R2D2 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Χαιρετώ και καλώς σας βρήκα. Το όνομα μου είναι Στέλιος.Έπρεπε να φτάσω τα 34 χρόνια για να το πάρω απόφαση... Ανέκαθεν μου άρεσε να κοιτάζω ψηλά. Έως τώρα, οχήματα για τα "ταξίδια" μου στα άστρα ήταν τα ντοκιμαντέρ, το πλανητάριο και φυσικά... η ambient ηλεκτρονική μουσική και η φαντασία μου! Διαβάζω εδώ και μερικές μέρες το απίθανο αυτό φόρουμ και μόλις έκανα και παραγγελία το THE BACKYARD ASTRONOMER'S GUIDE. Θα μου ήταν λοιπόν πολύ χρήσιμη η βοήθειά σας να βρώ ένα τηλεσκόπιο χρησή τομή μεγέθους - βάρους - δυνατοτήτων. Θα ήθελα δηλαδή ένα τηλεσκόπιο που να μην είναι ιδιαίτερα ογκώδες και βαρύ (έχω δυστυχώς βεβαρυμένο παρελθόν με οσφυαλγίες) αλλά να είναι αρκετά ικανό στην παρατήρηση όχι μόνο πλανητών αλλά και νεφελωμάτων. Βασικό το γεγονός πως δε με ενδιαφέρει η αστροφωτογραφία. Σαν αρχάριος όμως βρίσκω ελκυστική την ιδέα του GOTO αλλά απ όσα διαβάζω προσθέτουν τα μοτέρ πολύ βάρος και χάνεις και τη μισή μαγεία του να βρεις ο ίδιος αυτό που ψάχνεις. Τα χρήματα που θα ήθελα να δώσω είναι 700 ευρώ (με ταβάνι το χιλιάρικο, αλλά δύσκολα). Σας ευχαριστώ θερμά!
michael497 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στον χώρο της ερασιτεχνικης αστρονομιας! Μάλλον το ιδανικό τηλεσκόπιο για εσάς είναι το GSO Dob 10 μαζι με έναν Telrad και μερικούς χάρτες. Καθρεφτες ρεεεεε!!
hunter155 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Αποψή μου, πρώτα να διαβάσεις το THE BACKYARD ASTRONOMER'S GUIDE και μετά να επανέλθεις με ερωτήσεις.Θα ξέρεις 10 πράγματα πλέον και θα καταλαβαίνεις καλύτερα τις συμβουλές μας.Καλώς ήρθες στο forum μας! Άλεξ Λομπάνοβ
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Μιας και τιθεται και θεμα με την μεση σου θα σου πρτεινα εγω με την σειρα μου ενα ισημεριονο νευτωνειο για να μην σκυβεις. δες αυτα τα http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1830 http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=847 Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
DimitrisV Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Καλησπέρα Στέλιο και καλώς ήρθες στον όμορφο χώρο της αστρονομίας. Υποθέτω πως θα έχεις ρίξει μια μάτια σε αντίστοιχα θέματα του AstroVox από άλλους νέους στο χώρο. Το THE BACKYARD ASTRONOMER'S GUIDE είναι εξαιρετικό βιβλίο και σίγουρα θα σε βοηθήσει πολύ. Υπάρχουν πολλές επιλογές για τα χρήματα που διαθέτεις. Ένα τηλεσκόπιο Νευτώνειο 8" όπως το SkyWatcher 200/1000 Black Diamont με την στήριξη EQ5 είναι αρχικά μία πολύ καλή επιλογή. Καλή επιλογή είναι επίσης και το ίδιο τηλεσκόπιο με ΕQ5 SynScan (GOTO) http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1476 Τα μοτέρ δεν προσθέτουν και ιδιαίτερο βάρος, μπορεί 200-300gr. Συμφωνώ με το θέμα "της μαγείας του να βρεις κάτι μόνος", αλλά αν δεν υπάρχει κάποιος πιο έμπειρος που να μπορεί να σε βοηθήσει στα πρώτα σου βήματα, υπάρχει και το θέμα της απογοήτευσης.... όταν ψάχνεις και δεν βρίσκεις γιατί δεν ξέρεις πώς μοιάζει αυτό που ψάχνεις μέσα από το προσοφθάλμιο.... Θα χρειαστείς και έναν barlow x2 ή x3 για να μπορέσεις να ανεβάσεις τη μεγέθυνση ιδίως για πλανήτες και αργότερα 2-3 προσοφθάλμιους φακούς καλύτερης ποιότητας και πιο κατάλληλους για το είδος της παρατήρησης που θα προτιμήσεις. Ένας κόκκινος φακός και κάποιος χάρτης του ουρανού είναι επίσης πολύ χρήσιμοι. Εναλλακτικά των χαρτών μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα (freeware) Stellarium, Cartes de Ciel ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα πλανηταρίου. http://www.stellarium.org/ http://www.ap-i.net/skychart/en/download Τέλος καθώς υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι ή όμιλοι αστρονομίας. Η συμμετοχή σου σε έναν από αυτούς θα σε βοηθούσε πολύ καθώς οργανώνουν συχνά εξορμήσεις και θα έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις μέσα από διαφορετικά όργανα πριν κάνεις την επιλογή σου και φυσικά να μάθεις πάρα πολλά πράγματα για θέματα εξοπλισμού καθώς και για τον νυχτερινό ουρανό. Φιλικά, Δημήτρης “The Truth Is Out There” "Stardust" Observatory - Chalkidiki
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Η μέση δεν θα φορτισθεί τόσο από την αχθοφορία, όσο από τις λορδεπικύψεις. Ό,τι πάρεις φρόντισε να σταθεί στο ύψος σου, εκείνο που θα έχεις όταν θα κάθεσαι σε μια καλή καρέκλα παρατήρησης. Το περισσότερο σκύψιμο γίνεται πίσω από το Telrad ή όποιον ερενητή, άρα το Goto για εσένα ίσως αποτελεί ιατρική συνταγή. Χρειάζεται αρκετή σκέψη το πράγμα και αυτοψία σε μία αστροσυνάντηση από εκείνες που οργανώνονται για το προσεχές τρίνυκτο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
R2D2 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Kαλημερα! Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας οι οποίες είναι και πολύ διαφωτιστικές!Εχθές έπεσε αρκετό ξενύχτι και διάβασμα προτεινόμενων θεμάτων για νεοεισερχόμενους στο είδος.Συμπέρασμα μου είναι μάλλον η αγορά ενός κατοπτρικού (όπως κι εσείς προτείνετε) 5"-8"...Αναθεωρώντας πολύ προς τα κάτω το κόστος λόγω όγκου, φορητότητας και ξεκινήματος, είδα αυτό: http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1691Μου φάνηκε εξαιρετικά καλή η ιδέα του αναδιπλούμενου κατοπτρικού για την περίπτωση μου. Το είδος της βάσης υποπτεύομαι πως ίσως να μη βολεύει ιδιαίτερα στο 5" που είναι μικρό γιατί εάν θέλει κάποιος να το μεταφέρει συχνά και να το στήνει κάπου έξω, θα πρέπει να κουβαλάει και ένα τραπεζάκι. Και μια που παίζει μεγάλο ρόλο η σταθερότητα είναι αμφιβολη λύση.Υπάρχει κάποιο αξιόλογο αναδιπλούμενο κατοπτρικό στις 6" ή στις 8" με ή χωρίς ισημερινή βάση; Θα ψάξω καμιά εξόρμηση συλλόγου κοντά στην Αθήνα εάν υπάρχει τις αμέσως επόμενες μέρες... Ανυπομονώ!
Estarian Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Καλώς τον φίλο!! Κατ αρχήν ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις.. Συνομήλικοι είμαστε κιόλας και εγώ ξεκίνησα στα 32, αν και με έτρωγε από τα 20-κάτι το θέμα.. Επειδή και εγώ έχω θέματα σε όλο το σύστημα αυχένας-μέση, θα σου έλεγα τα εξής :Το βάρος του τηλεσκοπίου είναι δευτερεύων παράγοντας σε σχέση με τη στάση που έχεις όταν κοιτάς.Έχω 10ιντσο σε βάση dobson και στο κουβάλημα δε με χαλάει ποσώς, αλλά το σκύψιμο στους ερευνητές κλπ με πεθαίνει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που θα προχωρήσω σύντομα σε αγορά μιας eq6 για να μη χρειάζεται να ψάχνω. (οκ + κυρίως το γεγονός ότι αποφάσισα πως βαριέμαι το ψάξιμο - συγγνώμη από τους φανατικούς starhoppers εδώ μέσα, καταλαβαίνω πως μόλις πάθατε μερικά ελαφρά αλλά παρατηρήσιμα εγκεφαλικά )Οπότε πρόσεξε στην αγορά εκτός όλων των άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών του τηλεσκοπίου, τα οποία και θα βρεις με διάβασμα εδώ μέσα , να αγοράσεις ένα το οποίο θα έχει τουλάχιστον αρχικά μια όσο το δυνατόν καλύτερη στάση παρατήρησης. Βέβαια και κάτι σε βάση dobson να πάρεις (το οποίο σημαίνει πως αρχικά θα είσαι άνευ goto κλπ κλπ, όλα χειροκίνητα) αν το βάλεις πάνω σε ένα πιο ψηλό σκαμνάκι, δε θα έχεις κανένα θέμα στη στάση παρατήρησης. Νομίζω ο Geopap από δω μέσα έχει μια τέτοια κατασκευή για να βάζει πάνω το τηλεσκόπιό του.Τώρα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ μιλώντας, έχω την αίσθηση ότι λιγότερο ζορίστηκα -πάντα όσον αφορά τη μέση- παρατηρώντας από το τηλεσκόπιο του kokkoli γιατί δε χρειαζόταν να σκύβω σε περίεργες στάσεις. Αν θυμάμαι καλά έχει ένα 6ιντσο Nextstar της Celestron. Γενικά φαντάζομαι πως όλη ( http://www.planitario.gr/main.cfm?module=eshop&action=list&cat_id=12&brand=0&items_per_page=15&startingrow=16 ) αυτή η κατηγορία τηλεσκοπίων θα σου είναι βολική για τη μέση σου, αν και για τα περισσότερα βγαίνεις εκτός προϋπολογισμού, οπότε έχουμε πρόβλημα.Ίσως στο 700άρι που θες να δώσεις, μια καλή λύση να ήταν ένα τηλεσκόπιο σε βάση dobson, ανυψωμένο πάνω σε έξτρα βάση και ίσως κανα διαγώνιο ερευνητή για να μην πιάνεσαι.. Skywatcher 10 / ΝΕQ6
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Το 5ρι Heritage είναι παιχνιδάκι στην χρήση του και σταθερότατο εφόσον σφίξεις σωστά το παξιμάδι του αζιμουθίου και τον συμπλέκτη του ύψους. Το κάτοπτρο των 130mm είναι εξαιρετικό. Το φωτοχιτώνιο απαραίτητο. Το ίδιο και ένα τραπεζάκι στο σωστό ύψος.Το μόνο θέμα είναι η εστιακή των 650 mm που δυσκολεύει τις υψηλές μεγεθύνσεις. Είναι όργανο ''ευρέος πεδίου''. Υπάρχει χρήστης εδώ που αγόρασε πανάκριβο φακό 2.5mm για 260x, ήρωας ή τρελλός δεν γνωρίζω (το ίδιο δεν είναι. Εγώ χρησιμοποιώ Barlow στο δικό μου. Τα 6'' και 8'' (το δεύτερο υπάρχει πτυσσόμενο αλλά και Goto) έχουν 1200 εστιακή απόσταση και πιάνουν τα 300x άνετα. Αλλά με ύψος 1.3m θέλουν και αυτά ανύψωση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
R2D2 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Xμ... μάλιστα. Οπότε για αρχή με βλέπω για το Ηeritage και ένα barlow ή για κάποιο σε στυλ OMNI 150 XLT το πολύ. Ας μην προβώ σε 8'' ακόμα. Είμαι και παντρεμένος και θα φάω παντόφλα... Μη σας πρίζω άλλο. Θα διαβάσω και το βιβλιαράκι που θα μου έρθει σήμερα και θα επανέλθω με ακόμη περισσότερες γνώσεις και απορίες. Σας ευχαριστώ!
ourania Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Απλά άμα δεν τα έχεις δει από κοντά τα dobsonian πήγαινε πριν παραγγείλεις κάτι να δεις σε κανένα πλανητάριο (το μαγαζί) ή σε καμιά εξόρμηση, γιατί είναι ογκώδη, μην περιμένεις κάτι άλλο .
dp297 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Φίλε R2D2,το Σάββατο οργανώνεται εξόρμηση στη Δίρφυ κ θα ΄μπορούσες να δεις από κοντα κ dob κ αλλα τηλεσκόπια κ σίγουρα θα σε βοηθήσουν... PixInsight 1.8 RC7 Δημήτρης Πλατής
R2D2 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Μήπως μπορείς να μου δώσεις κάποιο λινκ με λεπτομέρεις;
dp297 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δες εδώhttp://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=169719#169719 επίσης παίζει να πάω κ εγώ οπότε ίσως αν πάω κ θες να πάμε μαζί. Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ πάντως να δεις από κοντά. PixInsight 1.8 RC7 Δημήτρης Πλατής
R2D2 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Dr House σε ευχαριστώ για την πρόσκληση!Σε περίπτωση που όντως έρθω στην παρέα σας αυτό το Σάββατο θα σου στείλω μνμ. Eκκρεμεί μια επίσκεψη στη Σαλαμίνα σε κάτι συγγενείς που μπορεί να ακυρωθεί... μακάρι!
dp297 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Λέγε με Δημήτρη.... PixInsight 1.8 RC7 Δημήτρης Πλατής
PapGeo Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Οι 8’’ σε dob είναι η χρυσή τομή μεταξύ κόστους - βάρους – όγκου και επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Προσωπικά χρησιμοποιώ 10’’ , αλλά δεν τις συστήνω για οσφυαλγίες, γιατί βρίσκονται κοντά στο όριο της αντοχής του μέσου ανθρώπου, μιλώντας πάντα για σωληνωτά dobs. ...Οπότε πρόσεξε στην αγορά εκτός όλων των άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών του τηλεσκοπίου, τα οποία και θα βρεις με διάβασμα εδώ μέσα , να αγοράσεις ένα το οποίο θα έχει τουλάχιστον αρχικά μια όσο το δυνατόν καλύτερη στάση παρατήρησης. Βέβαια και κάτι σε βάση dobson να πάρεις (το οποίο σημαίνει πως αρχικά θα είσαι άνευ goto κλπ κλπ, όλα χειροκίνητα) αν το βάλεις πάνω σε ένα πιο ψηλό σκαμνάκι, δε θα έχεις κανένα θέμα στη στάση παρατήρησης. Νομίζω ο Geopap από δω μέσα έχει μια τέτοια κατασκευή για να βάζει πάνω το τηλεσκόπιό του....Τα μικρά dobs σε συνδυασμό με ένα τραπεζάκι απελευθερώνουν τον παρατηρητή, μακριά από ρεύματα, καλώδια και ασύμφορες στρέψεις ισημερινών κεφαλών: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1538&highlight=%F4%F1%E1%F0%E5%E6%DC%EA%E9+dobson Για όποιον ενδιαφέρεται περαιτέρω, ας με αναζητήσει στον Πάρνωνα το επόμενο Σαββατοκύριακο. Το πιθανότερο είναι να με βρει. Φιλικά PapGeo
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Η ισημερινή στήριξη κατά τη γνώμη μου δεν είναι βολική στην παρατήρηση. Ο σωλήνας παίρνει ανάποδες κλίσεις και θα πρέπει κάθε τόσο να τον στρέφεις. Η στήριξη Dob δεν το έχει αυτό. Όσο αφορά το goto εγώ θα σου πρότεινα να μην ασχοληθείς καθόλου. Με τα παραπάνω λεφτά που θα δώσεις παίρνεις μεγαλύτερο τηλεσκόπιο ή αν έχεις θέμα με τη μέση σου (λόγω κουβαλήματος) μπορείς να πάρεις προσοφθάλμια, φίλτρα ή άλλα αξεσουάρ που θα χρειαστείς στο μέλλον. Το 5" heritage κατά τη γνώμη μου είναι πολύ μικρό για Deep Sky. Όπως σου είπαν παραπάνω τα παιδιά μπορείς να τοποθετήσεις το Dob πάνω σε ένα χαμηλό τραπεζάκι. Σε συνδυασμό με έναν γωνιακό ερευνητή δεν θα σκύβεις σχεδόν καθόλου. Συνεπώς εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις το Dob 8" και με τα λεφτά που θα σου περισσέψουν παίρνεις 1-2 καλά προσοφθάλμια και ίσως και κανένα φίλτρο και είσαι έτοιμος. Κάτι άλλο που θέλω να αναφέρω είναι το εξής:Για να κάνεις γαλαξιακές βουτιές θα πρέπει να πηγαίνεις πολύ μακριά από τα φώτα της πόλης. Έχε το κατά νου γιατί αν δεν μπορείς να το κάνεις τότε το τηλεσκόπιό σου όχι μόνο δεν θα μπορεί να βουτήξει αλλά ούτε καν να βραχεί (δυστυχώς). Θα πρέπει να το τονίζουμε αυτό γιατί θα πρέπει κάθε φορά να πηγαίνεις στο βουνό το οποίο σημαίνει κουβάλημα, χιλιόμετρα, κρύο, ταλαιπωρία και στο τέλος απογοήτευση. Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω αλλά να σε προειδοποιήσω θέλω να στα πω όλα αυτά για να ξέρεις τι γίνεται. Περισσότερο εστιάζουμε στο "τι τηλεσκοπιο" παρά στα υπόλοιπα τα οποία είναι σημαντικά να ειπωθούν, ειδικά σε έναν αρχάριο, άσχετα αν τα γνωρίζει ή όχι. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
R2D2 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Μανούσο και Papgeo ευχαριστώ για τις συμβουλές σας... Τελικά μάλλον μονόδρομος τα dobsonian. Για το τραπεζάκι που μου ακουγόταν όχι και τόσο καλή ιδέα μου αλλάξατε γνώμη! Γνωρίζω πως απαιτείται για το χόμπυ τρέξιμο σε μέρη χωρίς φωτορύπανση και να σας πω πως αυτό είναι κάτι που μου αρέσει. Ιδίως εάν συνδιάζεται και με καλή παρέα, κάτι να τσιμπάμε και... ένα ζευγάρι ηχειάκια. Τελικά αυτό http://www.skywatcher.com/swtinc/product.php?id=138&class1=1&class2=106&action=gallery υπάρχει Ελλάδα;
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Εγώ πάλι είμαι της γνώμης να μην πάρεις dob αν είναι να πάρεις 8". Να πάρεις ισημερινό αλλά με καλύτερη στήριξη (HQ5, EQ6). Η άνεση είναι το τηλεσκόπιο να παρακολουθεί τον ουρανό χωρίς σπρώξε κάθε τόσο! Η πολική ευθυγράμμιση αν είναι για οπτική παρατήρηση είναι μερικά λεπτά και τίποτα δύσκολο. Ρεύμα παίρνεις και από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου δεν χρειάζεται να κουβαλάς μπαταρίες, απλά βάλε μια δυο φορες μπρός το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της βραδιάς για να μην ξεμείνεις από μπαταρία (ω ναι το έχω πάθει! )Dob σκέψου το αν είναι για 10" και πάνω που τα ισημερινά είναι ογκώδη και βαριά και όχι εύκολα στη μεταφορά και στο στήσιμο. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Φίλε με το τραπεζάκι θα παρατηρείς όρθιος.Δεν ξέρω αν το πρόβλημά σου στο επιτρέπει.Σε περίπτωση που δεν μπορείς όρθιος τότε με καρεκλάκι κάνεις την δουλειά σου καθιστός με ένα dob 8".Τα ελαφρύτερα κ καλύτερα dob της Ελληνικής αγοράς είναι τα orion optics.Εχουν μικρότερη βάση κ αν τελικά παρατηρήσεις καθιστός αυτό θα σε βολέψει καλύτερα.Το 10" της είναι στα ίδια κιλά κξ μέγεθος με τα 8" Κινέζικα.Θα τα βρεις εδώ http://www.aktistar.com/OrionNewW/OrionOptics_NewStyle_1.htm Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
dp297 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Κοίτα εδώ http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=list&cat_id=11 κ https://www.teleskop-express.de/shop/index.php/language/en/cat/c2_Dobson-Teleskope.html/filter_id/21 PixInsight 1.8 RC7 Δημήτρης Πλατής
R2D2 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Με παρατήρηση σε όρθια ή πόσο μάλλον σε καθιστή στάση σίγουρα δε θα έχω πρόβλημα. Πρόβλημα σίγουρα κάποια στιγμή θα έχω εάν σκύβω έστω και λίγο. Φανταστείτε πως όταν με πίανει, μερικές φορές χρειάζεται άμεσα να κάνω ένεση για να μπορέσω να κουνηθώ μετά από καποιες ώρες... Έτσι και με πιάσει αυτό στο βουνό, την κάτσαμε! Εάν στις προσεχείς εξορμήσεις σας ακούσετε μες στην ησυχία ένα δυνατό AAAAAAAAAXXXX, να ξέρετε πως εγώ θα είμαι! Ελάτε να συστηθούμε!
dp297 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Παρατήρηση με Dob καθιστός χλωμό το κόβω...προμηθεύσου ενέσεις γιατί η μαγεία πληρώνεται PixInsight 1.8 RC7 Δημήτρης Πλατής
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2011 Εγώ θα διαφωνήσω για το ποιά είναι η καλύτερη λύση καθώς έχω δοκιμάσει διάφορες και είμαι κάπως μεγαλύτερος από σένα και με ύψος αρκετό για να ζορίζονται οι οσφυϊκοί σπόνδυλοι. Δεν θα διαφωνήσω έντονα καθώς δεν θέλω να σε μπερδέψω περισσότερο και ούτε να σου κολλήσω στο μυαλό ακριβότερες λύσεις. Σου υπενθυμίζω πως είναι βασικό για σένα να έχεις μια καλή καρέκλα παρατήρησης. Μια πραγματική τέτοια καρέκλα κοστίζει γύρω στα 100 ευρώ: Εγώ αγόρασα ένα κάθισμα σιδερώματος από τα Aldi το οποίο μοιάζει εκπληκτικά. Είναι βαρύτερο και δεν ρυθμίζεται εν ριπή οφθαλμού, σου μαγκώνει και κανένα δάκτυλο μέσα στο σκοτάδι, αλλά είναι σταθερότατο, άνετο και κόστισε μόνο 18 ευρώ. Αυτό και το αστρογιλέκο μου είναι τα χρησιμότερα εργαλεία παρατήρησης. Τώρα, το σημαντικότερο είναι να μην κάνει μεγάλες διαδρομές το προσοφθάλμιο και να μην χρειάζεεται το σώμα σου να παίρνει άβολες στάσεις όταν χρησιμοποιείς τον ερευνητή. Για το δεύτερο υπάρχουν δύο λύσεις: Γωνιακός ερευνητής και τραπεζάκι ανύψωσης (καθώς γωνιακό Telrad δεν υπάρχει). Για το πρώτο υπάρχει μία μόνο λύση: η απόσταση του φακού από το κέντρο περιστροφής πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή. Αυτό σημαίνει κατοδιοπτρικό τηλεσκόπιο πάνω σε υψαζιμουθιακή στήριξη. Αν συνδυαστεί με Goto όπου θα σκύψεις πίσω από το RDF μόνο 2-3 φορές στην αρχή για να ευθυγραμμίσεις η μέση σου σώθηκε.Οι 5'' είναι λίγες για Deep Sky. Πολλά αντικείμενα είναι ορατά αλλά χωρίς λεπτομέρειες. Αλλά θα δεις πολλά περισσότερα από όσα με κυάλια -ακόμη και giant) ή ED τηλεσκόπια που είναι ακριβότερα. Φθάνει να ξέρεις τι θέλεις. Εγώ πάντως με 700 ευρώ θα αγόραζα τελικά ένα Skywatcher Flextube 10'' και έναν Baader Hyperion Zoom, χώρια η (φθηνή) καρέκλα και το τραπεζάκι. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα