Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

για ποιους λογους καποιος θα προτιμησει ενα 8'' ή 10'' SC-RC απο ενα αντιστοιχο νευτονιο?( ενταξει εκτος απο το βαρος...)

μιαλω απλα για πατατηρηση

εχουν καλυτερα οπτικα?

λογω μεγαλων εστιακων?

Δημοσιεύτηκε
Πολλά εξαρτήματα. Για παράδειγμα μειωτής εστιακού λόγου f/10-> f/6.3. Απουσία spikes. Πιο όμορφα αστεράκια (εντάξει, υποκειμενικό αυτό). ευκολότερη ευθυγράμμιση, χωρίς εργαλεία. Εστιάζουν τα πάντα χωρίς πρόβλημα. Είναι πιο όμορφα (τα ανέχεται η σύντροφος στο σαλόνι). Καλύτερη θέση παρατήρησης, ''οπισθογεμής'' (υποκειμενικό και αυτό). Ζυγίζονται ευκολότερα λόγω μήκους. Προστασία κατόπτρων (κλειστός σωλήνας) από φθορά, χωρίς ανάγκη επαλουμίνωσης. Βγαίνουν και σε πορτοκαλί.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Οκ αρα το ερωτημα δεν ειναι 8 ή 10, αλλα νευτώνιο ή SC-RC. Προσώπικά αν είχα χρήμα θα έπαιρνα 10ιντσο SC μόνο που κάνει 5 φορές περισσότερο απο το 10αρι νευτώνιο που έχω! (χωρίς τη βάση!). γενικά έχει καλύτερο κόντραστ στη παρατήρηση νομίζω το SC. Οπως επίσης ξεχνάς barlow και Powermate. βέβαια έχεις reducer αρα θα διαφωνήσω με τα περισσότερα εξαρτήματα. Πάντως ειναι απόλαυση να σπάς με 22αρι προσοφθάλμιο τα σμήνη λόγω μεγάλου f.
Δημοσιεύτηκε

Θα διαφωνήσω και με τους 2.

Για παρατήρηση δεν έχει κανένα πλεονέκτημα από τα Νευτώνεια.

Τα νευτώνεια είναι πολύ πιο απλά σε κατασκευή από οποιοδήποτε άλλο τύπο τηλεσκοπίου.

Η θέση παρατήρησης είναι πολύ πιο άνετη στο Νευτώνειο (με δεδομένη τη dob στήριξη αφού δεν το προορίζουμε για φωτογράφηση).

Το contrast δεν έχει να κάνει με τον τύπο του τηλεσκοπίου αλλά με τον εστιακό λόγο δηλαδή με τις μεγεθύνσεις που μπορεί να σου δώσει ένα δεδομένο προσοφθάλμιο. Εννοείται ότι σε ένα f/10 θα έχεις μεγαλύτερη μεγέθυνση παρά σε ένα f/5 χρησιμοποιώντας το ίδιο προσοφθάλμιο.

Τα σμήνη σπάνε και στο f/4 νευτώνειο.

Τι θα πει τα RC-SC να εστιάζουν τα πάντα χωρίς πρόβλημα; Τα νευτώνεια δεν εστιάζουν καλά δηλαδή;

Τα spikes φαίνονται μόνο σε φωτεινούς αστέρες και δεν αποτελούν πρόβλημα σε παρατήρηση γενικότερα.

Η ευθυγράμμιση γίνεται χωρίς εργαλεία και είναι πολύ πιο απλή υπόθεση στο Νευτώνειο παρά στο SC-RC.

Με δεδομένο ότι κάνουμε παρατήρηση και όχι φωτογράφηση αυτομάτως το κόστος πέφτει κατακόρυφα και μπορούμε με τα λεφτά του 10" RC-SC να πάρουμε ένα 16" νευτώνειο dob.

Γενικότερα το Νευτώνειο είναι το καλύτερο τηλεσκόπιο για παρατήρηση κατά τη γνώμη μου.

Δημοσιεύτηκε

Τα νευτώνεια είναι πολύ πιο απλά σε κατασκευή από οποιοδήποτε άλλο τύπο τηλεσκοπίου.

Η θέση παρατήρησης είναι πολύ πιο άνετη στο Νευτώνειο (με δεδομένη τη dob στήριξη αφού δεν το προορίζουμε για φωτογράφηση).

Το contrast δεν έχει να κάνει με τον τύπο του τηλεσκοπίου αλλά με τον εστιακό λόγο δηλαδή με τις μεγεθύνσεις που μπορεί να σου δώσει ένα δεδομένο προσοφθάλμιο. Εννοείται ότι σε ένα f/10 θα έχεις μεγαλύτερη μεγέθυνση παρά σε ένα f/5 χρησιμοποιώντας το ίδιο προσοφθάλμιο.

Τι θα πει τα RC-SC να εστιάζουν τα πάντα χωρίς πρόβλημα; Τα νευτώνεια δεν εστιάζουν καλά δηλαδή;

Τα spikes φαίνονται μόνο σε φωτεινούς αστέρες και δεν αποτελούν πρόβλημα σε παρατήρηση γενικότερα.

Η ευθυγράμμιση γίνεται χωρίς εργαλεία και είναι πολύ πιο απλή υπόθεση στο Νευτώνειο παρά στο SC-RC.

Με δεδομένο ότι κάνουμε παρατήρηση και όχι φωτογράφηση αυτομάτως το κόστος πέφτει κατακόρυφα και μπορούμε με τα λεφτά του 10" RC-SC να πάρουμε ένα 16" νευτώνειο dob.

Γενικότερα το Νευτώνειο είναι το καλύτερο τηλεσκόπιο για παρατήρηση κατά τη γνώμη μου.

Όλα υποκειμενικά είναι. Τα spikes πχ με εκνευρίζουν (λίγο) και ευθυγραμμίζω το SCT παρατηρώντας ταυτόχρονα, ενώ στο Νευτώνιο όταν ρυθμίζω το πρωτεύον χρειάζεται εργαλείο για να βλέπω τι συμβαίνει στον εστιαστή (στο 8'', το 5'' είναι αρκετά κοντό και μπορώ να βλέπω).

Προφανώς για να έχεις Νευτώνιο το προτιμάς. Εγώ πάλι αν δεν υπήρχε οικονομικό θέμα θα αγόραζα ένα C14 με ένα 100-120 ED ή τριπλέτα f/7 από πάνω.

Το μόνο αντικειμενικό είναι πως ορισμένοι φακοί ή συνδυασμοί δεν εστιάζουν σε ορισμένα Νευτώνια, πχ Paracorr + T4 σε Portaball, Τροχός φίλτρων ή Hyperions σε 2'' format με τον προσαρμογέα των SW, Hyperion Zoom στα 24 & 20mm με το SW 130 κλπ. Δεν είναι τραγικό και διορθώνεται με τροποποιήσεις, αλλά στα SCT που κινείται το πρωτεύον εστιάζουν τα πάντα.

Τελικά όμως το κόστος των Νευτωνίων είναι μη αμελητέος ανελαστικός παράγων .

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

εχεις δικιο αλλα ας ξεχασουμε την περιπτωση dob (εχοντας μια στηριξη η οποια οριακα σηκωνει ενα σωληνα 10'')

Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχει επιλογή, τα RC με 50% κεντρική παρεμπόδιση είναι άχρηστα στην παρατήρηση. Αν μιλάμε για SCΤ αλλάζουν τα πράγματα... Τα νευτώνεια θεωρητικά υπερτερούν σε σχέση με τα τελευταία καθώς έχουν ελαφρώς μικρότερη κεντρική παρεμπόδιση. Από f/7, f/8 και πάνω έχουν πολύ μικρότερο δευτερεύον και είναι πραγματικά "ξυράφια" παρατηρησιακά!

Η ευθυγράμμιση στα SCT δεν είναι δύσκολη αλλά σίγουρα είναι απαιτητική ως διαδικασία. Για να εξηγηθώ, η ευθυγράμμιση στα SCT συνήθως κρατάει από 2 - 6 μήνες με συχνή χρήση και μεταφορά (3-4 μεταφορές τη βδομάδα) και αφορά μονάχα στο tilt του δευτερεύοντος. Στα νευτώνεια από 8 ίντσες και πάνω η ευθυγράμμιση τουλάχιστον του πρωτεύοντος είναι απαραίτηρη κάθε φορά. Η ιδιαιτερότητα στην ευθυγράμμιση των SCT έχει να κάνει με το ότι μικρές αποκλίσεις στην κλίση του δευτερεύοντος κάνουν τεράστια διαφορά στην ευθυγράμμιση.

Όσον αφορά τον πιο άνετο τρόπο παρατήρησης, άποψή μου είναι ότι αυτό το θέμα είναι λυμένο από ...δεκαετίες :mrgreen: Φυσικά είναι το πηρούνι. Δεν υπάρχει πιο άνετος και φυσικός τρόπος παρατήρησης από το να είσαι σε μια καρέκλα και να παρατηρείς με το προσοφθάλμιο πάντα στο ίδιο επίπεδο με εσένα και ακριβώς μπροστά σου!

Δημοσιεύτηκε

ναι οκ ο τιτλος ειναι λιγο λαθος (επρεπε να το κανω: νευτωνιο ή SCT ΣΕ 8'' ή 10'')

σκεφτομαι οταν ερθει η ωρα μου για αναβαθμιση (τωρα ειμαι με orion optics 6''), προς τα που να κοιταξω

σε 8'' νευτωνιο? (που οριακα το σηκωνει η GP...)

σε 8'' SCT? ( τα αξιζει τα λεφτα του τελικα?)

αν αποφασισω για 10'' σε νευτωνιο δυσκολα λογω στηριξης (οποτε το budget θα ανεβει...)

βεβαια υπαρχει και αυτο

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1966

που ειναι πολυ δελεαστικο... #-o

ειναι λιγο νωρις για μενα και ισως κακως που τα κοιταζω αυτα απο τωρα, γιατι ακομα αυτο που εχω δεν το εχω φτασει στα ορια του, αλλα μ'αρεσει να ειμαι προετοιμασμενος

Δημοσιεύτηκε
Όσον αφορά τον πιο άνετο τρόπο παρατήρησης, άποψή μου είναι ότι αυτό το θέμα είναι λυμένο από ...δεκαετίες :mrgreen: Φυσικά είναι το πηρούνι. Δεν υπάρχει πιο άνετος και φυσικός τρόπος παρατήρησης από το να είσαι σε μια καρέκλα και να παρατηρείς με το προσοφθάλμιο πάντα στο ίδιο επίπεδο με εσένα και ακριβώς μπροστά σου!
Ηλία και με το 10" dob κάθεσαι στην καρέκλα και είσαι άνετος. Το προσοφθάλμιο είναι πάντα στην ίδια θέση. Οπότε γιατί να δώσω τόσα λεφτά να πάρω SC + πιρούνι όταν μου δίνονται οι ίδιες δυνατότητες με πολύ λιγότερα;

βεβαια υπαρχει και αυτο

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1966

που ειναι πολυ δελεαστικο...

Εγώ την ξέχασα την dob, εσύ? :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Ηλία και με το 10" dob κάθεσαι στην καρέκλα και είσαι άνετος. Το προσοφθάλμιο είναι πάντα στην ίδια θέση. Οπότε γιατί να δώσω τόσα λεφτά να πάρω SC + πιρούνι όταν μου δίνονται οι ίδιες δυνατότητες με πολύ λιγότερα;

Δημήτρη με τις τιμές της skywatcher στα dob με δυνατότητες tracking, goto κλπ θα προτιμούσα ένα μεταχειρισμένο SCT σε πηρούνι, ακόμα κι αν κόστιζε λίγο παραπάνω. Αν πάρουμε την περίπτωση ενός απλού και πολύ φθηνότερου dob, ένα 10ιντσο είναι αναμφισβήτητα καταπληκτική επιλογή και σίγουρα άνετο παρατηρησιακά.

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Πολλά εξαρτήματα. Για παράδειγμα μειωτής εστιακού λόγου f/10-> f/6.3. Απουσία spikes. Πιο όμορφα αστεράκια (εντάξει, υποκειμενικό αυτό). ευκολότερη ευθυγράμμιση, χωρίς εργαλεία. Εστιάζουν τα πάντα χωρίς πρόβλημα. Είναι πιο όμορφα (τα ανέχεται η σύντροφος στο σαλόνι). Καλύτερη θέση παρατήρησης, ''οπισθογεμής'' (υποκειμενικό και αυτό). Ζυγίζονται ευκολότερα λόγω μήκους. Προστασία κατόπτρων (κλειστός σωλήνας) από φθορά, χωρίς ανάγκη επαλουμίνωσης. Βγαίνουν και σε πορτοκαλί.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε

To SC είναι ένα τηλεσκόπιο που κάνει για λίγο απ' όλα και σε τίποτα δεν είναι άριστο. Το μόνο του πλεονέκτηκα όπως και όλων των συμπαγών κατοπτρικών είναι το μικρό μήκος του σωλήνα τίποτε άλλο!

Το RC όπως πολύ σωστά ειπώθηκε είναι όργανο που ειναι για φωτογράφιση δεν είναι καλό για οπτική παρατήρηση λόγω μεγάλης κεντρικής παρεμπόδισης.

Ούτε μας ενδιαφέρει ο μειωτής εστιακού λόγου για νευτώνια γιατί πάντα ειναι κοντύτερα από f/10. Επίσης σε όποιον δεν αρέσουν οι ακίδες περίθλασης μπορεί να διαλέξει βάση του δευτερεύοντος με καμπύλα ελάσματα στήριξης.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης