Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ήρθε η στιγμή για τον καθαρισμό του πρωτεύοντος.Προμηθεύτηκα 2 λίτρα απεσταγμένο νερό (σύμφωνα με τον οδηγό του κ.Αρη Μυλωνά) και είμαι έτοιμος να ξανακάνω γυαλιστερό τον καθρέφτη.Για να προλάβω κάποιους,το κάτοπτρο έχει μαζέψει αρκετή σκόνη,και έχει σε κάποια σημεία μαύρες "φλούδες",πιθανότατα απο το καπάκι του τηλεσκοπίου.

Αυτο που θέλω να ρωτήσω είναι πως ακριβώς αφαιρούμε με ασφαλεια το κάτοπτρο.

Στο κάτω μέρος του σωλήνα, έχει περιμετρικά κάποιες βίδες.Δεν γνωρίζω σε τι χρησιμεύουν

7775004.jpg

Τις ξεβιδώνω;

Επίσης θα πρέπει να χαλαρώσω τις βίδες που είναι μαζί με τις βίδες ευθυγράμμισης (τις οποίες βίδες δεν έχω σφίξει ,για να μην κανω ζημιά στο κατοπτρο);;

Ευχαριστώ.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε
οι περιφεριακές ασημί βίδες κρατάνε το κάττοπτρό με την βάση του στον σωλήνα. τις ξεβιδώνεις και βγαίνει το κάτοπτρο μαζί με την βάση του. όταν αρχίσεις την διαδικασία βάλε τον σωλήνα σε ένα σταθερό τραπέζι οριζόντια για να μην κάνεις ζημιά στον καθρέπετη. για να αφαιρέσεις τον καθρέπτη από την βάση του θα δεις ότι κρατιέται σε τρία σημεία από πλαστικά αυτάκια, θα τα ξεβιδώσεις κια έχει τον καθρέπετη. τις βίδες ευθυγράμμισης δεν χρειάζεται να τις πειράξεις σε αυτό το στάδιο

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Έχω ξεβιδώσει μια φορά το δικό μου (S/W 8''). Πιστεύω ότι είναι παρόμοιο το orion.

(Μία φωτογραφία στο πίσω μέρος θα βοηθούσε καλύτερα).

Δεν πειράζεις τις βίδες ευθυγράμμισης ούτε τις βίδες ασφάλισης του κατόπτρου (όλες στο κάτω μέρος).

Ξεβιδώνεις μόνο τις 4 βίδες στα πλαϊνά και το κάτοπτρο αφαιρείται όλο (μαζί με τη βάση του) από το κάτω μέρος του σωλήνα.

Εγώ πάντως δεν επιχείρησα καθαρισμό. Απλά με ένα πουάρ φύσηξα τη σκόνη και τα μαύρα σκουπιδάκια και το έβαλα στη θέση του. Θα πρότεινα να δοκιμάσεις το ίδιο πρώτα και αν το πρόβλημα παραμένει τότε να κάνεις πλύσιμο. Αν παραμείνει και λίγη σκόνη δεν επηρεάζει την απόδοση.

Γιώργος Αλεξίου
Δημοσιεύτηκε
Να συμπληρώσω πως συχνά όταν βγάλεις τις πλαϊνές βίδες το κάτοπτρο με τη στήριξή του θα είναι σφηνωμένα στο σωλήνα και δε θα αποκολληθούν άμεσα. Σε αυτή την περίπτωση θα δίνεις πολύ απαλά επαναλαμβανόμενα χτυπηματάκια στο σωλήνα με μια ματσόλα ή κάτι αντίστοιχο ενώ τραβάς για να αποκολληθεί.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Γρηγόρη κάποιες λεπτομέρειες που ίσως τώρα σου διαφεύγουν. Το έπλυνα και εγώ τον Μάϊο του 2011 με τις άριστες οδηγίες του Άρη Μυλωνά. Εμένα σαν 12" ήταν και δυσκολότερο (βαρύτερο) και ήθελε αρκετή προσοχή, αλλά το ίδιο γενικά ισχύει και για σένα.

Για την αφαίρεση:

Στήριξε το μπροστινό μέρος του σωλήνα σου με κάποια καρέκλα και έχε τον οριζοντιωμένο. Όταν αφαιρέσεις τις περιμετρικές βίδες (δένουν το cell όλο με τον σωλήνα αυτές) και εξαρμώσεις το κάτοπτρο μαζί με το cell προς τα πίσω, φεύγει το βάρος του κατόπτρου και όλος ο σωλήνας βουτάει μπροστά!!! ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτό, το βάρος στην ουσία το έχει το κάτοπτρο, φεύγοντας αυτό, το κέντρο βάρους του σωλήνα μετατοπίζεται ταχύτατα! :shock:

Καλύτερα να φοράς τα λευκά μιας χρήσεως γάντια κατά την διαδικασία, όχι όμως αυτά που έχουν πούδρα μέσα! Όχι βιαστικές κινήσεις, το θέμα δεν είναι μην το αγγίξεις το κάτοπτρο όσο το να μην το σπάσεις αν σου πέσει! Πίστεψέ με μπορεί να σου γλιστρήσει εύκολα αν δεν προσέξεις... 8-[ #-o

Τα κλιπς συγκράτησης στο τέλος ΜΗΝ τα σφίξεις πολύ, μπορεί να στρεβλώσεις το κάτοπτρο. Ούτε να τα αφήσεις εντελώς χαλαρά. Ίσα να ακουμπήσει το λάστιχο των κλιπς στο κάτοπτρο και λίγο παραπάνω. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ από το πεδίο εργασίας σου κάθε τι που μπορεί κατά λάθος να σκουντήξεις και να καταλήξει πάνω στο κάτοπτρο.

Για την επανεγκατάσταση είναι πιο εύκολο να έχεις δεύτερο άτομο, αλλιώς βάλε τον σωλήνα ανάμεσα στα πόδια σου και κρατάς κοιτώντας προς το πίσω μέρος του τηλεσκοπίου. Προσεκτικά εφαρμόζεις και ευθυγραμμίζεις όλο το cell μαζί με το κάτοπτρο με τις τρύπες των βιδών. Βάλε μια να κρατήσει και διαδοχικά τις επόμενες.

Γενικά προτείνω ΚΑΘΕ στάδιο να πραγματοποιηθεί ΕΥΛΑΒΙΚΑ και με κινήσεις πανάλαφρες.

Καλά πλυσίματα! :cheesy:

Υ.Γ. ΑΝ κάποια βίδα από τις πλαϊνές περιμετρικές δεν βγαίνει...ψέκασε λίγο με WD-40 και θα βγει στο πι και φι!! Άκουσε με που σου λέω...δρα μαγικά!! \:D/ :mrgreen:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ όλους αρχικά για τις λεπτομέρειες που δεν γνώριζα.Εγώ σκεφτόμουν να στησω το τηλεσκόπιο κατακορυφα με το cell να ακουμπάει το πάτωμα.Επειτα θα ξεβίδωνα και θα αφαιρούσα το κατοπτρο.

Αρα στερεώνω τον σωληνα οριζοντίως ,στον καναπέ πχ,και ξεβιδώνω τις ασημένιες βίδες περιμετρικά στο κάτω μερος.

Με αυτον τον τρόπο θα βγεί όλο το κομμάτι με το κατοπτρο. Στη συνέχεια θα έχω αυτό στα ΄χερια μου

xt10primary500362.jpg (είναι του 10ιντσου αλλα δεν νομίζω να έχει μεγάλες διαφορές.)

Ξεβιδώνω και αυτές τις 8 βίδες ωστε να βγουν τα πλαστικά υποστηρίγματα και επειτα πολύ προσεκτικά μετακινώ το κάτοπτρο.

Μερικές ερωτήσεις.Οταν θα έχω το cell με το κάτοπτρο αυτά τα πλαστικά θα πρέπει να ακουμπούν την επιφάνεια του καθρέφτη;Η ενατοποθέτηση (με την βοήθεια 2ου προσώπου) θα γίνει κατακόρυφα ή οριζόντια;

Δημοσιεύτηκε
Βέβαια, αυτά τα πλαστικά ακουμπούν και πιέζουν απαλά το κάτοπτρο (συνήθως έχουν μια μαλακή επένδυση). Από τη στιγμή που βγάλεις το cell και το κάτοπτρο πλέον τα ακουμπάς σε ένα τραπέζι και δουλεύεις κάθετα.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Βασικά το κάθετα που είπα πριν το σκεφτόμουν ως προσανατολισμό σε αναφορά με την οριζόντια τοποθέτηση του σωλήνα και εννοούσα να ακουμπήσεις το κάτοπτρο σε ένα τραπέζι όπως δείχνει η φωτό. Στην επανατοποθέτηση θα βάλεις πάλι το σωλήνα οριζόντια.
Δημοσιεύτηκε
Να ρωτήσω κάτι διαδικαστικό.Αφού αδειάσω την 1η φορά την λεκάνη με το νερό,θα πρέπει στη συνέχεια να ρίξω το διάλυμα σάπονος.Αυτο το ρίχνω πάνω στην επιφάνεια του κάτοπτρου;
Δημοσιεύτηκε
Ναι και επειδή είναι κοίλο θα κάτσει πάνω του εφόσον το κάτοπτρο είναι οριζόντιο.
Δημοσιεύτηκε
Όχι, αφού ξεβιδώσεις τα υποστηρίγματα θα πρέπει να προσέξεις όταν θα αφαιρείς το κάτοπτρο. Μπορεί από κάτω να είναι κολλημένο με αυτά που βάζουν στα ποδιά της καρεκλάς.
Δημοσιεύτηκε
Τώρα ποιος τον πιάνει. Θα στενάξουν τα γαλαξιάκια :D

:D :D

Θα φύγω και για επαρχία ,ενα 5ημερο.Τα αφήνω στην φαντασία σου τα υπόλοιπα :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Γρηγόρη σε θαυμάζω να ξέρεις, για την σπίθα που έχεις. Μακάρι να είχα γνωρίσει στην ηλικία σου αυτό το τόσο μαγικό χόμπυ μας. Περιμένουμε ανταπόκριση από τα αντικείμενα που είδες στο ταξίδι σου! Καλό κυνήγι! Είμαι σίγουρος ότι θα σαρώσεις! :cheesy:
«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Θα φύγω και για επαρχία ,ενα 5ημερο.Τα αφήνω στην φαντασία σου τα υπόλοιπα :cheesy:

Προβλέπω όργια με πλυμμένο κάτοπτρο. Φαντάσου Τάσο το Γρηγόρη με κανένα 16αρι. Θα έφιαχνε δικιά του λίστα ανακαλυφθέντων αντικειμένων....

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε
Γρηγόρη τώρα που το έβγαλες, το καθάρισες και το ξαναβαλες ξανακάνε ένα Colimation στο Πρωτεύον και είσαι άρχοντας :wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Γρηγόρη τώρα που το έβγαλες, το καθάρισες και το ξαναβαλες ξανακάνε ένα Colimation στο Πρωτεύον και είσαι άρχοντας :wink:

Τα ευθυγράμμισα,όλα είναι κομπλέ. :mrgreen:

Τώρα είμαστε κάπως έτσι-> [-o< ,ελπίζοντας για καλό καιρό.

Δημοσιεύτηκε
Μπράβο Γρηγόρη. Και εγώ επαρχία είμαι, αλλά συνεφιά. Μόνο... 2,5 φορές κατάφερα να παρατηρήσω ως τώρα. ](*,)
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης