PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Αυτό έγινε λόγω αποτυχημένων αγορών;; Έχω αποτύχει αρκετά στην επιλογή του εξοπλισμού μου αλλά το καταλαβαίνεις αυτό αρκετά αργότερα δυστυχώς.Το κακό είναι πως ακούς τους άλλους και αγοράζεις κάτι που νομίζουν εκείνοι (χωρίς να το έχουν δοκιμάσει) ότι είναι καλό. Άγγελε θα βοηθούσε πολύ αν το ανέλυες λίγο παραπάνω. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Παναγιώτη πραγματικά "κακά" τηλεσκόπια υπάρχουν πολύ λίγα στην αγορά. Μια "λανθασμένη" επιλογή τηλεσκοπίου το πιθανότερο είναι ότι λέει περισσότερα για τον άνθρωπο που το επέλεξε και για το τι ήθελε να κάνει, και λιγότερα για το όργανο καθαυτό.Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πλευρές στο χόμπυ. Κανένα τηλεσκόπιο όπως αναφέρθηκε παραπάνω δεν κάνει για όλες τις δουλειές, ούτε βέβαια ο ΧΥ αγοραστής έχει την υποχρέωση να έχει δια βίου τα ίδια ενδιαφέροντα, το ίδιο αισθητικό κριτήριο ή στο κάτω-κάτω της γραφής τα ίδια μάτια. Για να μιλήσω από προσωπική πείρα, έχω καταλήξει αυτή τη στιγμή με 4 "ενεργά" τηλεσκόπια, ενώ από τα χέρια μου μπορώ να θυμηθώ με μια γρήγορη αναδρομή να έχουν περάσει άλλα ...11, μπορεί και παραπάνω. ΟΛΑ ήταν πολύ καλά έως εξαιρετικά όργανα, συμπεριλαμβάνοντας μέσα σε αυτά και ένα 12ρι flextube. Για τον Α ή Β λόγο δεν μου έκαναν. Η δική μου "αποτυχημένη" επιλογή μπορεί να είναι - και συχνά αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα - "επιτυχία" για κάποιον άλλο. Κοινώς αν δεν καείς δεν μαθαίνεις, ότι και να σου πει ο οποιοσδήποτε. Η ..."αποτυχία" θα σε περιμένει στα πρώτα ή στα ύστερα βήματα και κάποια στιγμή θα μετανιώσεις για κάποια μεγάλη ή μικρή αγορά. Είναι κι αυτό μέρος του χόμπυ
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 ...ο πρόεδρος με προσγείωσε λέγοντάς μου -πολύ σωστά- πώς πρέπει να ξεκινήσω με κιάλια κι επιπεδόσφαιρο.Προμηθεύτηκα το πολύ καλό επιπεδόσφαιρο της εταιρίας (που δυστυχώς δεν πωλείται πια) κι ένα ζευγάρι κιάλια 8Χ30 και για ένα χρόνο σχηματοποιούνταν μέσα μου πρώτα οι αστερισμοι κι αργότερα άρχισα να κυνηγάω μεγάλους στόχους όπως το Νεφέλωμα του Ωρίωνα , το γαλαξία της Ανδρομέδας , τις Πλειάδες κ.α. Αυτό έγινε λόγω αποτυχημένων αγορών;; Έχω αποτύχει αρκετά στην επιλογή του εξοπλισμού μου αλλά το καταλαβαίνεις αυτό αρκετά αργότερα δυστυχώς.Το κακό είναι πως ακούς τους άλλους και αγοράζεις κάτι που νομίζουν εκείνοι (χωρίς να το έχουν δοκιμάσει) ότι είναι καλό. PanosSky γιατι δεν κανονίζεις με κάποιον που έχει αποχρωματικό διοπτρικό να δεις μέσα από απο αυτό με τα προσοφθάλμια σου; έτσι θα έχεις μια καλύτερη άποψη για το αν σου κάνει στο μέλλον να πάρεις ένα διοπτρικό. Παναγιώτη πραγματικά "κακά" τηλεσκόπια υπάρχουν πολύ λίγα στην αγορά. Μια "λανθασμένη" επιλογή τηλεσκοπίου το πιθανότερο είναι ότι λέει περισσότερα για τον άνθρωπο που το επέλεξε και για το τι ήθελε να κάνει, και λιγότερα για το όργανο καθαυτό. Τέσσερα πολύ όμορφα αποσπάσματα από την συζήτηση, που μου άρεσαν ιδιαίτερα και τα βρίσκω σημαντικά για τις απαντήσεις που ψάχνουν οι νεοεισερχόμενοι στο χόμπι. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Το 2 και το 4 ενέχουν κάποια αντίφαση, δεν νομίζετε; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Κατανοητό. Αλλιώς όλοι θα είχαμε το ίδιο τηλεσκόπιο ή θα είχαμε κάνει τις ίδιες λάθος επιλογές. Για αυτό και έγραψα παραπάνω ότι "ψάχνω την δική μου αλήθεια". Το ίδιο κάνει και ο κάθε ένας που ρωτάει για να πληροφορηθεί, ή συλλέγει πληροφορίες. Είναι υποκειμενικό, ε και;; Όλα υποκειμενικά είναι. Να σταματήσουμε να ανταλλάσουμε εμπειρίες;;Όποιος θέλει μοιράζεται.... Όποιος δεν θέλει, ας μη θέλει ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Τι λέγαμε; Αυτό το inED μου λείπει. Παρά λίγο να το πάρω αλλά έδωσα τότε τα χρήματα για κάτι άλλο. Να όμως που μπορεί να βγάλει τα χρήματά του περισσότερο από άλλα, ειδικά αν φωτογραφίζεις ή κάνεις επίγεια παρατήρηση.Είναι αυτό που λένε "Nice to haves". Σκεφτείτε όμως πως κάποιοι άνθρωποι δίνουν 3000 ευρώ για να βλέπουν Τούρκικα serial σε 42". Ή ακόμη περισσότερα για να παρκάρουν το θηριώδες τζιπ τους σε θέσεις αναπήρων. Σε σύγκριση με αυτά και 24 τηλεσκόπια να αγοράσει κανείς, μπορεί να θεωρείται υγιής. Σας το υπογράφω. Σκέπτεσαι την αστροφωτογραφία; Γιατί δεν βλέπω να σου προσφέρει κάτι παραπάνω. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
AstroGEO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Ολοι ξεκιναμε,σαν παρατηρητεs και τα πραγματα στον τομεα αυτον ειναι απλα. Προσωπικα το πρωτο "ματι" μου ηταν ενα 70ρακι φοβουμενοs μην φαω πατατα.Το επομενο ηταν το 8" dob SW το οποιο με εβαλε στην ερασιτεχνικη αστρονομια ουσιαστικα, χαριζονταs μου στιγμεs απιστευτεs. Οσο τα χρονια φευγουν και η εμπειρια φυτευεται στον εγκεφαλο μια φωνη λεει αποτυπωσε-αποτυπωσε αυτα που βλεπειs η τεχνολογια και τεχνογνωσια εχει κανει αλματα προοδου, εσυ;Εδω το πραγμα "σοβαρευει" ομορφα θα ελεγα και με χρωμα. Τηλεσκοπιο για φωτογραφιση νεφελωματων, τηλεσκοπιο για φωτογραφιση γαλαξιων,τηλεσκοπιο για πλανητικη φωτογραφιση, βαση,καμερεs οδηγησηs,ληψηs,εξαρτηματα, πηγεs ενεργειαs,προγραμματα επεξεργασιαs..................ουφ μακραινει ο καταλογοs.Εδω Κωστα παει το "εδωσα το αστρονομικο ποσο για να αγορασω το......" αυτο εννοουσα.Ευτυχωs ολα αυτα τα χρονια "καπιταλισμου" δεν εκανα ουτε μια αγορα λαθοs η ελλατωματικη. Για αυτο βοηθησε το πολυ διαβασμα, ψαξιμο στο διαδυκτιο,το φορουμ,και η συνευρεση-κουβεντα-ανταλαγη αποψεων ομοδεατων. Υ.γ. λογοι που πολλοι εχουμε 3-4-5 τηλεσκοπια πιστευω. Ειναι εργαλεια το καθενα για να κανει σωστα κατι.Υ.γ.2 συγνωμη για τον μη τονισμο ελλατωμα τηs ταμπλεταs που γραφω. (Ριμαδα τεχνολογια).
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Όχι φυσικά Πάνο. Σκέπτομαι κάτι παρακάτω. Ένα μικρό τηλεσκόπιο 66-72mm με καλή ποιότητα εικόνας για ταξιδάκια και ημερήσια παρατήρηση. Που να μην χρειάζεται ευθυγράμμιση και να είναι πάντοτε έτοιμο. Να έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας (και μικρότερο μέγεθος) από το ST80. Να το στήνω στο μπαλκόνι και να χαζεύω τα καράβια. Να το στήνω στο βουνό και να βλέπω απέναντι. Να το στήνω για καμμιά έκλειψη σελήνης και για χάζεμα της γαλαξιακής ζώνης.Γιατί δεν το πήρα ακόμη; Στην αρχή σκέφτηκα να πάρω ένα αχρωματικό πρώτα για να δω πως είναι. Σαν ημερήσια διόπτρα το ST80 είναι επαρκέστατο. Το μόνο πρόβλημα είναι πως απέκτησα κατόπιν αρκετούς φακούς 2" και το ST80 είναι 1.25". Είπα να αλλάξω το ST80 με ένα 80ED ή να πάρω το ST102. Επίσης σκέφτηκα πως ένα μικρό Νευτώνιο είναι ούτως ή άλλως αποχρωματικό και απέκτησα το Heritage 130. Πράγματι είναι υπέροχο, αλλά δεν αποφεύγεις την κόμη, την ανάγκη ευθυγράμμισης και, επίσης, ο εστιαστής είναι μόνο 1.25''.Σκέφτηκα να πάρω ένα Maksutov πάλι επειδή είναι αποχρωματικό. Ένα 102mm, βγάλε την κεντρική παρεμπόδιση, αποδίδει περίπου όπως ένα διοπτρικό 70-80. Είναι παχυλό αλλά και κοντούλι, φορητό μέσα σε μία τσάντα βιντεοκάμερας (από τις παλαιότερες). Είναι 1.25" αλλά το αναβάθμισα σε 2". Έχει μεγάλο εστιακό λόγο αλλά του έβαλα μειωτή εστιακού λόγου. Τώρα η σειρά που τα πήρα όλα αυτά δεν θυμάμαι αν είναι αυτή με την οποία τα διηγούμαι, αλλά δεν έχει σημασία, όλα τα πήρα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και πάντοτε εναλλακτικά ενός ED για το οποίο διάβαζα θετικά σχόλια, κυρίως από αστροφωτογράφους. Και αυτό κάτι λέει.Τώρα για το θέμα του μοιράσματος, σε καταλαβαίνω. Έχω αρχίσει και εγώ να κουράζομαι κάπως. Θυμίζω πως Forum ελληνιστί= Αγορά και πως Αγορά, σύμφωνα με τα λόγια ενός παρατηρητή σημαίνει: "Ἀθηναῖοι δὲ πάντες καὶ οἱ ἐπιδημοῦντες ξένοι εἰς οὐδὲν ἕτερον εὐκαίρουν ἢ λέγειν τι ἢ ἀκούειν καινότερον" (Πράξεις των Αποστόλων, 17-21). Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δεχθούμε την πραγματικότητα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Το θέμα νομίζω είναι ότι πρέπει να κατασταλάξει ο νεοεισερχόμενος το τι θέλει να κάνει. Αυτό θα καθορίσει και τον εξοπλισμό του. Αυτό όμως είναι λίγο δύσκολο γιατί δεν ξέρει τι θα του αρέσει. Οπότε αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κάνει κάποιος είναι να ξεκινήσει με κάτι εύκολο, κάτι το οποίο θα τον συνεπάρει και αυτό το κάτι νομίζω ότι είναι η οπτική παρατήρηση. Μετά αν θέλεις να προχωρήσεις περαιτέρω μπαίνεις και σε αυτό το τριπάκι της αστροφωτογράφησης και αγοράζεις τον ανάλογο εξοπλισμό. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
cptfurz Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2012 Ο Πάνος έγραψε κάτι πολυ σωστό. Οι απόψεις του καθ΄ ενός είναι υποκειμενικες. Η συζήτηση δεν γίνεται για να πειστεί κάποιος να ασπαστει την άποψη κάποιου αλλού. Ο κύριος Ηλιοπουλος έκανε μια πολυ γλαφυρή παρουσίαση των διοπτρικων. Ο Ανδρέας σταθερός υπέρμαχος του μεγέθους όσον αφορά την παρατήρηση. Η εμπειρία και των δυο αδιαμφισβήτητη. Αναφέρομαι σε αυτές τις δυο απόψεις που γράφτηκαν γιατί στα δικα μου ματιά φαίνονται διαμετρικά αντίθετες (αυτό δεν σημαίνει πως ότι άλλο γράφτηκε δεν είναι αξιοπροσεκτο η πως η εμπειρία άλλων φίλων αμφισβητείται). Η τελική επιλογή είναι του αγοραστή ο οποίος αν είναι συνετος δεν θα περιοριστεί στις απόψεις του καθενός αλλα θα το ψάξει λίγο παραπάνω. Η πιθανότητα "κακής" αγοράς δεν εκμηδενιζεται. Απο εκεί και μετα μπαίνουν οι οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Αν σε παίρνει αντικαθιστας αυτο που θεωρείς "κακη" αγορά. Αλλοιώς μαθαίνεις να ζεις με αυτο που έχεις και προσπαθείς να το αξιοποιήσεις όσο καλύτερα μπορείς. Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2012 Από προσεκτική εξέταση των απαντήσεων κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι βασικοί λόγοι για άνω του ενός τηλεσκοπίου είναι η στροφή στην αστροφωτογραφία. Εγώ προσωπικά δεν θα κατανοούσα σαν σοβαρό λόγο το σχήμα ή το στυλ ενός τηλεσκοπίου. Προσωπικά ακόμα και αν ήταν σαν βαρέλι, ή σαν κανόνι του Ναβαρίνου, ή σαν κοφίνι αν μου έδινε καλύτερες εικόνες αυτό θα διάλεγα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει για κάποιους. Εδώ αγοράζουν αυτοκίνητο από την εξωτερική εμφάνιση. Για να ενισχύσω τη λογική του πόσο υποκειμενικά είναι τα πράγματα, για την Ουρανία πχ το 8΄΄ Dob ήταν προβληματικής φορητότητας ενώ για πολλούς είναι πλήρως φορητό. Όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ανταλλαγή εμπειριών μπορεί να βοηθήσει πολλούς. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2012 Δύο χρόνια έμεινα με το Bresserακι και τώρα το χρησιμοποιώ για τη παρατήρηση του Ήλιου. Μέχρι τότε δεν ήθελα να ακούσω για Dobsonian τηλεσκόπιο. Τρελαινόμουν για χειροκίνητη ισημερινή βάση με κοχλίες. Επιθυμούσα διακαώς το celestron C 6 S.Casegrain πάνω στην EQ5. Το όνειρο γκρεμίστηκε όταν στην 3η Πανελληνια Συνάντηση έστησε δίπλα μου ο Τάσος Βράτολης το ολοκαίνουριο 12αρι . Το ίδιο βράδυ μάλιστα μου δόθηκε η ευκαιρία να το χειριστώ μόνος μου ( Να είσαι καλά Τάσο!!) και το πρώτο πράγμα που είδα ήταν το Μ13 κόντεψα να κλάψω. Είδα ότι το Ντομπ είναι πολύ εύκολο στο χειρισμό του. Πίστευα πώς δε θα μπορούσα να παρατηρώ πλανήτες σε μεγάλη μεγέθυνση . Έχουν όμως γρήγορο εστιακό λόγο και δίνουν μεγάλα πεδία και είναι πολύ ευκολότερα για πλανήτες από ένα διοπτρικό πάνω σε ασθενική ισημερινή βάση. Ε μετά από αυτό είχα πάρει την απόφασή μου . Το χειμώνα αγόρασα έναν "ωραιότατο θερμοσίφωνα" ,το Gso 880 10 ιντσών το οποίο χωρούσε ακριβώς στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μου και με το οποίο έχω μείνει απόλυτα ευχαριστημένος. Ευτυχώς ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί ο ύποπτος ρόλος αυτού του επικίνδυνου ατόμου (του Τάσου δηλαδή). Τολμώ να επιβεβαιώσω και να καταγγείλω ότι πολλοί ανήλικοι αστρόφιλοι έχουν πέσει θύμα του όπως και εγώ (ο πιο ανήλικος από όλους). Πολλές φορές έχει θεαθεί από πολλούς να κυκλοφορεί με ένα πράγμα σαν φαρδύ μπαζούκας ή σαν τα κανόνια του Ναβαρόνε και να δείχνει στο κόσμο κάτι στον ουρανό παρασύροντας τους σε έξοδα και απίστευτες καταπονήσεις της μέσης και των άκρων (πάνω και κάτω). Παρόλα αυτά ουδείς αρμόδιος κινείται. Έτσι μένουν ελεύθεροι και ατιμώρητοι σκοτεινοί τύποι (ο Τάσος δηλαδή) ελεύθεροι να διαφθείρουν συνειδήσεις μικρών παιδιών (σαν και εμένα δηλαδή). Έως πότε αυτή η ατιμωρησία σε αυτή τη χώρα. Που είναι η αστυνομία, ο στρατός, το ναυτικό, η πολιτεία τέλος πάντων να μας προστατέψει από τον μανιακό(αστρο) με το καλασνικοφ(dob) επιτέλους....... Δύο χρόνια έμεινα με το Bresserακι και τώρα το χρησιμοποιώ για τη παρατήρηση του Ήλιου. Μέχρι τότε δεν ήθελα να ακούσω για Dobsonian τηλεσκόπιο. Τρελαινόμουν για χειροκίνητη ισημερινή βάση με κοχλίες. Επιθυμούσα διακαώς το celestron C 6 S.Casegrain πάνω στην EQ5. Το όνειρο γκρεμίστηκε όταν στην 3η Πανελληνια Συνάντηση έστησε δίπλα μου ο Τάσος Βράτολης το ολοκαίνουριο 12αρι . Έτσι κάνει. Παρακολουθεί. Και όταν βρει κάποιον απροστάτευτο νέο....... τσούπ δίπλα του με το κανόνι. Γεια σου φίλε μου τι κάνεις κ.λ.π....... του πιάνει τη κουβέντα. Και χωρίς να το καταλάβεις βλέπεις το Μ13 και σε πιάνουν τα κλάματα. Μετά ο δρόμος είναι ανοιχτός ...... σε κάνει ότι θέλει.Δεν είναι τυχαίο ότι στους κύκλους των αστροπαρανόμων κυκλοφορεί με το παρατσούκλι ο ψηλός με το 12αρι……. Γεια σου ρε Τάσο. Μακάρι να ήξεραν όλοι να μοιράζονται όπως εσύ. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2012 Εμένα με έπεισε ο Μάνος ο Αθόρυβος (σιγανοπαπαδιά). Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2012 Εμένα με έπεισε ο Μάνος ο Αθόρυβος (σιγανοπαπαδιά). Στην ίδια συμμορία ανήκουν, απλά ο ψηλός με το 12αρι είναι αρχηγός. Άκουσα ότι στη συμμορία έχουν και ένα γιατρό που είναι ειδικός στο ηλεκτροσόκ. Αυτός μου διαφεύγει...... Αλλά που θα πάει θα τον ανακαλύψω και θα τον καταγγείλω. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2012 Τα dob δεν έχουν τη φαινομενική χάρη ώστε να τραβήξουν κάποιον από μια διαφήμιση ή μια φωτογραφία αλλά αν κοιτάξεις μέσα από ένα μεγάλο dob, κολλάς! Γι'αυτό ισχύει παγίως η συμβουλή να πάει κανείς σε μια αστροεξόρμηση πριν πάρει τηλεσκόπιο. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2012 Έτσι έγινε. Είδα κάτι γαλαξίες μέσα από το 12'' του Μάνου στον Κιθαιρώνα. Δεν χρειάστηκε να πει κουβέντα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Νομίζω ότι το αρχικό ερώτημα του θέματος εξακολουθεί να αιωρείται. Γιατί ένα τηλεσκόπιο δεν αρκεί;; Ένας προφανής λόγος είναι η αστροφωτογραφία. Σίγουρα όμως υπάρχουν και παρατηρησιακοί λόγοι. Αυτούς θα ήθελα με τη βοήθεια σας να εξετάσουμε. Αρκετά, εμπεριστατωμένα στοιχεία τέθηκαν από τον Ηλία και ήταν πράγματι για μένα έκπληξη όταν συνειδητοποίησα ότι οι διαφορετικές σχεδιάσεις τηλεσκοπίων παράγουν και διαφορετικό οπτικό αποτέλεσμα. Δηλαδή με λίγα λόγια υπάρχει ένα πεδίο που βασικές αρχές όπως η αρχή της διαμέτρου ή της ποιότητας των προσοφθαλμίων δεν ισχύουν επακριβώς. Αναρωτιέμαι λοιπόν. Υπάρχουν αντικείμενα που φαίνονται καλύτερα (μάλλον ομορφότερα ή πιο εντυπωσιακά) με κάποιους τύπους τηλεσκοπίων ανεξαρτήτως διαμέτρου;;;Για παράδειγμα οι πλανήτες φαίνονται παραπάνω με ένα διοπτρικό, ενώ οι διπλοί με ένα SCT ή δεν ξέρω τι άλλο;; Καλώ λοιπόν όποιον έχει τη διάθεση και έχει αντίστοιχη οπτική εμπειρία (σε ίδιες κατά το δυνατόν συνθήκες και με όργανα περίπου ίδιου επιπέδου) να μας πει τι αντικείμενα βλέπει καλύτερα με κάθε τηλεσκόπιο. Πιστεύω ότι θα είναι ωραία να καταγράψουμε πέρα από τους τεχνοκρατικούς σχεδιασμούς και την οπτική εμπειρία από κάθε σχεδιασμό. Όσοι πιστοί προσέλθετε… ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Αν και δεν ήταν όλα του ιδίου επιπέδου, ένα καλό διοπτρικό δεν έχει κεντρική παρεμπόδιση, δεν δείχνει ακίδες αράχνης, δεν έχει κακή ευθυγράμμιση (από τον χρήστη τουλάχιστον), δεν έχει κόμη και μπορεί να μην έχει και καμπύλο πεδίο (πχ Petzval). Αν είναι καλά διορθωμένο και στο χρώμα τα δείχνει όλα καλύτερα.Αλλά, ένα τέτοιο καλό διοπτρικό που μπορεί να ανεβάζει 300x με κόρη εξόδου 1mm είναι πανάκριβο, απαιτεί βαρβάτη βάση και ηττάται κατά κράτος από το 12ρι σου σε φωτεινότητα.Μου θυμίζει μια εξομολόγηση κάποιου στο Cloudy Nights Που περίμενε χρόνια για ένα Astrophysics και όταν το έλαβε ένιωθε δυστυχσμένος γιατί έγινε νευρωτικός. Φοβόταν να το βγάλει έξω μην γρατζουνιστεί, μην πιάσει υγρασία ο φακός, μην του κάνει καμμιά δακτυλιά. Μου θυμίζει και μια ατυχή συζήτηση εδώ: Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Δεν χρειάζεται να το δούμε ανταγωνιστικά αλλά μπορούμε να το δούμε συνδιαστικά. Έχεις δει μέσα από Ritchey–Chrétien ;;; ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
HOMO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Για παράδειγμα ο πλανήτης Κρόνος. Τον έχω δει μέσα από 10' και 16' ιντσες νευτώνεια ( το δικό μου και του Βασίλη) , μέσα από 8 ' και 9,25' ίντσες καταδιοπτρικά celestron , μέσα από 7' Μακσούτοφ και μέσα από το 5' ιντσών takahashi toa 130 . Το πιο κρυστάλλινο είδωλο το έδινε το takahashi. Περισσότερη πληροφορία έδιναν οι περισσότερες ίντσες ( νευτώνεια) αλλά για πλανητική παρατήρηση με πολλές μεγεθύνσεις χρειάζονταν τελειότατη ευθυγράμμιση κατόπτρων και τέλειο seeing με επίσης έναν πολύ καλό ορθοσκοπικό φακό. Τα καταδιοπτρικά ήταν επίσης πολύ καλά αλλά κι αυτά θέλουν να έρθουν σε θερμική ισορροπία (όπως και τα διοπτρικα), να ευθυγραμμιστουν κ.α Σε γενικές γραμμές ένα καλό αποχρωματικό δίνει απίστευτα είδωλα. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Έχεις δει μέσα από Ritchey–Chrétien ;;; Όχι, αλλά τα RC δεν είναι φτιαγμένα για να βλέπεις, έχουν χαμηλό κοντράστ, κάτι που διορθώνεται με την μακρά έκθεση της αστροφωτογράφισης. Ένας φίλος έχει ένα VISAC200 και προτιμά να παρατηρεί από το 80ED του.Από το TOA θα ήθελα να δω, ο Κρόνος με το 120ED είναι εντυπωσιακός, αλλά πράγματι το Νευτώνιο προσφέρει περισσότερα. Τελικά όμως περισσότερα απ' όλα προσφέρουν το Hubble και το Cassini και η παρατηρησιακή εμπειρία μάλλον σχετίζεται περισσότερο με άλλα πράγματα παρά με την τελειότητα της εικόνας. Έχω κάνει κάποιες υποθέσεις, αν σας ενδιαφέρει θα σας πω.Με το 16ρι μου χρωστά ο Βασίλης 2h παρατήρησης (νομίζεις πως το ξέχασα; ), έχω δει πάντως μέσα από ένα Meade. Επίσης από 5", 6", 8", 10" και 12" Νευτώνια. Μια φορά είδα έναν άνθρωπο με ένα Obsession (15 ή 18, δεν θυμάμαι) και δεν τον ενόχλησα, για διάφορους λόγους. Όποτε έχω δει RC, Vixen κατοδιοπτρικά, τριπλέτες και τέτοια, πάντοτε έχουν επάνω έναν αισθητήρα και κρέμονται γύρω καλώδια και δεν έχω καλή χημεία με αστροφωτογράφους, οπότε δεν δόθηκε η ευκαιρία να δω μέσα από αυτά.Έχω δει μέσα από διάφορα SCTs- MCTs και αν αγόραζα 1 και μόνο 1 τηλεσκόπιο αυτό θα ήταν 10-14" SCT με Denkmeier Powerswitch και φακούς 40-30-20mm, σε διχαλωτή υψαζιμουθιακή στήριξη, με ένα 100-120mm ED f/7 εφιππεύον. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Τελικά όμως περισσότερα απ' όλα προσφέρουν το Hubble και το Cassini και η παρατηρησιακή εμπειρία μάλλον σχετίζεται περισσότερο με άλλα πράγματα παρά με την τελειότητα της εικόνας. Έχω κάνει κάποιες υποθέσεις, αν σας ενδιαφέρει θα σας πω. Άντε ντε τι περιμένεις;; Αν και θα ήταν καλύτερα σε ένα αυτόνομο θέμα (αν έχεις να πεις πολλά που μάλλον θα έχεις). ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Μάλλον πρώτα πρέπει να ρωτήσουμε πως ικανοποιούνται και γιατί νομίζουν πως ικανοποιούνται τα μέλη του Astrovox από την αστροπαρατήρηση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
cptfurz Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Ετσι για να ριξω λιγο λαδακι στην φωτιά:APO γυρω στα 120 - 130 mm = πλανητική παρατήρηση και ξερο ψωμι. Κατα την γνωμη μου υπερτερει των κατοδιοπτρικών με +50% μεγαλύτερη διάμετρο σε ολους τους τομείς. Δεν το λεω χάρην λόγου - έχω και τα δυο. Δεν θίγω το θεμα της αστροφωτογραφίας. Dob 12"+ = deep sky. Θα απέφευγα να πάω παρακάτω από τις 12". Το 10αρι αημερα δεν θα το αγόραζα.MCT/SCT/RC 8"-11". Καλά για φωτογράφηση (τα πιο μεγάλα) και για εισαγωγή στο deep sky (τα μικρότερα). Δεν ξέρω αν θα έπαιρνα ενα 11αρι με διχάλα μονο για παρατηρηση. Τα Dob υπερτερούν τοσο στην ευκολία στησίματος οσο στο οικονομικό κομματι,ED 60-80mm: Για μένα παραμένουν τα ασυναγώνιστα φορητά που πανε παντού. Όταν ξαναγεννηθώ σαν Πύρρος Δήμας θα πάρω για τις καθημερινές μετακινησεις μου το 16αρι του Μεταληνού (και ένα φορτηγάκι). Μεχρι τοτε ομως περιοριζομαι στο 70αρι μου. Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2012 Μάλλον πρώτα πρέπει να ρωτήσουμε πως ικανοποιούνται και γιατί νομίζουν πως ικανοποιούνται τα μέλη του Astrovox από την αστροπαρατήρηση. Αν δεν ρίξεις λίγο λάδι στη φωτιά και δεν δώσεις κίνητρο για σκέψη δεν γίνεται τίποτα. Το ξέρεις καλύτερα από μένα. Ορίστε ο Μιχάλης πάει γυρέυοντας . Δηλαδή τι θα του πεις : "Νομίζεις ότι βλέπεις με το APO καλύτερα τους πλανήτες ενώ δεν τους βλέπεις;;; Νομίζεις ότι θα δεις καλύτερα deep sky με το 12αρι από το 10αρι;;; Ή θα του πεις πάρε SCT για παρατήρηση. Είναι το ίδιο με τα άλλα. Ή μήπως θα του πεις ότι όλα είναι ίδια και το υποσυνείδητο του προκαλεί τις διαφορές;;; Τον κόλλησα στο τοίχο τον γιατρό ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα