Jump to content

Χρήση & ευθυγράμμιση για το τηλεσκόπιο της MEADE DS-2130


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας.

Εδώ & 2 εβδομάδες αγόρασα το μοντέλο της Meade DS-2130. Όπως καταλαβαίνεται πολύ αρχάριος.

Του έχω περάσει τόπο Αθήνα, ημερομηνία, ώρα κλπ. Όταν φτάνει η στιγμή που πρέπει να κάνω ευθυγράμμιση 2 άστρων, πάει αυτόματα στο 1ο άστρο αλλά εκεί που δείχνει πχ. vega δεν βλέπω τίποτα μέσα από τον φακό. Κανένα άστρο. Ή έτυχε να βάλω μία ονομασία ενός άστρου, να ψάξει να το βρει και να κεντράρει την απέναντι πολυκατοικία. Βάζω άλλη ονομασία οποιουδήποτε άστρου που θα μπορώ να το δω ώστε να γίνει η ευθυγράμμιση. Αφού λοιπόν βλέπω το άστρο πατάω enter, μου γράφει align succesful και εννοείται ότι έγινε η ευθυγράμμιση. Του ζητάω λοιπόν να μου δείξει το φεγγάρι, αλλά μου δείχνει άλλη τοποθεσία.

Τι κάνω λάθος; Αν γνωρίζει κάποιος που μπορεί να με κατευθύνει.

Ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πηγαίνει κοντά στο άστρο, αλλά θα πρέπει να το κεντράρεις εσύ στον ερευνητή και μετά στον φακό (το κόλπο με την αφεστίαση βοηθά).

Επειδή δεν έχω Meade δεν είμαι βέβαιος αν χρειάζεται να κάνεις πρώτα Level North στον σωλήνα σου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Ηλιά, Καλως ήρθες.

Να πάρουμε τα βήματα ένα ένα:

 

Τοποθετείς το τηλεσκόπιο ώστε να κοιτά κατα το δυνατόν ακριβέστερα στον Βορρά (αν έχεις πυξίδα ακόμα καλύτερα)

Συνήθως τα Alt-Az ζητουν να έχεις τον σωλήνα παράλληλα με το έδαφος πριν ξεκινήσεις την ευθυγράμμιση. Δεν ξέρω αν το δικό σου το ζητά

Βάλε τις συντεταγμένες (Βόρεια και Ανατολικά - Νorth και Εast)

Βαλε ημερομηνία. Εδώ θέλει προσοχή: Οι αμερικάνοι βάζουν Μήνα-Ημέρα-Ετος όπότε η σημερινή είναι 05/22/11. Οπότε μπορέι εκεί να δημιουργεί πρόβλημα αν εσύ ακολουθείς την ευρωπαική μέθοδο. Δηλαδή! Αν βάλει 12/5/11, θα ψάχνει να βρέι τα άστρα στις 5 Δεκεμβρίου 11 αντι για 12 Μαιου του 11

Βάλε ώρα και "Daylight saving= Yes".

Βεβαιώσου 'πτι ερευνητής και τηλεσκόπιο είναι μεταξύ τους ευθυγραμμισμένα και ξεκίνα.

Φέρε το πρώτο άστρο στο πεδίο του ερευνητή και μετά βεβαιώσου ότι είναι στο κέντρο του προσοφθαλμίου. Αν οκ προχώρα στο επομενο.

Εφόσον αρχικά το τηλεσκόπιο έβλεπε καλά Βορρά και όχι αλλού για αλλού, θα πρέπει να είσαι εντάξει.

Αν όχι ίσως και να έχει ζήτημα το τηλεσκόπιο.

Ελπίζω να βοήθησα

 

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα ilias.

 

Επειδή πέρασε αυτό το τηλεσκόπιο από τα χέρια μου για λίγο καιρό νομίζω ότι μπορώ να σε βοηθήσω.

Αρχικά αφού επιλέξεις two star alignment νομίζω ότι πρέπει να οριζοντιώσεις το σωλήνα και να τον στρέψεις προς το Βορρά. Αφού γίνει αυτή η διαδικασία πριν επιλέξεις το πρώτο άστρο, θα βόλευε να έχεις έναν χάρτη με τα ονόματα των άστρων η κάποιο πρόγραμμα στο pc όπως το stellarium το οποίο θα χρησιμοποιήσεις. Θα κοιτάξεις στον ουρανό θα αναγνωρίσεις ένα άστρο που φαίνεται καθαρά και ύστερα θα ψάξεις να βρεις το ονομά του στο χειριστήριο. Αφού διαλέξεις το άστρο το τηλεσκόπιο θα αρχίσει να κινείται. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!: Αφού κινηθεί το τηλεσκόπιο δεν είναι σίγουρο ότι κέντραρε το άστρο-στόχο. Στην πραγματικότητα μπορεί να μην είναι καν κοντά του! Γι αυτό πρέπει να ξέρεις ποιο άστρο διάλεξες και να το κεντράρεις χειροκίνητα. Αφού το κεντράρεις τότε συνεχίζεις για το δεύτερο άστρο. Στο δεύτερο άστρο ακολουθείς την ίδια διαδικασία. Αν έκανες καλό κεντράρισμα τότε ο στόχος που θα επιλέγεις κάθε φορά θα βρίσκεται μέσα στο πεδίο του τηλεσκοπιου με το προσοφθάλμιο μικρότερης μεγένθυσης που έχεις, αν όχι στο κέντρο του.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την ημερομηνία την αναφέρει 23-May-2011 οπότε εκεί δεν είναι το λάθος.

Και τον Βορρά τον ψάχνει μόνο του αυτόματα. Νομίζω ότι το έχω καλά ευθυγραμμισμένο και πραάλληλα και με το έδαφος. Αν και αν δεν είναι παράλληλα με το έδαφος ο σωλήνας, την στιγμή που κάνει calculating North, πηγαίνει μόνος του ο σωλήνας παράλληλα με το έδαφος.

Δεν ξέρω παιδιά, ευχαριστώ για τις πληροφορίες, αλλά νομίζω ότι θα κουράσω αύριο τον αντιπρόσωπο που το αγόρασα. Θα τον καλέσω το Σάββατο βράδυ (αν μπορεί στην ταράτσα μου να το δει και ο ίδιος)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

paranoidandroid μια που το έχεις δουλέψει αυτό το μοντέλο θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου. Θα ρω και αυτό το πρόγραμμα που μου γράφεις το stellarium.

Να ρωτήσω κάτι: γράφεις ότι πέρασε αυτό το τηλεσκόπιο για λίγο καιρό από τα χέρια σου. Το πούλησες; Δεν ήταν καλό;

Ευχαριστώ για τη βοήθεια παιδιά. Είμαι πολύ καινούργιος. Θα μάθω σιγά σιγά. Θέλει διάβασμα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το τι ζητάς κάνει ένα τηλεσκόπιο "καλό" η "κακο" για σένα. Το τι θέλεις να παρατηρείς και που. Εσύ θα κρίνεις αν κάνει αυτό το τηλεσκόπιο για σένα. Απλώς αν ξεπεράσεις το κόλημα της ευθυγράμισης θα το ευχαριστηθείς περισσότερο. Τελικά το πούλησα επειδη όπως όλοι κάποια στιγμή και εφόσον σου αρέσει το χόμπυ θα επιδιώξεις κάποια αναβάθμηση. Aperture Fever :mrgreen:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημερα και απο μενα!!!!

Το 2130 το εχω δουλεψει αρκετα...

Καταρχας, το συγκεκριμενο μοντελο εχει αισθητηρα LNT , σου φερνει αυτοματα το τηλεσκοπιο παραλληλα με το εδαφος οπως βρικει μονο του και τον βορα αρα, δεν εχεις λογο να προβληματιζεσαι για αυτα τα δυο..

Προσεξε στη διαδικασια της ευθυγραμμισης...!!!!! να ξερεις πως το τηλεσκοπιιο σου ΠΑΝΤΑ διαλεγει το πιο λαμπρο αστρο!!! Στην πολη ειναι ευκολο να το ξεχωρισεις.. ΠΡΩΤΑ θα το δεις μεσα απο τον ερευνητη σου ( εννοειται πως εχεις ευθυγραμμισει σωστα τον ερευνητη με το τηλεσκοπιο) και μετα θα προσπαθησεις να το δεις ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΟΥ ! Ενα καλο tip ειναι να κεντραρεις με δυο προσοφθαλμια .. δηλαδη, με το που βρεις το αστρο στον ερευνητη σου να εχεις στο τηλεσκοπιο τοποθετημενο ενα προσοφθαλμιο χαμηλης μεγενθυνσης, μολις το κεντραρεις σε αυτο βγαλε το προσοφθαλμιο και βαλε ενα αλλο μεγαλυτερης μεγενθυνσης και κανε το ιδιο. Η διαδικασια να επαναληφθει και στο δευτερο αστρο.

Αν τα κανεις αυτα με υπομονη το τηλεσκοπιο σου θα δουλευει θαυμασια!! Εμενα το goto του 2130 με εχει αφησει με το στομα ανοιχτο!!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενα καλο tip ειναι να κεντραρεις με δυο προσοφθαλμια .. δηλαδη, με το που βρεις το αστρο στον ερευνητη σου να εχεις στο τηλεσκοπιο τοποθετημενο ενα προσοφθαλμιο χαμηλης μεγενθυνσης, μολις το κεντραρεις σε αυτο βγαλε το προσοφθαλμιο και βαλε ενα αλλο μεγαλυτερης μεγενθυνσης και κανε το ιδιο. Η διαδικασια να επαναληφθει και στο δευτερο αστρο.

 

Ένας Zoom κάνει αυτή την δουλειά παιχνιδάκι.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα.

Μόλις διάβασα το 2 τελευταία μηνύματα.

Ευχαριστώ aristotelis & kkokkolis.

Πιστεύω στην επόμενη εξόρμηση μου στην... ταράτσα της πολυκατοικίας μου, να τα καταφέρω!!

Να είστε σίγουροι ότι θα σας ενημερώσω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης