Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλώς σας βρήκα, ειμαι νέος στον χώρο της αστρονομίας και ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ με αυτήν. Σκέφτομαι για την αγορά ενός τηλεσκοπίου κατά προτίμηση κατοπτρικού και το ποσό που διαθέτω είναι 300-350 ευρώ. Ψάχνοντας στο δίκτυο βρήκα το Bresser Pollux 150/1400 EQ2 ποια είναι η άποψη σας γι' αυτό? Έχετε να προτείνεται κάποιο άλλο μοντέλο ?

Ευχαριστώ

I''ve seen things you people wouldn''t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears... in rain. Time to die.
Δημοσιεύτηκε

Έχουμε κάνει πολλές φορές αυτήν την συζήτηση. Το τηλεσκόπιο που κοιτάζεις έχει αρκετά καλή διάμετρο αλλά διαθέτει ενσωματωμένο Barlow αμφίβολης ποιότητας που πιθανώς να χαλάει την εικόνα. Η EQ2 δεν θα μπορεί να το στηρίζει επαρκώς, ειδικά στις σχετικά μεγάλες μεγεθύνσεις που δίνει (ελέω Barlow). Χάνεις και το πλεονέκτημα των νευτωνίων, δηλαδή την θέαση μεγάλων τμημάτων του ουρανού με πολλά αστέρια.

Στην τιμή που λες η καλύτερη λύση είναι αυτή: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657. Άφθονοι ικανοποιημένοι χρήστες στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς το Dobson 8" είναι πολύ βαρύ και δύσκολο στην μεταφορά, τι έχεις για αυτά τα δυο:

1)http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=532

2) http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=517

ή γι' αυτό http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1845

Σε ευχαριστώ προκαταβολικά

I''ve seen things you people wouldn''t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears... in rain. Time to die.
Δημοσιεύτηκε

Ποτέ δε θεωρούσα τις τόσο φθηνές ισημερινές καλή ιδέα, δεν ξέρω πολλούς χρήστες που να έμειναν ικανοποιημένοι. Ειδικά με δεδομένο ότι δεν έχουν μοτέρ και τα προφανή του πλεονεκτήματα και το οποίο, σε όποια μπαίνει, είναι επιπλέον κόστος. Χωρίς μοτέρ φυσικά πάλι μπορείς να εκμεταλλευτείς μια ισημερινή αλλά με τρόπο που δεν είναι εύκολος για έναν αρχάριο.

Το ρομποτικό που έχεις δείξει είναι 4.5 ίντσες δηλαδή να ξέρεις ότι θα δώσεις 400 σχεδόν ευρώ για ένα μικρομεσαίο τηλεσκόπιο με σχετικά περιορισμένο βεληνεκές και χωρίς να έχεις πάρει ακόμα κανένα αξεσουάρ. Δε λέω ότι είναι κακό, απλά να ξέρεις ότι σε ρομποτικό τα χρήματα που ξοδεύεις δεν ανταποδίδουν άμεσα σε αντίστοιχο θέαμα στον προσοφθάλμιο.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Μπορείς να πάρεις αυτό:

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1890

Είναι πολύ ελαφρί και πανεύκολο στη χρήση.

Για ισημερινό καλή πρόταση είναι gsn 150 της gso, με εστιαστή crayford.

Καλή Αρχή!!! :cheesy:

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε
Δυστυχώς το Dobson 8" είναι πολύ βαρύ και δύσκολο στην μεταφορά, τι έχεις για αυτά τα δυο:

1)http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=532

2) http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=517

ή γι' αυτό http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1845

Σε ευχαριστώ προκαταβολικά

Φίλε καλώς ήρθες στο Astrovox. Το έχεις δει από κοντά το Dobson 8";;; Δεν γνωρίζω πως έχεις αυτή την εντύπωση, ότι δηλαδή είναι βαρύ και δύσκολο στην μεταφορά γιατί...ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!!! [-X

Το έχουν πάρει χιλιάδες, είναι πανεύκολο, μπαίνει σε όλα τα αυτοκίνητα και είναι η καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων που θες να διαθέσεις. Θα σε πάει αρκετά βαθιά, ειδικά αν το πας σε σκοτεινό ουρανό!

Ψάξε λίγο τα θέματα στο forum και θα δεις ότι έχει εκατοντάδες οπαδούς..τυχαίο; Δεν νομίζω! :roll: :cheesy:

Όλα τα άλλα με τις φθηνές ισημερινές είναι με τον ένα ή άλλο τρόπο σχετικά προβληματικά και υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ που έχουν εμπειρίες από αυτά εδώ μέσα. Θα σε απογοητεύσουν αυτά τα μοντέλα φοβάμαι, τώρα εσύ θέλεις αποτέλεσμα για να μείνεις στο χόμπυ, μόνο αν πάρεις μια σοβαρή εισαγωγική διάμετρο όπως είναι οι 8" ή ακόμη καλύτερα οι 10", θα ενθουσιαστείς!

Αν θες οπωσδήποτε ισημερινή, μπορείς κάλλιστα να την πάρεις αργότερα, ελάχιστη όμως η EQ5 και πάνω...

Όπως είπε και ο Κώστας, τα έχουμε πει χιλιάδες φορές όλα αυτά και όπως βλέπεις τα ξαναλέμε, κανένα πρόβλημα. :D

Πρόσεχε όμως, η 1η αγορά πρέπει να είναι και προσεκτική για να σε "κρατήσει" ώστε να μην σιχτιρίζεις μετά.

Επαναλαμβάνω και να το θυμάσαι: SW Dobsonian 8" = ΑΡΙΣΤΗ μεταφορικότητα, σοβαρή επαρκής διάμετρος για τα περισσότερα deep sky και όχι μόνο, ικανοποιημένος αρχάριος ερασιτέχνης. :-note

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Και εγω Κωστα το 130/1000 θα προτεινω στον φιλο αλλα με αλλη στηριξη .

Και μια αντιπροταση - ντομπ 6αρι , πιο ελαφρυ, με μεγαλυτερες ανοχες στην ευθυγραμηση λογω f8 , 100 ευρω λιγοτερα - αρα 100 ευρω για προσοφθαλμια , καλυτερο στην πλανητικη (σου μιλαω εκ πειρας φιλε ειχα στην κατοχη μου και το 8" και εχω στην κατοχη μου ακομα το 6") παλι λογω f8, αρκετα μεγαλο διαμετρημα που επαρκει για παρα πολλους στοχους deep sky με το καταλληλο σκοτεινο ουρανο , ανεκτικοτερο με "μετρια" προσοφθαλμια παλι λογω f8 αλλα ψυγειο λογω της στηριξης και του μηκους του . Βεβαια φιλε minaskar μιας και εχω δυο ισημερινες - μια ελαφρια και μια αρκετα βαρια για να δημιουργησω προβλημα στην μεση μου (μαζοχας :cheesy: ) θα σου γραψω παλι πως την ευκολια που θα σου παρεχει το 6" ντομπ στο στησιμο σε σχεση με μια ισημερινη αλλα και η απουσια της αναγκης για ευθυγραμιση καθε φορα που το στεινεις λογω "μικρου" καθρεπτη ειναι μη συγκρισημη σε σχεση με μια "σοβαρη" ισημερινη. Τα αλλα τηλεσκοπια που ζαχαρωνεις που ειναι κοντα οπως σου εγραψαν και τα παιδια εχουν ενσωματομενο barlow και μιας και περασε απο τα χερια μου ενα τετοιο τηλεσκοπιο (δεν ηξερα - δεν ρωταγα ](*,) ) σου μιλαω εκ πειρας πως το ειδωλο που θα δεις μεσα απο ενα τετοιο κοντο νευτωνιο ειναι τραγικα κατωτερο σε σχεση πχ με το 130/1000 που δεν εχει ενσωματωμενο barlow. Βαλτα κατω ρωτα - διαβασε αλλα να ξερεις αν κολλησεις με το σπορ :cheesy: απλα πρεπει να ετοιμαστεις για ατελειωτο κουβαλημα και πολυ αγανακτηση και μια συλλογη απο τηλεσκοπια και προσοφθαλμια αλλα και μερικες στιγμες που το μεγαλειο που θα βλεπεις μπροστα σου θα σε κανει να νιωσεις ταπεινος -μικρος - αλλα και πολυ σημαντικος μιας και εισαι μοναδικος/κη μεσα σε αυτην την απεραντοσυνη (δεν εχω δει το προφιλ σου- βαριεμαι :-note ).

Resistance is futile

;-) Ταδε εφη ενα borg

A! Καλωσήρθες.

Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Δημοσιεύτηκε

σας ευχαριστω ολους. Φιλε Τασο, απλα υπεθεσα οτι θα ειναι βαρυ και "δυσκινητο" λογω του ογκου του. Γνωριζεται κανενα καταστημα στην θεσσαλονικη?

Ευχαριστω πολυ

Δημοσιεύτηκε

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=static&section=store1

Πολυτεχνείου 45, 4ος όροφος

Λαδάδικα

Τ.Κ. 54625

Θεσσαλονίκη

τηλ.: 2310 533 902 / 2310 541 826

fax: 2310 550 672

planitario@astronomy.gr

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα, Τετάρτη: 10.00 - 18:00

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00 - 20:00

Σάββατο: 10.00 - 15.00

Κυριακή: κλειστά

thessmap.gif

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Πήγαινε δες το και από κοντά, και το 8" και τα υπόλοιπα...θα σχηματίσεις πολύ πιο έγκυρη γνώμη...
Δημοσιεύτηκε
στο eshop του πλανηταριου στο dob 8" αναγραφει Προσοφθάλμιο : LET 28mm, Ø50.8mm (2 ″) δηλαδη τι ακριβως προσοφθαλμιο εχει μαζι?
Δημοσιεύτηκε

Είναι ένα 2ιντσο ευρέως πεδίου προσοφθάλμιο, χαμηλής μεγέθυνσης (42x). Θα το χρησιμοποιείς αρχικά για να βρίσκεις τους στόχους σου, ως finder, καθώς και αργότερα για στόχους που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση στον ουρανό, π.χ. νεφέλωμα Veil (δαντέλα) στον Κύκνο.

Με τον καιρό θα αποκτήσεις και άλλα προσοφθάλμια με δυνατότητα μεγαλύτερης μεγέθυνσης, κατάλληλα για πλανήτες και σφαιρωτά σμήνη ή μπορείς να πάρεις και ένα ισχυρότερης μεγέθυνσης με την αγορά του τηλεσκοπίου άμεσα.

Δημοσιεύτηκε
μαλιστα, ευχαριστω, ποιες ειναι περιπου οι διαφορες στις δυνατότητες μεταξύ dob 8" και dob 6"
Δημοσιεύτηκε

To dob 6" έχει μεγαλύτερο εστιακό λόγο (f/8 ), αυτό το κάνει πιο μακρύ σε μήκος. Έχει επίσης πιο λεπτό σωλήνα λόγω μικρότερης διαμέτρου. Το γεγονός ότι έχει μεγαλύτερο εστιακό λόγο το κάνει (όπως έγραψε και ο Δημήτρης νωρίτερα) πολύ καλό στην πλανητική παρατήρηση. Επίσης έχει μικρότερη επίπτωση στην απόδοση, αν δεν το ευθυγραμμίσεις και τέλεια στην αρχή που δεν θα είσαι και τόσο εξοικειωμένος. Αν και για μένα, πρέπει να μάθεις να κάνεις καλή ευθυγράμμιση ότι Νευτώνειο και να έχεις.

Μην ξεχνάς πως ότι και να πάρεις από τα 2, θα μπορέσεις αργότερα να το μεταπωλήσεις όταν προχωρήσεις και εξαντλήσεις τις παρεχόμενες δυνατότητες. Αν και όπως είδες, ο Δημήτρης το έχει κρατήσει το 6" και ας πήρε και άλλα μετά! Τόσο ικανοποιημένος έμεινε...κάποιοι πάντως μένουν με το ίδιο τηλεσκόπιο για μια ζωή. Δεν είναι υποχρεωτικό οτιδήποτε. Προχωράς πάντα με τις εκάστοτε ορέξεις σου, ικανότητές σου και την οικονομική δυνατότητα.

Δημοσιεύτηκε

εκτος απο παρατηρηση του φεγγαριου και πλανητων του ηλιακου μας συστηματως, τι αλλων ουρανιων σωματων θα ειμαι σε θεση να παρατηρησω με το dob 6" θα μπορω να διακρινω νεφελωματα? Επισης υπαρχει κανενα μαγαζι στην θεσσαλονικη που να εχει διαθεσιμο το dob 6", απο οτι βλέπω το πλανηταριο δεν το εχει διαθεσιμο.

Ευχαριστώ :D

Δημοσιεύτηκε

Για διαθεσιμότητα κάλεσέ τους, μπορεί να πρέπει να παραγγελθεί.

Θα μπορείς να δεις ορισμένα νεφελώματα, φυσικά! Φτάνει να είσαι σε σκοτεινό ουρανό και θα μπορέσεις να δεις τα περισσότερα και πιο φωτεινά από αυτά. Θα ξεκινήσεις με τον κατάλογο Messier. Έχει αρκετά και φωτεινά που παρατηρούνται καλά και με 6". Καλά για τις 8", δεν το συζητάω!

Όσο περισσότερες ίντσες τόσο πιο πολύ λεπτομέρεια θα γίνεται ορατή στην οπτική υφή και την δομή των νεφελωμάτων. Από την πόλη πάλι κάτι θα δεις, πολύ λιγότερα όμως στον αριθμό και θα στα "ξεβγάζει" η φωτορύπανση... ](*,)

Δημοσιεύτηκε
Γιατί θέλεις να πάρεις 6"; Το μήκος του σωλήνα είναι το ίδιο με το 8". Για την πλανητική μια χαρά είναι οι εικόνες από το F/6. Δεν είναι δα και τόσο γρήγορο. Οι ίντσες παίζουν μεγαλύτερη σημασία από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό ενός τηλεσκοπίου (αν μιλάμε πάντα για οπτική παρατήρηση και όχι αστροφωτογράφηση).
Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου καλώς ήλθες

Μην ψάχνεις τις ίντσες και το τηλεσκόπιο για να υπολογίσεις τι θα βλέπεις. Δεν είναι ο πρώτος παράγοντας.

Ο πρώτος παράγοντας του τι θα βλέπεις είναι το από πού θα βλέπεις. Αν βλέπεις μέσα από φωτοσούπα είτε 6΄΄ είτε 56΄΄ δεν θέλω να σου πω τι θα βλέπεις. Για αυτό πάρε κάτι φτηνό, ΕΛΑΦΡΥ, ευκολοκουβάλητο και βρες φίλους (πολλά καλά παιδιά εδώ μέσα) που να πηγαίνετε εξορμήσεις (δυστυχώς σήμερα οι εποχές δεν επιτρέπουν σε κάποιον να πάει σε ερημικό μέρος μόνος του).

Θα στο πω συγκριτικά για να το καταλάβεις.

Μεγαλύτερο τηλεσκόπιο έχει κάποιος με 8΄΄ που μπορεί χωρίς να ξεμεσιαστεί να πάει 6 φορές το χρόνο σε σκοτεινό ουρανό, ΠΑΡΑ ένας με 12΄΄ ίντσες που θα πάει σε σκοτεινό ουρανό 1 φορά το χρόνο.

Εάν το καταλάβαινα όταν μου το λέγανε θα έκανα λιγότερες παπαριές από όσες έχω κάνει και συνεχίζω να κάνω……..

Οπότε εγώ στο είπα και αμαρτία ουκ έχω.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε

Μπορείς επίσης να πάρεις ένα FLEXTUBE σαν αυτό:

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1602

Είναι πιο... ΚΟΝΤΟ και από το 6αρι και από το 8αρι... Βέβαια αρκετα πιο βαρύ. Καλύτερα πάρε το 8άρι. Εγώ (χωρίς να είμαι αρσιβαρίστας) σηκώνω άνετα το 10άρι που είναι και 6 κιλά πιο βαρύ.

GO FOR IT!... \:D/

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε
Μπορείς επίσης να πάρεις ένα FLEXTUBE σαν αυτό:

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1602

Είναι πιο... ΚΟΝΤΟ και από το 6αρι και από το 8αρι... Βέβαια αρκετα πιο βαρύ. Καλύτερα πάρε το 8άρι. Εγώ (χωρίς να είμαι αρσιβαρίστας) σηκώνω άνετα το 10άρι που είναι και 6 κιλά πιο βαρύ.

GO FOR IT!... \:D/

Θα μπορούσε άλλα λέει ότι διαθέτει 300-350 € οπότε η καλύτερη λύση είναι το dobson 8''

Sky Watcher 60/700

Skywatcher Dobsonian 10''''

Δημοσιεύτηκε
Και εγω Κωστα το 130/1000 θα προτεινω στον φιλο αλλα με αλλη στηριξη .

Φιλε 50mm οταν λες το 130/1000 σε ποιο απο τα δυο αναφερεσαι? 114/1000 ή 130/900??

Δημοσιεύτηκε
αυτο δεν εχει ενσωματομενο barlow ετσι? δηλαδη τα 900 mm εστιακο μηκος ειναι καθαρα? οχι σαν το pollux

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης