kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2011 Η ανατολή της Σελήνης διέκοψε μια υπέροχη παρατηρησιακή συνεδρία νωρίτερα απ' όσο θα ήθελα. Έχοντας αποκτήσει πια σχετική δεξιότητα στην χρήση του Dobsonian με απασχολούσε μόνο ποιά αντικείμενα βαθέως άξιζε να επιδείξω στον ανηψιό μου, στον οποίο σπανίως δίδεται η ευκαιρία να τα δει. Τα κριτήρια επιλογής ήταν αμιγώς αισθητικά: δεν χρειαζόταν να είναι δύσκολα, σπάνια, σημαντικά, οριακά. Αρκεί να ήταν όμορφα, εντυπωσιακά, ει δυνατόν συναρπαστικά. Είδαμε λοιπόν με τα Skymaster 15x70 και το Skywatcher 8'' όσα τέτοια αντικείμενα προλάβαμε, τον Αλτήρα, το Δακτυλίδι, την Λιμνοθάλασσα, την Πεταλούδα, το Τριφύλλι, την Ρουφήχτρα, τον Albireo, την Ανδρομέδα, τον Αετό, τις Αγριόπαπιες, το διπλό του Περσέα, τα σφαιρωτά του Ηρακλέους και του Τοξότη. Το ένα ομορφότερο από το άλλο. Μα ποιό είναι το ωραιότερο απ' όλα; Ποιό θα νικούσε στα ουράνια καλλιστεία; Σε ποιά καλλονή του ουράνου βένθους θα δίνατε το μήλο, αξιολογώντας αποκλειστικά την εξωτερική της εμφάνιση μέσω της ζωντανής παρατήρησης και μην αφήνοντας τον εαυτό σας να παρασυρθεί από ρετουσαρισμένες κολακευτικές φωτογραφίες;Ποιά είναι η Αφροδίτη, η Δάφνη, η Βεατρίκη, η Φρύνη, η Ωραία Ελένη σας; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2011 Κυριως με εντυπωσιαζουν ανοικτα σμηνη με χαμηλο magn,να διακρινονται δηλαδη καλυτερα.Γεμιζει το ματι σου οπως και να το κανουμε.Απο τα λιγα που εχω παρατηρησει,"σοκ" μου ειχαν προκαλεσει lagoon και omega καθως και το 1ο αστρο που ειδα μεσω τηλεσκοπιου,τον Αρκτουρο.Δεν μπορω να διαλεξω κατι,οι εμπειριες μου ειναι περιορισμενες
efxar1sto Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 And the Oscar goes to... M42
50mm Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Παντα με γοητευει το διπλο σμηνος του Περσεα. Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
michael497 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Μετραει και το νοτιο ημισφαιριο? Καθρεφτες ρεεεεε!!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Μετρά, αλλά όχι από φωτογραφίες είπαμε! Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
koukanto Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Οι Επτα αδελφες Μ45 το Μπλε ανηκτο σμηνος κοινος ΠλειαδεςΣτεροπη,Μεροπη,Ηλεκτρα(τι ονομα!!!)Μαια,Ταυγετη,Καιλενο,Αλκυονη(επισης)Τα παιδια του Ατλαντα και της Πλειονης Νομιζω οτι κατα τις 3-3 1/2 το πρωι ειναι ενα απο τα εξαισια θεαματα με 82 ο και 36 η 40 Προσοφθαλμιο ειναι φανταστικο γνωμη μου Φιλικα Αντωνης ΚουκουλαςΜελος EAE
vtsamis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 ET - O εξωγήινος, NGC 457 στην Κασσιόπη (ET Phone home!) http://en.wikipedia.org/wiki/NGC_457 . https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΕΡΟΣ Γαλαξίας NGC 253 στον Γλύπτη!!! Μακράν ο αγαπημένος μου, μοιάζει με φάλαινα και πιάνει όλο το πεδίο σχεδόν! Από σφαιρωτά τα αγαπημένα μου είναι το Μ15 και το Μ2!! Είναι μίνι εκδόσεις με πολύ σφιχτό πυρήνα, του απόλυτου βασιλιά των σφαιρωτών (για μένα) από το Νότιο ημισφαίριο ορατό ΜΟΝΟ, που έχω δει μόνο από φωτογραφίες και όχι ζωντανά αλλά ας το δω και ας λιποθυμήσω....47 Tucanae!!!!http://seds.org/messier/xtra/ngc/n0104.html Από νεφελώματα/supernova remnants...μακράν το Veil και το Μ42 ψηφίζω hands down!! Τα πιο εντυπωσιακά ever... Το στέμμα θα έδινα χωρίς σκέψη στο Veil !! Η εικόνα που έχω πάρει με το OIII είναι για μια ζωή...τυχαίνει να το έχω δει και από 20" (geonik) οπότε...ότι και να πω είναι λίγο!! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Bi2L Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Οι Καλλονές είναι μάλλον πολλές... θα συμφωνήσω με όλα τα παραπάνω και θα προσθέσω αυτά που δείχνω κι εγώ σε αρκετό κόσμο τον οποίο δεν τον νοιάζουν τα αμυδρά ίσα που φαίνονται αντικείμενα αλλά αυτά που φαίνονται πιο όμορφα, πιο φωτεινά και πιο εύκολα... και αυτά είναι ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, τον Ανοιχτό σμήνος της Φάτνης Μ44, το Ω-Nebula Μ17, To σμήνος του Ηρακλη Μ13, το Σμήνος του Πτολεμαίου Μ7, το Σμήνος της Πεταλούδας Μ6, Whirpool Galaxy M51, Bode's & Cigar Galaxy M81 M82, Brocchis Cluster, Διας, Κρόνος, Την Σελήνη όταν είναι Μηνίσκος και οι σκιές κάνουν απίστευτα παιχνίδια, και σε καλύτερο ουρανό τα... Vail Nebula, Γαλαξίας Τριγώνου Μ33, Pinwheel Galaxy M101, Helix Nebula και άλλα πολλά Τωρα σε πιο θα έδινα το Μήλο... δεν ξέρω είναι λιγάκι δύσκολο αλλά μάλλον θα ο έδινα στον Milkyway όπως λάμπει τους Καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα την στιγμή που ο Κύκνος είναι στο Ζενιθ και δημιουργεί μια αψίδα απ'τη μια άκρη του Ουρανού στην άλλη. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Karellen Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Τωρα σε πιο θα έδινα το Μήλο... δεν ξέρω είναι λιγάκι δύσκολο αλλά μάλλον θα ο έδινα στον Milkyway όπως λάμπει τους Καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα την στιγμή που ο Κύκνος είναι στο Ζενιθ και δημιουργεί μια αψίδα απ'τη μια άκρη του Ουρανού στην άλλη. Φιλικά Νίκος Μέλος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης
sevax Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Αχ βρε Βαγγελη με προλαβες Να συμπληρωσω οτι τον Ε.Τ. λενε και κουκουβαγια Το αγαπημενο μου Εδω σαν εξωγήινος Εδω σαν κουκουβαγια Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
michael497 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Μετρά, αλλά όχι από φωτογραφίες είπαμε! Χεχε ενταξει κανω και καμια παρατηρηση που και που! Εγω θα πω το M42. Καθρεφτες ρεεεεε!!
3c273 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 ..... Kemble's Cascade. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 ..... Kemble's Cascade. Αυτό δεν το έχω παρατηρήσει ακόμη. Το έχεις δει με το πορτοκαλάκι; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
3c273 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Το έχεις δει με το πορτοκαλάκι;Ναι, και είναι πολύ εντυπωσιακό καθώς κατεβαίνεις άστρο άστρο μέχρι να φτάσεις στο σμήνος ngc1502.Επίσης όμορφο θέαμα με κυάλια στην προέκταση της ευθείας που συνδέει το β με το ε της Κασσιόπης. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Και τέτοιες αλυσίδες Κώστα (cascades) υπάρχουν πολλές!!! Πολύ εντυπωσιακές...και οι Πλειάδες έχουν μια μέσα τους... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
3c273 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Αμαν βρε Τάσο με τις εκπλήξεις σου. Πολλές κιόλας. Υ.Γ. Τάσο, σε θυμήθηκα στα Γρεβενά όταν παρατηρήσαμε με τον Χρήστο με το 8ιντσο και τον MarkIII Hyperion zoom το νεφέλωμα NGC206. Καταπληκτκό να βλέπεις μια μεγάλη περιοχή αστρογέννησης σε άλλο γαλαξία. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2011 Είμαι έτοιμος να το δω στην επόμενη παρατήρηση, ευχαριστώ. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
ioannisb Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 καλημέρα, Εμένα ένα από τα αγαπημένα μου είναι το Μ97 Owl Nebula (NGC 3587) και ό γαλαξίας M108 στο ίδιο πεδίο στην μεγάλη άρκτο!!!! (x50, x42). Είναι ένας στόχος πού παραμελούν πολλοί αστρονόμοι. Πάντα όμως με συναρπάζει!!! Το νεφέλωμα μέσα στα σωθικά του μας επιφυλάσσει μια έκπληξη, πρόκληση. Ένα αστέρι 16 μεγέθους που φέρνει τα οπτικά μας στα όρια τους!!! (εδώ σε θέλω μάστορα!!!). ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ!!! Κρύβει πολλούς θησαυρούς!! The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Θα έδινα το στέμμα στον Μ51. Για μένα το ομορφότερο αντικείμενο του Β. Ημισφαιρίου. Άσχετα αν βλέπεις σπείρες ή όχι είναι ο ορισμός του γαλαξία που ο κάθε ερασιτέχνης κοιτάζει προσπαθώντας να διακρίνει τη μεγαλοπρέπεια του. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Σχετικά με τον Μ51 και άλλα παρόμοια αντικείμενα η ομρφιά τους εξαρτάται και από την παράμετρο της διαμέτρου. Με 12ρι τον έχω δει μεγαλοπρεπέστατο. Με το 8ρι μου οι σπείρες αχνές, με το 6ρι έχω δει μόνο τους πυρήνες, όπως και με το 8ρι από λιγότερο σκοτεινό ουρανό. Εάν έχεις το κατάλληλο όργανο είναι πράγματι ένα συγκλονιστικό αντικείμενο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Markarian's Chain. Υπέροχη παρέα από 18 γαλαξίες όλοι με μια ματιά. Μόνο να σκεφτείς πόσα δισεκατομμύρια αστέρια συμμετέχουν για να δεις αυτή την εικόνα... Η μεγάλη ανατριχίλα! [fullalbumimg]13303[/fullalbumimg] [fullalbumimg]13302[/fullalbumimg] Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
wereniki Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Σε πολλές σκέψεις μ’ έχει βάλει το ερώτημα του Κωνσταντίνου...Αληθινά δυσκολεύομαι να διαλέξω και να σειροθετήσω!Ούσα κάτω από τον ουράνιο θόλο με το βλέμμα στραμμένο ψηλά, νιώθω πως ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ απλά και εξίσου όμορφα!Δεν υπάρχει συγκριτικός βαθμός, υπάρχει ο βαθμός της δύναμης να βλέπω μεταμορφωμένο τον κόσμο προς την κατεύθυνση του καλύτερου... Είναι μια άγνοια – έγνοια, που δεν αγγίζουμε, αλλά μπορεί αυτοστιγμεί να γεννήσει Φως.«Έτσι και νυχτώσει, αρχινά η δική μου δεύτερη μέρα», η πρώτη θέλει Θάλασσα η δεύτερη ουρανό.Όλα όσα βλέπω, δεν έχουν χάσει κάτι από την πρωταρχική ομορφιά και...μαγεία τους, όσες φορές κι αν χάνομαι στην εικόνα τους... Νεφελώματα, σμήνη, γαλαξίες, πλανήτες, ήλιοι, όλα ξανακαινουριώνουν κάθε φορά που η χωμάτινη όρασή μου ακουμπάει πάνω τους, λες και κάθε φορά αποκαλύπτω μια πρωτόγνωρη αίσθηση θαύματος! Κάθε εικόνα μεταγλωττίζεται σε πλήθος συναισθηματικών ισόποσων, φορτίζοντας συναισθηματικά τα αντικείμενα σαν εικονιστικούς δορυφόρους της ψυχής μου.Είναι κάποια, που απλά το χέρι θα δώσει αυθόρμητα εντολή και το τηλεσκόπιο θα στραφεί πάνω τους:Κάθε φορά, ο καθαρόαιμος Βέγας μου θυμίζει κρύσταλλο swarovski, καθάριο συναίσθημα, δάκρυ «που διαθλά τις αθλιότητες» και ό,τι μένει λάμπει σαν μονόπετρο.Όταν ψάχνω τις Πλειάδες, οι σκέψεις και οι λέξεις μου παίρνουν κάτι από το κυανό της πλατωνικής αθανασίας και νομίζω πως χωρία του Πλάτωνα κολυμπούν ανάμεσα στ’ αστέρια τους.Στο Μ42 νιώθω, πως έχω τη δύναμη να συγκρατήσω τα μεγάλα γεγονότα της ζωής μου, χωρίς να ξεγλιστρήσουν μέσα απ’ τα δάχτυλά μου. Στα ανοιχτά σμήνη του Περσέα βιώνω μια ιδιάζουσα αίσθηση ελευθερίας κι ένα ψιθύρισμα, πως όλα θα πάνε καλά.Στο μεγάλο σμήνος του Ηρακλή, θέλω ν’ απομονώσω τα γράμματα των ονείρων και να φτιάξω ένα προσωπικό μου αλφάβητο.Στην Ανδρομέδα αναπαύομαι και αναρωτιέμαι, αν υπάρχει κάπου η χώρα της αθωότητας, αν οι σοφίες και οι κοσμοθεωρίες μας αντέχουν εκεί, που ο αιθέρας είναι πιο αραιός.Εκεί, στο Μ31 κοντά στη γειτονιά μας, θυμάμαι: «ο πέπλος της νυχτός, ο περιαργυρούμενος και διατμιζόμενος από το φέγγος της σελήνης...» ή «τα άστρα που το έν μετά το άλλο, πίπτοντα, φευγαλέα, σβήνονται εις τον άνω βυθόν των ακαταλύπτων πραγμάτων».Στον Κρόνο δακρύζω σκεπτόμενη «τα λόγια που θα ‘θελα, αλλά δεν...»Στον Whirlpool Galaxy, στο Μ51, αισθάνομαι να γίνονται όλα για πρώτη φορά και για πάντα!!! Εκεί σαν να βρίσκεται το νήμα, που με συνδέει με ό,τι πιο αληθές υπάρχει, η κλωστή που με κρατάει πάνω από την άβυσσο. Ανάμεσα στις σπείρες προσπαθώ να βρω την ιδιωτική μου οδό, που «κόβει» μέσα απ’ το χρόνο. Κάθε φορά, με τα μάτια στραμμένα στο νυχτερινό ουρανό θρέφω την αθεράπευτη ανάγκη του ανθρώπου «ν’ ανακαλύψει, να γνωρίσει, να μυηθεί σε ό,τι τον υπερβαίνει» και λέω: «πρόσω ήρεμα», «προς το μη θολούμενον, το άτρεπτον, το γυμνόν, το φαίνον, το αυτώ καταληπτόν, το αναλλοίωτον...» •Ολόκληρο το μήλο δεν το παίρνει καμιά καλλονή! Το κόβω κομματάκια και το μοιράζω σε πολλές •Θέλω πολύ να δω το NGC 5139 του Κενταύρου! Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
astrovox Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Χωρίς πολλή σκέψη, το veil με ΟΙΙΙ και μεγαλούτσικο τηλεσκόπιο. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα