Jump to content

Πλανήτης Γη.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

O Ήλιος δημιούργησε τους ωκεανούς και οι ωκεανοί τα βουνά της Γης.

Δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους νέες θεωρίες που ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέροντα σενάρια για κρίσιμες γεωλογικές διεργασίες και εξελίξεις στη Γη. Ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Λιουκ Ντάλι της Σχολής Γεωγραφίας και Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Astronomy», ανέλυσαν δείγματα που το ιαπωνικό σκάφος «Χαγιαμπούσα» είχε συλλέξει από τον αστεροειδή «Itokawa» το 2010.Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι το νερό πάνω στη Γη μπορεί να δημιουργήθηκε κάποτε στο Διάστημα με τη βοήθεια του ηλιακού ανέμου, του ρεύματος φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων που εξαπολύει συνεχώς ο Ήλιος. Για πρώτη φορά υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι -μάλλον απρόσμενα- το άστρο μας μπορεί να έχει παίξει ρόλο-κλειδί στην παρουσία του νερού πάνω στον πλανήτη μας, καθώς φαίνεται ότι ο «άνεμός» του είναι σε θέση να ακτινοβολήσει και να μετατρέψει σε νερό τους κόκκους σκόνης στο διάστημα.Με τη βοήθεια της τεχνικής της ατομικής τομογραφίας μέτρησαν τη δομή των κόκκων σκόνης του αστεροειδούς και ανίχνευσαν μόρια νερού. Τα τελευταία σχηματίστηκαν όταν ιόντα υδρογόνου από τον ηλιακό άνεμο συγκρούστηκαν με σωματίδια σκόνης από τον διαστημικό βράχο, αλλάζοντας τη χημική σύνθεσή τους.«Με το πέρασμα του χρόνου, η επίπτωση των ιόντων υδρογόνου σε συνδυασμό με τα άτομα οξυγόνου από τα υλικά στον βράχο δημιουργούν νερό παγιδευμένο μέσα στον αστεροειδή», δήλωσε ο Ντάλι. Τα μόρια νερού που βρέθηκαν στον αστεροειδή μοιάζουν -από πλευράς ισοτόπων- με τα μόρια νερού στη Γη.Οι ερευνητές εικάζουν πως έτσι μπορεί να δοθεί μία εξήγηση στη παλαιότερη θεωρία ότι οι αστεροειδείς έφεραν το νερό στον πλανήτη μας όταν έπεσαν πάνω του. Ο καθηγητής Φιλ Μπλαντ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Κέρτιν εκτίμησε ότι στον «Ιτοκάβα» ανακαλύφθηκε αρκετό νερό που ισοδυναμεί με 20 λίτρα νερού για κάθε κυβικό μέτρο πετρώματος, άρα είναι δυνατό πριν δισεκατομμύρια χρόνια να μεταφέρθηκε μία σημαντική ποσότητα νερού στη Γη από τους αστεροειδείς.

Τα βουνά

Αφού ο Ήλιος βοήθησε στη δημιουργία των ωκεανών στη Γη στη συνέχεια αυτοί πιθανώς να βοηθήσαν στη δημιουργία των βουνών του πλανήτη. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν παρουσιάζουν μια νέα θεωρία για την καταγωγή των βουνών της Γης η οποία όπως αναφέρουν έχει υδάτινες ρίζες. Σύμφωνα με την μελέτη πριν από 2,3 δισ. έτη υπήρξε μια δραματική αύξηση του οξυγόνου στους ωκεανούς. Αυτό με την σειρά του οδήγησε στο να γεμίσει η θάλασσα με θρεπτικά συστατικά γεγονός που προκάλεσε την επίσης μεγάλη αύξηση του πλαγκτού.Όταν μεγάλες ποσότητες των μικροοργανισμών του πλαγκτού πέθαιναν έπεφταν στον πυθμένα των ωκεανών και δημιουργούσαν γραφίτη ο οποίος έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να υπάρξουν διασπάσεις πετρωμάτων σε γιγάντια κομμάτια. Τα κομμάτια αυτά άρχισαν σε μια διαδικασία που διήρκησε μερικά εκατ. έτη να μετακινούνται και να συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας έτσι τα όρη της Γης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1806132/o-ilios-dimiourgise-tous-okeanous-kai-oi-okeanoi-ta-bouna-tis-gis

gi-ilios.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 638
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ο Αρμαγεδδώνας στη Γη συνέβη την άνοιξη.

apo-pou-proilthe-o-asteroeidis-pou-efere-to-telos-ton-deinosauron.jpg
swri.org
 
Για σχεδόν ένα αιώνα οι επιστήμονες πάσχιζαν να ανακαλύψουν την αιτία της ξαφνικής εξαφάνισης των δεινοσαύρων οι οποίοι κυριαρχούσαν στον πλανήτη για περίπου 150 εκατ. έτη. Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων αποτελεί κομβικό σημείο στην εξέλιξη της ζωής στη Γη αφού άνοιξε τον δρόμο στην κυριαρχία των θηλαστικών και τελικά την εμφάνιση του ανθρώπου.Το 1980 ο νομπελίστας φυσικός Λούις Άλβαρεζ και ο γεωλόγος υιός του Γουόλτερ μετά από σειρά ερευνών διατύπωσαν την θεωρία ότι κάποια στιγμή έπεσε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η χερσόνησος του Γιουκατάν στο Μεξικό ένας τεραστίων διαστάσεων αστεροειδής ο οποίος προκάλεσε πλανητική καταστροφή οι επιπτώσεις της οποίας οδήγησαν στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.Επόμενες μελέτες επιβεβαίωσαν την θεωρία, προσδιόρισαν το συμβάν πριν από 66 εκατ. έτη και σύμφωνα με όλα τα ευρήματα εκτός από τους δεινοσαύρους η πτώση του αστεροειδή είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση περίπου του 80% της ζωής στην Γη. Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει τι συνέβη αμέσως μετά την σύγκρουση του αστεροειδή και την αλυσίδα των καταστροφικών για τη ζωή φαινομένων που δημιουργήθηκε. Μια νέα μελέτη έρχεται τώρα να υποδείξει και την χρονική περίοδο που συνέβη η καταστροφή και πιο συγκεκριμένα την εποχή που έγινε.Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι ο αστεροειδής έπεσε στη Γη όταν στο βόρειο ημισφαίριο η άνοιξη όδευε προς το τέλος της ή στην αρχή του καλοκαιριού.  Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μελετώντας απολιθώματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή Tanis στο βόρειο Ντακότα στις ΗΠΑ. Τα απολιθώματα αυτά εντοπίστηκαν το 2019 και όπως διαπιστώθηκε ανήκουν σε ζώα αλλά και φυτά ηλικίας 66 εκατ. ετών, την χρονική περίοδο που συνέβη η πλανητικού μεγέθους καταστροφή.Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε μελετήσει τότε τα απολιθώματα και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ζώα και τα φυτά εξοντώθηκαν λίγες ώρες μετά την πτώση του αστεροειδή. Σύμφωνα με τους ερευνητές  κάποια από τα ζώα και τα φυτά της περιοχής εξοντώθηκαν από τα θραύσματα που έπεφταν από τον ουρανό προϊόντα της πτώσης του αστεροειδούς και όποια είχαν καταφέρει να επιβιώσουν με κάποιο τρόπο έπεσαν θύματα ενός από τα γιγάντια τσουνάμι που δημιουργήθηκαν από την τρομερή σύγκρουση. Η επιστημονική κοινότητα υποδέχτηκε με μεγάλη επιφυλακτικότητα αυτή τη μελέτη και ακόμη δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή. Παρόλα αυτά η ερευνητική ομάδα συνεχίζει τις μελέτες αυτών των απολιθωμάτων και παρουσιάζει νέα συμπεράσματα για το επίμαχο χρονικό σημείο.Όπως είναι ευνόητο αν τελικά αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα απολιθώματα αυτά ανήκουν σε ζώα και φυτά που ήταν άμεσα θύματα της σύγκρουσης θα πρόκειται για μια μεγάλης σπουδαιότητας ανακάλυψη που μπορεί να προσφέρει σημαντικά στοιχεία για το τι συνέβη.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέο καμπανάκι κινδύνου για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης»

pagetonas-apokalypsis-thwaites.jpg
NASA

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένς μέρος του παγετώνα Thwaites που καταρρέει με ταχύ ρυθμό.

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Ένωσης που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Νέα Ορλεάνη παρουσιάστηκαν τα ευρήματα μιας νέας μελέτης για τον αποκαλούμενο «Παγετώνα της Αποκάλυψης» στην Ανταρκτική. Πρόκειται για το γιγάντιο παγετώνα Thwaites που έχει διαπιστωθεί ότι λιώνει και μάλιστα μα ταχύ ρυθμό δημιουργώντας έντονες ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα.Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον μελετώντας δορυφορικές εικόνες διαπίστωσαν ότι η ανατολική πλευρά του παγετώνα ή πιο σωστά στην ανατολική παγοκρηπίδα του που είναι πιο γνωστή ως «TEIS» προκαλούνται συνεχώς νέες ρωγμές γεγονός που δείχνει ότι αποσταθεροποιείται πολύ περισσότερο και πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα και η αποσταθεροποίηση αυτή θα αποσταθεροποιήσει συνολικά τον παγετώνα. Οι ερευνητές παρουσίασαν ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο αν η κατάσταση στον παγετώνα δεν αλλάξει άμεσα είναι πιθανό μέσα στην επόμενη πενταετία να αποκοπεί από την Ανταρκτική και να μετατραπεί σε ένα κολοσσιαίο παγόβουνο που θα λιώσει σύντομα.Ο Thwaites έχει έκταση 192 χιλιάδες τετραγωνικά χλμ. όσο δηλαδή η Βρετανία ή η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Σε περίπτωση ολικής κατάρρευσης του παγετώνα η αύξηση της στάθμης της θάλασσας στον πλανήτη είναι πιθανό να αγγίξει τα δύο μέτρα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να βουλιάξουν οι πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Γης με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.Επιπλέον οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο Thwaites αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τους άλλους παγετώνες γύρω του στη Δυτική Ανταρκτική. Αυτό σημαίνει η πώς η δική του κατάρρευση θα συμπαρασύρει και αυτούς διευρύνονταςτο επίπεδο της καταστροφής. Για αυτό και ο Thwaites έχει ονομαστεί «Παγετώνας της Αποκάλυψης».Δεν χρειαζόταν φυσικά κάποια έρευνα για να καταστεί σαφές ότι η κλιματική αλλαγή είναι αυτή που προκαλεί την κατάρρευση του παγετώνα. Πρόσφατα ρομποτικό υποβρύχιο διαπίστωσε ότι ο Twaites δεν λιώνει μόνο από την εξωτερική του πλευρά εξαιτίας της αύξησης της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας αλλά και την κάτω πλευρά του. Θερμά ρεύματα νερού κυκλοφορούν κάτω από τον παγετώνα συμβάλλοντας στο λιώσιμο.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντυπωσιακές εικόνες από το πιο παράξενο ψάρι των ωκεανών.

Τα ανώτερα στρώματα των ωκεανών έχουν σύνθετα και πλούσια σε αριθμό ειδών και πληθυσμούς οικοσυστήματα. Όσο πηγαίνουμε σε ολοένα και μεγαλύτερα βάθη βρίσκουμε λιγότερα είδη τα οποία έχουν εξελιχθεί για να ζουν στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν εκεί με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις μεγάλες πιέσεις του νερού και φυσικά το απόλυτο σκοτάδι. Τα περισσότερα είδη που ζουν σε μεγάλα βάθη των ωκεανών έχουν όψη, δυνατότητες και ιδιότητες που είναι για διαφόρους λόγους ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες όσο και εντυπωσιακές. Ένα από τα πιο ξεχωριστά ή παράξενα αν προτιμάτε πλάσματα της αβύσσου είναι το ψάρι barreleye με το χαρακτηριστικό διάφανο πρόσωπο το οποίο το κάνει να μοιάζει με ένα ον βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.Ένα ρομποτικό υποβρύχιο του ινστιτούτου έρευνας Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) στις ΗΠΑ εντόπισε και κατάφερε να καταγράψει εικόνες ενός barreleye στα ανοικτά της Καλιφόρνια. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη αφού το barreleye είναι ένα σπάνιο ψάρι και οι περιοχές που ζει δεν βοηθούν τους επιστήμονες να το μελετήσουν διεξοδικά.

Το barreleye σε 600-800 μέτρων εκεί που δεν φτάνει ποτέ το ηλιακό φως. Το κεφάλι του καλύπτεται από μια λεπτή διάφανη μεμβράνη που είναι γεμάτη με ένα κρυστάλλινο διαυγές υγρό. Το κεφάλι του ψαριού μοιάζει με μια φυσαλίδα. Το barreleye έχει δύο μεγάλα σωληνοειδή μάτια που περιέχουν φωτεινούς πράσινους φακούς και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο φως με τρόπο τέτοιο ώστε να αντιλαμβάνεται την κίνηση κάποιου όντος που μπορεί να αποτελέσει θήραμα του. Όταν εντοπίσει κάποιο θήραμα το barreleye εστιάζει το βλέμμα του σε αυτό και κινείται προς αυτό για να το πιάσει. Αγαπημένη του τροφή είναι οι μέδουσες οι οποίες όμως ως γνωστόν τσιμπούν και σύμφωνα με τους ειδικούς η διάφανη μεμβράνη του αποτελεί εκτός των άλλων και προστατευτικό κάλυμμα για αυτά τα τσιμπήματα ώστε να μπορεί να τις κυνηγά χωρίς προβλήματα.  

https://www.naftemporiki.gr/story/1811212/entuposiakes-eikones-apo-to-pio-parakseno-psari-ton-okeanon

 
ΗΠΑ
 
 
 
facebook sharing button Share
twitter sharing button Tweet

diafano-psari.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βρέθηκε μια «όαση της ζωής» κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.

Τα τελευταία χρόνια ένα πλήθος ευρημάτων και μελετών έχουν δείξει ότι η Ανταρκτική δεν ήταν πάντα ο παγωμένος κόσμος που γνωρίζουμε σήμερα αλλά κατά περιόδους είχε από εύκρατο ως και τροπικό κλίμα ίσως επειδή βρισκόταν πιθανότατα και σε βορειότερο σημείο από αυτό που βρίσκεται σήμερα. Στις… θερμές της περιόδους στην Ανταρκτική είχαν δημιουργηθεί μεγάλης βιοποικιλότητας οικοσυστήματα.Διεθνής ομάδα ερευνητών έκανε μια νέα εντυπωσιακή ανακάλυψη. Οι ερευνητές είχαν τρυπήσει το 2018 τους πάγους σε βάθος 200 μέτρων σε ένα σημείο κοντά στη γερμανική ερευνητική βάση Neumayer Station III που βρίσκεται στην παγοκρηπίδα Ekström νοτιοανατολικά της Θάλασσας Βέντελ.Η ανάλυση των δειγμάτων ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά. Εντοπίστηκαν τα ίχνη από 77 είδη που ζούσαν στην Ανταρκτική όχι πριν από εκατομμύρια ή εκατοντάδες χιλιάδες έτη αλλά πριν από μόλις έξι χιλιάδες χρόνια όπου οι συνθήκες ήταν παρόμοιες με τις σημερινές. Το εύρος των ειδών είναι μεγάλο αφού εντοπίστηκαν κάποια μεγάλα φυτοφάγα ζώα που διέθεταν οδοντοστοιχία με χαυλιόδοντες αλλά και πιο μικρούς οργανισμούς όπως κάποια παράξενα σκουλήκια. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη μια «όαση της ζωής» και όχι άδικα.«Η ανακάλυψη ότι μια τόσο μεγάλη ποικιλία ζωής ζούσε σε αυτές τις ακραίες συνθήκες είναι πολύ μεγάλη έκπληξη και μας υπενθυμίζει ότι το οικοσύστημα της Ανταρκτικής είναι πραγματικά μοναδικό. Το ερώτημα που ζητά απάντηση πλέον είναι πώς αυτά τα ζώα όχι μόνο επιβίωναν αλλά άκμαζαν στην Ανταρκτική» αναφέρει ο δρ. Ντέιβιντ Μπαρνς, θαλάσσιος βιολόγος της Βρετανικής Αποστολής Ανταρκτικής που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν και επιστήμονες του γερμανικού ινστιτούτου AWI που συντονίζει τις γερμανικές πολικές έρευνες.Η πρώτη εκτίμηση που κάνουν οι ερευνητές είναι ότι υπήρχε εκτεταμένη παρουσία από άλγη στη συγκεκριμένη περιοχή τα οποία και αποτελούσαν τη βάση της διατροφικής αλυσίδας στο τοπικό οικοσύστημα που είχε δημιουργηθεί. Η ανακάλυψη προσφέρει όπως είναι ευνόητο και σημαντικά στοιχεία για την κλιματική και γεωλογική εξέλιξη τόσο της συγκεκριμένης περιοχής όσο και της Ανταρκτικής γενικότερα τα τελευταία έξι χιλιάδες έτη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1814593/brethike-mia-oasi-tis-zois-kato-apo-tous-pagous-tis-antarktikis

apolithomata-antarktiki.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Γη έχει πατήσει… γκάζι και πρέπει να αλλάξει η μέτρηση του χρόνου.

gi.jpg
NASA
Η ταχύτητα περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονα αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες καταγραφής του χρόνου και με βάση την περιστροφή μετράμε την αστρονομική ώρα η οποία όμως παρουσιάζει αποκλίσεις σε σχέση με το αποκαλούμενο «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο» τον οποίο μετρούν τα ατομικά ρολόγια υψηλής ακρίβειας.Ο μεν ατομικός χρόνος κυλάει με σταθερό ρυθμό όμως ο αστρονομικός χρόνος μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη μας.  Ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service), που εδρεύει στο Παρίσι και αποτελεί τον παγκόσμιο «θεματοφύλακα» της ακρίβειας του χρόνου, επεμβαίνει, όποτε το κρίνει αναγκαίο, για να διορθώσει τα ρολόγια. Η πρώτη τέτοια παρέμβαση έγινε το 1972 με την προσθήκη ενός έξτρα δευτερολέπτου και έκτοτε έχουν γίνει περίπου 25 τέτοιες παρεμβάσεις όλες για προσθήκη δευτερολέπτων.Σύμφωνα με επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής της Βρετανίας η Γη περιστρέφεται τον τελευταίο ένα χρόνο ταχύτερα από όσο τα τελευταία 50 έτη. Όπως αναφέρουν αν η κατάσταση αυτή δεν αλλάξει το προσεχές χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνει παρέμβαση στον χρόνο με ένα αρνητικό αυτή τη φορά εμβόλιμο δευτερόλεπτο. Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει παρέμβαση για αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο και οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία αφού το σύστημα που είναι σχεδιασμένο για αυτές τις αλλαγές δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα μικροπλαστικά κατέλαβαν τη Γη, εντοπίστηκαν και στην τροπόσφαιρα.

asteroskopeio-pyrinaia.jpg
YouTube

Στην τροπόσφαιρα πάνω από το αστεροσκοπείο Pic du Midi στην κορυφή των Πυρηναίων κυκλοφορούν μικροπλαστικά.

Τα πλαστικά ακόμη και στη πιο μικρή εκδοχή τους, τα περιβόητα μικροπλαστικά, βρίσκονται παντού στη στεριά αλλά και τη θάλασσα. Προκλήθηκε μάλιστα μεγάλη αίσθηση όταν εντοπίστηκαν μικροπλαστικά σε βάθη 11 χλμ. στη Τάφρο των Μαριανών το χαμηλότερο σημείο του φλοιού της Γης στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα μικροπλαστικά που έχουν μέγεθος κάτω από πέντε χιλιοστά. Και προέρχονται από συσκευασίες, ίνες ρούχων, οχήματα και άλλες πηγές.Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας (CNRS) πήραν δείγματα από το αστεροσκοπείο Pic du Midi που βρίσκεται σε μια κορυφή των Πυρηναίων σε ύψος 2,887 μέτρων στην πλευρά της Γαλλίας και θεωρείται ένας «καθαρός σταθμός» επειδή  επηρεάζεται ελάχιστα από το τοπικό περιβάλλον και κλίμα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα από δέκα χιλιάδες κυβικά μέτρα αέρα πάνω από το αστεροσκοπείο. Διαπίστωσαν ότι όλα τα δείγματα περιείχαν ποσότητες μικροπλαστικών και κατάφεραν μετά από μεγάλη και πολύχρονη προσπάθεια να εντοπίσουν την προέλευση αυτών των μικροπλαστικών ορισμένα από τα οποία είχαν φτάσει στην τροπόσφαιρα πάνω από τα Πυρηναία από τη Βόρειο Αφρική αλλά και τη Βόρειο Αμερική.«Τα μικροπλαστικά μπορούν να ταξιδεύουν σε τόσο μεγάλες αποστάσεις επειδή μπορούν να κινούνται σε μεγάλα ύψη. Από την στιγμή που τα μικροπλαστικά φτάνουν στη τροπόσφαιρα αυτή μετατρέπεται σε ένα αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας  για εκείνα» αναφέρει ο Στιβ Άλλεν, επικεφαλής της έρευνας που σημειώνει την παρουσία μικροπλαστικών στη τροπόσφαιρα που προέρχονται από τη θάλασσα. «Η θαλάσσια προέλευση των μικροπλαστικών είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Το γεγονός ότι τα μικροπλαστικά εγκαταλείπουν τον ωκεανό για να ταξιδέψουν τόσο ψηλά στον ουρανό δείχνει ότι αυτό το είδος ύλης δεν βυθίζεται εύκολα και απλά κινείται γύρω σε ένα απροσδιόριστο κύκλο» λέει ο Άλλεν.Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι αν και τα μικροπλαστικά δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία εντούτοις μπορούν να διεισδύσουν μέσω της αναπνοής στον οργανισμό μας. Τονίζουν επίσης ότι η παρουσία των μικροπλαστικών σε ένα σημείο που είναι τόσο μακριά από οποιαδήποτε εστία μόλυνσης πρέπει να δημιουργήσει προβληματισμό και όπως λένε χαρακτηριστικά τα πλαστικά όπως φαίνεται δεν μπορούμε να τα απομακρύνουμε αφού αυτά βρίσκουν τρόπον να επιστρέφουν σε εμάς.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι εμπόδισε τη Γη να γίνει Υπερ-Γη;

gi.jpg
NASA
Νέα μελέτη ρίχνει φως στον σχηματισμό του πλανήτη μας και ειδικότερα για το μέγεθος που έχει. Για πολλές δεκαετίες και μέχρι την εμφάνιση ισχυρών επίγειων και κυρίως διαστημικών τηλεσκοπίων οι επιστήμονες θεωρούσαν μεν δεδομένο ότι υπήρχε απεριόριστος αριθμός πλανητικών συστημάτων που έχουν δημιουργηθεί γύρω από άστρα στο Σύμπαν αλλά εκτιμούσαν ότι όλα είχαν σε γενικές γραμμές δομή και χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του ηλιακού μας συστήματος.Θεωρούσαν ότι μάλιστα ότι η ποικιλία πλανητών στον ηλιακό μας σύστημα είναι ίδια με αυτή που υπάρχει σε όλα τα πλανητικά συστήματα, ότι δηλαδή οι τύποι των πλανητών που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα είναι όλοι όσοι μπορούν να παραχθούν στο Σύμπαν. Η ανακάλυψη περίπου τεσσάρων χιλιάδων πλανητών σε άλλα πλανητικά συστήματα απέδειξε ότι η ποικιλία των πλανητών και των συστημάτων τους είναι πολύ μεγάλη.Ανάμεσα στα άλλα διαπιστώθηκε ότι ένας από τους πλέον κοινούς τύπους πλανητών στο Σύμπαν είναι πλανήτες με μάζα 2-10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Σχεδόν όλα τα πλανητικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί διαθέτουν τουλάχιστον ένα τέτοιο πλανήτη ο οποίος έλαβε από την επιστημονική κοινότητα την ονομασία «Υπερ-Γη» ή «Υπερ-Γαία».Στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει στο ηλιακό μας σύστημα μια υπερ-Γη και πολύ περισσότερο γιατί η Γη δεν εξελίχθηκε σε ένα τέτοιο πλανήτη όπως θεωρητικά θα έπρεπε να συμβεί προσπάθησε να απαντήσει ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από αστρονόμους, αστροφυσικούς και πλανητικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rice στις ΗΠΑ.Κατά βάση μετά την γέννηση ενός άστρου σχηματίζεται γύρω του ένας δίσκος κοσμικής ύλης (σκόνη, αέρια) η οποία μέσω διαφόρων κοσμικών διεργασιών μετατρέπεται σε δομικό υλικό για τη δημιουργία πλανητών. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν συνέβη το ίδιο στον Ήλιο. Όπως υποστηρίζουν γύρω από το μητρικό μας άστρο δεν δημιουργήθηκε ένας δίσκος κοσμικής ύλης αλλά τρεις.Οι ερευνητές έκαναν παρατηρήσεις σε κάποια νεαρά αστρικά συστήματα στα οποία έχει εντοπιστεί η παρουσία περισσότερων του ενός κοσμικού δίσκου γύρω το άστρο του συστήματος. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν σειρά προσομοιώσεων και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» υποστηρίζουν ότι στο ηλιακό μας σύστημα δημιουργήθηκε μια σπάνια κοσμική συνθήκη η οποία επέτρεψε στη Γη να φθάσει στο μέγεθος που έχει αλλά εμπόδισε την περαιτέρω αύξηση του μεγέθους της.
diskoi-iliakoi-systima.jpg
ANDREA ISELLA/RICE UNIVERSITY

Στη φωτογραφία εικονίζεται το νεογέννητο άστρο HD163296 στο οποίο έχουν σχηματιστεί τρεις δακτύλιοι μια κατάσταση που πιθανώς υπήρχε και στο ηλιακό μας σύστημα την πρώτη περίοδο της ύπαρξης του. 

Η παρουσία των τριών δίσκων είχε ως αποτέλεσμα η κοσμική ύλη να μην κυκλοφορεί ελεύθερα στο υποδιαμόρφωση ηλιακό μας σύστημα αλλά οι δίσκοι να λειτουργούν ως ένα είδος φράγματος που εμπόδιζε την ομαλή ροή της κοσμική ύλης. Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι ο δίσκος που περιέβαλε την περιοχή που βρίσκεται η Γη εμπόδιζε την κοσμική ύλη να πλησιάζει από ένα σημείο και μετά τον υποδιαμόρφωση πλανήτη μας με αποτέλεσμα αυτός να πάρει τελικά το μέγεθος που γνωρίζουμε.

https://www.naftemporiki.gr/story/1819683/ti-empodise-ti-gi-na-ginei-yper-gi

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημική καρτποστάλ των Ιμαλαΐων.

imalaia-diastima.jpg
 

Αν κάποιος δει αυτή την εικόνα χωρίς να γνωρίζει είναι μάλλον απίθανο να αντιληφθεί ότι βλέπει τα Ιμαλάϊα μέσα από τα μάτια των αστροναυτών.

O αμερικανός αστροναύτης Μαρκ Βάντε Χέι έφθασε τον περασμένο Απρίλιο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως μέλος της αποστολής Expedition 65. Συνήθως τα πληρώματα στον ISS αλλάζουν κάθε περίπου έξι μήνες αλλά αποφασίστηκε ο Χέι να παραμείνει για μια ακόμη θητεία και δεν επέστρεψε με τα άλλα μέλη της Expedition 65 που επέστρεψαν στη Γη. Ετσι ο Χέι έχει αρχίσει να καταγράφει διάφορα ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα. Ενας τρόπος για να σπάνε την ρουτίνα τους οι αστροναύτες του ISS είναι να καταγράφουν εικόνες του πλανήτη και ο Χέι δεν αποτελεί εξαίρεση. Εδωσε στη δημοσιότητα μια πραγματικά μοναδική εικόνα των Ιμαλαΐων όπως αυτά φαίνονται από το Διάστημα.Η εντυπωσιακή οροσειρά όπως φαίνεται στην εικόνα μοιάζει με ένα δίκτυο από ρίζες φυτών και δέντρων. Μάλιστα ο Χέι... προκάλεσε όσους βλέπουν την εντυπωσιακή φωτογραφία να εντοπίσουν την υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων και του κόσμου το Εβερεστ.eberest-diastima.jpg

 

Μέσα στον κύκλο σημειώνεται η υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων και του πλανήτη, το Εβερεστ. 

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 400 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα περίπου 28 χιλιάδων χλμ./ώρα συμπληρώντας περίπου 15 περιφορές γύρω από τον πλανήτη την ημέρα.. 

https://www.naftemporiki.gr/story/1821039/diastimiki-kartpostal-ton-imalaion

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια από τις πιο βίαιες εκρήξεις ηφαιστείου όπως καταγράφηκε από το διάστημα.

tonga.png?w=700

Το νησί Hunga-Tonga Haʻapai ανήκει στο βασίλειο Tonga. Περιλαμβάνει 169 νησιά από τα οποία κατοικούνται τα 36. Εκεί έγινε μια από τις πιο βίαιες εκρήξεις ηφαιστείων που έχουν καταγραφεί ποτέ από το διάστημα:

Η έκρηξη διάρκειας οκτώ λεπτών ήταν τόσο βίαιη που μπορούσε να ακουστεί σαν δυνατός ήχος βροντής στα νησιά Φίτζι, που βρίσκονται σε απόσταση πάνω από 800 χιλιόμετρα! Προειδοποίηση για τσουνάμι έχει εκδοθεί σε πολλές χώρες.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Γη βρίσκεται μέσα σε μια φούσκα εκρήξεων σουπερνόβα.

kosmiki-foyska.jpg
Leah Hustak (STScI)

Στην εικόνα η κοσμική φυσαλίδα μέσα στην οποία βρισκόμαστε με τον Ήλιο να λάμπει στο κέντρο του.

Μια φορά και ένα καιρό στην γαλαξιακή μας γειτονιά ένα σμήνος άστρων καταστράφηκε και οι τρομερές εκρήξεις σουπερνόβα δημιούργησαν μια κοσμική δομή, μια φυσαλίδα έκταση χιλίων ετών φωτός η οποία οι παρατηρήσεις που γίνονται σε αυτή δείχνουν ότι συνεχίζει να μεγαλώνει. Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτή τη δομή «Τοπική Φυσαλίδα» και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση Nature ερευνητική ομάδα παρουσιάζει ένα λεπτομερή τρισδιάστατο χάρτη της. Όπως φαίνεται στον χάρτη το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται στο κέντρο αυτής της κοσμικής φούσκας ενώ παράλληλα αποκαλύπτονται διάφορα στοιχεία για το τι συμβαίνει μέσα σε αυτή.«Για πρώτη φορά μπορούμε να εξηγήσουμε το πώς ξεκίνησαν οι διεργασίες γέννησης των κοντινών μας άστρων» αναφέρει η αστρονόμος Κάθριν Ζούκερ ειδική στην οπτικοποίηση δεδομένων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Κέντρο Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν εκ των επικεφαλής αυτής της έρευνας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η φυσαλίδα δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις περίπου 15 άστρων πριν από περίπου 14 εκατ. έτη και το ηλιακό μας σύστημα εισήλθε σε αυτή πριν από περίπου πέντε εκατ. έτη.Όπως αναφέρουν οι ερευνητές υπάρχουν πολλές τέτοιου είδους κοσμικές φυσαλίδες στο Σύμπαν αλλά η θέση που έχει το ηλιακό μας σύστημα μέσα σε αυτό, δηλαδή ακριβώς στο κέντρο του είναι σπάνια. Όπως λένε η θέση αυτή που βρισκόμαστε μας επιτρέπει να κοιτάζουμε τον ουράνιο θόλο και να εντοπίζουμε συνεχώς τη γέννηση νέων άστρων.«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα η πλοκή του οποίου είναι προϊόν πραγματικών δεδομένων και θεωριών. Μπορούμε τώρα να συνθέσουμε το παζλ της γέννησης άστρων στη γειτονιά μας χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και στοιχεία όπως μοντέλα εκρήξεων σουπερνόβα, τις κινήσεις άστρων και τρισδιάστατη χαρτογράφηση της ύλης που περιβάλλει την Τοπική Φυσαλίδα» δηλώνει η Αλίσα Γκούντμαν, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Χαρβαρντ και στο Κέντρο Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν που μαζί με την Ζούκερ ηγήθηκαν της έρευνας η οποία ανάμεσα στα άλλα είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός λογισμικού τρισδιάστατης χαρτογράφησης. Το λογισμικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαρτογραφηθούν και άλλες τέτοιου είδους κοσμικές φυσαλίδες που υπάρχουν στο Σύμπαν και να μάθουμε τον ρόλο που παίζουν στην γέννηση νέων άστρων.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η Γη βιώνει την έκτη μαζική εξαφάνιση της ζωής.

apo-tin-afriki-eos-ta-nisia-gkalapagkos-perissotera-apo-16300-eidi-apeilountai-.jpg
EPA/MARIO LOPEZ

Από την Αφρική έως τα νησιά Γκαλαπάγκος περισσότερα από 16.300 είδη απειλούνται με εξάλειψη, προειδοποιεί η Παγκόσμια Ενωση Προστασίας της Φύσης στην ετήσια Κόκκινη Λίστα της. Από την έρευνα που διεξήχθη σε 41.415 είδη βρέθηκε ότι απειλούνται με εξαφάνιση 16.306, δηλαδή τουλάχιστον 200 περισσότερα από πέρυσι και αυτό σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει προκαλέσει ειδικά από την βιομηχανική επανάσταση και μετά τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα του πλανήτη οδηγώντας στην εξαφάνιση πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Η έκταση της εξαφάνισης αποτελεί αντικείμενο διαρκούς έρευνας και πολλοί ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι βιώνουμε την εποχή της έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών στον πλανήτη υπεύθυνος της οποίας είναι φυσικά ο άνθρωπος.Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για περίπου 9 εκατ. είδη χλωρίδας και πανίδας που υπάρχουν στον πλανήτη με τα περίπου επτά εκατ. να παραμένουν άγνωστα. Οι διάφορες έρευνες που έχουν γίνονται κατά καιρούς καταγράφουν διαφορετικά αποτελέσματα και ποσοστά για τα είδη που έχουν εξαφανιστεί κυρίως τους τελευταίους αιώνες. Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) η οποία συντάσσει και τη γνωστή Κόκκινη Λίστα Απειλουμένων Ειδών αναφέρει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει σε εξαφάνιση 869 είδη από τα περίπου δύο εκατ. είδη που γνωρίζουμε.Όμως με δημοσίευση της στο επιστημονικό περιοδικό «Biological Reviews» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαβάης ανοίγει ένα νέο κεφαλαίο στο συγκεκριμένο ζήτημα κάνοντας λόγο για μια τεραστίων διαστάσεων καταστροφή που έχει συντελεστεί τους τελευταίους πέντε αιώνες.Σύμφωνα με τους ερευνητές από το 1500 μ.Χ. μέχρι σήμερα η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει σε εξαφάνιση 150-260 χιλιάδες είδη. Αν τα ευρήματα της έρευνας είναι σωστά τότε όπως είναι ευνόητο η έκτη μαζική εξαφάνιση στον πλανήτη βρίσκεται υπό πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με τους ερευνητές η (τεράστια) διαφορά στα αποτελέσματα τους σε σχέση με αυτά της IUCN είναι τα ασπόνδυλα ζώα τα οποία οι έρευνες της IUCN δεν λαμβάνουν υπόψη υπολογίζοντας μόνο πτηνά και θηλαστικά.Όμως τα ασπόνδυλα όντα υπολογίζεται ότι αποτελούν περισσότερο από το 90% της πανίδας του πλανήτη και αυτά σύμφωνα με τους ερευνητές εξολοθρεύονται με πολύ ταχύ ρυθμό αλλά αυτό το γεγονός περνάει κάτω από τα περισσότερα ερευνητικά ραντάρ. Η συνεχής αποψίλωση των δασών για γεωργικούς, οικιστικούς ή επιχειρηματικούς λόγους, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η εισαγωγή ξένων ειδών σε τοπικά οικοσυστήματα που λειτουργούν ως εισβολείς σε αυτά είναι ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντες αυτής της μαζική εξαφάνισης ειδών στον πλανήτη μας. Όπως είναι ευνόητο αν η ανθρωπότητα δεν αλλάξει τακτική και συμπεριφορά σύντομα η καταστροφή που θα προκαλέσει θα έχει πάρει διαστάσεις Αρμαγεδδώνα για όλα τα υπόλοιπα είδη του πλανήτη μας.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα δημιούργησε «κυματισμούς» σε όλη την ατμόσφαιρα της Γης.

nisia-tongka-ifaisteio.jpg
via REUTERS/MAXAR TECHNOLOGIES
Η τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χα'απάι στο νησιωτικό κράτος Τόνγκα του Ειρηνικού δημιούργησε πρωτόγνωρους ισχυρούς «κυματισμούς» στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες δεν είχαν ποτέ παρατηρήσει μέχρι σήμερα μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα και με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το κρουστικό κύμα της έκρηξης, κάνοντας τον γύρο της Γης, πέρασε τουλάχιστον δύο φορές πάνω από την ατμόσφαιρα της Ελλάδας, προκαλώντας απότομη πρόσκαιρη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης.Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατανοήσουν τα μεγάλα κύματα που διέτρεξαν τη γήινη ατμόσφαιρα μετά την έκρηξη στην Τόνγκα. Τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι το συμβάν πυροδότησε ένα ασυνήθιστο μοτίβο ατμοσφαιρικών βαρυτικών κυμάτων, σύμφωνα με το «Nature». Προηγούμενες εκρήξεις ηφαιστείων δεν είχαν παράγει τέτοιο σήμα, κάτι που έχει αφήσει έκπληκτους πολλούς επιστήμονες.Η αρχική ανακάλυψη των ατμοσφαιρικών κυματισμών έγινε μέσω εικόνων που τράβηξε το όργανο AIRS (Atmospheric Infrared Sounder) του δορυφόρου Aqua της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) μερικές ώρες μετά την έκρηξη στις 14 Ιανουαρίου. Δείχνουν δεκάδες ομόκεντρους κύκλους, που ο καθένας αντιπροσωπεύει ένα ταχέως κινούμενο κύμα στα αέρια της ατμόσφαιρας, εκτεινόμενος σε απόσταση άνω των 16.000 χιλιομέτρων. Τα κύματα αυτά έφθασαν από τον ωκεανό στην ιονόσφαιρα και φαίνεται να πέρασαν αρκετές φορές γύρω από τη Γη.«Πρόκειται για κάτι πραγματικά μοναδικό. Δεν έχουμε ποτέ δει κάτι παρόμοιο στα δεδομένα. Το όργανο AIRS λειτουργεί εδώ και περίπου 20 χρόνια και ποτέ έως τώρα δεν είχαμε δει τέτοια ωραία μοτίβα ομόκεντρων κυματισμών», δήλωσε ο επιστήμονας της ατμόσφαιρας Λαρς Χόφμαν του γερμανικού Κέντρου Υπερυπολογιστών Julich.Τέτοια κύματα στην ατμόσφαιρα συμβαίνουν όταν τα μόρια του αέρα διαταράσσονται κάθετα, όχι οριζόντια, κάτι που μπορεί να συμβεί π.χ. όταν ο άνεμος δυναμώνει, καθώς ανεβαίνει και περνάει πάνω από ένα βουνό. Οι κυματισμοί αυτοί μεταφέρουν ενέργεια μέσω της ατμόσφαιρας και συχνά δημιουργούν υψηλά νέφη με μορφή κυματισμών.Θεωρητικά η γρήγορη άνοδος στην ατμόσφαιρα του θερμού αέρα και της στάχτης από μια έκρηξη ηφαιστείου θα μπορούσε να πυροδοτήσει παρόμοια κύματα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, αλλά ποτέ έως τώρα δεν είχε παρατηρηθεί κάτι ανάλογο. «Αυτό είναι κάτι που πραγματικά μας δημιουργεί απορία, καθώς πρέπει να έχει να κάνει με τη φυσική του όλου συμβάντος, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τι είναι αυτό», δήλωσε ο φυσικός της ατμόσφαιρας Κόργουιν Ράιτ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπαθ, ο πρώτος στον κόσμο που παρατήρησε τους κυματισμούς στα δεδομένα τα οποία συνέλεξε ο Χόφμαν.Ο ειδικός στο κλίμα Σκοτ Όσπρεϊ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδίδει το φαινόμενο των κυματισμών της ατμόσφαιρας στο ότι η έκρηξη της Τόνγκα υπήρξε μοναδική, επειδή συνέβη πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες ηφαιστειακές εκρήξεις. «Το συμβάν φαίνεται να τελείωσε μέσα σε μερικά μόνο λεπτά, αλλά ήταν τόσο εκρηκτικό που πιθανώς πυροδότησε μερικά ισχυρά βαρυτικά κύματα», εκτίμησε.Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι οι επιπτώσεις της έκρηξης θα διαρκέσουν αρκετά, επηρεάζοντας τον καιρό σε μεγάλες αποστάσεις, μέχρι και στην Ευρώπη. «Θα παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά για να δούμε πώς θα εξελιχθεί», δήλωσε ο Όσπρεϊ.Ερωτηματικό για τους γεωεπιστήμονες αποτελεί κατά πόσο το συγκεκριμένο ηφαίστειο μπορεί να «δώσει» και άλλες μεγάλες εκρήξεις. Ο ηφαιστειολόγος Σέιν Κρόνιν του νεοζηλανδικού Πανεπιστημίου του Όκλαντ, ο οποίος παρακολουθεί στενά το ηφαίστειο της Τόνγκα για μελλοντικές εκρήξεις, ανέφερε ότι το ηφαίστειο θα μπορούσε πιθανώς να τροφοδοτηθεί με νέες μεγάλες ποσότητες μάγματος από βαθιά στο υπέδαφος και να παράγει έτσι περισσότερες εκρήξεις. Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος από το μαγματικό «ρεζερβουάρ» του, οπότε στο μέλλον θα μπορεί να γεννήσει μόνο μικρότερες εκρήξεις, οι οποίες θα παραμείνουν κρυμμένες κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης του ηφαιστείου.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκε άγνωστος και υγιής κοραλλιογενής ύφαλος στον Ειρηνικό Ωκεανό.

korallia-taiti.jpg
Alexis Rosenfeld/@alexis.rosenfeld

Μία από τις εικόνες της εξερεύνησης του άγνωστου μέχρι σήμερα κοραλλιογενούς υφάλου που διαθέτει μεγάλα κοράλλια σε σχήμα ανοικτού λουλουδιού.

Μια αναπάντεχη και ιδιαίτερα καλοδεχούμενη ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών σε μια περιοχή στα ανοικτά της Ταϊτής, το μεγαλύτερο νησί της Γαλλικής Πολυνησίας στις νότιες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Σε βάθος 35-70 μέτρων υπάρχει ένας άγνωστος μέχρι σήμερα κοραλλιογενής ύφαλος με μεγάλα κοράλλια που μοιάζουν με ανθισμένα τριαντάφυλλα.Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιου είδους ανακαλύψεις έτσι και σε αυτή την περίπτωση η τύχη έπαιξε τον ρόλο αφού ο ύφαλος εντοπίστηκε όταν μια ερευνήτρια του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας πήρε μέρος σε μια τουριστικού χαρακτήρα κατάδυση στην περιοχή είδε κάποια από τα κοράλλια. «Όταν είδα τα κοράλλια σκέφτηκα ότι κάτι πολύ ενδιαφέρον υπάρχει και εκεί και πρέπει να γίνει έρευνα» δηλώνει η Λετίσια Χέντουιν η οποία ενημέρωσε τους συναδέλφους της για αυτό που είχε δει και διοργανώθηκε μια ερευνητική αποστολή υπό την αιγίδα της UNESCO.Η έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη ενός κοραλλιογενούς υφάλου έκταση περίπου τριών χλμ. ο οποίος είναι παρθένος και το πιο σημαντικό απόλυτα υγιής. Την τελευταία δεκαετία οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε όλο τον πλανήτη υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων τα καθιστά τοξικά για τα κοράλλια με αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις των υφάλων να έχουν καταστραφεί. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους διάσωσης των κοραλλιών πριν την ολική καταστροφή τους.Η καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων θα προκαλέσει κατάρρευση πολλών και σημαντικών οικοσυστήματων κάτι που θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινότητες. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται κατά βάση σε ρηχά νερά και κοντά στην επιφάνεια. Αυτός ο νέος ύφαλος εκτείνεται σε βάθη που είναι δύσκολο για τους δύτες να τον εξερευνήσουν αφού δεν μπορούν να παραμένουν για πολύ ώρα σε τέτοια βάθη.Η ερευνητική ομάδα εξοπλίστηκε με ειδικές μπουκάλες οξυγόνου που τους επέτρεψε να πραγματοποιήσουν έρευνες συνολικής διάρκειας 200 ωρών. Οι ερευνητές έκαναν εξερεύνηση, μετρήσεις, λήψη δειγμάτων και τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο του υφάλου. Η ανακάλυψη του υφάλου δημιουργεί προσδοκίες ότι ίσως υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι ύφαλοι στους ωκεανούς και υπάρχει τώρα σκέψη για να οργανωθούν ερευνητικές αποστολές για τον εντοπισμό τους. Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτός ο ύφαλος θεωρείται εξαιρετική και μοναδική περίπτωση.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Aνακαλύφθηκαν υποθαλάσσια μικρόβια που παράγουν οξυγόνο σε βαθύ σκοτάδι χωρίς φωτοσύνθεση.

mikrobia.jpg
SHUTTERSTOCK
Δεν θα υπήρχε καθόλου οξυγόνο στη Γη -άρα ούτε και άνθρωποι- εάν δεν υπήρχε το φως του Ήλιου, χάρη στο οποίο γίνεται η φωτοσύνθεση από τα φυτά και παράγεται οξυγόνο. Δανοί επιστήμονες έκαναν την απρόσμενη ανακάλυψη ότι το οξυγόνο, επίσης, παράγεται χωρίς το φως, από μικρόβια στα σκοτεινά και ανήλιαγα βάθη των ωκεανών.Αμέτρητοι αριθμοί μικροοργανισμών ζουν στα νερά των θαλασσών σε διάφορα βάθη και μερικά από αυτά φαίνεται πως μπορούν να παράγουν οξυγόνο, παρόλο που δεν κάνουν φωτοσύνθεση. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μπεάτε Κραφτ του Τμήματος Βιολογίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science».Το οξυγόνο είναι ζωτικό για τη ζωή στη Γη και σχεδόν όλο παράγεται μέσω φωτοσύνθεσης από φυτά και μικροοργανισμούς, όπως τα κυανοβακτήρια. Έως τώρα είχαν ανακαλυφθεί λίγα μικρόβια, ικανά να παράγουν οξυγόνο χωρίς το φως του ήλιου, αλλά είχαν βρεθεί σε πολύ περιορισμένες ποσότητες και σε πολύ συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Αυτή η εικόνα φαίνεται να αλλάζει με το ωκεάνιο μικρόβιο Nitrosopumilus maritimus και τα «ξαδέρφια» του, τα οποία αφθονούν στους ωκεανούς, παίζοντας βασικό ρόλο στον κύκλο του αζώτου (οξειδώνουν την αμμωνία για να παράγουν άζωτο), κάτι για το οποίο χρειάζονται οξυγόνο.Η παραγωγή αζώτου απαιτεί οξυγόνο και, όπως είπε η Κραφτ, έως τώρα αποτελούσε αίνιγμα πώς γίνεται τέτοιοι μικροοργανισμοί να αφθονούν ακόμη και όταν μεταφέρονται σε νερά χωρίς καθόλου οξυγόνο. Μάλιστα, σε μερικές περιοχές των θαλασσών, σύμφωνα με τον ερευνητή Ντον Κάνφιλντ, «αυτά τα μικρόβια είναι τόσο κοινά, που κάθε πέμπτο κύτταρο σε ένα κουβά θαλασσινού νερού προέρχεται από αυτά».Οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν τελικά ότι τα εν λόγω μικρόβια δεν χρειάζονται οξυγόνο από το περιβάλλον, καθώς παράγουν το δικό τους και μάλιστα σε ένα τελείως σκοτεινό περιβάλλον. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι με ποιον τρόπο αυτά τα μικρόβια παράγουν οξυγόνο στο σκοτάδι χωρίς φωτοσύνθεση, καθώς φαίνεται να χρησιμοποιούν έναν άγνωστο, μέχρι σήμερα, βιολογικό μηχανισμό.«Δίνεται, πλέον, η δυνατότητα να ανακαλύψουμε έναν τελείως νέο μεταβολισμό που λειτουργεί στους ωκεανούς, για τον οποίο δεν γνωρίζαμε τίποτα έως τώρα», δήλωσε ο ερευνητής Ντον Κάνφιλντ, ο οποίος δεν απέκλεισε ότι ο ίδιος ο βιολογικός μηχανισμός υπάρχει και σε άλλους οργανισμούς, κάτι που μένει να ανακαλυφθεί.

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ουράνιους ποταμούς που προκαλούν ακραίες βροχες.

atmosfairika-potamia.jpg
NOAA

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ατμοσφαιρικές δομές που μοιάζουν με ποταμούς οι οποίοι προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τελειωμό δεν έχουν οι επιπτώσεις που ήδη κάνουν ή πρόκειται κατά τους επιστήμονες να κάνουν σύντομα την εμφάνιση τους στο περιβάλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η τελευταία σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» υπογράφεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Tsukuba και περιγράφει ένα νέο φαινόμενο που είναι πιθανό να κάνει την εμφάνιση του στον πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.Όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις που συνέβησαν τον Ιούλιο του 2018 και του 2020 στην Ανατολική Ασία οφείλονται σε… ουράνιους ποταμούς όπως οι ίδιοι τους χαρακτηρίζουν. Πρόκειται για στενόμακρες «λωρίδες» που είναι συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες υδρατμών. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι λωρίδες αυτές ρέουν όπως ένα ποτάμι μέσα στην ατμόσφαιρα προκαλώντας έντονες βροχοπτώσεις στις ορεινές περιοχές.Οι προσομοιώσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία στον πλανήτη τόσο θα αυξάνεται και ισχύς των ουράνιων ποταμών προκαλώντας ανάλογη αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων. Αν και οι προσομοιώσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο για τις περιοχές της Ανατολικής Ασίας οι ερευνητές αναφέρουν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί και σε περιοχές μέσου γεωγραφικού πλάτους (περιοχές ανάμεσα στις τροπικές και τις πολικές περιοχές) στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. Οι ερευνητές αναφέρουν πώς εκτός από έντονη βροχόπτωση οι ουράνιοι ποταμοί αναλόγως των περιβαλλοντικών συνθηκών και των γεωγραφικών συνθηκών που θα κινούνται μπορεί να προκαλέσουν επίσης και έντονη χιονόπτωση.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι είναι οι χιονοκαταιγίδες που έπληξαν την Αττική;

xioni-xionoptosi-athina.jpg
REUTERS/COSTAS BALTAS
Οι χιονοκαταιγίδες - ένα καιρικό φαινόμενο που παρατηρείται σε έντονες ψυχρές εισβολές - δημιουργούνται από νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (καταιγιδοφόρα νέφη), τα οποία περιέχουν παγοκρυστάλλους και εκδηλώνουν υετό στην επιφάνεια του εδάφους με τη μορφή χιονιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.Οι χιονοκαταιγίδες σχηματίζονται, όταν επικρατούν συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας. Αυτό συμβαίνει όταν ο αέρας κοντά στο έδαφος είναι θερμότερος από τον υπερκείμενο αέρα και έτσι, εξαναγκαζόμενος να ανέλθει, σχηματίζει νέφη. Όταν αυτή η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ του αέρα κοντά στην επιφάνεια και του υπερκείμενου αέρα είναι μεγάλη, τότε αυτές οι ανοδικές κινήσεις είναι πιο βίαιες και έτσι μπορούν να σχηματιστούν νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης.Οι έντονες αυτές ανοδικές κινήσεις μέσα στα καταιγιδοφόρα νέφη έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων αναταράξεων και τις συγκρούσεις μεταξύ των παγοκρυστάλλων από τους οποίους αποτελείται το νέφος. Αυτές οι συγκρούσεις έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη θετικά και αρνητικά φορτισμένων παγοκρυστάλλων που κατανέμονται σε διάφορες περιοχές του νέφους και δημιουργείται ηλεκτρικό δυναμικό είτε μέσα στο νέφος, είτε μεταξύ νέφους και εδάφους.Συνήθως με την ηλεκτρική δραστηριότητα σε μια χιονοκαταιγίδα παρατηρείται πιο έντονη λάμψη από ό,τι στις απλές καταιγίδες με βροχή, επειδή το φως αντανακλάται στις νιφάδες. Επίσης, η βροντή από την ηλεκτρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια χιονοκαταιγίδας μπορεί να ακούγεται συνήθως μόνο σε ακτίνα 3 έως 5 χιλιομέτρων από την ηλεκτρική εκκένωση, καθώς οι νιφάδες εμποδίζουν τη διάδοση του ηχητικού κύματος. Επίσης κατά τη διάρκεια χιονοκαταιγίδων παρατηρείται μεγαλύτερος ρυθμός χιονόπτωσης από ό,τι συνήθως συμβαίνει με τα πιο στρωματόμορφα νέφη, κάτι που παρατηρήθηκε και στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαρτογραφήθηκε ο κλιματικός Αρμαγεδδώνας στον καφέ και το αβοκάντο.

i-apoluti-empeiria-kafe-se-5-poleis.jpg
 
Είναι γνωστό ότι ο καφές είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα φυτά που αναπτύσσεται σωστά σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και πιο συγκεκριμένα σε θερμοκρασίες 18-21 βαθμών Κελσίου. Είναι επίσης γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί τις καλλιέργειες του καφέ και έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για να εντοπιστούν στη φύση ή να δημιουργηθούν στο εργαστήριο ανθεκτικές και ταυτόχρονα γευστικές ποικιλίες του αγαπημένου ροφήματος δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Στη καλλιέργεια του καφέ στηρίζονται εκατομμύρια αγρότες αλλά και συνολικότερα οι οικονομίες διαφόρων χωρών. Είναι λοιπόν κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που αναμένεται να προκύψει αν δεν βρεθεί κάποια λύση.Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PLoS One» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης μελέτησαν το μέγεθος της καταστροφής που θα υποστούν εξαιτίας της κλιματικής οι καλλιέργειες του καφέ αλλά και εκείνες ακόμη δύο ιδιαίτερα δημοφιλών εμπορικά τα τελευταία χρόνια φυτών,  του αβοκάντο και του ξηρού καρπού κάσιους.Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κύριες χώρες παραγωγής του καφέ θα υποστούν χρόνια δραματική μείωση των καλλιεργειών τους καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξάνεται. Σύμφωνα με τους ερευνητές στο πιο αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της κλιματικής αλλαγής η Βραζιλία θα δει μέχρι το 2050 συρρίκνωση των περιοχών καλλιέργειας του καφέ σε ποσοστό 76% και η Κολομβία σε ποσοστό 63%. Είναι ευνόητο ότι αν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι μεγαλύτερες από τα αισιόδοξα σενάρια η απώλεια των καλλιεργειών καφέ στις δύο χώρες θα είναι ολική.Στην Ινδονησία και το Βιετνάμ που επίσης υπάρχει μεγάλη παραγωγή καφέ οι απώλειες σύμφωνα με την μελέτη θα είναι ανάλογες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει νέες περιοχές κατάλληλες για την καλλιέργεια καφέ σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Νότιος Αφρική, η Νέα Ζηλανδία και η Κίνα αλλά όπως αναφέρουν αυτές οι περιοχές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν αυτές που θα χαθούν.Στην περίπτωση του αβοκάντο όπως φαίνεται το Περού που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο θα χάσει το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του φυτού αλλά οι συνθήκες που θα έχουν δημιουργηθεί θα ευνοήσουν την παραγωγή του στις περιοχές του Μεξικού. Οσον αφορά το κάσιους η Ινδία και το Μπενίν που αποτελούν μεγάλους παραγωγούς θα υποστούν πολύ σημαντικές απώλειες καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντοπίστηκαν βακτήρια που ζουν σε τοξική λίμνη που βράζει.

limni-ifaisteio.jpg
Picasa

Στην εικονιζόμενη ηφαιστειακή λίμνη στην Κόστα Ρίκα ζουν βακτήρια που αντέχουν στον βρασμό και το άκρως τοξικό περιβάλλον.

Οι επιστήμονες εντοπίζουν κατά καιρούς κάποιες μορφές ζωής, συνήθως βακτήρια και μικρόβια, που καταφέρνουν να επιβιώνουν σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες όπως πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή σε ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον. Αυτές οι μορφές ζωής έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «ακραιόφιλες» ή «εξτρεμόφιλες» και η ύπαρξη τους εκτός των άλλων θεωρείται πολύ σημαντική αφού δημιουργεί προσδοκίες για την ύπαρξη αντίστοιχων οργανισμών σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους πλανητών που επικρατούν ακραίες συνθήκες.Ερευνητές του Πανεπιστημίου Boulder στο Κολοράντο ανακάλυψαν ένα νέο είδος εξτρεμόφιλων οργανισμών. Πρόκειται για βακτήρια που ζουν σε ένα από τα πιο αφιλόξενα σημεία της Γης και πιο συγκεκριμένα σε μια λίμνη που έχει σχηματιστεί στο ηφαίστειο Poás στην Κόστα Ρίκα. Η λίμνη αυτή βρίσκεται σε ύψος περίπου 2,5 χιλιάδων μέτρων, έχει διάμετρο 300 μέτρων και βάθος εκατό μέτρων. Αποτελείται από ηφαιστειακά υλικά που κυριολεκτικά βράζουν. Τα βακτήρια όπως φαίνεται όχι μόνο έχουν καταφέρει να αντέχουν τοις συνθήκες βρασμού αλλά έχουν προσαρμοστεί το τοπικό περιβάλλον και βρήκαν τρόπους να παράγουν ενέργεια χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως το θείο, ο σίδηρος και το αρσενικό.Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι οι συνθήκες στην λίμνη είναι παρόμοιες με αυτές που γνωρίζουμε ότι υπήρχαν στην πρώιμη ιστορία της Γης και αποτέλεσαν το περιβάλλον που αναπτύχθηκαν οι πρώτες μορφές ζωής οι οποίες κατάφεραν να επιβιώσουν και να εξελιχθούν παράλληλα με τη γεωλογική εξέλιξη της Γης. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρόμοιες συνθήκες υπήρχαν και στην πρώιμη ιστορία του Άρη κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί κάποιες εξτρεμόφιλες μορφές ζωής οι οποίες να κατάφεραν να προσαρμοστούν στις ακραίες και αφιλόξενες συνθήκες που επικράτησαν στη συνέχεια στον Κόκκινο Πλανήτη και να έχουν βρει κάπου καταφύγιο περιμένοντας να τις ανακαλύψουμε.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA θα στέλνει drones μέσα στα ηφαίστεια.

drone-ifaisteio.jpg
NASA

Στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA εικονίζεται ένα από τα drones που προορίζονται για πτήσεις πάνω ή ακόμη και μέσα σε ενεργά ηφαίστεια για συλλογή δεδομένων.

Δύο εβδομάδες μετά τη μεγάλη έκρηξη στην Τόνγκα η NASA ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την εταιρεία Black Swift Technologies με στόχο την αποστολή drones σε ενεργά ηφαίστεια για να καταγράφουν διάφορα χρήσιμα για τη μελέτη και λειτουργία των ηφαιστείων δεδομένων. Όπως είναι ευνόητο τα drones αυτά θα είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα έτσι ώστε να μπορούν να αντέχουν και να λειτουργούν χωρίς πρόβλημα στις αντίξοες συνθήκες που θα συναντούν.«Πρέπει να βρούμε τρόπο να γίνουμε ρωμαλέοι και να αντέχουμε τις πτήσεις πάνω από τις αντίξοες συνθήκες με τα τοξικά αέρια πάνω από τα ηφαίστεια. Κατασκευάζουμε drones που θα μπορούν να συλλέξουν δεδομένα για το επίπεδο της αναταραχής που συμβαίνει σε ένα ηφαίστειο» αναφέρει σε δήλωση του ο Φλόριαν Σκβάντνερ, διευθυντής του τμήματος Επιστημών Γης της NASAΗ Black Swift Technologies κατασκευάζει τα τελευταία χρόνια drones για αποστολές παρατήρησης και συλλογής δεδομένων σε ηφαίστεια και η τεχνογνωσία της NASA στη δημιουργία προηγμένου εξοπλισμού και οργάνων παρατήρησης και συλλογής δεδομένων θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς τέτοιων αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων που θα μπορούν να συλλέγουν δεδομένα από ηφαίστεια που ετοιμάζονται να εκραγούν.«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις δυνατότητες των drones ώστε να μας παρέχουμε πολύτιμες πληροφορίες για διάφορα φυσικά φαινόμενα» αναφέρει ο Τζακ Έλστον, διευθύνων σύμβουλος της Black Swift Technologies. «Συνεργαζόμενοι με τη NASA και την Black Swift οι επιστήμονες μας πιστεύουν ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε drones για να ενημερώνουμε τις κατα τόπους αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές για πιθανή εκδήλωση ηφαιστειακών εκρήξεων για να πάρουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστατεύοντας τις ερευνητικές ομάδες που βρίσκονται εκεί και φυσικά τον τοπικό πληθυσμό» σημειώνει ο Τζόναθαν Στοκ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Καινοτομίας της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ολοκληρώθηκε η πρώτη απογραφή των δέντρων της Γης.

dentro-kladia.jpg
SHUTTERSTOCK
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην Ιταλία με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών «PNAS» καταθέτουν την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή των ειδών δέντρων που υπάρχουν στη Γη. Πρόκειται παράλληλα για την μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τα δέντρα του πλανήτη. Μέχρι σήμερα υπήρχαν εκτιμήσεις των ειδικών για τον πληθυσμό των δέντρων.Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους ένα δείγμα 44 εκατ. δέντρων σε 100 χιλιάδες περιοχές και δάση σε 90 χώρες και υπολόγισαν ότι υπάρχουν 73,300 είδη δέντρων στον πλανήτη. Στην πραγματικότητα ο αριθμός των ειδών που γνωρίζουμε είναι περίπου 64 χιλιάδες και τα υπόλοιπα της μελέτης είναι ήδη που σύμφωνα με το στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε υπάρχουν μεν στα δάση της Γης, κυρίως στη Νότιο Αμερική, αλλά ακόμη δεν τα έχουμε εντοπίσει. Ο αριθμός των ειδών σύμφωνα με αυτή την απογραφή είναι κατά 14% μεγαλύτερος από αυτόν που υπεδείκνυαν οι διάφορες εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν.Όπως αναμενόταν τα δάση της Νοτίου Αμερικής, αυτά του Αμαζόνιου και των Άνδεων, λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας τους συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των ειδών δέντρων. Σύμφωνα με την απογραφή στα δάση αυτά υπάρχει το 43% των ειδών δέντρων της Γης. Στα δάση αυτά υπάρχει και ο μεγαλύτερος αριθμός σπάνιων ειδών, περίπου 8,200.Στην Νότιο Αμερική υπάρχουν περίπου 27 χιλιάδες είδη δέντρων και περίπου τέσσερις χιλιάδες που δεν τα έχουμε ακόμη εντοπίσει. Στην Ευρασία υπάρχουν περίπου 14 χιλιάδες είδη δέντρων και περίπου δύο χιλιάδες που δεν έχουμε εντοπίσει. Στην Αφρική υπάρχουν περίπου δέκα χιλιάδες είδη και περίπου χίλια άγνωστα είδη. Στην Κεντρική και Βόρειο Αμερική υπάρχουν περίπου εννέα χιλιάδες είδη και περίπου δύο χιλιάδες άγνωστα και στην Ωκεανία υπάρχουν περίπου επτά χιλιάδες είδη δέντρων και περίπου δύο χιλιάδες άγνωστα ακόμη είδη.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστραπή έκτασης 768 χλμ. έσπασε όλα τα ρεκόρ.

astrapi-keraynos.jpg
WMO
Αστραπή που εκτάθηκε σε απόσταση 768 χιλιομέτρων στις ΗΠΑ την 29η Απριλίου 2020 κατέχει πλέον το ρεκόρ αυτής με το μεγαλύτερο μήκος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επικύρωσε ακόμη ένα ρεκόρ, αυτό της αστραπής με τη μεγαλύτερη διάρκεια: τη 18η Ιουνίου 2020, καθώς θύελλα έπληττε την Ουρουγουάη και τη βόρεια Αργεντινή, αστραπή είχε διαρκέσει 17,102 δευτερόλεπτα.Το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε παρατηρηθεί στη βόρεια Αργεντινή την 4η Μαρτίου 2019, κατείχε αστραπή διάρκειας 16,73 δευτερολέπτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, οι ειδικοί του οποίου βασίζονται στους δορυφόρους για τις μετρήσεις τους. Η αστραπή που έσπασε το ρεκόρ μήκους το 2020 εκτεινόταν οριζοντίως σε απόσταση 768 χιλιομέτρων στον ουρανό των νότιων ΗΠΑ (Τέξας, Λουιζιάνα, Μισισίπι). Η απόσταση αυτή είναι περίπου ίση με αυτή που χωρίζει για παράδειγμα το Λονδίνο (Βρετανία) από το Αμβούργο (Γερμανία).Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε αστραπή μήκους 709 χιλιομέτρων που αυλάκωσε τον ουρανό της νότιας Βραζιλίας την 31η Οκτωβρίου 2018. Τα δύο νέα ρεκόρ καταγράφηκαν σε περιοχές όπου είναι συνηθισμένα τέτοια φαινόμενα στη βόρεια και στη νότια Αμερική, δηλαδή αντίστοιχα στις Μεγάλες Πεδιάδες και στη λεκάνη Λα Πλάτα.«Ο κεραυνός είναι μεγάλος κίνδυνος και θρηνούμε πολλά θύματα κάθε χρόνο. Αυτά τα νέα ρεκόρ υπογραμμίζουν τις σοβαρές ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια που προκαλούν τα ηλεκτροφόρα σύννεφα που παράγουν αστραπές που ενίοτε διατρέχουν αξιοσημείωτες αποστάσεις», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο Πέτερι Τάαλας.

«Ακόμη πιο ακραίες τιμές»

Τα δεδομένα για τα νέα ρεκόρ που επικυρώθηκαν από τον ΠΜΟ, ο οποίος τηρεί το επίσημο αρχείο για τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα σε παγκόσμια κλίμακα, δημοσιεύονται στο Ενημερωτικό Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (Bulletin of the American Meteorological Society).«Είναι πιθανόν να υπάρχουν ακόμη πιο ακραίες τιμές, και θα μπορέσουμε αναμφίβολα να τις παρατηρήσουμε όταν οι τεχνικές εντοπισμού των αστραπών είναι ακόμη πιο εξελιγμένες», υπογραμμίζει ο Ράνταλ Σέρβενι, ειδικός του ΠΜΟ για τα ακραία μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα.Σύμφωνα με τον Ρον Χόλι, γνωστό ειδικό για τους κεραυνούς και μέλος της επιτροπής του ΠΜΟ για τα ακραία μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα, οι δύο αστραπές οι οποίες έσπασαν ρεκόρ «δεν ήταν μεμονωμένα φαινόμενα», αφού παράγονται κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Ο ίδιος προειδοποιεί πως «όταν ακούμε τη βροντή, πρέπει να προστατευόμαστε από τον κεραυνό».Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, τα μόνα ασφαλή σημεία είναι κτίρια με επαρκή διάσταση και ηλεκτρική εγκατάσταση και όχι για παράδειγμα μια παραλία ή μια στάση λεωφορείου. Είναι κανείς καλύτερα προστατευμένος στο εσωτερικό ενός κλειστού οχήματος με μεταλλική οροφή, αλλά όχι πάνω σε μοτοσικλέτα.Υπάρχουν και άλλοι τύποι αρχείων που συνδέονται με τις αστραπές. Η πιο φονική αστραπή, που χτύπησε απευθείας ανθρώπους, καταγράφηκε το 1975 στη Ζιμπάμπουε, όταν 21 άνθρωποι χτυπήθηκαν από κεραυνό σε καλύβα όπου είχαν βρει καταφύγιο. Το ρεκόρ θανάτων από «έμμεσο» χτύπημα είχε καταγραφεί το 1994, όταν 469 άνθρωποι πέθαναν στην Αίγυπτο εξαιτίας κεραυνού που χτύπησε χώρο αποθήκευσης καυσίμων προκαλώντας πυρκαγιά στην πόλη Ντρόνκα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1827536/astrapi-ektasis-768-xlm-espase-ola-ta-rekor

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αναπόφευκτος (μάλλον) ο θάνατος των κοραλλιών της Γης.

korallia-ufalos.jpg
SHUTTERSTOCK
Είναι γνωστό ότι τα εξαιρετικά ευαίσθητα στις αλλαγές του περιβάλλοντος τους κοράλλια αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στα οποία βρίσκονται οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δημιουργούν ένα τοξικό για τα κοράλλια περιβάλλον με αποτέλεσμα να καταστρέφονται. Ήδη μεγάλες εκτάσεις κοραλλιογενών υφάλων έχουν καταστραφεί με τους επιστήμονες να έχουν ριχθεί σε μια μάχη με τον χρόνο για να ανακαλύψουν κάποιες μεθόδους διάσωσης των κοραλλιών.Όμως τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τους κοραλλιογενείς υφάλους του πλανήτη οι οποίοι αποτελούν ζωτικής σημασίας κρίκο στην υγεία, την βιοποικοιλότητα και τους μηχανισμούς των ωκεανών όπως επίσης βασικό παράγοντα για τη διαβίωση (διατροφή) αλλά και οικονομία (αλιεία, τουρισμός) πολλών κοινοτήτων στη Γη.  Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «PLOS Climate» ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία και τη Βρετανία αναφέρει ότι αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με αυτή της προβιομηχανικής εποχής το 99% των κοραλλιών της Γης θα καταστραφούν. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι άκρως ανησυχητικά αφού όλοι οι στόχοι για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την αποφυγή της αύξησης της θερμοκρασίας έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει παταγωδώς.Η σταθερή άρνηση των μεγάλων ρυπαντών του πλανήτη (των χωρών που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα) να προχωρήσουν γρήγορα σε αλλαγές στο ενεργειακό τους μοντέλο καθιστούν σχεδόν βέβαιη την αύξηση της μέσης παγκόσμια θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον ένα βαθμό Κελσίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αν τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι ορθά αυτό σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα αρχίζουν προοδευτικά να εξαφανίζονται.Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μόνη περιοχή κοραλλιογενών υφάλων που έχει σημαντικές ελπίδες να αντέξει είναι αυτή που βρίσκεται στον ανατολικό Ινδικό Ωκεανό επειδή εκεί τα νερά ήταν ανέκαθεν πιο ψυχρά από ότι αυτά στα οποία αναπτύχθηκαν οι υπόλοιποι κοραλλιογενείς ύφαλοι στον πλανήτη και έτσι μπορεί τα κοράλλια σε εκείνη την περιοχή να αντέξουν. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι υπολογίζουν ότι από τους κοραλλιογενείς ύφαλοι εξαρτώνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περίπου ένα δισ. άνθρωποι.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα μαμούθ επιστρέφουν 10.000 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους – Πώς θα γίνει – Τι λέει επιστήμονας

Δέκα χιλιάδες χρόνια από την εξαφάνιση των μαμούθ από τη Γη, οι επιστήμονες ξεκινούν ένα φιλόδοξο σχέδιο για να τα επαναφέρουν. Επιστήμονας δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σκοπεύει να φέρει πίσω από την εξαφάνιση το μαλλιαρό μαμούθ  ή τουλάχιστον τα γονίδιά του αφανισμένου ζώου.Τα μαμούθ ως επί το πλείστον αφανίστηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε, ο εναπομείνας πληθυσμός εγκλωβίστηκε στο νησί Wrangel και τελικά εξαφανίστηκε πριν από 4.000 χρόνια. Πλέον επιστήμονες σχεδιάζουν να τα επαναφέρουν, δημιουργώντας ένα υβρίδιο ασιατικού ελέφαντα και μαμούθ. Πώς θα το κάνουν;Καλά διατηρημένα δείγματα αυτών των εξαφανισμένων γιγαντιαίων θηλαστικών έχουν βρεθεί στο μόνιμο πάγο της Αρκτικής, επιτρέποντας στους ερευνητές να πάρουν μια γεύση από την αλληλουχία του DNA τους, σημειώνει δημοσίευμα του newsweek.Με αυτά τα δείγματα, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ επεξεργάζονται σχέδια για να συνδυάσουν αυτό το DNA με δείγματα που ελήφθησαν από ασιατικούς ελέφαντες -τους πλησιέστερους ζωντανούς συγγενείς των μαμούθ- ώστε να επαναφέρουν τα γονίδια από τα εξαφανισμένα θηλαστικά .Μιλώντας με το HMS News στις 12 Νοεμβρίου 2021, ο γενετιστής του HMS Τζωρτζ Τσερτς δήλωσε ότι τα σχέδια για τον συνδυασμό των ανθεκτικών στο ψύχος γονιδίων των μαμούθ με σύγχρονους ασιατικούς ελέφαντες δεν θα ξαναζωντανέψουν τα μαμούθ, όμως τα γονίδιά τους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να κατοικήσουν ελέφαντες στην Αρκτική και να περιορίσουν ως έναν βαθμός την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που σημειώνεται εκεί.«Προσπαθούμε να ξαναζωντανέψουμε αυτά τα γονίδια», δήλωσε ο επιστήμονας στο HMNews. «Ο τομέας το έχει ήδη κάνει αυτό πραγματικότητα να συνδυάσει δηλαδή δύο γονίδια που προσδίδουν στους οργανισμούς ιδιότητες ανθεκτικότητας στο κρύο. Η ιδέα είναι να εισάγουμε με ασφάλεια αυτά μαζί με άλλα γονίδια στους σημερινούς ελέφαντες, ώστε οι ελέφαντες να μπορούν να ζουν άνετα σε περιβάλλοντα της Αρκτικής και να τα αποκαθιστούν», υπογράμμισε.Για το σκοπό αυτό, ο Τσερτς ίδρυσε μαζί με άλλους εταιρεία ονόματι Colossal που έχει ως στόχο να «παταντάρει» την τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας για να φέρει πίσω στη ζωή το «πεθαμένο» DNA των μαμούθ.Ένας από τους κύριους παράγοντες που ενθαρρύνουν τους ερευνητές να δημιουργήσουν υβρίδια μαμούθ και ελέφαντα, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν σε ψυχρότερες θερμοκρασίες είναι η κλιματική αλλαγή. Μιλώντας στους Times, ο Τσερτς δήλωσε ότι αυτό το νέο ζώο δεν θα πρέπει να ονομάζεται μαλλιαρό μαμούθ: «Ένας αρκτικός ελέφαντας είναι καλύτερος όρος», είπε.

«Όλα τα είδη ελεφάντων απειλούνται με εξαφάνιση»

Ο Τσερτς δήλωσε στο HMNews ότι αυτά τα υβρίδια θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους ελέφαντες που ζουν σήμερα. «Όλα τα είδη ελεφάντων απειλούνται με εξαφάνιση», είπε. «Προσπαθούμε να τους δώσουμε νέα γη στην Αρκτική ώστε να είναι μακριά από τον άνθρωπο, ο οποίος είναι ο κύριος ένοχος για την εξαφάνιση».Καθώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται και θερμαίνει την ατμόσφαιρα, θερμαίνει την Αρκτική ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Τις επόμενες δεκαετίες αυτό αναμένεται να έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες, όπως το λιώσιμο του πάγου της Αρκτικής και η απελευθέρωση των τεράστιων ποσοτήτων άνθρακα και μεθανίου που αυτό το λιώσιμο συνεπάγεται επιδεινώνοντας περαιτέρω την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια θέρμανση.Φέροντας στην φύση και ιδιαίτερα στην Αρκτική τα υβρίδια ελέφαντα-μαμούθ, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της καταστροφής.Τα ζώα αυτά θα μπορούσαν να περιορίσουν την ταχεία ανάπτυξη των δέντρων που λαμβάνει χώρα τώρα στην Αρκτική, η οποία δυσκολεύει τους πάγους να διεισδύσουν στο έδαφος και να το παγώσουν. Αν τα καταφέρουν, ο μόνιμος παγετώνας θα μπορούσε να σωθεί και ο άνθρακας που αποθηκεύει θα παρέμενε εγκλωβισμένος.

mammoth-colossal.jpg

  • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λιώνει η σκεπή της Γης.

eberest.jpg
SHUTTERSTOCK

Οι πάγοι στο Εβερεστ λιώνουν

Το Έβερεστ είναι η υψηλότερη οροσειρά των Ιμαλαΐων και το υψηλότερο σημείο του πλανήτη πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όπως φαίνεται ούτε η αποκαλούμενη «σκεπή της Γης» μένει αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης επιστημονικής έρευνας που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο Έβερεστ δείχνουν ότι ο παγετώνας του όρους, ο South Col Glacier, λιώνει και μάλιστα με ταχύ ρυθμό εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη.Η αποστολή Perpetual Planet Everest Expedition οργανώθηκε το 2019 από το National Geographic και την Rolex. Στο πλαίσιο της αποστολής η ερευνητική ομάδα εγκατέστησε στο Έβερεστ δύο μετεωρολογικούς σταθμούς ενώ επίσης είχαν συλλεχθεί δείγματα πάγου από την κορυφή του όρους. Οι δύο σταθμοί βρίσκονται σε ύψος 7,945 μέτρων και 8,420 μέτρων. Ο δεύτερος σταθμός βρίσκεται μόλις 400 μέτρα από την κορυφή του Εβερεστ.Η ανάλυση του πυρήνα του πάγου δείχνει ότι ο παγετώνας South Col Glacier συρρικνώνεται κατά περίπου δύο μέτρα ετησίως. Σύμφωνα με τους ερευνητές το χιόνι στον παγετώνα έχει αρχίσει να χάνει την ικανότητα του να ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ο μηχανισμός που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων.Όπως φαίνεται ο παγετώνας έχει συρρικνωθεί κατά 55 μέτρα τα τελευταία 25 χρόνια ρυθμός 80 φορές ταχύτερος από τον ρυθμό σχηματισμού του ο οποίος σύμφωνα με τους υπολογισμούς διήρκεσε περίπου δύο χιλιάδες έτη. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι εκτός από την αυξημένη θερμοκρασία οι άνεμοι παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στο λιώσιμο του South Col Glacier.Ο παγετώνας αποτελεί μέρος του δικτύου παγετώνων των Ιμαλαίων στην παρουσία των οποίων στηρίζουν την διαβίωση τους περίπου ένα δισ. άνθρωποι. Εκτός των άλλων το λιώσιμο του South Col Glacier κάνει ακόμη πιο δύσκολη και απρόσιτη την ανάβαση στην κορυφή του Εβερεστ. Το λιώσιμο προκαλεί περισσότερες χιονοστιβάδες που όπως είναι ευνόητο αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τους ορειβάτες. Επίσης καθώς οι πάγοι λιώνουν αποκαλύπτουν τα απότομα βράχια του όρους προκαλώντας επιπλέον δυσκολία στην αναρρίχηση του όρους.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης