Jump to content

Παρατηρηση με φιλτρα η χωρις ?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα, απευθυνομαι μονο στους απλους παρατηρητες, αλλα σε μερικες ερωτησουλες μπορει και να θελουμε την τεκμηριωση των αστροφωτογραφων μας.

 

Εσεις οταν κανετε παρατηρηση χρησιμοποιειτε φιλτρα, ειστε ευχαριστημενοι απο την αποδοση τους , υπαρχουν καποια που δεν αξιζει η αγορα τους, ποια ειναι τα καλα και ποια τα κακα,

Μπορειτε να προτεινετε φιλτρα για πλανητες, νεφελωματα , φωτορυπανσης, ηλιου κτλ, απο προσωπικη αποψη δεν εχω καμια , απο αλλα παιδια ακουσα τα χειροτερα και απο αλλα τα καλυτερα. Το μονο που εχω στην κατοχη μου ειναι ενα φτηνο απλο και καθολου περιτο φιλτρο σεληνης, και μπορω να πω οτι για την δουλεια του την κανει θαυμασια .

 

Ετσι με απλο σκεπτικο λεω το εξης , ενα φιλτρακι τον 13ευρω σου δινει τοσο διαφορετικη αλλα παραλληλα ξεκουραστη εικονα της σεληνης, τα υπολοιπα της ταξεως 50/100 ευρω τι να προσφερουν αραγε; , οχι πως ειναι και απολυτο λογο τιμης να παρεις κατι καλυτερο αλλα καμια φορα οτι πληρωνεις παιρνεις, anyway ολα σχετικα ειναι.

 

Εγω θα ηθελα ενα φιλτρο για Δια/Κρονο

Ενα αποκλειστικα για νεφελωματα

Και ενα για φωτορυπανση

Αν ειχατε/εχετε κατι στην κατοχη σας και εχετε αποκτηση εμπειρια θα ηταν μια μεγαλη βοηθεια

:)

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρόσφατα είδα μέσα από κάποια έγχρωμα φίλτρα το Δία. Τολμώ να πω ότι με χάλασαν πολύ... Θέλω να απολαμβάνω το αντικείμενο με τα χρώματα του, οπότε προσωπικά έριξα ένα μεγάλο Χ στα έχρωμα πλανητικά φίλτρα. Η μόνη περίπτωση που θα μελλοντικά θα εξετάσω είναι κάποιο ουδέτερο χρωματικά φίλτρο, με την ελπίδα να τονίζει το contrast. Έχω διαβάσει κάποια καλά σχόλια για φίλτρα όπως το Moon&Skyglow της Baader, αλλά θα ήθελα να το μελετήσω περισσότερο.

 

Έχω επίσης το Lumicon UHC για χρήση σε νεφελώματα. Οι εντυπώσεις μου είναι μικτές, αλλά από τη σύντομη εμπειρία μου έβγαλα τον εξής κανόνα: το φίλτρο είναι χρήσιμο όσο μικρότερη είναι η μεγέθυνση. Για παράδειγμα, στο 10ιντσο με 55 μεγεθύνσεις (exit puppil=4,6) το φίλτρο έχει αποτέλεσμα και κάνει ότι ακριβώς υπόσχεται. Έτσι το Lagoon Nebula ήταν πολύ περισσότερο απολαυστικό με το φίλτρο, γιατί λόγω μεγάλου puppil το "σκοτείνιασμα" έπιανε τόπο. Στο γειτονικό Triffid όμως που παρατήρησα στις 133 μεγεθύνσεις (exit puppil=1,9), η θέαση ήταν καλύτερη χωρίς το φίλτρο παρά με αυτό.

 

Σημειώνω πως κάνω μόνο παρατήρηση κι όχι φωτογράφηση.

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατά τη δική μου εμπειρία νομίζω ότι τα φίλτρα ΕΙΝΑΙ απαραίτητα για έναν οπτικό παρατηρητή όσο αφορά την παρατήρηση Deep Sky. Για πλανήτες προσωπικά δεν τα προτιμώ γιατί θέλω να βλέπω τα φυσικά χρώματα. Νομίζω ότι ένα φίλτρο ΟΙΙΙ για τηλεσκόπια 10" και πάνω είναι "must". Το UHC είναι επίσης απαραίτητο για όλα τα τηλεσκόπια ανεξαρτήτως διαμέτρου. Τώρα για το H-beta αν είσαι τρελαμένος και θες να βλέπεις αλογάκι και cocoon το παίρνεις και αυτό για να συμπληρώσεις το σετ. Αλλά για UHC και ΟΙΙΙ νομίζω δεν πρέπει λείπει.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω τα: Baader Moon and Skyglow, Lumicon UHC και Baader OIII και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Όσον αφορά την φωτορύπανση θα σου έλεγα να μην πάρεις φίλτρο για την καταπολέμηση της, προτίμησε να πας σε σκοτεινό ουρανό. Το Moon and Skyglow ας πούμε που είναι φίλτρο φωτορύπανσης εγώ το χρησιμοποιώ στους πλανήτες.

Τα UHC και ΟΙΙΙ είναι για νεφελώματα και πραγματικά μου αρέσουν και τα δύο, διάβασε το doc που παραθέτω, είναι κατατοπιστικότατο.

nebulasAndFilters.doc

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αλλά για UHC και ΟΙΙΙ νομίζω δεν πρέπει λείπει.

 

Αν πρεπει να τα παρω γιατι ειναι must, τοτε δεν τα παιρνω ! :cheesy: θα τα παρω μονο εστω αν υπαρχουν ελαχιστες αλλαγες στο πεδιο των προσοφθαλμιων μου.

 

Το ειχα καταλαβει και εγω για του τυπου αυτων των δυο φιλτρων ΟΙΙΙ UHC και τα εκρινα σχεδον τα βασικοτερα.

Απο θεμα πλανητων δεν ειναι αναγκη να εχεις πιστευω, αλλα αν βρεις το καταλληλο (χρωμα) μπορει να δωσει πιστευω αρκετα καλες αντιθεσεις στις ζωνες του Δια η πχ στο casini του Κρονου.Αν μπορει καποιος πχ να μας ελεγε πιο χρωμα για τον Δια ταιριαζει καλυτερα και πιο για τον Κρονο ακομη καλυτερα.

 

Και για να πω την αληθεια κοιτουσα και τα φιλτρα φωτορυπανσης, τυπου moon & skyglow, turbo booster κτλ , αυτα τα εχει δοκιμασει κανεις σας ?

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωτήρη ψηφίζω δαγκωτό παρατήρηση με φίλτρα! Υπάρχουν αντικείμενα εκεί έξω που ανταποκρίνονται καταπληκτικά στην χρήση των φίλτρων. Θα συμφωνήσω απόλυτα με ότι είπε ο Δημήτρης. 2 φίλτρα θες γενικά, OIII και UHC ή Orion Ultrablock (είναι narrowband και τα 2 αυτά, ίδιες εικόνες δίνουν σχεδόν).

 

Το θέμα με το OIII είναι ότι θέλει 10" και πάνω, σκοτεινιάζει πολύ τα είδωλα, χρειάζεται μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα για να αντισταθμίσει αυτό το γεγονός.

 

Αυτά τα 2 φίλτρα καλύπτουν τις περισσότερες περιπτώσεις αντικειμένων. Τώρα το H-Beta είναι για πιο κόσμο πιο "καμμένο" :mrgreen: με το σπορ που θέλουν οπωσδήποτε να βλέπουν cocoon, Ωριωνίτικα άλογα και California. Ως εκεί όμως.

 

Οπότε δεν βλέπω γιατί να μην έχει κάποιος φίλτρα στην οπτική παρατήρηση. Είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί το OYAOY σε κάποιους στόχους και το 1ο που μου έρχεται στη μνήμη είναι το Veil με OIII και από πολύ σκοτεινό ουρανό...το ΤΕΛΕΙΟ!!! :cheesy: \:D/

 

To Veil με 12" + ΟΙΙΙ : WOW!!! 8) :o

To Veil με 20" + ΟΙΙΙ (του geonik) : :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: όχι απλώς WOW...ΑΙΤΙΑ ΛΙΠΟΘΥΜΙΑΣ!! =P~

 

Υ.Γ. τα φίλτρα φωτορύπανσης για την πόλη είναι για μένα μαρκετίστικο κόλπο και υποτιμούν την νοημοσύνη μου... [-(

Βρείτε το δρόμο σας για το βουνό παρακαλώ... O:) :roll:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τασο ωραια ολα αυτα συμφωνω και επαυξανω , αλλα πιο πολυ πιστευω οτι μιλας με βαση των προσδοκιων του μικρου σου θηριου.. εκανα και εγω ενα λαθος και δεν συνδητοποιησα οτι ιντσα προς ιντσα αλλαζει πολλες λεπτομερειες, ετσι τουλαχιστον να σε ρωτησω ποιο σωστα: έπειδη πλεον κατοχος casegrain xlt se 5 ιντσων , ποια φιλτρακια θεωρεις σε αυτη την αποδοση οτι θα ειναι αξιοπιστα με τα πιο εμφανες αποτελεσματα;
82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για οπτική παρατήρηση πάντα, στη θέση σου θα φρόντιζα να έχω τουλάχιστον ένα Orion Ultrablock ή κάποιο άλλο narrowband UHC. Θα σε καλύψει για πολλά, πάρα πολλά αντικείμενα.

Για φωτογραφική χρήση θα απαντήσουν οι αρμόδιοι.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φιλε εχω το φιλτρο νεφελωματων ΟΙΙΙ http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=932

και πατρατηρω απο ενα 6''. να πω την αληθεια δεν επαθα και την πλακα μου γιατι ισως περιμενα αλλα...

βεβαια οπως λεει και ο Τασος πανω απο 10-12 ιντσες τα πραγματα ισως αλλαζουν.

για μενα το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι πρωτα να δεις απο καποιου φιλου και μετα να προχωρησεις σε αγορα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χρησιμοποιω 2" ΟΙΙΙ σε συνδιασμο με nagler προσοφθαλμιους 20 και 12 mm. Το αποτελεσμα στην παρατηρηση νεφελωματων με το 8" sct και με το 120αρι ED ειναι πολυ καλύτερο απο την παρατηρηση χωρις φιλτρο.

Παρ' όλο που δεν εχω αγορασει ακομα το Moon & Skyglow της baader το εχω χρησιμοποιησει 2-3 φορες δανεικό απο ενα φίλο για παρατηρηση πλανητων, παρεα με προσοφθαλμιο 6mm Vixen. Το αποτελεσμα ειναι σαφως καλυτερο με βελτιωμένο contrast και καλύτερη ευκρίνεια στο είδωλο. Καποια στιγμη πρεπει να παρω τα ποδια μου και να ανεβω στην Αθηνα να το αγορασω.

Εχω ριξει καποιες ματιες απο Η-Β αλλα δεν ενθουσιαστηκα. Προφανως δεν εχω την διαμετρο για να παρω τα αποτελεσματα για τα οποια ειναι γνωστο το συγκεκριμένο φιλτρο.

Θεωρω απολυτως απαραιτητο ενα απλο φιλτρο σεληνης αν σκοπευει καποιος να στρεψει προς τα εκει το τηλεσκοπιο του, ειδικά οταν αρχισει να γεμιζει το φεγγαρι. Χωρις αυτο μετα βλεπεις αστερακια και ξεχνας την παρατηρηση μεχρι να συνέλθεις.

Τα περι φιλτρων για περιορισμο της φωτορυπανσης τα θεωρω και εγω μαρκετιστικα κολπακια. Δεν εχω δει ποτε κατι παραπανω με ενα τετοιο φιλτρο μεσα στην πολη απο αυτα που βλεπω χωρις αυτο.

 

Φιλικά

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν πρέπει να πάρεις ένα φίλτρο, κατά τη γνώμη μου να πάρεις το Lumicon UHC, είναι το αγαπημένο μου και έχει εφαρμογή σε πολλά αντικείμενα βαθέως ουρανού ακόμα και για μεσαία τηλεσκόπια.

 

Ένα φίλτρο που είναι χρήσιμο για παρατήρηση Σελήνης είναι ένα variable polarizer. Σου επιτρέπει να παρατηρήσεις τη Σελήνη σε όλες τις φάσεις και από μικρά και μεγάλα τηλεσκόπια με περισσότερη άνεση.

 

Χρωματιστά φίλτρα για πλανήτες έχω αλλά στην πράξη δεν τα χρησιμοποιώ. Ούτε εμένα μου αρέσει το αποτέλεσμα. Εξαίρεση ένα φίλτρο για τον Άρη που είχα πάρει στην τελευταία αντίθεσή του αλλά αυτό είναι η εξαίρεση και ο Άρης είναι πολύ δύσκολος στόχος.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

οποτε σαν την πιο αποτελεσματικη λυση μεσαιων διαμετρηματων ειναι - ενα φιλτρο Σεληνης ,Lumicon UHC, και ενα baader Μοοn & Skyglow και εισαι κομπλε, εκτος αν εχεις 10ιντσο και πανω οποτε αλλαζει παλι ολη η ιδεολογια.
82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υ.Γ. τα φίλτρα φωτορύπανσης για την πόλη είναι για μένα μαρκετίστικο κόλπο και υποτιμούν την νοημοσύνη μου... [-(

Βρείτε το δρόμο σας για το βουνό παρακαλώ... O:) :roll:

 

Τάσο στο θέμα αυτό έχω μια διαφορετική εμπειρία μετά από αρκετό χρονικό διάστημα δοκιμών με φίλτρα και παρατηρήσεων και θέλω να την καταθέσω. Δεν είναι θέμα νοημοσύνης. Θεωρώ απλά ότι τα Broadband έχουν φάει φτύσιμο εδώ, χωρίς να έχουν δοκιμαστεί αρκετά. Μήπως όμως το ίδιο δεν πήγε να γίνει και με αρκετά άλλα στην αρχή; Στα διάφορα sites του εξωτερικού υπάρχουν θετικές αναφορές από την χρήση τους. Νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτήν την άποψη μέσω αρκετών δοκιμών. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη.

 

Τα Broadband "Deep Sky" της Lumicon και "Moon & Sky Glow" της Baader μου έχουν δώσει πολλές φορές την μικρή διαφορά που κάνει το αντικείμενο να φαίνεται. Αλλά και σε ουρανό 5,7+ mag είναι αποδοτικά και πολλές φορές βλέπω διαφορές.

 

Υπάρχει ένας πίνακας εδώ http://www.backyard-astro.com/equipment/filters/lumicon.html

που μιλάει για το Broadband "Deep Sky" της Lumicon και την εφαρμογή του σε σχέση με τα Narowband (UHC) και τα Line (OIII). Δείχνει πόσο ευρεία μπορεί να είναι η χρήση του σε σκοτεινούς ουρανούς και σε πόλη.

 

Εδώ θα βρείτε μία σύγκριση στο Cloudynights μεταξύ Orion "Skyglow" και "Deep Sky" της Lumicon http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2389

 

Είμαι σίγουρος ότι ο τροχός των φίλτρων http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13691 βοήθησε στο να μελετήσω και να καταγράψω αυτές τις διαφορές. Χωρίς αυτόν ίσως να έκανα 5-10 τεστ και μετά να βαριόμουν το βάλε-βγάλε.

Στο συνημμένο του θέματος με τον τροχό, έχω γράψει κάποια λίγα πράγματα για τα Broadband στην 7η σελίδα. Επίσης υπάρχει ένα χρήσιμο link, από το Cloudynights με το πώς φαίνονται τα αντικείμενα από διαφορετικά φίλτρα Broadband, Line , Narowband http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1520 . Και εδώ πάλι φαίνεται η χρήση του "Deep Sky". Είμαι σίγουρος ότι αν το διαβάσετε, πέρα από την χρησιμότητα θα δείτε ότι από τις δοκιμές προκύπτουν θετικά αποτελέσματα.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από τη δική μικρή εμπειρία στην παρατήρηση, μπορώ να πω πως τα έγχρωμα φίλτρα πλανητών τα θεωρώ άχρηστα, με χαλάει το χρώμα στη παρατήρηση πλανητών. Το Moon and Sky Glow δίνει μία μικρή διαφορά στην αντίθεση, στους πλανήτες.

 

Πολύ καλό φίλτρο DSO τη γνώμη μου το UHC της Baader το οποίο δίνει ικανοποιητική διαφορά στα νεφελώματα εκπομπής.

 

Το OIII είναι χρήσιμο σε κάποια νεφελώματα όπως το Lagoon, το Swan όπου ξαφνικά το νεφέλωμα ξεδιπλώνετε μπροστά στα μάτια σου, αλλά σίγουρα μειώνει αρκετά το φως και θα πρέπει να το σκεφτεί κανείς σε συνάρτηση με τη διάμετρο του τηλεσκόπιου που διαθέτει. Στις 8" που το έχω δοκιμάσει θα έλεγα πως είναι σχετικά οριακή διάμετρος.

 

Φιλικά,

 

Δημήτρης

“The Truth Is Out There”

 

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν πρέπει να πάρεις ένα φίλτρο, κατά τη γνώμη μου να πάρεις το Lumicon UHC, είναι το αγαπημένο μου και έχει εφαρμογή σε πολλά αντικείμενα βαθέως ουρανού ακόμα και για μεσαία τηλεσκόπια.

 

............

.

 

Ισως θα ηταν καλη ιδεα ενα δημοψηφισμα για το πιο φιλτρο θεωρει ο καθενας απαραιτητο στον εξοπλισμο του, με διευκρινιση στο ειδος της παρατηρησης (DSO - Solar system etc)

 

Φιλικά

Μιχάλης -CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

καλη ιδεα , ας αρχισω λοιπον εγω πρωτος

 

Μετα απο την συγκριση και της αποψεις σας , συμπερανα στα εξης φιλτρα

 

Μοοn & Skyglow - εις γνωση μου η αγορα του, αλλα αμα μου κανει στην πλανητικη.για μενα αξιζει τα λεφτα του.

 

Solar Continuum - για να κανει πιο εμφανες την κοκκιαση και τις κηλιδες του ηλιου, επειδη εχω ειδη το baader astrosolar, και οταν κανω παρατηρηση ηλιου τον παρατηρω παντα με το δυοφθαλμιο και μου χαριζει απο τα πιο απιστευτα θεαματα θα ελεγα , αν και σκετο το astrosolar δειχνει της κηλιδες εκπληκτικα ! αξιζει να αναβαθμισω λιγο αυτη την εκπληκτικη θεα στα 100% οποτε στο συγκεκριμενο φιλτρο βλεπω να γινετε η αγορα του με τυφλα ματια :). (το συγκεκριμενο φιλτρο οποιος το εχει ας σχολιασει παρακαλω θα ηταν πολυ ενδιαφερον)

 

baader UHC-S σε αυτο εχω ακομη τις αποριες μου, το συγκεκριμενο ειναι απο το πλανηταριο με κωδικο ΒΑ-2458305Α δεν ξερω αν ειναι το ιδανικο , και μια ερωτηση : τι ειναι το UHc-S και τι το UHC/LPR ?

 

Πιστευω οτι η επιλογη μου δεν θα με απογοητευση , τουλαχιστον πολυ :)

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

baader UHC-S σε αυτο εχω ακομη τις αποριες μου, το συγκεκριμενο ειναι απο το πλανηταριο με κωδικο ΒΑ-2458305Α δεν ξερω αν ειναι το ιδανικο , και μια ερωτηση : τι ειναι το UHc-S και τι το UHC/LPR ?

 

Πιστευω οτι η επιλογη μου δεν θα με απογοητευση , τουλαχιστον πολυ :)

 

Baader UHC-s & Celestron UHC/LPR είναι το ίδιο πράγμα, broadband φίλτρα, ανάλογα του Deepsky των Lumicon και Orion. Το UHC της Lumicon, όπως και το Ultrablock είναι πραγματικά narrowband.

Αντιθέτως, όλα τα ΟΙΙΙ όλων των εταιρειών είναι αυθεντικά line φίλτρα.

Για το C5 UHC-s.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης