Jump to content

Πρακτικός οδηγός: Η ευθυγράμμιση στα κιάλια


KonstantinosM

Προτεινόμενες αναρτήσεις


      • [fullalbumimg]14180[/fullalbumimg]

 

 

        • [fullalbumimg]14296[/fullalbumimg]

 

Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό κατόχων κιαλιών, δυσκολεύεται να ξεκινήσει να τα ευθυγραμμίσει. Από την άλλη, πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχουν αυτό το πρόβλημα στα κιάλια τους και δεν ασχολούνται να ερευνήσουν αν αυτό αληθεύει.

Είναι όμως δύσκολη η ευθυγράμμιση στα κιάλια; Καθόλου!

 

Εάν έχετε απορίες για τον τρόπο που γίνεται η ευθυγράμμιση στα κιάλια σας πριν φτιάξετε ένα νέο θέμα με τις ερωτήσεις σας, ρίξτε πρώτα μια ματιά στο άρθρο αυτό. Ακόμη και αν είναι ήδη ευθυγραμμισμένα, τα κιάλια έχουν μια σχέση αγάπης με το έδαφος και αναζητούν σύντομα να βρεθούν κοντά του (δεν το εύχομαι). Έτσι, ίσως κάποτε να το χρειαστείτε. Είναι ένας οδηγός που θα σας κάνει τις διαδικασίες πιο εύκολες και περισσότερο ακριβείς.

 

Σημ: Εάν βρίσκετε βαρετές τις τεχνικές πληροφορίες και είστε βιαστικοί, ο "4. Συνοπτικός Οδηγός" για το πώς επιτυγχάνουμε την ευθυγράμμιση βρίσκεται προς το τέλος του κειμένου.

 

Για τις λέξεις με πράσινο χρώμα υπάρχει γλωσσάρι με επεξηγήσεις στο τέλος του άρθρου

 

Ελπίζω να απολαύσετε την ευθυγράμμιση στα κιάλια σας!

 

 

 

[fullalbumimg]14249[/fullalbumimg]

 

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

 

Αντί εισαγωγής

 

 

1. ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΣΤΑ ΚΙΑΛΙΑ;

 

α) Οι αιτίες

β) Ποια τα προβλήματα της κακής ευθυγράμμισης;

γ) Ποια είναι τα αποτελέσματα από την κακή ευθυγράμμιση;

δ) Γιατί οι περισσότεροι δεν διορθώνουν το σφάλμα;

ε) True Collimation Vs Conditional Alignment

 

 

2. ΠΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗΣ

 

α) 3 μέθοδοι

 • 1) Αφεστιασμένο αστέρι.
  2) Η χαλάρωση των ματιών
  3) Crossed Bahtinov

β) Πως ξεκίνησε

γ) Πλεονεκτήματα τις μεθόδου Crossed Bahtinov:

δ) Πως γίνεται το τεστ

ε) Η μέθοδος διάγνωσης της απευθυγράμμισης βήμα-βήμα

 

 

3. ΠΩΣ ΡΥΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ

 

α) Τέσσερις διαφορετικό τρόποι

β) Που βρίσκονται οι βίδες;

γ) Η διαδικασία της ρύθμισης βήμα προς βήμα

δ) Μερικά σημεία προσοχής

ε) Λίγη ιστορία: Ο παλαιότερος τρόπος με έκκεντρα δαχτυλίδια ή βίδες στους αντικειμενικούς και εσωτερικές βίδες στα πρίσματα

 

 

4. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

 

α) Διαπιστώστε αν υπάρχει πρόβλημα κακής ευθυγράμμισης

β) Ρυθμίστε την ευθυγράμμιση

 

 

Τρεις ασκήσεις

 

Γλωσσάρι

 

Παραπομπές

 

 

 

[fullalbumimg]14249[/fullalbumimg]

 

 

 

 

 

[fullalbumimg]14179[/fullalbumimg]

 

Υπήρχαν δύο τρόποι να γραφτεί αυτό το άρθρο. Ο πρώτος θα ήταν με λίγες και απλές λέξεις, για να είναι πιο εύπεπτο και στην συνέχεια να συμπληρωνόταν με τον καιρό σιγά-σιγά μέσα από ερωτήσεις, γιατί προφανώς θα υπήρχαν κενά. Ο άλλος τρόπος ήταν να γραφτούν και να επεξηγηθούν αρκετά από την αρχή ώστε κάποιος να βρίσκει εύκολα πολλές πληροφορίες. Διάλεξα τον δεύτερο, πιστεύοντας ότι ο χρόνος του ταξιδιού μας δεν είναι άπειρος, οπότε καλό είναι ότι μπορώ να το μοιράζομαι ολοκληρωμένο σήμερα.

 

 

 

       • [fullalbumimg]14256[/fullalbumimg]

 

 

Ως γνωστόν τα κιάλια ταιριάζουν δύο εικόνες ώστε να τις αντιλαμβανόμαστε σαν μία, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα μάτια μας στην καθημερινή ζωή. Για να επιτευχθεί αυτό, ο οπτικός μηχανισμός τους έχει ρυθμιστεί ώστε να ταιριάζει ακριβώς τις δύο αυτές εικόνες. Κάποιες φορές όμως απορυθμίζονται. Έτσι φτάνουμε να βλέπουμε έως και διπλές εικόνες αντί για μία.

 

Μία από τις πρώτες τεχνικές που απαραίτητα πρέπει να γνωρίζει όποιος ασχολείται με κιάλια, είναι το πώς μπορεί να επιτύχει την ευθυγράμμισή τους.

 

Ακριβώς όπως συμβαίνει και με το τηλεσκόπιο, δεν έχει νόημα να προσπαθήσει να κάνει παρατήρηση με αυτά εάν πρώτα δεν διαπιστώσει μήπως έχουν χάσει την ευθυγράμμισή τους και μετά να την ρυθμίσει σωστά. Η σωστή ευθυγράμμιση εξασφαλίζει ξεκούραστη παρατήρηση και βελτιώνει προβλήματα στον οπτικό άξονα τους. Επίσης, φτάνει στο μάξιμουμ την ποσότητα του φωτός που προσλαμβάνουν τα κιάλια μας.

 

 

[fullalbumimg]14181[/fullalbumimg]

 

 

[fullalbumimg]14304[/fullalbumimg][fullalbumimg]14305[/fullalbumimg]

 

Συνήθως απευθυγράμμιση συμβαίνει διότι τα κιάλια έφαγαν ένα γερό πέσιμο και έχασαν την ρύθμισή τους. Σε άλλα κιάλια επειδή ο μηχανισμός συγκράτησης των πρισμάτων, δεν είναι ποιοτικός και χαλαρώνει εύκολα. Αρκεί ένα ταξίδι και από το κούνημα να χάσουν ευθυγράμμιση. Τις περισσότερες φορές τα φτηνοκατασκευασμένα κιάλια που φτάνουν στον καταναλωτή, δεν έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς πριν φύγουν από το εργοστάσιο με αποτέλεσμα να τα παραλαμβάνει κάποιες φορές με μικρά η μεγάλα προβλήματα ευθυγράμμισης. Ελάχιστες επίσης είναι οι εταιρίες πώλησης κιαλιών που τσεκάρουν σοβαρά τα κιάλια τους πριν την αποστολή. Το πρόβλημα απευθυγράμμισης, μπορεί να διορθωθεί με τους κατάλληλους τρόπους που θα δούμε παρακάτω.

 

 

[fullalbumimg]14184[/fullalbumimg]

 

Τα ορατά προβλήματα της κακής ευθυγράμμισης στα κιάλια είναι δύο:


 • [fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Η απευθυγράμμιση στον Οριζόντιο άξονα
   
  [fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Η απευθυγράμμιση στον Κάθετο άξονα

 

 

[fullalbumimg]14185[/fullalbumimg]- [fullalbumimg]14186[/fullalbumimg]-

 

   • Αριστερά αυτό που βλέπουμε με σωστή ευθυγράμμιση. Δεξιά με απευθυγράμμιση στον Οριζόντιο άξονα

 

Πρόβλημα στον Οριζόντιο άξονα γίνεται αντιληπτό όταν οι εικόνες δεν ταιριάζουν απόλυτα, αλλά έχουν μια οριζόντια απόκλιση μεταξύ τους. Μια διαφορά κατά πλάτος θα μπορούσα να πω. Αντιθέτως πρόβλημα στον Κάθετο άξονα σημαίνει ότι οι εικόνες έχουν διαφορά ύψους μεταξύ τους. Εννοείται ότι μια τρίτη εκδοχή, είναι να υπάρχουν ταυτοχρόνως και οι δύο περιπτώσεις .

 

[fullalbumimg]14187[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14188[/fullalbumimg]

 

   • Η απευθυγράμμιση στον Κάθετο άξονα. Δεξιά έχουμε απευθυγράμμιση στον Οριζόντιο και στον Κάθετο άξονα ταυτοχρόνως

 

Ευτυχώς ο εγκέφαλός μας μπορεί να ταιριάξει μικροπροβλήματα κακής ευθυγράμμισης μετακινώντας τα μάτια μας και έτσι δεν γίνονται ορατά. Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε καλό. Η συνεργασία των ματιών και η ικανότητά τους να διασταυρώνονται όταν βλέπουμε κοντινά αντικείμενα καλείται σύγκλιση. Και είναι μια σημαντική ιδιότητα για το διάβασμα, αλλά καθόλου επιθυμητή σε παρατήρηση μακρινών αντικειμένων.

 

Το πιο απλό πρόβλημα που μπορούμε να διακρίνουμε, οι διπλές εικόνες, συμβαίνει γιατί τα μάτια μας μπορούν μεν να ταιριάξουν δύο εικόνες αλλά μέχρις ενός σημείου απόκλισης. Πέρα από αυτό το σημείο τις βλέπουν διπλές όπως όταν αλληθωρίζουμε. Οι εικόνες ταιριάζουν ευκολότερα στον Οριζόντιο άξονα. Στον Κάθετο, οι λεπτοί μύες των ματιών μας τα βρίσκουν σκούρα και έτσι δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά.

 

Εκτός και αν έχουμε τα μάτια του Marty Feldman. :D

 

  • [fullalbumimg]14292[/fullalbumimg]

 

 

 

[fullalbumimg]14189[/fullalbumimg]

 

Τα αποτελέσματα της κακής ευθυγράμμισης είναι με την σειρά σοβαρότητος:

 

1) Κανένα φαινομενικό πρόβλημα στην αρχή, εάν το σφάλμα είναι υπαρκτό μεν, αλλά μικρό. Τι συμβαίνει όμως σε αυτήν την περίπτωση; Πιστεύουμε ότι επειδή βλέπουμε καθαρά τα αστέρια άρα και η ευθυγράμμιση είναι σωστή. Δεν συνειδητοποιούμε ότι η μικρή απόκλιση μας δημιουργεί προβλήματα. Σύντομα μπορεί να επέλθει ελαφριά δυσφορία ή κούραση. Οι εικόνες συγχωνεύονται μεν, αλλά τα μάτια κάνουν συνεχή υπερπροσπάθεια για να το επιτύχουν. Η κούραση οδηγεί σε ένα αμυδρό αίσθημα του να μην μπορούμε να χαρούμε τα κιάλια μας για αρκετή ώρα παρατήρησης. Έχει αποδειχτεί ότι πολλοί χρήστες κιαλιών έχουν αυτό το αίσθημα, χωρίς να γνωρίζουν ότι τα κιάλια τους έχουν απορυθμιστεί.

 

Ή το γνωρίζουν και απλά το υπομένουν.

 

2) Ζαλάδα εύκολα αντιληπτή άμεσα ή μετά από αρκετή ώρα, εάν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και συνεχίσουμε να κοιτάμε με αυτά.

 

3) Πονοκέφαλοι μετά από ολιγόωρη παρατήρηση, όταν υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ευθυγράμμισης, οι διπλές εικόνες συμπίπτουν με δυσκολία και τα μάτια κάνουν αγώνα να ταυτίσουν σημεία.

 

4) Δύο εικόνες οι οποίες δεν μπορούν να ταιριάξουν με τίποτα. Αυτό είναι και το ευκολότερα αντιληπτό πρόβλημα αφού στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνει παρατήρηση.

 

 

[fullalbumimg]14190[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14191[/fullalbumimg]

 

 

5) Ένα ακόμη ορατό αποτέλεσμα της κακής ευθυγράμμισης είναι η παραμόρφωση στις κόρες εξόδου . Η υπερβολική απόκλιση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική διόρθωση του πρίσματος από εμάς. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μεγάλη απώλεια στην ποσότητα φωτός που φτάνει στα μάτια μας. Στην προηγούμενη εικόνα εφ' όσον η ποσότητα φωτός περνάει κατά 100% από την στρογγυλή κόρη εξόδου, αναλογιστείτε τι συμβαίνει όταν η διάμετρός της μειώνεται. Αντίστοιχα μειώνεται και το φως των αντικειμένων που παρατηρούμε, άρα έχουμε λιγότερο ποιοτικές εικόνες.

Δυστυχώς τα προβλήματα 1 και 2 δεν φαίνεται να απασχολούν τον αρχάριο αφού δεν γνωρίζει την αιτία τους ώστε να τα προσέξει. Έτσι αφήνει τα μάτια του να παιδεύονται να ταιριάξουν σημεία.

 

 

 

[fullalbumimg]14192[/fullalbumimg]

 

Μετά από αρκετό καιρό και έχοντας διαβάσει δεκάδες διαφορετικές περιπτώσεις κατόχων κιαλιών, που διστάζουν να διορθώσουν την απευθυγράμμιση, αλλά και από πολλά παραδείγματα μέσα από προσωπική εμπειρία και συζητήσεις, πάντοτε είχα αυτήν την απορία. Έχω καταλήξει ότι μάλλον είναι θέμα κακής πληροφόρησης και φόβου. Η κακή πληροφόρηση και τα ελάχιστα που έχουν γραφτεί σε sites του εξωτερικού, για το πώς μπορεί να εξακριβωθεί το σφάλμα με ακρίβεια, έχει οδηγήσει ελάχιστους μόνο να προσπαθούν να ανακαλύψουν αν τα κιάλια τους έχουν πρόβλημα. Πράγματι καμία μέθοδος από αυτές που συστήνονται από όλους μας δεν είναι απόλυτα κατανοητή αλλά συνεχίζουμε να τις συστήνουμε αφού δεν έχουμε πολλές επιλογές. Απόδειξη του ότι δεν γίνονται κατανοητές, είναι ότι το ζήτημα του πως εξακριβώνεται και ρυθμίζεται η ευθυγράμμιση, επανέρχεται βασανιστικά ξανά και ξανά. Όχι μόνο εδώ, αλλά κυρίως σε άλλα φόρουμ του εξωτερικού που διαβάζω.

 

Από την άλλη ο φόβος της αποτυχίας διόρθωσης, το να σκαλίσει δηλαδή κάποιος τα πρίσματα ή τους αντικειμενικούς φακούς. Αυτό, έχω παρατηρήσει ότι αναγκάζει ακόμη και εμπειρότερους αστροπαρατηρητές να γνωρίζουν μεν ότι πάσχουν, αλλά να υπομένουν την κακή ευθυγράμμιση στα κιάλια τους. Ειδικά όταν τα κιάλια είναι καινούργια, είναι ακόμη πιο δύσκολο κάποιος να ξεκινήσει για να τα ρυθμίσει. Είναι ψυχολογικό και μπορεί να συμβεί σε όλους. Οι ιστορίες δε, για το ότι η ευθυγράμμιση είναι δύσκολη και μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα, μοιάζουν να είναι περισσότερες από όσες κυκλοφορούν για το τέλος του κόσμου το 2012. Μετά από τόσες ευθυγραμμίσεις στα κιάλια, το πρώτο που κοιτάω όταν τα πάρω στα χέρια μου, είναι αν έχουν πρόβλημα απευθυγράμμισης. Εάν έχουν το διορθώνω αμέσως γιατί αλλιώς τα μειονεκτήματα στην παρατήρηση είναι πολλά. Ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος να κάνω αστροπαρατήρηση με άσχημα ευθυγραμμισμένα κιάλια. Έχω συζητήσει με αρκετούς φίλους που έχουν πρόβλημα ευθυγράμμισης στα κιάλια τους και παρατηρώ ότι δυσκολεύονται να ξεκινήσουν να το διορθώσουν. Αυτό είναι όμως ένα βασικό σφάλμα με τα αποτελέσματα που έγραψα παραπάνω στο γ)1.

 

Ένας άλλος λόγος είναι διότι αρκετοί πιστεύουν ότι η ευθυγράμμιση είναι εντάξει αφού βλέπουν καθαρές εικόνες και έτσι δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να την ελέγξουν. Όμως το ότι βλέπουν καθαρές εικόνες δεν είναι αρκετό. Το τηλεσκόπιο για παράδειγμα μπορεί να δίνει χοντρικά σχεδόν καθαρές εικόνες, αλλά να χρειάζεται ευθυγράμμιση για να αποδώσει άριστα. Το ίδιο και τα κιάλια. Ειδάλλως κάποιος οδηγείται στο παράδοξο, να αναζητά την τέλεια ρύθμιση της ευθυγράμμισης στο τηλεσκόπιό του και να ανέχεται απευθυγραμμισμένα κιάλια.

 

Έτσι η ρύθμιση της ευθυγράμμισης στα κιάλια έχει καταντήσει -κακώς- να θεωρείται ότι αφορά σε πιο "ψαγμένους" και σε ελάχιστους "ειδήμονες" ενώ στην πραγματικότητα η ευθυγράμμιση στα κιάλια είναι απλή, ευκολότερη από αυτή του τηλεσκοπίου και μπορεί να την κάνει και ένας αρχάριος, εάν μάθει μερικά μυστικά.

 

 

 

 

[fullalbumimg]14193[/fullalbumimg]

 

Θα το έλεγε κάποιος Πραγματική Ευθυγράμμιση έναντι της Υπό συνθήκες Ευθυγράμμισης. Οι ελληνικοί αυτοί όροι νοιώθω ότι δεν εκφράζουν απόλυτα το νόημα και επιτρέψτε μου να χρησιμοποιώ τους αγγλικούς όπως τους βρήκα.

 

[fullalbumimg]14194[/fullalbumimg]

 

   • Στα εργαστήρια της Swarovski

 

Η διαφορά τους είναι η εξής: Οι κατασκευαστές, αλλά και ελάχιστες εταιρίες που βάζουν το όνομά τους στα κιάλια, διαθέτουν ένα ακριβό μηχάνημα (US Navy Mark 5 collimator ή το Fujinon binoculars collimator ) για να κάνουν True Collimation. Αυτό σημαίνει ότι τα κιάλια, μας παραδίδονται ευθυγραμμισμένα σε όλα τα οπτικά στοιχεία τους στον οπτικό άξονα του κάθε σωλήνα, για όλη την έκταση της IPD . Της απόστασης δηλαδή που έχουν οι κόρες των ματιών μας και ανοίγουν οι προσοφθάλμιοι μεταξύ τους για να ταιριάξουν με αυτές. Από την μικρότερη έως την μεγαλύτερη IPD, είτε παρατηρεί ένα παιδί είτε κάποιος με μεγαλύτερο κεφάλι, το μηχάνημα αυτό έχει φροντίσει ώστε τα κιάλια να είναι ευθυγραμμισμένα όποια και αν είναι η απόσταση μεταξύ των κορών των ματιών μας.

 

[fullalbumimg]14195[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14196[/fullalbumimg]

 

   • Το collimator Mark 5 της Garrett Optical

 

Κάποια στιγμή για τους λόγους που αναφέραμε η ευθυγράμμιση χάνεται. Η σωστή μέθοδος είναι να στείλουμε τα κιάλια στους κατασκευαστές στο εξωτερικό να τα ρυθμίσουν πάλι, αφού μόνο αυτοί διαθέτουν το ειδικό μηχάνημα. Αυτό για εμάς καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατον. Πέρα από τα έξοδα ρύθμισης (στις ΗΠΑ είδα να χρεώνουν έως και 120 δολάρια) είναι και τα μεταφορικά στο εξωτερικό μπρος-πίσω. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε εταιρία που να διαθέτει τέτοιο μηχάνημα και όταν το έψαξα πριν μερικά χρόνια διαπίστωσα ότι δεν έχουμε τεχνικό για να κάνει True Collimation.

 

Έτσι καταλήγουμε στην Conditional Alignment. Την ευθυγράμμιση δηλαδή που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, ανέξοδα, για την δική μας IPD. Αυτό βασικά δεν είναι πρόβλημα αν ας πούμε έχετε 72mm IPD και κάνετε την ρύθμιση για τα μέτρα σας. Αν όμως τα χρησιμοποιήσει η σύζυγος σας η οποία έχει IPD 57mm τότε το πιθανότερο είναι να έχει πρόβλημα στην ευθυγράμμιση.

 

[fullalbumimg]14197[/fullalbumimg]

 

Στην φωτογραφία από την Garrett Optical βλέπουμε τα αποτελέσματα του Conditional Alignment. Αριστερά η ευθυγράμμιση είναι ρυθμισμένη για IPD 72mm (σχεδόν σωστή σε αυτή την φωτογραφία) και δεξιά η απόκλιση έχει μεγαλώσει όταν τα κιάλια έκλεισαν στα 57mm. Παρόλο αυτό το μειονέκτημα, η Conditional Alignment είναι η μοναδική μέθοδος που χρησιμοποιούμε για να έχουμε ακρίβεια στην ρύθμιση ευθυγράμμισης στα κιάλια μας, στα δικά μας μέτρα.

 

 

 

 

       • [fullalbumimg]14199[/fullalbumimg]

 

 

 

 

[fullalbumimg]14207[/fullalbumimg]

 

  • 1) Αφεστιασμένο αστέρι. Ο πρώτος που είναι και ο πιο απλός, ενδείκνυται για να δούμε χοντρικά με μια γρήγορη ματιά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα:

 

 • [fullalbumimg]14200[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14201[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14202[/fullalbumimg]

 

 • Εστιάζοντας πολύ καλά τον ένα προσοφθάλμιο σε ένα αστέρι, αφεστιάζουμε τον άλλο με την διόπτρα προς τα αριστερά ή τα δεξιά, ώστε να δούμε το αστέρι σαν ένα θαμπό δίσκο. Εάν το εστιασμένο αστέρι είναι στο κέντρο του δίσκου, τότε έχουμε καλή ευθυγράμμιση. Αν βρίσκεται στα όρια της εξωτερικής πλευράς του δίσκου, έχουμε κακή ευθυγράμμιση και τα μάτια μας κάνουν κινήσεις για να ταιριάξουν τις εικόνες. Όσο πιο μακριά βρίσκεται το εστιασμένο αστέρι από το κέντρο του δίσκου, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα απευθυγράμμισης, μέχρι να έχουμε διπλές εικόνες που δεν ταιριάζουν με κανένα τρόπο.
   
  Το πλεονέκτημα της απλής αυτής μεθόδου, είναι ότι πολύ γρήγορα μπορούμε χοντρικά να διαπιστώσουμε αν υπάρχει σφάλμα. Απλό και έξυπνο.
  Το μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι εξαιρετικά ακριβής. Διότι ακόμη και έτσι, τα μάτια συνεχίζουν να εκτελούν κινήσεις διόρθωσης, ώστε το εστιασμένο αστέρι να κινείται γύρω από τον θολό δίσκο αλλά και μέσα σε αυτόν και να μη μένει πάντοτε ακίνητο. Έτσι δεν μπορούμε να διακρίνουμε με ακρίβεια το διάστημα που έχουν οι δύο εικόνες μεταξύ τους. Κυρίως όμως δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο για να ρυθμίσουμε την ευθυγράμμιση.

 

 • [fullalbumimg]14203[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14204[/fullalbumimg]

 

   • Οι φωτογραφίες από το site της Oberwerk με την μέθοδο της χαλάρωσης των ματιών

 

 • 2) Η χαλάρωση των ματιών. Η δεύτερη μέθοδος "της χαλάρωσης" είναι η πιο παλιά, η πιο διαδεδομένη και η πιο δύσκολη στην κατανόηση. Ουσιαστικά είναι η μόνη μέθοδος που προτείνεται για αρκετά χρόνια, από τα 2 sites, αυτό της Oberwerk και από το Cloudy Nights. Έχει ταλαιπωρήσει για χρόνια αρκετούς που προσπαθούν να επιτύχουν ευθυγράμμιση. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να διαχωρίσουν τις εικόνες με αυτόν τον τρόπο. Απλά γι αυτούς δεν δουλεύει. Η ιδέα είναι να αφήσεις τα μάτια "να χαλαρώσουν" ώστε να διακρίνουν διπλές εικόνες. Ή να απομακρύνεις τα μάτια από τους προσοφθάλμιους και αφού χαλαρώσουν "όπως όταν ήσουν παιδί (sic)" να δεις δύο εικόνες και μετά να προσπαθήσεις να δεις αν υπάρχει σφάλμα. Ή να ανοιγοκλείνεις εναλλάξ τα μάτια. Ακόμη πιο δύσκολο όμως έβλεπα ότι ήταν να κατανοήσει ο κόσμος τι σημαίνει "χαλαρώνουν τα μάτια", όταν αντί να χαλαρώσουν, αλληθώριζαν. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι, όταν η απευθυγράμμιση είναι μικρή και οι 2 εικόνες κοντά, τα μάτια δουλεύουν γρήγορα και ταιριάζουν τις εικόνες, ώστε το πρόβλημα να γίνεται δύσκολο στην διάγνωση. Ουσιαστικά παρ' όλο που χρησιμοποιούσα την μέθοδο για χρόνια δεν πιστεύω ότι πέτυχα ποτέ μεγάλης ακριβείας ευθυγράμμιση με αυτή τη μέθοδο, αφού μόλις πλησίαζα την ρύθμιση πολύ κοντά στην τέλεια διόρθωση, ο εγκέφαλος συγχώνευε τις εικόνες. Δεν θα πρότεινα την μέθοδο αυτή σε κανέναν πια, αφού την θεωρώ δύσκολη στην κατανόηση για τους περισσότερους, ιδιαίτερα για τους αρχαρίους, δεν προσφέρει ακρίβεια 100% και είναι ξεπερασμένη.
   
   
   
  [fullalbumimg]14205[/fullalbumimg]
   
    • Η εικόνα που μπορούμε να δούμε με την μέθοδο Crossed Bahtinov

 

 

3) Crossed Bahtinov. Ενώ για τα τηλεσκόπια υπάρχουν πολλά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να επιτύχουμε ευθυγράμμιση, πχ Collimators για το πρωτεύον κάτοπτρο, για το δευτερεύον, Cheshire, Laser κλπ, για τα κιάλια δεν υπάρχει προς το παρόν τίποτα. Ούτε ένα μικρό βοηθητικό collimator. Διάφορες παλιότερες μέθοδοι με λάμπα και κατασκευή από ξύλο και χρήση μικρού ερευνητή, αποδείχτηκαν ότι δεν προσφέρουν ακρίβεια αλλά είναι και δύσκολες για να τις κατασκευάσει ο καθένας. Το μόνο εργαλείο είναι το επαγγελματικό μηχάνημα που προανέφερα, το οποίο κοστίζει αρκετά. Την μέθοδο Crossed Bahtinov χρησιμοποιώ πια για διάγνωση και ρύθμιση του σφάλματος και το άρθρο εδώ βασίζεται κυρίως σε αυτήν.

 

 

[fullalbumimg]14206[/fullalbumimg]

 

Η μέθοδος Crossed Bahtinov ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν έκανα δοκιμές για την επίδραση που έχει μια επιφάνεια από λεπτό πλέγμα ινών στις σημειακές πηγές. Διαπίστωσα ότι δημιουργεί ακτίνες γύρω τους και τις χρησιμοποίησα για να επιτύχω καλύτερη ευθυγράμμιση. Σαν μέθοδος όμως ήταν δύσκολο να εφαρμοσθεί, ειδικά από αρχαρίους στην ευθυγράμμιση που αναζητούν μια γρήγορη λύση, γιατί χρειαζόταν κατασκευή από ξύλινο πλαίσιο, ή γερό υλικό και έτσι την εγκατέλειψα σαν μη λειτουργική.

 

 

[fullalbumimg]14208[/fullalbumimg]

 

 

Επειδή όμως είχε καταπληκτικά αποτελέσματα, σύντομα βελτίωσα την μέθοδο χρησιμοποιώντας 2 μάσκες Bahtinov που η κατασκευή τους είναι απλή. Ουσιαστικά είναι μια εκτύπωση σε Α4 φύλλο διαφάνειας (φιλμ) εκτυπωτή. Παρατήρησα ότι τα μάτια δεν μπορούν να ταιριάξουν τις εικόνες από τις ακτίνες που δημιουργούνται γύρω από αστέρια, όταν αυτές είναι υπό γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους. Μία έρευνα στο Ίντερνετ έδειξε ότι δεν είχε εφαρμοσθεί κάτι αντίστοιχο μέχρι τώρα, γι αυτό και δεν υπήρχαν σχετικές αναφορές να με βοηθήσουν. Αυτό λοιπόν ήταν που έψαχνα! Ένα τρόπο που τα μάτια να μη συγχωνεύουν τις εικόνες όταν υπάρχει πρόβλημα απευθυγράμμισης. Έτσι διαπίστωνα κάθε φορά εύκολα τα σφάλματα ευθυγράμμισης. Το καλύτερο; Εξ αιτίας του ότι οι εικόνες μένουν σταθερές αφού τα μάτια αδυνατούν να τις ταιριάξουν, μπορούσα να χρησιμοποιήσω την μέθοδο για να διορθώσω ακόμη και τα μικρότερα προβλήματα ευθυγράμμισης επιτυγχάνοντας Conditional Alignment απολύτου ακριβείας.

 

Έμενε να δοκιμαστεί για τυχόν αδυναμίες. Την δημοσίευσα στο forum StarGazers Lounge και εκεί με βοήθησαν στην βελτίωσή της. Πρότειναν να εκτυπωθεί σε διαφάνεια για ευκολία, αντί του χαρτιού και της χαρτοκοπτικής που χρησιμοποιούσα εγώ. Ο Stephen Tonkin συγγραφέας του βιβλίου "Binocular Astronomy" αναλαμβάνοντας χρέη νονού, την βάφτισε και της έδωσε και το όνομα "Crossed Bahtinov ".

 

Λυπάμαι που θα χρειαστεί λίγη επεξήγηση για το πώς φτιάχνουμε τις μάσκες και το πώς τις χρησιμοποιούμε, αλλά πιστεύω αξίζει τον κόπο, αν αναλογιστούμε ότι μπορούμε να έχουμε για πρώτη φορά ένα απλό εργαλείο για να διαπιστώνουμε όποτε θέλουμε, αλλά και να διορθώνουμε ταυτοχρόνως την ευθυγράμμιση στα κιάλια μας.

 

 

 

[fullalbumimg]14209[/fullalbumimg]

 

 

 • [fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Εξαιτίας των ακτίνων της μάσκας, μπορούμε να διακρίνουμε μικρές αποκλίσεις στην ευθυγράμμιση που δεν τις γνωρίζαμε έως τώρα. Ακόμη και σε κιάλια που πιστεύαμε ότι είναι καλά ευθυγραμμισμένα.
   
  [fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Μπορούμε με ευκολία να προσδιορίσουμε αν το πρόβλημα είναι στον Οριζόντιο ή/και στον Κάθετο άξονα.
   
  [fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Οι ακτίνες από τις μάσκες μειώνουν δραστικά την ροπή των ματιών να ταυτίσουν τις εικόνες. Σε αυτό βοηθάει η γωνία 90 μοιρών ανάμεσα στις μάσκες. Τα μάτια αδυνατούν να ταιριάξουν τις εικόνες ακόμη και αν προσπαθήσουμε σκληρά.
   
  [fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Έτσι η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ακριβή ρύθμιση της ευθυγράμμισης.
   
  [fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Για πρώτη φορά έχουμε ένα πρακτικό εργαλείο διάγνωσης του προβλήματος που μας βοηθάει άψογα και στην ρύθμισή του.

 

 

 

[fullalbumimg]14210[/fullalbumimg]

 

 

[fullalbumimg]14211[/fullalbumimg]

 

 

 

1. Από την ιστοσελίδα http://astrojargon.net/MaskGenerator.aspx δημιουργήστε και κατεβάστε δωρεάν ένα αρχείο με μια Bahtinov mask.

 

Είναι εύκολο!

 

Συμπληρώστε μόνο τα πεδία που έχω σημειώσει στην φωτογραφία με κόκκινους αριθμούς για Aperture, Focal Length και Edge thickness.

 

 • Aperture στο 2. είναι η διάμετρος των αντικειμενικών που αναγράφουν τα κιάλια σας πχ αν είναι 15Χ70 τότε γράψτε 70.
   
  Focal Length στο 1. είναι η εστιακή τους απόσταση. (πχ 350)
   
  Επειδή σπανίως ο κατασκευαστής μας κάνει γνωστή την εστιακή απόστασή τους και για να απλοποιήσω τα πράγματα, πολλαπλασιάστε τον αριθμό 5 με την διάμετρο των αντικειμενικών σας (f/5, δηλαδή ο μέσος όρος του εστιακού λόγου f/4 - f/6 στα κιάλια). ΠΧ εάν τα κιάλια σας είναι 70mm όπως στο προηγούμενο παράδειγμα, τότε η εστιακή απόσταση είναι περίπου 5Χ70= 350. Αν τα κιάλια σας είναι 10Χ50 τότε έχουμε 5Χ50=250 εστιακή απόσταση. Και αν τα κιάλια σας είναι 20Χ80 τότε η εστιακή τους απόσταση είναι 5Χ80=400 περίπου. Ο υπολογισμός είναι χοντρικός και δεν χρειάζεστε μεγάλη ακρίβεια για την εστιακή απόσταση εδώ.
   
  Τέλος στο 3. Edge thickness βάλτε 3 mm για το πάχος που θα έχει στην άκρη η μάσκα.
   
  Πατήστε το κουμπί "Generate!" στο 4. και θα κατεβάσετε στο PC σας ένα αρχείο με όνομα "bahtinov.svg".

 

 

[fullalbumimg]14212[/fullalbumimg]

 

 

2. Ανοίξτε το αρχείο μέσα από τον browser σας Internet explorer, Firefox κλπ. Τυπώστε δύο μάσκες σε διαφάνεια (φιλμ) εκτυπωτή και όχι σε χαρτί, ώστε να μην χρειαστεί να κόψετε τα κενά ανάμεσα στις γρίλιες τις μάσκας. Η εκτύπωση γίνεται στην τραχιά επιφάνεια τους. Οι διαφάνειες μπορούν να αγοραστούν από βιβλιοπωλείο με είδη χαρτικών για εκτυπωτές ή και με το κομμάτι από καταστήματα με φωτοαντίγραφα και εκτυπώσεις. Στην εκτύπωση μέσα από τον browser σας, προσέξτε στο File – Print preview να επιλέξετε το Scale 100% και όχι το "Srink to fit", ώστε να εκτυπωθεί στο σωστό μέγεθος. Κόψτε εξωτερικά τις μάσκες αφήνοντας "αυτάκια" τα οποία θα στηρίξετε με λάστιχο γύρω από τους αντικειμενικούς.

 

 

[fullalbumimg]14213[/fullalbumimg]

 

 

3. Τοποθετήστε τις μάσκες σε γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους.

 

 

 

Αυτό ήταν!

 

Αν δείτε ένα μόνο αστέρι YES! Η ευθυγράμμιση είναι μια χαρά.

Αν δείτε δύο αστέρια τότε τα κιάλια σας χρειάζονται ευθυγράμμιση. Χρησιμοποιώντας αυτήν την μέθοδο μπορείτε να την πραγματοποιήσετε με απλό τρόπο. Ο τρόπος λίγο παρακάτω στο " Πως ρυθμίζουμε την ευθυγράμμιση".

 

 

 

 

[fullalbumimg]14214[/fullalbumimg]

 

 

[fullalbumimg]14215[/fullalbumimg]

 

Μπορείτε να τυπώσετε Bahtinov μάσκες σε διαφάνειες εκτυπωτή ή να αγοράσετε έτοιμες για ακόμη πιο καθαρή εικόνα από το www.ebay.co.uk (20 ευρώ).

 

[fullalbumimg]14216[/fullalbumimg]

 

Ο Σείριος μέσα από Bahtinov mask. Στα αριστερά είναι εκτός εστίασης. Δεξιά το αστέρι είναι εστιασμένο. Η μεσαία ακτίνα του ισαπέχει από τις άλλες δύο.

 

Πρώτα εστιάστε τον κάθε προσοφθάλμιο. Η εστίαση γίνεται όταν η μεσαία ακτίνα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στις άλλες δύο.

 

[fullalbumimg]14218[/fullalbumimg]

 

Αν δείτε 2 αστέρια χωρισμένα τότε έχετε πρόβλημα απευθυγράμμισης.

Χρησιμοποιώντας τον τρόπο που περιγράφεται παρακάτω ρυθμίζουμε την ευθυγράμμιση φέρνοντας τα αστέρια πιο κοντά.

 

[fullalbumimg]14217[/fullalbumimg]

 

Κοντύτερα αλλά όχι ακόμα στο κέντρο.

Χωρίς τις μάσκες Bahtinov ο εγκέφαλος θα είχε ήδη συγχωνεύσει τις δύο εικόνες σε μια, προτού αυτές να είναι πραγματικά ευθυγραμμισμένες.

 

[fullalbumimg]14219[/fullalbumimg]

 

Ακριβώς στο κέντρο! Έχουμε επιτύχει άψογο Conditional Alignment.

 

 

 

 

 

         • [fullalbumimg]14220[/fullalbumimg]

 

Ωραία! Ανακαλύψαμε ότι τα κιάλια μας είναι απευθυγραμμισμένα. Τώρα πως το διορθώνουμε;

 

 

 

[fullalbumimg]14221[/fullalbumimg]

 

Υπάρχουν 4 τρόποι για να ρυθμίσουμε την ευθυγράμμιση στα διάφορα κιάλια:

 

 • [fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Ρύθμιση με έκκεντρα δαχτυλίδια των αντικειμενικών φακών
   
  [fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Ρύθμιση με βίδες κάτω από το διακοσμητικό δαχτυλίδι των αντικειμενικών φακών
   
  [fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Ρύθμιση μέσα από τα πρίσματα διότι δεν διαθέτουν εξωτερικές βίδες
   
  [fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Ρύθμιση από τις εξωτερικές βίδες των πρισμάτων

 

Εδώ θα ασχοληθούμε περισσότερο με τον τελευταίο τρόπο που χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των κατασκευαστών σήμερα. Μικρή μόνο αναφορά στις υπόλοιπες μεθόδους στο 3 ε).

 

 

 

[fullalbumimg]14222[/fullalbumimg]

 

 

[fullalbumimg]14226[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14227[/fullalbumimg]

 

Οι βίδες στα Helios Quantum

 

[fullalbumimg]14224[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14225[/fullalbumimg]

 

Οι βίδες στα Celestron SkyMaster

 

[fullalbumimg]14228[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14223[/fullalbumimg]

 

Αριστερά οι βίδες στα GO Signature (όλοι οι United Optics BA8 κλώνοι) Δεξιά οι βίδες σε κιάλια χωρίς υλικό κάλυψης των σωλήνων

 

[fullalbumimg]14229[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14230[/fullalbumimg]

 

Οι βίδες στα φτηνά Bresser 10Χ50

 

Τα πρίσματα έχουν 2 και σπάνια 3 βίδες ρύθμισης που μπορούν να βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα. Τις περισσότερες φορές κρύβονται κάτω από το υλικό που καλύπτει τους σωλήνες, εάν αυτό είναι μαλακό όπως στα Helios Quantum, στα Celestron SkyMaster, στα φτηνά Bresser 10X50 του Lidl κλπ. Άλλες φορές όταν δεν υπάρχει υλικό επικάλυψης αυτές βρίσκονται σε μικρές τρύπες στην εξωτερική πλευρά των σωλήνων. Πολλές φορές οι τρύπες αυτές σφραγίζονται για κοσμητικούς λόγους αλλά και για να ασφαλίσουν και να στεγανοποιήσουν τις βίδες. Σε άλλα κιάλια όπως στα United Optics BA8 με όποιο όνομα και αν τα έχετε (Garrett Signature, Oberwerk Ultra, Helios Apollo κλπ), οι δύο βίδες βρίσκονται στην επάνω μεριά στα καπάκια κοντά στους προσοφθάλμιους. Η τρίτη βίδα είναι για να την πλήρωσή τους με άζωτο, μην την πειράξετε. Ξεκολλήστε και ανασηκώστε πρώτα το ελαστικό περίβλημα για να έχετε πρόσβαση σε αυτές. Οι τρύπες είναι καλυμμένες με ένα υλικό σαν σιλικόνη. Κάτω από το υλικό σφράγισης έχουν και μία ελαστική τάπα. Πιέστε και ανασηκώστε την με το κατσαβίδι σας ή με μία καρφίτσα. Μία συμβουλή: Πριν να αγοράσετε κιάλια που δεν γνωρίζετε που βρίσκονται οι βίδες ρύθμισης, ζητήστε από τον κατασκευαστή να σας στείλει φωτογραφίες και οδηγίες με τον τρόπο που θα κάνετε την ευθυγράμμιση.

 

Αφού βρείτε τις βίδες ρύθμισης η διαδικασία είναι εύκολη.

 

Ο στόχος θα είναι ένα αστέρι και όχι κάποιο επίγειο αντικείμενο. Ο λόγος είναι ότι διαφορετική ρύθμιση γίνεται σε αντικείμενα ένα χιλιόμετρο μακριά, από αυτή που γίνεται στο άπειρο. Επειδή η διαδικασία θα γίνει βράδυ ή με λυκόφως, καλό είναι να έχετε κάνει πρώτα κάποια δοκιμή στο φώς της ημέρας για να εξοικειωθείτε με αυτήν.

 

 

 

[fullalbumimg]14231[/fullalbumimg]

 

Το όλο θέμα είναι απλό, και μόνο δύο πράγματα μας ενδιαφέρουν όταν ολοκληρωθεί η ευθυγράμμιση:

 

 • [fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Οι εικόνες να έχουν ταυτιστεί πλήρως
   
  [fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Οι κόρες εξόδου να διατηρούν εντελώς το κυκλικό σχήμα τους. ( Καταλαβαίνω ότι το "εντελώς" είναι περιττολογία, αλλά δίνει έμφαση).

 

 

 

[fullalbumimg]14226[/fullalbumimg]

 

 

1. Στηρίξτε τα κιάλια σε ένα σταθερό τρίποδο. Ανοίξτε τα στην κατάλληλη απόσταση IPD για τα μάτια σας. Χρησιμοποιώντας ένα λεπτό κατσαβιδάκι 1mm ωρολογοποιού ανασηκώστε ελαφρά το υλικό επικάλυψης στα σημεία που βρίσκονται οι βίδες μέχρι να ξεκολλήσει. Κάνετε κινήσεις αριστερά – δεξιά για να το επιτύχετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό παξιμάδι για να κρατάει ανασηκωμένο το ελαστικό υλικό και να βρίσκετε ευκολότερα τις τρύπες όση ώρα θα ρυθμίζετε την ευθυγράμμιση.

 

 

[fullalbumimg]14223[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14227[/fullalbumimg]

 

 

2. Ανακαλύψτε τις δύο βίδες ρύθμισης και με το κατσαβιδάκι και ένα δυνατό φως κοιτάξτε μήπως είναι σφραγισμένες με ένα υλικό σαν σιλικόνη για στεγανοποίηση και ασφάλιση τους. Σε αυτήν την περίπτωση αφαιρέστε το με την μύτη του. Τα United Optics BA8 κάτω από το υλικό σφράγισης έχουν και μία ελαστική τάπα. Πιέστε και ανασηκώστε την με το κατσαβίδι σας.

 

 

[fullalbumimg]14218[/fullalbumimg]

 

 

3. Έχοντας τις μάσκες στην θέση τους, υπό γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους, σημαδέψτε και εστιάστε ένα φωτεινό αστέρι ώστε να δημιουργηθούν ακτίνες γύρω του. Εναλλακτικά για να κάνετε κάποια δοκιμή με συννεφιασμένη ημέρα χρησιμοποιήστε ένα σημειακό φως του δρόμου 1-2 χιλιόμετρα μακριά, αλλά μην κάνετε τελική ρύθμιση με αυτό. Πάντοτε με αστέρι. Τσεκάροντας την ευθυγράμμιση με επίγειο στόχο δεν είναι το ίδιο με ένα αστέρι στο άπειρο.

 

[fullalbumimg]14233[/fullalbumimg]

 

  • Ένα παράδειγμα κινήσεων που μπορούν να γίνουν για να επιτευχθεί η ρύθμιση

 

 

4. Ακουμπήστε το κατσαβίδι στην τρύπα της βίδας. Mε τα 2 αστέρια εστιασμένα (εφόσον έχετε πρόβλημα απευθυγράμμισης θα δείτε 2 αστέρια όπως είπαμε) περιστρέψτε την βίδα κάθε φορά ¼ προς την κατεύθυνση που βλέπετε ότι φέρνει τα 2 αστέρια κοντά. Με μικρές κινήσεις πλησιάστε τα αστέρια όσο πιο κοντά το ένα στο άλλο. Η μία βίδα ρυθμίζει την Οριζόντια απόκλιση από τον οπτικό άξονα και η άλλη την Κάθετη. Το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να κάνετε ρύθμιση και στην δεύτερη βίδα ώστε να ταυτίσετε τις δύο εικόνες. Ιδανικό θα ήταν να δουλέψετε με τις 2 βίδες του πρίσματος από λίγο ΚΑΙ στους δύο σωλήνες. Έτσι δεν θα παραμορφώσετε το ολοστρόγγυλο σχήμα στις κόρες εξόδου. Μην ικανοποιηθείτε με ευθυγράμμιση στο περίπου. Με 6 ακτίνες γύρω από κάθε αστέρι μπορείτε να πετύχετε την απόλυτη ταύτιση.

 

Αυτό ήταν! Τα κιάλια σας έχουν ρυθμιστεί για Conditional Alignment δηλαδή στην δική σας IPD και με εστίαση στο άπειρο.

 

 

[fullalbumimg]14234[/fullalbumimg]

 

[fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Όταν τελειώσετε, ίσως δεν θα έχετε μεγάλη διαφορά στην ευθυγράμμιση των αστεριών σε σχέση με επίγεια μακρινά αντικείμενα. Λογικά όμως θα παραμένει μια μικρή ακόμα απευθυγράμμιση, μόνο σε επίγεια κοντινά αντικείμενα, αλλά ο εγκέφαλος θα ταυτίζει τις εικόνες αυτές. Έτσι και αλλιώς η παρατήρησή μας γίνεται περισσότερο στα αστέρια και γι αυτό κάνουμε την ρύθμιση με αυτά. Άλλωστε αυτό σημαίνει Conditional Alignment.

 

[fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Να θυμάστε: Δεν βάζουμε δύναμη. Ποτέ μην σφίξετε πολύ τις βίδες. Είναι λεπτές και ενδέχεται να χαλάσετε τις βόλτες τους. Θυμηθείτε επίσης να μη ξεσφίξετε υπερβολικά. Ενδέχεται η βίδα να πέσει και να χαθεί. Δεν χρειάζεται να τρομάξει κάποιος. Δεν μου έχει συμβεί ποτέ, αλλά πάντοτε προσέχω.

 

[fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Εάν δείτε ότι δεν μπορείτε να πλησιάσετε και να ταυτίσετε τις δύο εικόνες, τότε πρέπει να δοκιμάσετε να ρυθμίσετε το πρίσμα μόνο στον άλλο σωλήνα. Κάντε λοιπόν πρώτα την αντίθετη διαδικασία, γυρνώντας πάλι τις βίδες στο σημείο εκκίνησης. Γι αυτό χρήσιμο είναι να σημειώνετε πόσες στροφές δώσατε στην κάθε μία τους. Εάν και με τα άλλο πρίσμα δεν τα καταφέρετε να ταυτίσετε τις εικόνες, προφανώς θα χρειάζεται ρύθμιση και στα δύο πρίσματα. Λίγο το ένα και λίγο το άλλο.

 

[fullalbumimg]14236[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14237[/fullalbumimg]

 

[fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Σημαντικό: Εάν η μία οι και οι δύο κόρες εξόδου έχουν ένα οβάλ σχήμα όπως της φωτογραφίας, συνήθως οφείλεται στο εξής: Ναι μεν τα κιάλια δεν βλέπουν διπλές εικόνες πια, αλλά δεν είναι παραλληλισμένα στον οπτικό άξονά τους. Έτσι έχουν στραφεί τα πρίσματα υπερβολικά με αποτέλεσμα να δημιουργείται το φαινόμενο cat’s eye - το μάτι της γάτας, που λόγω του οβάλ σχήματος πήρε το όνομά του. Οι κόρες εξόδου πρέπει πάντοτε να έχουν εντελώς στρογγυλό σχήμα. Εάν δείτε να έχουν οβάλ, τότε χαλάστε την ευθυγράμμιση στον συγκεκριμένο σωλήνα μέχρι να έχετε στρογγυλή κόρη εξόδου και δουλέψτε από την αρχή. Το ιδανικό είναι πάντοτε να ρυθμίζετε τα πρίσματα και στους δύο σωλήνες από λίγο το κάθε ένα. Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε τα κιάλια σας με οβάλ κόρη εξόδου. Το χάσιμο από το φως που προσλαμβάνουν είναι μεγάλο.

 

[fullalbumimg]14254[/fullalbumimg] Καλύψτε πά

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • Απαντήσεις 74
 • Created
 • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Κωνσταντίνε χαράς το κουράγιο σου πραγματικά πάρα πολύ καλή δουλειά, ότι και αν πω θα είναι λίγο, Συγχαρητήρια =D> =D>

 

Βλέποντας τον οδηγό σου με έβαλες σε σκέψεις γιατί τα κιάλια μου δεν τα έχω ελέγξει ποτέ αν είναι ή όχι ευθυγραμμισμένα, βέβαια δεν έχουν κάποιο πρόβλημα απλά θα κάτσω να τα ψειρίσω.

 

Ευχαριστούμε! =D> =D>

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξαίρετη παρουσίαση! Τελικά τόσο απλό είναι; Όταν έρθω στο Πήλιο θα σου φέρω τα κιάλια μου -ξέρεις ποιά- να το κάνεις. Δυό λεπτάκια θα σου πάρει μόνο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε συγχαρητήρια και ευχαριστούμε. Με πρώτη ευκαιρία θα περάσουν και τα δικά μου κιάλια έναν έλεγχο!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε συγχαρητήρια κι' από μένα, γι' αυτόν τον καταπληκτικό οδηγό.

 

Τον μετέτρεψα ηδη σε αρχείο Word, προκειμένου να τον εκτυπώσω. (είναι ολόκληρο βιβλίο!)

 

Ευχαριστώ για την προσφορά σου.

 

 

Λευτέρης Βακαλόπουλος

 

 

Υ.Γ. Θ' αρχίζω κι εγώ τον έλεγχο στα κιάλια μου. Σε μερικά σημεία ίσως χρειαστώ την βοηθειά σου.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε και εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να σου εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια !!!

Πραγματικά καταπληκτικός οδηγός και εκπληκτική παρουσίαση !!!

Σε ευχαριστούμε για την πολύτιμη προσφορά σου !!!

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω ενα προβλημα με την ακοη μου, :cry:

αλλα εσυ εβαλες σκοπο να με αποτελειωσης..... :cheesy:

=D> =D> =D>

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε μας έχεις ούτως ή άλλως "κακομάθει" με τις καταπληκτικές παρουσιάσεις που κατά καιρούς ανεβάζεις, με αυτή μας αποτέλειωσες!

Χίλια μπράβο είναι ειλικρινά πολύ λίγα... ειδικά για ένα θέμα που από τα ελάχιστα που ξέρω δεν υπάρχει υλικό στο internet και ειναι "τζιζ" ακόμα και για λάτρεις της παρατήρησης με κυάλια!

Θερμά συγχαρητήρια! Έσωσες για άλλη μια φορά πολύυυυ κόσμο! :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ καλη δουλειά, συγχαρητήρια που την ανέβασες!

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άφωνος . Επινόησες δική σου μέθοδο ευθυγράμμισης η οποία όπως φαίνεται δουλεύει άψογα και μας την παρουσιάζεις και αναλυτικότατα .

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ . Είσαι άπαιχτος .

Εδώ και η συζήτηση από το stargazerslounge

MASTERED by desire impulsive By a mighty inward urging

I am ready now for singing Ready to begin the chanting

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φοβερή δουλειά. Οδηγοί σαν κι αυτόν είναι πραγματικά διαμάντια και πρέπει να βρίσκονται σε μια "top level" κατηγορία του forum ώστε να τους βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε, συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά! Έχεις εμβαθύνει πολύ στο θέμα και ασχολήθηκες με όλα τα σημαντικά θέματα που προκύπτουν όταν θέλουμε να ευθυγραμμίσουμε τα κιάλια μας. Και η νέα μέθοδος (crossed bahtinov) είναι πολύ σημαντική επινόηση. Η παρουσίαση και οι φωτογραφίες εξαιρετικές!

Και πάλι συγχαρητήρια!

Προτρέπω κι εγώ όλους τους χρήστες κιαλιών να μπούν στον κόπο να διερευνήσουν την ευθυγράμμισή τους. Έχω δει αρκετές φορές από κιάλια που είχαν μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα ευθυγράμμισης χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να το έχουν συνειδητοποιήσει, κι ας κουράζονταν τα μάτια τους. Η διόρθωση του προβλήματος αξίζει πάρα πολύ τον κόπο!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορεί κάποιος να μου πει που βρίσκοντε οι βίδες για το collimation των κυαλιών Vixen Ultima 9x63.

 

Θέλω να εφαρμόσω τις οδηγίες που περιγράφοντε στο άρθρο στα κυάλια αυτά.

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό θα πει να έχεις μεράκι.......

Συγχαρητήρια.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταπληκτική δουλειά!!!!! Συγχαρητήρια!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορεί κάποιος να μου πει που βρίσκονται οι βίδες για το collimation των κυαλιών Vixen Ultima 9x63.

 

Θέλω να εφαρμόσω τις οδηγίες που περιγράφονται στο άρθρο στα κυάλια αυτά.

 

Εάν δεν γνωρίζετε που είναι οι 2 βίδες στα κιάλια σας, θα πρότεινα να ψάξετε πρώτα στην "συνήθη ύποπτη" περιοχή που έχουν τα περισσότερα κιάλια. Ρίξτε μια ματιά παραπάνω στις φωτογραφίες των Helios Quantum, Celestron SkyMaster κλπ.

Εγώ θα χρησιμοποιούσα ένα λεπτό κατσαβίδι με στρογγυλή μύτη όπως το σταυροκατσάβιδο του ωρολογοποιού ή ένα λεπτό βύσμα ήχου "καρφί" κλπ και θα πίεζα τις περιοχές αυτές μέχρι να δω ότι σε κάποιο σημείο υποχωρούν. Το πιθανότερο είναι οι βίδες να βρίσκονται από κάτω. Μετά με το ίσιο απλό κατσαβιδάκι κάνοντας κινήσεις αριστερά δεξιά, θα ανασήκωνα το υλικό επικάλυψης. Το υλικό αυτό αν είναι ανάγκη μπορεί να ξανακολληθεί με σιλικόνη.

 

Στα Vixen Ark στο σημείο που βλέπετε στην φωτογραφία ότι υποχωρεί στην πίεση, βρίσκεται η πρώτη βίδα.

 

2089706781_collimationscrews12.jpg.337fa7befcd003ecb5abcbd959d53a90.jpg

Vixen Ark collimation screw

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι 2 βίδες ευθυγράμμισης αποκαλύπτονται στα Vixen Ultima 9x63. Δεν χρειάζεται να ανασηκωθεί όλο το υλικό επικάλυψης που μοιάζει με δέρμα. Εφ' όσον εντοπίσετε τις βίδες αρκεί να ανασηκωθεί μόνο στα σημεία αυτά και όχι ολόκληρο όπως στην φωτογραφία. Μπορείτε να τις διακρίνετε;

 

1211903377_collimationscrewsVixenUltima.jpg.3dd78e3f33b67f22a650e8357a889b2f.jpg

Η κόλα είναι αρκετή για να κολλήσει πάλι το υλικό επικάλυψης, μετά την ευθυγράμμιση.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπον παιδες εκανα την πρακτικη μου στου κασιδη το κεφαλη :roll:

Σε κατι αλληθωρα κιαλια (10Χ50 του Λιντλ,) φιλου που ειχε στο ντουλαπακι της βαρκας,

μεσα στην αλμυρα, και στα λεπια, τους εκανα ένα πλυσιμο με μπεταντιν, ένα ξυρισμα, και εκανα την χειρουργικη επεμβαση…. :-note

Η εγχειρηση…… πετυχε, και ο αλληθωρος βλεπει καλυτερα από πριν. \:D/

 

Ηθικό Δίδαγμα: Παιδες βουρ στον πατσα, μη φοβαστε τιποτα.Οι οδηγειες του Kωνσταντινου τυφλοσουρτης. =D> =D> =D>

 

Υ.Γ. Σειρα εχουν τωρα τα 10Χ50 Nikon 8)

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κωνσταντίνε τρομερή παρουσίαση μπράβο =D> =D> =D>
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τρομερή παρουσίαση αν και ότι πω θα είναι λίγο.Δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία με τα κυάλια και είχα κάποια προβλήματα που τελικά ήταν λόγω ευθυγράμμισης και είχα σκοπό να τα αλλάξω αλλά τελικα θα μείνω λίγο ακόμα με τα ίδια. Ευχαριστώ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Κωνσταντίνε

Δοκίμασα τη μέθοδο που περιγράφεις στο άρθρο αφού πρώτα χρειάστηκε να ευθυγραμμίσω τα Vixen Ultima 9x63. Το αποτέλεσμα ήταν οι εικόνες να είναι τόσο ευδιάκριτες μετά όπως όταν ήταν με τα κιάλια καινούργια! Σε ευχαριστώ πολύ για τις κατατοπιστικές οδηγίες που ανέβασες, με έκανες να ξαναδώ το Σύμπαν με μεγάλο ενθουσιασμό όπως παλιά!

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υ.Γ. Σειρα εχουν τωρα τα 10Χ50 Nikon 8)

 

Επειδη εχω κι εγω Nikon 10X50 στο εξοχικο μου, ειναι εμφανεις οι βιδες γιατι δεν θυμαμαι καθολου;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υ.Γ. Σειρα εχουν τωρα τα 10Χ50 Nikon 8)

 

Επειδη εχω κι εγω Nikon 10X50 στο εξοχικο μου, ειναι εμφανεις οι βιδες γιατι δεν θυμαμαι καθολου;

 

Και για Nikon 10X50 Action 10Χ50 εχει ο μπαχτσες :cheesy:

 

Η σελιδα εχει 3 φωτο, η 3τη ισως αργη λιγο να φορτωση δεν ξερω γιατι :oops:

ΝΙΚΟΝ.doc

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη Γκιώνη το πήρες σκοινί κορδόνι τώρα και θα φτιάξεις ότι κιάλια βρίσκεις μπροστά σου; :D :D

 

Πολύ καλό το κείμενο σου για το που βρίσκονται ακριβώς οι βίδες στα Νikon και πως ανασηκώνεται το υλικό. Οι δε φωτογραφίες σου στο συνημμένο αρχείο είναι άψογες. Πολύ κατατοπιστικές. Εύγε για την προσπάθειά σου!

 

Αγαπητέ Κωνσταντίνε

Δοκίμασα τη μέθοδο που περιγράφεις στο άρθρο αφού πρώτα χρειάστηκε να ευθυγραμμίσω τα Vixen Ultima 9x63. Το αποτέλεσμα ήταν οι εικόνες να είναι τόσο ευδιάκριτες μετά όπως όταν ήταν με τα κιάλια καινούργια! Σε ευχαριστώ πολύ για τις κατατοπιστικές οδηγίες που ανέβασες, με έκανες να ξαναδώ το Σύμπαν με μεγάλο ενθουσιασμό όπως παλιά!

 

Αγαπητέ Κώστα, χαίρομαι ιδιαιτέρως που χρησιμοποίησες την μέθοδο με θετικά αποτελέσματα. Συμμεριζόμενος τον ενθουσιασμό σου, η χαρά μου είναι ακόμη μεγαλύτερη για το ότι οι εικόνες είναι και πάλι ευδιάκριτες σαν να έκανες ανανέωση στα κιάλια σου.

Σου εύχομαι καλές παρατηρήσεις

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
 • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης