alepohori Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Ξέρω ότι είμαι από τους λίγους που χρησιμοποιούν χειροκίνητη ισημερινή για παρατήρηση, αν όχι ο μοναδικόςε όχι και μοναδικός... υπάρχουν αρκετοί, Πού είναι ρε Βασίλη;; Πού κρύβονται;! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
alepohori Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Διατηρώντας την φιλική διάθεση και τον τόνο, θέλω να σου πω ότι ποτέ δεν κατάλαβα, γιατί στις 5 κουβέντες, πετάς και την λέξη "αστροάλματα" σαν να είναι ο δυσκολότερος χειρισμός στον κόσμο.Πολύ απλά διότι είναι η μοναδική μέθοδος εύρεσης στόχων που γνωρίζω. Και όσο για τον "δυσκολότερο χειρισμό στον κόσμο", προφανώς παρεξήγησες κάποιο από τα λεγόμενά μου. Ακούγεται άσχημα και εγωκεντρική η τόση απαξίωση όλων και δεν πιστεύω ότι αυτό ήθελες να κάνεις τελικά. Πιστεύω να το καταλαβαίνεις. Αν έχεις την καλοσύνη, κάνε μια παράθεση από τα όσα είπα, από την οποία να συμπεραίνεται, αυτό που λες! Είμαι πρόθυμος να ανακαλέσω! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Bi2L Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Πάντως νομίζω ότι ο C θα βολεψει πάρα πολυ στα αστροαλματα αλλά και στην αναγνώριση του πεδίου, τα εξτρα αστερια μπορει να τον μπουκόνουν λίγο αλλά νομίζω ότι σου κάνουν την ζωή πιο απλή (τουλάχιστον η εμπειρεία μου με το Starrynight αυτο μου λεει) Θανάση ο χάρτης δεν είχε προβλημα που ΔΕΝ θα είναι πλαστικοποιημένος;; Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Δημήτρη την παράθεση την έκανα στην αρχή της απάντησής μου. Για να συνεχίσει όμως το θέμα εδώ και να μη το χαλάσουμε και επειδή με ενδιαφέρουν πολύ οι απαντήσεις οι σχετικές με τον χάρτη, αν θέλεις κάτι ... πμ Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Υπάρχουν χαρτιά που εκτυπώνονται και έχουν πλαστική υφή και είναι σχετικά αδιάβροχα. Η εκτύπωση όμως πρέπει να γίνει από εκτυπωτική μηχανή. Αν βρεθεί αυτός που έχει χρόνο να το κάνει δεν νομίζω το κόστος να έχει μεγάλη διαφορά από τους απλούς εκτυπωτές εφ' όσων και το αρχείο είναι ψηφιακό. Έχω τυπώσει προσπέκτους και καταλόγους κατά καιρούς, χωρίς να είναι μεγάλη η διαφορά. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Αν ήταν έτσι βρε Δημήτρη τότε όλοι αυτοί που έχουν 16" 18" 20" κτλ δεν θα μπορούσαν να βρουν τίποτα διότι πολύ απλά η στήριξη αναγκαστικά είναι Dob.Δεν είναι έτσι Δημήτρη, διότι ένας γαλαξίας 15 και 16 μεγέθους, θα φανεί χαλαρά με το 20άρι και δε θα χρειάζονται ούτε χάρτες του Torres, ούτε του Τάκι, ούτε DSS, ούτε τίποτα. Θέλοντας και μη, θα τους δουν. Εδώ μιλάμε για εύρεση σωστού πεδίου με ακρίβεια 15 arcmin. Στα 20άρια τέρατα, δε χρειάζεται τέτοια ακρίβεια. Και να σου πω και κατι; Πόσους κατόχους τεράτων γνωρίζεις που δεν έχουν Argonavis ή άλλα παρεμφερή βοηθήματα; Πολλούς;Συμφωνώ ότι θα φανεί χαλαρά, αλλά όταν μιλάμε για 20άρια το μυαλό μου δεν πάει σε 15.5 mag μόνο αλλά σε παραπάνω (δεν ξέρω πόσο) έτσι ώστε το τηλεσκόπιο να είναι στα όριά του. Υπάρχουν αντικείμενα Δημήτρη τα οποία ακόμη και τα 20" ζορίζονται ή τουλάχιστον είναι στα όριά τους. Αυτό που θέλω να πω δηλαδή είναι για οριακές καταστάσεις ότι βοηθάει να έχεις ένα χάρτη με πολλά αστέρια. Δυστυχώς δεν γνωρίζω άτομα με τέτοια θηρία οπότε και δεν μπορώ να ξέρω αν όλοι αυτοί χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα. Θεωρώ όμως από την εμπειρία μου ότι για να έχουν στην κατοχή τους τέτοια θηρία και να μπαίνουν στη διαδικασία να πηγαίνουν στο βουνό θα πρέπει να έχουν εξασκηθεί πάρα πολύ χειροκίνητα, δηλαδή να είναι πολύ έμπειροι παρατηρητές πωρωμένοι με αυτό που κάνουν. Νομίζεις ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν αλλιώς να βρούνε ένα αντικείμενο; Δεν λέω υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που μπορεί να έχουν 20" και να μην μπορούν να βρουν ένα Messier χωρίς Argonavis αλλά νομίζω ότι είναι πολύ λίγοι. Διαφωνώ ότι τα 20άρια και γενικότερα τα μεγάλα τηλεσκόπια απαιτούν λιγότερη ακρίβεια αλλά το αντίθετο μεγαλύτερη, γιατί πολύ απλά οι μεγεθύνσεις εκεί πάνε πολύ ψηλά και άρα το πεδίο είναι ακόμη μικρότερο. Άρα η ανάγκη είναι ακόμη πιο επιτακτική για περισσότερα αστέρια αναφοράς (για να μην ξεφεύγουμε και από το θέμα). Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2011 Σας λέω με σιγουριά, για να απαντήσω και στον αν είναι έτσι, μιας και γνωρίζω 3 ανθρώπους, ο ένας με 20" (geonik) και ακόμη 2 με Obsession 15" και 18", ότι χρησιμοποιούν όλοι ηλεκτρονικά μέσα, ArgoNavis κλπ. To θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό, όταν έχεις δώσει τόσα λεφτά για ένα τέτοιο θηρίο να θες και τις ανέσεις σου και να έχεις ένα καλό push-to σύστημα τουλάχιστον. Το πεδίο τους είναι πολύ μικρό και νομίζω πως θα ήταν αρκετά δύσκολο στο 18" και στο 20" να βρίσκεις όλους τους δύσκολους στόχους χειροκίνητα. Δηλαδή εδώ που τα λέμε τώρα είναι λογικό. Άμα είχα σκάσει μια περιουσία για τέτοιου μεγέθους τηλεσκόπιο...σιγά μην κάθομαι να ασχολούμαι με αστροάλματα και λοιπές ιστορίες! Θα είχα ένα καλό push to σύστημα με tracking και θα σπαταλούσα το περισσότερο χρόνο σε παρατήρηση παρά σε ψαξίματα...έχω ρωτήσει τον Γιώργο (geonik) και αυτό μου είχε πει τελευταία φορά που είχα δει από το 20άρι, τον Αύγουστο του 2009 στον Πάρνωνα. Από την άλλη πάλι, όλοι αυτοί σίγουρα περάσανε και από μικρότερα όργανα οπότε εξυπακούεται ότι θα παιδεύτηκαν και με χειροκίνητες μεθόδους στο παρελθόν. Φανταστείτε να έχετε ένα 28" f/2.7, σαν και αυτόhttp://www.astromart.com/articles/article.asp?article_id=829 Είναι τόσο κοντό που παρατηρείς με τα πόδια στο έδαφος. Δεν υπήρχε ΠΟΤΕ περίπτωση να το πάρω χωρίς ArgoNavis και τα σχετικά καλούδια...άλλες κλάσεις τηλεσκοπίων και μεγέθη, όμως, έτσι; Δεν μιλάμε για τα δικά μας που θα θεωρούνταν και overkill και ανώμαλο να εγκαταστήσουμε ArgoNavis δίνοντας μια μικρή περιουσία... Μια μικρή παρένθεση έκανα, δεν ήθελα να βγω εκτός θέματος αν και δεν τα πολυκατάφερα, συμπαθάτε με. Και για να επιστρέψω να πω πως, τέτοιοι χάρτες γενικά είναι αναντικατάστατοι...είτε τους χρησιμοποιείς συνδυαστικά (μαζί με uranometria), είτε μεμονωμένα.. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
HOMO Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2011 Αλλοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο και τους ενδιαφέρει ο προορισμός, ενώ άλλοι ταξιδευουν οδικώς οδηγώντας , προετοιμάζοντας το ταξίδι χάνονται σε χάρτες χωρίς τη βοήθεια GPS. Το ίδιο και με τους ερασιτέχνες αστρονόμους.... Άλλος πληκτρολογεί το στόχο και τον θαυμάζει με τις ώρες αλλάζοντας προσοφθάλμια και φίλτρα έχοντας κλειδωμένο τον στόχο στο τηλεσκόπιό του. Για μένα ισχύει το "'Όλα είναι δρόμος" και χάνομαι στους χάρτες μου. Όλοι είμαστε κατω υπό την επήρεια των φωτονίων των άστρων , μόνοι μας , ολομόναχοι. .. Εμείς και το σύμπαν. Βασίλη , για να τον πλαστικοποιήσεις θα σου πάρει μια περιουσία. Kαι η Uranometria δεν ειναι πλαστικοποιημένη. Αν το χαρτι είναι καλής ποιότητας δεν εχει προβλημα. Ε....αμα εχει πολύ υγρασία τον ανοιγοκλείνεις. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2011 +1 για τον Torres! Προσωπικά χρησιμοποιώ τον B/C. Με καλύπτει με το παραπάνω στο μέρος που συνήθως παρατηρώ και είναι υπερ-επαρκής για τα δικά μου μέτρα όποτε βρίσκομαι σε σκοτεινότερο ουρανό. Ελάχιστες - πραγματικά ελάχιστες - φορές έχει χρειαστεί να ψάξω τον προσανατολισμό μου μέσα από το προσοφθάλμιο. Συνήθως γνωρίζοντας την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθώ και σε συνδυασμό από το πεδίο που έχω στον finder και από το τι βλέπω και τι περιμένω να δω κινούμενος με το προσοφθάλμιο αρκεί για να βρω το στόχο. Από την άλλη δεν έχω την υπομονή του Δημήτρη.. Αν έχω το πεδίο και δεν μπορω να παρατηρήσω κάτι για 5 άντε 10 λεπτά... πάμε για άλλα Για το argo navis: Συμφωνώ ότι είναι πανάκριβη λύση αλλά δεν υπάρχει μόνο αυτό... Υπάρχει και το sky commander το οποίο είναι στα $300 + $110 το ζευγάρι οι encoders + $10-15 το καλώδιο, σύνολο δηλαδή γύρω στα 350-360 ευρώ - κατά αντιστοιχία πόσο χρεώνει η Skywatcher το goto kit για τα dob της ή σκέτο το χειριστήριο; Στα περισσότερα σημεία είναι εφάμιλο με το Argo Navis ενώ σε κάποια άλλα σημεία υπερτερεί σημαντικά: για παράδειγμα η δυνατότητα ρύθμισης του χειριστηρίου για 4 διαφορετικά τηλεσκόπια (συνεργάζεται και με ισημερινές, πηρούνια και dob) ή η δυνατότητα συνεργασίας και reset στην περίπτωση που χρησιμοποιεί κανείς πλατφόρμα. Αν κάποιου πιάνουν τα χέρια στοιχειωδώς η εγκατάσταση σε Skywatcher ή σε GSO (ειδικά στα τελευταία) είναι παιχνιδάκι. Πρόσφατα εγκατέστησα το encoder κιτ της JMI και δοκίμασα το εν λόγω χειριστήριο στο Giro II που έχω στην κατοχή μου και εντυπωσιάστηκα από την ακρίβεια και την απλότητα στη χρήση: χωρίς τροφοδοσίες, χωρίς γκρρρ από μοτέρ και χωρίς να στερει στο ελάχιστο τη χαρά του star hopping.
Bi2L Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2011 Αν κάποιου πιάνουν τα χέρια στοιχειωδώς η εγκατάσταση σε Skywatcher ή σε GSO (ειδικά στα τελευταία) είναι παιχνιδάκι. Πρόσφατα εγκατέστησα το encoder κιτ της JMI και δοκίμασα το εν λόγω χειριστήριο στο Giro II που έχω στην κατοχή μου και εντυπωσιάστηκα από την ακρίβεια και την απλότητα στη χρήση: χωρίς τροφοδοσίες, χωρίς γκρρρ από μοτέρ και χωρίς να στερει στο ελάχιστο τη χαρά του star hopping.Ηλία για βάλε κανένα λινκ ή αν μπορεις βάλε καμια φωτο Αλλοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο και τους ενδιαφέρει ο προορισμός, ενώ άλλοι ταξιδευουν οδικώς οδηγώντας , προετοιμάζοντας το ταξίδι χάνονται σε χάρτες χωρίς τη βοήθεια GPS. Το ίδιο και με τους ερασιτέχνες αστρονόμους.... Άλλος πληκτρολογεί το στόχο και τον θαυμάζει με τις ώρες αλλάζοντας προσοφθάλμια και φίλτρα έχοντας κλειδωμένο τον στόχο στο τηλεσκόπιό του. Για μένα ισχύει το "'Όλα είναι δρόμος" και χάνομαι στους χάρτες μου. Όλοι είμαστε κατω υπό την επήρεια των φωτονίων των άστρων , μόνοι μας , ολομόναχοι. .. Εμείς και το σύμπαν.Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να' ναι μακρύς ο δρόμος... Φανταστείτε να έχετε ένα 28" f/2.7, σαν και αυτό http://www.astromart.com/articles/article.asp?article_id=829 Είναι τόσο κοντό που παρατηρείς με τα πόδια στο έδαφος. Δεν υπήρχε ΠΟΤΕ περίπτωση να το πάρω χωρίς ArgoNavis και τα σχετικά καλούδια...άλλες κλάσεις τηλεσκοπίων και μεγέθη, όμως, έτσι;Δεν ξέρω ρε Τάσο, 1920μμ εστιακή δεν νομίζω ότι το ArgoNavis είναι απαραίτητο, με εναν Torres Tristar C καθάρισες (για να είμαστε και on-topic ), το 28αρι f2.7 δεν το βλέπω να είναι πιο κοντό απο το δικό μου, και εφόσον μαζεύει 20+ φορές περισσότερο φως τα περισσότερα αντικείμενα θα τα βρίσκεις χωρίς καν να παιδευτείς. Εντάξει κάποιος που χάλασε 20.000€ για ένα τηλεσκόπιο δεν νομίζω ότι έχει πρόβλημα να χαλάσει αλλα 3.000€ κανείς δεν έλεγε όχι ίσα-ίσα που βοηθάει αρκετά αλλά για τηλεσκόπια μέχρι το ύψος του ματιού σίγουρα μπορούμε και χωρίς ηλεκτρονικά Gadgets. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2011 Βασίλη αυτή είναι η σελίδα τους: http://www.skyeng.comΟυσιαστικά αυτό που χρειάζεται κανείς είναι το SYS-XP-4000 που τα έχει όλα. Αν δεν θέλεις να κάνει τη δουλειά μόνος σου και προσθέσεις το ALT-AZ-1000 το μόνο που χρειάζεσαι είναι μισή ώρα για την εγκατάσταση. Και δυο φωτό από τον ...GIROstein όπως λέει ένας φίλος...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα