Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ Δημήτρη. Σε τι μεγεθύνσεις μπορείς να τα παρατηρήσεις αυτά; Χρειάζεται σκοτεινός ουρανός;
Για να δεις λεπτομέρειες στους Κρόνο, Δία και Άρη οι μεγεθύνσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι μεταξύ 250-300. Προσωπικά χρησιμοποιώ έναν ορθοσκοπικό 6mm που μου δίνει 250Χ. Η μεγέθυνση αυτή νομίζω είναι η χρυσή τομή για ένα 12" όταν οι συνθήκες είναι μέτριες. Από εκεί και πέρα αν έχει πολύ καλό seeing μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερες μεγεθύνσεις. Θυμάμαι μια φορά και είχαμε δει τον Άρη με 8" με πάνω από 300Χ παρακαλώ και φαινόταν πεντακάθαρα. Αλλά αυτές οι βραδιές είναι σπάνιες οπότε καλό είναι να παίζεις με 250-300Χ. Καλό είναι να αποφύγεις τη χρήση barlow για να έχεις όσο γίνεται λιγότερο γυαλί που να παρεμβάλλεται. Δεν χρειάζεται να είσαι σε σκοτεινό ουρανό αν θέλεις να παρατηρήσεις πλανήτη, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να έχεις πολύ καλά ευθυγραμμισμένα οπτικά και να έχει αποκτήσει το τηλεσκόπιο τη θερμοκρασία περιβάλλοντος γιατί το "ζεστό" τηλεσκόπιο δημιουργεί ανοδικά ρεύματα αέρα και το είδωλο "βράζει". Επίσης οι πλανήτες καλό θα είναι να τους παρατηρείς στη μεσουράνησή τους (για τους εσωτερικούς πλανήτες, στη μέγιστη απόσταση από τον Ήλιο).

Αυτή την εποχή είναι ορατοί 4 πλανήτες με γυμνό μάτι (Αφροδίτη, Δίας, Άρης και Κρόνος). Αν έχεις καλό πεδίο δυτικά μπορείς να δεις την Αφροδίτη μετά τη δύση του ηλίου σαν το πιο φωτεινό αστέρι στον ουρανό, παραπάνω είναι ο Δίας σαν δεύτερο πιο φωτεινό. Ο Άρης ανατέλλει νωρίς και φαίνεται σαν ένα κόκκινο αστέρι μεσαίας λαμπρότητας, ενώ ο Κρόνος ανατέλει λίγο αργότερα.

• Απαντήσεις 126
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Φακός κοντά στην εστιακή, 5mm, με 1mm κόρη εξόδου. Σε μέτριες συνθήκες 7 ή 10mm. Αν έχεις έναν καλό φακό 10mm μην διστάσεις να τον χρησιμοποιήσεις, ειδικά στον Δία (και την Σελήνη) 150x μπορεί να αρκούν. Αν έχεις και έναν καλό barlow 2x μην διστάσεις να τον χρησιμοποιήσεις. Το θέμα είναι να βλέπεις ευκρινώς τα όρια του πλανήτη. Αν είναι ασαφή κατέβασε μεγέθυνση. Τους πλανήτες τους παρατηρείς αρκετή ώρα. Συνηθίζει ο οφθαλμός και επίσης συλλαμβάνεις στιγμές σταθεροποίησης της ατμόσφαιρας. Έτσι ένας άνετος προσοφθάλμιος με 20mm eye relief βοηθά και ας έχει 1-2 περισσότερους φακούς. Καλή εστίαση, άνετη καρέκλα και τα υπόλοιπα τα είπε ο Μανούσος.

ΥΓ: βλέπω τον πόλο εύκολα και την Vales Marineris δύσκολα, αλλά αυτά με τα σύνθετα τηλεσκόπια. Θα δω και με το 12ρι.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

ΥΓ: βλέπω τον πόλο εύκολα και την Vales Marineris δύσκολα, αλλά αυτά με τα σύνθετα τηλεσκόπια. Θα δω και με το 12ρι.

Έχεις δίκιο, μπερδεύτηκα. Όντως φαίνεται πιο εύκολα ο πόλος, απλά έχω πολύ καιρό να δω Άρη και η φωτογραφική μου μνήμη με απάτησε. :(
Δημοσιεύτηκε

Για τα φίλτρα που κυκλοφορούν για τη θέαση των πλανητών τι γνώμη έχετε;

Τα έχετε χρησιμοποιήσει;; Προσφέρουν κάτι;;

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε
Κατά τη γνώμη μου όχι πολύ μεγάλη διαφορά αλλά δεν πιστεύουν όλοι το ίδιο. Επίσης σε πολλούς δεν αρέσει αισθητικά η αλλοίωση των χρωμάτων των πλανητών που επιφέρουν. Για τον Άρη που είναι ευκαιρία να δεις αυτόν τον καιρό, εγώ είδα να βοηθάει κάπως το Mars filter της Orion, αλλά όπως είπα ήδη δεν κάνει τη μεγάλη διαφορά όπως γενικά τα χρωματιστά φίλτρα.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Έχω δοκιμάσει όλα της Celestron 2-3 φορές, τα μπλε και το πράσινο μερικές φορές ακόμη. Αλλάζει πράγματι η εικόνα αλλά δεν μου αρέσει το ότι σκοτεινιάζει γενικά και ενώ κάποιες λεπτομέρειες μπορεί να φαίνονται περισσότερο, οι υπόλοιπες γίνονται μουντές ή εξαφανίζονται. Είναι φθηνά πάντως, δεν χάνει κάποιος αν τα δοκιμάσει, αλλά και φασαρία να βιδώνεις- ξεβιδώνεις. Όταν πήρα τον τροχό 2" για τα φίλτρα Deep Sky σκέφτηκα να κρατήσω τον τροχό 1.25" για τα πλανητικά. Αλλά τελικά θα το χρησιμοποιούσα εξαιρετικά σπάνια και θα μου έπιανε αρκετό χώρο, οπότε τον έδωσα. Τα φίλτρα αντιθέτως τα κράτησα, όπως είπα δεν κοστίζουν και δεν καταλαμβάνουν χώρο. Από την άλλη ίσως να μην κοστίζουν πολύ επειδή δεν προσφέρουν και πολλά.

Μπορείς να βρεις μια μεγάλη ποικιλία φίλτρων Lee εδώ:

http://www.vassiliou-sa.gr/main/products?filters%5Btype_id%5D=7

Π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΕΕ | Lighting for Effect

3ης Σεπτεμβρίου, 86 | 104 34 Αθήνα | Ελλάδα

Τηλ.: +30 210 82 22 344

Φαξ: +30 210 82 22 744

Email: info@vassiliou-sa.gr

lee_filters_swatch_book.jpg

Το μικρότερο φύλλο που πωλείται είναι 10x120cm. Με 5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο θα σου έρθουν σημαντικά φθηνότερα, φθάνει να μην σε ενοχλεί που θα τα κρατάς στο χέρι ανάμεσα στο μάτι και τον φακό, κάτι που είναι πρακτικότερο από το να βιδώνεις- ξεβιδώνεις. Και όπως είναι απλά φυλλαράκια πιάνουν ακόμη λιγότερο χώρο.

Υπάρχει και το Moon & Skyglow το οποίο δεν έχω δοκιμάσει σε πλανήτες επειδή το έχω μόνιμα στον Hyperion 24. Θα το δω οπωσδήποτε όμως σε Σελήνη, Άρη, Κρόνο (και Δία αν προλάβω) με κάποιον από τους ορθοσκοπικούς. Έχω διαβάσει αμφιλεγόμενα σχόλια.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Για τα φίλτρα που κυκλοφορούν για τη θέαση των πλανητών τι γνώμη έχετε;

Τα έχετε χρησιμοποιήσει;; Προσφέρουν κάτι;;

Κατά τη γνώμη μου δεν αξίζουν. Τα έχω δοκιμάσει όλα τα χρωματιστά αλλά τίποτα δεν με εντυπωσίασε.
Δημοσιεύτηκε

Ναι. Σήμερα έκανα για αρκετή ώρα ακόμα μια προσπάθεια. Όπως όλες μέχρι τώρα ήταν μια «γοήτευση» και μια απογοήτευση. Κρύο και ζεστό. Σαν το καλό και το κακό μπάτσο κάτι.

Ευθυγράμμισα με το laser το 2ον αλλά στο 1ον δεν μπορώ να δω το λουκουμά στο Hotech. Έπρεπε να πάρω του Glatter. Νόμιζα ότι κάτι έκανα αλλά δεν εστίαζε τίποτα. Τα βγάζω όλα και μετά ξανά ευθυγράμμιση.

Πάω να βρω ένα αντικείμενο (και τι αντικείμενο ε!!) την σελήνη και δεν την έβρισκα. Μετά από πολύ κόπο αφού την βρήκα, δεν την έβλεπα στον εστιαστή. Άντε πάλι ευθυγράμμιση και ο ερευνητής. Χτυπάω τον Σείριο βλέπω στο άστρο 4 τεράστιες ακτίνες (έπιαναν σχεδόν όλο το πεδίο) και πάρα πολλές μικρές γύρω από τη σφαίρα του άστρου. Άντε πάλι ευθυγράμμιση.

Βάζε φακούς, βγάζε φακούς. Βάζε αντάπτορες βγάζε αντάπτορες. Βάζε βγάζε…..

Χτυπάω το Δία. Βλέπω τις 2 γραμμές στο μεσημβρινό του αλλά «έβραζε». Οι δορυφόροι πάλι δεν φαίνονταν σημεία. Πιθανά επειδή ήταν πάνω από τη σούπα της Αθήνας στη δύση. Την Αφροδίτη δεν τόλμησα. Γύρισα στο νεφέλωμα του Ωρίωνα. Πολύ όμορφη εικόνα. Καλά που υπάρχει και αυτό. Θα έπρεπε να το λένε «νεφέλωμα των άσχετων». Παρόλα αυτά τα τέσσερα αστέρια στο κέντρο δεν εστίαζαν καλά δεν φαίνονταν φωτεινά σημεία. Άσε που έπρεπε να δω πέντε.

Γύρισα στον Άρη. Ήταν στην ανατολή και είχα προσδοκίες. Μια φωτεινή σφαίρα που φλέγοταν. Μετά από πολύ προσπάθεια και οριακά είδα μια σφαίρα με υποψία κάποιων σκουρόχρωμων περιοχών επάνω της. Πάλι καλά.

Μετά βγάζω κάτι χάρτες. Διαβάζω για κανένα μισάωρο τις σημειώσεις που έχω μαζέψει βλέπω στον Ηνίοχο τα Μ35, Μ36, Μ37. Λέω να προσπαθήσω. Πάω με τον ερευνητή κάπου εκεί που έδειχνε ο χάρτης. Κοιτάω από το 10αρι, πάω προς τα πάνω, γύρω – γύρω, πάνω κάτω και φτάνω κάποια στιγμή σε ένα πλάνο γεμάτο διαμαντάκια. Μικρά φωτεινά γέμιζαν το πεδίο. Αυτό είχε ευχαρίστηση. Δεν ξέρω τι ήταν.

Τρελοκομείο δηλαδή. Μέσα σε 2 ώρες σκέφτηκα 10φορές να το πετάξω από την ταράτσα και άλλες δέκα πως θα το αναβαθμίσω. Είμαι καλά γιατρέ μου;;;

Πάντως χωρίς παρεξήγηση είναι χόμπι για μαζοχιστές…….

Οι κατασκευές του :

Δημοσιεύτηκε
Έτσι φαινόνταν ο Σείριος. Πρόβλημα ευθυγράμμισης;;

1.jpg.0c6d07e03b95e1ccd0702de1ed58eec5.jpg

Οι κατασκευές του :

Δημοσιεύτηκε
Ναι. Σήμερα έκανα για αρκετή ώρα ακόμα μια προσπάθεια. Όπως όλες μέχρι τώρα ήταν μια «γοήτευση» και μια απογοήτευση. Κρύο και ζεστό. Σαν το καλό και το κακό μπάτσο κάτι.

C'est la vie...

Ευθυγράμμισα με το laser το 2ον αλλά στο 1ον δεν μπορώ να δω το λουκουμά στο Hotech. Έπρεπε να πάρω του Glatter. Νόμιζα ότι κάτι έκανα αλλά δεν εστίαζε τίποτα. Τα βγάζω όλα και μετά ξανά ευθυγράμμιση.

Δεν φταίει ο Hotech. Σου είπα να το κάνεις μέσα στο σπίτι την πρώτη φορά, για να ψαρέψεις την δέσμη από την οροφή του διαμερίσματος.

Πάω να βρω ένα αντικείμενο (και τι αντικείμενο ε!!) την σελήνη και δεν την έβρισκα. Μετά από πολύ κόπο αφού την βρήκα, δεν την έβλεπα στον εστιαστή. Άντε πάλι ευθυγράμμιση και ο ερευνητής. Χτυπάω τον Σείριο βλέπω στο άστρο 4 τεράστιες ακτίνες (έπιαναν σχεδόν όλο το πεδίο) και πάρα πολλές μικρές γύρω από τη σφαίρα του άστρου. Άντε πάλι ευθυγράμμιση.

Τις ακτίνες θα τις βλέπεις πάντοτε. C'est le télescope réflecteur newtonien...

Βάζε φακούς, βγάζε φακούς. Βάζε αντάπτορες βγάζε αντάπτορες. Βάζε βγάζε…..

C'est l' amour...

Χτυπάω το Δία. Βλέπω τις 2 γραμμές στο μεσημβρινό του αλλά «έβραζε». Οι δορυφόροι πάλι δεν φαίνονταν σημεία. Πιθανά επειδή ήταν πάνω από τη σούπα της Αθήνας στη δύση. Την Αφροδίτη δεν τόλμησα. Γύρισα στο νεφέλωμα του Ωρίωνα. Πολύ όμορφη εικόνα. Καλά που υπάρχει και αυτό. Θα έπρεπε να το λένε «νεφέλωμα των άσχετων». Παρόλα αυτά τα τέσσερα αστέρια στο κέντρο δεν εστίαζαν καλά δεν φαίνονταν φωτεινά σημεία. Άσε που έπρεπε να δω πέντε.

C'est la vu... Και είδες 5. Δίπλα στο επάνω αριστερά υπήρχε και ένα αμελητέο. Το αμέλησες.

Γύρισα στον Άρη. Ήταν στην ανατολή και είχα προσδοκίες. Μια φωτεινή σφαίρα που φλέγοταν. Μετά από πολύ προσπάθεια και οριακά είδα μια σφαίρα με υποψία κάποιων σκουρόχρωμων περιοχών επάνω της. Πάλι καλά.

Κάτω αριστερά πρόσεξες μια γαλανόλευκη αντανάκλαση; Ήταν οι πάγοι!

Μετά βγάζω κάτι χάρτες. Διαβάζω για κανένα μισάωρο τις σημειώσεις που έχω μαζέψει βλέπω στον Ηνίοχο τα Μ35, Μ36, Μ37. Λέω να προσπαθήσω. Πάω με τον ερευνητή κάπου εκεί που έδειχνε ο χάρτης. Κοιτάω από το 10αρι, πάω προς τα πάνω, γύρω – γύρω, πάνω κάτω και φτάνω κάποια στιγμή σε ένα πλάνο γεμάτο διαμαντάκια. Μικρά φωτεινά γέμιζαν το πεδίο. Αυτό είχε ευχαρίστηση. Δεν ξέρω τι ήταν.

C'est l' amas ouvert...

Τρελοκομείο δηλαδή. Μέσα σε 2 ώρες σκέφτηκα 10φορές να το πετάξω από την ταράτσα και άλλες δέκα πως θα το αναβαθμίσω. Είμαι καλά γιατρέ μου;;;

Αν ήσουν δεν θα ρωτούσες καν...

Πάντως χωρίς παρεξήγηση είναι χόμπι για μαζοχιστές…….

Φυσικά. Γιαυτό σου αρέσει. :D

Έτσι φαινόνταν ο Σείριος. Πρόβλημα ευθυγράμμισης;;

Έτσι φαίνεται πάντοτε ο Σείριος. Γιατί νομίζεις ζωγραφίζουν τα αστέρια με ακτίνες από την αρχαιότητα; Γιατί αυτό * ονομάζεται αστερίσκος;

Μην απογοητεύεσαι. Τα ίδια είδα και εγώ. Δεν ήταν η καλύτερη νύκτα. Αλλά κοιτάζοντας τον Άρη με τις ώρες καθάριζε για κλάσματα του δευτερολέπτου και ένιωθα ένα ρίγος. Έπιασα και έναν δορυφόρο 8mag νομίζω να περνά ξυστά από το Μ42. Θα το ονειρεύομαι το βράδυ.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Με τι φακούς είδες τον Άρη; Έβαλες κάποιο ορθοσκοπικό;; Έίδες διαφορά από τον ES82 4,7;;

Οι κατασκευές του :

Δημοσιεύτηκε

ES 6.7 & 4.7

Radian 8 & Radian 8 με Orion Shorty Plus 2x

BGO 12.5 με TV Powermate 2.5x & BGO 6mm

Υπήρχε διαφορά καθώς οι BGO έδωσαν καλύτερη εικόνα. Αλλά δεν είδα περισσότερα πράγματα. Το κόκκινο χρώμα του (ώχρα), το λευκό των βορείων πάγων και την albedo από αυτούς, τις 2 σκούρες περιοχές, μία μακρόστενη και μία ωοειδή. Απλώς με τους BGO η εικόνα φαινόταν καλύτερα εστιασμένη. Μπορούσα να χαρώ με οποιοδήποτε από τα παραπάνω.

Αλλά και στις φωτογραφίες φαίνεται πόσο δύσκολος είναι ο Άρης, δες εκείνην του Παναγιώτη για παράδειγμα. Δεν μπορείς να δεις κάτι καλύτερο από αυτό, ούτε και τις μικρές λεπτομέρειες, μόνο τις μεγαλύτερες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Υπήρχε διαφορά καθώς οι BGO έδωσαν καλύτερη εικόνα. Αλλά δεν είδα περισσότερα πράγματα. Το κόκκινο χρώμα του (ώχρα), το λευκό των βορείων πάγων και την albedo από αυτούς, τις 2 σκούρες περιοχές, μία μακρόστενη και μία ωοειδή. Απλώς με τους BGO η εικόνα φαινόταν καλύτερα εστιασμένη. Μπορούσα να χαρώ με οποιοδήποτε από τα παραπάνω.

Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά γαλλομαθή φίλε μου …. Η καλύτερη εικόνα…….

Οι κατασκευές του :

Δημοσιεύτηκε

Η προχθεσινή βραδιά ήταν εξαιρετική. Τώρα συνειδητοποιώ την λειτουργία του seeing όπου 2 βραδιές χωρίς ιδιαίτερες διαφορές απέδιδαν πράγματι διαφορετικά στο προσοφθάλμιο.

Η σελήνη έδωσε μια εξαιρετική εικόνα. Μέχρι και τις σκιές μέσα στους κρατήρες. Το φωτισμένο τμήμα της «έβραζε» όπως η άσφαλτος το καλοκαίρι.

Το moon and skyglow δεν με ενθουσίασε. Σκούρυνε λίγο το φόντο αλλά δεν με εντυπωσίασε.

Ο Δίας ο καλύτερος που έχω δει (όχι ότι έχω δει και πολλές φορές). Εκτός από τις 2 γραμμές στο μεσημβρινό και μια τρίτη προς τον ένα πόλο (ή κάποια χρωματιστές περιοχές). Ακόμα και με το 10αρι και Barlow εστίαζε. Πράγματι ένιωσα την ανάγκη για ορθοσκοπικό στα 5mm ή μικρότερη ακόμα εστιακή.

Και ο Άρης πολύ καλός. Διακρινόταν ο πόλος και κάποιες περιοχές στην επιφάνεια??? του.

Δυστυχώς έχασα το Κρόνο. Και από ότι φαίνεται από τα post φίλων ήταν καταπληκτικός. Κρίμα... άλλη φορά.

Χρησιμοποίησα το φίλτρο ΟΙΙΙ στο Μ42. Απογοητευτικό. Σκοτείνιασαν τα πάντα και πρασίνισαν τα αστέρια. Μέχρι και ο Δομάζος θα τσαντιζόταν. Μάλλον όμως το φίλτρο δεν είναι για νεφελώματα. Το ελπίζω.

Ερωτήσεις :

1. Το «βράσιμο» της Σελήνης έχει σχέση με το δορυφόρο ή με τη γήινη ατμόσφαιρα;;

2. Πως αντιμετωπίζετε το πρόβλημα του κουνήματος του Dob;; Με την παραμικρή επαφή των γυαλιών ή των φρυδιών στο προσοφθάλμιο τα πάντα τρέμουν. Άκρως απαραίτητο ένα καλό καρεκλάκι.

Στις φωτό, είναι το σκίτσο μου από ότι είδα ή νόμιζα ότι είδα στον Άρη, και μια πρώτη προσπάθεια -παταγωγδώς αποτυχημένη - να κρατήσω το Δία μαζί μου.

Καλές παρατηρήσεις

MOV03595.jpg.63ca74ac4e64230b12663fc706bba3c8.jpg

.thumb.jpg.0d4c9efe554ad1d880f4f18a62c7e9c8.jpg

Οι κατασκευές του :

Δημοσιεύτηκε
Χρησιμοποίησα το φίλτρο ΟΙΙΙ στο Μ42. Απογοητευτικό. Σκοτείνιασαν τα πάντα και πρασίνισαν τα αστέρια. Μέχρι και ο Δομάζος θα τσαντιζόταν. Μάλλον όμως το φίλτρο δεν είναι για νεφελώματα. Το ελπίζω.

Είναι για νεφελώματα. Όταν είσαι σε σκοτεινό μέρος και ανοίξουν οι κόρες σου στο έπακρο τότε θα δεις τι αξίζει. Μέσα στην πόλη UHC ή Ultrablock. Στα είχα πει.

Ερωτήσεις :

1. Το «βράσιμο» της Σελήνης έχει σχέση με το δορυφόρο ή με τη γήινη ατμόσφαιρα;;

2. Πως αντιμετωπίζετε το πρόβλημα του κουνήματος του Dob;; Με την παραμικρή επαφή των γυαλιών ή των φρυδιών στο προσοφθάλμιο τα πάντα τρέμουν. Άκρως απαραίτητο ένα καλό καρεκλάκι.

Το βράσιμο είναι αποκλειστικά από την ατμόσφαιρα. Να κυττάς ψηλά.

Σφίγεις τα παξιμάδια όσο απαιτείται, Σφίγγεις την λαβή. Χρησιμοποιείς φακούς με καλό eye relief. Αγοράζεις μια καρέκλα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι ένα ενδιαφέρον θέμα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι η επιλογή στόχου.

Σίγουρα όταν ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα παρατήρησης -έστω και πολύ πρόχειρο ή σύντομο- το πρώτο που απασχολεί είναι η επιλογή του στόχου.

Ξεκινώντας να κάνω κάτι τέτοιο σκέφτηκα 6 βασικά κριτήρια επιλογής στόχου.

1. Αστερισμοί που βρίσκονται στη συγκεκριμένη εποχή στο Ζενίθ φυσιολογικές ώρες (ας πούμε 9μμ-01πμ).

2. Εξέταση του τι αντικείμενα περιέχουν αυτοί οι αστερισμοί.

3. Εξέταση του ποια από αυτά τα αντικείμενα φαίνονται από τις ειδικές συνθήκες της περιοχής (φωτορύπανση, εμπόδια κ.λ.π)

4. Επιλογή αντικειμένου

5. Επιλογή κοντινού λαμπρού αστέρα.

6. Προετοιμασία επί χάρτου.

Πιστεύετε ότι η πιο πάνω οργάνωση χάνει κάπου ή πρέπει κάτι να προστεθεί;;

Υπάρχει άλλος τρόπος πιο εύκολος ή απλός;;

Οι κατασκευές του :

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω πως το έπιασες.

Καθώς παρατηρείς θα ανεβαίνουν άλλοι αστερισμοί στο ζενίθ με ταχύτητα 15 μοίρες την ώρα, 60 μοίρες σε 4 ώρες. Βάλε και 30 μοίρες στην Δύση κατά την έναρξη και 30 στην Ανατολή προς την λήξη, έχεις περιθώριο 120 μοιρών σε 4 ώρες. Αρκετά αντικείμενα χωρούν εκεί μέσα.

Την άνοιξη όμως τα περισσότερα είναι γαλαξίες, οπότε από την πόλη δεν θα τα χαρείς.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ναι. Αλλά μέσω ποιας διαδικασίας θα μπορέσω να βρώ πχ για το Σάββατο 3/3/2012, ποιοι αστερισμοί θα βρίσκονται από την ανατολή προς το ζενίθ, από τις 9μμ έως τις 01πμ;;;; Και αυτό γιατί με ενδιαφέρει η Ανατολή λόγω καθαρότητας.

Και έπειτα αν αυτό γίνει μέσω ποιου καταλόγου θα βρω τι αντικείμενα περιέχουν αυτοί οι αστερισμοί;;;;

Αυτό θα βοηθήσει ώστε να αποκλειστούν τα αντικείμενα που δεν φαίνονται στο φωτορυπασμένο ουρανό και να επιλεχθούν αυτά που μπορούν να βρεθούν. Και μετά από αυτό να γίνει προετοιμασία μέσω χαρτών για την ανεύρεση τους.

Οι κατασκευές του :

Δημοσιεύτηκε
Νομίζω ότι αυτά στα απαντήσαμε στην αρχή του νήματος. Θα χρειαστείς ένα συνδυασμό βιβλίων, χαρτών και λογισμικού. Τώρα με τα εξειδικευμένα αστρονομικά προγράμματα μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Σκέπτομαι να προβώ στην αγορά ενός ζευγαριού κιαλιών 15Χ70.

Μπορούν τα κιάλια να παίξουν το ρόλο ενός premium και δυνατού ερευνητή στην παρατήρηση με τηλεσκόπιο;

Τι εννοώ. Το προηγούμενο Σάββατο παρατηρώντας στο Stellarium και σε κάποιους χάρτες τον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός είδα ότι σε μια περιοχή στα αριστερά του άστρου της ουράς υπήρχε ένα ανοιχτό σμήνος.

Η φωτορύπανση ήταν σημαντική και ίσα που έβλεπα το αστέρι της ουράς. Έστρεψα τον ερευνητή στην περιοχή με οδηγό το αστέρι, αλλά δεν φαινόταν τίποτα. Τότε άρχισα να σκανάρω τη περιοχή του ουρανού με το 10αρι προσοφθάλμιο, με αποτέλεσμα φυσικά να χαθώ. Τελικά μάλλον από τύχη το βρήκα.

Σε αυτή τη περίπτωση θα μπορούσαν να με βοηθήσουν περισσότερο κάποια καλά 15Χ70 κιάλια ή θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσω τον ES 82 30mm που περιμένω.

Γενικά το τρίγωνο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ –ΚΙΑΛΙΑ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΟ είναι κάτι σαν το τρίγωνο των Βερμούδων :mrgreen:

Οι κατασκευές του :

Δημοσιεύτηκε

Εγώ τα έχω χρησιμοποιήσει έτσι, αλλά μόνο στο εξοχικό μου. Στην πόλη δεν επαρκούν συνήθως.

Σκέφτεσαι να έχεις στημένο το τηλεσκόπιο και τα κιάλια σε τρίποδα; Αν φυλάσσεις τα κιάλια επάνω στον τρίποδα στο σπίτι σου δεν είναι άσχημη ιδέα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Μπορούν τα κιάλια να παίξουν το ρόλο ενός premium και δυνατού ερευνητή στην παρατήρηση με τηλεσκόπιο;

Όλα μπορούν να γίνουν και ο καθένας όπως βολεύεται αλλά κατά τη δική μου άποψη υπάρχουν πολύ αποτελεσματικότεροι τρόποι εύρεσης αντικειμένων με συνδυασμό telrad/καλού ερευνητή/χάρτη που κερδίζουν σε όλα, αποτελεσματικότητα, χρόνο, ακρίβεια.

Για παράδειγμα, όταν έβαλα γωνιακό ερευνητή με ορθό είδωλο, σώθηκα! Ποτέ δε μου άρεσε να βλέπω στον ερευνητή αντεστραμμένα αυτό που βλέπω στο χάρτη, άλλο που είχα "αναγκαστεί" να το μάθω. Με το ορθό είδωλο η διαδικασία είναι απλά φυσική (αν θυμάμαι καλά υπάρχει σχετικό thread κάπου). Για το telrad τα έχουμε γράψει πολλές φορές, οι κύκλοι του σε συνδυασμό με χάρτη + διαφάνεια με τις μοίρες βοηθάει πολύ. Γενικά είναι πολύ σημαντικό να αποτυπώσεις στο μυαλό σου (ή και με τη βοήθεια και μιας διαφάνειας ή ενός χαρτονιού με μια τρύπα) το πεδίο των ερευνητών σου στο χάρτη που χρησιμοποιείς. Να ξέρεις δηλαδή τι κομμάτι του ουρανού βλέπει ο ερευνητής σου. Ρόλο παίζουν και μικρολεπτομέρειες, θα δεις πως υπάρχουν thread για το που θα μπει στο σωλήνα ο ερευνητής ή το telrad. Υπερβολή; Καθόλου. Με σωστή τοποθέτηση και ελαχιστοποίηση της όχλησης και των κινήσεων η διαδικασία είναι γρήγορη και άνετη. Σύγκρινέ το με το πήγαινε-έλα ανάμεσα σε δύο οπτικά όργανα που είναι στημένα δίπλα δίπλα. Επίσης αργά ή γρήγορα θα ψάχνεις αντικείμενα που δε φαίνονται στον ερευνητή ή τα κιάλια. Πολλά αντικείμενα σε μικρή μεγέθυνση δεν ξεχωρίζουν από αστέρια ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτι άλλο.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης