Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Συνήθως το φίλτρο γενικότερα κόβει τη φωτεινότητα ενός γαλαξία γιατί οι γαλαξίες εκπέμπουν σε όλα τα μήκη κύματος. Οπότε αν βάλεις φίλτρο σίγουρα κόβεις ένα μέρος φωτός που έρχεται. Έχω δοκιμάσει να δω γαλαξία με UHC αλλά δεν μου άρεσε.
Δημοσιεύτηκε
Καμία. Στην καλύτερη περίπτωση θα σου κόψει φωτεινότητα τόσο στο υπόβαθρο όσο και στο θέμα, με λίγα λόγια δεν θα δεις βελτίωση στην αντίθεση. Το συγκεκριμένο φίλτρο δεν είναι καλό ούτε σε νεφελώματα και πλανητικά. Έχει κάποιες χρήσεις στην αστροφωτογράφηση αλλά όχι παρατηρησιακά. Προτίμησε κάποιο πραγματικό UHC φίλτρο σαν αυτό της Lumicon, Astronomik, το Orion Ultrablock κλπ ή δες για OIII από οποιαδήποτε εταιρεία: το αντίστοιχο ΟΙΙΙ της Baader είναι εξαιρετικό.
Δημοσιεύτηκε

Το μόνο must είναι το OIII πιστεύω.

Μετά από αυτό μπορείς να προσθέσεις ένα narrowband όπως το Orion Ultrablock και ένα Υδρογόνο Βήτα (Hβ) για ορισμένα νεφελώματα (περιορισμένη χρήση και με μεγάλα exit pupils).

Το broadband UHC-s της Baader δεν είναι άσχημο για ένα μικρό όργανο σε περιβάλλον φωτορρύπανσης, ωστόσο ένα τηλεσκόπιο μεγαλύτερο από 8'' σε σκοτεινό ουρανό μπορεί να αξιοποιήσει άνετα το line OIII, ή το narrowband UHC (Ultrablock).

Διάβασε και αυτό: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1520

και αυτό: http://www.weatherman.com/uhc.htm (πρώτα αυτό μάλλον)

Τώρα πρόσεξα πως έχεις 6'' σαν και εμένα. Στην περίπτωσή σου το Orion Ultrablock προτιμάται, ακόμη και το Baader UHC-s, ξέχνα όμως την χρήση σε γαλαξίες, δες όσους μπορεί να φτάσει το όργανό σου (τους Messier κυρίως)).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ό,τι ειπώθηκε σχετικά με την χρήση των φίλτρων στους γαλαξίες είναι απόλυτα σωστό.

Η μόνη εξαίρεση γαλαξία που έχω δει να αναδεικνύονται πολύ ωραία τα νεφελώματά του, όχι οι σπείρες του, (όσο περίεργο και να ακούγεται σε κάποιους, δοκιμάστε το!) είναι ο M33 στο Τρίγωνο. Βέβαια χρησιμοποιώντας 12" και το Orion Ultrablock (παίζει και το OIII σε αυτή τη περίπτωση) και όχι 6". Βέβαια χρειάζεσαι απαραιτήτως σκοτεινό ουρανό!! Το θέαμα είναι φοβερό...

Η αλήθεια είναι ότι φίλτρα όπως το OIII σκοτεινιάζουν αρκετά την εικόνα και θες πάνω από 8" με 10" για να τα αντισταθμίσεις, δεν χάνεις τίποτα όμως να δοκιμάσεις σε σκοτεινό ουρανό και με το 6ιντσο σου.

Τα must φίλτρα κατά την γνώμη μου είναι οπωσδήποτε ένα OIII και από εκεί και πέρα διαλέγεις και ένα καθαρόαιμο narrowband φίλτρο όπως το Orion Ultrablock ή το εφάμιλλό του Lumicon UHC. Έχω το Ultrablock και είμαι υπέρ του δέοντος ευχαριστημένος, δίνει φανταστικές εικόνες και αναδεικνύει καταπληκτικές λεπτομέρειες σε πολλά αντικείμενα, ειδικά στον Τοξότη, το θεωρώ ένα κλικ καλύτερο από το UHC, αν και είναι κάτι υποκειμενικό, τα φίλτρα αυτά γενικώς είναι ίδια. Έχει τύχει απλώς να τα συγκρίνω δίπλα δίπλα και με κέρδιζε σχεδόν πάντα το Ultrablock.

To μόνο μελανό σημείο στα φίλτρα είναι πως...αν τα έχεις όλα 1.25" όπως εγώ...στο μέλλον (αν μπλέξεις ευχάριστα με 2" προσοφθάλμια, όπως μόλις έμπλεξα!) θα τα ξανααγοράζεις σε 2"! #-o :mrgreen: Μικρό το κακό.. :D

Στην αντίστροφη περίπτωση μόνο δεν θα χρειαστεί να τα ξαναπάρεις...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Τάσο εξαιρετική ιδέα! Ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό να το δοκιμάσω στο συγκεκριμένο γαλαξία!

Όσο για το ότι τα στενα φίλτρα σκοτεινιάζουν πολύ το είδωλο σε μικρές ίντσες γενικά είναι αλήθεια, αλλά δεν χάνει κανείς τίποτα να δοκιμάσει: ακόμα θυμάμαι ένα lagoon από το ED80 ενός φίλου. Έχω την εντύπωση ότι ήταν με ΟΙΙΙ, αλλά μπορεί να ήταν και με ultablock. Όπως και να έχει το φίλτρο σκοτείνιασε τα πάντα εκτός από το νεφέλωμα και τη λαμπρή συστάδα αστεριών στο κεντρικό χώρισμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δούλεψε στα 80μμ μια χαρά!

Δημοσιεύτηκε

Ηλία και εμένα άλλος μου το έδειξε πέρσι τον Αύγουστο, και δεν το πίστευα στην αρχή! #-o :mrgreen:

Εμφανίζονται τα νεφελώματά του με πολύ εντυπωσιακό τρόπο...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Καμία. Στην καλύτερη περίπτωση θα σου κόψει φωτεινότητα τόσο στο υπόβαθρο όσο και στο θέμα, με λίγα λόγια δεν θα δεις βελτίωση στην αντίθεση. Το συγκεκριμένο φίλτρο δεν είναι καλό ούτε σε νεφελώματα και πλανητικά. Έχει κάποιες χρήσεις στην αστροφωτογράφηση αλλά όχι παρατηρησιακά. Προτίμησε κάποιο πραγματικό UHC φίλτρο σαν αυτό της Lumicon, Astronomik, το Orion Ultrablock κλπ ή δες για OIII από οποιαδήποτε εταιρεία: το αντίστοιχο ΟΙΙΙ της Baader είναι εξαιρετικό.

To OII της Baader χρησιμοποιειται για παρατηρηση νεφελωματων ή για γαλαξιες?

Για γαλαξιες χρειαζεται καποιο φιλτρο? ?Η καθαρο ουρανο ,και μεγαλες μεγεθυνσεις?

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε
To OII της Baader χρησιμοποιειται για παρατηρηση νεφελωματων ή για γαλαξιες?

Για γαλαξιες χρειαζεται καποιο φιλτρο? ?Η καθαρο ουρανο ,και μεγαλες μεγεθυνσεις?

Φίλτρο ΟΙΙΙ μόνο για νεφελώματα (συνήθως εκπομπής). Γαλαξίες πάντοτε χωρίς φίλτρο και από σκοτεινό ουρανό με μάτια απολύτως προσαρμοσμένα στο σκοτάδι.

Διάβασε εδώ δύο υποδειγματικά άρθρα του David Knisely για τα φίλτρα (υποθέτω πως διαβάζεις Αγγλικά)

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=63

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1520

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

• 2 έτη αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Συναστρόφιλοι, έχω να καταθέσω την δική μου εμπειρία. Πριν 2 χρόνια αγόρασα το SKYGLOW BROADBAND... Ένα θα σας πω. Με αυτό πρωτοαντίκρισα το πλανητικό νεφέλωμα της κουκουβάγιας Μ97 στην Μεγάλη Άρκτο. Επίσης μου παρουσίασε με τρομακτική θα έλεγα λεπτομέρεια την DUMBBELL... συν όλα τα πλανητικά νεφελώματα και ειδικά αυτά που πολλές φορές τα μπερδεύεις με αστέρια, όπως το NGC 6572 στον Οφιούχο, η το νεφέλωμα της χελώνας στον Ηρακλή!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης