτόν. Σχετική αναφορά έκανε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Ωστόσο η πτήση θα πραγματοποιηθεί με τόσο μεγάλη ταχύτητα, ώστε το σκάφος δεν θα μπορέσει να φωτογραφίσει το Φόβο. Την ίδια στιγμή ακόμα και μια τόσο σύντομη παραμονή δίπλα στο δορυφόρο του Άρη θα επιτρέψει να συλλεχθούν πολύτιμες επιστημονικές πληροφορίες για το βαρυτικό πεδίο και τη δομή αυτού του ουράνιου σώματος.

http://greek.ruvr.ru/news/2013_12_24/256847547/

 

Βίντεο: ο παράξενος δορυφόρος του Άρη, Φόβος. :cheesy:

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε τον δορυφόρο του Άρη, Φόβο, όπως τον φωτογράφησε η κάμερα υψηλής ανάλυσης του Mars Express της ESA. Οι εικόνες λήφθηκαν στο χρονικό διάστημα των δέκα ετών που διαρκεί η αποστολή.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στις εικόνες αυτές είναι οι παράλληλες ρίγες, καθώς επίσης και ο γιγαντιαίος κρατήρας διαμέτρου 9 χιλιομέτρων που κυριαρχεί στην μια πλευρά του δορυφόρου.

Σημειώνεται ότι οι διαστάσεις του Φόβου είναι 27 x 22 x 18 χιλόμετρα.

Η προέλευση των αυλακώσεων είναι θέμα μεγάλης συζήτησης που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Το Mars Express, στις 29 Δεκεμβρίου 2013, θα προσεγγίσει τον Φόβο στην ελάχιστη μέχρι τώρα απόσταση – μόλις 45 χιλιόμετρα από αυτόν.

http://physicsgg.me/2013/12/23/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ac%cf%81%ce%b7-%cf%86/

.jpg.fa82edb3ea512f90e16f02b9da667f04.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης